• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 881
تعداد نظرات : 167
زمان آخرین مطلب : 5047روز قبل
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
برگ های تحتانی و قاعده ای گیاه دراز و عموماً دندانه دار یا دارای بریدگی های عمیق هستند.
برگ های فوقانی باریک و نیزه ای و بدون بریدگی یا دندانه می باشند. گل های بسیار ریز و سفید رنگ آن در گل آذین های خوشه متراکم قرار گرفته اند. مشخصه اصل این گیاه میوه های کوچک و مثلثی شکل آن است
انتشار جغرافیایی :
در تمای نقاط ایران در اطراف تهران، استان های گیلان و آذربایجان و مناطق غرب کشور چون کردستان و کرمانشاه این گیاه رویش دارد. این گیاه انتشار وسیعی در مزارع کشاورزی و حتی در داخل شهر در کتاب معابر و اماکن دارد.
ترکیبات شیمیایی :
ترکیباتی چون تانن، اسید بورساسیک که نوی آلکالوئید است و کولین از مهمترین ترکیبات شیمیایی گیاه به شمار می آید.
قسمت مورد استفاده :
گیاه شکوفه دار خشک قسمت مورد استفاده دارویی است.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.قطع خونریزی : کیسه کشیش به عنوان داروی بند آورنده خون مصرف دارد این ویژگی به دلیل قابلیت آن در انقباض عروق است. به این جهت جوشانده آن متشکل از 1 ـ 2 قاشق از گیاه خشک در یک لیتر آن به صورت خوراکی توصیه می شود.
2.درمان خونریزی زنانه : به دلیل قابلیت انقباض عروق در درمان خونریزی های بین دوران قاعدگی می توان کیسه کشیش را مصرف نمود. به طوری که مصرف یک قاشق چای خوری از پودر خشک گیاه در هر ساعت این ناراحتی را رفع می کند. طبق اطباء قدیم مصرف دو روز گیاه مذکور با روش فوق این ناراحتی را کاملاً رفع می کند.
چهارشنبه 27/3/1388 - 15:8
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است فاقد برگ که در آن انشعابات ساقه پهن شده و عمل برگ را انجام می دهند. این ساقه ها را کلادود نامند. گل ها کوچک و به رنگ سبز مایل به سفید بوده و بر روی کلادودها قرار گرفته اند. میوه کروی شکل و ارغوانی رنگ است.
انتشار جغرافیایی :
این گیاه کلاً در شمال کشور در اطراف رشت، لاهیجان و گرگان رویش دارد.
ترکیبات شیمیایی :
ریزوم و ریشه گیاه دارای املاح مختلف چون پتاسیم و کلسیم بوده و همچنین ترکیباتیی چون روسکوژنین دارد که خاصیت اثر رفع بواسیر دارد.
قسمت مورد استفاده :
ریشه و ریزوم گیاه خواص دارویی دارند.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.درمان بی اشتهایی : جوشانده ریزوم و ریشه کوله خاس که به شکل خوراکی مصرف می شود اشتهاآور است.
2.به عنوان مدر : جوشانده ریزوم کوله خاس اثر ادرار آور داشته و از این رو در درمان برخی عوارض چون بیماری های کلیوی چون سنگ کلیه و ... کاربرد دارد.
3.درمان بواسیر : استعمال و ریزوم له شده گیاه به شکل خارجی در موضع اثر رفع بواسیر دارد.
چهارشنبه 27/3/1388 - 15:7
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است خاردار که به شکل بوته ای رویش دارد و غالباً انشعابات آن بر روی زمین گسترده می باشند. گل های درشت آن به رنگ سفید مایل به گلی بوده و منظره زیبایی به گیاه می بخشند. در داخل گل پرچه های فراوان گل که میله ارغوانی رنگ بلندی دارند دیده می شود.
میوه های این گیاه را که اصطلاحاً هندوانه ابوجهل می نامند جهت تهیه ترشی به کار می برند.
انتشار جغرافیایی :
این گیاه را می توان در بیشتر نقاط کشور در دامنه های البرز، شمال شرق کشور، شمال غرب، بلوچستان و شیراز مشاهده کرد.
ترکیبات شیمیایی :
مهمترین ترکیب شیمیایی این گیاه اصطلاحاً کاپاری روتین نامیده می شود. در ضمن در ریشه و جوانه ای مولد گل گیاه چون پکتین، ساپونین و نوعی اسانس و یک ماده رزینی وجود دارد.
قسمت مورد استفاده :
میوه، ریشه و پوست گیاه مصرف دارویی دارد.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.درمان توقف قاعدگی : از جوشانده پوست ریشه گیاه برای باز شدن خون ریزی قاعدگی در دختران که قاعدگی در آنان متوقف شده است استفاده می شود.
2.درمان نقرس : جوشانده پوست ریشه گیاه در درمان کم خونی و رنگ پریدگی مخصوصاً در دختران جوان مورد مصرف دارد.
3.به عنوان مدر : از جوشانده پوست ریشه های کور به عنوان یک ادارآور نیز استفاده می شود.
چهارشنبه 27/3/1388 - 15:6
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است علفی و چند ساله که دارای یک ریشه اصلی ستبر بوده و ساقه های فراوان خزنده از این ریشه خارج می شوند. برگ ها کوچک، تخم مرغی شکل یا سرنیزه ای بوده و گل ها نیز صورتی رنگ و بسیار کوچک می باشند. کلیه قسمت های گیاه معطر است.
انتشار جغرافیایی :
این گیاه در قسمت های مرکزی ایران در نواحی کرمان و اصفهان و همچنین در منطقه آذربایجان در اطراف میشو داغ رویش دارد.
ترکیبات شیمیایی :
ترکیب شیمیایی اصلی گیاه اسانس فراری است که از دسته ترپنوئیدها است و همچنین مقدار کمی تانن در گیاه موجود است.
قسمت مورد استفاده :
کلیه قسمت های گیاه خصوصاً ساقه گل دار خاصیت دارویی دارند.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.درمان نارحتی های گوارشی : به دلیل داشتن اسانس ویژه این گیاه در درمان ناراحتی های گوارشی همچون دل درد، اسهال و حتی سردی مزاج بسیار مفید می باشد. در موارد فوق الذکر کرده 1ـ2 قاشق غذاخوری از خرد شده گیاه در نیم لیتر آب به میزان 3 بار در روز و هر بار یک استکان توصیه می شود.
2.درمان برونشیت و سیاه سرفه : به دلیل خاصیت ضد التهابی این گیاه از آن در تسکین سیاه سرفه و برونشیت استفاده می شود به این منظور از دم کرده گیاه فوق با شرایطی قبلاً ذکر شده استفاده به عمل می آید.
چهارشنبه 27/3/1388 - 15:6
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است با برگ های پنجه ای شکل بزرگ که واجد 5 الی 11 لوب عمیق دندانه دار می باشند. این گیاه در مناطق گرمسیری درختچه مانند بوده ولی در مناطق معتدل گیاهی کوچک و یک ساله است.
میوه گیاه کپسول است محتوی 3 دانه درشت که حاوی روغن فراوان می باشند.
انتشار جغرافیایی :
گیاه مذکور بومی ایران نیست ولی امروزه در نقاط مختلف کشور خصوصاً در مناطق گرمسیری کشور پرورش داده می شود.
ترکیبات شیمیایی :
دانه های کرچک دارای مواد متعددی همچون انواع گلوسیدها ( قندها )، اسیدهای آلی چون اسید مالیک و میزان زیادی روغن می باشند. در حدود %50 وزن هر دانه کرچک از روغن تشکیل شده است که قسمت اعظم آن روغن است که رسی نولین نامیده می شود.
قسمت مورد استفاده :
دانه گیاه اصلی ترین قسمت واجد خاصیت دارویی می باشد. لازم به ذکر است که خواص درمانی دانه به واسطه وجود روغن ها است.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.درمان یبوست : شاید بتوان گفت دانه های کرچک و یا روغن کرچک که از آنان استخراج می شود قوی ترین مُسهل گیاهی می باشند. برای رفع یبوست می توان روغن کرچک و یا دانه های آن را مصرف نمود. در اشخاص بالغ مصرف 10 تا 60 گرم از دانه های کرچک و در کودکان مصرف 10 گرم از آن توصیه می گردد. لازم به تذکر است مصرف مقادیر زیادتر از دانه های کرچک ممکن است باعث ایجاد اسهال شدید شده و در مواردی باعث مسمومیت نیز گردد.
2.درمان شوره : روغن کرچک در صورتی که به صورت خارجی استعمال شود. می تواند تا حد زیادی شوره سر را رفع نماید.
3.رفع لکه های دست و صورت : از زمان های گذشته اعراب برای درمان لکه های موجود بر روی پوست بدن از روغن کرچک استفاده می کردند. به این منظور بهتر است روغن کرچک به شکل خارجی بر روی موضع استعمال گردد.
چهارشنبه 27/3/1388 - 15:5
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است علفی با ساقه پیچیده، بالارونده یا خوابیده بر روی سطح زمین. برگ ها بزرگ پوشیده از کرک فراوان و واجد دمبرگ بسیار بلند می باشند. گل ها بزرگ و زرد رنگ بوده و گل های نر و ماده از یکدیگر جدا می باشند. میوه کدو از نوع سته بوده و بسیار حجیم است.
انتشار جغرافیایی :
در سراسر کشور به عنوان یک گیاه زارعی کشت می شود.
ترکیبات شیمیایی :
میوه کدو انباشته از سلولز بوده و مهمترین ویژگی شیمیایی آن این است که چربی و مواد قندی ( غیر از سلولز ) در ساختمان آن بسیار کم یافت می شود.
قسمت مورد استفاده :
میوه و تخم کدو
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.رفع جوش غروز جوانی : خاکستر سوخته پوست کدو به شکل ضماد برای از بین بردن جوشه ای غرور جوانی مورد استفاده قرار می گیرد البته تأثیر پوست کدو تنبل به مراتب بیشتر است.
2.رفع کرم کدوی روده : مصرف تخم کدو و برخی انگل های روده ای همچون کرمک در کودکان و کرو کدو در کودکان و بزرگسالان را از بین می برد. در این بین مصرف روزانه 25 تا 50 گرم تخم کدو به شکل جویدن برای کودکان و 50 تا 100 گرم برای بزرگسالان توصیه می شود.
3.رفع سوزش مجاری ادرای و زخم مثانه : خوردن مغز تخم کدو برخی ناراحتی های دستگاه ادراری را تسکین داده یا درمان می کند.
4.رفع یبوست، درد معده و روده : مصرف روغن تخم کدو حتی مصرف مستقیم میوه کدو برخی ناراحتی های گوارشی را تسکین می دهد. البته باید خاطر نشان ساخت مصرف زیاد میوه کدو به دلیل وجود سلولز فراوان در آن باعث نفخ شکم شده و اشتها را کاهش می دهد.
چهارشنبه 27/3/1388 - 15:5
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است علفی با برگ های باریک و دراز که فاقد دمبرگ بوده و ساقه را در آغوش می گیرند ( برگ ساقه آغوش )، گل های گیاه زرد رنگ بوده و گیاه دارای میوه های گلابی شکل می باشد.
انتشار جغرافیایی :
این گیاه در نواحی غرب و شمال غرب ایران می روید و می توان آن را در منطقه آذربایجان در اطراف تبریز، میشوداغ، ارومیه و در غرب منطقه همدان و ... یافت.
ترکیبات شیمیایی :
دانه این گیاه مقادیر زیادی ترکیبات روغن به همراه دارد و می توان انواع اسیدهای چرب از جمله اسید اُلئیک، پالمتیک اسید و اسید لینولئیک را در آن یافت.
قسمت مورد استفاده :
دانه گیاه اصلی ترین قسمت گیاه است که خاصیت دارویی دارد.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1. به عنوان ملین : دانه های گیاه به دلیل داشتن اسیدهای چرب فراوان اشباع و غیر اشباع مسهل بوده و به عنوان ملین جهت رفع یبوست و سهولت دفع مدفوع به کار میرود. به این منظور می توان مستقیماً دانه ای گیاه را به شکل خوراکی مصرف نمود.
2. درمان ترک پوست : به دلیل وجود انواع اسیدهای چرب روغن دانه های گیاه اثر نرم کننده روی پوست بدن داشته و در درمان ترک پوست به کار می رود. حتی می توان از روغن دانه های این گیاه صابون های ویژه ای را نیز تولید نمود که این صابون ها قابلیت نرم کنندگی پوست بدن و لطیف نمودن آن را دارند. در حالت کلی می توان گفت صابون ترکیبی است که از واکنش یک قلیای چون سود با اسیدهای چرب حاصل می شود و به دلیل داشتن یک بخش قطبی که در آب حل می شود. و بخش غیر قطبی که در ذرات چرک قرار می گیرد قابلیت معلق نمودن ذرات چرک و در نتیجه خاصیت پاک کنندگی را دارا هستند.
چهارشنبه 27/3/1388 - 15:4
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است با ساقه کاملاً راست و استوار و ریشه های ستبر و قوی که درون ریشه های آن شیرابه سفید رنگی جاری است. گل های زود افت گیاه آبی رنگ بوده و برگ های آن خصوصاً برگ های پائینی ساقه دراز و منقسم به قطعات عمیق می باشند.
انتشار جغرافیایی :
کاسنی در تمامی قسمتهای ایران در شمال، آذربایجان، خراسان و حتی سیستان و بلوچستان رویش دارد.
ترکیبات شیمیایی :
املاح معدنی چون سدیم، پتاسیم، منیزیم، نیترات و فسفاتن و ماده تلخی موسوم به سیکورین که نوعی گلوکوزید است مهمترین ترکیبات شیمیایی کاسنی را تشکیل می دهند در ضمن گل های آن دارای ترکیبی شیمیایی موسوم به سیکوری ئین می باشند.
قسمت مورد استفاده :
کلیه قسمتهای کاسنی اعم از ریشه و برگ از قدیم الایام مصرف دارویی داشته اند.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1.تعیین جنسیت فرزند : خوردن مقادیری برگ و ریشه کاسنی توسط مادران باردار امکان پسر شدن جنین را بیشتر می نماید. در این مورد روایاتی نیز از ائمه اطهار نقل شده است، امام ششم (ع) می فرمایند: خانواده ای که کاسنی زیاد می خورد فرزند پسر بیش از دختر دارد.
2.درمان ورم لثه : برگ تازه کاسنی حاوی ویتامین C فراوان بوده از این رو مصرف آن التهابات لثه را که ناشی از کبود ویتامین است بهبود می بخشد در این مورد بهتر است عصاره گیاه بر روی لثه با استعمال خارجی مالیده شود.
3.تقویت دستگاه گوارش : مصرف دم کرده برگ یا ریشه کاسنی به مقدار یک فنجان قبل از هر وعده غذایی اثر مقوی بر وری معده داشته، اشتها را زیاد نموده و از طرف دیگر به عنوان ملین یبوست را بر طرف می نماید.
چهارشنبه 27/3/1388 - 15:3
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است با برگهای بیضوی شكل نوك تیز و گلهای سفید رنگ كوچك كه در نهایت به میوه گوشتی قرمز رنگ كه دانه های سفید فراوان دارد تبدیل می گردد. این میوه همان فلفل خوراكی است كه درابتدا سبز رنگ بوده طعم ملایم دارد و بعد از رسیدن قرمز رنگ شده مزه بسیار تند و شدیدی پیدا می كند .
انتشار جغرافیایی :
فلفل به شكل خودرو در جنوب ایران رویش دارد . ولی امروزه در مزارع كل كشور كاشته می شود .
ترکیبات شیمیایی :
در ساختار میوه فلفل 3 تركیب شیمیایی به نامهای كاپ سائی سین كاپ سیسین و كاپ سانتین وجود دارد . كاپ سائی سین مسئول مزه تند آن است ،‌كاپ سیسین مسئول خاصیت تحریك كندگی جلدی میوه فلفل است و كاپ سانتین نوعی رنگریزه قرمز رنگ است كه در هنگام بلوغ در آن انباشته می شود .
قسمت مورد استفاده :
میوه و دانه های فلفل خاصیت دارویی دارند.
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1- درمان بواسیر : گرد میوه فلفل به مقدار یك گرم كه درعسل مخلوط می گردد در درمان بواسیر های دردناك بسیار مفید می باشد . مقدار مصرف آن 3 بار در روز به شكل خوراكی توصیه می شود . لازم است كسانی كه به زخم معده و یا سوزش ادرار مبتلا می باشند كلا از خوردن فلفل به هر نحو پرهیز نمایند .
2- درمان رماتیسم : مالیدن گرد میوه فلفل در موضع درد به دنبال ایجاد قرمزی در پوست دردهای رماتیسمی را بهبود می بخشد .
3- درمان گرفتگی صدا : برای درمان گرفتگی صدا كه ناشی از عوامل گوناگونی است می توان تنطور میوه فلفل را به شكل غرغره استعمال نمود . برای تهیه تنطور مذكور گرد میوه فلفل را در الكل حل می نمایند .
چهارشنبه 27/3/1388 - 15:2
دانستنی های علمی
مشخصات گیاه شناسی :
گیاهی است علفی با برگهای مركب شانه ای ،‌ برگچه ها دارای حاشیه دندانه دار بوده و كركدار می باشند . گلهای زرد رنگ گیاه در گل آذینهای سنبله قرار می گیرند .
انتشار جغرافیایی :
این گیاه در نواحی شمال ایران از جمله گیلان ، خراسان و آذربایجان می روید .
ترکیبات شیمیایی :
این گیاه حاوی تانن ،‌مقدار كمی اسانس فرار و رزین می باشد .
قسمت مورد استفاده :
سر شاخه گلدار گیاه اثر دارویی دارد .
اثرات دارویی و طرز استعمال :
1- درمان التهاب گلو و دهان : با استمال خارجی جوشانده سر شاخه گلدار گیاه در رفع التهاب چركین گلو و همچنین التهاب دهان موثر است .
2- درمان اسهال : جوشانده این گیاه اثر قابض داشته و برای از بین بردن اسهال می توان از آن استفاده نمود .
3- دفع سنگهای صفراوی و درمان احتباس صفرا : مهمترین خاصیت گیاه غافث دفع سنگهای صفراوی و تاثیر بر روی ترشح صفرا است كه با مصرف جوشانده گیاه به شكل خوراكی ظاهر می شود.
چهارشنبه 27/3/1388 - 15:2
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته