• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 604
تعداد نظرات : 199
زمان آخرین مطلب : 5269روز قبل
آموزش و تحقيقات
آب روی ماه از کجا آمده است؟
خبر آنلاین: شاید کشف مقادیر قابل ملاحظه آب در ماه یکی از خاطره‌انگیز‌ترین رخدادهای علمی در سال جاری باشد؛ اما منشاء این آب از کجاست؟ اعماق این سیاره، فعل و انفعالات شیمیایی، برخورد اجرام آسمانی با ماه یا آب موجود روی زمین؟

چیزی تا پایان سال 2009 / دی‌ماه 1388 باقی‌ نمانده و بی‌شک این سال برای بسیاری از مردم، یادآور کشف حجم قابل ملاحظه‌ای از آب در کره ماه خواهد بود.

پل اسپادیس، از مؤسسه نجومی و قمری ال.پی.آی وابسته به ناسا در این‌باره می‌گوید: « ماه‌ها شاهد مأموریت‌های متعددی بودیم که تنها برای کشف آب در کره ماه و پاسخ به این پرسش قدیمی انجام شدند».

به گزارش نشنال‌ژئوگرافیک، طی چند ماه گذشته، مدارگرد اکتشافی ماه متعلق به ناسا (سازمان هوا-فضای ایالات متحده) و فضاپیمای هندی چاندرایان1، اثرات شیمیایی بسیار ناچیزی از آب را در کره ماه شناسایی کردند؛ اما دو هفته پیش، ناسا با انتشار نتایج حاصل از برخورد موشکی 2 تنی و بخشی از مدارگرد مشاهده و تشخیص دهانه‌های آتشفشانی ماه، ال‌کراس با تنها قمر زمین که یک ماه پیش اتفاق افتاد، قطعی‌ترین شواهد دال بر وجود مقادیر قابل ملاحظه‌ای آب در ماه را بدست آورد.

اما منشاء آب موجود در ماه چیست؟

پیتر شولتز، از متخصصان ال‌کراس در دانشگاه براون، رودآیلند می‌گوید: «آیا این آب، بازمانده رخدادی بزرگ در سال‌های اخیر است، یا نه! چیزی است که میلیاردها سال از وجودش در این قمر می‌گذرد؟ ما هنوز پاسخ این پرسش را نمی‌دانیم».

در حال حاضر سه نظریه علمی بنیادی در مورد منشاء آب در کره ماه وجود دارد، به علاوه یک فرضیه متهورانه چهارم که هنوز از دیدگاه تئوری رد نشده است.

نظریه اول : فعالیت‌های آتشفشانی، آب موجود در اعماق ماه را به سطح کشانده‌اند.
آب از همان ابتدا در ماه وجود داشته است! یکی از تئوری‌ها عنوان می‌کند که وجود آب در کره ماه هم مانند زمین، جزیی از خلقت این کره بوده است.

اسپادیس با تشریح این تئوری می‌گوید: «مطابق این ایده، آب در قسمت‌های داخلی این کره جمع شده بوده و در گذشته‌های دور، زمانی که مرکز این کره سرد، هنوز گرم و آتشین بوده، فوران‌های آتشفشانی یا خروج گازها از دهانه آتشفشان به آهستگی آن‌را به سطح ماه کشانده و این آب از آن زمان بر سطح منجمد شده است».

نظریه دوم: آب موجود در سطح ماه، یک محصول خانگی است.
برخی محققان احتمال می‌دهند این آب، محصول مشترک فعل و انفعالات شیمیایی در سطح کره ماه و وزش بادهای خورشیدی باشد.

خورشید جریانی مداوم از ذرات را به اطراف ساطع می‌کند که باد خورشیدی نامیده می‌شود. این تئوری احتمال برخورد یون‌های مثبت هیدروژن یا پروتون‌های موجود در این بادها را با سطح ماه مطرح می‌کند که می‌تواند به فعل و انفعال این ذرات با یون‌های منفی اکسیژن موجود در مواد معدنی غنی از اکسیژن موجود در سطح کره ماه منجر شود.

این نظریه می‌تواند در مورد اقیانوسی از یخ که در اروپا، یکی از چهار قمر بزرگ مشتری وجود دارد نیز صادق باشد، به این معنی که ذرات باردار منتشرشده از این سیاره آن‌قدر با اکسیژن موجود در قمر اروپا ترکیب شده باشند که بتوانند اقیانوسی از یخ را در سطح این قمر ایجاد کنند.

شولتز می‌گوید: «تولید آب به این روش فرایند آهسته‌ای است. اما اگر روزانه تنها یک مولکول آب هم به این روش تولید شود، پس از میلیاردها سال، با رقم قابل توجهی مواجه خواهیم بود».

نظریه سوم: دنباله‌دارها و سیارک‌ها، آب را به ماه آورده‌اند.

بعضی از محققان معتقدند آب موجود در کره ماه، سوغات دنباله‌دارها و خرده‌سیارات یا سیارک‌هایی است که در ترکیبشان آب وجود داشته و قرن‌ها پیش با سطح این سیاره برخورد کرده‌اند. بیشتر ذرات آب حاصل از چنین برخوردی باید در فضای کیهان پراکنده شده باشند، اما تعداد اندکی هم می‌توانند توسط نیروی گرانش ماه گرفتار شده باشند.

اسپادیس می‌گوید: «مطابق این نظریه، برخورد دنباله‌دارها یا خرده‌سیارات آب‌دار به ماه می‌تواند توده‌ای از بخار آب را ایجاد کند که با فاصله کمی از سطح این سیاره در گردش است. قسمتی از این بخار آب در نهایت به مناطق قطبی ماه مهاجرت خواهد ‌کرد، جایی که درون تله‌های سرد گرفتار می‌شود، مناطقی که در تمام طول سال منجمد هستند و هرگز در معرض نور خورشید قرار نخواهند گرفت».

دمای یک تله سرد، پایین‌تر از آن است که به یخ، اجازه تصعید -تبدیل مستقیم به بخار آب- را بدهد، در نتیجه نمی‌توان انتظار داشت آب به شکل مایع در کره ماه وجود داشته باشد. از لحاظ تئوری هم آب می‌تواند از آغاز پیدایش در این کره به حالت منجمد باقی مانده باشد.

نظریه چهارم: آب روی ماه از زمین منشاء گرفته است.

شولتز می‌گوید: «دو راه برای تحقق این فرضیه وجود دارد، آن‌هم در میلیاردها سال پیش که فاصله میان زمین و ماه احتمالا بسیار‌کمتر از فاصله فعلی بوده است».

برای شروع، زمانی در طول دوره‌های ماقبل تاریخ که میدان مغناطیسی زمین وجود نداشته یا بسیار‌ضعیف بوده، باد خورشیدی می‌توانسته ذرات بخار آب را از اتمسفر زمین جدا کند و آنها را به کره ماه ببرد. شاید هم دنباله‌دار یا سیارک عظیمی، آن‌چنان مهیب با زمین برخورد کرده که باعث پراکنده شدن ذرات آب منطقه تصادم در فضای اطراف زمین شده و ماه حین عبور از میان این ابر، بخشی از رطوبت را جذب کرده است.

شولتز می‌گوید: «هردوی این دو سناریوها از لحاظ تئوری امکان‌پذیرند، مگر نه این‌که تا چند ماه پیش به وجود آب در ماه شک داشتیم. ما در جهانی از ناشناخته‌ها زندگی می‌کنیم».
چهارشنبه 4/9/1388 - 0:28
خواستگاری و نامزدی

بابک احسانی "

چهارشنبه 4/9/1388 - 0:25
خواستگاری و نامزدی

 "محمدرضا فرزانه"

چهارشنبه 4/9/1388 - 0:15
خواستگاری و نامزدی

داشت از بالای ایوان به گوسفند های حیاط نگاه میکرد و وقتی من میخواستم از او عکس بگیرم برگشت و با حالت تعجب و شاید بهت به من نگاه کرد که حاصل این عکس شد
حامد سبحانی
چهارشنبه 4/9/1388 - 0:12
شعر و قطعات ادبی

همیشه منتظرت هستم
بی آن كه در ركود نشستن باشم
همیشه منتظرت هستم
چونان كه من
همیشه در راهم
همیشه در حركت هستم
همیشه در مقابله
تو مثل ماه
ستاره
خورشید
همیشه هستی
و می درخشی از بدر
و می رسی از كعبه
و ذوالفقار را باز می كنی
و ظلم را می بندی
همیشه منتظرت هستم
ای عدل وعده داده شده.
این كوچه
این خیابان
این تاریخ
خطی از انتظار تو را دارد
و خسته است
تو ناظری
تو می دانی
ظهور كن
ظهور كن كه منتظرت هستم
ظهور كن كه منتظرت هستم

دكتر طاهره صفار زاده

چهارشنبه 4/9/1388 - 0:5
اخبار
چرا پشه‌ها به سمت انسان می‌آیند؟

چرا پشه‌ها به سمت انسان می‌آیند؟

 محققان دانشگاه کالیفرنیا رایحه‌ای قوی که به شکل طبیعی در بدن انسان و پرندگان تولید می‌شود را تشخیص داده‌اند که باعث جذب پشه خونخوار cluex به سمت میزبان خود می‌شود.

جام جم آنلاین نوشت:

این پشه، ناقل ویروس نیل غربی و دیگر بیماری‌های تهدیدکننده است. ویروس نیل غربی ممکن است سبب ابتلا به انسفالیت (التهاب مغز) و مننژیت که بین انسان و حیوان مشترک است، شود. تحقیقات جدید انجام شده نشان می‌دهد که چرا پشه، میزبان خود را از پرندگان به انسان تغییر داده است. این موضوع راه را برای کنترل پشه و بیماری‌های ناقل آن هموارتر می‌کند.

والتر لیل پروفسور حشره‌شناس و همکارانش یک ترکیب شیمیایی جذب‌کننده به نام نانونال (nanonal) کشف کرده‌اند که باعث تحریک حس بویایی حشره شده و او را به سمت یک وعده‌ غذایی و مکیدن خون میزبان سوق می‌دهد. این ترکیب یک ماده شیمیایی یا مخلوطی حامل یک پیام است.

پشه به‌وسیله این ترکیب ما را پیدا می‌کند. شاخک‌های پشه‌ای)cluex( بقدری حساس و قوی است که حتی تمرکز بسیار کم نانونال‌ (nanonal) را تشخیص می‌دهد. پشه بو‌ها را به‌وسیله‌ گیرنده‌های حس بویایی‌اش روی شاخک‌هایش تشخیص می‌دهد. پرندگان که میزبان‌های اصلی پشه‌ها هستند، همچون منبعی از ویروس نیل غربی عمل می‌کنند. هنگامی که پشه آلوده خون میزبان را می‌خورد ویروس را به بدن او منتقل می‌کند. میزبان‌ها شامل: پرندگان، انسان، اسب، سگ، گربه، خفاش، راسو، موش و خرگوش‌های خانگی می‌شوند.

از سال 1999 تاکنون مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌ها در آمریکا 29 هزار و 397 مورد آلودگی انسانی و 1147مورد مرگ ناشی از آن را فقط در آمریکا گزارش کرده است.

در این تحقیق، محققان صدها ترکیب که به شکل طبیعی توسط بدن انسان و پرندگان تولید و منتشر می‌شود را مورد آزمایش قرار دادند. سپس حساسیت گیرنده شاخک‌های پشه را برای جدا کردن هر یک از این ترکیبات مشخص کردند. نتایج نشان داد که ترکیب نانونال با دی اکسید کربن ترکیبی با قدرت جذب‌کنندگی بالا برای پشه می‌سازد.

سه شنبه 3/9/1388 - 23:55
خواستگاری و نامزدی

کودک افغانی قزوین محله های جنوب شهر

 "سینا شیری"

دوشنبه 2/9/1388 - 14:8
شعر و قطعات ادبی

ای دوست
 
برخیز و گاهی، عشق را دعوت کن ای دوست
بنشین و با من – با خودت – خلوت کن ای دوست
بی پرده باش ئ لحظه ای عریانی ات را
با حیرت آیینه ام، قسمت کن ای دوست
مانند راز یک معما سختی – اما
این راز را بگشا، مرا راحت کن ای دوست
لیلای شبهای خیابان گردی ام باش
یادی هم از اندوه مجنونت کن ای دوست
تا عزلت دلتنگی ام، پایان پذیرد
از وسعت بی رنگی ات، صحبت کن ای دوست
یک شهر با من دشمن اند، اما فقط تو
با من به پاس دوستی، بیعت کن ای دوست
یا نه ! تو هم مانند آنهای دگر باش
در انهدام روح من، شرکت کن ای دوست !
سهیل محمودی

دوشنبه 2/9/1388 - 14:2
شعر و قطعات ادبی

در تو چون روح تو گم می شوم , آری پس از این
تا مرا مثل خودت , دوست بداری پس از این

 

دستهایت را -بی دغدغه- باید با من

گوشه باغچه خانه بکاری پس از این

 

همه گفتند که عاشق نشو! حالا که شدی

باید این مرحله را تاب بیاری پس از این

 

بهترین کار , همین است که تو نیز چو من
همه را با خودشان , وابگذاری پس از این

 

دوست دارم , همه ی عاشقی ات را دربست
مثل یک راز , به دستم بسپاری پس از این

 

دست من رو شده و خال مرا هم خواندی
پس , مرا باخته باید بشماری پس از این

 

برد با توست همین! با لبخندی مغرور

می توانی بنشینی به کناری پس از این

 

پیش از آنی که من و تو , سفر از خویش کنیم
عهد کن , باز مرا دوست بداری پس از این

 

سهیل محمودی

دوشنبه 2/9/1388 - 14:0
شعر و قطعات ادبی
کوچه وقتی که نباشـــی       رگ  خشکیــــده  شهر
ماه  تو  گوش خونه گفته       دیگه با پنجـــره  قهـــــر

سقف دلبستگی بی تو       واسه  من  ســایه  نداره
دلم  از  روزی  که  رفتی       دیگه  همســــایه  نـداره

تــو پــی  کــدوم  ستــاره      پشت  ابـــرا  خونه  کردی
رفتی  و  چیزی  نگفتـــی      گــریه  رو  بهــــونه  کردی

من  سوال  ســاده  تـــو      تو  جواب  مشــکل مــن
رد  پــــای  رفتــــــن  تــو      روی  صحــرای  دل  مــن

سقف دلبستگی بی تو      واسه من سایه نـــــداره
دلم  از  روزی  که  رفتی      دیگه  همســایه  نــداره

وقتــی آسمون شبـهام        زیـــر  ســایه  چشـــات
وقتی  حتی  این  ترانه        رنــگ  غــربت  صـــدات

نمی ذارم این دو راهی        ســر  راه  مــا  بشینــه
نمـی ذارم این جــدایی        رنــگ  فــردا  رو  ببینــه

شــب با فانوس اشکت       می بــرم به  روشنــــایی
با  تو  میرســــــم  دوبــاره    به  طلــوع  آشنــایـــــــی

می دونم هر جا که باشی     دل تو اهل همــین جاست
واسـه  من  تو  ایــنجــــــــا     اول  و  آخــــر  دنیـــاســـت

شاعر : افشین یداللهی  

دوشنبه 2/9/1388 - 13:54
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته