• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 285
تعداد نظرات : 148
زمان آخرین مطلب : 5050روز قبل
رمضان

 از جابر نقل شده است كه امام باقر (ع) فرمود: پیامبر خدا (ص) چون به هلال ماه رمضان نظر مى‏كرد، رو به قبله مى‏نمود، سپس مى‏گفت: «خداوندا، این ماه را همراه با امنیت و ایمان، و سلامتى و اسلام، و تندرستى شكوه‏مند، و روزى وسیع، و دفع بیماریها، و تلاوت قرآن، و یارى بر نماز و روزه، بر ما نو بگردان. خداوندا، ما را براى ماه رمضان سالم نگه‏دار و آن را نیز براى ما سالم بدار، و آن را از جانب ما بپذیر، تا ماه رمضان در حالى تمام شود كه ما را آمرزیده باشى».

سپس رو به سوى مردم مى‏كرد و مى‏فرمود: اى گروه مسلمانان، هنگامى كه هلال ماه رمضان طلوع مى‏كند، شیاطین سركش به زنجیر كشیده مى‏شوند، و درهاى آسمان و درهاى بهشت و درهاى رحمت همه گشوده مى‏شود، و درهاى دوزخ را مى‏بندند، و دعا مستجاب مى‏گردد، و هنگام هر افطارى براى خدا آزادشدگانى خواهد بود كه آنان را از آتش آزاد مى‏كند، و هر شب منادیى ندا مى‏كند: «آیا درخواست‏كننده‏اى هست؟ آیا استغفاركننده‏اى هست؟ خداوندا، به هر انفاق‏كننده‏اى عوض ده و مال هر بخیلى را به دست تلف بسپار» تا چون هلال شوّال طلوع كرد، مؤمنان را ندا مى‏كنند كه: صبحگاهان براى گرفتن جایزه‏هاى خود حاضر شوید كه آن روز، روز پاداش است. سپس امام باقر (ع) فرمود: آگاه باشید، سوگند به آن كسى كه جانم به دست اوست، این جایزه‏ها دینار و درهم نیست [بلكه آمرزش و رحمت الهى است‏].

        ثواب الاعمال-ترجمه انصارى، ص: 127/نرم افزار گنجینه روایات

جمعه 22/6/1387 - 14:33
دعا و زیارت

قم - امامزاده ها

امامزاده احمد بن اسحاق

این زیارتگاه در میدان كهنه قم در جوار امامزاده شاهزاده حمزه قرار دارد. امامزاده "

 احمدبن اسحاق" یكی از نوادگان امام هفتم (ع) به شمارمی رود . بنای این بقعه درسال 1317 هـ . ق درهنگام سلطنت مظفرالدین شاه بازسازی شده است، اما اصل بنا به دوران پیش از صفویه تعلق دارد كه به دستور شاه تهماسب صفوی به دست تعمیر و تزیین سپرده شد .

امامزاده اسماعیل (ع)

امامزاده اسماعیل در بالای روستای بیدقان درشش كیلومتری قم درمیان كوه قرار دارد. دراین زیارتگاه  سه تن به اسامی شاهزاده اسماعیل و فرزندش حمزه از نوادگان علی بن جعفر (ع) و شاهزاده محمد از نوادگان امام كاظم (ع) مدفونند. بقعه ازبناهای دوره هلاكوخان مغول یعنی سده هفتم هـ . ق  و با سنگ و گچ بنا شده است.

امامزاده باوره

بنای این امامزاده در مزرعه باوره در فاصله شش كیلو متری روستای " فردو" قرار دارد. این زیارتگاه شامل دو بقعه است كه هر یك مدفن دوامامزاده به نام های شاهزاده محمد و حسین ، حلیمه خاتون و زینب خاتون از نوادگان امام كاظم (ع) هستند. درمیان هر بقعه دو صندوق منبت روی قبور نصب شده كه از آثار هنری سده یازدهم هـ . ق به شمار می رود.

پنج امامزاده

پنج امامزاده معروف به امامزاده هادی و مهدی (ع) در گرگابی واقع شده است. این زیارتگاه مركب از دوبنای كنارهم است كه دارای یك صحن مشترك هستند. ساخت یكی از بناها به بیش از120 سال پیش باز می گردد. دراین عمارت شاهزاده ناصرالدین یكی از فرزندان امام زین العابدین (ع) همراه دو تن از فرزندانش یعنی شاهزاده هادی (ع) و شاهزاده مهدی (ع) مدفونند.

بنای دیگر ازآثار سده ششم یا هفتم هـ . ق است . دراین ساختمان دو خواهر و برادر ، معروف به شاهزاده جعفر(ع)  و سكینه خاتون (س) مدفونند كه از دیگر فرزندان شاهزاده ناصرالدین به شمارمی روند. سنگ مزار داخل ضریح این زیارتگاه مربوط به پانصد سال پیش است . كاشی های آبی فیروزه ای این بنا نیز به همان دوران تعلق دارد.

مجموعه چهل اختران

این زیارتگاه در شهر قم قرار دارد و مدفن موسی مبرقع (ع)  فرزند امام محمد تقی (ع)  و  امامزاد گان دیگر است . به همین دلیل در صحن بزرگ این مجموعه سه زیارتگاه به اسامی امامزاده موسی مبرقع (ع) ، چهل اختران و امامزاده زید (ع) قرار دارد. این زیارتگاه در میان مردم به نام " چهل اختران " شهرت دارد.

امامزاده موسی مبرقع (ع) : به نظر می رسد كه بنای ساختمان این زیارتگاه از آثار قبل از صفویه باشد. اما اكنون اثری ازگذشت زمان بر چهره آن مشاهده نمی شود و درآن عملیات تجدید بنا صورت  می گیرد. این بنا مدفن موسی مبرقع فرزند امام جواد (ع) است.

چهل اختران : تاریخ بنای این بقعه سال 950 هـ. ق آمده است .  بانی آن شاه طهماسب صفوی و اسم معمار هنرمندش " استاد سلطان قمی" از مشاهیر معماری دوره صفویه به شما ر می رود. نام این استاد در زیارتگاه ضبط شده است . در سال 953 هـ . ق  به دستور شاه طهماسب صفوی سقفی بسیار مرتفع از آجر بر این بقعه زده شد. در این مكان قبور جمعی از سادات و امامزادگان از جمله فرزندان و اولادان امام موسی مبرقع (ع) جای دارد . می گویند در این بقعه چهل زن ، چهل مرد و بیست و پنج كودك ، در مجموع صد و پنج نفر، دفن شده اند.

امامزاده زید( ع) : بنای این امامزاده عمارتی است كه گنبدی كوچك از آجر به شكل كلاهخود بر فراز آن به چشم می خورد وبه  سده نهم هـ . ق تعلق دارد. این مكان مدفن یكی از نوادگان امام زین العابدین (ع) است.

امامزاده حلیمه خاتون

این آرامگاه كه مدفن یكی از نوادگان امام كاظم (ع) است ، در روستای لنجرود ، در فاصله 12 كیلومتری جنوب شهر قم قرار دارد. در مدخل بقعه از ایوان غربی، درِ منبت دو لنگه ای وجود دارد كه كتیبه هایی به خط ثلث برجسته  و عباراتی به تاریخ 1302 هـ . ق  نقش بسته است .

امامزاده سلیمان

این زیارتگاه كه مدفن یكی از سادات حسینی سجاد است ، در دو كیلومتری شمال روستای " صرم " قرار دارد. در ضلع شرقی بقعه ، دو لوح از سنگ سیاه نصب شده كه در حاشیه هر یك به خط ثلث برجسته ، صلوات بر  معصومین و در متن آنها به خط  برجسته نستعلیق ، اسامی متوفیان و تاریخ 970 و989 هـ . ق حجاری شده است . به نظر می رسد بنای اولیه امامزاده به دوره ایلخانی تعلق داشته باشد.

امامزاده سلطان محمد شریف

این زیارتگاه مدفن یكی از نوادگان امام چهارم ، در محله ای به همین نام در شهر قم  قرار دارد . معماری بنا به سده ی نهم و دهم هـ . ق و شاید اندكی فراتر تعلق دارد كه چند دهه ی پیش ویران و به جای آن گنبد مرتفعی بنا شد . تنها اثر باقی مانده از معماری قدیم ، لوح كاشی فیروزه ای رنگ مرقد است كه از سده هفتم و هشتم به جا مانده است.

امامزاده سید سربخش

امامزاده سید سربخش در شرق شهر قم مقابل چهل اختران قرار دارد و مدفن یكی از نوادگان امام جعفر صادق (ع) است . بنای این امامزاده از آثار نیمه دوم سده هشتم هـ . ق است . به استناد كتیبه موجود ، این بنا به دستور " غیاث الدین امیرمحمد" از بزرگان خاندان علی صفی و فرمانروایان قم بنیاد شد. تزیینات گچبری بنا از آثار " علی بن محمد بن ابی شجاع " هنرمند بزرگ آن دوران است .

شاهزاده ابراهیم

بقعه شاهزاده ابراهیم (ع) نزدیك امامزاده علی بن جعفر ( در بهشت ) قراردارد . این بقعه مدفن یكی از نوادگان امام هفتم و بنای كنونی آن متعلق به اوایل سده نهم هـ . ق است . نمای بیرونی بنا هشت گوشه است و گنبد هرمی شانزده تركی دارد.

امامزاده شاه ابراهیم

این زیارتگاه در مزرعه شاه ابراهیم در فاصله 24 كیلومتری شهر قم  قرار دارد. بنای كنونی زیارتگاه به دوره صفوی تعلق دارد . از آثار قدیم این امامزاده می توان از در منبت به تاریخ 1015 هـ. ق ، قطعه چوب منبت به ابعاد80  در 20 ساتنی متر به تاریخ 1015 هـ . ق كه در بدنه جنوبی ایوان و كنار درگاه  ورودی نصب شده است ، نام برد و نیز چهار سنگ نبشته مشتمل بر ابیاتی كه بر اسپر بدنه جنوبی رواق غرب نصب شده و از جریان آب قنات پیر مهدی حكایت می كند. تاریخ این سنگ نبشته 1064 هـ . ق است . سنگ نبشته دیگری به تاریخ 1078 هـ . ق نیز گویای  احداث بركه ای در كنار مزاراست.

امامزاده شاهزاده ابواحمد

این زیارتگاه درفاصله بین " چهارامامزاده" و " شاهزاده سید علی" در شهر قم قرار دارد و مدفن ابواحمد محمد  بن حنیفه یكی از نوادگان حضرت علی (ع) است . در این بنا آثار هنری در برگیرنده گچبری و كاشی كاری قابل مشاهده است.

امامزاده شاه احمد قاسم(ع)

مزار " احمد بن قاسم " یا شازده قاسم (ع) یكی از نوادگان امام جعفر صادق(ع) ، در جنوب شرقی شهر قم نزدیك دروازه قلعه ، قرار دارد این بنا از آثارخاندان علی صفی ( فرمانروایان قم در سده هشتم هـ . ق ) است و گچبری های رنگی زیبا و ارزشمند آن تاریخ 780 هـ. ق ، كار " علی بن محمد بن ابی شجاع " هنرمند برجسته آن دوران است.

لوح این مرقد با تاریخ 663 هـ . ق از كاشی زرین فام كه اكنون با عنوان محراب مسجد قم در موزه برلین نگهداری می شود ، از آثار هنری " علی بن محمد بن ابی طاهر " است.

شاه حمزه (ع)

مزار شاه حمزه كه آن را متعلق به حمزه فرزند امام موسی كاظم (ع) می دانند، بنایی متعلق به نیمه نخست سده دهم هـ . ق است و نزدیك میدان كهنه شهر قم قرار دارد . سبك بنای این مزار، مشابه بنای حرم حضرت معصومه (س) با ابعاد كوچك است.

بنا مركب از دو بقعه است كه در برابر آنها، صحنی به طول وعرض 32 و 15 متر قرار دارد. این صحن را " میرزا علی اصغر امین السطانِ  صدر اعظم " زمانی كه از صدارت بركنار شد و در قم اقامت گزیده ، بنا نمود . بنا نمونه ای خوب از سبك معماری وتزیین آن دوره به شمارمی رود. گنبد امامزاده به ارتفاع ده متر، به شكل حلزونی یعنی تركیبی از مخروط وگنبد و از آثار اوایل سده حاضر است.

امامزاده شاهزاده جعفرغریب

این آرامگاه كه مدفن یكی از نوادگان حضرت امام كاظم (ع) است ، در شرق شهر قم قرار دارد. در وسط بقعه ی این زیارتگاه ، مرقدی با پوشش كاشی از آثار دوره فتحعلی شاه قاجار به جای مانده است .

امامزاده شاه جمال

این زیارتگاه دارای بقعه و گنبدی كوچك و چندین اتاق است . چهارجانب بقعه ، با چهار ایوان احاطه شده است. بنای زیارتگاه چهارگوش است و بر فراز بقعه گنبدی مشاهده می شود كه از عرق چینی كوتاه با آجر و خشت تشكیل شده ودر مركز آن گنبد كوچك شلجمی ، آراسته به كاشی دیده می شود.

آب انبار كوچكی توسط " علی خان سنقری" نایب الحكومه قم در كنار این زیارتگاه بنا شده است.

این بنا كه ساختمان آن را متعلق به دوره قاجار می دانند، برسر راه جاده اراك قراردارد.

شاهزاده زكریا

در بخش خلجستان بین روستای عیسی آباد و میدانك ، رود كوچك خشكی وجود دارد كه دركنار آن از عمق 5 متری سطح زمین ، سدی آجری به صورت برجی از سنگ وگچ بنا شده است . ساختمان امامزاده زكریا در دوره صفویه برروی این سد بنیان شد . نمای بیرونی این بقعه هشت ضلعی و با آجر وگچ  بنا شده است.

شش امامزاده

این زیارتگاه تنها امامزاده شاخص و برجسته دهستان قمرود است كه به سبكی ساده و با ویژگی های معماری بومی منطقه در سال 1331 هـ . ق ( عصر ناصری) به همت " مهند س الممالك غفاری "  بنا شده است . در این بقعه چنانچه از نام آن بر می آید، شش تن كه همه از نوادگان امام موسی كاظم (ع) هستند ، مدفونند. ویژگی شاخص بنا ، كاشی های هفت رنگ عصر قاجاریه و كتیبه های كاشی كاری بر فراز قسمت ورودی بناست.

امامزاده شاهزاده جعفر

این زیارتگاه در روستای " گیو " نزدیك دستگرد خلجستان قرار دارد و مدفن یكی از فرزندان امام كاظم (ع) به شمار می رود. این بنا با جداری از تخته سنگ های بلند و كم حجم و ملات گچ ساخته شده و قاعده آن ازبیرون به شكل برج است . زیارتگاه در ابتدا از داخل نیز به صورت برج بود كه در تعمیرات و تزیینات عهد صفوی جدار درونی آن به صورت هشت تركی در آمد.

امامزاده عبدالله

این بنا نزدیك قلعه صدری قرار دارد و منسوب به یكی از نوادگان امام سجاد (ع) است . بر فراز بقعه ی این زیارتگاه ، ایوانی الحاقی قرار دارد كه قسمتی از آن ،  نزدیك درگاه ، به شیوه معرق ، كاشی كاری شده و احتمالاً به دوره قبل از حكومت قاجار تعلق دارد.

امامزاده علی بن  جعفر(ع)

امامزاده علی بن جعفر مشهور به " در بهشت " در شرق شهر قم قرار دارد. بنا هشت وجهی با گنبد دو پوشش هرمی شكل ، به اوایل سده هشتم هـ . ق تعلق دارد كه در دوره قاجار ایوان و بیوتاتی بدان اضافه شد. این امامزاده مدفن " علی بن جعفر " فرزند امام صادق (ع) است . این بقعه پس از آستانه مقدسه بربقیه اماكن و مقابر استان قم از نظر تزیینات برتری دارد. یكی از مهم ترین عناصر تزیینات این بقعه هنر گچبری به كار رفته درآن است كه در زمره ی برجسته ترین آثار هنری سده هشتم وهم طراز بناهایی همچون " گنبد علویان همدان ، " مدرسه حیدریه ی قزوین" و " بقعه پیربكران اصفهان " محسوب می شود.

كاشی های كوكبی زرین فام ازاره بنا بالغ بر 94 پارچه با نقش های گیاهی ، حیوانی وانسانی و كتیبه هایی به خط نسخ شامل آیات قرآن ،  روایات مذهبی و ابیات فارسی ، از دیگر تزیینات منحصر به فرد این بقعه به حساب می آیند و بخش هایی از آنها ، امروزه زینت بخش بسیاری از موزه های ایران وجهان است.

محراب زرین فام بنا كه در طاق نمای جنوبی بقعه قرار داشت و به دستور " یوسف بن علی بن محمد بن ابن طاهر" آخرین فرد از خاندان ابی طاهر به سال 734 هـ . ق ساخته شده بود ، یكی دیگر از آثارهنری این بقعه است . این محراب امروزه زینت بخش موزه ی دوران اسلامی درموزه ملی ایران است.

امامزاده معصومه ( زینب خاتون)

بنای امامزاده سیده معصومه ( زینت خاتون ) از احفاد ( نوادگان ) امام موسی كاظم (ع) ، دردامنه كوهی درشمال غربی شهر كهك قرار دارد. هرچند به استناد شواهد باقی مانده ، اسكلت اصلی بنا به پیش از دوران صفوی تعلق دارد ، اما به اعتبار یك قطعه چوب منبت كه از صندوق منبت روی قبر باقی مانده  وكتیبه ای  كه با تاریخ 999 هـ . ق موجود است ، بنا والحاقات جانبی آن متعلق به دوران صفوی است.

برجسته ترین اثر هنری بازمانده از امامزاده معصومه، در منبت گره كاری و گل میخ كوبی شده آن است كه تاریخ 979 هـ. ق برروی آن حك شده و امروزه زینت بخش موزه باغ فین كاشان است.

امامزاده ناصر(ع)

بنای چهار ضلعی امامزاده ناصرالدین (ع) در شهرقم از آثار سده دوازده هـ . ق یا اواخر دوره صفویه به شمار می رود. این بقعه به صورت چهار گوش مختلف الاضلاع به طول 50/4 متر وعرض 20/4 متر است . جداره های بنا تا حدود یك متر از سنگ مرمر پوشیده شده و بقیه آن با كاشی های فیروزه فام ساده وخشتی و آینه كاری تزیین یافته است.

سقف زیارتگاه از داخل مزین به آینه و گچبری است. نمای بیرونی بنا از آجر و كاشی ساخته شده است . این بنا دو مدخل دارد، اما فاقد صحن ، ایوان و بیوتات است. در این بنا یكی از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) مدفون است.

امامزاده هادی (ع)

دركنار جاده جمیزقان – قاهان  در دامنه كوه ، بقعه ای به نام امامزاده هادی (ع) قرار دارد. وی یكی از فرزندان امام موسی كاظم (ع) و برادر امام رضا (ع) وحضرت معصومه (س) است . بنای این زیارتگاه از هشت صد سال پیش به جای مانده است.

شاهزاده هادی

این زیارتگاه از دوره صفویه باقی مانده و در روستای وشنوه قرار دارد . بنای آن دارای ساختمانی چهار ضلعی است كه با گنبدی ترك از كاشی تزیین یافته است . برجدارهای ساختمان نقاشی قدیمی به جای مانده است . این نقوش حدود هفتاد سال پیش توسط " میر حسن نقاش " انجام شده است.

از دیگر امامزاده های استان قم می توان به موارد زیر اشاره  نمود: امامزاده ابراهیم در بخش كهك در روستا ی  سیرو، امامزاده فاضل از بناهای دوره قاجاریه در روستا ی  بیدهند بخش كهك از دوره صفویه ، بقعه متبركه سكینه خاتون یكی ازنوادگان امام كاظم (ع) كه از سال های آغازین دوره صفویه دربخش مركزی روستای زالون آباد به جای مانده است ، بنای شاهزاده مهدی غایب از دوره صفویه در بخش خلجستان روستای كاسوا، بنای امامزاده عاقب متعلق به دوره قاجاریه در بخش خلجستان روستای بنابر، شاهزاده ابوطالب از بناهای دوره صفویه در بخش خلجستان روستای نویس ، شاهزاده احمدبن علی متعلق به سده نهم هـ . ق در بخش خلجستان روستای كاسوا، بقعه علمدار احتمالاً از سده های پنجم وششم هـ. ق در روستای كیاب بخش خلجستان ، بقعه سلطان محمود از دوره صفویه در بخش كهك درروستای صرم ونیز مقبره شیخ اباصلت در محله مسجد جامع قم از دوره صفویه ، آرامگاه شاهزاده احمد بن محمد حنیفه از آثار سده های هشتم تا دهم هـ . ق دركنار امامزاده شاه سید علی قم، امامزاده ابوالعباس احمد (ع) ، مجاور " در بهشت " قم از آثار سده هشتم هـ . ق ، امامزاده شاهزاده احمد وعلی حارث در خاكفرج ، امامزاده شاهزاده جعفر غریب مدفن ، یكی از نوادگان حضرت امام كاظم (ع) در شرق شهر قم ، چهار امامزاده از دوره قاجاری در كنار مسجد جامع  و گورستان قدیمی شهر كهك و...

مقابر باغ گنبد سبز

شهر قم درسده هشتم هـ . ق شاهد ساخت یادمان های مذهبی تاریخی متعددی بود كه درفرهنگ معماری ایران به نام " برج های آرامگاهی " شناخته می شوند. شاخص ترین این بناها مجموعه ای را تشكیل می دهند كه تحت عنوان " مقابر دروازه كاشان قم" شناخته می شوند .

دراین سه بنا كه از نظر هنر گچبری از نمونه های منحصر به فرد به شمار می روند، امرای خاندان " علی صفی"  فرمانروایان مستقل قم در سده هشتم هـ . ق مدفونند. این مجموعه از سه برج آرامگاهی تشكیل شده كه از جنوب به شمال قرار گرفته اند.

مقبره " خواجه اصیل الدین " كه دو تن از امرای خاندان صفی در آن به خاك سپرده شده اند و تاریخ 761 هـ . ق در این برج مشاهده می شود.

مقبره " خواجه علی صفی "  مدفن سه تن از امرای خاندان صفی . تاریخ 792 هـ. ق  در این آرامگاه به چشم می خورد .

مقبره شمالی به اواخرسده هشتم و اوایل سده نهم هـ . ق تعلق دارد.

شلجمی : اگر دو قوس از دایره بر سطحی محیط شود كه هر دو از نصف دایره طولشان بیشتر باشد و انحداب یا كوژی آن دو در دو جانب باشد آن شكل را شلجمی گویند.

ازاره : آن قسمت ا ز دیوار اتاق و یا ایوان كه از كف طاقچه تا روی زمین بود.

جمعه 22/6/1387 - 12:4
رمضان
 

بسم الله الرحمن الرحیم

 

دعای روز اول

خدایا روزه مرا در این روز مانند روزه داران حقیقی كه مقبول توست قرار ده ، و اقامه نمازم را مانند نمازگزاران واقعی مقرر فرما ، و مرا از خواب غافلان « از یاد تو » هوشیار و بیدار ساز و هم در این روز جرم و گناهم را ببخش. ای خدای عالمیان و از زشتیهایم عفو فرما ای عفو كننده از گنهكاران .

 

 

دعای روز دوم

خدایا مرا در این روز به رضا و خشنودیت نزدیك  و از خشم وغضبت دور ساز و برای قرائت قرآنت موفق گردان. به حق رحمتت ای مهربانترین مهربانان عالم .

 

 

دعای روز سوم

خدایا در این روز مرا هوش و بیداری در كار اطاعتت نصیب فرما و از سفاهت و جهالت و كارهای باطل دور گردان و از هر چیزی كه در این روز نازل می فرمایی مرا نصیب بخش. به حق جود و كرمت ای بخشنده ترین بخشندگان .

 

 

دعای روز چهارم

خدایا مرا در این روز بر اقامه و انجام فرمانت قوت بخش و حلاوت و شیرینی ذكرت را بمن بچشان و برای ادای شكر خود به كرمت مهیا ساز و در این روز به حفظ و پرده پوشی ات مرا از گناه محفوظ دار. ای بصیرترین بینایان عالم .

 

 

دعای روز پنجم

خدایا مرا در این روز از توبه و استغفار كنندگان قرار ده و از بندگان صالح مطیع خود مقرر فرما و هم در این روز مرا از دوستان مقرب درگاه خود قرار ده. به حق لطف و رأفتت ای مهربانترین مهربانان عالم .

 

 

دعای روز ششم

خدایا مرا در این روز  به واسطه ارتكاب عصیانت خوار مساز و به ضرب تازیانه قهرت كیفر مكن و از موجبات خشم و غضبت دور گردان ، به حق احسان و نعمتهای بیشمار تو به خلق ای منتهای آرزوی مشتاقان .

 

 

دعای روز هفتم

خدایا مرا در این روز به روزه و اقامه نماز یاری كن و از لغزشها و گناهان دور ساز و ذكر دائم كه تمام روز به یاد تو باشم نصیبم فرما ، به حق توفیق بخشی خود ای رهنمای گمراهان عالم .

 

 

دعای روز هشتم

خداوندا در این روز مرا ترحم به یتیمان و اطعام به گرسنگان و افشاء و انتشار سلام در مسلمانان و مصاحبت نیكان نصیب فرما ، به حق انعامت ای پناه آرزومندان عالم .

 

 

دعای روز نهم

ای خدا مرا نصیبی كامل از رحمت واسطه خود عطا فرما و به ادله و براهین روشن خود هدایت فرما و پیشانی مرا بگیر و به سوی رضا وخشنودی كه جامع هر نعمت است سوق ده ، به حق دوستی ومحبتت ای آرزوی مشتاقان .

 

 

دعای روز دهم

خداوندا مرا در این روز از آنان كه در تمام امور بر تو توكل كنند و نزد تو فوز و سعادت یابند و از مقربان درگاه تو باشند قرار ده ، به حق احسانت ای منتهای آرزوی طالبان .

 

 

دعای روز یازدهم

خداوندا در این روز احسان و نیكویی را محبوب من و فسق و معاصی را ناپسند من قرار ده ودر این روز خشم و آتش قهرت را به من حرام گردان. به یاری خود ای فریاد رس فریاد رسان .

 

 

دعای روز دوازدهم

خدایا در این روز مرا به زیور ستر و عفت نفس بیارای و به جامه قناعت و كفاف بپوشان و به كار عدل و انصاف بدار و از هر چه ترسانم مرا ایمن ساز. به نگهبانی خود ای نگهدار وعصمت بخش خدا ترسان عالم .

 

 

دعای روز سیزدهم

خدایا در این روز مرا از پلیدی و كثافات هوای نفس و گناهان پاك ساز و بر حوادث خیر و شر و قضا، قدرت صبر و تحمل عطا كن و بر تقوی و پرهیزگاری و مصاحبت نیكوكاران عالم موفق دار ، به یاری خود ای مایه شادی واطمینان خاطر مسكینان .

 

 

دعای روز چهاردهم

خدایا در این روز مرا به لغزشهایم مؤاخذه مفرما و عذر خبط و خطایم بپذیر و مرا هدف تیرها و آفتهای عالم قرار مده. به حق عزت و جلالت ای عزت بخش اهل اسلام .

 

 

دعای روز پانزدهم :

خدایا در این روز طاعت بندگان خاشع و خاضع نصیب من گردان و شرح صدر مردان فروتن خدا ترس را به من عطا فرما ، به حق امام بخشی خود ای ایمنی دلهای ترسان .

 

 

دعای روز شانزدهم:

خدایا در این روز مرا به موافقت " اعمال وافكار" نیكان عالم موفق بدار و از رفاقت اشرار جهان دور گردان و مرا در این بهشت دارالقرار به رحمتت منزل ده , به حقّ الهّیت ومعبودیت ای خدای عالمیان.

 

 

دعای روز هفدهم:

ای خدا مرا در این روز به اعمال صالحه راهنمایی كن وحاجتها و آرزوهایم را بر آورده ساز . ای كسی كه نیازمند به شرح وسئوال بندگان نیستی, ای خدایی كه ناگفته به حاجات وبه سرائر خلق آگاهی بر محمد و آل اطهار او درود فرست.

 

دعای روز هیجدهم:

خداوندا مرا در این روز برای بركات سحرها بیدار و متنبه ساز و دلم را به روشنی انوار سحر منوّر گردان و تمام اعضاء و جوارهم را برای آثار و بركات این روز مسخّر فرما. به حق نور جمال خود ای روشنی بخش دلها عارفان .

 

 

دعای روز نوزدهم:

خدایا در این روز بهره مرا از بركاتش وافر گردان و را هم را به سوی خیراتش سهل وآسان ساز و از حسنات مقبول آن مرا محروم مساز. ای راهنمای به سوی دین حق وحقیقت آشكار.

 

 

دعای روز بیستم:

خداوندا در این روز درهای بهشت را به روی من بگشا ودرهای آتش دوزخ را ببند. مرا توفیق تلاوت قرآن عطا فرما ، ای فروز آورنده وقار وسكینه بر دلهای اهل ایمان.

 

دعای روز بیست ویكم:

خداوندا در این روز مرا به سوی رضا و خشنودی خود راهنمایی كن و شیطان را بر من مسلط مگردان و بهشت را منزل و مقامم قرار ده, ای برآورنده حاجات معرفت و مشتاقان حق و حقیقت.

 

 

دعای روز بیست ودوم:

خداوندا در این روز درهای فضل و كرمت را به روی من بگشا و برمن بركاتت را نازل فرما و بر موجبات رضا و خشنودیت موفقم بدار و در وسط بهشت مرا مسكن ده, ای پذیرنده دعالی پریشانان.

 

 

دعای روز بیست وسوم:

خدایا در این روز مرا از گناهان پاكیزه گردان و از هر عیب پاك ساز و دلم را در آزمایش رتبه دلهای اهل تقوی بخش, ای پذیرنده عذر لغزشهای گناهكاران.

 

 

دعای روز بیست وچهارم:

خدایا در این روز از تو درخواست می كنم آنچه را كه رضای تو در اوست, و به تو پناه می برم از آنچه مورد پسند توست, و از تو توفیق می خواهم كه دراین روز به فرمان تو باشم و هیچ نافرمانی نكنم, ای عطا بخش سئوال كنندگان.

 

 

دعای روز بیست وپنجم:

خداوندا مرا در این روز محب دوستانت و دشمن دشمنانت قرار ده و در راه روشن به طریقه و سنت خاتم پیعمبرانت بدار. ای عصمت بخش دلهای پیعمبران.

 

 

دعای روز بیست وششم:

ای خدا در این روز سعیم را در راه طاعتت بپذیر و جزای خیر عطایم فرما و گناهم را در این روز ببخش و عملم را مقبول وسعیم را مستور گردان, ای بهترین شنوای صدای خلق.

 

 

دعای روز بیست وهفتم:

خداوندا در این روز فضیلت لیلة القدر را نصیب من گردان و تمام امور و كارهای مشكل را آسان كن و عذرهایم را بپذیر  و  گناهم را محو و نابود ساز. ای روف ومهربان در حق صالحان.

 

 

دعای روز بیست وهشتم:

ای خدا دراین روز اعمال نافله و مستحبات مرا بهره وافر عطا فرما و به حاضر و آماده ساختن مسائل درحقم كرم فرما و وسیله مرا بین وسایل و اسباب به سوی حضرتت نزدیك ساز. ای خدایی كه سماجت والحاح بندگان ترا (از كار لطف وبخشش) باز نخواهد داشت.

 

 

دعای روز بیست ونهم:

خدایا در این روز مرا سراپا به رحمت خود در پوشان و هم توقیق و حفظ از گناهان روزیم فرما و دلم را از تاریكیهای مشكوك و اوهام پاك دار. ای مهربان بر بندگان مومنت .

 

 

دعای روز سی ام

خداوندا در این روز روزه مرا با جزای خیر و مقبول حضرتت آن گونه قرار ده كه مورد پسند خود و رسولت واقع گردد و فروع آن را به واسطه اصول آن كه ایمان وتوجه به توست محكم گردان. به حق سید ما محمد وآل اطهارش وستایش خدای را كه پروردگار عالمیان است.

جمعه 22/6/1387 - 11:47
رمضان
افطار دادن
 ابو بصیر مى‏گوید: امام صادق (ع) فرمود: هر مؤمنى در شبى از ماه رمضان مؤمن دیگر را سیر كند، خداوند براى او پاداشى مانند پاداش كسى كه سى بنده مؤمن را آزاد كرده است خواهد نوشت، و نزد خداوند بزرگ یك دعاى مستجاب خواهد داشت.
جمعه 22/6/1387 - 11:41
رمضان

رسم افطاری دادن


شرح: افطاری دادن
افطاری دادن یكی از رسوم پسندیده است و آنهایی كه توانایی دارند چند روز از ماه رمضان را افطاری می‌دهند و از روزه‌داران دعوت به عمل می‌‌آورند. افطاری دادن ثواب بسیار دارد و بسیار معتقدند كسی كه افطار می‌دهد با ثواب روزه‌ی مهمانانش شریك می‌شود و خداوند اجر و مزد بسیار به او می‌دهد. بنابر همین عقیده یزدی‌ها معتقدند هنگام افطار بهتر است هر كس سر سفره‌ی خودش باشد زیرا اگر برسر سفره‌ی دیگران بنشینند ثواب روزه‌ی آن روز به میزبان می‌رسد. از طرف دیگر بسیاری از مردم یزد آرزو می‌كنند برای افطار مهمان داشته باشند تا اجر بیشتری ببرند.
آنان كه توانایی چندانی ندارند و نمی‌توانند از روزه‌داران پذیرایی كنند اما معتقد و علاقه‌مند به افطاری دادن هستند؛ خرما یا شربت یا نوعی شیرینی مثل زولبیا، گوش‌فیل یا نان و پنیر به مسجد می‌برند و بین دو نماز مغرب و عشا از روزه‌داران پذیرایی می‌كنند.
در مشهد هم رسم پسندیده‌ی افطاری دادن بسیار مورد توجه است و اغلب خانواده‌ها هم چند روز از ماه رمضان را افطاری می‌دهند. البته سعی می‌كنند افطاری دادن مصادف با شب‌های احیا نشود تا به دعا و شب زنده‌داری آنها لطمه‌ای وارد نگردد. از ساعتی به غروب مانده مهمانان به خانه‌ی میزبان می‌آیند و در اتاقی كه معیّن شده‌است می‌نشینند. به محض اینكه توپ افطار را انداختند و صدای نقاره از نقاره‌خانه‌ی حضرت رضا (ع) بلند شد جلو هر كدام از مهمانان یك سینی پیش افطاری كه عبارت است از یك استكان آب جوش، چای شیرین، نان روغنی یا نان «قاق» و پنیر و مربا می‌گذارند. مهمانان پس از خواندن دعای افطار و سوره‌ی انّا انزلنا با خوردن آب جوش و یكی دو لقمه نان و پنیر روزه را می‌گشایند و سپس به نماز مغرب و عشا می‌ایستند.
در اتاق دیگر سفره پهن می‌كنند و غذاهای افطار را در سفره می‌چینند. غذاها اغلب عبارت است از كته با خورش بادمجان یا قیمه، هویج پلو، آلبالو‌ پلو، آبگوشت، حلوای ‎آرد گندم،‌ شله‌زرد، یخ در بهشت، شیر برنج و فرنی. اگر تابستان باشد بعد از افطار با میوه و فالوده‌ی شاسته یا فالوده‌ی انار یا فالوده سیب از مهمان پذیرایی می‌كنند. وجود شیرینی و زولبیا هم سر سفره‌ی افطار از واجبات است.
در بجنورد هم شب‌های ماه رمضان آنهایی كه توانایی مالی دارند یا نذر كرده‌اند افطاری می‌دهند. معمولاً هر كس چند شب افطاری می‌دهد و هر شب دسته‌ای و صنفی را دعوت می‌كنند. مثلاً یك شب روحانیان، شب دیگر كارمندان و شبی هم تجّار و بازاری‌ها [را] دعوت می‌كنند. وقتی مهمانان سر سفره‌ی افطار نشستند جلو هر كس یك قوری چای یكرنگ و یك استكان می‌گذارند تا هر قدر مایل باشد از قوری مخصوص به خود چای بریزد و بنوشد. اگر چای كم‌رنگ باشد قدری از چای قوری بزرگی كه روی سماور در گوشه‌ی اطاق است روی قوری می‌ریزند و همیشه دو سه نفر مراقبند تا احتیاجات مهمانان را برآورند.
در روستای سرچاه تازیان بیرجند در اولین روز ماه رمضان، بسیاری از افراد معتقد و نذردار موقع افطاری مقداری خرما می‌برند توی كوچه‌های آبادی می‌گردانند و بین روزه‌داران تقسیم می‌كنند تا روزه‌شان را با آن خرما بگشایند.
اهالی سرچاه تازیان معتقدند نصف ثواب هر روزه‌داری كه روزه‌اش را با این خرما باز كند از آن كسی است كه خرما را تقسیم می‌كند.
در خرانق یزد، دو مسجد وجود دارد یكی مسجد «سرچشمه» و یكی مسجد «توده» یا مسجد «جامع» شب‌های ماه رمضان از درآمد موقوفات در هر دو مسجد افطاری می‌دهند.
در خرانق، موقوفات زیادی از قدیم باقی مانده‌است. از جمله موقوفات برای مواجب و خرج سال مؤمن، موقوفه روشنایی آبادی، موقوفه مسجد و روضه‌خوان، موقوفه خرج و پاپوش زوار امام رضا (ع)، موقوفه عزاداری امام حسین (ع) و موقوفه افطار ماه رمضان و نماز عید فطر. این موقوفات بیشتر آب و ملك است و كسی كه موقوفه‌ای در دستش باشد موظف است در راهی كه معیّن شده‌است از درآمد آن خرج كند.
از درآمد موقوفه برای افطار، هر شب مقداری نقل یا خرما خریداری می‌شود و هنگام افطار بین نمازگذاران تقسیم می‌كنند. همچنین از این موقوفات شیرینی و گرد‌و برای عید فطر می‌خرند و به مردم می‌دهند. اگر چیزی هم زیاد بیاید از آن خرجی آخوند و پیش‌نمازی را كه برای ماه رمضان دعوت می‌كنند می‌پردازند.
ماخذ: رمضان در فرهنگ مردم

جمعه 22/6/1387 - 11:38
رمضان
اوصاف ماه مبارك رمضان در آئینه كلام معصوم ‹‹ ع››            ماه رمضان نهمین ماه از ماههای سال قمری عربی است . در قر آن كریم از ماههای سال قمری جز ماه رمضان نام هیچ ماه دیگری نیامده است (1) و این یكی از فضایل و امتیازات ماه رمضان است كه از میان ماههای سال قمری فقط از ماه رمضان در قر آن ، در سوره بقره آیه 185 نام برده شده است . كلمه رمضان اسمی از اسمای الهی است ونباید به تنهایی و بدون كلمه شهر كه به معنای ماه است ذكر شود . هشام بن سالم از سعد نقل می كند كه گفت ما هشت نفر در محضر امام محمد باقر (ع) بودیم رمضان به یاد ما آمد و از آن سخن گفتیم . امام باقر (ع) فرمودند: نگوئید این رمضان است ، نگوئید رمضان رفت و رمضان آمد . زیرا رمضان اسمی از اسمای الهی است كه نمی آید و نمی رود . سخن از آمدن و رفتن برای آن صحیح نیست . فقط آنچه كه زوال پذیر و نابود شدنی است می آید و می رود . و در ادامه فرمودند : بلكه بگوئید ماه رمضان ، پس ماه را در تلفظ به اسم اضافه كنید كه اسم ( رمضان ) اسم خداست (2) در این رابطه روایت بسیاری از معصومین ، علیهم السلام ، به ما رسیده است كه مرحوم كلینی در فروع كافی بابی جداگانه و مستقل در این زمینه با عنوان:‹‹‌ باب نهی از گفتن رمضان بدون كلمه ماه ››‌ (3) گشوده است.  مرحوم حر عاملی نیز در كتاب الصوم وسائل الشیعه بابی با این عنوان دارد:  باب ‹‹ مكروه بودن گفتن رمضان بدون اضافه به ماه و حرام نبودن گفتن رمضان به تنهایی و كفاره گفتن رمضان به تنهایی ››‌ در روایتی در بحار الانوار و وسائل الشیعه از امام موسی بن جعفر (ع)از پدران گرامی ایشان از قول حضرت علی آمده است كه گفتن رمضان به تنهایی بدون اضافه كلمه شهر ( ماه ) كفاره دارد باید صدقه بدهد و روزه بگیرد (4). از ناحیه علمای عامه ( اهل سنت ) نیز روایاتی از پیامبر گرامی اسلام در زمینه نهی از گفتن رمضان به تنهایی وارد شده است (5). غیر از دو فضیلتی كه برای ماه رمضان بیان شده  ماه رمضان داری فضایل و امتیازات و ویژ گیهای فوق العاده ای است كه شمارش آنها نیازمند تحقیق گسترده و تالیف كتاب است و طبعا در این فرصت كوتاه امكان پذیر نیست و در یك مقاله نمی گنجد. به همین جهت در این مقاله و چند شماره آینده ، صرفا اشاره ای كوتاه به بخشی از این امتیازات و اوصاف بر اساس روایات و احادیث معصومین (ع) می شود . این اوصاف در اسامی ماه رمضان نمود یافته است. شهر الله ( ماه خدا )            گرچه اجزای زمان و مكان از نظر معنوی هیچ تفاوتی در ذات با یكدیگر ندارد ، ولی به واسطه اموری ،  یك مكان همچون كعبه یا مساجد و مشاهده ، یا یك زمان همچون ماه رمضان و بویژه لیله القدر ، ارزش ، اعتبار و اهمیت پیدامی كند و مبارك می گردد . درمیان ماهها ، ماه رمضان ، ‹‹‌ شهر الله ››‌ و ماه خداست ، زمانی است كه برای عبادت تعیین شده ، مردم همه در آن عبادت می كنند و زمینه رشد و تكامل معنوی و تربیت استعداها و سیر و سلوك و تخلق به اخلاق الله دراین ماه بیشتر فراهم است . درهای آسمانها به روی انسانها باز است . در این ماه ، زمینه بر قراری ارتباط بین زمین و آسمان فراهم می شود . در كلمات معصومین (ع)بارها ماه رمضان ‹‹‌شهر الله ››‌ نامیده شده است . مطابق نقل امام صادق ، علیه السلام ، پیامبر گرامی اسلام فرمودند :‌

 ‹‹‌ ماه رمضان ماه خداست ، ماهی است كه در آن حسنات و كارهای خوب را چند برابر ثواب دهند (6).

رسول گرامی اسلام حضرت محمد (ص) در چند روایت ، شعبان را ماه خود و ماه رمضان را شهر الله ( ماه خدا ) نامیده اند (7). 

امام زین العابدین علیه السلام در دعای وداع با ماه رمضان در ‹‹‌ صحیفه سجادیه ››‌ می فرماید: ‹‹‌ ا لسلام علیك یا شهر الله الاكبر و یا عید اولیائه ›› درود بر تو ای بزرگترین ماه خدا و ای عید ( روز جشن و شادی ) دوستان خدا . امام جعفر صادق (ع) فرمودند: ‹‹‌ ماه رمضان ماه خداست در این ماه زیاد ذكر خدا لا اله الا الله ، الله اكبر الحمدلله و سبحان الله بگو ئید ›› (8). شهر الصبر( ماه صبر ) در سخنان معصومین (ع) ، ماه رمضان ماه صبر ، نامیده شده است . پیامبر اسلام در توصیف ماه رمضان فرمودند: ‹‹ ماه رمضان ماه صبر است و پاداش صبر بهشت است ›› (9).مولی الموحدین علی بن ابی طالب (ع)فرموده اند : ‹‹ روزه ماه صبر ( ماه رمضان ) وروزه سه روز در هر ماه ، زنگارها و غم و اندوه و وسواس را از قلب بیرون می برد (10). به بیان رسول الله (ص) خدای متعال در حدیث قدسی می فرماید : هممه اعمال بنی آدم ده برابر تا هفتصد برابر ثواب و پاداش دارد ، جز صبر كه برای من است و من پاداش آن رامی دهم . پیامبر گرامی اسلام ادامه می دهند : پس ثواب صبر فقط در نزد خداروشن است و در پایان می فرمایند : ‹‹ والصبر الصوم ›› مقصود از صبر روزه است (11). مرحوم علامه طباطبائی می نویسد : ‹‹ هر گاه پیامبر اسلام (ص) از امری محزون و غمگین می شد از خواندن نماز و گرفتن روزه برای دفع آن غم و حزن ، كمك می گرفت (12). صبر در زندگانی فردی و اجتماعی هر انسان و در زندگانی است ، یك ضرورت است ، صبر در دین به منزله سر نسبت به بدن است . همانگونه كه انسان بدون سر ، انسان نیست و بی اثر است دین هم بدون صبر و استقامت ،  دین و ایمان نیست (13). ماه رمضان راه وصول به صبر ، تمرین صبر وتقویت آن است . در ماه رمضان انسان با هو اهای نفسانی مبارزه می كند ، بدون هیچ قید و شرط سرگرم لذتهای جسمی و شهوانی نمی شود خود را بزرگتر از آن می داند كه زندگی مادی و شكمی و حیوانی را هدف قراردهد امساك و خودداری از شهوات ، خودداری از خوردن و آشامیدن در ماه رمضان حتی در همان سطح كه در ماهای دیگر نه تنها حلال و جائز بلكه مستحب است ، ورزش و تمرینی است كه اراده انسان را تقویت می كند ، به خویشتن داری عادت می دهد و بر نفس خود مسلط می كند . انسان در ماه رمضان باروزه ، صبر عادت می كند تا در زندگی و جامعه در برابر مشكلات و سختیها و مصیبتها شكست نخورد . روزه صبری طولانی است بر جدایی و فراق از مهمترین عادتهایی كه همواره با زندگی انسان همراه است . شهر المواساه ( ماه همدردی ) پیامبر گرامی اسلام در وصف ماه رمضان فرموده اند : ‹‹هو شهر المواساه ›› ‹‹ ماه رمضان ماه همدری است ›› (14) . ‹‹ مواسات ، یاری كردن ، به هم كمك كردن و مساعدت و همراهی نمودن بامال و ثروت است . ماه رمضان ماه همدردی با پابرهنگان ، مستضعفان ، محرومان ، گرسنگان ،  تشنگان ، فقرا ، مساكین ، نیازمندان و بی بضاعتها ست . همه مردم ثروتمند و فقیر در گرسنگی و تشنگی مساوی اند . هیچ كدام در حال روزه چیزی نمی خورند و نمی آشامند و این راهی است برای اینكه عموم مردم بویژه ثروتمندان و پولدار ها و توانگران و سرمایه داران ، درد گرسنگی و تشنگی پا برهنگان را درك كنند و به فكر و یاد آنها باشند ، شریك غم و غصه آنها شوند ، به یاری آنها بشتابند ، یا مال و ثروت و امكانات خود به آنها كمك كنند ، حقوق سائل و محروم رابپردازنند و از دادن خمس و زكات اموال خویش دریغ نورزند . روایات بسیاری در این زمینه وارد شده كه فلسفه تشریح و وجوب روزه ، همدردی و مواسات ثروتمندان با پابرهنگان و محرومین است . هشام بن حكم از امام جعفر صادق ( ع) پرسید : فلسفه تشریح روزه چیست ؟ امام در پاسخ فرمودند : خدای متعال روزه را واجب كرد تا ثروتمند و فقیر مساوی شوند زیرا ثروتمند درد گرسنگی را نمی چشد تابه فقیر رحم كند .چون هر چه بخواهد و اراده كند قدرت فراهم نمودن آن را دارد ،پس خدای متعال اراده كرد بین انسانها مساوات بر قرار كند و به ثروتمند ، طعم گرسنگی را بچشاند تا بر ضیعف و ناتوان رقت آورد و بر گرسنه رحم كند (15). فضل بن شاذان می گویید امام رضا(ع) فرمودند : به انسانها روزه داده شد تا درد گرسنگی و تشنگی را بشناسند و به فكر فقر در آخرت بیفتند ، ‹‹ شدت اثر فقر و گرسنگی را بر نیازمندان و بیچارگان درك كنند تا حقوقی را كه خداوند بر آنها در اموالشان واجب گردانده است ادا كنند (16) . پیامبر گرامی اسلام در سخنان خویش ماه رمضان را بهار فقیران خوانده اند (17)به حقیقت ماه رمضان بهار فقیران است زیرا همه همچون فقیران در روز هنگام روزه یكسان هستند . بهار پابرهنگان است كه بصورت طبیعی عموم مردم درد و رنج و سختی آنها را درك و لمس می كنند . پاورقیها 1-طباطبائی ، محمد حسین ، المیزان ، موسسه الاعلمی للمطبوعات ، 1973 م، ج2ص12 2-مجلسی ، بحارالانوار ، موسسه اوفا ، بیروت ، لبنان ، ج96ص376 3-كافی ج4ص69 4-وسائل الشیعه ج7ص332 5-محمدی ری شهری ، محمد ،‌میزان الحكمه ، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم چاپ اول 1362 ه-ش، ج4ص176 به نقل از كتاب كنزالعمال 6-بحار ج96ص340 7-همان ، صص 364 و356 8-همان ، ص381 9-وسائل الشیعه ج7ص222-كافی ، 4ص66 10-بحار ،ج96،ص341 11-بحار ، ج96ص254 12-طباطبائی ، محمد حسین ، سنن النبی ، ص30 13-فیض الاسلام ، ترجمه و شرح نهج الباغه حكمت 79ص1123 14-من لا یحضره الفقیه ج2ص95 15-همان ، ص73 16-وسائل الشیعه ، ج7،ص4 17-همان ، ص231
جمعه 22/6/1387 - 11:35
دانستنی های علمی

خرما؛ میوه ای مغذی و پر انرژی

 

 

خرما؛ میوه ای مغذی و پر انرژی برای افطار

خرما میوه بسیاری مغذی و كامل می باشد كه می توانید به همراه چای یا آب جوش در افطار آن را میل كنید. این میوه دارای قند زیادی است. حدود70 درصد آن را كربوهیدرات تشكیل می دهد كه 60 تا 65 درصد آن قندهای گلوكز و فروكتوز و 5/2 درصد فیبر غذایی است. به همین دلیل برای افرادی كه نمی توانند ساكاروز را تحمل كنند، مناسب است. گلوكز و فروكتوز از ساكاروز مشتق می شوند. این قندها به راحتی و فوراً توسط بدن جذب شده، بدون نیاز به هضم در بدن تولید انرژی كرده و یا ذخیره می شوند.

همچنین منبع مناسبی از املاح زیر است:

آهن- پتاسیم- منیزیم ( برای عمل ماهیچه های ارادی لازم است )- گوگرد- مس- كلسیم و فسفر ( برای ساخت عضله و بافت های عصبی لازم است ).

ویتامین های موجود در آن شامل: ویتامین های

B1،B2 ،A ، بیوتین ، اسید فولیك و ویتامینC است.

برای كسب اطلاعات لازم در مورد هر یك از این ویتامین ها روی آنها كلیك كنید.

8/13 درصد آن را آب و 3درصد آن را پروتئین تشكیل می دهد.

بلافاصله بعد از خوردن یك كیلوگرم خرما، 3470 كالری انرژی در بدن تولید می شود. به همین دلیل مصرف خرما در افطار مناسب است، زیرا گرسنگی شما را فرو می نشاند..

این مقدار انرژی در مقایسه با سایر میوه ها بسیار بالاست. مقدار انرژی تولید شده در یك كیلو گرم از مواد غذایی زیر به شرح زیر است :

زرد آلو : 520 كالری

پرتقال : 480 كالری

برنج پخته : 1800 كالری

نان گندم : 2295 كالری

موز : 970 كالری

گوشت بدون چربی : 2245 كالری

ولی همانطور كه گفته شد یك كیلو خرما بیش از 3000 كالری انرژی تولید می كند.

 

خرما؛ میوه ای مغذی و پر انرژی برای افطار

15 تا 30 در صد آن را آب تشكیل می دهد . میوه خرما  2 درصد پروتئین و كمتر از 2 درصد چربی و املاح دارد. پروتئین و آب موجود در آن بسته به نوع خرما و مرحله رسیدن آن فرق می كند. سدیم كمی نیز دارد.

همچنین می توان گفت خرما به تنهایی یك منبع و معدن غنی است زیرا حاوی املاح معدنی فراوانی است.مقدار فسفر موجود در خرما به اندازه مجموع فسفر موجود در زردآلو، گلابی و انگور است.

حجم بالای منیزیوم موجود در خرما باعث كاهش انواع سرطان می شود.

به دلیل سدیم كم آن ( 1میلی گرم در 100گرم خرما )، برای افراد دچار فشار خون بالا كه بایستی رژیم كم سدیم داشته باشند، مفید است. آهن موجود در آن ( 3میلی گرم در 100 گرم خرما ) یك سومRDA یا نیاز روزانه به آهن را برای مردان تامین می كند.

جمعه 22/6/1387 - 11:27
دانستنی های علمی

خواص معجزه آسای سیب

میزان قند خون را تنظیم می‌کند میزان قند خون در افراد مبتلا به دیابت نقش مهمی دارد. مقدار قند خون بیماران دیابتی بیش از اندازه‌ی مجاز است، زیرا بدن آن‌ها انسولین کافی برای متعادل نگه داشتن قند خون را ندارد. سیب، یکی از سلامت بخش‌ترین خوراکی‌های اطراف ما محسوب می‌شود. از زمان‌های گذشته مردم جهان علاقه‌ی فراوانی به میوه‌ها داشتند. طبق نظر مورخان، منشاء اصلی سیب مناطق سردسیر شمال اروپا بوده و از آنجا این میوه‌ی با ارزش و مفید به شمار می آید. و دارای خواص بسیاری نیز می باشد.

جمعه 22/6/1387 - 11:17
دانستنی های علمی

مفیدترین میوه

در هر یک عدد سیب، دو برابر چای، سه برابر پرتقال و بیش از هشت برابر نسبت به موز آنتی اکسیدان وجود دارد...

جمعه 22/6/1387 - 11:14
دانستنی های علمی

خواص فرآورده های انگور

از انگور فرآورده های غذایی مختلفی به دست می آورند که شامل: کشمش، شیره انگور، روغن هسته انگور، عصاره هسته انگور، سرکه، آبغوره و غوره است.

 انگور میوه‌ای شیرین و لذیذ و از نوع میوه‌های خوشه‌ای است. انگور میوه ای بهشتی است. در احادیث آمده است که امام محمد باقر (ع) فرموده اند: "چهار میوه از میوه‌های بهشتی هستند، انگور، رطب(خرمای تازه)، انار و...

جمعه 22/6/1387 - 11:12
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته