• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1455روز قبل
بهداشت روانی

خوشحال بودن و زندگی شاد داشتن هدف همه‌ انسان‌هاست، هرچند گاهی آن‌قدر درگیر مشکلات و سختی‌های زندگی روزمره می‌شویم که فراموش می‌کنیم کمی هم شاد باشیم. در واقع شاد زیستن یکی از مهم‌ترین معیار‌هایی است که افراد بر آن اساس در جامعه سنجیده می‌شوند، یعنی هرچه فرد خوشحال‌تر باشد طرفداران زیادی دارد و غمگین بودن او نشانه دوری از اجتماع یا گوشه گیری است.

افراد مثبت‌اندیش معمولا در زندگی کاری و روابط اجتماعی خود موفق‌تر هستند. پیداکردن دوستان خوش‌بین شادی شما را در زندگی بیشتر می‌کند. در زندگی همیشه موارد مثبتی وجود دارد که بر روی آن تمرکز کنید. تفکر مثبت تنها راه جلوگیری از افتادن در باتلاق افکار منفی است.

توصیه‌هایی ساده برای اینکه شاد و سرزنده باشید
۱-گاهی نیاز است تا بدون برنامه ریزی‌های قبلی به انجام کار‌های فعالانه بپردازید که در برنامه روزانه شما نیست.

۲- هر روز ۳ کاری که دوست دارید را انجام دهید تا حس رضایت بیشتری از خودتان داشته باشید.

۳- حداقل به مدت ۱۰ دقیقه در طول روز ورزش کنید؛ چرا که هر نوع فعالیت بدنی بر مغز، خلق، حالت روحی، تفکر و سلامتی تمامی افراد تاثیر مثبتی خواهد گذاشت.

 

۴- استراحت داشته باشید و جلوی فرسودگی خودتان را بگیرید. جو و فضای متفاوتی ساخته و برنامه‌های جدیدی به کار‌های تکراری و همیشگی زندگی تان اضافه کنید.

۵- چیز‌های جدیدی یاد بگیرید؛ چرا که یادگیری باعث می‌شود که در مغز شما اتصالات بیشتری به وجود بیاید و در نتیجه ایده را در ذهن تان پرورش دهید.

۶- جالب است بدانید که ۶۰ درصد بدن انسان از آب تشکیل شده و لازم است تا میزان آن را ثابت نگه داشت. مشکلات ذهنی و فیزیکی از قبیل استرس، تمرکز کم، سردرد و خستگی از علائم نوشیدن آب کم است که در صورت منظم بودن نوشیدن آن ذهن افراد باز و انرژی بدن افزایش خواهد یافت.

۷- خوابیدن به اندازه کافی باعث تقویت مغز و افزایش انرژی در شما خواهد شد، اگر صبح‌ها به زور چشمان خود را باز می‌کنید باید بدانید که هنوز خسته هستید و ممکن است تا آخر شب انسان بد خلقی باشید؛ بنابراین شب‌ها زودتر به رخت خواب رفته تا برای روز بعد انرژی بیشتری داشته باشید.

۸- مصرف غذا‌های سالم، کم چرب و کم شکر یکی دیگر از معیار‌های افزایش شادی در شماست. اگر می‌خواهید فرد پر انرژی باشید، باید لیست غذا‌های فست فود و چرب را از برنامه غذایی خود حذف کنید.

 

محققان به این نتیجه دست یافته اند که خندیدن از ته دل می تواند بسیاری از بیماری های صعب العلاج را درمان کند و نیرو و نشاط شما را افزایش دهد؛ بنابراین بهترین زمان خندیدن هر ساعت از شبانه روز است اما در صورتی که سوژه های خنده دار پیدا نکردید با فکر کردن به خاطرات دلنشین روز می توانید شادی خود را افزایش دهید

 

چهارشنبه 19/6/1399 - 10:48
اخبار

 

براساس اعلام اداره کل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو درخصوص حواله‌های صادر شده برای سازمان نظام پزشکی، به اطلاع می‌رساند با عنایت به مصوبات ستاد کرونای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و با توجه به ضرورت در اختیار قراردادن اقلام حفاظت فردی برای پزشکان به منظور ارائه خدمات تشخیصی و درمانی به مردم شریف و بیماران نیازمند، حواله توزیع ۵۰۰ هزار بسته دستکش و دو میلیون و پانصد هزار ماسک در مرداد ماه سال جاری برای توزیع بین مطب‌ها و پزشکان توسط سازمان نظام پزشکی به عنوان متولی امور پزشکان صادر شده که در دست انجام است.

گفتنی است حواله‌هایی نیز برای سایر سازمان‌ها و ارگان‌های مربوطه نیز صادر شده است که در همه موارد نحوه توزیع اقلام پیگیری و رسیدگی می‌شود.

بدیهی است در صورت مشاهده هرگونه تخلف، پیگیری و برخورد لازم صورت خواهد گرفت.

چهارشنبه 19/6/1399 - 10:46
اخبار

توکلی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: اصل مهمی که  برای مقابله با  ویروس کرونا وجود دارد پیشگیری به موقع بیماری است. همه افراد باید بدانند با نزدیک‌تر شدن به پاییز و شیوع ویروس آنفلوانزا در کنار کرونا شرایط  برای همه به خصوص بیماران خاص پیچیده‌تر خواهد شد.

او افزود: در حال حاضر تقویت توزیع واکسن آنفلوانزا در دستور کار قرار گرفته است. نکته دوم که مورد بحث است  تقویت سیستم آزمایشگاهی است. آزمایشگاه‌ها باید به خوبی مجهز شوند تا  بتوانیم راه‌های تشخیصی سریع‌تری را برای شناسایی تمام ویروس‌ها به خصوص آنفلوآنزا و کرونا ایجاد کنیم.

توکلی بیان کرد: نکته مهم دیگر این است که بتوانیم در حوزه درمان تخت‌های بیمارستانی را افزایش داده و مجهز کنیم. تمرکز اصلی ما گسترش تخت‌های بخش مراقب های ویژه است، به طور مثال در دانشگاه ایران حدود ۷۰۰ تخت در مجموع کل بیمارستان مجوز موقت برای بخش آی سی یو بیماران کرونایی گرفته است.




او تصریح کرد: فعالیت‌های دیگر ما راه اندازه پروژه‌های جدید بیمارستانی است که یکی از این پروژه‌ها تاسیس بیمارستان شهرک قدس با ظرفیت ۱۶۰ تخت بیمارستانی و همینطور بیمارستان شهید سلیمانی، بیمارستان ۳۶۰ تختی فیروزآبادی که مورد بررسی و اقدام قرار گرفته است. امیدوارم تا ۲ الی ۳ ماه آینده ظرفیت‌هایی ایجاد کنیم که در فصل پاییز و زمستان با مشکلاتی همچون کمبود تخت های بیمارستانی و خدمات درمانی رو به رو نشویم.

توکلی بیان کرد: نیروهای بیمارستان‌های علوم پزشکی ایران شرایطی مناسبی ندارند و عملا به فرسودگی رسیده اند. البته تا جایی که توانستیم پرداختی‌ها و معوقعه‌های آن‌ها را پرداخت کردیم تا کمی از سختی‌‌هایشان کم شود. نکته‌ای که وجود دارد این است  به دلیل کم بودن تعرفه‌ها و تکیه بر درآمدهای  اختصاصی بودجه  بیمارستان‌ها در ۲ ماه ابتدایی سال کاهش پیدا کرده است و  باعث شده دریافتی‌ها کم شود.

توکلی در پایان گفت: درباره تزریق نیرو سازمان استخدامی مجوز‌هایی از وزارت بهداشت گرفته است، اما به هر حال با فرسودگی شدید کادر درمان رو به رو هستیم. دانشجویان دستیاری تخصصی با شرایط آسان‌تری فارغ التحصیل شده و از دهه اول شهریور ۲ ماه زودتر  به مراکز درمانی تزریق شده اند.

 

چهارشنبه 19/6/1399 - 10:44
سلامت و بهداشت جامعه

کاربرد دفترچه‌های درمانی سالیان سال است که در کشور رسمیت پیدا کرده و تمامی افراد جامعه برای درمان بیماری خود با در دست داشتن این دفترچه‌ها می‌توانند به مراکز درمانی مراجعه کنند، دفترچه‌هایی که برگ‌هایی آن‌ها کاملا وارداتی است و علاوه بر هزینه‌های دیگر بر دولت، با اطلاعات نامنظم افراد بر روی کاغذ‌ها یک نوع پراکندگی خاصی برای افراد جامعه ایجاد می‌کند؛ بی سروسامانی‌هایی از جمله بدخطی پزشکان، تجویز داروهای بی‌کاربرد برای بیماری خطرناک به دلیل نبود اطلاعات کافی از ویزیت‌های گذشته در وضعیت دفاتر بیمه دیده می‌شد.

بنابراین همین موضوعات هر چند اندک باعث شد تا مسئولان نظام سلامت کشور سامانه‌ای الکترونیک محور راه اندازی کرده تا به همه این مشکلات پایان دهند، به طور کلی راه اندازی همین یک سامانه که بر اساس نسخه نویسی الکترونیکی اداره می‌شود, می‌تواند از هزینه‌های پرداختی بالای دولت کاسته و به عدم پراکندگی درمان و حفظ اطلاعات مربوط به وضعیت سلامت افراد جامعه کمک کند.

سامانه نرم افزاری نسخه نویسی الکترونیکی در وهله اول در مراکز بهداشت و درمان خصوصی وارد شد و با خدمات هدایت صحیح بیماران به درمان، کاهش هزینه‌های بیماران و برقراری ارتباط و هماهنگی کامل میان حوزه‌های بهداشتی فعالیت خود را آغاز کرد، البته در طرح حذف دفترچه‌ها آسایش شهروندان از خروج ارز کشور مهمتر بوده است، زیرا بیش از نیمی از بیماران صعب العلاج همیشه از بدخطی برخی پزشکان و داروخانه‌ها گلایه‌مند بوده و برای تمدید دفترچه‌ها باید ساعات زیادی را در دفاتر بیمه سپری می‌کردند.

 

بر اساس این گزارش؛ گرچه در آئین نامه بودجه سال ۱۳۹۹ و همچنین برنامه ششم توسعه، اجرایی شدن طرح نسخه‌نویسی الکترونیک تاکید بسیار شده بود، اما یکی از دلایل واضح و مبرهن اجرایی شدن این طرح در بیشتر مراکز درمانی از جمله مطب‌ها و پاراکلینیک‌ها در چند ماه اخیر شیوع ویروس کرونا بوده است، بیماری‌ای که بیشتر مسئولان نظام سلامت کشور اعم از مسئولان وزارت بهداشت را مکلف و  مصمم به این طرح کرد تا هر چه سریعتر این پروژه از اقدامات تقریبی پایلوت درآمده و به صورت گسترده در جامعه انجام شود، در حال حاضر با گذشت چندین ماه از سال ۱۳۹۹ نیاز برنامه‌های الکترونیکی در هر یک از مراکز درمانی به شدت احساس می‌شود.

هر ایرانی با یک کد ملی حق دریافت یک دفترچه بیمه دارد
گفتنی است بر اساس آمارها از سوی سازمان بیمه سلامت، نسخه نویسی الکترونیکی تاکنون  در۷۶ درصد از مطب‌ها و ۵۰ درصد از داروخانه‌ها با توجه به مشکلات بسیار تحت پوشش این طرح انجام می‌شود، به طوری که ۷۳۰ خدمت در سامانه بیمه سلامت در حالت کنترل اجرایی است و با ایجاد پایگاه اطلاعات برای بیمه شدگان در سراسر کشور مقرر شده است هر ایرانی تنها با یک کد ملی حق دریافت یک دفترچه بیمه را داشته باشد.

خروج ۱۵  تا ۲۰ درصدی از ارز کشور به دلیل واردات برگه‌های دفترچه بیمه 
طاهر موهبتی سرپرست سازمان بیمه سلامت در خصوص نسخه نویسی الکترونیکی بیان کرد: حذف دفترچه‌های کاغذی علاوه بر حفظ اطلاعات مردم در سامانه بیمه سلامت به کاهش خروج ارز به کشور کمک کرد، زیرا حدود ۱۵ الی ۲۰ درصد از ارز کشور به دلیل خرید برگه‌های دفترچه از کشور خارج می‌شد و به صراحت می‌توان گفت چندین میلیون دفترچه بلا استفاده در دست میلیون‌ها هموطن وجود داشت که به طور کلی ما از این موضوع جلوگیری کرده‌ایم؛ البته با ایجاد سامانه نسخه نویسی الکترونیکی تا حدودی توانستیم از  قاچاق دارو و یا خرید و فروش غیر قانونی محصولات دارویی در کشور بکاهیم، لذا بر این باور هستیم که تا پایان سال ۱۴۰۰ دفترچه‌های کاغذی را به طور ۱۰۰ درصد از کشور جمع آوری کرده و تمامی خدمات پزشکی را به سمت دوراپزشکی یا همان (پزشکی از راه دور) سوق دهیم، زیرا مهمترین امر در دوراپزشکی نیز نسخه نویسی الکترونیکی است.

 

هزار مطب در سراسر کشور در طرح نسخه الکترونیکی قرار دارند
او خبر داد: حدود ۵۰ درصد از پاراکلینیک‌ها یعنی عددی بالغ بر ۷ هزار پاراکلینیک به طرح نسخه پیچی الکترونیکی پیوستند که امیدواریم این عدد با حمایت پزشکان و جامعه پزشکی تا پایان سال به ۱۰۰ درصد رسیده تا بیش از نیمی از مشکلات مردم جامعه به صورت آنلاین و الساعه انجام شود. در حال حاضر با صراحت می‌توانیم اعلام کنیم که ۱۲هزار مطب در سراسر کشور در طرح نسخه الکترونیکی قرار دارند و ۷۳ درصد از مراکز درمان و بهداشت در سراسر کشور نسخه هایشان را برای سامانه بیمه سلامت ارسال می‌کنند، به طوری که در حال حاضر آمار نسخه پیچی الکترونیکی در کشور به ۵۹۰۰ عدد رسیده است.

۳۰ پروژه الکترونیک در سامانه بیمه سلامت به ثبت رسیده است
رضا میلابی معاون فناوری اطلاعات سازمان بیمه سلامت از ۳۰ پروژه الکترونیک در سامانه بیمه سلامت خبر داد و گفت: حدود ۳۰ پروژه الکترونیک در سامانه بیمه سلامت به نتیجه رسیده است، در واقع با سامانه نسخه نویسی الکترونیک می‌توان نظارت واضح، شفاف و مناسبی بر روی عملکرد بیمه شده‌ها انجام داد و البته باید به خدمات نگاه ویژه‌تری داشت تا با جمع آوری و تحلیل‌ها به اهداف مورد نظر خود نزدیک‌تر شویم، به طور کلی رسیدگی به امور اسناد بستری الکترونیکی از سال ۹۷ به برنامه‌های الکترونیکی سازمان بیمه سلامت ورود کرد و مقرر شد هر ساله برنامه‌های عملیاتی برای این موارد در نظر گرفته و در بخش سرپایی و بستری به افراد ارائه خدمت کند.

مقاومت داروخانه‌ها در طرح نسخه پیچی الکترونیکی ناکافی بودن دولت الکترونیک است 
سید محمد حسینی مدیر اداره کل بیمه سلامت استان تهران در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی گفت: یکی از طرح‌ها و پروژه‌های مهم سازمان بیمه سلامت استقرار پروژه نسخه پیچی الکترونیک در تمامی مراکز درمانی و بهداشتی کشور است. به طور کلی در این طرح تمامی پزشکانی که پروانه پزشکی را دارا هستند و تجویز پزشکی می‌کنند باید نسخه‌هایشان را به صورت الکترونیکی برای سامانه ما ارسال کنند، البته فرآیند درمانی به این شکل است که هر بیمار با ارائه کد ملی، اعتبار سنجی و اهراز هویت، می‌تواند خدمات آزمایشگاهی و دارویی را به راحتی دریافت کند.

 

سید محمد حسینی مدیر اداره کل بیمه سلامت استان تهران در این راستا ادامه داد: از ابتدای مرداد ماه امسال با همت مسئولان وزارت بهداشت تصمیم گرفته شد نسخه نویسی الکترونیکی در بخش سرپایی و بستری که در هر استانی که قادر به انجام نسخه نویسی و نسخه پیچی الکترونیکی بود انجام شود تا بتوانیم کم کم به حذف دفترچه بیمه کاغذی کمک کرده و از واردات جلوگیری کنیم

چهارشنبه 19/6/1399 - 10:43
سلامت و بهداشت جامعه

جدیدترین یافته‌های محققان نشان می‌دهد مصرف دوز بالای ویتامین C می‌تواند برای بهبود حال بیماران مبتلا به ویروس کرونا بسیار مفید باشد.

تحقیقات دانشمندان در زمانی که تازه همه‌گیری ویروس کرونا در جهان آغاز شده بود، نشان داد ارتباط مستقیمی میان وجود ویتامین C در بدن بیمار و عملکرد این ویروس وجود دارد. این تحقیقات نشان داد بیمارانی که از ویتامین C در طول بیماری استفاده کرده اند طول زمان استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی در آن‌ها کاهش یافته است.

محققان سوئدی و استرالیایی نیز با بررسی هشت آزمایش متفاوت که بر روی بیماران انجام گرفت نتیجه گیری کردند طول استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی در بیمارانی که ویتامین C را به صورت خوراکی یا تزریقی دریافت کرده اند کاهش یافته است. نتایج نشان داد بیمارانی که به صورت روزانه یک تا شش گرم ویتامین C به صورت خوراکی یا وریدی دریافت کرده اند، ۲۵ درصد کمتر نسبت به بیماران دیگر به دستگاه تنفس مصنوعی نیازمند شده اند.

همچنین یک تحقیق دیگر نشان داد بیماران مبتلا به کرونایی که از دوز بالای ویتامین C استفاده کرده اند،  بسیار زودتر از سایر بیماران سلامت خود را بازیافته اند. محققان می‌گویند مصرف ویتامین C نخستین اقدامی است که بیماران مبتلا به ویروس کرونا باید برای بهبودی خود انجام دهند.




یک تحقیق دیگر نیز در افراد مسن نشان داد پس از بستری شدن بیماران مبتلا به کووید ۱۹ در آی سی یو، مصرف دوز بالای ویتامین C منجر به بهبودی بیماران شد. در برخی موارد بیماران مسن پس از ۵ روز توانستند از دستگاه تنفس مصنوعی جدا شوند. دانشمندان اسپانیایی نیز در تحقیقات خود ارتباط مستقیم میان بهبود حال بیماران کرونایی و مصرف دوز بالای ویتامین C را تایید کردند.

ویتامین C به وفور در مرکبات مانند پرتغال، کیوی، لیمو و گریپ فروت یافت می‌شود. سبزیجاتی مانند بروکلی و گل کلم نیز دارای سطح بالایی از این ویتامین هستند. طالبی، توت فرنگی و پاپایا نیز از دیگر میوه‌های سرشار از ویتامین C هستند. قرص‌های جوشان و مولتی ویتامین‌ها نیز از دیگر منابع مناسب و ارزان برای تامین ویتامین C بدن هستند.

چهارشنبه 19/6/1399 - 10:39
خواص خوراکی ها

 بسیاری از مردم برای عادت صبحگاهی خود نوشیدن چای یا قهوه را ترجیح می‌دهند، اما گزینه‌ای مفیدتر و سودمند نوشیدن یک لیوان آب ولرم همراه با لیمو است.

 به گزارش سایت تخصصی بهداشت و سلامت، رامبلر، نوشیدن آب ولرم همراه با لیمو مزایای بی شماری دارد که می‌توانید در مدتی کمی برای خود، این نوشیدنی مقوی را تهیه کنید.

ابتدا آب را بجوشانید سپس پس از پایین آمدن دمای آب، لیمو را به آن اضافه کنید. در طول دو ماه با مصرف این نوشیدنی از مزایای آن بهره کامل ببرید.

از خواص آب ولرم همراه با لیمو می‌توان به کاهش وزن اشاره کرد. این نوشیدنی به دلیل داشتن الیاف پکتین اشتهای شما را کاهش می‌دهد و از پرخوری شما جلوگیری می‌کند؛ در بدن سموم زیادی انباشته شدند که نوشیدن آب ولرم همراه با لیمو می‌تواند این سموم را دفع کند و همچنین باعث سرعت بخشیدن و تقویت کبد نیز شود.

کاهش التهاب بدن یکی دیگر از خواص نوشیدن آب ولرم همراه با لیمو است. تعادل اسید هنگامی که شرایط التهابی خاصی به وجود می‌آید، به شدت در بدن بالا می‌رود که این نوشیدنی با برقراری دوباره این تعادل باعث کاهش التهاب می‌شود.

تقویت سیستم ایمنی بدن یکی دیگر از خواص این نوشیدنی خاص است. آب ولرم همراه با  لیمو برای سیستم لنفاوی بدن بسیار مفید است همچنین لیمو به دلیل سرشار بودن از ویتامین C  شما را در مقابل سرماخوردگی بیمه می‌کند.

این نوشیدنی همچنین شما را از آسیب‌های دهان و دندان حفظ می‌کند و اگر از التهابات دهان یا دندان خود رنج می‌برید می‌توانید با مصرف آب ولرم همراه لیمو آن را کاهش دهید همچنین این نوشیدنی بوی بد دهان شما را نیز از بین می‌برد. از دیگر مزایای آب ولرم با لیمو می‌توان به تقویت بافت غضروف اشاره کرد که برای تقویت  عملکرد سیستم اسکلتی عضلانی ضروری است.

نوشیدن این نوشیدنی در صبح به روحیه شما بسیار کمک می‌کند. رایحه لیمو به تسکین احساسات منفی، اضطراب و افسردگی در ابتدای روز کمک می‌کمند همچنین باعث تلطیف خلق و خوی افراد  می‌شود که به نوبه خود افزایش سطح عملکرد و رفع خستگی را به دنبال دارد.

چهارشنبه 19/6/1399 - 10:37
خواص خوراکی ها

 

فصل تابستان به دلیل گرمای بالای هوا مناسب‌ترین زمان برای مصرف نوشیدنی‌های لذت بخش است. با این حال، تمامی نوشیدنی‌های لذت بخش برای سلامتی بدن مفید نیستند؛ برخی مانند نوشابه‌ها و نوشیدنی‌های انرژی زا دارای میزان زیادی شکر هستند که می‌تواند باعث چاقی در افراد شود و این در حالی است که می‌توان با یک فرمول ساده در خانه نوشیدنی‌هایی تهیه کرد که علاوه بر خوشمزه بودن، سلامت بدن را نیز تامین کند.

همزمان با شیوع ویروس کرونا در جهان، متخصصان تاکید دارند کسانی که دچار ضعف سیستم ایمنی بدن هستند در مقابل این ویروس از آسیب پذیری بیشتری دارند. از این رو، اهمیت دارد در مقابل شیوع ویروس کرونا سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنید. در این گزارش نوشیدنی را معرفی می‌کنیم که علاوه بر رفع تشنگی، بسیار برای سیستم ایمنی بدن مفید است.

برای درست کردن این نوشیدنی ابتدا آب نصف یک سیب و نصف یک پرتقال را می‌گیریم. سیب و پرتقال سرشار از ویتامین C هستند. این دو میوه به دلیل دارا بودن آنتی اکسیدان فعال، می‌توانند سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند. وجود التهاب در بدن از عوارض ابتلا به ویروس کرونا است و ویتامین C موجود در این دو میوه سبب کاهش التهاب می‌شود همچنین سیب دارای خواص سم زدایی است.

سپس یک هویج کوچک و یک چهارم یک خیار پوست گرفته شده را در دستگاه آبمیوه گیری می‌ریزیم و آب آن‌ها را می‌گیریم. هویج سرشار از ویتامین A و بتاکاروتن است. این دو ماده برای خون رسانی به شبکیه چشم و نیز تقویت قدرت بینایی مفید هستند همچنین این دو ماده می‌توانند فرآیند خون رسانی در بدن را تسهیل کند و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شوند. خیار دارای ویتامین K، منیزم و پتاسیم است و می‌تواند فشار خون افراد را تنظیم کند.




در ادامه، یک تکه کوچک زنجبیل تازه و یک چهارم لیموی پوست گرفته شده را در مخلوط کن بریزید و با افزودن اندکی آب به طور کامل مخلوط کنید. زنجبیل سرشار از آنتی اکسیدان‌های فعال است که می‌تواند به مانند یک داروی طبیعی ضد سرطان و ضد التهاب در بدن عمل کند.

زنجبیل یک مسکن طبیعی برای تسکین درد است و می‌تواند از کبد محافظت کند. لیمو نیز دارای مقدار زیادی ویتامین C است که می‌تواند باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شود. خواص اسیدی لیمو هم به ویروس‌ها و باکتری‌های اجازه رشد نمی‌دهد.

در پایان باید تمامی این مواد را با یکدیگر مخلوط کرد. شاید برخی علاقه داشته باشند که به این نوشیدنی کمی آب اضافه کنند. این کار می‌تواند از غلظت آن کم کند، اما خواص آن تغییری نخواهد کرد.

این نوشیدنی خوشمزه بمب ویتامین C است و می‌تواند به طور کامل نیاز روزانه بدن شما به این ویتامین را تامین کند. ویتامین C نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن ایفا می‌کند و تامین کامل نیاز بدن به این ویتامین در مقاومت بدن مقابل بیماری‌ها ضروری است.

تحقیقات دانشمندان نشان می‌دهد ارتباط مستقیمی میان وجود ویتامین C در بدن بیمار و عملکرد ویروس کرونا وجود دارد. تحقیقات نشان داد بیمارانی که از ویتامین C در طول بیماری کرونا استفاده کرده اند طول زمان استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی در آن‌ها کاهش یافته است.

محققان سوئدی و استرالیایی نیز با بررسی هشت آزمایش متفاوت که روی بیماران انجام گرفت نتیجه گیری کردند طول استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی در بیمارانی که ویتامین C را به صورت خوراکی یا تزریقی دریافت کرده اند کاهش یافته است.

نتایج نشان داد بیمارانی که به صورت روزانه یک تا ۶ گرم ویتامین C به صورت خوراکی یا وریدی دریافت کرده اند، ۲۵ درصد کمتر نسبت به بیماران دیگر به دستگاه تنفس مصنوعی نیازمند شده اند.

همچنین یک تحقیق دیگر نشان داد بیماران کرونایی که از دوز بالای ویتامین C استفاده کرده اند، بسیار زودتر از سایر بیماران سلامت خود را بازیافته اند. محققان می‌گویند مصرف ویتامین C نخستین اقدامی است که بیماران مبتلا به ویروس کرونا باید برای بهبودی خود انجام دهند.

از این رو، مصرف نوشیدنی‌های حاوی ویتامین C برای بدن بسیار اهمیت دارد. این نوشیدنی همچنین می‌تواند باعث دفع عفونت و سم زدایی از بدن شود. این نوشیدنی به بافت‌های بدن کمک می‌کند تا از خود در مقابل عوامل بیماری زا محافظت کرده و با عفونت‌ها مبارزه کنند.

چهارشنبه 19/6/1399 - 10:35
خواص خوراکی ها

قلب یکی از مهم‌ترین و پرکارترین اندام‌های بدن است و بخشی از سیستم قلبی- عروقی بدن که مسئول گردش خون است را برعهده دارد. این اندام با کارکرد مداوم خود، خون و مواد غذایی را در بین اندام‌های بدن توزیع می‌کند. قلب به طور میانگین در انسان‌های بالغ ۶۰ تا ۸۰ بار در دقیقه ضربان دارد و به تمامی سلول‌های بدن خون رسانی می‌کند.

سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است مرگ بر اثر بیماری‌های قلبی نزدیک به یک سوم تمام مرگ و میر‌های ناشی از بیماری را در جهان شامل می‌شود. سالانه ۱۷ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر در جهان به دلیل ابتلا به بیماری‌های قلبی جان خود را از دست می‌دهند. داشتن رژیم غذایی سالم می‌تواند نقشی تعیین کننده‌ای در سلامت قلب و کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی داشته باشد. برخی مواد غذایی با بالا بردن فشار خون، چربی خون و ایجاد التهاب در بدن، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی در افراد را افزایش می‌دهند. در مقابل، برخی دیگر از مواد غذایی با پایین آوردن کلسترول بد خون و تقویت قلب، جلوی ابتلا به امراض را می‌گیرند.

نوشیدنی‌ها بی تردید یکی از مهم‌ترین بخش‌های رژیم غذایی هر انسانی را تشکیل می‌دهند. در این گزارش به معرفی ۵ نوشیدنی مفید برای سلامت قلب می‌پردازیم.

۱- چای ماچا

ماچا یک نوع چای سبز و معروف در شرق آسیا و چین است. صد‌ها سال است که مردم شرق آسیا از این چای برای درمان بیماری‌ها و حفاظت از بدن بهره می‌گیرند. این چای سرشار از آنتی اکسیدان‌ها است و خاصیت ضد التهابی دارد. محققان می‌گویند مصرف چای ماچا می‌تواند باعث سلامت قلب شود.

مطالعات نشان داده است به دلیل وجود آنتی اکسیدان‌های پلی فنول، این چای یکی از بهترین نوشیدنی‌ها برای جلوگیری از تصلب شرایین است و همچنین می‌تواند به کاهش التهاب و آسیب به رگ‌ها کمک کند. از همین رو، چای ماچا می‌تواند خطر سکته و بیماری‌های قلبی را در انسان کاهش دهد.

۲- اسموتی قهوه

اسموتی قهوه فراتر از یک نوشیدنی خوشمزه است. تحقیقات بسیاری بر تاثیرات مثبت قهوه بر سلامت قلب صحه گذاشته است. مصرف روزانه قهوه می‌تواند به طور قابل توجهی از خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی در افراد بکاهد. مطالعات بر روی ۲۱۸ نفر نشان می‌دهد نوشیدن ۳ فنجان قهوه در روز می‌تواند به میزان ۲۰ درصد خطر مرگ بر اثر بیماری‌های قلبی را در انسان‌ها کاهش دهد.

به جای آنکه قهوه خود را با شکر شیرین کنید که خود می‌تواند برای سلامتی مضر باشد، قهوه خود را با مواد غذایی مقوی دیگر مانند موز، پودر کاکائو و کره بادام غنی کنید.




۳- شکلات داغ

کاکائو سرشار از مواد معدنی و آنتی اکسیدان هاست که می‌تواند برای سلامت قلب انسان مفید باشد. تحقیقات دانشمندان نشان داده است علاوه بر لذت بخش بودن نوشیدن شکلات داغ، این نوشیدنی می‌تواند باعث کاهش فشار خون، عملکرد بهتر رگ‌های بدن و کاهش خطر بیماری‌های قلبی شود.

بهتر است برای نوشیدنی شکلات داغ از شکلات تلخ استفاده کنید. شکلات تلخ سرشار از آنتی اکسیدان است که می‌تواند بر سلامت قلب تاثیر مثبت داشته باشد. خوردن شکلات تلخ با کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی رابطه مستقیم دارد. کسانی که ۵ بار در هفته شکلات تلخ مصرف می‌کنند، نسبت به دیگران ۵۷ درصد کمتر احتمال دارد به تصلب عروق قلبی دچار شوند.

۴- چای ترش

چای ترش که در میان ایرانیان به چای مکه نیز شهرت دارد یکی از بهترین نوشیدنی‌ها برای سلامت جسمانی و قلب است. این نوشیدنی که به صورت سرد و گرم مصرف می‌شود سرشار از آنتی اکسیدان‌های مفید برای بهبود عملکرد قلب و جلوگیری از تصلب شرایین است. مصرف مداوم این نوشیدنی باعث کاهش فشار خون و کاهش کلسترول بد بدن می‌شود. طعم ترش این نوشیدنی به دلیل وجود اسید سیتریک و ویتامین C است.

یک مطالعه نشان داده است کسانی که روزانه ۲۵۰ میلی لیتر از چای ترش استفاده کرده اند به طور قابل توجهی جریان خون بدنشان بهبود و سطح فشار خونشان کاهش یافته است. این چای همچنین باعث کاهش التهابات بدن می‌شود.




۵- آب مرکبات

با افزودن یک تکه مرکبات به آب آشامیدنی خود به راحتی به بهبود عملکرد و سلامت قلبتان کمک کنید. گرفتن آب مرکبات و نوشیدن آن نیز می‌تواند به میزان قابل توجهی از خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی در افراد جلوگیری کند. مطالعات گسترده نشان می‌دهد کسانی که به صورت روزانه از آب مرکبات استفاده می‌کنند سطح فشار خونشان به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد. فشار خون بالا یکی از تاثیرگذارترین عوامل در وقوع سکته قلبی در انسان است.

علاوه بر نوشیدن آب مرکبات، می‌توانید با افزودن این خانواده به آب آشامیدنی خود، سلامت قلب خود را بهبود ببخشید. می‌توانید یک تکه لیمو، پرتغال و یا گریپ فروت را به آب آشامیدنی خود بیافزایید و علاوه بر خوش طعم کردن آن به بهبود عملکرد قلب خود کمک کنید.

همچنین نوشیدن آب حاوی تکه‌های لیمو یکی از بهترین نوشیدنی‌هایی است که می‌تواند باعث بهبود سیستم ایمنی بدن و کمک به کاهش وزن شود.

متخصصان تاکید دارند ارتباط مستقیمی میان رژیم غذایی و سلامت قلب وجود دارد. آنچه که شما در هر وعده غذایی میل می‌کنید بر فشار خون، سطح کلسترول بد و سلامت قلب شما تاثیرگذار است. می‌توانید با مصرف روزانه این نوشیدنی‌ها خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را در خود به میزان قابل توجهی کم کنید. پزشکان تاکید دارند در کنار داشتن رژیم غذایی سالم، انجام ورزش مداوم و دوری از استعمال دخانیات می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را در افراد به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

چهارشنبه 19/6/1399 - 10:31
سلامت و بهداشت جامعه

واکسیناسیون به موقع کودکان در همه شرایط حتی در دوران جهانگیری بیماری کرونا باید انجام شود.
 تاخیر در واکسیناسیون به موقع کودکان، سبب آسیب پذیری آنان در مقابل بیماری کرونا نیز می‌شود.
 واکسیناسیون سپر اصلی دفاعی برای حفظ سلامت کودکان در مقابل بیماری‌های عفونی است و برای تزریق واکسن به موقع اقدام شود.
 واکسیناسیون کودکان با تقویت سیستم ایمنی به طور عام، سبب محافظت نسبی در مقابل بیماری کرونا نیز می‌شود.
 عدم دریافت واکسن‌های دوران کودکی سبب طغیان بیماری‌هایی مانند سرخک و یا فلج اطفال خواهد شد و بار مضاعفی بر جامعه و نظام سلامت کشور تحمیل خواهد کرد.
 برای محافظت کودکانمان، باید اطمینان حاصل کنیم که همه کودکان در زمان مقرر واکسن دریافت کرده باشند.
 در حالیکه جهان منتظر ساخت واکسن کرونا برای رهایی از این ویروس منحوس است، واکسن‌های موثر در دسترس برای بیماری‌های معمول را فراموش نکنیم.
 واکسیناسیون کودکان از جمله کار‌های ضروری است که باید برای انجام آن از منزل خارج شد.
 یادمان باشد وقتی گفته می‌شود برای رهایی از کروناویروس، فقط برای کار‌های ضروری از منزل خارج شویم، واکسیناسیون کودکان نیز جزو همین کار‌های ضروری است.
 واکسیناسیون کامل کودکان سبب شده در ۲۰ سال گذشته حتی یک مورد هم بیماری فلج اطفال در کشور نداشته باشیم.
 واکسیناسیون کامل کودکانمان سبب شده تا حذف بیماری سرخک و سرخجه در کشور به تایید سازمان جهانی بهداشت برسد.
 در ۴ ماه اول امسال پوشش واکسیناسیون کودکان بعد از ۲۵ سال به کمتر از ۹۵ درصد کاهش یافته است. تداوم این وضعیت می‌تواند سلامت کودکان سرزمینمان را با خطر مواجه نماید.
 واکسیناسیون کودکان از بدو تولد آغاز شده و در سنین ۲، ۴، ۶، ۱۲ و ۱۸ ماهگی و در بدو ورود به دبستان تکرار می‌شود.
 برخی واکسن‌ها برای اطمینان از ایجاد ایمنی کامل باید بیش از یک نوبت استفاده شوند لذا برای سلامت فرزندان دریافت همه واکسن‌ها ضروری است.

پس یادمان باشد، با تزریق به موقع واکسن، می توان کودکان را از خطر ابتلا به کرونا و سایر بیماری های خطرناک محافظت کرد.

 

چهارشنبه 19/6/1399 - 10:28
سلامت و بهداشت جامعه

سال ها قبل خانواده ها با صحنه های تلخ و دردناکی رو به رو می شدند،‌ فلج شدن کودک و مرگ امید یک خانواده، بروز ناگهانی دانه های پوستی روی بدن نوزاد و بعد از مدتی پایان زندگی او یا سرفه های مداوم  کودک و در نهایت بسته شدن دفتر زندگی عضو کوچک خانواده، همه داغ هایی بودند که بر دل خانواده ها می نشست، مادرانی و پدرانی که حسرت بزرگ شدن فرزند به دلشان همیشه می ماند اما دیری نپایید که این بیماری ها از کشور رخت بربست، بسیاری از پدر و مادرها فقط نام این بیماری ها را شنیده اند چرا که سلاحی به نام واکسن در بدن کودکان ایرانی وجود دارد و این سلاح شر ویروس ها و باکتری های کشنده را از سر کودکان ایرانی کم کرده است.

واکسن سلاح نجات انسان‌ها در برابر بیماری‌ها
واکسن و واکسیناسیون یکی از مهمترین سلاح ها برای نجات جان انسان هاست،‌ همانطور که در اپیدمی کرونا ثابت شد، به جز پیشگیری و تزریق واکسن هیچ راهی برای مبارزه با ویروس مرگبار کرونا وجود ندارد و همه کشورهای دنیا در تلاش هستند تا به فناوری تولید واکسن کرونا دست پیدا کنند و جان میلیون ها نفر را نجات دهند.

به همین دلیل است که ایمن سازی دوران کودکی یک سرمایه گذاری جهانی برای نجات زندگی سالیانه حدود ۶/۲ میلیون نفر در دنیا است. علی رغم پیشرفت های بسیار خوب در سطح جهانی، متاسفانه براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۸، همچنان سالیانه ۱۹ میلیون کودک در دنیا از دریافت واکسن محروم هستند که اکثر آن‌ها در کشور‌های در حال توسعه زندگی می‌کنند.

علی رغم پیشرفت های بسیار خوب در سطح جهانی، متاسفانه براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۵، همچنان سالیانه تعداد زیادی از کودکان دنیا در اثر بیماری های قابل پیشگیری با واکسن به شرح ذیل جان خود را از دست می‌دهند، بر این اساس ۶۳ هزار کودک در اثر سیاه سرفه، ۱۱۲ هزار کودک در اثر سرخک، ۵۸ کودک در اثر کزاز نوزادی، ۱۰۵  هزار کودک در اثر هموفیلوس آنفلوانزا، ۴۰۰ هزار کودک  در اثر اسهال های ویروسی، ۸۸۷ هزار کودک در اثر هپاتیت ب و ۹۲۰ هزار مورد مرگ ناشی از پنومونی ثبت شده است که  این میزان معادل ۲۵ درصد کل مرگ‌های کودکان زیر ۵ سال در دنیا است و این مرگ ها به راحتی قابل پیشگیری با واکسن هستند.

زهرایی رئیس اداره بیماری‌های قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت در گفت‎وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جهان اظهار کرد: واکسیناسیون موثرترین مداخله بهداشتی شناخته شده برای ارتقای سلامت کودکان است و در طی سال‌های ۲۰۰۰ الی ۲۰۱۸ میلادی واکسیناسیون سرخک توانسته از مرگ ۲۲ میلیون کودک در جهان جلوگیری کند. برنامه گسترش ایمن سازی (EPI) در جهان از سال ۱۹۷۴ آغاز شد و ارائه خدمات ایمن سازی به وسیله انجام دوره های بازآموزی، تأمین واکسن های ایمن و توسعه زنجیره سرمای مطمئن برای آحاد جامعه به سرعت توسعه یافت. در جمهوری اسلامی ایران نیز این برنامه پس از پیروزی انقلاب مورد مطالعه قرار گرفت و از سال ۱۳۶۳، برنامه اجرایی آن در سطح گسترده با تعلیم مدیران بهداشتی در سطوح مختلف، تقویت زنجیره سرما و تدوین برنامه عملیاتی ایمن سازی کشور شروع شد.

 

اولین واکسیناسیون کودکان در ایران
او ادامه داد: واکسیناسیون یکی از قدیمی‌ترین مداخلات بهداشتی برای کنترل بیماری‌ها در ایران بوده و اولین بار واکسن آبله در سال ۱۸۲۹ میلادی در ایران مصرف شده است. در سال ۱۳۲۲ قانون مایه کوبی همگانی علیه بیماری آبله به تصویب مجلس شورای ملی رسید و به دنبال آن ایمن سازی گروه های هدف انجام شد. واکسن های مورد نیاز علیه بیماری های دیفتری، سیاه سرفه، کزاز، فلج اطفال و سرخک در سال های اولیه از خارج از کشور وارد می شد ولیکن نظر به توانمندی مؤسسه واکسن و سرم سازی وقت (انستیتو تحقیقات رازی فعلی) و همت والای اساتید آن مؤسسه، به ویژه مرحوم آقای دکتر حسین میرشمسی، تولید واکسن‌های مورد نیاز کشور در این مؤسسه انجام گرفت.

زهرایی بیان کرد: هرچند واکسیناسیون کودکان در سال‌های دهه ۴۰ و ۵۰ شمسی نیز انجام می‌شد اما برنامه‌ای گسترده با سازماندهی و ایجاد ساختار مناسب برای ارائه خدمات مستمر واکسیناسیون وجود نداشت و پیش از انقلاب اسلامی پوشش واکسیناسیون ۳۰ درصد بود، پس از پیروزی انقلاب اسلامی وبه موازات شکل گیری شبکه بهداشتی- درمانی درکشور وایجاد ساختار‌های لازم، برنامه گسترش ایمن سازی در کشور در سال ۱۳۶۳ با هدف ایجاد مصونیت فعال در کودکان گروه سنی زیر یکسال در برابر بیماری های قابل پیشگیری با واکسن شامل دیفتری، کزاز، سیاه سرفه، سرخک، فلج اطفال و سل آغاز شد.

واکسن هایی که به برنامه واکسیناسیون کشوری اضافه شدند
رئیس اداره بیماری‌های قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت گفت: در سال ۱۳۷۲ نیز برنامه ایمن سازی هپاتیت ب دربرنامه گسترش ایمن سازی ادغام شد. از سال ۱۳۸۳ نیز پس از انجام ایمن سازی سراسری سرخک و سرخجه، واکسن سه گانه سرخک- سرخجه- اوریون (MMR) جایگزین واکسن سرخک در ایمن سازی شد و و واکسن هموفیلوس آنفلوانزا تیپ ب در قالب واکسن پنتاوالان  از سال ۱۳۹۳ در برنامه ایمن سازی کودکان کشور اضافه شدند. علاوه بر این واکسن تزریقی فلج اطفال نیز برای تقویت سطح ایمنی کودکان و در راستای مراحل انتهایی ریشه کنی جهانی فلج اطفال از سال ۱۳۹۴ به برنامه ایمن سازی کودکان اضافه شد. طبق برنامه ریزی انجام شده امید است که در سال آینده با ورود ۳ واکسن پنوموکک و روتاویروس و ویوروس پاپیلومای انسانی (HPV) به برنامه ایمن سازی گام بزرگی در جهت به روز رسانی برنامه ایمن سازی کشور برداشته شود.

او بیان کرد: اجرای برنامه ایمن سازی کودکان سبب شده است تا بیماری هایی که ۵۰ سال گذشته موارد بالایی از مرگ و میر کودکان جامعه را تشکیل می دادند، کاهش چشمگیری پیدا کنند و به طور مثال، امکان اینکه یک دانشجوی پزشکی در کل دوران تحصیل خود  یا شاید کل دوران طبابت خود یک مورد بیماری دیفتری را ببیند، بسیار اندک است، حال اینکه در سال های قبل اپیدمیهای بیماری دیفتری به طور مکرر اتفاق می افتاد. براساس برآورد وزارت بهداشت، میزان مرگ کودکان زیر ۵ سال کشور در سال ۱۳۵۷، برابر با ۱۵۴ در هزار تولد زنده بوده، که در سال ۱۳۹۵، به حدود ۱۶ در هزار تولد زنده کاهش یافته است.

 

کزاز؛ عامل مرگ یک چهارم نوزادان پیش از واکسیناسیون
رئیس اداره بیماری‌های قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت اظهار کرد: بر اساس مستندات موجود در سال ۱۳۶۳ که آغاز برنامه توسعه ایمن سازی در کشور بود یک چهارم کل مرگ‌های نوزادی ناشی از کزاز نوزادی بود. شاخص مرگ نوزادی ۲۱ در هزار تولد زنده و مرگ اختصاصی ناشی از کزاز نوزادی ۵ در هزار تولد زنده بود. با افزایش پوشش واکسیناسیون کزاز در کودکان و مادران باردار به بالای ۹۵ درصد، کزاز نوزادی به سرعت رو به کاهش گذاشت و ایران در زمره کشور‌هایی قرار گرفت که تا قبل از سال ۲۰۰۰ میلادی موفق به حذف کزاز نوزادی شدند. با توجه به تعداد متوسط متولدین در سال ۱۳۹۵ که حدود یک و نیم میلیون نفر بود چنانچه برنامه واکسیناسیون کزاز در کشور انجام نمی‌شد برآورد می‌شود سالیانه ۷۵۰۰ مورد مرگ ناشی از کزاز نوزادی در کشور رخ می‌داد.

زهرایی اظهار کرد: پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، گام های بلندی برای ایجاد توسعه شبکه خدمات بهداشتی اولیه (PHC) برداشته شد. هرچند که با فعالیت مؤسسه واکسن و سرمسازی رازی، قدم های بزرگی در تأمین واکسن های مورد نیاز کودکان کشور در سال‌های قبل از انقلاب برداشته شده بود، اما استقبال عمومی و حتی استقبال خانواده های تحصیل کرده بسیار محدود بود. طبق بررسی های انجام شده در اوایل پیروزی انقلاب، حداکثر پوشش ایمن سازی کودکان، ۳۰ درصد و ایمن سازی زنان باردار علیه کزاز ۷/۳ درصد بود.

پوشش واکسیناسیون در سال ۱۳۷۳ به ۹۵  رسید
رئیس اداره بیماری‌های قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت بیان کرد: از سال ۱۳۶۳ تلاش برای تقویت ایمن سازی کودکان با محوریت تقویت تولید داخلی واکسن آغاز گردید و برنامه توسعه ایمن سازی (EPI) از سال ۱۳۶۴ رسما به عنوان یک جزء اساسی از فعالیت های خدمات بهداشتی اولیه آغاز شد. توسعه مراکز بهداشتی‌درمانی و خانه های بهداشت در مناطق روستایی کشور، تربیت و به کارگیری پرسنل بهداشتی مورد نیاز، به ویژه بهورز که بومی روستای محل خدمت خود بودند، ادغام وزارت بهداری و دانشکده های پزشکی و پیراپزشکی و تشکیل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی زمینه تربیت پزشکان و نیرو‌های تخصصی مورد نیاز را فراهم کرد.

او ادامه داد: فراهم کردن تجهیزات زنجیره سرما و خودرو‌های مورد نیاز نظام بهداشتی از دیگر اقدامات ضروری برای رساندن خدمات ایمن سازی به نقاط صعب العبور و دورافتاده روستایی بود که به خوبی تأمین شد. حاصل تمام این تلاش ها افزایش پوشش ایمن سازی کودکان زیر یکسال کشور به بیش از ۹۰ درصد در سال ۱۳۶۹ و بالای ۹۵ درصد در سال ۱۳۷۳ بود. در حال حاضر کلیه کودکان کشور علیه بیماری های دیفتری، سیاه سرفه، کزاز، فلج اطفال، سرخک، سرخجه، اوریون، سل، هپاتیت ب و هموفیلوس آنفلوانزای تیپ ب واکسینه می شوند. بیماری های سرخک، سرخجه مادرزادی، کزاز نوزادی درمرحله حذف قرار دارند. ۲۰ سال است که کشور از بیماری فلج اطفال پاک است و بیماری های دیفتری، سیاه سرفه و اوریون کنترل شده اند. میزان حاملین مزمن هپاتیت B از ۳ درصد جامعه در سال ۱۳۷۰، به کمتر از ۱.۲ درصد در سال‌های اخیر کاهش یافته است.

 

چالش کرونا و ایمن سازی کودکان
زهرایی درباره کاهش پوشش واکسیناسیون با شیوع کرونا گفت: جهانگیر شدن بیماری کرونا به همه شئونات زندگی مردم از جمله برنامه‌های بهداشتی مانند واکسیناسیون لطمه وارد کرده و شدت این آسیب در کشور‌های مختلف متفاوت است. در کشور‌هایی مانند افغانستان و پاکستان که ساختار بهداشتی ضعیف و همچنین مخالفت گروه‌های تروریستی با انجام خدمات واکسیناسیون در مناطق زیادی از این دو کشور سبب شده تا تعداد زیادی از کودکان در این دو کشور از دستیابی به واکسیناسیون محروم بمانند.

رئیس اداره بیماری‌های قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت اظهار کرد: از ۲۰ سال پیش تاکنون موردی از فلج اطفال در کشور گزارش نشده است و پارسال موفق شدیم تا تاییدیه حذف بیماری سرخک از کشور را از سازمان جهانی بهداشت اخذ کنیم و  این دستاورد بزرگی برای نظام سلامت ماست، ایران در منطقه مدیترانه شرقی در زمره اولین‌ کشورهایی است که توانسته این تاییدیه را اخذ کند، افزون بر این شیوع هپاتیت B در جامعه به یک سوم رسیده است.

سرعت انتقال سرخک چند برابر کرونا
زهرایی  بیان کرد: در نتیجه بیماری مانند فلج اطفال هنوز در این دو کشور شایع است و بیماری سرخک شیوع بالایی دارد. شیوع کرونا سبب افت فاحش پوشش واکسیناسیون در این دو کشور شده و لذا خطر طغیان بیماری‌هایی مانند فلج اطفال و سرخک به شدت افزایش یافته است. بدیهی است که افزایش بیماری در کشور‌های همجوار می‌تواند از طریق سفر و تردد‌های بین کشور‌های همسایه منتشر شود.

همانطور که در کرونا دیدیم، مرزهای جغرافیایی تاثیری در پیشگیری از شیوع بیماری ها ندارند سایر ویروس ها و عوامل بیماری زای عفونی هم می توانند به سرعت از کشوری به کشور دیگر منتقل شوند، سرخک یکی از بیماری هایی قابل پیشگیری با واکسن بوده که سرعت انتقال و میزان سرایت پذیری آن چند ده برابر بیشتر از کرونا است و تاکنون وشش خوب واکسیناسیون موجب محافظت کودکان در برابر این بیماری شده است اما باید توجه داشت که اگر پوشش واکسیناسیون حدود ۹۵ درصد یا کمتر  باشد، در آینده خطر ابتلای کودکان ایرانی به سرخک وجود دارد و به همین دلیل نگران طغیان مجدد بیماری سرخک در کشور  هستیم.

سرخک بیماری است که با لکه‌های پوستی قرمز و تب و التهاب خودش را نشان می‌دهد و یک بیماری ویروسی بسیار مسری است که از طریق آب دهان، بینی و به طور کلی مایعات مخاطی بدن و تنفس منتقل می‏ شود و به شدت واگیر دارد، تا جایی که حتی از طریق تنفس منتقل می‌شود. وقتی کودکی که مبتلا به سرخک است در فضایی سرفه یا عطسه کند  یا حتی حرف بزند، ویروس این بیماری در هوا پخش و به دیگران منتقل می‌شود. ویروس سرخک حتی می‌تواند روی میز، صندلی یا پتو بنشیند و با لمس به بدن بقیه افراد منتقل شود و نوزادان، کودکان و حتی بزرگسالان را درگیر کند، سرخک هنوز درمان مشخصی ندارد و بهترین درمان آن پیشگیری با واکسیناسیون است.

 

کاهش ۱۶ درصدی واکسیناسیون در ابتدای شیوع کرونا
او افزود: بر اساس بررسی‌های انجام شده وزارت بهداشت، میزان پوشش واکسیناسیون در جمهوری اسلامی ایران نیز از بیماری کرونا آسیب دیده است و برای اولین بار در طی ۲۵ سال گذشته در ۶ ماه اخیر پوشش واکسیناسیون کودکان به کمتر از ۹۵ درصد رسیده است. با شیوع کرونا و شعار در خانه بمانیم که برای محافظت از سلامت و قطع زنجیره انتقال کرونا به مردم آموزش داده شد، بسیاری از خانواده‌ها به دلیل ترس از ابتلای فرزندانشان تزریق واکسن را به تعویق بیندازند، این در حالی است که مراکز بهداشت برای تزریق واکسن عاری از کرونا هستند و مدام گندزدایی می شوند.

رئیس اداره بیماری‌های قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت گفت: کاهش پوشش واکسیناسیون به معنی در معرض خطر قرار گرفتن کشور و بازگشت مجدد بیماری‌هایی مانند فلج اطفال، سرخک، دیفتری یا سیاه سرفه است که به راحتی با واکسیناسیون در کشور کنترل شده بودند،  پوشش واکسیناسیون در دو ماه اسفند ۹۸ و فروردین ۹۹ نسبت به پارسال حدود ۱۶ درصد کاهش پیدا کرده بود  که با تلاش های صورت گرفته و تماس با مادران این عدد کمی افزایش پیدا کرد و  پوشش واکسیناسیون به ۹۵ درصد نزدیک شد، اما باید توجه داشت که پیش از شیوع کرونا پوشش واکسیناسیون حدود ۹۹ درصد بود.

زهرایی اظهار کرد:‌نگرانی خانواده‌ها از مراجعه به مراکز بهداشتی برای دریافت خدمات واکسیناسیون مورد توجه مسئولین بهداشتی کشور قرار داشته است و پایگاه‌های سلامت شهری مراکز پاک از نظر کرونا تلقی می‌شوند. این پایگاه‌ها فقط دارای نیروی کارشناس بهداشتی هستند و به دلیل عدم حضور پزشک، اصولا ویزیت بیماران در پایگاه‌ها انجام نمی‌شود و خدمات بهداشت مادر و کودک در این مراکز ارائه می‌شود. استفاده از ماسک، ضدعفونی روزانه سطوح و محل‌های تماس مانند دستگیره‌های و صندلی‌های انتظار و برقراری جریان هوا و تهویه مناسب و فراهم بودن امکان شستن و یا ضدعفونی دست‌ها از نکاتی است که کارکنان بهداشتی شاغل در این مراکز رعایت می‌کنند و آموزش لازم به مراجعین نیز داده می‌شود. برنامه ریزی‌های انجام شده سبب شده تا خدمات با محوریت واکسیناسیون و مراقبت مادر باردار در پایگاه‌های سلامت انجام شود و تراکم جمعیت در پایگاه‌ها برطرف شود

چهارشنبه 19/6/1399 - 10:26
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته