• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 868
تعداد نظرات : 316
زمان آخرین مطلب : 3870روز قبل
اهل بیت
واژه «اربعین» در متون دینی و مجموعه‏های حدیثی از ارزش والایی برخوردار است. آثار حفظ چهل حدیث، اخلاص عمل در چهل روز و دعای عهد در چهل صبح، كمال عقل در چهل سالگی، دعا برای چهل مؤمن، شهادت چهل مؤمن برای میت، برگزاری عبادت در چهل شب چهارشنبه برای دیدار حضرت ولی عصر علیه‏السلام ، و بعثت غالب انبیاء در چهل سالگی، از جمله مواردی است كه ارزش و جایگاه این اصطلاح اسلامی و عرفانی را مشخص می‏سازد.
«اربعین» از اصطلاحات رایجی است كه در متون اسلامی كاربرد زیادی دارد، مثلاً در برخی از روایات به عنوان نماد كمال، حدّی برای تصفیه باطن و... قلمداد شده است. در این نوشتار به مناسبت روز اربعین شهادت امام حسین علیه‏السلام برخی از موارد كاربرد این واژه ارزشمند كه در فرهنگ اسلامی به مناسبتهای گوناگون از آن یاد شده و گاهی پیامهای اخلاقی و دستورهای الهی با آن همراه شده است، با اشاره به سی نكته تقدیم می‏شود:


1. شهادت چهل مؤمن

امام صادق علیه‏السلام فرمود: «اِذا ماتَ الْمُؤمِنُ فَحَضَرَ جَنازَتَهُ اَرْبَعُونَ رَجُلاً مِنَ الْمُؤْمِنینَ وَقالُوا: اَللّهُمَّ اِنّا لانَعْلَمُ مِنْهُ اِلاّ خَیْرا وَاَنْتَ اَعْلَمُ بِهِ مِنّا، قالَ اللّه‏ُ تَبارَكَ وَتَعالی: قَدْ اَجَزْتُ شَهادَاتِكُمْ وَغَفَرْتُ لَهُ ما عَلِمْتُ مِمّا لا تَعْلَمُونَ؛1 هرگاه یكی از اهل ایمان بمیرد و بر جنازه او چهل نفر از مؤمنین حضور یابند و گواهی دهند كه پروردگارا! ما به جز خوبی و نیكی از این شخص ندیده‏ایم و تو از ما داناتر هستی، خداوند متعال می‏فرماید: من نیز شهادت شما را پذیرفتم و آنچه [از بدیها و گناهان] از او می‏دانستم كه شما بی‏اطلاع بودید، همه را بخشیدم.»
همچنین امام صادق علیه‏السلام می‏فرماید: «در بنی اسرائیل عابدی بود كه پیوسته به عبادت و راز و نیاز اشتغال داشت. خداوند متعال به حضرت داوود علیه‏السلام وحی فرستاد: ای داوود! این مرد عابد، فردی ریاكار و غیرمخلص است. هنگامی كه او مُرد، حضرت داوود علیه‏السلام به تشییع جنازه‏اش حاضر نشد. امّا چهل نفر از بنی اسرائیل حضور یافتند و در درگاه الهی به نیكی و خوبیهای ظاهری وی شهادت دادند و از خداوند طلب عفو و آمرزش برای وی نمودند. در هنگام غسل نیز چهل نفر دیگر چنین كردند و در هنگام دفن چهل نفر دیگر آمده، بعد از گواهی به نیكمردی عابد از خداوند متعال آمرزش او را خواستار شدند. در آن حال، خداوند به حضرت داوود علیه‏السلام الهام كرد كه من او را به خاطر شهادت آن عدّه بخشیدم و اعمال بد و ریایی او را نادیده گرفتم.2


2. دعا برای چهل مؤمن

پیشوای ششم یكی از مهم‏ترین عوامل استجابت دعا را تقدیم دیگر مؤمنین در هنگام دعا می‏داند. آن حضرت می‏فرماید: «مَنْ قَدَّمَ اَرْبَعینَ مِنَ الْمُؤْمِنینَ ثُمَّ دَعا اُسْتُجیبَ لَهُ؛3 هر كس چهل نفر از مؤمنین را در دعا كردن بر خود مقدم بدارد، سپس حاجات خود را بطلبد، دعای او به اجابت خواهد رسید.» آن حضرت تأكید می‏فرماید كه اگر این‏گونه دعا كردن در نماز شب و بعد از آن باشد، تأثیر بیشتری خواهد داشت.4 همچنین دعا كردن چهل مؤمن در قنوت نماز وتر در دل شبهای تار اجابت دعا را نزدیك‏تر و سریع‏تر می‏نماید.5

3. دعای چهل نفره

دعا كردن همیشه خوب و یكی از سلاحهای مؤمن و وسیله ارتباط با پروردگار عالمیان است. هنگامی كه انسان خود را از هر جهت درمانده و عاجز می‏بیند با جان و دل زمزمه می‏كند كه:
سینه مالامال درد است ای دریغا مرهمی دل زتنهایی به جان آمد خدایا همدمی
در آن لحظات حساس، دعا همچون نور امیدی در دل انسان می‏تابد و دعاكننده علاوه بر آرامش درون، اعتماد به نفس، تلطیف روح، عشق و معرفت خویش را نیز به نمایش می‏گذارد. امام صادق علیه‏السلام در یكی از رهنمودهای حكیمانه خویش ما را به دعای دسته جمعی فرا می‏خواند و می‏فرماید: «اگر گروهی چهل نفره جمع شوند و خدای خویش را بخوانند، مطمئنا دعای آنان مستجاب خواهد شد و اگر چهل نفر نبودند گروه چهار نفره، ده بار خدا را بخوانند كه همین اثر را دارد و اگر بیش از یك نفر نباشد و چهل بار خدا را صدا بزند، خدای عزیز و جبار خواسته او را برآورده خواهد كرد.»6


4. آمرزش چهل گناه

حضرت باقر علیه‏السلام یكی از حقوق واجب مسلمانان بر عهده همدیگر را، حضور در تشییع جنازه آنان می‏شمارد و با توجه به اهمیت آن، تأثیر معنوی این حضور را نیز بیان می‏كند: «مَنْ حَمَلَ جَنازَةً مِنْ اَرْبَعِ جَوانِبِها غَفَرَاللّه‏ُ لَهُ اَرْبَعینَ كَبیرةً؛7 كسی كه جنازه‏ای را از چهار طرف حمل كند، خداوند متعال چهل گناه كبیره او را خواهد بخشید.»

5. كمال در چهل سالگی

از مهم‏ترین نكاتی كه در زندگی انسان وجود دارد و در مرحله تكامل معنوی و شخصیت وی مؤثر است، رسیدن به مراتبی از سنّ و سال است كه انسان كامل‏تر و پخته‏تر می‏شود. خداوند متعال در این زمینه چهل سالگی را اوج كمال انسانی می‏داند و می‏فرماید: «...حَتّی اِذا بَلَغَ اَشُدَّهُ وَبَلَغَ اَرْبَعینَ سَنَةً قالَ رَبِّ اَوْزِعْنی أنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتی أَنْعَمْتَ عَلَیَّ وَعَلی والِدَیَّ وَأنْ اَعْمَلَ صالِحا تَرْضیهُ وَأَصْلِحْ لی فی ذُرّیَّتی اِنّی تُبْتُ اِلَیْكَ وَاِنّی مِنَ الْمُسْلِمینَ»؛8 «تا زمانی كه به كمال قدرت و رشد برسد و به چهل سالگی بالغ گردد، می‏گوید: پروردگارا! مرا توفیق ده تا شكر نعمتی را كه به من و پدر و مادرم دادی، به جا آورم و كار شایسته‏ای انجام دهم كه از آن خشنود باشی و فرزندان مرا صالح گردان! من به سوی تو باز می‏گردم و توبه می‏كنم و از مسلمانان می‏باشم.»

6. آثار چهل روز اخلاص

امام رضا علیه‏السلام از پیامبر گرامی اسلام صلی‏الله‏علیه‏و‏آله چنین نقل فرمود: «ما أَخْلَصَ عَبْدٌ للّه‏ِ عَزَّوَجَلَّ أرْبَعینَ صَباحا اِلاّ جَرَتْ یَنابیعُ الْحِكْمَةِ مِنْ قَلْبِهِ عَلی لِسانِهِ؛9 هیچ بنده‏ای چهل روز اعمال خود را خالصانه به درگاه حضرت حق انجام نمی‏دهد، مگر اینكه خداوند متعال چشمه سارهای حكمت را از قلب او به زبانش جاری می‏سازد.» حافظ با اشاره به این حدیث می‏گوید:
سحرگه رهروی در سرزمینی همی گفت این معما با قرینی
كه ای صوفی شراب آنگه شود صاف كه در شیشه بماند اربعینی


7. یاران حضرت مهدی علیه‏السلام

هنگامی كه حضرت مهدی علیه‏السلام ظهور می‏كند هر یك از یاران و شیعیان آن حضرت معادل نیروی چهل مرد قدرت روحی و بدنی خواهد داشت. امام سجاد علیه‏السلام فرمود: «اِذا قامَ قائِمُنا اَذْهَبَ اللّه‏ُ عَزَّوَجَلَّ عَنْ شیعَتِنا العاهَةَ وَجَعَلَ قُلُوبَهُمْ كَزُبَرِ الْحَدیدِ وَجَعَلَ قُوَّةَ الرَّجُلِ مِنْهُمْ قُوَّةَ اَرْبَعینَ رَجُلاً؛10 هرگاه قائم ما قیام كند، خداوند متعال از شیعیان ما آفت، بلا و سستی را دور خواهد كرد و دلهای آنان را همانند پاره‏های آهن قوی و محكم می‏نماید و نیروی هر یك از آنان را معادل نیروی چهل مرد قرار خواهد داد.»

8. چهل روز عزای مؤمن

رسول گرامی اسلام علیه‏السلام در سفارشهای خویش به جناب ابی‏ذر غفاری به اهمیت و جایگاه والای مؤمن در جهان اشاره كرده و فرموده است: «یا اَباذَرٍّ! اِنّ الاَْرْضَ لَتَبْكی عَلَی الْمُؤمِنِ اِذا ماتَ اَرْبَعینَ صباحا؛11 ای ابوذر! هنگامی كه مؤمنی از دنیا می‏رود، زمین تا چهل روز برای فقدان او گریان و عزادار است.»
ممكن است منشأ مجالس اربعین برای اموات مؤمنین همین روایت نبوی باشد.


9. زندگی چهل ساله

هنگامی كه فرزدق شاعر قصیده معروف خود را در مدح حضرت امام سجّاد علیه‏السلام در حضور خلیفه ستمگر عباسی، هشام بن عبدالملك، با رشادت تمام قرائت كرد و مطلع آن چنین بود كه:
هذا الَّذی تَعْرِفُ الْبَطْحاءُ وَطْأَتَهُ وَالْبَیْتُ یَعْرِفُهُ وَاَلْحِلُّ وَالْحَرَمُ
یعنی، این آقایی است كه گامهای او را سرزمین بطحاء، بیت خدا و حلّ و حرم می‏شناسد؛ خلیفه بر او خشم گرفت و دستور داد تا فرزدق را علاوه بر قطع حقوق، به جرم دفاع از اهل‏بیت علیهم‏السلام زندانی كنند؛ امّا بعد از گذشت مدتی به دعای امام چهارم علیه‏السلام آزاد شد. امام زین‏العابدین علیه‏السلام برای كمك به فرزدق مبلغی را كه چهل سال مخارج زندگی‏اش را كافی بود به حضورش فرستاد و فرمود: «لَوْ عَلِمْتُ اَنَّكَ تَحْتاجُ اِلی اكثر مِنْ ذلك لاََعْطَیْتُكَ؛ [ای فرزدق!] اگر می‏دانستم بیش از چهل سال زنده خواهی بود، بیشتر می‏فرستادم.» علی بن یونس بیاضی می‏نویسد: دقیقا بعد از چهل سال از آن تاریخ فرزدق به دیار باقی شتافت و صداقت و كرامت امام چهارم بر همگان روشن شد.12


10. بعثت انبیاء در چهل سالگی

در روایت آمده است كه اكثر انبیاء در چهل سالگی به رسالت مبعوث شده‏اند.13 همچنان كه رسول گرامی اسلام صلی‏الله‏علیه‏و‏آله نیز در چهل سالگی به رسالت مبعوث گردید.14 امام باقر علیه‏السلام فرمود: «پیامبر اكرم صلی‏الله‏علیه‏و‏آله در 63 سالگی از دنیا رفت، كه آخر سال دهم هجرت بود. آن حضرت بعد از تولد خویش هنگامی كه چهل سالش كامل گردید، به پیامبری رسید و 13 سال دیگر در مكه بود كه در 53 سالگی به مدینه هجرت كرد و بعد از ده سال در مدینه به سرای جاویدان منتقل شد.»15

11. حفظ چهل حدیث

حضرت رسول صلی‏الله‏علیه‏و‏آله در زمینه پاسداری از فرهنگ و معارف اسلام می‏فرماید: «مَنْ حَفِظَ مِنْ اُمَّتی اَرْبَعینَ حَدیثا مِمّا یَحْتاجُونَ اِلَیْهِ مِنْ اَمْرِ دینِهِمْ بَعَثَهُ اللّه‏ُ یَوْمَ الْقِیامَةِ فَقیها عالِما؛16 هر كس از امت من چهل حدیث از احادیث دینی مورد نیاز جامعه را حفظ كند خداوند متعال او را در روز قیامت به عنوان فقیه و دانشمند محشور خواهد كرد.»
براساس همین حدیث، دانشمندان بزرگ شیعه تلاش كرده‏اند كه كتابهایی را به نامهای الاربعین و چهل حدیث از خود به یادگار بگذارند تا شاید مشمول این كلام نورانی رسول گرامی اسلام بشوند، نظیر: اربعین شیخ بهائی، اربعین شهید اول، اربعین مجلسی دوم، اربعین جامی و چهل حدیث امام خمینی رحمه‏الله .


12. آثار گناه تا چهل روز

آثار گناهانی كه انسان مرتكب می‏شود تا چهل روز در روح و روان او باقی است. امام صادق علیه‏السلام فرمود: «لا تُقْبَلُ صَلاةُ شارِبِ الْخَمْرِ اَرْبَعینَ یَوْما اِلاّ اَنْ یَتُوبَ؛17 كسی كه از شراب و مسكرات حرام استفاده كند تا چهل روز نمازش پذیرفته نمی‏شود، مگر اینكه حقیقتا توبه كند.»

13. اصلاح تا چهل سالگی

اساسا افراد سعادتمند و كسانی كه به دنبال خوشبختی و كمال هستند تا سن چهل سالگی در اعمال و رفتارشان نشانه‏های اصلاح پیدا می‏شود؛ امّا اگر تا سن چهل سالگی تغییراتی در رفتارهای زشت و ناپسند آنان ایجاد نگردد، بعد از آن اصلاح آنان مشكل خواهد بود. رسول گرامی اسلام صلی‏الله‏علیه‏و‏آله در این زمینه به مسلمانان هشدار داده و فرموده است: «اِذا بَلَغَ الرَّجُلُ اَرْبَعینَ سَنَةً وَلَمْ یَغْلِبْ خَیْرُهُ شَرَّهُ قَبَّلَ الشَّیْطانُ بَیْنَ عَیْنَیْهِ وَقالَ: هذا وَجْهٌ لایَفْلَحُ؛18 هنگامی كه شخص به سن چهل سالگی پا می‏گذارد و كارهای نیك او از اعمال زشتش بیشتر نباشد، شیطان پیشانی او را بوسیده، می‏گوید: این چهره‏ای است كه دیگر روی سعادت و خوشبختی را نخواهد دید.» و در حدیث دیگری آن حضرت افراد چهل ساله‏ای را كه به سوی صلاح گام برنمی‏دارند از دوزخیان به شمار می‏آورد و می‏فرماید: «فرد چهل ساله‏ای كه در اندیشه كارهای نیك نباشد، برای ورود به آتش جهنم خود را آماده كند كه نجات او مشكل است.»19

14. هشدار به چهل ساله‏ها!

امام زین‏العابدین علیه‏السلام فرمود: «اِذا بَلَغَ الرَّجُلُ اَرْبَعینَ سَنَةً نادی مُنادٍ مِنَ السَّماءِ دَنا الرَّحیلُ فَاَعِدَّ زادا وَلَقَدْ كانَ فیما مَضی اِذا اَتَتْ عَلَی الرَّجُلِ اَرْبَعُونَ سَنَةً حاسَبَ نَفْسُه؛20 هرگاه شخصی به سن چهل سالگی برسد فرشته‏ای از سوی خداوند در آسمان ندا می‏دهد كه هنگام سفر نزدیك است، زاد و توشه سفر را مهیّا كن و در گذشته هنگامی كه فردی به چهل سالگی می‏رسید، با نفس خود محاسبه می‏كرد.»
و از رسول گرامی اسلام نقل است كه «خداوند فرشته‏ای را مأمور كرده است تا در هر شب صدا بزند: «یا اَبْناءَ الاَْرْبَعینَ ماذا اَعْدَدْتُمْ لِلِقاءِ رَبِّكُمْ؛21 ای كسانی كه چهلمین بهار عمر خود را سپری می‏كنید! برای ملاقات با پروردگارتان چه چیزی آماده كرده‏اید [و چه پاسخی دارید]؟!»


15. تغذیه و اربعین

پیامبر اكرم صلی‏الله‏علیه‏و‏آله فرمود: «مَنْ تَرَكَ اللَّحْمَ اَرْبَعینَ صَباحا ساءَ خُلْقُهُ؛22 هر كس چهل روز از خوردن گوشت خودداری كند، اخلاقش بد خواهد شد.»

16. چهل نفر هسته اولیه

زمانی كه برخی از یاران امام حسن مجتبی علیه‏السلام از وی درخواست كردند كه در مقابل ظلم و ستم زمامداران جور به ویژه معاویه قیام و مبارزه نماید، امام حسن علیه‏السلام فرمود: «لی اُسْوَةٌ بِجَدّی رَسُولِ اللّه‏ِ حینَ عَبَدَاللّه‏َ سِرّا وَهُوَ یَوْمَئذٍ فی تِسْعَةٍ وَثَلاثینَ رَجُلاً فَلَمّا اَكْمَلَ اللّه‏ُ لَهُ الاَْرْبَعینَ صارُوا فی عِدّةٍ وَاَظْهَرُوا اَمْرَ اللّه‏ِ فَلَوْ كانَ مَعی عِدَّتُهُمْ جاهَدْتُ فی اللّه‏ِ حَقَّ جِهادِهِ؛23 الگوی من در رهبری امت، جدّم رسول خدا صلی‏الله‏علیه‏و‏آله است، آن حضرت تا زمانی‏كه تعداد یارانش به سی و نه نفر رسیده بود، مخفیانه و غیرعلنی خدا را عبادت می‏كرد [و به مبارزه و تبلیغ علنی روی نیاورد]؛ امّا از موقعی كه خداوند متعال تعداد مسلمانان را به چهل نفر رساند، [تبلیغ] دین خدا را آشكار كردند و اگر با من هم به تعداد آنها باشد، در راه خدا به جهاد و مبارزه شایسته دست می‏زنم.»

17. دریغ از چهل یاور راستین!

علی علیه‏السلام نیز با شكایت از مظلومیت و غربت خویش فرمود: «من بارها از مردم یاری خواستم امّا به غیر از چهار نفر ـ زبیر، سلمان، ابوذر و مقداد ـ كسی جواب مثبت به من نداد.» سپس افزود: «لَوْ كُنْتُ وَجَدْتُ یَوْمَ بُویِعَ (اَخُوتَیْمٍ) اَرْبَعینَ رَجُلاً مُطیعینَ لَجاهَدْتُهُمْ؛24 اگر من در روز بیعت چهل یاور گوش به فرمان [و راستین[ داشتم، با آنان مقابله و مجاهده می‏كردم.»

18. حقوق همسایه

رسول گرامی اسلام به منظور سالم سازی و ایجاد روحیه اعتماد و اطمینان به همدیگر و همچنین تقویت وحدت و اُنس و الفت در جامعه اسلامی درباره حدود همسایگی و رعایت حقوق آنان می‏فرماید: «كُلُّ اَرْبَعینَ دارا جیرانٌ مِنْ بَیْنِ یَدَیْهِ وَمِنْ خَلْفِهِ وَعَنْ یَمینِهِ وَعَنْ شِمالِهِ؛25 تا چهل خانه از چهار سوی منزل یك مسلمان، از روبه‏رو، پشت سر، از سمت راست و از سمت چپ، همسایه یك مسلمان به شمار می‏آید.»
پیامبر صلی‏الله‏علیه‏و‏آله ضمن بیان این پیام حكیمانه، به حضرت علی علیه‏السلام و سلمان و ابوذر و مقداد دستور داد كه در میان مسلمانان ندا دهند كه ای مردم! این حدود همسایگی است و: «اَنَّهُ لااِیمانَ لِمَنْ لَمْ یَأمَنْ جارُهُ بَوائِقَهُ؛26 كسانی كه همسایگانشان از شر و آزار آنان در امان نیستند، ایمان ندارند.»


19. مهلت تا چهل روز

برخی از مسلمانان كه در رعایت مسائل دینی و حفظ ناموس خود اهل تسامح و تساهل هستند، مورد خشم و غضب الهی قرار می‏گیرند و خداوند متعال به آنان چهل روز مهلت می‏دهد كه خود و خانواده‏هایشان را اصلاح كنند و در صورت ادامه سهل‏انگاری و بی‏تفاوتی چشم و قلبشان وارونه شده و از دیدن حقیقت ناتوان می‏گردند. رسول اكرم صلی‏الله‏علیه‏و‏آله فرمود: هرگاه مردی در محیط خانواده خود عمل ناپسند و زشتی را مشاهده كند و در مورد آن حساسیت و غیرت دینی از خود نشان ندهد و اعضاء خانواده‏اش را از ارتكاب گناه و معصیت باز ندارد و در صدد اصلاح برنیاید، خداوند متعال پرنده‏ای سفید را مأمور می‏كند كه چهل صبح بر در خانه وی پرهایش را بگسترد و هنگام ورود و خروجِ آن مرد مسامحه كار، بگوید: اصلاح كن! اصلاح كن! غیرت داشته باش! غیرت داشته باش! اگر خانواده‏اش را اصلاح كرد كه چه بهتر وگرنه آن پرنده سفید بالهایش را به چشمهای او می‏كشد و بعد از آن او وارونه می‏بیند؛ یعنی خوبیها را خوب نمی‏بیند و بدیها را بد نمی‏بیند.»27

20. بهداشت فرزندان

پیامبر بزرگوار اسلام صلی‏الله‏علیه‏و‏آله با اشاره به لزوم ختنه كردن نوزادان پسر می‏فرماید: «اِخْتِنُوا اَوْلادَكُمْ یَوْمَ السّابِعِ فَاِنَّهُ اَطْهَرُ وَاَسْرَعُ لِنَباتِ اللَّحْمِ فَقالَ اِنَّ الاَْرْضَ تَنْجِسُ بِبَولِ الاَْغْلَفِ اَرْبَعین یَوْما؛28 نوزادان خود را در روز هفتم ختنه كنید، این عمل برای پاكیزگی و سلامت و رشد آنان تأثیر فراوان دارد و زمین از بول فردی كه ختنه نشده تا چهل روز آلوده می‏ماند.»

21. تسبیح حیوانات

امام صادق علیه‏السلام فرمود: «حضرت داوود علیه‏السلام در یكی از شبها با حال خوشی زبور را تلاوت می‏كرد و از حالات معنوی خود لذت می‏برد. آن شب به نظرش آمد كه شب زنده داری خوبی داشته است و از این جهت شگفت زده شد. در آن حال قورباغه‏ای از زیر صخره‏ای از سوی خداوند متعال به سخن آمد و گفت: «یا داوُدُ تَعَجَّبْتَ مِنْ سَهَرِكَ لَیْلَةً وَاِنّی لَتَحْتَ هذِهِ الصَّخْرَةِ مُنْذُ اَرْبَعینَ سَنَةً ماجَفَّ لِسانی عَنْ ذِكْرِ اللّه‏ تعالی؛29 ای داوود! آیا از شب زنده‏داری‏ات به شگفت آمده‏ای؟ من چهل سال است كه در زیر این صخره زبانم به ذكر الهی مترنّم است.»

22. كرامت نام حضرت محمد صلی‏الله‏علیه‏و‏آله

حضرت علی علیه‏السلام ـ در ضمن روایتی طولانی در منقبت حضرت خاتم الانبیاء صلی‏الله‏علیه‏و‏آله ـ فرمود: « روزی یكی از علماء یهود به حضور پیامبر صلی‏الله‏علیه‏و‏آله آمد و سؤالات متعددی از آن حضرت پرسید و پاسخهای وافی دریافت كرد و مسلمان شد. سپس الواحی بیرون آورد و در مقابل پیامبر قرار داد و گفت: این از جمله صفحات توراتی است كه به حضرت موسی بن عمران علیه‏السلام نازل شده است. من فضائل تو را در آنها می‏خواندم و شك می‏كردم و چهل سال تمام نام تو را پاك می‏نمودم؛ اما قسم به آن خدایی كه تو را به حق و راستی مبعوث فرموده است، هرگاه نامت را از تورات پاك نمودم، دوباره آن را در آنجا ثبت شده می‏یافتم.»30

23. اربعین در قرآن

در برخی از آیات قرآن به واژه «اربعین» اشاره شده است، مثل: فرازی از قصه حضرت موسی علیه‏السلام كه می‏فرماید: «وإذْ واعَدْنا مُوسی اَربعینَ لَیْلَةً»؛31 «[به یاد آورید] آن هنگامی را كه با موسی علیه‏السلام (برای یافتن پیامهای آسمانی) چهل شب وعده قرار گذاشتیم.»
نیز می‏فرماید: «وَواعَدْنا مُوسی ثَلثینَ لَیْلَةً وَاَتْمَمْناها بِعَشْرٍ فَتَمَّ میقاتُ رَبِّهِ اَرْبَعینَ لَیْلَةً»؛32 «و ما با موسی سی شب وعده گذاشتیم، سپس آن را با ده شب دیگر تكمیل نمودیم. به این ترتیب، میعاد پروردگارش با چهل شب تمام شد.»
قرآن كریم در مورد نافرمانی بنی‏اسرائیل از حضرت موسی علیه‏السلام و سرپیچی آنان از دستورات الهی و مجازات آن گروه از یهودیان با چهل سال سرگردانی، می‏فرماید: «فَاِنَّها مُحَرَّمَةٌ عَلَیْهِمْ اَرْبَعینَ سَنَةً یَتیهُونَ فی الاَْرْضِ فَلا تَأْسَ عَلَی الْقَوْمِ الْفاسِقینَ»33؛ «این سرزمین مقدس تا چهل سال بر آنها ممنوع خواهد بود و آنان همواره در مدت چهل سال در این بیابان سرگردان هستند، پس تو درباره سرنوشت این جمعیت گناهكار ناراحت نباش!»


24. مجاهد دار به دوش

دِعْبِل بن علیّ خُزاعی، از شاعران متعهد و شجاع اهل‏بیت علیهم‏السلام است كه از دست مبارك حضرت رضا علیه‏السلام به كسب مدال افتخار و عطایای مادی و معنوی نائل شد. او وصیت كرد قصیده معروف خود به نام «مدارس آیات» را ـ كه مورد تأیید اهل‏بیت علیهم‏السلام قرار گرفت ـ در كفنش بنویسند. زبان گویای وی آن چنان بُرّنده بود كه حكمرانان ستمگر را به هراس می‏انداخت.
ابن مدبّر می‏گوید: «روزی به دعبل گفتم: من مردی بی‏باك و با شهامت مثل تو ندیده‏ام كه این چنین بی‏پروا در اشعار خود به زمامداران ستمگری، مثل مأمون می‏تازی و حقائق را در قالب شعرهای گویا و بلیغ به گوش مردم می‏رسانی. دعبل در مقابل هشدار ابن مدبّر، با صلابت خاصی كه از عشق او به اهل‏بیت علیهم‏السلام ریشه می‏گرفت، چنین گفت: «یا ابا اسحاق! اِنّی اَحْمِلُ خَشَبَتی مُذْ اَرْبَعینَ سَنَةً وَلا اَجِدُ مَنْ یَصْلُبُنی عَلَیْها؛34 ای ابا اسحاق! من چوبه دار خودم را چهل سال است كه با خود حمل می‏كنم، امّا هنوز كسی را نیافته‏ام كه مرا بر آن بیاویزد.»
شیعه یعنی دعبل چشم انتظار می‏كشد بر دوش خود چل سال دار
شیعه یعنی همچو امثال كمیل سر نهد بر خاك پای اهل‏بیت


25. ارزش عدالت گستری

امام موسی بن جعفر علیه‏السلام در تفسیر آیه «یُحیی الاَْرْضَ بَعْدَ مَوْتِها» فرمود: «خداوند زمین را با قطرات باران احیاء نمی‏كند، بلكه با مردان عدالت گستر زنده می‏گرداند... و این عمل از منافع مادّی چهل روز باران بهتر و پربارتر است.»35

26. هشدار به محتكران!

امام صادق علیه‏السلام به تاجرانی كه برای منافع مادّی خود اجناس مورد نیاز مردم را انبار كرده، با قیمتهای گزاف می‏فروشند، شدیدا هشدار می‏دهد و می‏فرماید: «اَلْحُكْرَةُ فی الْخِصْبِ اَرْبَعُونَ یَوْما وَفی الشِّدَّةِ وَالْبَلاءِ ثَلاثَةُ اَیّامٍ فَمازَادَ عَلَی الاَْرْبَعینَ یَوْما فی الْخِصْبِ فَصاحِبُهُ مَلْعُونٌ وَمازادَ عَلی ثَلاثَةِ اَیّامٍ فی الْعُسْرَةِ فَصاحِبُهُ مَلْعُونٌ؛36 مدت احتكار جنسهای مورد نیاز مردم در روزگار فراوانی، چهل روز است و در روزهای سخت فقط سه روز. اگر بازرگانی در ایّام فراوانی جنس، بیش از چهل روز و در هنگام دشواری بیش از سه روز انبار كند، لعنت خدا بر او باد.»

27. چلّه نشینی برای حاجت

مولای متقیان علی علیه‏السلام فرمود: «خداوند متعال به حضرت داوود وحی كرد: «اِنَّكَ نِعْمَ الْعَبْدُ لَولا اَنَّكَ تَأْكُلُ مِنْ بَیْتِ الْمالِ وَلا تَعْمَلُ بِیَدِكَ شَیْئا»؛ «ای داوود! اگر از بیت‏المال تغذیه نمی‏كردی و از دست رنج خودت امرار معاش می‏نمودی، چقدر بنده خوبی بودی!»
حضرت داوود چهل صبح با ناله و زاری به درگاه احدیت استغاثه كرد و از خداوند خواست تا مشكل او را رفع نماید. خداوند متعال نیز مقدمات آهنگری را در اختیار او گذاشت. به این ترتیب، حضرت داوود، به كار زره‏سازی پرداخت. او هر روز یك زره می‏ساخت و به هزار درهم می‏فروخت تا اینكه با ساختن سیصد و شصت زره كه به مبلغ سیصد و شصت هزار درهم فروخت، سرمایه‏ای به دست آورد و از بیت‏المال بی‏نیاز شد.»37


28. زیارت اربعین از نشانه‏های ایمان و تشیّع

امام حسن عسكری علیه‏السلام فرمود: «عَلاماتُ الْمُؤْمِنینَ خَمْسٌ: صلاةُ الاِْحْدی وَالْخَمْسینَ وَزِیارَةُ الاَرْبَعینَ واَلتَّخَتُّمُ فی الْیَمینِ وَتَعْفیرُالْجَبینِ وَاَلْجَهْرُ بِبِسْمِ اللّه‏ِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ؛38 نشانه‏های مؤمنان (شیعیان) پنچ چیز است: خواندن پنجاه و یك ركعت نماز در هر روز (17 ركعت واجب و 34 ركعت نافله)، زیارت اربعین امام حسین علیه‏السلام ، داشتن هر كس از امت من چهل حدیث از احادیث دینی مورد نیاز جامعه را حفظ كند خداوند متعال او را در روز قیامت به عنوان فقیه و دانشمند محشور خواهد كرد.
انگشتر در دست راست، و ساییدن پیشانی به خاك، و بلند خواندن بسم اللّه‏ الرحمن الرحیم در نمازها.»


29. چهل روز گریه بر امام حسین علیه‏السلام

امام صادق علیه‏السلام در روایتی به بیان گریه موجودات عالم بر سالار شهیدان پرداخته، به زراره می‏فرماید: «یا زرارة! اِنَّ السَّماءَ بَكَتْ عَلَی الْحُسَیْنِ علیه‏السلام اَرْبَعینَ صَباحا بِالدَّمِ وَاِنَّ الاَْرْضَ بَكَتْ اَرْبَعینَ صَباحا بالسَّوادِ و اِنَّ الشَّمسَ بَكَتْ اَرْبَعینَ صَباحا بِالْكُسُوفِ واَلْحُمْرَةِ... وَاِنّ الْمَلائِكَةَ بَكَتْ اَرْبَعینَ صَباحا عَلَی الحسین علیه‏السلام ؛39 ای زراره! آسمان چهل روز بر حسین علیه‏السلام خون گریه كرد و زمین چهل روز برای عزای آن حضرت گریست به تیره و تار شدن و خورشید با كسوف و سرخی خود چهل روز گریست ... و ملائكه الهی برای آن حضرت چهل روز گریستند.»

30. فرازی از زیارت اربعین

صفوان بن مهران جمال می‏گوید: مولایم حضرت صادق علیه‏السلام زیارت اربعین را به من آموخت و فرمود: «در روز اربعین جدّم حسین علیه‏السلام را این‏چنین زیارت كن: اَلسَّلامُ عَلی وَلیِّ اللّه‏ِ وَحَبیبِهِ...» در بخشی از آن زیارت كه با مضامین عالی عرفانی و معنوی بیان شده است، چنین می‏خوانیم: «وَبَذَلَ مُهْجَتَهُ فیكَ لِیَسْتَنْقِذَ عِبادَكَ مِنَ الْجَهالَةِ وَحَیْرَةِ الضَّلالَةِ؛40 [خداوندا! من شهادت می‏دهم كه] حضرت حسین علیه‏السلام جان را در راه تو تقدیم كرد تا بندگان تو را از جهالت و بی‏خبری رها سازد و از حیرت و سرگردانی و گمراهی نجات دهد.»
پی نوشت ها :


1. مَنْ لایحضره الفقیه، ج1، ص166، ح472؛ مستدرك سفینة البحار، ج4، ص64.
2. مستدرك الوسائل، ج2، ص471.
3. الكافی، ج2، ص509، ح5.
4. بحارالانوار، ج90، ص389.
5. كشف الغطاء، ج1، ص246.
6. الكافی، ج2، ص487.
7. همان، ج3، ص174، ح1.
8. احقاف/15.
9. عیون اخبار الرضا علیه‏السلام ، ج1، ص74، ح321.
10. الخصال، ج2، ص541، ح14.
11. مكارم الاخلاق، ص465.
12. الصراط المستقیم، ج2، ص181.
13. بحارالانوار، ج13، ص50.
14. تاریخ یعقوبی، ج2، ص22.
15. كشف الغمه، ج1، ص14.
16. الخصال، ج2، ص541، ح15.
17. مستدرك الوسائل، ج17، ص57.
18. مشكاة الانوار، ص295.
19. همان.
20. مستدرك الوسائل، ج12، ص156؛ مجموعه ورام، ج1، ص35.
21. مستدرك الوسائل، ج12، ص157.
22. همان، ج16، ص305.
23. مستدرك الوسائل، ج11، ص77.
24. همان، ص74.
25. وسائل الشیعة، ج12، ص132.
26. مستدرك الوسائل، ج8، ص431.
27. الجعفریات، شیخ صدوق، ص89.
28. مكارم الاخلاق، ص230.
29. بحارالانوار، ج61، ص50.
30. الخصال، ج2، ص356.
31. بقره/51.
32. اعراف/141.
33. مائده/26.
34. العدد القویه، ص292.
35. تهذیب الأحكام، ج10، ص146.
36. الكافی، ج5، ص165.
37. وسائل الشیعه، ج17، ص37.
38. مصباح المتهجد، ص787.
39. مستدرك الوسائل، ج10، ص314، با تلخیص.
40. تهذیب الاحكام، ج6، ص113.
پنج شنبه 16/10/1389 - 20:30
تاریخ
16 دی 1389 خورشیدی برابر با 1 صفر 1432 هجری و 6 ژانویه 2011 میلادی


• درگذشت "نیمایوشیج" شاعر نوسرای معاصر (1338ش)

علی اسفندیاری معروف به نیما یوشیج در سال 1276ش در روستای یوش در استان مازندران به دنیا آمد. او در مدرسه چندان موفق نبود و به تحصیلات آكادمیك اهمیتی نمی‏داد. انقلاب‏های اجتماعی سال‏های 1300 و 1301، نیما را به كناره‏گیری از مردم و زندگی در میان جنگل‏ها و دامان طبیعت و هوای آزاد كشاند و در آن‏جا اشعار بیشتری سرود. نیما از 1311 ساكن تهران شد و تا اواخر عمر در آن جا ماند. نیما با حركتی كه در طول زندگی خود داشت، نشان داد كه از شعر و هنر، ادراكی عمیق و تازه دارد و شایستگی این را داراست كه در عرصه سرشار و پربار ادب فارسی، بنیانگذار شیوه‏ای نوین باشد. بنابراین نیما، شعری را وارد صحنه ادب فارسی نمود كه در عین دارا نبودن قافیه و ردیف، دارای وزن و هجا بود. این سبك شعر به شعر نو و شعر نیمایی مشهور است و افراد فراوانی به پیروی از سبك او، هنر آزمایی كرده‏اند. شعر آزاد نیمایی تفاوت‏های آشكاری با شعر سنتی داشته، از لحاظ عاطفی بیشتر جنبه اجتماعی و انسانی دارد و تخیل و صور خیال هر شاعر از تجربه شخص او سرچشمه می‏گیرد. او از لحاظ زبان، هر كلمه‏ای را در شعر نو به كار می‏برد با این شرط كه با كلمات همجوار، بیگانه و ناساز نباشد. به نظر او وزن باید تابع احساسات و عواطف شاعر باشد. نیمایوشیج را به حق، پدر شعرِ نو فارسی می‏خوانند. از نیما یوشیج به غیر از مجموعه اشعار، آثار دیگری به چاپ رسیده است از جمله: داستان‏ها، اشعار، آثار تحقیقی، یادداشت و نامه‏ها. نیما یوشیج سرانجام در شانزده دی ماه 1338ش در هفتاد سالگی در تهران بدرود حیات گفت و در امامزاده عبداللَّه تهران به خاك سپرده شد. سی و چهار سال بعد، در دی ماه 1372، به همت مردم نور و یوش، پیكر نیما یوشیج از امامزاده عبداللَّه تهران به زادگاهش، یوش منتقل شد و در آن‏جا مدفون گردید.

• سقوط دولت نظامی "غلامرضا ازهاری" و آغاز به كار دولت "شاپور بختیار" (1357 ش)

پس از آن كه شاپور بختیار به عنوان نخست وزیر رژیم پهلوی معرفی شد، وی در شانزدهم دی ماه 1357، با معرفی اعضای كابینه خود، قدرت را به طور رسمی در دست گرفت. كابینه بختیار در حالی روی كار آمد كه نهضت اسلامی، سراسر كشور را فراگرفته بود و هیچ قدرتی در رژیم، توان رویارویی، مقابله و سركوب نهضت را در خود نمی‏دید. بختیار به عنوان آخرین نخست وزیر دوران ننگین پهلوی سعی كرد با اعطای امتیازات گوناگون به مردم، سیل اعتراضات را كاهش دهد. وی پس از معرفی وزیران خود، رئوس برنامه‏های دولت را به اطلاع نمایندگان مجلس و مردم رساند كه اهمّ آن‏ها عبارت بودند از: انحلال ساواك، محاكمه سریع غارتگران، رسیدگی به كارهای خلاف گذشته، آزادی كلیه زندانیان سیاسی، لغو تدریجی حكومت نظامی، ایجاد همكاری نزدیك بین دولت و حوزه‏های علمیه و روحانیان و بالاخره ایجاد امنیت اجتماعی در پناه قانون. ولی تمام تلاش او با شكست مواجه گردید و علی رغم سعی وافر او در نگاهداشتن دولت خود و سلسله پهلوی، كابینه بختیار سرانجام پس از پنج هفته پرماجرا، سقوط كرد. با سرنگونی دولت بختیار، عمر رژیم پهلوی و دوران 2500 ساله ستم شاهی پایان یافت و حكومت اللَّه بر كشور حاكم گردید.

• پیام امام خمینی به مناسبت روی كار آمدن دولت بختیار (1357 ش)

حضرت امام خمینی(ره) پس از روی كار آمدن دولت بختیار طی پیامی به ملت ایران فرمودند: "من به عموم ملت دلیر ایران اعلام می‏كنم كه رژیم سلطنتی، غیرقانونی و مجلسین، غیرملی و غیرقانونی و حكومت غاصب، غیرقانونی و یاغی است. اینك چند مطلب را لازم می‏دانم تذكر دهم: كارمندان وزارتخانه‏ها، وُزرای فاسد غیرقانونی را نپذیرند و از آنان اطاعت نكنند و در صورت قدرت، به وزارتخانه‏ها راه ندهند. ملت از دادن مالیات مطلقاً و از دادن پول آب و برق و تلفن خودداری كنند و از آن چه اعانت به دولت است احتراز كنند. در اجرای دستور رهبری نهضت اسلامی، حضرت امام‏خمینی(ره)، بعضی از وزارتخانه‏ها، وزرای جدید را به وزارتخانه راه ندادند و تظاهرات‏ها نیز ادامه یافت.

• حماسه خونین شهدای هویزه و شهادت دلاورمردان اسلام و فرمانده آنان شهید "عَلَم‏الهُدی" (1359ش)

در آذر 1359 ش پس از شكست بیش از دو گردان از نیروهای عراقی در جنوب سوسنگرد به وسیله سربازان اسلام، یك گروهان از برادران سپاه اهواز جهت محافظت از هویزه به آن شهر اعزام شدند. در آن حال بنی‏صدر، دستور تخلیه هویزه از نیروهای سپاهی را صادر و محافظت از آن شهر را به ارتش محوّل كرد كه با مخالفت و پیگیری محمدحسین علم‏الهدی فرمانده گروهان سپاه هویزه، این دستور لغو گردید. سرانجام هفته بعد، قرارِ عملیات مشترك ارتش و سپاه گذاشته شد كه با پیشروی‏هایی همراه بود. اما به دلیل نرسیدن مهمات و پاتك دشمن، نیروهای خودی مجبور به عقب‏نشینی شدند. در این میان بیش از یكصدتن از برادران پاسدار، جهاد سازندگی و دانشجویان پیرو خط امام از جمله سیدمحمد حسین علم‏الهدی تا آخرین قطره خون به دفاع از ایران اسلامی پرداخته و به دیدار پروردگار خود نائل آمدند. این رشادت‏ها بود كه حماسه هویزه را آفرید. به مناسبت حماسه غرورآفرین رزمندگان اسلام در حراست از این شهر و به دلیل حضور دانشجویانِ رزمنده در این نبرد، این روز با عنوان روز شهدای دانشجو نامگذاری شده است.

• صدور بیانیه دبیر كل سازمان ملل متحد در محكومیت كاربرد سلاح‏های شیمیایی توسط عراق (1365 ش)



• روز شهدای دانشجو )یادواره حماسه دانشجویانِ شهیدِ هویزه)
__________________
پنج شنبه 16/10/1389 - 20:28
داستان و حکایت
مثل شوقت به آب ...


بعضی از راویان احادیث، از ائمه سوال کردند: ما دوست داریم که شما را به خواب ببینیم.
امام (علیه السلام) فرمودند: آب نیاشام!
آن شخص آب نمی خورد و در خواب، خواب آب میدید. خدمت امام این قضیه را نقل کرد که هر وقت می خوابم، خواب آب می بینم.

امام فرمودند: اگر می خواهی ما را در خواب ببینی، باید شایق ما باشی، مثل شوقت به سوی آب در وقت عطش.



خزینة الجواهر، ص 342

پنج شنبه 16/10/1389 - 19:23
داستان و حکایت
زیاد از خودت خوشت نیاید


مرحوم عالم عامل، شیخ مرتضای زاهد گفت:

من یک روز به پشتبام امام زاده سید اسماعیل رفته بودم و رو به سوی کربلا، به زیارت عاشورا مشغول بودم. بعد از آن احساس فوقالعاده ای در من پیدا شد، که میتوانستم در هوا به پرواز در آیم و از پشتبام، بدون پله پایین بیایم، و در هوا هم معلق بمانم! چون چند نفر در حیاط امامزاده بودند از پلهها پایین آمدم و به طرف خانه راه افتادم.
از این قوت شگفتزده شدم و در دلم از خودم خوشم آمد. تازه وارد خانه شده بودم که کسی درب منزل را زد. درب را باز کردم. پیرزنی ساده و مؤمن جلوی خانه بود، تا نگاهش به من افتاد شروع به حرف زدن کرد و گفت: آقا شیخ مرتضی! من امروز برای سلام دادن به امام حسین علیهالسلام و زیارت عاشورا به بالای پشت بام خانهمان رفته بودم. بعد از اتمام زیارت، خواستم از بالای پشت بام به پایین بیایم، ناگاه احساس کردم که به پله ها احتیاجی نیست. دیدم میتوانم به هوا بلند شوم و در حیاط فرود آیم. بعد از اطمینان، از بالای پشت بام در هوا به حرکت در آمدم و به حیاط پا نهادم!

من از گفتهی این پیرزن به این نتیجه رسیدم که خداوند خواست به من حالی کند که زیاد از خودت خوشت نیاید، چرا که این حالت برای پیرزن های خانه نشین هم پیدا می شود و مهم نیست.


آقا شیخ مرتضای زاهد، ص 105

پنج شنبه 16/10/1389 - 19:22
داستان و حکایت

حکایت
حبیب ، نامه را به دست همسرش داد و گفت : چگونه بروم که از
یتیم شدن فرزندانم می ترسم ؟
همسرش همان طور که سرش را بالا آورد ، چشم در چشم
حبیب دوخت و گفت :
" فراموش کرده ای که پیامبر فرمود : این دو فرزند من
سید جوانان اهل بهشتند ؟
فرزند رسول خدا از تو یاری خواسته و تو جواب نمی دهی ؟
می خواهی مرا امتحان کنی ؟ نگران من و فرزندانت مباش .
در یاری حسین کوتاهی مکن و هنگامی که به محضرش شرفیاب
شدی ، سلام مرا نیز به او برسان . "

و حبیب رفت و سلام همسرش را رساند ...

 

پنج شنبه 16/10/1389 - 19:21
سخنان ماندگار


... یکی از علمای تهران گفت:
« یک بازاری مرا به خانه ‏ی خودش دعوت کرد. با آسانسور به طبقه‏ ی چهارم رفتیم. منظره‏ ی عجیبی بود. فرش‏ ها و لوسترها و تابلوهای نقّاشی و... در حدود چندین میلیون تومان اثاثیه در آن‏جا بود. در موقع برگشتن ، از پلّه ‏ها پایین آمدیم. به هر طبقه که می رسیدیم ، هر کدام به رنگ خاصّی بود؛ با همان وضع تجمّلی ننگ ‏آور. بعد از سه شب ، پسرها ی این بازاری آمدند به مسجد که : پدرمان مرده است. گفتم: من چه کنم؟ گفتند: اجازه بدهید جنازه را به مسجد بیاوریم. گفتم: مسجد جای جنازه نیست. گفتند: در اتاق فرّاش بگذاریم. گفتم: زن و بچّه ‏ی او در آن اتاق‏ند؛ امکان ندارد. بگذارید یک شب در خانه بماند. گفتند: می ترسیم. گفتم: در یک اتاق بگذارید و در را هم قفل کنید. گفتند: باز هم می ترسیم. بالاخره، آن شب حاج آقا تا صبح میهمان راهرو مستراح مسجد بود!

قدری به خود بیایید و بدانید که اگر مالک همه ‏ی کُره‏ ی زمین هم بشوید ، از مرگ نمی توانید فرار کنید. برای سفری که از آن بازگشت ندارید ، فکری به حال خودتان بکنید.
آخر این روز به شب می رسد؛ این صبح به شــــــــام‏ .......... عــاقــل آن اســت که خـاطــر نــنــهــد بــــر ایّـــــــــــام‏
آخر این تیشه به بُن می رسد؛ این شیشه به سنگ‏ .......... آخــــر ایـــــن مــی ز ســـبو ریــزد و ایــن شهآد ز جام‏
ره بــــــه پـــایــــان شـــــد و دردا کــــه نــدانیم هــنــوز .......... بـــه کـــجا مــی ‏رود ایــن اشـــترِ بگــسـسـته ‏زمــام!


خوب به یاد دارم که در 22 سال قبل وقتی این صحبت ‏ها می شد عده ا‏ی بی اختیار گریه می کردند و در پنهانی، راه عِلاج می خواستند ولی حالا دیگر از این حالاتِ تنبّه اصلاً خبری نیست! چرا روح‏ ها مسخ شده و دنیا این ‏قدر ما را فریب داده است ؟! به هر صورت ، به خدا پناه ببرید که درمان همه ‏ی دردها از اوست.

 

پنج شنبه 16/10/1389 - 19:20
داستان و حکایت
آورده اند که سائلی بر در عمارتی با شکوه رسید و چیزی خواست. بر خلاف انتظارش چیز کمی به او دادند. تبری آورد و خواست آن بارگاه را خراب کند. پرسیدند چرا چنین می کنی؟
به صاحب عمارت گفت: یا خانه مطابق عطایت بساز و یا اینکه فراخور عمارت و درگاهت عطا کن. این بخشش اندک با این در بزرگ نمی سازد.

منهاج النجاة فی تفسیر الصلوة، ج1، ص237
نقل از: حکایت و حمکت، ج
2


 

پنج شنبه 16/10/1389 - 19:19
داستان و حکایت
حکایت
یحیى، پسر زكریاى نبى (علیهما السلام ) ابلیس را دید، گفت :
كیست كه وى را دشمن تر دارى ، و كیست كه وى را دوست تر مى دارى ؟
ابلیس گفت : پارساى بخیل را دوست تر دارم ، كه او جان همى كند و طاعت همى كند، اما بخل وى آن همه باطل گرداند . و فاسق بخشنده را دشمن تر دارم كه او خوش همى خورد و خوش زندگى كند، و همى ترسم كه خداى تعالى بر وى به سبب سخاوتش ، رحمت كند . و وى را توبه دهد.

كیمیاى سعادت، غزالى، ص 170، با كمى تغییر در الفاظ
نقل ازSadحكایت پارسایان، رضا بابایى)

 

پنج شنبه 16/10/1389 - 19:18
داستان و حکایت
سفارش مرحوم علامه امینی بعد از مرگ:

مرحوم حجة الاسلام دکتر امینی چنین می نویسد:

پس از گذشت چهار سال از فوت مرحوم پدر بزرگوارم علامه امینی نجفی یعنی سال 1394 هجری قمری ، شب جمعه ای قبل از اذان فجر ایشان را در خواب دیدم. او را شاداب و خرسند یافتم.
جلو رفته و پس از سلام و دست بوسی عرض کردم: پدر جان! در آنجا چه علمی باعث سعادت و نجات شما گردید؟
گفتند: چه می گویی؟
مجددا" عرض کردم: آقا جان! در آنجا که اقامت دارید، کدام عمل موجب نجات شما شد؟
کتاب الغدیر ... یا سایر تألیفات .... یا تأسیس و بنیاد کتابخانه امیرالمؤمنین علیه السلام؟

پاسخ دادند: نمی دانم چه می گویی. قدری واضح تر و روشن تر بگو!
گفتم: آقا جان! شما اکنون از میان ما رخت بر بسته اید و به جهان دیگر منتقل شده اید. در آنجا که هستید کدامین عمل باعث نجات شما گردید از میان صدها خدمت و کارهای بزرگ علمی و دینی و مذهبی؟

مرحوم علامه امینی درنگ و تأملی نمودند. سپس فرمودند:
فقط زیارت ابی عبدالله الحسین علیه السلام.عرض کردم: شما می دانید اکنون روابط بین ایران و عراق تیره و تار است و راه کربلا بسته ، چه کنم؟
فرمود: در مجالس و محافلی که جهت عزاداری امام حسین علیه السلام برپا می شود شرکت کن. ثواب زیارت امام حسین علیه السلام را به تو می دهند.

سپس فرمودند: پسر جان! در گذشته بارها تو را یادآور شدم و اکنون به تو توصیه می کنم که زیارت عاشورا را هیچ وقت و به هیچ عنوان ترک و فراموش نکن. مرتبا" زیارت عاشورا را بخوان و بر خودت وظیفه بدان. این زیارت دارای آثار و برکات و فوائد بسیاری است که موجب نجات و سعادتمندی در دنیا و آخرت تو می باشد ... و امید دعا دارم.

 

پنج شنبه 16/10/1389 - 19:18
داستان و حکایت
مردى روستایى ، گاو خود را در آخور بست و به سراى خود رفت . شیرى آمد، گاو را خورد و در جاى او نشست . مدتى گذشت . مرد روستایى به آخور آمد تا گاو را آب و علف دهد . آخور چنان تاریك بود كه روستایى ندانست كه در جاى گاو، شیرى درنده نشسته است . بر سر شیر آمد و دست بر پشت او مى كشید و مى نواخت .
شیر در زیر نوازش هاى دست روستایى ، به خنده افتاد و پیش خود گفت : راست است كه مى گویند آدمیان ، دوست مى رانند و دشمن مى نوازند . اگر مى دانست كه چه كسى را مى نوازد، زهره اش پاره مى شد و جان مى داد.
آرى ، آدمى گاه آرزوى چیزى یا كسى را مى كند كه اگر حقیقت آن چیز یا كس ‍ را مى دانست و مى شناخت ، مى گریخت ، و چون دشمن خویش را نمى شناسد، گاه عمر خود را در خدمت او صرف مى كند، و در همه عمر عاشق او است!

 

پنج شنبه 16/10/1389 - 19:17
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته