• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1378
تعداد نظرات : 171
زمان آخرین مطلب : 3847روز قبل
آموزش و تحقيقات

افراد مبتلا به آلزایمر دارای تفاوت‌هایی در مغزهایشان هستند که می‌توانند در اوایل نوزادی شناسایی شوند.

2-1935.jpg

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محققان از مغزهای 162 نوازد سالم اسکن گرفتند، که 60 تن از آنها ژنی به نام APOE-e4 را به ارث برده بودند.

 

این ژن خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را پس از سن 65 سالگی افزایش می‌دهد.

 

در مقایسه با کودکان فاقد این ژن، نوزادان دارای APOE-e رشد مغزی کمتری را در چندین ناحیه میانی و پشت مغزشان تجربه کرده بودند. این نواحی در افراد پیر مبتلا به آلزایمر تحت تاثیر قرار می‌گیرند.

 

نوازدان دارای ژن مزبور همچنین رشد مغزی بیشتری را در بخش جلویی مغز داشتند.

 

محققان مدعی‌اند این یافته‌ها ابتدایی بوده و تغییرات شناسایی‌شده در نوازدان دارای این ژن، لزوما نخستین نشانه‌ها از بیماری آلزایمر نیست.

 

همچنین تفاوت‌های مغزی مشاهده‌شده در این مطالعه به معنای آن نیست که این نوزادان بیماری آلزایمر را تجربه می‌کنند.

 

با این حال، این تحقیق جدید تعدادی از ابتدایی‌ترین تغییرات مغزی مرتبط با ژن APOE-e4 را نشان می‌دهد.

 

این پروژه همچنین پرسش‌هایی را در خصوص نقش این ژن در رشد مغزی و چگونگی ارتباط تغییرات مغزی با ابتلا به آلزایمر مطرح می‌کند.

 

هم‌اکنون این سوال مطرح است که آیا درمان‌های اولیه با هدف‌قراردادن این تغییرات، می‌توانند از بروز این بیماری جلوگیری کنند یا خیر.

 

هنوز مشخص نیست که ژن APOE-e4 چگونه خطر آلزایمر را افزایش می‌دهد، اما به نظر می‌رسد مولفه‌های دیگر شامل سایر ژن‌ها و محیط با کمک یکدیگر، تغییرات مغزی مرتبط با آلزایمر را ایجاد می‌کنند.

 

افزون بر این، در حال حاضر هیچ مدرکی دال بر این که کودکان دارای ژ‌ن موردبحث‌ مشکلات شناختی را تجربه می‌کنند، وجود ندارد.

 

این پژوهش در مجله JAMA Neurology منتشر شده است.

سه شنبه 5/9/1392 - 17:6
آموزش و تحقيقات

محققان مرکز پزشکی دانشگاه کلمبیا به معرفی داروی جدیدی پرداخته‌اند که می‌تواند از ابتلای انسان به بیماری دیابت جلوگیری کند.

5-1427.jpg

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، این درمان می‌تواند از ابتلای افراد چاق و در معرض ابتلا به دیابت نوع دو به این شرایط جلوگیری کند.

 

به گفته محققان، این دارو آنزیم MK2 را مهار کرده و در نهایت می‌توان آنرا به داروی «متفورمین» که درمان پیشتاز کنونی دیابت نوع دو است، اضافه کرد تا کنترل بهتری از داروهای کنونی بر سطح انسولین و قند خون ارائه کند.

 

این کار بطور موثری می‌تواند توان داروها را برای کنترل سطوح انسولین و قند افزایش دهد.

 

کارشناسان بر این باورند که این ترکیب دارویی بطور خاص برای درمان بیماران با اضافه وزن بسیار بالا مفید بوده چرا که از سوختن سلولهای انسولین در زمان تلاش برای مقابله با چاقی جلوگیری می‌کند.

 

این دارو همچنین ممکن است بتواند از وخیمتر شدن وضع افرادی که در مراحل ابتدایی این بیماری موسوم به پیش دیابت قرار دارند، جلوگیری کند.

 

این پژوهش در مجله Cell Metabolism منتشر شده است.

سه شنبه 5/9/1392 - 17:5
آموزش و تحقيقات

محققان دانشگاه بریتیش کلمبیا طی پژوهشی متوجه نقش حیاتی قسمتی از مغز در قدرت تصمیم گیری شدند.

138-11.JPG

به گزارش سرویس پژوهشی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه اصفهان محققان دریافتند منطقه‌ای در مغز موسوم به "lateral habenula" یا به اختصار "LHB" که پیش از این در بروز افسردگی و رفتارهای اجتنابی پر نقش عنوان شده بود، در اقدام به تصمیم گیری‌های مهمی نظیر انتخاب فرصت شغلی بهتر یا خرید خانه و خودرو نیز به عنوان عاملی جدایی ناپذیر محسوب می‌شود.

 

طی این مطالعه، دانشمندان موش‌های آزمایشگاهی را به منظور انتخاب پاداش کوچک منظم (پلت غذا) یا پاداش بالقوه بزرگتر (چهار پلت غذا) که به طور نامنظم به آنها داده می‌شد، تربیت کردند.

 

مانند انسان‌ها، موش‌ها هم تمایل به انتخاب پاداش‌های بزرگتر داشتند؛ البته زمانی این پاداش‌های بزرگ را انتخاب می‌کردند که بازه‌های زمانی بین این پاداش‌ها کم بوده و علاوه بر این ریسک کمتری را برای این پاداش متحمل می‌شدند. در غیر این صورت، پلت‌های غذایی کمتر را انتخاب می‌کردند.

 

تحقیقات پیشین نشان داده که غیر فعال کردن (LHB) می‌تواند باعث شود که موش‌ها جایزه بزرگتر و به اصطلاح پر ریسک‌تر را انتخاب کنند. اما در این تحقیق موش‌ها طی زمان‌های مختلف، هر دو گزینه را انتخاب می‌کردند؛ بدین معنا که قدرت انتخابشان را برای انتخاب گزینه بهتر از دست داده بودند.

 

به گفته محققان، یافته‌های به دست آمده برای درمان افسردگی، کاربردهای مهمی خواهد داشت چرا که "تحریک عمقی مغز" که تصور می‌شد (LHB) را غیر فعال می‌کند، نشان داده که علائم افسردگی را در انسان‌ها بهبود می بخشد و این نتایج حاکی از آن است که این بهبود به این خاطر نیست که بیماران احساس خوشحالی می کنند بلکه دیگر به چیزهایی که باعث احساس افسردگی شان می‌شده، توجه نمی‌کنند!

 

به گفته پژوهشگران، درک بیشتر فرآیند تصمیم گیری در مغز، امری بسیار مهم است چرا که بسیاری از اختلالات روانی مانند اسکیزوفرنی، سوء مصرف مواد محرک و افسردگی با بروز اختلال در این فرآیند مرتبط هستند.

 

این پژوهش در مجله "Nature Neuroscience " منتشر شده است.

سه شنبه 5/9/1392 - 17:4
بیماری ها

دانشمندان در تلاش برای رمزگشایی از چگونگی رشد سلول‌های بنیادی کرم‌های عامل بیماری شیستوزومیاز هستند.

3-1596.jpg

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، 250 میلیون نفر در سراسر جهان برای درمان بیماری شیستوزومیاز (bilharzia) تحت درمان قرار دارند. این بیماری به ارگان‌های درونی بدن حمله می‌کند.

 

بیماری مزبور توسط کرم‌های مسطح انگلی به وجود می‌آید که بین دو میزبان خود یعنی انسان‌ها و حلزون‌ها در حرکت‌اند.

 

زیست‌شناسان دانشگاه ایلینویس در تلاش برای توقف چنین انتقالی، تولیدمثل این کرم‌ها را بررسی کردند.

 

آن‌ها بافت عضلانی حلزون را بریده و رنگ کردند و در درون این بافت‌ها، سلول‌های بنیادی کرم‌های مسطحی را مشاهده کردند که به هزاران لاروای با طول 300 میکرومتر تبدیل می‌شوند.

 

هم‌اکنون دانشمندان در حال مطالعه چگونگی رشد سلول‌های بنیادی هستند و این تلاش می‌تواند به کشف شیوه‌ای برای توقف رشد این بیماری بینجامد.

سه شنبه 5/9/1392 - 17:3
ورزش و تحرک

پژوهشگران انگلیسی دریافتند انجام ورزش منظم و پایدار، شانس "پیر شدن سالم و بی دردسر" را در مقایسه با عدم انجام هیچ گونه فعالیت بدنی هفت برابر می‌کند.

Mona Hoobehfekr-14-32.jpg

به گزارش سرویس پژوهشی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه اصفهان محققان به منظور انجام این پژوهش، 3500 سالمند با میانگین سن 64 سال را به مدت بیش از هشت سال مورد مطالعه قرار دادند.

 

عدم ابتلا به بیماری‌هایی نظیر افسردگی، زوال عقل، انواع ناتوانی‌ها و همچنین داشتن سلامت روانی، قدرت شناختی و دنبال کردن فعالیت‌های اجتماعی، از شاخصه‌های "پیری سالم" در نظر گرفته شد.

 

شواهد پیش از این نشان داده که عدم انجام فعالیت‌های بدنی با سیگار کشیدن، مصرف الکل و چاقی _عوامل مهم کاهش امید به زندگی_ مرتبط است.

 

نتایج این تحقیق نشان می‌دهد افرادی که حداقل یک بار در هفته به طور میانه یا شدید، منظم ورزش می‌کردند، شانس "پیری سالم" برایشان در مقایسه با افراد غیر فعال بیش از چهار برابر گزارش شده است.

 

افرادی که پس از گذراندن دوره‌ای بدون انجام فعالیت بدنی، دوباره به ورزش روی آوردند نیز بیش از سه برابر از سایر افراد غیر فعال از پیری سالم بهره خواهند برد.

 

و در آخر نیز افرادی که به طور کاملا منظم و پایدار به ورزش کردن ادامه دادند، هفت برابر بیش از افراد غیر فعال، شانس پیری سالم خواهند داشت.

 

این پژوهش در مجله "British Journal of Sports Medicine" به صورت آنلاین منتشر شده است.

سه شنبه 5/9/1392 - 17:2
بهداشت روانی

یک روانپزشک با اشاره به شیوع اختلال دو قطبی (افسردگی- شیدایی) در حدود یک درصد جامعه، ولخرجی را ویژگی این افراد عنوان کرد.

خبرگزاری فارس: ولخرجی ویژگی مبتلایان به اختلال دو قطبی است

افشین یداللهی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس گفت: اختلال دو قطبی (افسردگی- شیدایی)، نوعی اختلال روان‌پریشی است که با دوره‌هایی از افسردگی و شیدایی همراه است. این اختلال در یک درصد جمعیت جامعه وجود دارد.

یداللهی تصریح کرد: افراد مبتلا به اختلال دو قطبی در فاز افسردگی، بی‌انگیزگی، افت انرژی، خلق پایین و بی‌علاقگی نسبت به افراد و چیزهایی که قبلاً نسبت به ‌آن‌ها علاقه‌مند بوده‌اند را تجربه می‌کنند.

وی ادامه داد: افراد مبتلا، در فاز شیدایی بسیار پرانرژی، کم خواب، پرحرف و تحریک‌پذیر هستند و اعتماد به نفس کاذب بالایی دارند.

این متخصص بهداشت روانی، ولخرجی را یکی از ویژگی‌های افراد مبتلا به اختلال دو قطبی که در فاز شیدایی قرار دارند، عنوان و افزود: ممکن است افراد مبتلا به این اختلال که در فاز شیدایی قرار دارند، ماه‌ها در نوبت گرفتن وامی باشند و پس از گرفتن آن، ظرف 2 روز تمام پول‌هایشان را خرج کنند.

وی اظهار داشت: این افراد بعد از گذراندن فاز شیدایی تازه متوجه می‌شوند که تمام پول‌هایشان را خرج کرده‌اند و حالا باید بازپرداخت وامی را بدهند که پول آن را صرف کارها و افراد دیگری کرده‌اند.

این روانپزشک با اشاره به تشخیص این اختلال گفت: تشخیص اختلال دو قطبی توسط افراد خانواده و عادی جامعه امکانپذیر نیست و متخصصان بهداشت روانی می‌توانند این اختلال را تشخیص دهند.

وی گفت: گرفتن شرح حال و معاینه وضعیت روانی به طور دقیق می‌تواند گام مؤثر در تشخیص اختلال باشد.

یداللهی افزود: داروهای تثبیت کننده خلق، مؤثرترین شیوه درمان مبتلایان به اختلال دو قطبی است.

دوشنبه 4/9/1392 - 14:36
آموزش و تحقيقات

پژوهشگران داروسازی موفق به تولید نانوذرات اصلاح شده حامل‌های مواد ژنتیکی به بافت کبد شدند.

18.jpeg

به گزارش سرویس فناوری ایسنا، دکتر علی دهشهری، عضو هیأت علمی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی شیراز و محقق این طرح اظهار کرد: این حامل‌ها غیرویروسی است و کارایی بالایی در انتقال ژن به کبد را داراست و در عین حال میزان سمیت آن پایین است. در صورت موفقیت این طرح در آزمون‌های حیوانی و انسانی، می‌توان از آن به صورت گسترده در صنایع دارویی استفاده کرد.

 

وی افزود: کبد به عنوان یکی از مهمترین ارگان‌های بدن، مرکز تجمع انواع آنزیم‌هاست. گاهی اوقات، نقص ژنتیکی در ژن کد کننده یکی از این آنزیم‌ها می‌تواند به انواعی از بیماری‌های ژنتیکی و متابولیکی منجر شود. اگرچه راه‌حل‌های گوناگونی برای این بیماری‌ها وجود دارد، اما یکی از امیدوارکننده‌ترین روش‌های پیشنهاد شده، انتقال ژن سالم به جای ژن معیوب به بافت هدف یعنی کبد است.

 

وی تصریح کرد: بدین منظور نیاز است که ماده ژنتیکی مورد نظر توسط نانوحاملی به درون سلول‌های بافت هدف انتقال یابد و از آنجا که ورود این مواد ژنتیکی به سایر بافت‌ها و ارگان‌ها مطلوب نیست و می‌تواند باعث بروز عوارض جانبی شود، باید نانوحامل‌های مورد نظر به گونه‌ای طراحی شوند که انتقال هدفمند ماده ژنتیکی را به بافت هدف (کبد) تضمین کنند.

 

به نوشته سایت نانو، هدف از انجام این تحقیق، دستیابی به نانوحامل‌های پلیمری با قابلیت هدف قرار دادن بافت کبدی و انتقال موثر ماده ژنتیکی به درون سلول‌های هپاتوسیتی است که در عین حال باعث القای سمیت در سلول‌های کبد نیز نشوند. چرا که پلیمرهای به کار رفته در ساخت نانوذرات باعث القای سمیت در سلول‌ها می‌شوند.

 

دهشهری، با تشریح مراحل انجام این طرح خاطرنشان کرد: در ابتدا، تغییرات شیمیایی به منظور اصلاح ساختار پلیمر انجام شد که شامل اتصال گالاکتوز و زنجیره‌های آلکیل کربوکسیلی بود. پس از اثبات این اتصال با روش‌های طیف سنجی، نانوذرات مورد نظر در نتیجه برهمکنش الکترواستاتیک بین پلیمر و پلاسمید تشکیل شدند. پس از تشکیل نانوذرات، امکان تشکیل نانوذرات پایدار با اندازه ذره‌ای مناسب توسط دستگاه آنالیزکننده اندازه ذرات (particle size analyzer) بررسی شد. سپس توانایی نانوذرات در انتقال ژن کد کننده آنزیم لوسیفراز به دو رده سلولی مختلف بررسی شد. یکی از این رده‌های سلولی دارای گیرنده بود و دیگری فاقد این گیرنده بود. این طراحی به منظور اثبات ورود هدفمند نانوذرات حاوی گالاکتوز به سلول‌هایی است که گیرنده مذکور را بر سطح خود بیان می‌کنند. در عین حال، سمیت سلولی ناشی از این نانوذرات بر دو رده سلولی بررسی شد.

 

وی افزود: به کمک این طرح به طور همزمان، امکان ژن رسانی هدفمند به سلول‌های کبدی فراهم شده و نیز با اتصال زنجیره‌های آلکیل کربوکسیل، مقدار بار مثبت روی نانوذرات اصلاح شد. در نتیجه این کار، سمیت ناشی از این پلیمرها کاهش یافته و نیز توازن آبدوست-آبگریز پلیمر اصلاح شده و در نهایت توانایی ژن رسانی آن بهبود یافت.

 

محقق این طرح تصریح کرد: نتایج این پژوهش نشان داد که نانوذرات اصلاح شده با زنجیره‌های 6 کربنی حاوی گالاکتوز بهترین توانایی در انتقال ژن به سلول‌های کبدی را دارا بوده‌اند به گونه‌ای که این توانایی به صورت معناداری از پلی اتیلن ایمین 25 هزار دالتونی که بعنوان استاندارد طلایی در ژن رسانی غیر ویروسی مطرح است نیز بیشتر است. این اثربخشی در سلول‌های کبدی بیان کننده پروتئین به صورت قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته، در حالی‌که در سلول‌های فاقد این گیرنده، افزایشی رخ نداده است. این تفاوت، بیانگر ورود هدفمند نانوذرات به سلول‌های کبدی است.

 

دهشهری همچنین بیان کرد: این پروژه در حال طی کردن مطالعات حیوانی است تا مشخص شود آیا کارایی بالای مشاهده شده در کشت سلولی، در حیوانات نیز وجود دارد. در ضمن، نشاندار کردن این حامل با عناصر رادیواکتیو و بررسی توزیع بافتی آن در پی تزریق وریدی در حیوان، به صورت مشترک با گروه داروسازی هسته‌ای دانشگاه علوم پزشکی شیراز در حال انجام است.

 

بخشی از نتایج این پژوهش که حاصل کار علی دهشهری، رضا کاظمی اسکویی استادیار دانشکده پزشکی مشهد و دکتر محمد رمضانی استاد دانشکده داروسازی مشهد است، در مجله Gene therapy & molecular biology منتشر شده است.

دوشنبه 4/9/1392 - 14:35
آموزش و تحقيقات

پژوهشگران دانشگاه هاروارد با استفاده از نانوبلورالماس و یک رشته نانوسیم، موفق به ساخت نانودماسنجی شدند که که از آن می‌توان برای تعیین دمای سلول‌های زنده استفاده کرد.

pic1-16.jpg

به گزارش سرویس فناوری ایسنا، این دستگاه مجهز به یک نانوسیم است که به درون سلول زنده وارد می‌شود و در نهایت تغییر دما را تا 1.8 میلی کلوین شناسایی می‌کند. اگر این دستگاه بهبود پیدا کند قادر به اندازه‌گیری پدیده‌های حساس به دما در سلول زنده خواهد بود و حتی می‌توان از آن برای درمان سرطان استفاده کرد.

 

رهبر این پژوهش، میخائیل لوکین از دانشگاه هاروارد است که نتایج یافته‌های خود را در نشریه Nature به چاپ رسانده است. در این پروژه از مراکز حفره نیتروژنی در ساختار الماس استفاده شده است. این حفره‌ها زمانی ایجاد می‌شوند که دو اتم کربن مجاور هم از ساختار الماس حذف شده و به جای آن اتم‌های نیتروژن قرار ‌گیرند.

 

به نوشته سایت نانو، حالت پایه مراکز حفره نیتروژنی دارای دو سطح انرژی است که اختلاف انرژی میان آنها به فرکانس انتقال شهرت دارد. زمانی که الماس گرم یا سرد می‌شود، فرکانس انتقال حفره تغییر می‌کند. با استفاده از طیف‌سنجی فلورسانس می‌توان این تغییر اندک در فرکانس را شناسایی کرد. از آنجایی که الماس هدایت گرمایی خوبی دارد، بنابراین می‌توان گفت که الماس هم‌دمای سلول مورد نظر است.

 

پیتر مایر از محققان این پروژه می‌گوید: از آنجایی که ابعاد مراکز حفره بسیار کوچک هستند، بنابراین می‌توان در الماسی با ضخامت چند ده اتمی این مراکز را ایجاد کرد و از آن برای اندازه‌گیری دما استفاده کرد. از آنجایی که ابعاد سلول در حدود چند میکرون است، این دماسنج می‌تواند برای اندازه‌گیری دمایِ بخش‌های مختلف سلول مورد استفاده قرار گیرد.

 

پژوهشگران از این دماسنج برای اندازه‌گیری دمای سلول استفاده کردند، نتایج نشان داد که در محدوده 200 نانومتری، این دماسنج دمایی در حد 1.8 میلی کلوین را رصد می‌کند.

 

در پژوهشی دیگر، محققان نانوذرات طلا را به نوک این دماسنج متصل کرده و وارد سلول کردند، سپس با تابش لیزر به نانوذرات طلا از آن به عنوان منبع ایجاد گرما استفاده کردند. با این گرما می‌توان سلول را از بین برد. این روش برای از بین بردن تومورهای سرطانی مناسب است.

دوشنبه 4/9/1392 - 14:34
بهداشت روانی

زندگی‌اش فقط در یک برنامه خلاصه می‌شود؛ برنامه‌ای تکراری که هر روز از صبح تا شب بدون هیچ تغییری باید اجرا شود. این برنامه روزها، هفته‌ها، ماه‌ها و سال‌های عمرش را پر می‌کند، بدون این‌که خودش متوجه باشد چه اتفاقی در حال رخ دادن است.

صبح سر ساعت بیدار می شود و به محل کارش می رود، بعدازظهر در یک ساعت مشخص برمی گردد و کارهای خانه را انجام می دهد و شب هم خسته و بی حوصله می خوابد تا دوباره فردا صبح به وظایفش عمل کند؛ وظایفی که هر روز بدون کوچک ترین تغییری باقی می ماند و باید اجرا شود.

اینها مسئولیت است یا روزمرگی؟

همه انسان ها باید زندگی کنند، اما نحوه زندگی کردن و گذران روزهای عمر میان افراد مختلف بسیار متفاوت است. خیلی ها ترجیح می دهند در طول زندگی خود، برنامه معینی داشته باشند و دقیقا مطابق آن پیش بروند. در حالی که عده ای هم هستند خودشان را با کارهای مختلف و متنوع سرگرم می کنند و دوست دارند هر روز موضوع جدیدی را تجربه کنند.

آقای شاهرخی که سال هاست همین شیوه را در پیش گرفته و برنامه های مختلفی را در زندگی اش امتحان کرده است، می گوید: زمانی که برای مدتی یک کار معین را تکرار می کنم و زندگی ام نظم و روال خاصی پیدا می کند، احساس خوبی ندارم و برای همین دائم به فکر تغییر کارم هستم.

او همه این کارها را می کند تا از زندگی اش بیشتر لذت ببرد، ولی اطرافیانش چنین شیوه ای را نمی پسندند و این کارها را مانع موفقیت او می دانند. این مرد سی و هشت ساله هم متوجه این موضوع شده است، اما نمی تواند کارهای منظم و همیشگی را بپذیرد و آنها را موجب یکنواخت شدن زندگی اش می داند.

البته کسانی که مانند آقای شاهرخی فکر می کنند، کم نیستند. همان افرادی که کار کردن یا رفتن به محل کار و برگشتن به خانه را اتفاقی تکراری و خسته کننده می دانند و به همین بهانه چنین وظایفی را نادیده می گیرند.

دکتر بهروز بیرشک نیز ضمن بیان این که افراد زیادی از این مساله شکایت دارند و احساس یکنواختی در زندگی اذیت شان می کند، در گفت وگو با جام جم توضیح می دهد: یکنواخت شدن زندگی و احساس ملالت و کسالت در نتیجه آن، یکی از مشکلات شایعی است که انسان های زیادی با آن مواجه هستند. در حقیقت، برنامه یکنواخت زندگی عامل مهمی است که می تواند جذابیت مورد نیاز در زندگی را از بین ببرد.

با این حال، تمام انسان ها برنامه مشخصی دارند که هر روز باید براساس نظم و قانون خاصی اجرا شود و به طور روزمره ادامه یابد. به عنوان نمونه، فردی که کارمند است، هر روز باید به محل کارش برود و وظایفش را انجام دهد. بنابراین برنامه های معمول زندگی را نمی توان و نباید نادیده گرفت.

این روان شناس می افزاید: از طرفی هم داشتن برنامه ای یکنواخت در زندگی که به احساس کسالت منجر می شود با افسردگی و کسل بودن در طول یک روز تفاوت دارد.

تغییرات کوچک برای تغییری بزرگ

«به این زندگی ها زندگی نمی گویند»؛ این نظر خانم آشتیانی است که فکر می کند زندگی او و افرادی مانند او با مفهوم واقعی زندگی تفاوت دارد. این خانم بیست و نه ساله که از برنامه های یکنواخت و خسته کننده زندگی اش خسته شده است، می گوید: تقریبا تمام روزهای سال مانند یکدیگر می گذرد؛ بدون هیچ هیجان و اشتیاقی برای ادامه دادن. انگار چون مجبوریم، زندگی می کنیم؛ نه این که از زندگی کردن و زنده بودن لذت ببریم.

به عقیده او، کارهای متعدد و وظایف سنگینی که انسان در این دوران با آن روبه روست چنین شرایطی را فراهم کرده و البته از نظر خانم آشتیانی چنین وضعی هم اجتناب ناپذیر و غیرقابل تغییر است.

در مقابل، خانم علمی چنین نگرشی را صحیح نمی داند و می گوید: در سخت ترین شرایط هم می توان زندگی را طوری ساخت که جذاب و دوست داشتنی باشد.

این مادر چهل و سه ساله که پذیرفتن وظایف مختلف و کارهای متفاوت را دلیل بی حوصلگی و یکنواختی در زندگی نمی داند، بر این باور است اگر انسان خودش بخواهد، میان همه این کارها هم تنوع و جذابیتی ایجاد می کند.

دکتر بهروز بیرشک نیز با این موضوع موافق است و می گوید: در این زمینه رفتارها و برنامه های ویژه ای هم وجود دارد که می تواند کمک کند هرچه زودتر و بهتر از این احساس روزمرگی رها شویم و زندگی متفاوتی داشته باشیم. به عبارت دیگر، این موضوع بسیار مهم است که با ایجاد تغییراتی ـ هر چند کوچک و مختصر ـ سعی کنیم حالت یکنواختی و کسل بودن در زندگی را برطرف کنیم.

توجه به علایق و موضوعات جالب توجه به گفته این عضو هیات علمی دانشگاه، یکی از شیوه هایی است که می تواند در این راه به فرد کمک کند. البته دکتر بیرشک تاکید می کند در این زمینه نباید خیلی آرمانی فکر کرد. به این معنی که باید علایق و موضوعاتی را در نظر داشته باشیم که از نظر مالی، زمانی، توانایی و... قابل دسترسی است و براحتی هم عملی می شود. آنها که به این موضوع توجهی ندارند و فقط می خواهند براساس علایق شان پیش بروند، آن طور که این روان شناس می گوید ممکن است پس از مدتی دلسرد شوند و تصور کنند در طول زندگی به هیچ یک از خواسته هایشان نخواهند رسید. در صورتی که اگر به اهداف و آرزوهایی بیندیشیم که قابل دستیابی است، شرایط و موقعیت بهتری را تجربه خواهیم کرد.

علاوه بر این، به گفته دکتر بیرشک تغییراتی که در برنامه عادی زندگی ایجاد می کنیم هم می تواند در بهبود روحیه تاثیرگذار باشد. به عنوان نمونه، تغییر مسیری که هر روز از خانه تا محل کار طی می شود، تغییر در رفتار یا حتی تغییراتی در ظاهر و نحوه لباس پوشیدن و... با این که بسیار جزئی و ناچیز است اما می تواند کمک کننده باشد.

وی ادامه می دهد: سپری کردن ساعاتی از روز همراه با دوستان یا اعضای خانواده و پرداختن به چنین کارهایی در طول هفته می تواند روحیه فرد را تا حد زیادی بهبود بخشد و این احساس کسالت و یکنواختی را برطرف کند.

این روان شناس تاکید می کند تمام خواسته ها و اهداف باید قابل اجرا باشد و اهدافی که فقط در خیال و رویای فرد باقی می ماند، تاثیری در بهبود شرایط نخواهد داشت.

کدامیک موثر است؛ شرایط اجتماعی یا ویژگی های فردی؟

خیلی ها تصور می کنند کار و حرفه هر یک از افراد است که می تواند موجب احساس کسالت و یکنواختی در زندگی شود. از نظر چنین گروهی فقط کسانی می توانند از زندگی لذت ببرند و جذابیت های آن را ببینند که زندگی اجتماعی متفاوت و خاصی دارند. در حالی که دکتر بیرشک می گوید: آنچه بیش از هر موضوع دیگری می تواند زمینه ساز بروز این مساله باشد، ویژگی های شخصیتی افراد است.

به گفته این روان شناس، کسانی که اعتماد به نفس کمتری دارند یا افرادی که خیلی منفی نگر هستند و در مورد موضوعات مختلف تفکرشان منفی است، می توانند بیشتر از دیگران در معرض این مشکل قرار بگیرند. علاوه بر اینها، افرادی که خیلی ایراد می گیرند، کسانی که توقع و انتظارات خاصی دارند و انسان هایی که در دنیای خارج به دنبال عامل اتفاقات زندگی شان هستند، به جای این که خودشان را عامل آن بدانند بیشتر با این مساله روبه رو خواهند شد.

در صورتی که احساس یکنواختی در زندگی برطرف نشود و آن را موضوعی مهم به حساب نیاورید نیز به گفته این عضو هیات علمی دانشگاه ممکن است کسل تر و منزوی تر شوید. علاوه بر این، در این شرایط احساس نا رضایتی از زندگی نیز نمایان می شود و می تواند به بروز افسردگی منجر شود. بنابراین می توان گفت چنین احساسی از نظر خلق و خو تاثیراتی منفی بر فرد خواهد گذاشت و زندگی اجتماعی او را هم تحت تاثیر قرار خواهد داد.

یکنواختی بهتر است یا تنوع طلبی؟

افراد زیادی از ترس یکنواخت شدن زندگی، برنامه های مختلفی را اجرا می کنند و هر روز به دنبال موضوعی جدید هستند. آنها تصور می کنند این بهترین روش برای ایجاد جذابیت در زندگی و مقابله با افسردگی و کسالت است. دکتر بیرشک اما می گوید همه چیز در حد تعادل خوب است و همانقدر که یکنواخت بودن برنامه های زندگی می تواند کسل کننده و خسته کننده باشد، تنوع طلبی بیش از حد هم می تواند موجب نارضایتی فرد و بی ثباتی در زندگی اش شود.

به گفته وی، این حس تنوع طلبی افراطی هم آزاردهنده است و بخصوص زمانی که افراد دیگری هم در زندگی حضور داشته باشند، می تواند موجب ناراحتی اطرافیان شود.

جام جم

دوشنبه 4/9/1392 - 14:33
آموزش و تحقيقات

یک روز خوب و آرام را تصور کنید که حالتان خوب است و مثل هر روز کارهایتان را انجام می‌دهید. همه چیز عادی به نظر می‌رسد و قرار نیست اتفاقی بیفتد، اما ناگهان دل‌تان درد می‌گیرد؛ آن هم چه دردی، انگار شمشیری فروکرده‌اند وسط شکم‌تان.

اول فکر می کنید چیز مهمی نیست. روی صندلی می نشینید و سعی می کنید آرام بمانید، اما درد خیال ندارد آرام شود. دوستان و همکاران هم متوجه می شوند و می خواهند کمک تان کنند. نبات و عرق نعناع می آورند، پالتویی روی پهلو و شکم تان می اندازند و هر کاری از دست شان بربیاید انجام می دهند تا بلکه درد کمی آرام بگیرد. آنها همه کار می کنند بجزء تماس گرفتن با اورژانس یا رساندن بیمار به بیمارستان، چراکه دل درد از نظر آنها مشکل مهمی نیست و جای نگرانی ندارد. البته این طرز فکر فقط مربوط به اطرافیان شما نیست. خیلی ها هستند که دردهای شکمی را چندان مهم نمی دانند؛ در حالی که همین دردهای بظاهر ساده که تصور می شود با عرق نعناع و نبات و موادی از این دست بهبود خواهد یافت، گاهی حتی می تواند ناشی از مشکلات قلبی باشد که نادیده گرفتنش هم ممکن است جان بیمار را تهدید کند.

دردهایی شدید و ناگهانی

درد یک نشانه است؛ نشانه ای که باید به آن توجه کرد تا به کمک آن عامل ایجاد کننده درد هم تشخیص داده و بموقع درمان شود. حالا زمانی که این دردها به طور حاد و ناگهانی بروز می کند، اهمیتش هم بیشتر می شود.

دکتر شهاب دولتشاهی، فوق تخصص گوارش در گفت وگو با «جام جم» توضیح می دهد: دردهای شکمی حاد، دردهایی است که به صورت ناگهانی و در زمان کوتاهی ایجاد می شود و معمولا هم شدید است. البته این دردها، دردهای مهمی است و حتما باید مورد توجه قرار گیرد.

علل مختلف برای دردهای متفاوت

خیلی ساده و مختصر می گوییم دل درد داریم، اما همین دل درد به ظاهر ساده می تواند به شکل های متفاوت و با علل مختلفی بروز کند که گاهی خیلی هم ساده و پیش پاافتاده نیست. دکتر دولتشاهی در این باره توضیح می دهد: در صورت بروز دردهای شکمی حاد براساس محل درد و همین طور سن و جنس بیمار می توانیم تشخیص های مختلفی مطرح کنیم. به عنوان نمونه اگر در چند ساعت اخیر دردی شدید و ناگهانی در قسمت بالا و وسط شکم فردی مسن که سابقه بیماری هایی مانند فشار و چربی خون نیز دارد، ایجاد شده باشد به اولین مشکلی که باید فکر کرد، بیماری های قلبی است. بنابراین قبل از هرچیز باید احتمال بروز مشکلات قلبی را در این شرایط بررسی کنیم و در صورتی که مسائل و مشکلات قلبی مطرح نباشد، موضوع بیماری های گوارشی مهمی مانند زخم های معده یا اثنی عشر مطرح می شود که یا پاره شده است یا تمایل به پارگی دارد. علاوه بر اینها، ممکن است درد مربوط به پشت معده و لوزالمعده باشد. در واقع، التهاب لوزالمعده یا پانکراتیت می تواند موجب بروز دردی شدید شود که طی آن، بیمار در حالت خم شده به جلو احساس بهتری پیدا می کند.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران می افزاید: پانکراتیت به علل مختلفی مانند مصرف داروها، سنگ، چربی بالای خون و... می تواند ایجاد شود. زخم معده و اثنی عشر هم به علت های متفاوتی بروز می کند؛ مصرف داروهای مسکن ضدالتهابی مانند بروفن یا عوامل میکروب معده که بر اثر آنها زخم ایجاد شده و به سمت پارگی رفته باشد از جمله مواردی است که می تواند موجب درد حاد در این ناحیه شود.

دکتر دولتشاهی ادامه می دهد: اگر دردی ناگهانی در ناحیه پایین و راست یا چپ شکم خانمی در دوره بارداری ایجاد شود، حتما ابتدا باید احتمال حاملگی های خارج از رحم را بررسی کنیم. کیست های تخمدانی هم می تواند موجب بروز چنین دردهایی شود که باید مورد توجه قرار گیرد.

وی می افزاید: اگر درد ناگهانی یا درد خفیفی که بتدریج شدید می شود، در قسمت پایین و راست شکم اتفاق بیفتد، حتما باید به آپاندیسیت فکر شود که البته ممکن است با تب، تهوع و بی اشتهایی هم همراه باشد. در صورتی که درد در قسمت مقابل، یعنی پایین و چپ شکم بروز کند نیز بیماری های التهابی روده مطرح می شود مانند دیورتیکولیت.

این دردها خطرناک است

دردهای شکمی معمولا خیلی جدی گرفته نمی شود و بسیاری از افراد تصور می کنند در صورت بروز چنین دردهایی نباید کار خاصی انجام داد. در حالی که دردهای شکمی می تواند نشانه ای از مشکلات جدی و خطرناک باشد که متاسفانه گاهی نادیده گرفته می شود.

دکتر دولتشاهی با تاکید بر این که پزشکان هم باید به این موضوع توجه داشته باشند که ممکن است درد ناشی از مشکلات قلبی باشد، توضیح می دهد: در صورتی که این احتمال نادیده گرفته شود، ممکن است به اشتباه بررسی های گوارشی برای بیمار انجام شود و طی آن، زمانی که بیمار به داروهای مخصوص برای برگردان عروق قلب نیاز دارد، از دست برود. مسلما چنین شرایطی می تواند خطرات زیادی داشته باشد. از طرف دیگر، در بسیاری از موارد هم خود بیماران دیر مراجعه می کنند و این دردها را خیلی جدی به حساب نمی آورند. وی در این زمینه توصیه می کند: بیماری که با درد حاد و ناگهانی در ناحیه شکم مواجه می شود، بلافاصله باید به پزشک مراجعه کند و در صورتی که در آن زمان از روز به پزشک دسترسی نداشته باشد باید خودش را به اورژانس بیمارستان برساند. در این شرایط، اما خیلی ها به جای این که به پزشک مراجعه کنند، از درمان های خانگی کمک می گیرند که به گفته این فوق تخصص گوارش، چنین درمان هایی مبتنی بر شواهد نیست.

البته چنین طرز فکری خیلی هم به سطح سواد و دانش افراد ارتباط پیدا نمی کند و در هر قشری از جامعه ممکن است مشاهده شود، ولی این فوق تخصص گوارش می گوید: باید به این موضوع توجه داشته باشیم که بهبود بیمار با استفاده از این روش های درمانی چندان مهم نیست و در مقابل آنچه مهم محسوب می شود این است که چنین درمان هایی می تواند درمان اساسی را به تعویق بیندازد. به عبارت دیگر، در این موقعیت ممکن است زمان طلایی درمان از دست برود.

علائم خطر را بشناسید

دکتر دولتشاهی می گوید: اگر بیمار همراه با درد شکم، تب هم داشته باشد تشخیص مان به این سمت می رود که شاید یک ضایعه التهابی عفونی در شکم اتفاق افتاده است. به عنوان نمونه اگر دردهایی که در ناحیه بالا و وسط شکم رخ می دهد، با تب بروز کند ممکن است ناشی از پانکراتیت باشد. همچنین درد ممکن است بر اثر درگیری کیسه صفرا و مجاری صفراوی ایجاد شده باشد که همراه با تب و حتی مختصری زردی نمایان می شود. بنابراین می توان گفت وجود تب از نظر بیماری هایی که ممکن است داخل شکم اتفاق افتاده باشد، موضوع را بسیار مهم تر می کند.

این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران یادآور می شود: درد شدید، درد خنجری، دردی که به پشت می زند، دردی که توام با استفراغ یا استفراغ خونی باشد، درد همراه با تب، همراه با زردی، دردی که بیمار را بی قرار کند و دردی که با تغییر رنگ ادرار همراه است، همگی مواردی هشدار دهنده به حساب می آید.

دکتر دولتشاهی توصیه می کند: افرادی که دچار درد ناگهانی در ناحیه شکم می شوند، حتما بلافاصله به پزشک مراجعه کنند و این موضوع را به تعویق نیندازند. چون در صورتی که تاخیری در درمان ایجاد شود، ممکن است خطراتی بیمار را تهدید کند. به عنوان نمونه در مورد زخم اثنی عشر یا زخم معده پاره شده اگر در همان مراحل اولیه و قبل از 24 ساعت، مشکل تشخیص داده و اقدامات درمانی لازم برای بیمار انجام شود، ممکن است عمل جراحی در همان مرحله کافی باشد، اما اگر این زمان از دست برود و مواد داخل معده و ترشحات شیره معده داخل شکم بریزد، بروز التهاب و عفونت ها می تواند موجب افزایش خطر مرگ و میر شود و از طرف دیگر، درمان قطعی را هم به تعویق می اندازد. بنابراین در افراد مختلف و سنین متفاوت حتما باید به این دردها توجه ویژه ای شود و به هیچ عنوان نباید آنها را شوخی گرفت.

جام جم

دوشنبه 4/9/1392 - 14:31
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته