بهداشت روانی
توجه به شادی و نشاط سالمندان نقش غیر قابل انکاری در حفظ سلامتی و طول عمر و افزایش امید به زندگی در آنها خواهد داشت.
به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، دوران سالمندی یکی از دوران حساس زندگی و به عبارتی دوره زنده شدن و تکرار حساسیتهایی مشابه سنین کودکی است.
دورهای که تقریبا تمامی رفتارها و برخوردهای افراد مثل دوره کودکی سریع و با حساسیت شکل میگیرند و البته تفاوت های بسیاری هم در این دو دوره مشاهده میشود.
زود رنجی سالمندان اتفاقی طبیعی و معمول در این دوره از زندگی محسوب میشود و اطرافیان فرد سالمند باید تمام تلاش خود را برای جلوگیری از تنش و درگیری در حضور او به کار بگیرند.
بسیاری از افراد از ورود به دوره سالمندی ترس و هراسی عجیب دارند و علت آن به تفکر قالبی با عنوان کاهش کارایی و اثربخشی در دوره سالمندی و پیری بازمیگردد و البته از بین رفتن چنین هراسی به عوامل مختلفی بستگی دارد.
احترام گذاشتن به سالمندان و داشتن رفتاری همراه با احترام و همچنین محبت و مهربانی در برخورد و رفتار با فرد سالمند به او این احساس را تزریق میکند که هنوز هم برای دیگران مهم و قابل ارزش و احترام است.
از افسردگی سالمندی غفلت نکنید
بروز این احساس که حتی اگر روزی توان انجام سادهترین کارها مثل لباس پوشیدن و انجام کارهای شخصی را هم نداشته باشیم حس خوشایندی نخواهد بود و یکی از مهمترین نکات مراقبت از سالمندان جلوگیری از شکلگیری چنین تفکراتی است.
ژیلا آهنگرزاده روانشناس بالینی و مدرس دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک اظهار کرد: افراد در دوره سالمندی روحیهای به مراتب حساستر از دیگر دورههای زندگی دارند و نیازمند مراقبت و نگهداری بیشتر ودقیقتری هستند.
او اضافه کرد: احترام و محبت به سالمندان در نظر آنها از اهمیت قابل توجهی برخوردار است و گاهی کوچکترین بیاحترامی به سالمندان، آنها را دچار افسردگی و استرس شدید خواهد کرد.
این روانشناس بالینی و مدرس دانشگاه در ادامه تصریح کرد: احترام به سالمندان حس ارزنده بودن را در آنها ایجاد کرده و از ایجاد فکر بیفایده بودن در پدربزرگ و مادربزرگ ها جلوگیری خواهد کرد و در نتیجه نشاط و شادابی و همچنین افزایش امید به زندگی در این گروه را به دنبال میآورد.
آهنگرزاده به تأثیر حاضر شدن فرد سالمند در جمع دوستان هم سن و سال او اشاره کرد و گفت: دیدار مستمر سالمندان با دوستان و همکارانی که با آنها خاطرات مشترک دارند، به تلطیف روحیه و افزایش شادی در او کمک موثر و قابل توجهی خواهد کرد.
سندروم آشیانه خالی را بشناسید
پرندهای را در نظر بگیرید که چندین جوجه دارد و با بزرگتر شدن جوجهها هر کدام به سویی میروند و او تنها میماند که تشبیه این اتفاق به زندگی انسان بی مناسبت و بی دلیل نیست.
آهنگرزاده همچنین یادآور شد: در دوره سالمندی یک اختلال و شبه بیماری به نام سندروم آشیانه خالی داریم و خانه و آشیانه سالمند همانند پرندهای است که با رفتن فرزندانش تنها میماند و تنهایی و نداشتن همدم و فردی همدل و بیاهمیتی اطرافیان و نزدیکان روحیه فرد سالمند را کسل و بیمار میکند.
او با اشاره به نقش توجه به استقلال افراد در دوره سالمندی و همچنین توجه به حفظ حریم شخصی فرد سالمند تاکید کرد: به همان اندازه که مراقبت از سالمندان و سر زدن منظم به آنها اهمیت دارد، به همان اندازه هم رعایت حریم خصوصی آنها مهم و قابل احترام است.
این روانشناس بالینی اظهار کرد: فرد در دوره سالمندی در هشتمین و آخرین مرحله زندگی روانی و اجتماعی قرار دارد و در این دوره به بررسی گذشته خود میپردازد و اگر از زندگی احساس رضایت داشته باشد دوره سالمندی خوبی را سپری میکند و اگر از وضعیت گذشته خود راضی نباشد، روحیه او کسل شده و در برخی از مواقع به خود آسیب میرساند.
«خودکشی» نتیجه حس نارضایتی و بیفایده بودن سالمندان
اعلام رضایت از نحوه زندگی که فرد سالمند در گذشته پشت سر گذاشته است، حس امیدواری را در او ایجاد کرده و از ایجاد افکار باطل و آسیب زننده در او جلوگیری میکند.
این روانشناس بالینی تصریح کرد: در برخی از موارد متاسفانه عدم رضایت فرد سالمند از زندگی گذشته و وضعیتی که دارد، به خودکشی و افکاری برای پایان دادن به زندگی او منجر میشود و بیان خاطرات خوب و شیرین زندگی سالمند و مفید نشان دادن او در هر شرایطی از مهمترین راههای افزایش امید به زندگی سالمندان به شمار میرود.
او همچنین اضافه کرد: کلام و رفتار محبت آمیز با سالمندان و همچنین همراهی آنها در انجام و تحقق کارهای مورد علاقهشان روحیه این افراد را تقویت کرده و از بروز افسردگی و اضطراب و وسواس فکری درباره اینکه در این دوره ناتوان هستند خودداری خواهد کرد.
این روانشناس بالینی بیان کرد: در نظر داشته باشید که فرد سالمند در کنار اینکه باید تغذیه کافی و مناسب داشته باشد و رژیم غذایی مفیدی برای او تعیین شود، به محبت و مهربانی و صبوری شما بیشتر از هر چیز دیگری نیاز دارد.
آهنگرزاده همچنین تاکید کرد: بهانهگیر شدن در دوره سالمندی اتفاقی بدیهی و عادی محسوب میشود و اطرافیان فرد سالمند باید با بهرهمندی از حضور موثر یک مشاور و روانشناس آگاه و خوب ترفندهای مناسب و جالبی را برای رفع این بهانهها به کار بگیرند.
او با اشاره به اهمیت مشارکت دادن سالمندان در زندگی خانوادگی تصریح کرد: یکی از چالشهای اصلی که پیش روی افراد سالمند قرار دارد، موضوع کنار گذاشتن آنها در این دوره و عدم بهرهمندی از تجربیات ارزنده و سازندهشان است و نوسان روحی و روانی سالمندان در بسیاری از موارد به این مسئله مربوط میشود.
این روانشناس بالینی و مدرس دانشگاه یادآور شد: توجه به تغذیه، تفریح و سرگرمی، ورزش مناسب با سن و همچنین همدلی و همراهی با فرد سالمند از جمله راهکارهای ساده و آسانی هستند که رعایت سلسلهوار آنها به حفظ نشاط و شادابی فرد در دوره سالمندی کمک میکند.
آهنگرزاده اضافه کرد: اگر پدر یا مادر سالمند شما و یا پدربزرگ و مادربزرگتان با شما زندگی نمیکند بهتر است فضای خانه او را متناسب با تواناییهای جسمی او مرتب و تجهیز کنید و البته از نظر خود او نیز حتما مشارکت بگیرید.
سالمندان گنجینههای ارزشمند و گرانبهایی هستند که حضور پربرکت آنها رنگ و روح زندگی را عوض میکند و مراقبت از این گنجینهها بدون هیچ تعارفی از ضروریات زندگی پر دردسر امروزی به شمار میرود.
دوشنبه 26/8/1399 - 7:42
سلامت و بهداشت جامعه
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران درباره ویژگیهای دستگاه RDSS برای تشخیص بی درنگ التهابات ریوی از نمونه خلط توضیحاتی را ارائه کرد.
محمد عبدالاحد، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و مخترع سیستم RDSS در گفتوگو با خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره ویژگیهای دستگاه RDSS اظهار کرد: دستگاه RDSS برای تشخیص التهابات ریوی، با قابلیتی بسیار عالی، در دوران اپیدمی کرونا کاربرد دارد.
او افزود: با کمک دستگاه RDSS میزان اکسیژن فعال در داخل محیط ریه اندازه گیری می شود. در التهابات ریوی میزان ROS به علت فعالیت سیستم ایمنی و التهابی در محیط ریه بالا می رود. مثلا در التهابات ویروس تنفسی مانند سارس و کووید این امر در دو مرحله اتفاق میافتد: مرحله اول به این صورت است که ویروس وارد سلول ریه شده و با زیاد شدن متابولیزم سلول به نفع تقسیم ویروس، میتوکندری سلول شروع به تولید mROS مینماید سپس سیستم ایمنی-التهابی درون سلولی NLRP۳ با ایجاد یک التهاب درون سلولی و تولید cytotoxic ROS علیه این تقسیم ویروس وارد عمل میشود و این دو عامل باعث بالا رفتن ROS درون سلولی در ریه و نهایتا دیفیوز آن به خارج سلول میشوند. این افزایش ROS با تست خلط قابل تشخیص است.
عبدالاحد تصریح کرد: پیشرفت التهاب ریوی در این بیماران باعث بروز پدیده طوفان سایتوکاینی میشود که یک آبشار التهابی است و باعث افزایش میزان عوامل التهابی مانند IL۶، TNF-αو IL-۱β خواهد شد و طی آن دستهای از سلولهای ایمنی از جمله T-cellها و NK cellها و ماکروفاژها و نوتروفیلها به محیط ریه فراخوانده میشوند.
او با بیان اینکه T-cellها به صورت هدفمند به سلولهای میزبان ویروس حمله میکنند، تاکید کرد: از آن جایی که T-cellها در ریه دچار تقسیمهای زیادی با عنوان clonal expansion میشوند و نیاز به انرژی دارند بنابراین باعث ایجاد کمبود اکسیژن در محیط ریه خواهند شد، اما آن چیزی که باعث آسیب جدی به ریه می شود حمله نوتروفیلها و تولید ROS توسط آنها خواهد بود، این اکسیژنهای فعال سمی باعث از بین رفتن سلولهای میزبان ویروس، خود ویروس و سلولهای سالم ریه خواهند شد که در نهایت عدم کنترل طوفان سایتوکاینی باعث مرگ بیمار می شود.
عبدالاحد ادامه داد: در بیماران مبتلا به COPD حاد ریوی، برونشیتهای حاد، آلرژیهای حاد نیزما شاهد افزایش ROS هستیم.
او گفت: جالب اینجاست پس از اعلان مبنی بر اهمیت ROS تنفسی و شناسایی التهابات ریوی در دوره پاندمی کرونا، مجامع و مقالات معتبر علمی دو اتفاق را در دوران پاندمی کرونا تایید کرده اند مثلا انجمن آسم و آلرژی آمریکا (سند۱) لزوم شناسایی بیماران دارای التهابات تنفسی و درمان سریع آنها را با کمک حتی کرتو استروییدها تایید کرده و خظر ابتلای این بیماران به کرونا را گوشزد کرده اند
عبدالاحد اظهار کرد: دوم اینکه ROS سیستم تنفسی به عنوان عامل مهم در شناسایی شدت بیماری کرونا و بالا رفتن آن در بیماران در مقالات متعددی در مجلات معتبری مثل Nature Rev. Immunology تایید شده است که دقیقا به علت طوفان سیتوکاینی و فعالیت نوتروفیلها و ماکروفاژها اتفاق میافتد تا جایی که داروهای مهار کننده ROS مانند N-ACETYL CYSTEINE در این بیماران توصیه شده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: مقالات و کارازماییهای بالینی متعدد دیگری در دوران کرونا به چاپ رسیده است که افزایش میزان ROS کاملا با میزان مرگ و میر و شدت بیماری کرونا در correlation بستگی دارد (سند۴). تا جایی که N-ACETYL CYSTEINE به عنوان یک عامل کنترل کننده ROS در لاین دارویی کرونا را با همین هدف مورد بررسی قرار داده است.
عبدالاحد اضافه کرد: به غیر از مقالهای که در مجله Biosensors and Bioelectronics با ضریب اهمیت ۱۰ چاپ کرده ایم، ثبت اختراع آمریکا USA Patent ما هم تاییدیه (NOA) خود را گرفته است
قضاوت بالینی با کمک علائم بیمار معیار اصلی برای تشخیص ویروس کرونا نزد پزشک
او با بیان اینکه معیار اصلی برای تشخیص بیماری کرونا نزد پزشکان قضاوت بالینی با کمک علائم مریض و تستهای تشخیصی و نفسیری است تاکید کرد: پزشکان با استفاده از تمامی موارد در کنار هم مانند سی تی اسکن، معاینه، علائم بیماری، آزمایشات خون و میران اشباع اکسیژن بیمار برای او لاین درمان کرونا را تجویز می کنند. استاندارد دستگاه RDSS در وهله اول آزمایش طوفان سایتوکاینی و در وهله دوم قضاوت پزشک جدا از آزمایش پی سی ار است چرا که احتمال دارد فرد به ویروس کرونا اکسپوز شده باشد، اما بیمار نشده باشد که در این فرد افزایش میزان پی سی ار مشاهده میشود، در صورتی که ممکن است فرد بیمار نباشد.
عبدالاحد تصریح کرد: حالتی هم داریم که فرد التهابات ریوی غیر از کرونا دارد که ROS او به وسیله سیستم RDSS بالا تشخیص داده می شود، ولی نوع التهاب ریوی او کرونا نیست. البته شناسایی این افراد و تجویز داروهای کنترل کننده التهاب ریوی برای این بیماران طبق صحبت های گفته شده حیاتی است. جالبتر آنکه بخش مهمی از لاین داروهای تجویزی (چه به عنوان palliative و چه critical care) به بیماران کرونا مانند دگزا، ایروکاست، آزیترومایسین، ان استیل سیستیین و ... داروهای نجویزی ضد التهابات ریوی است.
او بیان کرد: مثبت بودن تشخیص دستگاه RDSS بسیار مهم است چرا که مطابق تستهای گرفته شده از همان ابتدا تا کنون بیش از ۹۵ درصد افرادی که دارای ROS بالا بوده اند به صورت قطع التهاب ریوی تایید شده توسط پزشکان را داشته اند که در خیلی از موارد تشخیص افتراقی متخصصان برای بیماری کرونا یا بیماریهای التهابی دیگر غیساده نیست و برای بیمار علامت دار حتی با پی سی ار منفی درمان شروع می شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران تصریح کرد: دستگاه RDSS در دوران کرونا به شناسایی التهابات ریوی میپردازد و انجام آن بسیار ارزشمند است چرا که اگر فرد مبتلا به این التهاب باشد باید بداند که یا به کرونا یا به بیماری دیگر التهابی ریوی مبتلاست که دارویی مثل NAC می تواند به عنوان کاهنده ROS با اثرات جانبی کم مقید باشد.
او گفت: زالی (ریاست ستاد کرونای تهران) و معاون پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ( زرقی) در سخنرانیی که بنده در آن دانشگاه انجام داده ام بر طبق ایدهای که مطرح کردم حتی فراتر از شناسایی افراد دارای التهاب، پیشنهاد طرح نحقیقاتی داده انند که در آن با استفاده از دستگاه RDSS بیمار در شرایط اولیه افزایش ROS شناسایی شود و با داروهای کم ضررتر و ارزانتر کنترل شود تا به اینصورت ریه او دچار آسیبی نشود برای ما بسیار ارزشمند خواهد بود البته این موضوع توسط قانعی، دبیر علمی ستاد کرونا هم مورد استقبال قرار گرفت.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران تاکید کرد: دستگاه ظرف ۳۰ ثانیه پس از گرفتن نمونه خلط میزان ROS آن را اندازه می گیرد و خلط باید تا کمتر از دو دقیقه در دمای محیط تست شود، چرا که این رادیکالها ناپایدارند. تابحال بیش از ۱۰۰۰ تست با این دستگاه انجام شده است.
عبدالاحد اظهار کرد: بعد از گرفتن مجوز دستگاه RDSS دیتاهایی که از آن گرفته ایم مورد تایید پزشکان ما قرار گرفته است که با شرایط بالینی بیماران همخوانی فوق العاده داشته اند. دستگاه RDSS به صورت آزمایشی به لبنان فرستاده شده است و وزارت بهداشت آن کشور با انجام تست خلط روی ۶۰ نفر نه به صورت بالافاصله بلکه با نگهداری آن به صورت سرد در مدت زمان چند ساعت و سپس انجام تست RDSS به ما اعلام کرده است که بیش از ۷۰ درصد با دیتاهای پی سی ار آنها تطابق داشته با اینکه اصلا پی سی ار gold standardدستگاه ما نبوده است. همچنین استفاده این دستگاه در سلیمانیه عراق به صورت آزمایشی باعث شد تا گزارشی برای ما بفرستند و در آن اشاره شود که تشخیصی که پزشکان از بیماران داده بودند به صورت موفقی با نتایج دستگاه منطبق بوده است.
او اظهار کرد: دستگاه RDSS به صورت تفسیری است و در نهایت پزشکان نتیجه آن را برای تشخیص بیماری تفسیر خواهند کرد، خود ما نیز یک سیستم پزشکی آنلاین برای تفسیر نتایج دستگاه داریم که نتیجه نمونههای مورد آزمایش را با گرفتن ارتباط با فرد تست دهنده و در صورت لزوم معاینه یا انجام تستهای تکمیلی تفسیر میکند؛ بنابراین کم کم ارزش تشخیص التهابات ریوی در این دوران در حال جا افتادن است.
دوشنبه 26/8/1399 - 7:40
اخبار
سخنگوی سازمان غذا و دارو گفت: فروش دارو در داروخانه های آنلاین مجاز ممنوع و فروش فرآوردههای سلامت محور غیر دارویی نظیر مکملها در داروخانههای آنلاین دارای مجوز مجاز است.
به گزارش حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو در توئیت خود نوشت: فروش دارو اعم از داروهای مستلزم نسخه یا بدون نسخه (OTC) منحصر به داروخانه است و فروش دارو حتی در داروخانههای آنلاین مجاز نیز ممنوع است.
فروش فرآوردههای سلامت محور غیر دارویی نظیر مکملها و... نیز تنها در داروخانههای آنلاین دارای مجوز از سازمان غذا و دارو، مجاز خواهد بود.
دوشنبه 26/8/1399 - 7:39
اخبار
ظفرقندی گفت: با شرایط فعلی و بدتر شدن وضعیت تخت کافی برای بستری مبتلایان جدید در بیمارستانها وجود نداشته و حدود ۶۲۰۰ تخت ICU توسط بیماران قبلی به کرونا اشغال شده است.
محمدرضا ظفرقندی، رئیس سازمان نظام پزشکی کشور در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره علت بالا بودن آمار مرگ و میر بیماران کرونایی، در کشور اظهار کرد: در حال حاضر ما جزو ۵ کشوری هستیم که آمار مرگ و میرمان از نظر کرونا نسبت به کشورهای دیگر به دلیل عدم اعمال به موقع روش های پیشگیرانه بالا است.
او افزود: ۸۰ درصد اقدامات موثر در اپیدمیها اعمال روشهای پیشگیرانه است؛ بنابراین اگر اقدامات پیشگیرانه به خوبی انجام نشود و تجمعات برگزار شوند، حتما با اتفاق های ناگواری مواجه خواهیم شد. به طور مثال تصمیماتی که در حال حاضر برای تست pcr بیماران مبتلا به کرونا گرفته می شود بسیار خوب است، اما کمی دیر برای تحقق آن ها تصمیمگیری شده است. در حقیقت به دلیل عدم شناسایی زود هنگام بیماران آسیب میبینیم.
ظفرقندی بیان کرد: در حال حاضر بیماران با نوع شدید بیماری به بیمارستانها مراجعه کرده و با کمبود تخت مواجه میشوند که این امر موجب بالا رفتن آمار ورودی بیمارستانها خواهد شد. با شرایط فعلی تخت کافی برای بستری بیماران جدید وجود ندارد، حدود ۶۲۰۰ تخت ICU توسط بیماران کرونایی اشغال شده که حدود ۲۲۰۰ عدد از آنها در ICU اینتوبه شده اند و این امر به این معناست که حدود ۹۰ درصد مبتلایان به مرگ نزدیک شده اند که همه این عوامل باعث ایجاد آسیب جدی برای افراد عادی و کادر درمان خواهد شد.
نیاز روزانه کشور به ۱۰۰ هزار کیت تشخیص کرونا
او اظهار کرد: در حال حاضر روزانه حدود ۱۰۰ هزار کیت تشخیص کرونا درکشور مورد نیاز است، اما براساس محاسبات اپیدمیولوژیکی ما تا به الان در روز تنها حدود ۲۵ هزار تست انجام دادهایم که این موضوع موجب شده بیماران به اندازه کافی شناسایی نشوند.
رئیس سازمان نظام پزشکی کشور گفت: تحقیقات نشان داده است که ۲۰ درصد افرادی که تست pcr آنها مثبت بوده در حال تردد در جامعه هستند، بدون این که خود را قرنطینه کنند.
ظفرقندی بیان کرد:افرادی که متوجه ابتلای خود به کرونا شده باشند باید هرچه سریع تر با افرادی هم که در ارتباط بوده اند قرنطینه شوند، این موضوع درواقع بهترین راه برای کنترل و پیشگیری بیماری است. به طور مثال در برخی از شهرهای کشورمان حدود ۲۹۳ تست گرفته شده است که حدود ۲۱۱ عدد از آن ها مثبت بوده اند، این موضوع نشان میدهد که به اندازه کافی تست نداریم و به موقع از آن ها استفاده نمی کنیم. درواقع باید ماکسیمم تست های مثبت کرونایی حدود ۵ الی ۱۰ درصد باشد، در حالی که در کشور ما این رقم حدود ۵۰ درصد را نشان می دهد و به هیچ عنوان قابل قبول نخواهد بود.
او تصریح کرد: مرحله اول برای پیشگیری انجام تستهای به موقع با توجه به استانداردها ، شناسایی و قرنطینه زود هنگام افراد است. قطعا با این عمل بار ورودی بیمارستانها کاهش پیدا کرده و تعداد فوتیها کم خواهد شد. در حال حاضر تعداد بسیاری از افراد شیوه نامهها و دستورالعملهای بهداشتی را رعایت می کنند و برخی دیگر از انجام این وظیفه همگانی فرار می کنند. باید در نظر بگیریم که در صورت عدم رعایت شیوه نامه های بهداشتی ابتدا به خودمان و سپس به دیگران صدمه وارد خواهیم کرد.البته مسئولین هم باید به موقع متخلفان راشناسایی کرده و با آن ها برخورد کنند.
ظفرقندی بیان کرد: قطعا اگر موارد لازم اعم از دستگاه های اکسیژن ساز در بیمارستان ها تامین نشوند، حتما میتوانند آسیبهای فراوانی را به افراد و بیماران وارد کنند. همانطور که می دانید حدود ۳۰۰ شهید از کادر درمان جان خود را در این راه از دست داده اند که به ازای هر شهید ۴۰۰ فرد مبتلا مشاهده شده است. در حال حاضر با توجه به شرایط نامناسب کرونایی کادر درمان کم کم فرسوده شده و از چرخه درمان خارج می شود که این امر می تواند آسیب های جدی بر بیماران و افراد وارد کند.
او گفت: اقدامات ما با توجه به شاخص کیفیت در حوزه درمان بسیار موفقیت آمیز بوده است اما با توجه به کمبود پرسنل، نبود توانایی کافی، بالا بودن حجم بیماران آمار مرگ و میر و مبتلایان کشور ما به کرونا نسبت به کشورهای دیگر بیشتر بوده است.
ظفرقندی بیان کرد:آن چیزی که ما از ستاد مبارزه با کرونا توقع داریم این است که به موقع نتایج را بررسی کرده و یک برنامه راهبردی تعیین کنند تا هر چه سریع تر شاهد از بین رفتن چرخه انتقال این ویروس منحوس باشیم.
دوشنبه 26/8/1399 - 7:38
بهداشت روانی
یک مشاوره کودک و نوجوان درباره رفتار والدین با فرزندان بد دهان توضیحاتی را ارائه کرد.
ماندانا رکنی، مشاوره کودک و نوجوان در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص بد دهانی کودکان اظهار کرد: بد دهنی و فحاشی کودکان یک مشکل جدی برای پدر و مادرها است و معمولا والدینی که با این مشکل مواجه هستند برای کنترل و ترک عادت این رفتار فرزندشان اقدام به تهدید یا تنبیه میکنند در حالی که بهتر است آن ها به صورت ویژه از ۲ سالگی یعنی زمانی که کودکان تقلید کلامی را آغاز میکنند به تربیت کلامی آن ها توجه داشته باشند.
او بیان کرد: کودکان، ناسزاگویی را یاد میگیرند و در موقعیتهای مختلف از آن الفاظ استفاده میکنند بنابراین اکثر والدینی که با کودکان فحاش روبه رو هستند این رفتارکودکشان نشات گرفته از رفتار خود والدین بوده است پس اولین اقدام پدران و مادران تغییر در سبک رفتاری و گفتاری شان خواهد بود البته گاهی اوقات ممکن است کودکان این الفاظ زشت را در محیط بیرون از خانه و از طریق یک دوست، فیلم و یا سریال یادگرفته باشند که در چنین شرایطی لازم است والدین بر محیط اطراف و تعاملات فرزندشان کنترل داشته باشند و با دور کردن کودک از محیط های ناسالم این عادت ناپسند فرزندشان را ترک کنند.
رکنی گفت: واکنش والدین موقع فحاشی کودک شان بسیار حائز اهمیت است معمولا کودکان در سنین پایین بدون دانستن معنی ومفهوم کلمه ای زشت، آن را تکرار میکنند اگر در چنین شرایطی والدین نتوانستند خودشان را کنترل کنند بهتر است همراه با خنده به کودکشان تذکر دهند. همان یک لبخند کافی بوده تا فرزندشان متوجه کار زشت خود شده و راهی برای بهبود وضعیت پیدا کنند.
این مشاوره کودک بیان کرد : در این موارد توصیه میشود ابتدا هیچ گونه واکنشی نشان ندهید و کاملا حرکات و حرفهای زشت و ناپسند کودک تان را نادیده بگیرید چنانچه کودک شما به تکرار این الفاظ پرداخت فقط بگویید: آدمها نباید چنین کلماتی را به کار ببرند، اما در عوض میتوانی بگویی ...، و کلمه قابل قبول را جایگزین کنید. اما اگر کودکی با توجه به در نظر گرفتن معنی کلمات آنها را تکرار میکند میتوانید با آرامش به او بگویید: این نوع حرف زدن قابل قبول نیست. میدانم آن قدر باهوش هستی که عبارت قابل قبول را به جای آن پیدا کنی.
او افزود: گاهی اوقات ممکن است کودکان برای جلب توجه والدین از حرفهای زشت استفاده کنند. یعنی گاهی کودکان ترجیح میدهند حرف زشت بزنند و تنبیه شوند تا این که مورد بی توجهی قرار بگیرند. برای پیشگیری از این موارد باید کودکان توجه و محبت مثبتی را از طرف والدین دریافت کنند.
این مشاوره کودک و نوجوان در پایان گفت: مهم است که فرزندتان متوجه رفتار ناپسند خود و احساس ناراحتی شما بشوند، اما نکته حائز اهمیت این است که ترک این عادت اشتباه درکودکان نباید با رفتاری سختگیرانه از جانب شما انجام شود، زیرا روشهای سختگیرانه تربیتی بدون رابطه کیفی با کودک باعث افزایش رفتارهای پرخاشگرانه به خصوص ناسزاگویی در آن ها خواهند شد بنابراین مراقب باشید عصبانیتتان باعث بی احترامی و تحقیر فرزندتان نشود.
دوشنبه 26/8/1399 - 7:37
اخبار
مراسم تشییع پیکر شهید مدافع سلامت «قدرت تقی زاده» در جوار مزار مطهر شهدای گمنام دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) برگزار شد.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، مراسم تشییع پیکر شهید مدافع سلامت قدرت تقی زاده صبح امروز (یکشنبه ۲۵ آبان ماه) با حضور جمع کثیری از کارکنان در جوار مزار مطهر شهدای گمنام دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) برگزار شد.
حسن ابوالقاسمی رئیس دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) در این مراسم طی سخنانی به رشادتهای کادر درمان در مواجهه با کرونا اشاره کرد و گفت: این ایثار و از خودگذشتگی کادر درمان باعث شد تا بسیاری از مبتلایان به این بیماری به آغوش خانواده بازگردند.
وی ضمن عرض تسلیت به خانواده شهید تقی زاده ادامه داد: فوت و موت یک حق است و همه ما روزی از این دنیا خواهیم رفت، اما خوش به سعادت آنها که رخت بستنشان از این دنیای فانی همراه با شهادت است و یاد و نامشان جاویدان میشود.
شهید تقی زاده که چهارمین شهید مدافع سلامت بیمارستان بقیه الله (عج) در عرصه مبارزه با کروناست، از ابتدای شیوع این ویروس در خط مقدم جبهه مبارزه با کرونا حضور داشت و روز گذشته پس از یک ماه تحمل درد و رنج ناشی از ابتلا به کووید ۱۹ به جمع شهدای مدافع سلامت پیوست.
دوشنبه 26/8/1399 - 7:36
اخبار
۸ شرکت روی ساخت واکسن کووید ۱۹ کار میکنند
سخنگوی سازمان غذا و دارو درباره سه استراتژی وزارت بهداشت برای تامین واکسن کرونا توضیح داد.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو درباره سه استراتژی وزارت بهداشت برای تامین واکسن کرونا اظهار کرد: برای تسهیل دسترسی به واکسن احتمالی کووید ۱۹ که ممکن است در ماههای آتی در دنیا تولید شود سه استراتژی موازی را وزارت بهداشت دنبال میکند و راهبرد نخست این بود که به دستور رئیس جمهور و وزیر بهداشت موضوع پیش خرید وزیر بهداشت از اولین تولید کننده واکسن دنیا در دستور کار قرار گیرد.
جهانپور گفت: ایران در اتحادیه بین المللی کواکس با محوریت سازمان بهداشت جهانی جهت دسترسی دور از تبعیض و عادلانه به واکسن کووید ۱۹ عضویت پیدا کرده و توافقنامه ابتدایی امضا شده است و ۱۷۰ کشور دنیا در این اتحادیه عضویت دارند.
سخنگوی سازمان غذا و دارو گفت: تولید واکسن کرونای ایرانی در کشور دنبال می شود و با تلاش گروه ها و شرکت های دانش بنیان تولید واکسن دنبال میشود و هشت موسسه واکسن سازی واکسن را به صورت آزمایشگاهی تولید کردند و مطالعات حیوانی را موفقیت پیموده اند و در لیست سازمان بهداشت جهانی را گرفتند.
جهانپور افزود:۸ موسسه دانش بنیان دیگر هم در آستانه ورود به فهرست سازمان جهانی بهداشت و در لیست انتظار هستند، دو شرکت ایرانی پروژه بالینی را طراحی کرده اند و به زودی وارد فاز مطالعات بالینی انسانی خواهند شد و ما هم زمان تمهیدات لازم را برای خرید دنبال می کنیم.
دوشنبه 26/8/1399 - 7:34
اخبار
💢 مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو: در صورت تائید کمیته علمی ستاد مبارزه با کرونا، داروی فاویپیراویر در بخش سرپایی تجویز و مصرف خواهد شد.
دوشنبه 26/8/1399 - 7:3
سلامت و بهداشت جامعه
😷 هفته اول ابتلا به #کرونا درمانهای ضدویروسی موثر است
💢 علیرضا جانبخش، متخصص بیماریهای عفونی و تبدار: درمانهای ضدویروسی در هفته اول ابتلا به بیماری کرونا تاثیر دارد در هفته دوم تاثیر چندانی ندارد.
دوشنبه 26/8/1399 - 6:59
سلامت و بهداشت جامعه
سخنگوی ستاد کرونا دانشگاه علوم پزشکی استان البرز:
💢 یکی از عوامل مهم کاهش شیوع بیماری #کرونا، تهویه هواست؛ با افزایش سرمای هوا و بسته شدن پنجرهها، شاهد افزایش موارد بیماری و شیب صعودی آن خواهیم بود.
دوشنبه 26/8/1399 - 6:57