• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 285
تعداد نظرات : 148
زمان آخرین مطلب : 5053روز قبل
دانستنی های علمی

رسول اکرم (ص)،در مورد سلام كردن فرمودند:

هنگام ملاقات با سلام گفتن همدیگر را دیدار کنید .

سلام کمترین احترام و محبتی است که هرکس می تواند نسبت به دیگران ابراز کند و هر کس این کار را نکند بنابر این قول پیامبر اکرم (ص) ، فردی بخیل است .

پیامبر اکرم (ص) : بخیل ترین مردم کسی است که از سلام کردن خودداری کند .

یکی از تأثیرات سلام کردن از بین بردن کبر و غرور در انسان است که باعث می شود فرد متواضع شود و تکبر را کنار بگذارد با این کار، فرد خود را همسطح با دیگران می بیند و برای خود شخصیت دروغین و کاذب نمی سازد و به راحتی با آنها انس می گیرد . سلام کردن باعث می شود دوستی و محبت در میان مردم برقرار شود .

از طرفی در سلام کردن باید تساوی را رعایت کرد ، یعنی انسان ها نباید در سلام کردن به افراد دارا و ثروتمند و فقیر و ندار تفاوت قایل شوند بلکه باید به همه به یک شیوه سلام کنند.

امام رضا (ع) می فرماید: هر کس با مسلمان فقیر روبرو شود و به او به گونه ای سلام کند که با سلام کردن با فرد دارا تفاوت داشته باشد ، روز قیامت هنگامی که به دیدار خدا می رود خدا از او خشمگین است .

نکته قابل توجه این است که در فرهنگ اسلامی سلام کردن به چند گروه ممنوع شده است؛از جمله سلام کردن به کسانی که کارهای ناشایست و نامشروع انجام می دهند مانند سلام کردن به فرد قمار باز ، شرابخوار و فرد معروف به فسق و کسانی که آشکارادست به گناه و مفسده می زنند . زیرا سلام کردن به آنها نوعی تأیید و صحه گذاشتن بر اعمال آنها محسوب می شود و باید در برخورد با آنها با قیافه ای گرفته و نامهربان برخورد کرد ، ولی اگر بدانیم که با سلام کردن و احوالپرسی کردن صحیح با آنها باعث هدایت آنها خواهیم شد ، اشکالی ندارد .

و از جمله کسانی که نباید به آنها سلام کرد کسانی هستند که اگر به آنها سلام کنید ، امکان دارد خود به مفسده بیفتید یا تأثیر نامطلوبی بر روحیه معنوی شما بگذارد ؛ مانند سلام کردن به زن جوان.

سلام کردن به غیر مسلمان و سلام کردن به کسانی که در حالتی هستند که جواب دادن برای آنها ایجاد مشکل می کند (نماز گزار ) ممنوع است .

رسول اکرم (ص) می فرمایند : نزدیک ترین مردم به خدا و رسولش ، کسی است که با سلام ، گفتارش را آغاز کند .

 

چهارشنبه 10/7/1387 - 0:0
دانستنی های علمی

آداب غذا خوردن

در اسلام غذا خوردن دارای آداب خاصی است که عبارتند از:

1. شستن دست‏ها پیش و پس از غذا.

2. گفتن «بسم الله‏» در ابتدا و گفتن «الحمدلله‏» در پایان غذاخوردن.

3. خوردن مقداری نمک پیش و پس از غذا.

4. خوردن غذا با دست راست.

5. لقمه کوچک برداشتن.

6. خوب جویدن غذا.

7. هر کسی از غذای جلوی خودش بخورد.

8. میزبان بیش از همه شروع به غذاخوردن نموده و بعد از همه دست از غذا خوردن بکشد.

9. پرخوری مکروه است.

10. غذا خوردن در حال سیری مکروه است.

11. به صورت دیگران هنگام غذا خوردن مکروه است.

12. خوردن غذای داغ مکروه است.

13. فوت کردن در غذایی که می‏خورد مکروه است.

14. گذاشتن نان در زیر غذا مکروه است.

15. پاره کردن نان با کارد مکروه است.

سه شنبه 9/7/1387 - 23:54
دانستنی های علمی

آداب سلام

انسان باید برخی از آداب را بداند. از جمله آداب سلام آن است كه شخص در هنگام ملاقات ابتدا سلام كند هرچند مقام شخص رفیع و طرف مقابل وضیع باشد، باید ابتدا به سلام كند . چناچه در حدیث شمایل و فضایل رسول صلی الله علیه و آله و سلم كه اول ما خلق الله است . و در شأن او است «لولاك لما خلقت الا فلاك» اگر تو نبودی افلاك را نمی آفریدم. آن حضرت همیشه ابتدا به سلام می فرمود و نیز از آن حضرت نقل شده است كه فرمود : «آن كس به خدا و رسول نزدیكتر است كه ابتدا سلام كند».

اولین چیزی كه افراد در برابر آن مساویند رعایت امانت است.

دوم از چیزهایی كه مؤمن و كافر و صالح و فاجر در آن مساویند، نیكی به والدین است.

سومین چیزی كه همه‌ی افراد در آن مساویند، وفای به عهد است. در قیامت درباره‌ی گروهی خطاب می‌رسد كه آن‌ها را داخل بهشت كنید، زیرا وفای به عهد كرده‌اند.

چهارم افشای سلام است نسبت به نیك و بد.

اگر سلام كننده عبارت «و رحمه الله» را بر سلامش افزود تو نیز متقابلاً بیفزای و اگر كلمه‌ی «و بركاته» را نیز اضافه كنی، در زمره‌ی كسانی خواهی شد كه تحیت دیگران به نحو احسن پاسخ می‌دهند. خداوند متعال می‌فرماید: «واذا حییتهم بتحیه فحیوا باحسن منها او رُدّوها ان الله علی كل شی‌ء حسیبا» چون مورد تحیت و اكرام قرار گرفتید شما نیز متقابلاً آن تحیت را به وجه نیكوتر و یا دست كم به همان‌گونه پاسخ گویید كه خداوند بدون تردید همه چیز را به حساب می‌آورد. سلام كردن مستحب است ولی جواب آن واجب است.

سه شنبه 9/7/1387 - 23:51
دانستنی های علمی

یكی از موارد آداب معاشرت در اسلام، سلام كردن است . در شریعت دو گونه سلام وارد است . یكی سلام به هنگام ورود در مجلس و دیگری  هنگام ترك مجلس كه سلام تودیع می گویند.  در خبر است كه سلام اول، مقدم بر سلام دوم نیست. در شریعت ، سلام كردن یك تكلیف است. اما باید در این مورد قدری تأمل كرد. باید دانست كه مراد از این تكلیف، تنها یك تكلیف زبانی نیست بلكه مقصود بالاتر از این است . همان‌گونه كه در پشت تمام ظواهر شرع، حقایقی نهفته است كه غرض از تمسك به آن ظواهر، وصول به حقایق مزبور می باشد . سلام نیز دارای حقیقتی است كه باید به آن رسید. حقیقت سلام چیست كه سراسر حیات و مرگ انسان را پوشانده است؟

خلقت آدم با سلام شروع شد. دو نفر كه به هم میرسند، باید به هم سلام كنند . اولیا به انبیا و انبیا به اولیا سلام می كنند. به هنگام ملاقات و یا ورود به خانه باید  سلام و به هنگام مفارقت نیز باید سلام كرد، چه كسی در درون خانه باشد یا نباشد! و بالاخره وقت مردن هم سلام باید كرد، كه این نیز خود دارای تعبیراتی است . سلام جسد به روح،‌ سلام روح به جسد ،‌سلام اعضا به یكدیگر، سلام روح طیبه به ملائكه ( ان الذین قالوا، ربنا الله ثم استقاموا تتنزل علیهم الملائكه الا تخافوا و لا تحزنوا و ابشروا بالجنه التی كنتم به توعدون).

روز تولد سلام،‌ روز مرگ سلام،‌ روز حشر و بعثت نیز سلام (و السلام علی یوم ولدت و یوم اموت و یوم ابعث حیا)

سلام بر من روزی كه به دنیا آمدم و روزی كه می‌میرم و روزی كه زنده برانگیخته می شوم.

سه شنبه 9/7/1387 - 23:46
دانستنی های علمی

آداب و آثار سلام در سیره و كلام پیامبر و امامان

 

سلام:

شخص عربی وارد مسجد شد و در آغاز به حضرت علی علیه السلام سلام كرد بعد از آن به پیامبر صلّی اللّه علیه و آله سلام نمود حاضران در مسجد به او گفتند: چرا اول به پیامبر سلام نكردی؟ در پاسخ گفت: من از پیامبر شنیدم كه فرمود: انا مدینة العلم و علی بابها بدین جهت به فرمایش پیامبر عمل نمودم.

سفینة البحار/1/4

 

1 ارزش سلام

قال الباقر علیه السلام: ان الله یحب اطعام الطعام و افشأ السلام. محاسن / 2 / 143

خداوند پذیرایی و غذا دادن به [انسانها به هم دیگر] و بلند سلام دادن را دوست دارد

 

2 سلام نام خداوند

قال رسول الله صلّی اللّه علیه و آله: ان السلام اسم من اسمأ الله فافشوه بینكم. كنز العمال / 25237

سلام نامی از نامهای خداست پس آن را در بین خود آشكارا بگویید.

 

3 سلام نشانه ی فروتنی

قال رسول الله صلّی اللّه علیه و آله: البادی ء بالسلام بری ء من الكبر. كنز العمال / 25265

كسی كه اول سلام می‌دهد از غرور و خود پسندی به دور است.

 

4 سلام به هنگام ملاقات 

قال رسول الله صلّی اللّه علیه و آله: اذا تلاقیتم فتلاقوا بالتسلیم و التصافح و اذا تفرفتم فتفرقوا بالاستغفار. بحار / 76 / 5

هنگام دیدار همدیگر، با سلام و دست دادن باهم  مواجه شوید و هنگام خدا حافظی و جدا شدن از همدیگر با استغفار از پیش هم بروید.

 

5 سلام بهترین رفتار

قال رسول الله صلّی اللّه علیه و آله: الا اخبركم بخیر اخلاق اهل الدنیا و الاخرة؟ قالوا: بلی یا رسول الله فقال: افشأ السلام فی العالم. بحار / 76 / 12

پیامبر [در جمع یاران خود] فرمودند: می‌خواهید بهترین خلقی كه اهل دنیا و آخرت می‌توانند داشته باشند را به شما معرفی كنم؟ همه گفتند بله. و پیامبر فرمودند: آشكارا سلام كردن!

 

6 سلام به هنگام ورود به منزل

اذا دخل احدكم منزله فیسلّم علی اهله. یقول السلام علیكم فان لم یكن له اهل فلیقل السلام علینا من ربّنا. بحار/76/ 4

وقتی كسی وارد خانه شود و به خانواده‌ی خود سلام كند بیاید بگوید: سلام علیكم  و اگر در خانه كسی نیست و خانواده‌ای ندارد باید بگوید: سلام خدا بر ما باد.

 

7 آداب سلام

قال رسول الله صلّی اللّه علیه و آله: یسلّم الصغیر علی الكبیر و یسلّم الواحد علی الاثنین و یسلّم القلیل علی الكثیر و یسلّم الراكب علی الماشی و یسلّم المار علی القائم و یسلّم القائم علی القاعد. كنز العمال / 25321

[بهتر است كه:] كوچكتر بر بزرگتر سلام كند و یك نفر به دو دونفر و كمتر به بیشتر و سواره بر پیاده و عابر بر ایستاده و ایستاده بر نشسته.

 

8 سلام بر كودك 

قال رسول الله صلّی اللّه علیه و آله: خمس لا ادعهن حتّی الممات... و التسلیم علی الصبیان لتكون سنة من بعدی. بحار / 76 / 10

پنج چیز است كه تا مرگم آنها را وا می‌گذارم تا بعد از من سنت شود... یكی از آنها سلام كردن به كودكان است.

سه شنبه 9/7/1387 - 23:40
دانستنی های علمی

با سلام

عید سعید فطر بر همه كاربران و سایت بزرگ تبیان مباركباد.

سه شنبه 9/7/1387 - 23:34
رمضان

عارف وارسته ملكى تبریزى درباره عید فطر آورده است: «عید فطر روزى است كه خداوند آن را از میان دیگر روزها بر گزیده است و ویژه هدیه بخشیدن و جایزه دادن به بندگان خویش ساخته و آنان را اجازه داده است تا در این روز نزد حضرت او گرد آیند و بر خوان كرم او بنشینند و ادب بندگى بجاى آرند، چشم امید به درگاه او دوزند و از خطاهاى خویش پوزش خواهند، نیازهاى خویش به نزد او آرند و آرزوهاى خویش از او خواهند و نیز آنان را وعده و مژده داده است كه هر نیازى به او آرند، برآوره و بیش از آنچه چشم دارند به آنان ببخشند و از مهربانى و بنده‏ نوازى، بخشایش و كارسازى در حق آنان روا دارد كه گمان نیز نمی‏برند.»

روز اول ماه شوال را بدین سبب عید فطر خوانده ‏اند كه در این روز، امر امساك و صوم از خوردن و آشامیدن برداشته شده و رخصت داده شد كه مؤمنان در روز افطار كنند و روزه خود را بشكنند. ابتداى خوردن و آشامیدن را افطار می ‏نامند و از این رو است كه پس از اتمام روز و هنگامى كه مغرب شرعى در روزهاى ماه رمضان، شروع می‏شود، انسان افطار می كند یعنى اجازه خوردن پس از امساك از خوردن به او داده می ‏شود.

جمعه 5/7/1387 - 18:9
دانستنی های علمی

فضائل امام علی (ع) از زبان غیر شیعه

همیشه در اکثر مواقع ما پیشواز یک مناسبت دینی یا ملی می رویم که می توان از هر کدام یک نمونه مثال زد در ایام مذهبی ، بیشتر موردی که اکثریت مردم برای با شکوه برگزار کردن آن مناسبت ، به تلاش می افتند ، ایام محرم است که کوچیک و بزرگ برای باشکوه شدن ایام شهادت امام سوم و یاران با وفایش تلاش می کنند و در مورد مناسبت ملی نیز ایام دهه فجر که بیشتر با همت دستگاه های دولتی ، مردم به پیشواز می روند.

اما این مورد بسیار فرق می کند و آن هم یک مناسبتی است که خود باعث خوردن جرقه ایی برای پیشواز رفتن به یک مناسبت مذهبی که شاید یکی از بهترین جشن های ما ایرانیان نیز محسوب می شود و آن هم میلاد حضرت علی (ع) است که با ورود به دهه دوم ماه رجب و میلاد مولی الموحدین (ع) همه مردمان بی نظیر ایران زمین به استقبال زاد روز میلاد حضرت حجت (عج )می روند . من نیز تصمیم گرفتم تا به پیشواز میلاد اول مظلوم جهان ، اسد الله الغالب ، امیر المومنین رفته و گام نخست پیشوازم را بازگو کردن فضایل علی (ع) از زبان مسلمانان غیر شیعه برایتان بگویم.عمر ابن خطاب ، خلیفه دوم ، می گوید : من و ابو عبیده و ابو بکر و گروهی حاضر بودیم و دیدیم که رسول خدا (ص) به شانه علی زد و فرمود : ای علی تو از نظر ایمان اولین مومن و از نظر اسلام اولین مسلمان هستی و تو برای من به منزله هارون برای موسی می باشی.
دوشنبه 1/7/1387 - 2:24
رمضان

 ایام شبهای قدر

خدایا! تقدیر ما را در شب قدر بگونه ای رقم بزن
که در دنیا و آخرت، بالاترین افتخار ما "
شیعه بودن ما" باشد، "شیعه ی واقعی حضرت امیر" همین و بس.

التماس دعا...

يکشنبه 31/6/1387 - 2:37
رمضان

 شهادت مولا امام علی (ع)

محراب کوفه امشب در موج خون نشسته
یا عرش کبریا را سقف و ستون شکسته
سجاده گشته رنگین از خون سرور دین
یا خاتم النبیین، یا خاتم النبیین
از تیغ کینه امشب فرقی دو نیم گردید
رفت آن یتیم پرور، عالم یتیم گردید


با عرض تسلیت و التماس دعا.

يکشنبه 31/6/1387 - 2:34
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته