• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1242
تعداد نظرات : 283
زمان آخرین مطلب : 5693روز قبل
دانستنی های علمی
یكی بود یكی نبود در واقع وصف خداوند متعال است .به این معنا كه می گویند یكی بود یعنی فقط یك خدا بود -ولی یكی نبود -یعنی هر گروه او را با اسمی می خواندند مانند -خدا -رب النوع -گاد و غیره و چون در دنباله اش می گوییم غیر از خدا هیچكیی نبود ، درستی این مطلب نیز ثابت می شود .
دوشنبه 5/1/1387 - 11:4
دانستنی های علمی
جلای قلب زنگار گرفته، تلاوت قرآن است
 
جابر بن عبدالله انصاری گوید: هنگامیکه علی علیه السلام مژده فتح خیبر را برای پیامبر خدا
صلی الله علیه و آله آورد حضرت به او فرمود: اگر برخی از امت من ، در مورد تو سخنانی نمی گفتند ان گونه که نصاری درباره مسیح پسر مریم چنین گفتند ، درباره ی تو چیزهایی را می گفتم که مردم خاک پایت و زیادی آب وضویت را به عنوان شفا می گرفتند 
 با این حال برای تو کافیست که: تو از منی و من از توام تو وارث منی و من وارث تو ، تو نسبت به من به منزله هارون نسبت به موسی هستی جز اینکه بعد از من پیامبری نیست دَین مرا تو ادا می کنی به روش من جنگ می کنی و فردای قیامت بر حوض کوثر خلیفه من می باشی تو نخستین کسی هستی که سر حوض من وارد می شوی. اولین کسی هستی که همراه من جامه بر تن می کنی 
 اولین کسی هستی که از امت من وارد بهشت می شوی شیعیان تو بر منبرهایی از نور و با روی سفید گرداگرد من می باشند و من هم آن ها را شفاعت می کنم و آنان همسایه های من در بهشتند . جنگ و صلح با تو جنگ و صلح با من است و راز و سر تو راز و سرّ من است . آشکار تو آشکار من و فرزندان تو فرزندان من هستند. این تویی که به وعده های من عمل می کنی همیشه حق با تو بوده و بر زبان تو جاری و در قلب و چشم توست. 
 ایمان با گوشت و خون تو آمیخته شده همان گونه که با گوشت و خون من آمیخته است. و هرگز دشمن تو بر حوض کوثر نرسد و دوست تو نیز از آن غائب نمی شود تا این که همراه تو وارد آن شود. جابر گوید: در این هنگام علی علیه السلام بر سجده افتاد و گفت: حمد خدا را که نعمت مسلمانی به من داد و مرا قرآن آموخت و به فضل و احسان خودش مرا محبوب بهترین مردم، آخرین پیامبر و آقای پیامبران قرار داد. 
جابر گوید : آن گاه پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمود: ای علی اگر تو نبودی پس از من مومنان شناخته نمی شدند. امالی صدوق مجلس 21 حدیث 1
دوشنبه 5/1/1387 - 11:2
دانستنی های علمی

موادغذائی:
غذا بخشی از فرهنگ هر قوم است، غذاهای بومی و محلی حكایت‌گر سلیقه، ذائقه و بخشی از فرهنگ مردم سرزمین‌مان هستند.

حتی اگر آدم شكمویی نباشید، به هر حال خوردن غذاهای گوناگون برای‌تان یك لذت بی‌نظیر است كه انكارش ناممكن می‌نماید.

براساس آنچه در سفرنامه‌ها آمده یكی از جذابیت‌های سفر برای بشر از دیرباز تا كنون چشیدن طعم خوراكی‌های سرزمین‌های مختلف است.

این‌كه مردم كدام منطقه چه غذایی را بهتر می‌پزند یا اینكه در كدام ناحیه از كشور چه غذایی از محبوبیت بیشتر برخوردار است، می‌تواند زمینه‌ای برای شناخت روحیه مردم نواحی مختلف كشورمان باشد.مواداولیه غذاها معمولا از جمله مواد خوراكی است كه درمنطقه به راحتی در دسترس است.

اگر در تعطیلات نوروز به نواحی مختلف كشور سفر می‌كنید، سعی كنید آشنایی با خوراكی‌های مخصوص منطقه را در برنامه‌تان بگنجانید.

هرگز سعی نكنید در بازگشت از سفر مقدار زیادی خوراكی بومی و محلی را برای سوغات یا نگهداری در خانه به همراه بیاورید، به‌نظر می‌رسد بزرگ‌ترین ضرر این كار صرف پول و انرژی باشد، چرا كه خوراكی‌های خاص هر منطقه در همان محل به‌نظر خوشمزه‌تر و گواراترند، هر چه خوراكی‌ها از سرزمین‌شان دور می‌شوند انگار مزه و حس و حال‌شان را از دست می‌دهند.

شاید هم قرار گرفتن در مناطق آب و هوایی مختلف سبب می‌شود تا اشتهای ما برای خوردن خوراكی مخصوص آن منطقه تحریك شود و میل زیادی به خوردن خوراكی‌های بومی داشته باشیم، اما پس از ترك محل هنگامی كه به خوراكی كه از سفر آورده‌اید نگاه می‌كنید شوق چندانی به خوردنش نخواهید داشت.

چند بار پیش آمده كه در سفر به استان‌های شمالی كشور كلوچه و مربای زیادی خریده و با خود به شهرتان آورده باشید اما در روزمرگی زندگی پس از سفر هرگز میلی به خوردن كلوچه نداشته‌‌اید و مربای‌تان هفته‌ها در یخچال مانده‌است.

البته این یك حكم قطعی نیست و نیازی ندارید تا برای نقض این نظریه به حافظه‌تان زیادی فشار بیاورید تا بتوانید ثابت كنید كه همیشه هم اوضاع اینگونه نیست، پذیرفتنی است كه در برخی موارد خوراكی‌هایی كه با خود از سفر آورده‌اید با استقبال دوستان و آشنایان روبه‌رو شده‌باشد كه این البته می‌تواند از خوش‌شانسی شما باشد.5 منطقه از كشور بیش از سایر جاها مسافران نوروزی را پذیرایی می‌كنند.

استان‌های شمالی و جنوبی كشور، اصفهان، خراسان و فارس بیشترین گردشگران نوروزی را جذب می‌كنند.

خوردن غذاهای بومی به هنگام سفر شاید یكی از بزرگ‌ترین لذت‌های سفر به شمار بیاید، نترسید كه انگ شكمویی به شما بچسبد با خیال راحت تلاش كنید تا غذایی را كه با ذائقه‌تان سازگار است بیابید و لذت سفرتان را كامل كنید.

برای این‌كار لازم است تا پیش از سفر چیزهایی درباره غذاهای بومی بدانید تا برنامه‌ریزی سفر نوروزی‌تان كامل شود.

گاهی هم شاید بتوان اطلاعات لازم را از روزنامه‌ها یا مجله‌ها به‌دست آورد، شاید بهتر باشد تا رسانه‌ها در كنار سایر اطلاعاتی كه به مسافران نوروزی می‌دهند به معرفی غذاها هم بپردازند تا به این وسیله به بقای آشپزی بومی كمك كنند.

هر چند پهنه استان‌های جنوبی بسیار گسترده است و حتما غذاها و خوراكی‌های بسیار متنوعی دارند اما توضیح دادن درباره تمامی غذاها در یك صفحه روزنامه ناممكن است پس ما ناچاریم در هر استان به یكی- دو غذا اكتفا كنیم، ‌اگر بیشتر مشتاق بودید خودتان سررشته كار را به دست بگیرد و تا ته ماجرا بروید.

ماهی را فراموش نكنید

اگر برای گذراندن تعطیلات نوروز به شمال یا جنوب كشور می‌روید تا آن‌جا كه می‌توانید ماهی بخورید البته سعی كنید حتما ماهی تازه بخورید.

یكی از بهترین غذاهایی كه جنوبی‌ها با ماهی می‌پزند همان قلیه‌ماهی معروف است كه خورشتی از تركیب ماهی، سیر، كمی تمرهندی و صدالبته ادویه و فلفل فراوان است.ماهی قلیه را معمولاً ماهی سنگ‌سر استفاده می‌‌‌كنند هر چند كه در یكی- دو دهه اخیر پای ماهی‌های دیگر هم به قابلمه قلیه باز شده اما مطمئن باشید بهترین ماهی همان‌ سنگ‌سر است شاید مهم‌ترین دلیلش كله بزرگ ماهی باشد كه می‌تواند به راحتی در میان خورشت خودنمایی كند.

نكته مهم این غذا در این نهفته است كه آشپز باید با مهارت خاصی ماهی را با سبزی و پیاز و سیر تفت بدهد به‌طوری‌كه تكه‌های ماهی‌ها له نشوند و شكل اولیه‌شان را حفظ كنند.
وقتی ماهی می‌خورید به دست‌‌های میزبان‌تان نگاه كنید.

یك نكته كلیدی برای بهتر خوردن ماهی در استان‌های جنوبی‌ كشور این است كه به جای این‌‌كه از ابتكارات خودتان بهره ببرید به دست‌های میزبان‌تان توجه كنید.جنوبی‌ها مهارت ویژه‌ای در خوردن ماهی دارند، آن‌قدر كه همیشه از میهمانان غیرجنوبی‌شان جلوترند.

بیشتر جنوبی‌ها ماهی را با دست پاك می‌كنند، شما هم بهتر است دست كار شوید و برای لذت بردن از غذا با دست خارهای ماهی را جدا كنید و گلوی‌تان را در امان نگه‌دارید.

ماهی تنوری(صبور)

هیچ كس به درستی نمی‌تواند نظر بدهد كه نام این ماهی را با «س» باید نوشت یا با «ص» هر چند گروهی دلیل آورده‌اند كه چون خوردن این ماهی به صبر زیاد نیاز دارد پس باید آن را صبور نوشت.

صبور به ضم «ص» ماهی‌ای است كه در تنور، فر یا روی منقل پخته می‌شود و هیچ‌كس تا كنون این ماهی را به روش دیگر ماهی‌ها در ماهی‌تابه سرخ نكرده، اگر كسی این كار را كرده باشد مسلماً یك غیرجنوبی بوده كه انواع ماهی را نمی‌شناسد.

ماهی صبور را به شكل درسته در بازار می‌فروشند، به عبارتی این ماهی را هرگز تكه تكه نمی‌كنند، فقط محتویات شكمش را با مهارت خارج كرده و می‌شویند.

مخلوطی از سیر، پیاز، سبزی ماهی و آب تمر هندی را به شكم ماهی می‌مالند و آن را در تنور می‌‌گذارند تا پخته شود، این روزها در غیبت تنور از فر هم استفاده می‌‌كنند، پیش‌تر از این گروهی نیز صبور را در توری كباب می‌گذاشتند و روی ذغال كباب می‌كردند.

خوردن صبور آداب ویژه دارد، معمولا برای هر نفر یك ماهی آماده می‌‌‌كنند و آن‌را در سینی گرد كوچكی روی سفره، مقابلش می‌‌گذارند، صبور حتی سر سفره هم تكه تكه نمی‌شود.
جنوبی‌های اصیل تمام گوشت ماهی را به راحتی از پوست جدا می‌كنند و پوست ماهی را درسته كف سینی برجای می‌گذارند، شما هم بهتر است به دست‌های میزبان‌تان اعتماد كنید و از او بخواهید كه ماهی‌تان را پاك كند. یادتان باشد بعد از خوردن ماهی صبور دم كرده چای با لیمو عمانی بخورید.

آوازه سالاد شیرازی در ایران

استان فارس دیدنی‌های بسیاری دارد اما صرف‌نظر از آثار تاریخی‌اش آنچه معمولا از این استان در ذهن می‌ماند، ‌طعم به یاد ماندنی فالوده شیرازی است كه بی‌نظیر است.

سالاد شیرازی هم كه آوازه‌اش تمام ایران را برداشته و خوردنش به یكی از لذت‌های خوراكی تبدیل شده‌است، اما اگر این سالاد را با كلم پلوی شیرازی بخورید نورعلی نور است.

كلم پلو وقتی شیرازی باشد با كلم پلوهای معمولی قدری تفاوت خواهد داشت، كدبانوهای شیرازی سبزی تازه را نیز به این غذا اضافه می‌كنند، سبزی را در آب برنج می‌ریزند اندكی بعد برنج را به آن اضافه می‌كنند و پس از چلوكش كردن برنج، كلم سرخ شده را همراه سرگنجشكی‌هایی كه قبلا آماده شده لابه لای پلو می‌گذارند تا دم بكشد.

بریانی‌

سفر به اصفهان تنها به دیدن میدان نقش جهان و چهل ستون و منارجنبان خلاصه نمی‌شود، نمی‌توانید تمام طول سفر را هم به تماشای پیچ و خم زاینده رود بنشینید.

وقتی ‌چشم‌تان از هنر و صنایع‌دستی و استادان صنعت‌كار سیر شد، در می‌یابید كه سخت گرسنه‌اید، آن وقت می‌توانید رد بوی خوش غذا را بگیرید و بروید تا به یك بریانی فروشی برسید.اگر ذائقه‌تان با گوشت سازگار است از بریانی(بریونی) اصفهان نگذرید.

این غذا كه تركیبی چرب و گوشتی دارد در بسیاری از مناطق اصفهان پخته و فروخته می‌شود. كفگیرهای بزرگ با دسته‌های بلند حكایت از روش پخت متفاوت بریونی دارد، طول دسته این كف‌گیرها به این دلیل بلند است كه به هنگام پخت غذا دست آشپز از آتش در امان بماند.

برای درست كردن این غذا گوشت چربی‌دار گوسفند را همراه با جگر سفید و قلوه‌گاه با پیاز نسبتا زیاد كاملا می‌پزند.بعد از پخت، در آبكش می‌ریزند و پس از جدا كردن استخوان‌ها تمامی تركیب پخته شده را در چرخ گوشت می‌اندازند.

ماده اولیه به‌دست آمده را در كفگیر‌ها می‌ریزند و در آتش تنور نگه می‌دارند، در تمام مدت زمان پخت در تنور آشپز كفگیر محتوی بریونی را در دست دارد و كمی كه پخته شد بریونی را از یك كفگیر در كفگیر دیگر بر می‌‌گرداند این كار ممكن است چند بار تكرار شود تا بالاخره بریونی آماده خوردن شود، اگر هوس كردید این غذا را بخورید یادتان باشد كه نگاه كردن به سرعت عمل آشپز در برگرداندن یك كفگیر روی كفگیر دیگر از لذت‌های بریونی خوردن در اصفهان است.

بدون دغدغه سیر بخورید

در استان‌های شمالی عطر ماهی سرخ شده با برنج اعلا در هم می‌آمیزد و حتما مقاومت شما را برای پیگیری هر نوع رژیم در هم خواهد شكست، در این مناطق هر چقدر دلتان می‌خواهد سیر ترشی بخورید و دلی از عزا در بیاورید.

ترش تره‌

ترش تره تركیبی از سبزی و آردبرنج و تخم مرغ است كه البته سیر هم به اندازه كافی در آن وجود دارد.برای درست كردن ترش تره، ‌ ابتدا سبزی را پخته و در حالی‌كه هنوز آب دارد، سیر تفت داده شده را به آن اضافه می‌كنند و در همان حال روی اجاق نگه‌می‌دارند، تخم مرغ‌ها را در تابه سرخ می‌كنند و همراه با فلفل و نمك به دیگ آرد  و سبزی اضافه می‌كنند، پخت غذا تا زمان جا افتادن ادامه پیدا می‌كند، آب نارنج، ترشی اصلی این غذاست كه بعد از تخم‌مرغ‌ها به دیگ می‌رود.

فسنجان رشتی‌

رشتی‌ها فسنجان را با مرغابی می‌پزند، هیجان‌انگیز آن است كه مرغابی فسنجان را درسته پخته و سر سفره می‌آورند، همین ویژگی فسنجان رسمی رشت را از دیگر فسنجان‌هایی كه تا حالا خورده‌اید جدا می‌كند.

البته رب انار نیز در این شهر از انار ترش (ترش انار) درست می‌شود كه به‌دلیل ترشی انار، فسنجان كدبانوهای رشتی معمولا ترش است و البته مردم آن نواحی فسنجان را ترش بیشتر می‌پسندند، اگر ذائقه‌تان به ترشی گرایش چندانی ندارد از میزبان‌تان به خاطر زحمتی كه كشیده تشكر كنید و لب به فسنجانش نزنید.

یادتان باشد در رستوران‌های این شهر هم فسنجان سفارش ندهید، اما اگر ذائقه ماجراجویی دارید بخورید و لذت ببرید.كته كباب، باقلاقاتوق، كباب ترش و میرزا قاسمی هم كه در كنار انواع ماهی در بیشتر رستوران‌های شمال به راحتی در دسترس است.

«شاندیز» دلپذیر

مشهد مهم‌ترین شهر زائرپذیر ایران است، ‌در طول سال میلیون‌ها نفر به قصد زیارت راهی استان خراسان می‌شوند، اما جالب است بدانید كه در رستوران‌های «شاندیز» مشهد، هیچ غذای بومی خاصی سرو نمی‌شود.

اما به هر حال خوردن آن چلوماهیچه معروف مشهد برای زائران بخشی از لذت سفر است.

خود مشهدی‌ها به شیشلیك و چلوكباب مخصوص شهرشان هم علاقه زیادی دارند؛ شیشلیكی كه در دیگر شهرهای كشور از جمله كیش و تهران هم شعبه دارد و تقریبا بیشتر مسافران را به‌خود می‌كشاند.

يکشنبه 4/1/1387 - 14:10
اخبار

موادغذائی:
خوردن غذاهای سالم و متنوع، مواردی است كه لذت سفر را چند برابر می‌كند و گاهی اساسا دلیل سفرهای كوتاه خارج شهری است.

اگر به موارد یاد شده، لزوم غذا خوردن در بین راه برای سفر‌های طولانی یا وسوسه چشیدن طعم‌های تازه در سفر به مناطق محلی را هم اضافه كنیم، در می‌یابیم كه غذا و غذا خوردن، جزء لاینفك سفر است اما از آنجایی كه همین غذای لذت بخش، درصورت آلوده بودن می‌تواند خطرات زیادی را برای سلامت مسافران به همراه آورده و تبدیل به یكی از خطرات سفر شود، ذكر نكاتی برای تشخیص كیفیت مناسب غذاها ضروری است تا شاید به‌این وسیله در گذراندن تعطیلاتی سالم و خوش، به شما كمك شده باشد.

افزایش اشتها در طول سفر سبب می‌شود تا اشتیاق   مسافران برای خوردن  مواد غذایی بیشتر  شود. برای دوری از مشكلات احتمالی به‌وجود آمده از خوردن غذاهای گوناگون بهتر است نكات زیر را رعایت كنید:

1 - درست است كه بهترین گزینه برای غذا خوردن در سفر این است كه مواداولیه سالم و تازه را تهیه كرده و شخصا طبخ كنید اما در همین مورد هم باید توجه داشته باشید كه از خریداری مواد غذایی در كنار جاده پرهیز كنید چرا كه این مواد غذایی معمولا مدت زمان زیادی رادر خارج از یخچال مانده‌اند، اغلب فله‌ای بوده و از كیفیت آنها اطلاع كافی ندارید. در همین راستا بد نیست بدانید كه مواد حاوی پروتئین، فساد پذیری بالایی دارند بنابراین گوشت، مرغ، ماهی و تخم‌‏مرغ را فقط از مراكز مجاز كه زیر نظر سازمان دامپزشكی كشور هستند تهیه كنید.

2 - در طول سفر، نوع غذایی كه می‌خورید هم، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است با توجه به اینكه رطوبت زیاد، رشد و تكثیر میكروب‌ها را بیشتر می‌كند، باید سعی كنید از غذاهای نیمه خشك با رطوبت كم استفاده كنید، در این میان، غذاهای كاملا داغ و تازه، میوه‌های تازه پوست كنده، انواع كنسروها، بستنی‌‏های پاستوریزه، غذاهای خشك و نان تازه جزو غذاهای سالم تلقی می‌‏شوند. اما سالاد‌ها به ویژه سالادهایی كه در آنها كاهو به كار رفته است و غذاهای دریایی در غداخوری‌‏های بین راهی مناسب نیستند.

3 - بهترین میوه‌هایی كه برای مسافرت می‌‏توان همراه داشت، میوه‌هایی مانند موز، سیب و پرتقال هستند كه برای مصرف باید پوست آنها كنده شود.

4 - از خوردن میان وعده‌های بین راهی مثل لواشك‌های محلی، فلافل، سمبوسه و پیراشكی به‌دلیل عدم‌نظارت بهداشتی خودداری كنید.

5 - با توجه به‌مدت تعطیلات و احتمالاً تعجیل در ساعت حركت، ممكن است در تهیه غذا كوتاهی شود اما هر چقدر هم عجله داشتید، سعی كنید غذا به شكل كامل پخته شود چراكه غذا، به ویژه گوشت‌ها اگر به‌طور كامل پخته نشوند، آلودگی و فساد آنها افزایش می‌یابد. در مورد كباب‌ها هم این تفكر عامه كه چون گوشت روی شعله مستقیم قرار گرفته، بنابراین قسمت درونی آن پخته می‌شود، اشتباه است چرا كه بارها دیده شده كه روی ( سطح) كباب به حالت سوخته درآمده اما درون آن همچنان نپخته مانده است. همچنین از خوردن تخم مرغ نیم پز (عسلی) نیز به‌طور جدی بپرهیزید.

6 - زمانی كه در بیرون از منزل كباب می‌پزید، از ظروف تمیز برای كباب‌های پخته استفاده كنید و هیچوقت ظروفی را كه در آنها گوشت خام قرار داشته و هنوز شسته نشده است برای كباب‌های پخته استفاده نكنید.

7 - در سفر به مناطق محلی و روستاها، از خوردن شیر تازه دوشیده شده از دام یا بستنی و پنیر محلی و كلا محصولات لبنی تازه خودداری كنید چرا كه قرارگرفتن تحت این تفكر كه غذاهای روستایی، طبیعی و نتیجتا سالم هستند، ممكن است شما را در آستانه ابتلا به بیماری‌هایی نظیر تب مالت قراردهد.

8 - هنگام استفاده از غذاهای محلی یا برای یافتن رستوران‌های معتبر در شهرستان‌ها، ازافراد بومی راهنمایی بخواهید چرا كه استفاده ازغذاهای محلی، نیاز به شناخت كیفیت آن دارد. به‌عنوان مثال، اگر به استان‌های شمالی كشور سفر می‌كنید، هنگام خوردن ماهی و... از افراد بومی راهنمایی بخواهید.

9 - چنانچه به مناطق كوهستانی مسافرت می‌كنید از خوردن قارچ به‌طور جدی خودداری كنید.

10 - در طول سفر آب را فقط از منابع مطمئن تهیه كرده یا از آب‌های معدنی استفاده كنید و اگردركنار جوی آبی توقف كرده‌اید تا غذا را در آن جا میل كنید. به هیچ وجه به فكر استفاه ازآب نیفتید. مصرف آب‌‏های سطحی، چشمه‌ها و دریاچه‌ها به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود.در مواردی هم كه به سلامت آب مشكوك هستید یا برای كودكان غذا تهیه می‌كنید، جوشاندن آب به‌مدت 5 دقیقه یا استفاده از قرص‌‏های هالوژن طبق دستورالعمل سازنده، به سلامت آب كمك می‌كند.

11 -یخ را از مراكز مطمئن تهیه كرده و از مصرف یخ‌‏هایی كه در شرایط غیربهداشتی و روی زمین نگهداری یا خرد می‌‏شوند، خودداری كنید.

12 - در سفر ممكن است برای بازدید چرخ‌های ماشین به آنها دست بزنید یا اگر از وسایل نقلیه عمومی مانند اتوبوس یا قطار استفاده می‌كنید به صندلی‌ها، پنجره و... دست بزنید اما فراموش نكنید كه قبل از خوردن غذا، دست‌های خود را بشویید. به‌طور كلی پس از استفاده از سرویس‌های بهداشتی، برداشتن گوشت‌خام، سیگار كشیدن، دست زدن به حیوانات و دست زدن به زباله یا چمن حتما دست‌های خود را بشویید.

13 - باید به كسانی كه از غذا در رستوران‌های بین راهی استفاده می‌كنند یادآوری كنیم كه در بین رستوران‌های بین راهی، رستوران‌های غیراستاندارد زیادی وجود دارد كه متأسفانه سطح نظارت و بهداشت در این واحدها ابتدایی است. چنانچه مجبور به خوردن غذا در رستوران‌های بین راهی شدید، درصورت امكان از رستوران‌های معتبر و مورد اطمینان استفاده كنید. برای ارزیابی سطح (رعایت) بهداشت در اینگونه واحدها باید به وضعیت دستشویی‌ها، لباس كارگران ِ نظافت میزها، حضورمگس ها و سایر حشرات، وسایل صرف غذا مانند چنگال، قاشق، لیوان، پارچ آب و غیره توجه كرد. همچنین دراین واحدها برای تشخیص سالم بودن غذا باید از حواس خوداستفاده كنید، مانند استفاده از حس بینایی برای تشخیص رنگ و كیفیت غذا، حس بویایی برای بوی غذا و حس چشایی برای طعم غذا!

14 - تا حد امكان از خوردن انواع خورش‌ها، كباب كوبیده، سالاد الویه و همبرگر خودداری كنید. از انواع غذاهایی كه می‌توان آن را چندین بار گرم كرد و ماندگی آن به سختی قابل تشخیص است خورش‌ها هستند. از مصرف كباب كوبیده و همبرگر به‌دلیل عدم‌اطلاع از كیفیت گوشت به كار برده شده، عدم‌اطلاع از ماندگی چندروزه گوشت چرخ شده و به كاربردن مواداولیه مختلف از جمله خرده نان، ادویه جات و غیره، از مصرف سالاد الویه به‌دلیل خام بودن مواداولیه موجود درسس مایونز مانند تخم مرغ و...، همچنین عدم‌نظارت بر چگونگی تهیه الویه (به‌صورت دستی تهیه می‌شود) در رستوران‌های غیرمعتبر بین راهی به‌طور جدی خودداری كنید.

15 - دستور طلایی پیشگیری از مسمومیت غذایی، پختن غذا و خوردن آن در همان روز است. طی سفر برای حمل مواد غذایی فاسد شدنی، از یخدان مناسب استفاده كنید، هرگز غذاهای پخته شده را بیش از دو ساعت (اگر هوای اتاق گرم است، بیش از یك ساعت) در دمای محیط رها نكنید. برای دوباره گرم كردن غذاها باقیمانده آنهارا تا 74 درجه سانتی گرادگرما دهید وهمچنین غذاهایی كه بیش از سه روز حتی در یخچال باقی‌مانده‌اند را مصرف نكنید.

يکشنبه 4/1/1387 - 13:57
اخبار

اگر هر فردی مراقبت‌های ساده بهداشتی دهان و دندان را رعایت كند مطمئنا شانس از بین رفتن دندان‌هایش بسیار كاهش خواهد یافت، اما از آنجا كه این مراقبت‌ها هرگز به‌طور كامل اجرا نمی‌شوند، دندان‌ها نیز در معرض خطر از دست رفتن قرار دارند.به‌طور كلی دندان‌ها به دو صورت از دست می‌روند: یا به‌دنبال فرایندهای عفونی نظیر پوسیدگی و بیماری های لثه، و یا به دنبال وارد آمدن صدمه‌ای به دندان‌ها. به هر حال، دندان‌ها به هر دلیلی كه از دست بروند، عملكرد و زیبایی وابسته به آنها با اختلال روبه‌رو می‌شود. بنابراین جایگزین كردن دندان‌های از دست رفته امری واجب خواهد بود كه توسط پروتزهای دندانی یا همان دندان‌های مصنوعی صورت می‌گیرد.به‌طور كلی واژه پروتز به هر شیء خارجی اطلاق می‌شود كه برای جایگزین كردن بافتی از دست رفته در بدن كار گذاشته می‌شود. طبعا پروتزهای دندانی، وظیفه بازسازی ظاهر و عملكرد دندان‌های از دست رفته یا به‌شدت تخریب شده را بر عهده دارند. عوارض از دست رفتن دندان‌هاوقتی دندانی از دست می‌رود، بر حسب اهمیت آن دندان، فرد با مشكلات مختلفی روبرو می‌شود. اولین مشكل فرد مربوط به فرایند جویدن است. از دست رفتن دندان به‌خصوص دندان‌های آسیاب بزرگ، جویدن را دچار اختلال می‌كند.مشكل دیگر به هم ریختن سازماندهی دندان‌هاست. دندان‌ها در ارتباط با یكدیگر و مجموعه آنها در ارتباط با مفصل گیجگاهی فكی و عضلات جونده، ساز و كار بسیار پیچیده‌ای دارند كه به آن(اكلوژن) می‌گویند. گرچه این جا مجال پرداختن به این بحث تخصصی نیست، اما به‌طور اختصار باید گفت از دست رفتن حتی یك دندان باعث اختلال اكلوژن می‌شود.ساده‌ترین نمونه آن از دست رفتن اولین دندان آسیاب بزرگ فك پایین به‌دلیل پوسیدگی است. در این حالت دو دندان كناری، یعنی دومین دندان آسیای بزرگ وكوچك به‌طرف فضای خالی ناشی از كشیده شدن آسیاب بزرگ منحرف می‌شوند. در نتیجه تماس بین این دو دندان با دندان‌های فك فوقانی دچار اشكال می‌شود.دندان‌های فوقانی هم كه دندانی را درفك پایین مقابل خود ندارند، دچار رویش بیش از حد شده و به طرف پایین حركت می‌كنند. دندان‌های جلوتر هم به‌ دلیل برهم خوردن تماس ها با دندان‌های عقبی دچار درهم ریختگی می‌شوند. در ادامه مشكلات بافت‌های نگهدارنده هم به مشكلات دندانی افزوده می‌شود كه درمان تمامی آنها پُرهزینه و سخت خواهد بود. یكی از مهم‌ترین مشكلات به دنبال از دست رفتن دندان‌ها و جایگزین نكردن آنها، تحلیل استخوان فك است. اگر فعالیت هر عضوی در بدن متوقف شود، آن عضو به مرور دچار تحلیل و فرسودگی می‌شود.فعالیت فیزیولوژیك استخوان فك هم به‌دنبال از دست رفتن دندان‌ها مختل شده و استخوان به‌طور برگشت ناپذیر دچار تحلیل می‌شود و اگرچاره ای برای این مشكل اندیشیده نشود، امكان انجام درمان های عادی پروتز نیز در آینده میسر نخواهد بود. مشكل دیگر مرتبط با از دست رفتن دندان‌ها، به‌خصوص دندان‌های جلویی، به‌هم خوردن زیبایی فرد است. در این حالت، فرد حتی ممكن است در جامعه و هنگام شركت در فعالیت‌های اجتماعی دچار مشكل شده و به تبع آن با مشكلات روحی و افسردگی مواجه شود. از دست رفتن دندان‌ها برای بسیاری افراد نشانه پیری و از كارافتادگی است كه می‌تواند همراه با مشكلات روحی برای این قبیل افراد باشد. صحبت كردن نیز به دنبال از دست رفتن دندان‌های جلویی ممكن است دچار اشكال شود. انواع پروتزهای دندانیبر حسب تعداد یا محل دندان‌های از دست رفته یا شدت تخریب دندان‌ها می‌توان از طرح درمان‌های متفاوتی استفاده كرد. به‌طور كلی سه نوع درمان پروتز وجود دارد: متحرك، ثابت و پروتزهای متكی بر ایمپلنت. پروتز متحرك همان‌طور كه از نامش پیداست، شامل درمان‌هایی است كه پروتز در آن متحرك بوده و قابل خارج كردن از حفره دهان است. خود پروتزهای متحرك دو نوع هستند: كامل و پارسیل. پروتز كامل، همان دندان مصنوعی‌های معروفی هستند كه به‌دنبال از دست رفتن دندان‌های یك یا هر دو فك ساخته می‌شوند و اغلب افراد مسن از همین دست دندان‌ها استفاده می‌كنند. اگر هم فرد تعدادی از دندان‌های خود را از دست داده باشد، می‌توان از پروتزهای پارسیل استفاده كرد. این پروتزها كه به پلاك‌های متحرك معروف هستند، به وسیله قلاب‌های فلزی به دندان‌های باقیمانده گیر می‌كنند.ایراد بسیار بزرگ پروتزهای متحرك، جدا از بحث متحرك بودن و مشكلات مربوط به آن، عدم جلوگیری از تحلیل استخوان باقیمانده است. بنابراین دیر یا زود این پروتزها گیر خود را از دست داده و اصطلاحاَ لق می‌شوند كه نیاز به قالب‌گیری و تصحیح دارند. در عین حال این پروتزها نیاز به مراقبت های خاصی دارند و شب‌ها باید حتما از دهان خارج شوند. نوع دیگری از پروتزهای متحرك كه در حال حاضر رواج بیشتری در كشور ما پیدا كرده (اوردنچر)است. در اوردنچر ریشه‌های قابل نگهداری دندان‌های جلویی (عمدتا دندان نیش) درمان ریشه شده و پروتز متحرك كامل، با اتصالات مخصوصی به این ریشه‌ها متصل می‌شود. حسن بزرگ این پروتزها تحلیل بسیار كمتر استخوان فك و گیر بالاتر آنها در مقایسه با پروتزهای كامل عادی است.پروتزهای ثابت (یا همان روكش‌های چینی) رایج‌ترین روش درمان در تمام دنیا برای جایگزین كردن یك یا دو دندان از دست رفته در شرایطی است كه دندان‌های كناری در دهان وجود دارند. همچین پروتز ثابت، اصلی‌ترین درمان برای بازسازی دندان‌های تخریب شده‌ای است كه امكان انجام درمان‌های عادی ترمیمی برای‌شان وجود ندارد. اگر یك یا چند دندان از دست رفته باشند و دندان‌های كناری وجود داشته باشند، می‌توان دندان‌های كناری را تراش داده و یك پل (بریج) روی این پایه‌های باقیمانده سوار كرد كه دندان یا دندان‌های غایب را جایگزین می‌كند.ایراد بزرگ این درمان تراش خوردن دندان‌های سالم است كه بسیاری از بیماران به‌همین دلیل آن‌را نمی‌پذیرند. اما در بازسازی دندان‌های به‌شدت تخریب شده كه اغلب آنها تحت درمان ریشه قرار گرفته اند، ابتدا هسته‌ای شبیه شكل دندان تراش خورده روی دندان ساخته شده و سپس روكش روی این هسته سوار می‌شود.

يکشنبه 4/1/1387 - 13:55
اخبار

چشم‌پزشكان ایرانی روش جدیدی در جراحی افتادگی پلك به دنیای پزشكی معرفی كردند كه عوارض جانبی روش‌ فعلی را ندارد و در آن، فرآیند ترمیم ناحیه تحت عمل با سرعت بیشتری صورت می‌گیرد.دكتر محسن بهمنی كشكولی، فوق تخصص جراحی حدقه، مجاری اشكی و پلاستیك چشم، و معاون پژوهشی مرکز تحقیقات چشم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران، در این باره می گوید: «در روش قدیمی جراحی افتادگی پلك، از قسمت های مختلف بدن مثل پا بافتی جدا می‌شد تا پلك به ناحیه پیشانی اتصال داده شده و بالا آورده شود. روش سنتی نیازمند برش 12 تا 15 سانتی‌متری در كنار پا است كه به عوارضی از قبیل پارگی عضله، فتخ عضله و خونریزی و عفونت در آن ناحیه و به خصوص باقی ماندن جای زخم به صورت بسیار بزرگ در كنار پا منجر می‌شود. اما در روش جدید كه در مجامع بین‌المللی و مجله رسمی انجمن پلاستیك اروپا ارائه شده است، از برش بسیار كوچكی برای به دست آوردن این پیوند استفاده می‌شود كه باعث می‌شود هم ترمیم بسیار سریع تر صورت گیرد و تقریبا جای زخم باقی نماند و هم خطر فتخ عضله یا پارگی عضله رفع شود.»بررسی روش جدید جراحی پلك از سال 2005 آغاز شد. مقاله بررسی این روش، در كنگره بین‌المللی چشم پزشكی ایران در سال 2005 ارائه شد و پس از آن به روشی تبدیل شد كه هزینه‌ای علاوه بر آندوسكوپ ایجاد نمی‌كرد. در نهایت با ایجاد تغییراتی، این روش به تکنیک بدون آندوسكوپ تغییر داده شد كه همان برش‌های كوچكی است كه در روش جراحی جدید انجام می‌شود. این مقاله پس از داوری‌های صورت گرفته، دو ماه پیش به چاپ رسید و به عنوان روشی جدید برای این نوع عمل جراحی معرفی شد كه برای اولین بار در دنیا اتفاق می افتد.دكتر بهمنی كار جدیدی را كه توسط محققان ایرانی در رابطه با انسداد مجرای اشكی انجام شده، طبقه‌بندی انسدادهای مجاری فوقانی عنوان كرده و می گوید: «پیشینه این طبقه‌بندی به مقاله‌ای بر می‌گردد كه در سال 2003 در مجله چشم پزشكی آمریكا چاپ شد و در آن روشی جدید ارائه دادیم كه مورد قبول قرار گرفت. ولی گفته شد كه باید در این روش جدید، مراحل علمی طی شود. این مراحل طی سه سال اخیر طی شد و هم اكنون پس از داوری‌های انجام شده برای چاپ در مجله چشم پزشكی اروپا آماده است و به عنوان روشی جدید ارائه شده است.»او با اشاره به موفقیت‌های پژوهشی ایران در زمینه استفاده از امواج رادیویی در جراحی‌های پلك و صورت، می گوید: «جراحی‌هایی كه بر روی پلك و قسمت های مختلف صورت و ابروها صورت می‌گیرد، در قدیم توسط چاقو انجام می‌شد كه پس از آن برای كاهش برش ها و ترمیم بهتر و سریع تر، و خونریزی كمتر از لیزر استفاده شد. طی چهار، پنج سال اخیر امواج رادیویی در این جراحی‌ها مطرح و ادعا شده كه شانس صدمه به بافت اطراف آن بسیار كمتر می‌شود.»او ادامه می دهد: «ما برای اثبات این ادعا طی مطالعه ای كه بر روی بیماران افت پلك داشتیم این مقایسه را بین چاقو و امواج رادیویی انجام دادیم كه نتایج این مطالعه نشان داد كه خون‌ریزی حین عمل و كبودی بعد از عمل، در بیمارانی كه از روش امواج رادیویی در آنها استفاده شده بسیار كمتر بوده و در نتیجه ترمیم زخم نیز در آنها سریع تر می‌باشد. اما از نظر جا گذاشتن زخم فرقی بین چاقو و امواج رادیویی پیدا نكردیم.

يکشنبه 4/1/1387 - 13:52
اخبار

یك بررسی نشان داد كه تنها دو هفته نخ دندان كشیدن، علاوه بر مسواك زدن، می‌تواند خونریزی لثه‌ها را كاهش دهد و بوی بد دهان را برطرف كند.‌ به گزارش هلث دی نیوز در این بررسی، 51 جفت دو قلوی 12 تا 21 ساله به دو گروه تقسیم شدند: یك گروه روزی دو بار دندان‌ها و زبانشان را مسواك می زدند و گروه دیگر علاوه بر این كار دو بار در روز نخ دندان می‌كشیدند.پس از دو هفته، گروهی كه مسواك می‌زدند و نخ دندان می‌كشیدند، 38 درصد كمتر  دچارخونریزی لثه شدند و بوی بد دهان آنها نیز كاهش یافت. بر عكس در گروهی كه نخ دندان نمی‌كشیدند، خونریزی لثه 4 درصد افزایش یافت.دكتر والتر برتز از كالج دندان پزشكی دانشگاه نیویورك و سرپرست این تحقیق  گفت:"خونریزی لثه و بوی بد دهان اغلب اولین علامت بهداشت بد دهان است كه در نهایت ممكن است به مشكلات بیشتر بافت‌های اطراف دندانی(پریودنتال) منجر شود.یك راه مناسب برای جلوگیری از بیماری بافت‌های اطراف دندانی و پوسیدگی دندان رعایت كامل بهداشت دهان در خانه و  مراجعه مرتب به دندان پزشك است."       

يکشنبه 4/1/1387 - 13:48
اخبار

95 در صد آسیب‌های چشمی كه در اثر انفجار مواد محترقه به وجود می آید باعث نابینایی می‌شود.«دختر 19 ساله‌ای كه به قصد تفریح در شب چهارشنبه ‌سوری قصد سوار شدن به یك دستگاه موتورسیكلت را داشت، به دلیل پرتاب نارنجك دچار مجروحیت چشم شد و چشم راست وی به دلیل پرتاب مواد محترقه دینامیتی، از ناحیه قرنیه دچار پارگی شده است.» «جوان 25 ساله‌ای بر اثر انفجار مواد محترقه از ناحیه چشم مجروح شد. شدت حادثه به حدی بود كه او بینایی خود را از دست داد.» چندین سال است كه درست در همین روزها، در صفحه حوادث روزنامه‌ها این تیترها بیشتر به چشم می ‌خورند.آیین باستانی چهارشنبه ‌سوری در سال‌های اخیر به یك بحران اجتماعی و پزشكی تبدیل شده است و در این میان، آتش بازی یكی از علل اصلی آسیب‌های شدید چشمی در كشور ماست. مثلا طبق آمارها در دو سال گذشته، حدود 450 بیمار در روزهای آخر سال به اورژانس بیمارستان فارابی مراجعه كرده‌اند و شایع ترین آسیب‌های ناشی از استفاده از مواد محترقه در شب چهارشنبه‌ سوری، آسیب‌های پلك، خراش قرنیه و تخلیه چشم بوده است. همچنین بر اساس گزارش‌های آماری موجود، در سال 84 ، یك هزار و 58 دانش‌آموز و دانشجو (8/53 درصد) مصدوم حوادث شب چهارشنبه آخر سال بودند كه بیشترین ماده محترقه مصرفی نیز ترقه (4/65 درصد) گزارش شده است. بیشترین عضو آسیب‌دیده در حوادث شب چهارشنبه آخر سال 84 به ترتیب دست (5/34 درصد) و چشم (27 درصد) بوده است. دكتر هوشنگ فقیهی، دانشیار دانشگاه علوم پزشكی تهران و فوق‌تخصص شبكیه در این گفت‌وگو ضمن تاكید بر علل ایجاد آسیب‌های چشمی كه منجر به نابینایی می ‌شوند، در مورد عوارض و خطرات ناشی از استفاده از مواد محترقه در شب چهارشنبه ‌سوری توضیح می‌دهد. آقای دكتر از نابینایی در اثر آسیب‌های چشمی شروع كنیم. تروما(trauma) یا آسیب چشمی یكی از مهم‌ترین علت‌های نابینایی در سراسر دنیا محسوب می‌شود. آمارها نشان می ‌دهند حدود نیم میلیون نفر در دنیا به دلیل حوادث چشمی، نابینای كامل هستند.از طرفی دیگر حدود 30 تا 40 درصد کوری‌های یک‌چشمی، ناشی از حوادث چشمی است و جالب‌تر آنكه آمار حوادث و ضایعات ناشی از آن در جوامع مختلف نشان می ‌دهد كه تعداد افراد حادثه ‌دیده در جوامع توسعه ‌نیافته به مراتب بیشتر از جوامع توسعه‌ یافته است. شایع‌ترین علل آسیب‌های چشمی در كشور ما كدام هستند؟آسیب‌های چشمی بستگی به شغل افراد دارد. خیلی از كارگران به علت اینكه از عینك‌های محافظ استفاده نمی‌كنند، و یا اینكه از لوازم حفاظتی و عینك ایمنی نامناسب استفاده می ‌كنند، دچار آسیب می ‌شوند. ممكن است حین كار ذرات تیز وارد چشم شوند. ولی یكی از علل اصلی آسیب‌های چشمی در كشور ما آتش‌بازی است. نارنجك شایع‌ترین وسیله و عامل شدیدترین آسیب‌هاست. پس می‌شود گفت لااقل در اواخر سال، مواد محترقه شایع‌ترین عوامل خطر هستند. بله، مثلا در سال 84 در شب چهارشنبه ‌سوری ما فقط 56 بیمار مراجعه ‌كننده به بیمارستان فارابی داشتیم كه از این تعداد 50 نفر بستری شدند و مورد جراحی قرار گرفتند. خیلی از این بیماران به علت شدت جراحات، دچار نواقص غیر‌قابل برگشت می ‌شوند و خیلی از این اختلالات نیز به هیچ وجه قابل درمان نیست، در حالی كه بیشتر آنها در اثر سهل‌انگاری و بدون اینكه شخص دخالتی در انفجار مواد محترقه داشته باشد، به وجود می ‌آید. می ‌شود گفت شایع‌ترین آسیب به دلیل ضربه‌های نافذ همین مواد هستند. درباره ضربه‌های نافذ و غیر نافذ وارد بر چشم توضیح می‌دهید؟ ضربه‌های وارده به چشم به دو نوع نافذ و غیر ‌نافذ تقسیم می‌شوند. ورود جسم خارجی نوك ‌تیز به داخل چشم در حین كار از جمله ضربه‌های نافذ محسوب می ‌شود. در این نوع صدمات، باید جسم خارجی پس از معاینات دقیق توسط پزشك متخصص سریعا از چشم خارج شود، زیرا در غیر این صورت صدمات جبران‌ناپذیری را در پی دارد. نمونه این آسیب‌ها در شب‌ چهارشنبه ‌سوری زیاد دیده می ‌شوند، ولی گاهی اوقات این آسیب‌ها به خاطر ضربه‌های كند است. این ضربه‌ها نیز ممكن است منجر به خونریزی و قطع شدن عصب و حتی در بیشتر مواقع از بین رفتن كامل چشم شود؛ به این آسیب‌ها آسیب‌های غیر‌نافذ می ‌گویند. آیا این آسیب‌ها در همان لحظه خودشان را نشان می ‌دهند؟ بله، ضربه‌های نافذ در همان لحظه خودشان را نشان می ‌دهند، ولی میزان آسیب وارده بر چشم یك هفته بعد مشخص می ‌شود. نمونه این ضربه‌ها هم در شب چهارشنبه‌ سوری زیاد دیده می ‌شود، ولی متاسفانه ضربه‌های غیر ‌نافذ در همان لحظه خودشان را نشان نمی ‌دهند و بیمار ممكن است بعد از گذشت چند ماه با علائم این آسیب‌ها به پزشك مراجعه كند، برای همین این آسیب‌ها نیاز به پیگیری مكرر دارند. چند درصد از آسیب‌های ناشی از این ضربه‌ها منجر به كوری می ‌شوند؟به طور كلی آسیب از قسمت‌های جلویی چشم شروع می ‌شود. در صدمات عمقی و شدید 10 تا 20 درصد از قسمت‌های چشم از بین می‌رود. همچنین 95 درصد آسیب‌‏های چشمی كه در اثر انفجار مواد محترقه به وجود می ‌‏آید، باعث نابینایی می ‌‏شود. جراحی چقدر در بهبود این آسیب‌ها موثر است؟با توجه به اینكه انفجار مواد محترقه، باعث پرتاب ذرات ریز آنها می ‌‏شود، برای چشم كه آسیب‌‏پذیر‌ترین عضو است، خطرات و آسیب‌‏های جدی ایجاد می‌‏ كند. درصد بالایی از این خطرات غیر قابل درمان و ترمیم است و اعمال جراحی روی چشم‌‏های صدمه‌ دیده نیز، با اینكه عمده این آسیب‌ها احتیاج به جراحی دارند، موفق نیست؛ زیرا بر اثر این حوادث چشم هم دچار پارگی و هم سوختگی می ‌‏شود. همچنین، چون در این مواد محترقه ساچمه وجود دارد، آسیب از قرنیه چشم شروع می‌شود و عدسی چشم را پاره می‌ كند و بعد پرده و شبكیه چشم دچار اختلال و پارگی می ‌شوند و فقط تعداد كمی از این آسیب‌ها، سرپایی درمان می ‌شوند. در مورد كدورت قرنیه و آب مروارید كه از عوارض این آسیب‌ها هستند، هم توضیح می ‌دهید؟ببینید، ضربه‌های وارده به ناحیه چشم جزو موارد اورژانسی در كلینیك‌های چشم پزشكی است كه نیاز به درمان‌های به موقع و دقیق دارد؛ چرا كه در برخی موارد ضربه‌های شدید به چشم، خطری برای بروز کدورت قرنیه و آب مروارید است كه تهدیدی برای بینایی افراد تلقی می ‌شود.به طور كلی وقتی آسیبی به چشم وارد می‌شود، این آسیب از قسمت‌های جلویی چشم شروع می‌شود و به قرنیه و قسمت‌های دیگر چشم نیز وارد می‌شود. همین آسیب‌ها سبب بروز بیماری‌های مختلف مثل آب مروارید، خونریزی‌های پشت چشم، پارگی شبكیه و اختلال در زاویه دید شخص می ‌شوند. البته تمام این آسیب‌ها بستگی به وسعت و شدت ضربه وارده به چشم دارند، به گونه‌ای كه در خیلی از مواقع نیز ما مجبور به تخلیه كامل چشم می‌ شویم. در كدورت قرنیه و آب مروارید كدام قسمت‌های چشم دچار آسیب می‌ شوند؟كدورت قرنیه یكی از عوارض انفجار مواد محترقه‌ای مثل نارنجك است. در این حالت به مرور زمان سلول‌های قرنیه از بین می‌ روند و این امر باعث ورم كردن قرنیه می‌شود، به گونه‌ای كه قرنیه رو به سفیدشدن و كدر شدن می ‌رود. در آب مروارید هم ضربه به عدسی چشم وارد می ‌شود. آب مروارید هم می ‌تواند در اثر ضربه‌های نافذ به وجود بیاید كه در این صورت پوسته یا كپسول عدسی چشم سوراخ می ‌شود. حرفی باقی‌مانده؟تحمل رنج و درد طی چندین روز و ماه و سال، و آواره شدن در اورژانس‌های بیمارستان‌ها در هرج و مرج ایام تعطیلات، شاید هشداری باشد برای كسانی كه بدون آگاهی به عوارض وخیم ناشی از آسیب‌های چشمی، اقدام به وارد كردن و پخش مواد محترقه بین كودكان و نوجوانان می ‌كنند.هنوز هیچ اقدام جدی برای جلوگیری از ورود این مواد از سوی مسئولان صورت نگرفته است و ما هر ساله شاهد مراجعه افراد بی‌گناهی هستیم كه بدون مداخله در انفجار مواد محترقه، برای همیشه بینایی خود را فدای یك لحظه شادی و هیجان كاذب و زودگذر می‌ كنند.

يکشنبه 4/1/1387 - 13:42
اخبار

"زخم معده" و"زخم اثنی عشر" از شایع ترین موارد مراجعه ی افراد به پزشكان داخلی و جراحان به حساب می آید كه در بروز این مشكلات، عوامل مختلفی دخالت دارند. یکی از این عوامل، وجود نوعی میكروب به نام "هلیكو باكتر پیلوری" می باشد که در دستگاه گوارش عده زیادی از مبتلایان به زخم های گوارشی، دیده شده است. اما اعتقاد عامیانه ای در فرهنگ ایرانی وجود دارد، كه مثلا وقتی مادرها یا مادربزرگ ها، از شلوغی و آزار بچه ها و نوه های خویش، به ستوه می آیند، خطاب به آنها می گویند: بس است دیگر! از دست تو زخم معده گرفتم!؟ صحت این صحبت عامیانه یعنی وجود ارتباط میان غم و غصه و بروز زخم های گوارشی، توسط منابع علمی جدید كاملا تایید می شود: "مشاهدات بالینی طی سالیان طولانی نشان داده است، كه علایم زخم های گوارشی ممكن است در اثر تغییرات هیجانی بیمار، یا تجربه شرایط استرس زای مختلف، شروع یا تشدید شود."(1)در راستای این فكر، مطالعه ای كه روی هزاران نفر از افراد خوانده شده برای خدمت سربازی در ایالات متحده آمریكا، انجام گرفته است، نشان می دهد كه  زخم های گوارشی بیشتر در افرادی پیدا می شود كه هم میزان ترشحات معدی(به خصوص اسید معده) در آنها بالاتر از حد طبیعی است، وهم دچار برخی واكنش های هیجانی هستند که باعث ایجاد زخم گوارشی درآنها می شود.(2) در این مورد"فرانس الكساندر" به ترسیم شخصیت های خاصی از نظر روانی می پردازد كه زخم های گوارشی در آنها بیشتر بروز پیدا می کند.(3) به این ترتیب این مجموعه نكات را باید در ایجاد تسكین روانی در مبتلایان به زخم های گوارشی، در نظر داشت. با این اوصاف می توان توجیه كرد كه عوامل تسكین دهنده ی روان،(به خصوص در صدر آنها عوامل مذهبی) می توانند نقش عمده ای در كاهش دادن زمینه ابتلا به زخم های گوارش ایفا كنند و در این مورد در كشور ما جای تحقیق ها و پژوهش های جامع آماری، كه به مقایسه معنی دار میان نمازگزاران و تارك الصلوه ها، در مورد میزان ابتلا به بیماری های مورد بحث، در طب روان تنی، از جمله زخم های گوارشی بپردازند، به شدت خالی است. اما آنچه كه با استناد به شواهد نظری می توان استنتاج كرد(یعنی با روشی كه نویسنده این مجموعه مقالات با توجه به امكانات محدود خود، ناگزیر به آن بوده است) این است كه: "نماز به عنوان یك واكسن قدرتمند در ایمنی بخشی در مقابل استرس ها و ناملایمات زندگی و ایجاد احساس امنیت روانی در اشخاص و مهم تر اینکه با ایجاد ثبات در شخصیت و برقرار كردن تعادل روانی، می تواند اثر شگرفی بر همه مشكلات جسمی، كه به شدت تحت تاثیرات روانی هستند بگذارد.

يکشنبه 4/1/1387 - 13:37
اخبار

برای اکثر مردم، بهار فصلی زیبا و دلپذیر است. اما اگر هر بار که این فصل فرا می رسد، دچار خارش و اشک ریزش شوید و مرتبا دیگران از شما بپرسند که: "چرا چشم تان قرمز شده است؟" احتمالاً دیگر بهار برایتان چندان خوشایند نخواهد بود. آلرژی های چشمی یکی از شایع ترین علت های مراجعه ی افراد به چشم پزشک است. به طور متوسط از هر 10 تا 15 نفر، یک نفر در طول عمر خود دچار علائم حساسیت های چشمی می شود. علائم آلرژی چشمی در افراد مختلف، متفاوت است و طیف وسیعی از علائم را در برمی گیرد که از سوزش و خارش خفیف تا علائم شدید و آزار دهنده و گاه خطرناک را شامل می شود.به علاوه، حساسیت های چشمی اغلب با سایر علائم آلرژی مثل تب یونجه(آب ریزش بینی) و حساسیت های پوستی(مثل درماتیت آتوپیک) همراه است. گرده گل ها و گیاهان، مو و کرک و پر حیوانات، داروها و لوازم آرایشی نقش اساسی را در ایجاد آلرژی چشمی دارند.البته گاهی اوقات هم تحریک چشم ناشی از مواد محرک(مثل دود سیگار یا گرد و غبار) علائمی ایجاد می کند که با آلرژی چشمی اشتباه می شود. چرا چشم درگیر واکنش های آلرژیک می شود؟چشم دریچه ای به جهان خارج است. وقتی چشم ها باز هستند، ملتحمه در تماس مستقیم با مواد حساسیت زای موجود در هواست. ملتحمه که بافت پوششی مخاطی قسمت جلوی کره چشم و سطح داخلی پلک هاست یک سد دفاعی در برابر محیط خارج است. در ملتحمه تعداد زیادی رگ، سلول های ایمنی و مواد دفاعی وجود دارد که باعث حفاظت لایه های داخلی تر کره چشم در برابر عفونت ها و عوامل بیگانه می شود.به علاوه اشک چشم نیز دارای سلول ها و عوامل ایمنی می باشد که به دفاع در برابر عوامل خارجی کمک می کند. بنابراین بسیاری از واکنش های دفاعی در جلوی کره چشم، در سطح ملتحمه اتفاق می افتد. هرگاه کنترل طبیعی این واکنش های دفاعی به هم بخورد یا واکنش های دفاعی به جای عوامل بیگانه در برابر عوامل خودی اتفاق بیافتد، واکنش های حساسیتی ایجاد می شود. مهم ترین عامل ایجاد واکنش های حساسیتی ماده ای به نام "هیستامین" است، که از گروهی از سلول های ایمنی به نام "ماست سل ها" (mast cells) ترشح می شود. هیستامین باعث ایجاد خارش می شود. به علاوه هیستامین موجب گشاد شدن رگ های موجود در ملتحمه می شود و همین امر باعث می شود که چشم، قرمز به نظر برسد.

يکشنبه 4/1/1387 - 13:35
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته