طنز و سرگرمی
دوشنبه 30/5/1396 - 16:20
سلامت و بهداشت جامعه
افرادی که ورزش میکنند غالبا تصور میکنند که ورزش کردن اشتهای آنها را افزایش میدهد و دو ساعت بعد از ورزش کردن نمیتوانند اشتهای خود را کنترل کنند.
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایسنا، تمامی ورزشها با افزایش اشتها همراه نیستند. هرمونی در بدن به نام گرلین با میزان اشتها در ارتباط است. مطالعات نشان داده است که هر چقدر ورزش شدیدتر و طولانیتر باشد بیشتر میزان گرلین کاهش می یابد.
افرادی که برای 90 دقیقه میدوند تا نیم ساعت بعد از ورزش میزان گرلین کمی دارند و تا مدت زیادی احساس گرسنگی نمیکنند. در صورتی که ورزش شدید اما کوتاه باشد بیشتر از دویدن آرام اشتها را کم میکند اما تاثیر آن کمتر از دویدن طولانی مدت است.
مدیر این تحقیقات میگوید: بررسی این مساله کمی سخت است زیرا نمیتوان میزان غذا خوردن ورزشکاران را به درستی اندازهگیری کرد و باید به گزارشهای خود آنها استناد کنیم.
محققان معتقدند که شدت ورزش با اشتها بسیار ارتباط دارد. اگر شدت دویدن زیاد باشد حتی اگر 30 ثانیه نیز به طول بینجامد باعث کاهش هرمون گرلین میشود. این میزان کاهش اشتها نهایتاً تا دو ساعت تاثیرگذار است. به صورت کلی بررسیها نشان داده است که ورزش باعث گرسنگی بیشتر در وعده غذایی بعدی نمیشود اما ورزش نکردن و فعال نبودن باعث اضافه شدن وزن میشود بنابراین حتی اگر افراد به دنبال کاهش وزن نباشند نیز بهتر است ورزش کنند.
دوشنبه 30/5/1396 - 14:39
سلامت و بهداشت جامعه
پاک کردن پوست با انواع کرم ها و ماسک ها کافی نیست. اگر می خواهید برای طولانی مدت از حفظ سلامت پوست تان مطمئن شوید، نیاز به تغییرات اساسی در رژیم غذایی تان دارید.
به گزارش جام جم آنلاین نقل از آوای سلامت ،تقویت و شادابی پوست نیاز به مصرف غذاهای غنی از آب و مواد مغذی دارد. مصرف ۱۰ گزینه غذایی برای حفظ سلامت پوست، بسیار موثرتر از درمان های موضعی است که تا کنون انتخاب می کردید:
آب: سلول های پوستی به میزان زیادی مایعات نیاز دارد تا غشای نرمی داشته و مواد مغذی مورد نیاز خود را جذب کنند. توصیه می کنیم برای داشتن پوستی نرم و مرطوب، ۶ تا ۸ فنجان آب بنوشید. البته توجه داشته باشید زمانی که هوا گرم است، ورزش می کنید یا فعالیت بدنی زیادی دارید باید بیش از این میزان مایعات دریافت کنید. مصرف کافئین و قند را کاهش دهید. کافئین با تحریک هورمون های استرس به ویژه آدرنالین و نورآدرنالین، روند پیدایش چین و چروک را سرعت می دهد.
آووکادو: غنی از ویتامین ها، مواد معدنی، اسیدهای چرب ضروری، فیبر و پروتئین است. ترکیبات موجود در آووکادو باعث حفظ و افزایش رطوبت پوست می شود. ویتامین ث موجود در آووکادو در تولید کلاژن نقش دارد که عامل کلیدی در استحکام پوست محسوب می شود. آووکادو سرشار از ویتامین ای و لوتئین نیز هست که باعث انعطاف پذیری بیشتر پوست خواهد شد.
روغن دانه کتان: دارای مقادیر زیاد اسیدهای چرب امگا ۳ است. دانه های کتان دارای فیتواستروژن هایی هستند که به حفظ تعادل هورمون های زنانه کمک می کنند. این شرایط از ایجاد جوش های ناشی از تغییرات هورمونی پیشگیری می کند.
هندوانه: بیش از ۹۰ درصد محتوای آن، آب است و به همین دلیل میوه ای ایده آل برای هیدراته بودن محسوب می شود. هندوانه سرشار از ویتامین های آ، ب و ث، منگنز و پتاسیم بوده و باعث افزایش سلامت ظاهری پوست می شود.
خیار: این میوه ضد آکنه، ضد التهاب، بهبود دهنده زخم ها و از بین برنده چربی های بیش از حد است. خیار سرشار از سیلیس است که به حفظ سلامت پوست و ناخن کمک می کند. با توجه به محتوای آب بالا، خیار برای آبرسانی به پوست از درون بدن کارایی دارد.
سیب: محتوای اسید مالیک موجود در سیب باعث حذف سلول های مرده پوست می شود. مصرف سیب بخصوص همراه با پوست یک راه عالی برای تقویت آبرسانی به پوست است.
کلم: رنگ بنفش کلم حاکی از وجود آنتی اکسیدان هایی به نام آنتوسیانین است که برای حفظ قابلیت ارتجاعی پوست و معکوس کردن آسیب های ناشی از مصرف یک رزیم غذایی سرشار از قند، پرفایده است.
روغن زیتون: سرشار از ویتامین ای و اسیدهای ضروری برای جلوگیری از پیری پوست، تحریک جریان خون، بازسازی پوست و کاهش التهاب است. روغن زیتون حاوی پلی فنولهای آنتی اکسیدانی است که اثرات مخرب رادیکال های آزاد را کاهش می دهد.
پاپایا: این میوه گرمسیری علاوه بر این که برای بهبود گوارش شما مفید است، سرشار از آنتی اکسیدان هایی مانند بتاکاروتن، ویتامین ث، فلاونوئیدها، ویتامین ب، و مواد معدنی مانند منیزیم و پتاسیم است. پاپائین موجود در این میوه برای حفظ شادابی پوست و جلوگیری از اثرات مخرب نور خورشید مفید است.
چای سبز: چای سبز حاوی پلی فنول هایی است که به حفظ قابلیت کشسانی پوست و ضد پیری کمک می کنند. همچنین، نوشیدن چای سبز به کاهش آسیب ناشی از نور خورشید نیز کمک می کند.
دوشنبه 30/5/1396 - 14:38
سلامت و بهداشت جامعه
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی با اشاره به مشکل خواب رفتن دست گفت: این مشکل به دلیل یک بیماری بروز می کند که باید آن را درمان کرد.
به گزارش جام جم آنلاین، حبیب مفخم، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی گفت: خواب رفتن انگشتان دست، به ویژه در هنگام استفاده از تلفن یا کارهای دستی یا حالت شدیدتر آن در زمان خواب که منجر به بیدار شدن فرد می شود و با تکان دادن و حرکت هایی در ناحیه مچ دست تسکین پیدا می کند، می تواند نشانه ای از بیماری به نام تونل مچ دستی می اندازد که در اصطلاح به شکل مخفف به آن cts می گویند.
وی در رادیو سلامت ادامه داد: بیماری تونل مچ دستی به علت تحت فشار قرار گرفتن عصبی به اسم عصب مدین، موجب خواب رفتن انگشتان دست به ویژه در زمان خواب می شود.
این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی عنوان کرد: عصب مدین، عصبی است که انگشت شصت ، انگشت نشانه، انگشت بلند یا وسطی و نیمی از انگشت حلقه را که به سمت انگشت بلند دست است، عصب دهی می کند، فشار روی این عصب در ناحیه مچ باعث خواب رفتن انگشتان دست به ویژه در زمان خواب می شود و تشخیص این مشکل از طریق بررسی نوار عصب و عضله، صورت می گیرد.
وی در خصوص درمان بیماری تونل مچ دستی گفت: درمان های بسیار مناسبی برای این مشکل وجود دارد. استفاده از روش های فیزیوتراپی و یا استفاده از مچ بند در زمان خواب و بیداری و تزریق کورتکلستروئید ها در کنار عصب باعث خواهد شد که التهاب و فشار در ناحیه تونل مچ دستیکاهش پیدا کند و منجر به بهبود علائم شود.
این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اظهار کرد : اگر مشکل خواب رفتن انگشتان دست با این روش ها رفع نشود بایستی عمل جراحی انجام شود که با ایجاد شکاف مختصر و کوچکی در ناحیه مچ دست، عصب از فشار رها می شود و علائم، بهبود پیدا میکنند.
دوشنبه 30/5/1396 - 14:36
سلامت و بهداشت جامعه
هرچند مصرف زیاد نمک، یکی از دلایل اصلی بیماریهایی مانند پرفشاری خون است، اما نشان داده شده، نمک علاوه بر این مشکل، حالتهای ناخوشایندی برای فرد ایجاد میکند.
به گزارش جام جم، با برخی علائم عجیب و کوتاهمدت که از زیاد بودن مصرف نمک حکایت دارند، آشنا شوید.
تنگ شدن انگشتر
اگر احساس میکنید، انگشترتان ناگهان برایتان تنگ شده، به احتمال زیاد دلیلش احتباس آب است که بر اثر مصرف زیاد نمک ایجاد میشود. بدن کارکرد پیچیدهای دارد. یکی از این کارکردها، حفظ تعادل مایعات و الکترولیتهاست. با افزایش سدیم در بدن، مغز فرمان آزاد شدن هورمونهایی را صادرمی کند که به بدن میگویند، تا حد ممکن آب ذخیره کند.
خشکی دهان
با مصرف غذاهایی که سدیم بالایی دارند، بدن احساس میکند، تعادل میان آب و نمک به هم خورده است. از این رو، علائم تشنگی مانند خشکی دهان را ارسال میکند تا با نوشیدن آب، حالت تعادل ایجاد شود.
سردرد
براساس مطالعهای که در British Medical Journey منتشر شد، میان سردرد و فشار خون بالا ارتباط عمیقی وجود دارد. همچنین نشان داده شده، کسانی که مصرف نمک بالایی دارند، حتی اگر فشار خون طبیعی داشته باشند، احتمال بیشتری وجود دارد که به سردرد مبتلا شوند.
نیاز مکرر به دستشویی رفتن
نوشیدن آب زیاد، یکی از دلایل رفتن مکرر به دستشویی است، اما مصرف نمک هم میتواند همین تاثیر را داشته باشد. وقتی نمک زیادی مصرف میکنید، کلیهها باید برای دفع نمک اضافی، اضافه کاری کنند و شما بیش از حد معمول نیاز به دستشویی رفتن پیدا میکنید.
مه مغزی
مصرف نمک زیاد، کم آب شدن بدن و در نتیجه کاهش توانایی تفکر را به دنبال دارد. در آزمایشی که نتایج آن در Journal of Nutrition منتشر شد، زنانی که دچار کمآبی بودند، سطح تمرکز، حافظه، استدلال، زمان واکنش و همچنین روحیه بدتری را نشان دادند.
چه باید کرد؟
صرفنظر از نوع علائمی که شاهد آن هستید، بهتر است مصرف غذاهای فرآوری شده را کاهش دهید و آب بیشتری مصرف کنید. این کار به بدن اجازه میدهد، به حالت تعادل برگردد. زمانی که بدن، تعادل خود را به دست آورد، با کنترل مصرف نمک میتوان از بازگشت علائم جلوگیری کرد. مصرف کمتر از 2300 میلیگرم نمک در روز توصیه میشود.
دوشنبه 30/5/1396 - 14:35
سلامت و بهداشت جامعه
افزایش بیرویه سرطان ، موجب نگرانی بسیاری از مردم شده و همه روزه، مراجعان زیادی درصدد یافتن راههایی برای پیشگیری از این بیماری ترسناک هستند.
به گزارش جام جم، بدخیمی پستان در میان سایر انواع سرطان بسیار شایعتر است و در بسیاری نقاط جهان، اولین عامل بدخیمی در میان زنان است. بعد از این چند جمله نگرانکننده میخواهم به دو موضوع خوشحالکننده بپردازم. اول این که درمان بسیار خوب و مؤثری برای این نوع سرطان وجود دارد و بیشتر موارد به خوبی و به طور کامل درمان میشوند. دومین موضوع این است که بیشتر تودههای پستانی خوشخیم هستند و برخلاف تصور عامه، خطر چندانی ندارند و نباید از داشتن آنها نگران شد.
اکنون به موارد اصلی تودههای خوش خیم پستانی میپردازم ولی ابتدا باید گوشزد کنم که تشخیص تودههای خوش خیم از بدخیم برعهده پزشک مجرب در زمینه پستان است.
1 ـ فیبروآدنوما: یکی از بیماریهای شایع پستان، فیبروآدنوماست که مخصوص سنین پایینتر از 15 تا 35 سال است. اغلب به صورت یک توده نرم و متحرک لمس میشود، اما میتواند متعدد هم باشد که در سنین پایین (25 سالگی) یافت میشوند و دردناک نیستند و معمولا از 3 سانتیمتر بزرگتر نمیشوند (انواعی هم وجود دارد که بسیار بزرگ میشوند). اینها اغلب خود به خود بهبود مییابند و نیاز به درمان ندارند و تنها برای تشخیص سرطانهای احتمالی پستان (که تنها در چهار درصد موارد چنین است) معاینه و سونوگرافی سالانه برای بررسی تغییرات اندازه توده لازم است. در موارد خاص، نمونهبرداری از این تودهها لازم میشود.
2 ـ بیماری فیبروکیستیک پستان: این بیماری که حاصل تغییرات طبیعی پستانها در پاسخ هورمونهاست، موجب نگرانی بسیاری از بانوان بخصوص در سنین 35 تا 55 سالگی میشود، اما این تغییرات، طبیعی است و بیماری مهمی محسوب نمیشود. این مشکل در 10 درصد خانمها دیده میشود و میتواند سابقه این بیماری در بستگان نزدیک وجود داشته باشد. علائم آن به صورت دردهای دورهای پستانها بخصوص نزدیک به شروع عادت ماهانه همراه با احساس بزرگ شدن پستانها همراه است، میتواند بدون درد باشد و تنها در معاینه با احساس تودههای متعدد پستانی تشخیص داده میشود. بیماری در سونوگرافی به صورت کیستهای متعدد و دو طرفه پستان دیده میشود. در برخی بیماران، ترشحات زرد مایل به سبز یا بیرنگ از نوک پستانها دیده میشود. اندازه این کیستها کمتر از سه سانتیمتر است و اغلب در اندازه های 2 تا 10 میلیمتر وجود دارد. این کیستها هر چند وقت از بین میرود و کیستهای جدید تشکیل میشود. برخلاف تصور عمومی، این کیستها بندرت منجر به سرطان پستان میشوند.
بر این نکته تاکید مجدد میکنم که اکثریت قریب به اتفاق تودههای پستانی خوش خیم و درصد کمی بدخیم هستند ولی فقط با معاینه و بررسی دقیق و علمی میتوان انواع بدخیم را شناسایی کرد و خانمها با مراجعه سالانه به متخصص میتوانند از سلامت خود مطمئن شوند.
دوشنبه 30/5/1396 - 14:34
سلامت و بهداشت جامعه
اگر نمیتوانید به باشگاه بروید و در منزل نیز انگیزه کافی برای ورزش ندارید، خبر خوب این است که برای داشتن تناسب اندام میتوانید روی انجام برخی از کارهای منزل حساب کنید.
به گزارش جام جم، با بهترین کارهای کالری سوزاننده در خانه آشنا شوید.
بالا بردن اقلام خریداری شده از پلهها
اگر در طبقه بالای یک آپارتمان زندگی میکنید یا آشپزخانهتان در طبقه بالاست، با حمل نیم ساعت خواربار به منزلتان در طبقه بالای آپارتمان، 236 کالری انرژی میسوزانید. از آنجا که بالا بردن اقلام خریداری شده از پلهها ورزشهای تقویت قلب و ورزشهای قدرتی را با یکدیگر ترکیب میکند میتواند به شکل ویژهای موثر باشد.
جابهجا کردن وسایل
شاید هنگام اسبابکشی فرصت رفتن به باشگاه را نداشته باشید. با این حال با صرف نیم ساعت وقت برای جابهجا کردن اثاثیه، 182 کالری مصرف میکنید. نشستن روی دوپا هنگام برداشتن وسایل سنگین باعث میشود کالری بیشتری سوزانده و از آسیب رسیدن به ماهیچههای پشت جلوگیری شود.
تمیز کردن کفپوشها
خم شدن روی دستها و زانوها به مدت نیم ساعت برای تمیز کردن کفپوش، 102 کالری انرژی مصرف می کنید. برای این که ورزش بهتری انجام داده باشید ماهیچههای شکمی را در این حالت منقبض کنید. در صورت استفاده از ابزارهای زمین شوی، در مدت نیم ساعت، 90 کالری انرژی مصرف خواهید کرد.
جاروبرقی کشیدن
30 دقیقه کار با جاروبرقی، 90 کالری انرژی مصرف میکند. فشار وارد کردن به جاروبرقی ماهیچههای دست را درگیر میکند، اما برای این که ماهیچههای رانها را نیز درگیرکنید سعی کنید به سمت جلو خیز بردارید.
مراقبت از بچهها
با نیم ساعت مراقبت معمول از بچهها مانند لباس پوشاندن، حمام کردن، غذا دادن و البته بغل کردن کودکتان 72 کالری انرژی میسوزانید. با بردن بچهها به محیط بیرون و بازی با آنها انرژی مصرف شده را دوبرابر خواهید کرد.
تمیز کردن شیشهها
با تمیز کردن شیشهها نهتنها آنها را برق میاندازید، بلکه ورزش خوبی نیز به بازوهایتان میدهید و 68 کالری انرژی مصرف میکنید. هرچقدر وسواس و دقت به خرج بدهید ورزش بیشتری کرده اید.
پختن و آماده کردن غذا
حتی هنگام پختن غذا برای خانواده نیز میتوانید کالری بسوزانید. نیم ساعت صرف وقت در آشپزخانه دقیقا 54 کالری انرژی مصرف میکند.
دوشنبه 30/5/1396 - 14:33
سلامت و بهداشت جامعه
پاسخ یک متخصص تغذیه کودکان در گفتگو با جام جم آنلاین
برخی مکملها عامل بیاشتهایی هستند
بیشترین علت شکایت از بیاشتهایی کودکان درک ناصحیح والدین از میزان نیازهای تغذیهای و شرایط غذایی کودک است. به گفته یک متخصص کودکان دلایل مهم بیاشتهایی میتواند وجود انگل در روده ،کمبود آهن، ویتامین D ، روی و یا وجود عفونت ها باشد.
دکتر بهروز مقدادی فوق تخصص نوزادان و کودکان در گفتگو با جامجم آنلاین در مورد دلایل بیاشتهایی کودکان اظهار داشت: نیمی از مراجعین مطب های پزشکی و کلینیکها بدلیل بیاشتهایی کودکان است. بیشترین علت شکایت از این عارضه، عدم درک صحیح والدین از میزان نیازهای تغذیهای و شرایط غذایی است.
این متخصص کودکان در ادامه گفت: علت بیاشتهایی کودکان را میتوان ناشی از این دانست که والدین بنابر تشخیص پزشک از 4 تا 6 ماهگی شروع غذای کمکی را تجویز میکنند و به اشتباه فکر می کنند که مانند شیر خوردن باید هر 2 ساعت یکبار به کودک غذا بدهند و این بیاطلاعی موجب شکایت والدین می شود.
دکتر مقدادی اشاره کرد: هدف از شروع غذای کمکی جایگزین شدن آن به جای وعده های شیر در طول روز است و انتظار نداریم کودک با همان فاصلههای زمانی کم و همان میزان اشتها در دوران شیرخوارگی غذای کمکی را هم ادامه دهد و این نکته را باید بدانند که گرسنگی و سیری فرآیندش اشتهاست.
عضو انجمن کودکان تاکید کرد: این فرآیند یک احساس غریزی است و ما نمی توانیم به عنوان والدین و یا پزشک در مورد سیر شدن و یا گرسنگی کودکان تصمیمگیری یا مداخله کنیم. کودک زمانی احساس گرسنگی میکند که قند خونش از حد مشخص شدهای پایینتر بیاید و زمانی احساس سیری میکند که میزان قند خون به حد تایید شدهای در خون برسد. این فرآیند ممکن است 3 الی 4 ساعت و گاهی اوقات تا 6 ساعت طول بکشد تا این احساس گرسنگی و سیری در کودکان ایجاد شود و اگر قبل از آن به صورت اجباری یا دستوری کودک را مجبور به تغذیه کنیم به نظر میرسد کودک بیاشتهاست.
وی افزود: فقط وظیفه والدین این است که در زمانی که کودک نیاز به تغذیه دارد غذای سالم، ارگانیک و متناسب با سن کودک در اختیارش قرار دهند و خود کودک تصمیم بگیرد که چه زمانی، چه میزان و با چه شرایطی غذا را بپذیرد. پس از شروع غذای کمکی ممکن است عواملی طبیعی باعث بروز بیاشتهایی شود و والدین نباید به صورت خودسرانه اقدام به استفاده زیاد از مکملها، ویتامینها ویا اشتهاآورها کنند که خیلی از اینها میتواند در کودکان موجب صدمات جدی شود.
این متخصص دلیل دیگر این مشکل شایع را استرس والدین عنوان کرد و گفت: زمانیکه کودک آن میزان وعدههایی که والدین تمایل دارند غذا بخورد را نمیخورد، استرسی به والدین وارد شده که میتواند به خود کودکان نیز منتقل شود.
این پزشک متخصص فراموش کردن نیازهای مختلف کودک که باعث تغذیه اجباری میشود را مورد بعدی دانست و ادامه داد: ازجمله این نیازها بازی، شیطنت، تجربه، یادگیری و جایگزین کردن این نیازها با نیازهای تغذیه از طرف والدین و اصرار بیمورد برای داشتن کودکی با وزن بالا و همینطور نداشتن اطلاعات اولیه در خصوص اینکه کودک به چند وعده غذایی در روز نیاز دارد.
وی گفت: مشکلی که با کودکان زیر یکسال داریم بیاشتهایی عصبی است و معادل آن را در بزرگسالان داریم، به اینصورت که کودکی که در زمان مناسب و شرایط مناسب اقدام به تغذیه نمیشود و تغذیهاش به صورت اجباری و از روی برنامهریزی و یا دلخواه والدین هست بعد از مدتی دچار بیاشتهایی عصبی می شود به صورتی که حتی اگر کودک گرسنه هم باشد از گرفتن غذا امتنا میکند. علامت اصلی آن قفل کردن دهان است و همچنین پس زدن قاشق و برگرداندن آن به ظرف غذا که اگر با اصرار والدین همراه شود منجر به پرخاشگری یا اضطراب در کودک میشود و این علامت شایع به خصوص در کودکان زیر یکسال دیده میشود.
دکتر مقدادی ادامه داد: مورد بعدی بیاشتهایی در کودکان بالای یکسال و نداشتن اطلاعات صحیح والدین از وضعیت تغذیه کودک است و والدین توجه ندارند که باید وعده های اصلی غذایی به صورت مستقل و در طول روز به کودک معرفی شود و مانند یک فرد بزرگسال سه وعده غذای اصلی، 2 میان وعده و در کنار آن ادامه شیردهی را داشته باشند.
وی افزود: اکثر کودکانی که در سال دوم دچار بیاشتهایی می شوند هنوز در فاز شیردهی قبل از یکسال هستند و شیردهی به صورت آزاد یا هر زمانی که والدین یا کودک تمایل دارند صورت میگیرد و به طور طبیعی به حد لازم میزان قند خون بالا خواهد رفت که 3 الی 4 ساعت احساس گرسنگی نداشته باشد و این قانونی میشود برای اینکه کودک تمایل به غذا خوردن در ساعت معمول روز را از دست بدهد. جایگزین کردن وعده های اصلی با شیر به اشتباه توسط والدین به عنوان بیاشتهایی ذکر میشود.
وی عنوان کرد: رعایت نکردن نظم در غذا دادن به کودکان یک فاکتور بسیار مهم است یعنی برنامه خاصی برای صبحانه، ناهار، شام و میان وعدهها نداشته باشیم. لزومی ندارد این وعدهها حتما با وعدههای والدین همزمان باشد ما توصیه می کنیم که کودکان در وعده اصلی خانواده حضور داشته باشند اما لزومی ندارد که حتما در همان وعده کودک تمایل به غذا خوردن داشته باشد. این امرخودش جنبه آموزشی و روانی دارد. زمانی که خود کودک آمادگی غذا خوردن را دارد ما باید آمادگی داشته باشیم کودک را تغذیه کنیم و این رعایت کردن نظم در غذای کودکان باعث میشود آنها به غذا خوردن رغبت بیشتری نشان بدهند.
مقدادی گفت: حجم زیاد غذا هم یکی دیگر از دلایل بیمیلی در کودک است زیرا باعث استرس کودک برای تمام کردن غذایش شده و همچنین انتظار والدین برای تمام کردن باعث تفکر بیاشتهایی کودک میشود. نبود تنوع غذایی، شکل و یا حتی ظرف آن باعث خسته شدن کودک می شود.
او با بیان به اینکه بدغذایی در والدین بر روی کودک تاثیر منفی میگذارد ادامه داد: بهتر است والدین جلوی کودک اظهار به نارضایتی نکنند.
این عضو انجمن کودکان افزود: در سال دوم که زمان دندان درآوردن کودک است، بطور طبیعی دچار بیاشتهایی و بیمیلی میشوند و والدین باید در این موضوع شناخت پیدا کنند و از دارو و یا مکمل غذایی استفاده نکنند. از علل دیگر خوردن آب زیاد قبل یا در حین غذا خوردن است که باعث پر شدن حجم معده میشود.
وی تاکید کرد: در زمان شروع غذای کمکی از سوپهای رقیق و یا میکس شده استفاده شود، از 9ماهگی غذاهای سفتتر و بدون استفاده از قاشق توسط خود کودک و والدین داده شود و پس از برطرف شدن حس کنجکاوی کودک والدین از قاشق استفاده کنند. دادن غذاهای نرم و میکس شده ممکن است باعث اختلال در بلع کودک شود زیرا هماهنگی بین عضلات بلعشان ایجاد نشده و ما مجبور به مداخله درمانی و حتی فیزیوتراپی بلع هستیم. در کودکان بیشفعال فعالیت زیاد باعث میشود غذا خوردن در زمان خاصی را از دست بدهند و اجبار در آن ممکن است شرایط کودک را بدتر کند. در زمان واکسیناسیون 12 ماهگی و 18 ماهگی، 3 تا 5 روز بیاشتهایی طبیعی و از عوارض شناخته شده آن است.
این پزشک کودکان از علائم مهم بیاشتهایی را وجود انگل در روده عنوان کرد و افزود: گرمای بیش از حد محیط، کمبود آهن، روی و ویتامین D هم از نشانههای بیاشتهایی است. در بیاشتهایی کودک فاکتورهای مهم از قبیل هوش، هیجان، قدرت حسی حرکتی و جسمی، بیمارگونه بودن و یا طبیعی بودن آن بررسی میشود. مهمترین فاکتور برای والدین رشد جسمی یا وزن کودک است و زمانی کم بودن وزن دارای اهمیت است که از جاده سلامتی و فاکتورهای آن خارج شده باشد.
دکتر مقدادی در مورد بیاشتهاییهای بیمار گونه این چنین توضیح داد: کمبود قد و اندازه دورسر، اختلالات حسی، هوشی، حرکتی و هیجانی برای ما بسیار مهم است و با داشتن هر کدام از این علامتها توقف یا کاهش وزن صورت گرفته است. از نظر آمار 95 تا 97 درصد شکایتها از بیاشتهایی کودک علل طبیعی را در پی دارند و تنها 3 تا 5 درصد علائم بیمارگونه هستند و نیاز به اقدامات درمانی دارند.
وی افزود: بیشترین اختلال غیر طبیعی سوخت و ساز در مواد دریافتی روزانه شامل قند، چربی و پروتئین است که هضم یا جذب نمیشوند. علل دیگر بیاشتهاییهای بیمار گونه وجود عفونت ها در دوره شیرخوارگی است. در کودکان دختر بیشترعفونتهای کلیه، مجاری ادراری و مثانه و در پسرها عفونتهای گوش میانی و سینوسها مطرح است. البته در بیاشتهایی همراه با علامت بیمارگونه باید تمامی این موارد در کودک مورد بررسی قرار بگیرد.
او در مورد علائمی که باید مورد توجه قرار بگیرد گفت: اگر کودک بیاشتهایی با علائم گوارشی از قبیل اسهال، یبوست، مدفوع چرب و یا همراه با خون و یا تغییر رنگ واضح در مدفوع، سبز لجنی و یا تیره، همراه بود کودک دچار اختلال در هضم یا جذب است و باید درمان شوند و باید به دستور پزشک از مکملها استفاده کنیم. بالعکس در بیاشتهاییهایی با علل طبیعی مکملها بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند و خود مکملها در این موارد عامل بیاشتهایی هستند.
وی با اشاره به ترس از غذاهای جدید گفت: در کشور ما کمتر از غذاهای جدید استفاده می کنیم و میترسیم از اینکه غذای جدید مورد توجه کودک قرار نگیرد، بخصوص از 6 ماهگی تا پایان 2سال دچار این ترس هستیم که باعث عدم تمایل کودک به آن غذا شویم . والدین و پزشک باید بتوانند با آن برخورد کنند و غذای جدید را در کنار غذای قبلی به کودک معرفی کنند و اصراری به خوردن غذای جدید نداشته باشند. با تکرار این روند همچنین صبر والدین، غذای جدید مورد قبول کودک واقع میشود.
دکتر مقدادی در مورد مصرف خودسرانه مکملها به والدین هشدار داد و گفت: بیشترین کمبود ویتامین در کودکان آهن ویتامین D و روی است که پزشکان این ویتامینها را در رشد کودک مد نظر دارند. کودک در یکسالگی توسط پزشکان مورد غربالگری قرار می گیرد و در صورت نیاز از مکمل استفاده میشود. مکملها به دو دسته ریز مغذیها و ویتامینها تقسیم میشوند که یا محلول در آب هستند یا محلول در چربی. ریزمغذیهای محلول در آب دفع کلیوی دارند مانند کلسیم، آهن و ریز مغذیهای محلول در چربی دفعشان در کبد صورت میگیرد. استفاده بیش از حد و بدون تجویز پزشک، باعث دریافت بیش از حد مکملها و در نتیجه فشار به کلیه و کبد برای دفع میشود.
او در پایان دربارهی عارضه مسمومیت با مکملها از نظر جنسیتی در کودکان چنین گفت: از نظر جنسیتی تفاوتی در کودکان وجود ندارد. اعتقاداتی در جامعه وجود دارد مثل خوردن «روی» بیشتر برای کودک دختر باعث بلوغ زودرس می شود و در پسران عقیم شدن ولی پایه علمی ندارند.
دوشنبه 30/5/1396 - 14:26
سلامت و بهداشت جامعه
برخی دردهای شایع مانند دندان درد و میگرن سراغ هر فردی می آید که اغلب از مسکن استفاده می کنند اما در طب فشاری تنها با فشار یک نقطه می توان این دردها را تسکین بخشید.
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران، طب فشاری و سوزنی از روش های درمانی است که پیشینه آن به طب باستان چین (TCM) باز می گردد.
بر اساس طب چینی، ۱۲ کانال اصلی در بدن وجود دارد که هر کانل به چند ارگان ارتباط دارد و به حفظ سلامت فرد کمک میکند.
اگر یکی از نقاط طب فشاری یا سوزنی در مسیر کانال انرژی دچار اختلال شود میتواند موجب ایجاد درد یا بیماری در فرد شود.
متخصصان طب فشاری از انگشتان، کف دست و آرنجها استفاده میکنند تا با فشار یکی از نقاط مشخص شده انرژی موجود در کانالها را دوباره به جریان بیندازند.
بسیاری از افراد برای تسکین درد به متخصص طب فشاری مراجعه میکنند و متخصص طب فشاری به کمک نقاطی به نام مریدین در تسکین درد به فرد کمک می کند.
مریدین مسیرهای رگ مانندی هستند که بر اساس طب باستانی چین مسیر حرکت انرژی در بدن هستند و در طب سوزنی و طب فشاری به آنها نقاط رفلکسی می گویند و برای درمان بیماری ها از تحریک این نقاط از فشار یا سوزن استفاده میشود.
هر مریدین با یک عضو یا سیستم بدن در ارتباط است، در طب فشاری به جای سوزن از فشار استفاده می کنیم تا فشارهای عمیق بر روی نقاط موثر ایجاد و از آن به عنوان یک روش برای تسکین درد و علائم برخی بیماری ها استفاده کنیم.
ما به شما یک روش طب فشاری برای تسکین برخی دردهای شایع را معرفی می کنیم.
مسکن نخورید سردرد را این گونه تسکین بخشید
با فشار نقطه ای به نام هگو یا ( Large Intestine 4) که بین انگشت شست و اشاره در قسمت انحنا و گوشتی عضله دست قرار دارد می توانید بدون مصرف مسکن میتوانید سردرد و میگرن خود را تسکین ببخشید.
با فشار این نقطه که به طور مخفف نقطه LI4 نیز نامگذاری می شود می توان دنداندرد، خونریزی و گرفتگی بینی، درد گردن و شانه، درد آرتروز و مشکل یبوست را درمان کرد.
باید توجه داشت که فشار این نقطه با انرژی سایر نقاط بدن در ارتباط است و به همین دلیل زنان باردار نباید این کار را کار را برای تسکین دردها انجام دهند.
دوشنبه 30/5/1396 - 14:25
سلامت و بهداشت جامعه
متخصص طب سنتی گفت: استفاده از عرقیات نعناع و آرام بخش در قلیان بدون قرار دادن تنباکو میتواند برای ریهها مفید باشد.
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از فارس، نعمتالله مسعودی در خصوص استفاده از قلیان گفت: باید توجه داشت که استفاده از قلیان میتواند به گونههای متفاوتی انجام شود، بهطوریکه در مواقعی استفاده از آن به ضرر سلامت انسان و در مواقعی نیز میتواند برای بدن مفید باشد.
وی تصریح کرد: متأسفانه امروزه در قلیانها از تنباکوهای میوهای استفاده میشود که این موضوع میتواند به ریه و دستگاه گوارش انسان آسیب جدی برساند، همانطور که بسیاری از پزشکان و متخصصان میگویند که هر وعده استفاده از قلیان میتواند به اندازه 100 نخ سیگار برای بدن مضر باشد.
این متخصص طب سنتی ادامه داد: اگر از قلیان به نحو صحیح استفاده شود، نه تنها ضرری به بدن انسان نمیرساند بلکه میتواند برای ریهها مفید نیز باشد، بهطوری که اگر در مخزن شیشهای قلیان از عرق نعنا استفاده شود و بخارات آن وارد ریهها شود، میتواند برای ریه مفید واقع شود.
مسعودی تصریح کرد: به توصیه متخصصان طب سنتی در مواقعی ترکیبات و عرقیات آرامبخش یا مقوی ریه در قلیانها استفاده میشود، بهطوریکه به جای آب در شیشه قلیان، عرقیات نعنا یا سایر عرقیات آرامبخش را ریخته و بخار آن را استنشاق میکنیم.
وی در پایان گفت: باید توجه داشت که اگر فردی خواست از این روش برای تسکین یا آرامبخشی استفاده کند، نباید هیچگونه تنباکویی در قلیان قرار دهد.
این متخصص طب سنتی گفت: متأسفانه امروزه قبح قلیان شکسته شده و همانطور که میبینید در بسیاری از خانوادهها استفاده از قلیان به یک امر عادی تبدیل شده است، به همین دلیل استفاده از این روش توسط متخصصان طب سنتی توصیه نمیشود.
دوشنبه 30/5/1396 - 14:21