• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 4142
تعداد نظرات : 10
زمان آخرین مطلب : 1445روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

 

شیوع ویروس کرونا هیچ وقت تمام شدنی نیست
با توجه به نتایج تحقیقات به دست آمده توسط محققان مرکز سلامت جهانی، هر بیمار مبتلا به ویروس کرونا به طور میانگین بیماری را به ۱ تا ۳ نفر انتقال می‌دهد.

آمش آدالجا متخصص بیماری‌های مسری مرکز سلامت جانز هاپکینز شیوع این بیماری را در دسته بیماری‌های مسری پایدار قرار می‌دهد و می­‌گوید: ما در حال حاضر در ابتدای شیوع یک بیماری همه‌گیر خفیف هستیم.

کرونا نمی‌میرد بلکه فصلی و خفیف می‌شود
اگر قرار باشد ویروس کرونا از بین نرود، احتمالاً تبدیل به یک بیماری مانند آنفولانزا‌های فصلی خواهد شد. به این معنا که در زمستان شاهد گسترش آن و در فصول گرم شاید کاهش میزان ابتلا به این ویروس خواهیم بود.

آدالجا می­‌گوید: اگر به مسیر گسترش ویروس و نحوه شیوع آن و همه‌گیر شدن آن در فصل سرد دقت کنیم، می‌توانیم انتظار فصلی شدن آن را داشته باشیم. چراکه سایر گونه‌­های کرونا نیز فصلی بوده و با تغییر فصول میزان ابتلا به آن تغییر می‌کند.

او افزود: علت افزایش شیوع آنفولانزا در فصول سرد، کمک کردن هوای سرد به تشکیل یک لایه ژل مانند محافظ به دور ویروس است که ماندگاری آن را در هوا افزایش می‌دهد.

آدالجا گفت: این لایه محافظ ویروس را در مسیر انتقال از بدن یک فرد به فرد دیگر محافظت می‌کند.

 به گفته آماندا سیمانک استاد دانشگاه ویسکانسین، ویروس آنفولانزا در هوای سرد و خشک بیشتر دوام می‌آورد.

او اعتقاد دارد که، برخلاف آنفولانزا به نظر نمی‌رسد که کرونا در تمام فصول جهش داشته باشد. ژن ویروس آنفولانزا در طی فرایندی به نام رانش پادژن تغییر پیدا می‌کند و هر جهش کوچک در ویروس باعث رشد آن می‌شود و در نتیجه سیستم ایمنی ما را مجبور به واکنش می‌کند.

ساخت واکسن توسط شرکت‌های داروسازی
مورس و آدالجا هردو بر اهمیت ساخت واکسن برای کنترل کامل کوید_19 تأکید دارند.

 مورس در خصوص ساخت واکسن کوید_19، گفت:  فعالیت در راستای بهداشت عمومی راهی برای جلوگیری از گسترش بیماری در کوتاه مدت می‌باشد تا بتوان واکسنی برای آن یافت.

او ادامه داد: پنج شرکت داروسازی برجسته دنیا، برنامه خود برای تحقیق و گسترش راه‌‌حل‌‌های درمانی این ویروس جدید را اعلام کرده‌اند.

مورس ادامه داد: برخی از آنها مشغول ساخت واکسن با استفاده از کد ژنتیکی کرونا می‌باشند و شرکت‌های دیگر نیز مشغول بررسی داروهای موجود برای بررسی درمانی آنها برروی کرونا هستند.

این استاد دانشگاه کلمبیا افزود: وارد کردن یک واکسن به بازار از نظر تاریخی همواره کاری دشوار و زمان‌بر بوده است، برای مثال ساخت واکسن ابولا 20 سال زمان برد.

اما آنتونی فائوکی، رییس مرکز سلامت در برابر بیماری‌های مسری می‌گوید که این سازمان با همکاری شرکت مدرنا، در حال ساخت سریع یک واکسن می­باشد.

مورس ادامه داد: معرفی یک واکسن، باعث کاهش تعداد افراد مستعد دریافت ویروس می‌شود.

محققان انگلیسی معتقدند پیشگیری بهترین راه پایان دادن به کروناست
همچنین محققان انگلیسی مدل‌های مختلف شیوع و پراکندگی ویروس کرونا را در کشور خود بررسی کردند و به سناریو‌های مختلفی رسیدند.

حالت اول این است اگر کشوری مثل انگلیس اقدامی برای مقابله با ویروس کرونا نداشته باشد ویروس با سرعت و حجم بالایی پخش می‌شود.

حالت دوم این است که اگر برنامه‌هایی مثل دورکاری، تعطیلی مدارس، رویداد‌های ورزشی و هنری به مدت ۴ هفته انجام شود شیوع این ویروس کاهش می‌یابد.

حالت سوم اگر برنامه‌های پیشگیرانه ۸ هفته اجرایی شود پیک بیماری نصف می‌شود و قبل از پاییز از بین می‌رود.

حالت چهارم اگر برنامه سختگیرانه‌ای مثل قرنطینه و تعطیلی کامل اجرا شود گسترش بیماری به شدت کم می‌شود، اما کرونا دوباره برمی‌گردد.
به نظر می‌رسد فاصله پیشگیرانه به مدت ۸ هفته بهترین گزینه برای کاهش هزینه‌های مقابله با ویروس کروناست.

 

 

 

سه شنبه 7/5/1399 - 7:4
سلامت و بهداشت جامعه

 

یکی از مهمترین فاکتورها در بیماری های ویروسی  توانایی انتقال ویروس به چند نفر دیگر است به طوری که این موضوع در خصوص بیماری انفلوانزا  تبدیل به موضوع مهمی شده و در کشورهای مختلف میزان سرایت این عارضه  متغیر است. میزان انتقال بیماری انفلوانزا حدوداً ۱.۳ پو ببماری کووید ۱۹ که بر اثر ویروس کرونا به وجود می‌آید بین دو تا دو و نیم متغیر است‌.
 تب و بدن درد از علائم مشترک انفلوانزا با کرونا است .البته پنومونی یا التهاب ریه را نیز جز همین عوارض باید در نظر بگیریم . تا زمانی که علائم بالینی بیماری کرونا   در افراد  ظاهر بشود حداقل ۵ روز طول میکشد که این دوره گاهی تا ۱۴ روز هم افزایش پیدا می‌کند مدت زمان بین آلوده شدن به ویروس تا ظهور علائم بالینی را دوره کمون می گویند . 
دانشمندان بر این باورند که در بیشتر دوره نهفتگی شما می توانید ناقل بیماری به افراد دیگر باشید اما  روز بعد متوجه ظهور علائم  خواهید شد .  در خصوص بیماری آنفلوانزا این مطلب را باید ذکر کرد که  همیشه تنها برای کسانی است  که به این بیماری ایمن نیستند به خاطر همین تاکید می‌ شود واکسن آنفلوآنزا را در هر سال تزریق شود.
در خصوص بیماری کرونا باید گفت که افراد آلوده خودشان هم از وجود ویروس در بدن شان بی خبر هستند و  در تماس با ما یا دیگران باعث انتشار ویروس  و آلودگی اطرافیان می شوند.به همین دلیل است که کارشناسان توصیه می کنند از تردد های غیر ضروری در اماکن شلوغ پرهیز کنند.

افراد سالمند و بیماران مبتلا به عارضه های زمینه ای و آنهایی که دچار نقص سیستم ایمنی هستند باید بیشتر از سایرین از خود در برابر این ویروس مراقبت کنند.

 

بیشتر بخوانید: ویروس کرونا چه زمانی پایان خواهد یافت؟

وفتی کسی به بیماری انفلوانزا مبتلا باشد تنها افرادی را الوده می کند که ایمن نبوده ولی کرونا ابنطور نبوده و واکسن ندارد. امار تلفات کرونا سه درصد ولی آمار بیماری  انفلوانزا حدود یک درصد است .کرونا واکسن ودارو ندارد و تنها داروی موثر آن  رفتار اجتماعی صحیح و اجرای دقیق فاصله گذاری افیزیکی  و ماندن در خانه است، که می تواند مارا در برابر این بیماری محافظت کند.

 

سه شنبه 7/5/1399 - 7:1
سلامت و بهداشت جامعه

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC) در مورد شباهت‌ها و تفاوت‌های کووید ۱۹ و آنفلوانزا می‌گوید: کووید ۱۹ ناشی از عفونتی است که توسط ویروس جدید کرونا به نام SARS-CoV-۲ ایجاد می‌شود و آنفلوانزا ناشی از عفونتی است که توسط ویروس‌های آنفلوانزا ایجاد می‌شود.

برخی از علائم آنفلوانزا و کووید ۱۹ مشابه هستند و به همین علت تشخیص تفاوت آن‌ها صرفاً بر اساس علائم کار سختی است و برای تائید تشخیص به انجام آزمایش‌هایی نیاز است. آنفلوانزا و کووید۱۹ دارای ویژگی‌های مشترک زیادی هستند؛ اما یک سری تفاوت‌های مهم میان این دو بیماری وجود دارد.

هر چند هر روز بر اطلاعات ما درباره‌ کووید۱۹ افزوده می‌شود؛ اما هنوز ناشناخته‌های زیادی در مورد این بیماری و ویروسی که عامل آن است وجود دارد.

علائم و نشانه‌ها

هم کووید ۱۹ و هم آنفلوانزا می‌توانند دارای درجات گوناگونی از علائم و نشانه‌ها باشند؛ از بی‌علامت گرفته تا علائم شدید.

علائم شایع کووید ۱۹ و آنفلوانزا شامل: تب یا احساس تب و لرز، سرفه، تنگی نفس یا مشکل در تنفس، احساس خستگی، گلودرد، گرفتگی یا آبریزی بینی، درد عضلانی یا بدن‌درد، سردرد می‌شوند.

برخی از افراد ممکن است دچار اسهال و استفراغ شوند، البته این علامت در کودکان شایع‌تر از بزرگسالان است.

 

علائم چه مدت بعد از قرار گرفتن در معرض ویروس یا عفونت بروز می‌کنند؟

هم در کووید ۱۹ و هم در آنفلوانزا، بین ابتلای فرد به عفونت و زمانی که او شروع به تجربه‌ی علائم می‌کند، یک روز یا بیشتر می‌تواند فاصله باشد.

 

 

سه شنبه 7/5/1399 - 6:59
اخبار

 

سیماسادات لاری، سخنگوی وزارت بهداشت درباره آخرین وضعیت ویروس کرونا در ایران، اظهار کرد: از دیروز تا امروز ۶ مرداد ۱۳۹۹ و بر اساس معیار‌های قطعی تشخیصی، دو هزار و ۴۳۴ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که یک هزار و ۴۳۶ نفر از آن‌ها بستری شدند.

او ادامه داد: مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۲۹۳ هزار و ۶۰۶ نفر رسید. متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۲۱۲ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۱۵ هزار و ۹۱۲ نفر رسید.

سخنگوی وزارت بهداشت  ادامه داد: خوشبختانه تا کنون ۲۵۵ هزار و ۱۴۴ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده اند.  ۳۸۱۹ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.

لاری بیان کرد: تا کنون دو میلیون و ۳۵۳ هزار و ۵۳۲ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.

او گفت: همانند روز‌های گذشته استان‌های مازندران، فارس، آذربایجان‌های شرقی و غربی، خراسان رضوی، البرز، خوزستان، لرستان، گلستان، کرمان، زنجان و ایلام در وضعیت قرمز قرار دارند.

سخنگوی وزارت بهداشت تصریح کرد: همچنین استان‌های تهران، اصفهان، بوشهر، هرمزگان، قزوین، مرکزی، خراسان شمالی، همدان، خراسان جنوبی، سمنان، سیستان و بلوچستان، اردبیل و کهگیلویه و بویر احمد هم در وضعیت هشدار قرار دارند.

 

 

 

 

 

سه شنبه 7/5/1399 - 6:53
اخبار

انوشیروان محسنی بندپی، استاندار تهران در نخستین جلسه شورای مهارت استان که با حضور علی اوسط هاشمی معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و رئیس سازمان فنی و حرفه‌ای کشور در استانداری تهران برگزار شد، اظهار داشت: حاکمیت کتاب محوری راه حل ایجاد اشتغال نیست، بلکه مهارت آموزی پیش نیاز ایجاد اشتغال کیفی و پایدار است.

استاندار تهران گفت: اگر طبق آمار ۴۷ درصد طلاق‌ها در ۵ سال اول زندگی صورت می‌گیرد، به دلیل این است که افراد مهارت‌های زندگی را نیاموختند و باید در این زمینه آموزش‌هایی صورت گیرد.

او افزود: سند توسعه مهارت استان با نیازسنجی از نیرو‌های مسلح و در قالب آموزش سربازان و تمرکز بر مهارت آموزی روستاییان و همچنین جامعه هدف نهاد‌های حمایتی مثل کمیته امداد و بهزیستی تدوین شود.

محسنی بندپی عنوان داشت: شهروندان استان تهران به ناگزیر باید به زندگی غیر مسالمت آمیز با کرونا در استان تهران عادت کنند، اما نمی‌توان به بهانه کرونا از ایجاد اشتغال برای مردم غفلت کنیم، چرا که زمان رفتن کرونا مشخص نیست و باید ملاحظات بهداشتی همچنان رعایت شود و مردم خودشان موارد را رعایت کنند.


استاندار تهران گفت: گردشگری در استان تهران یک ظرفیت منحصر به فرد در ایجاد اشتغال در تهران است، اما به دلیل اینکه در این حوزه مهارت آموزی لازم را نداشتیم نتوانستیم بهره برداری مناسبی داشته باشیم.

 

 

 

سه شنبه 7/5/1399 - 6:50
سلامت و بهداشت جامعه

مینو محرز گفت: اگر فردی دچار نوع اولیه ویروس کرونا که تقریبا همان سرماخوردگی معمولی است، بشود، به طور نسبی از ابتلا به ویروس کووید ۱۹ مصون می‌ماند، یا دچار این بیماری نمی‌شود و یا علائم خفیف این بیماری را دارد؛ به همین دلیل از ابتدا گفته می‌شد که کودکان کمتر به کرونا مبتلا می‌شوند.

این متخصص بیماری‌های عفونی ضمن تاکید به این موضوع که هر سرماخوردگی سبب مصونیت مقابل ویروس کرونا نمی‌شود، افزود: چندین نوع ویرس سرما خوردگی وجود دارد و افراد حتما باید به کرونا ویروس اولیه که نوعی سرما خوردگی است، مبتلا شوند تا به طور نسبی در مقابل کووید ۱۹ ایمن شوند و ابتلا به سایر سرما خوردگی‌ها هیچ تاثیری در ایمنی افراد در مقابل کرونا ندارد.

او در خصوص ساخت واکسن از طریق این نوع ویروس گفت: دانشگاه آکسفورد انگلیس در حال ساخت واکسن کووید ۱۹ از طریق ویروس اولیه کرونا است و در این زمینه پیشرفت هم داشته است، اما هم اکنون هیچ واکسن موثری برای مقابله با کووید ۱۹ ساخته نشده است

 

 

 

 

 

سه شنبه 7/5/1399 - 6:43
اخبار

 

 

مینو محرز، متخصص بیماری عفونی و عضو کمیته کشوری کرونا با اشاره به آخرین دستورالعمل سازمان جهانی بهداشت، اظهار کرد: در حال حاضر براساس دستورالعمل سازمان جهانی بهداشت زدن ماسک بهترین راه برای مقابله با بیماری کرونا است و با توجه به اینکه بازگشایی اماکن و اصناف مختلف در کشور انجام شده و دیگر مردم در خانه خود را قرنطینه نمی کنند زدن ماسک بهترین راه در امان ماندن از بیماری کووید ۱۹ است.

او ادامه داد: امروزه در ایالت‌های مختلف آمریکا و کشورهای اروپایی تاکید زیادی بر زدن ماسک با هدف پیشگیری از شیوع کرونا می‌شود. مردم ما برای کنترل و مهار این بیماری باید توجه خاصی به این مسئله به هنگام خروج از خانه به خصوص تردد در مراکز شلوغ داشته باشند.

عضو کمیته کشوری کرونا بیان کرد: در حال حاضر ما در پیک دوم بیماری کرونا هستیم و تعداد موارد ابتلا و میزان فوتی‌ها در تهران زیاد شده است.

محرز تاکید کرد: به طور کلی کودکان زیر دو سال نمی توانند از ماسک استفاده کنند؛ زیرا تحمل ماسک برای آنها مشکل است و به دلیل گرم شدن هوا کودکان احساس خفگی می کنند.

 

او درباره ابتلای کودکان به کرونا، بیان کرد: تاکنون موارد ابتلای شدید کودکان زیر دو سال به بیماری کرونا گزارش نشده است اما در بیمارستان‌های کودکان مانند مفید و مرکز طبی بچه‌های زیادی به دلیل ابتلا به این بیماری بستری شده‌اند.

عضو کمیته کشوری کرونا افزود: نوزادان در برابر بیماری کرونا مصونیت نسبی دارند، اما مرگ و میر هم در بین کودکان زیر ده سال گزارش شده است.

محرز در پایان گفت: در ایام تعطیلات عید نوروز مردم در خانه ماندند و بیماری تا حدودی کنترل شد، اما امروزه انجام مسافرت، ترددهای غیر ضروری و عادی انگاری مردم باعث افزایش میزان موارد ابتلا به کرونا در کشور شده است.

سه شنبه 7/5/1399 - 6:41
اخبار

 

 محرز،متخصص بیماری عفونی و عضو کمیته علمی مبارزه با کرونا گفت: هنوز در شیب وحشتناک ابتلا به کرونا هستیم و خیلی از استان‌ها در وضعیت قرمز است. کمتر از یک ماه دیگر تا محرم مانده و معلوم نیست چه می‌شود.

محرز افزود: اگر شیب ابتلا به کرونا کم هم بشود کلا باید جلوی تجمع گرفته شود و فاصله گذاری فیزیکی و ماسک با شدت اعمال شود. حضور در یک محیط بسته حتی با ماسک هم نباید طولانی مدت باشد. جمعیتی که برای عزاداری در مسجد یا هیات حضور پیدا می‌کند انبوه است و حتی حضور کوتاه با ماسک هم در چنین فضا‌هایی خطرآفرین است.

او تاکید کرد این تجمعات خطرناک خواهد بود. کسانی که تا الان مبتلا نشده‌اند و با ممنوعیت تجمع‌ها، جلوی ابتلای آن‌ها گرفته شده، با برگزاری این اجتماعات مبتلا خواهند شد.

محرز اعلام کرد اگر این اجتماعات در همه ایران برگزار شود، فاجعه خواهد شد. او درباره شرایط برگزاری مراسم عزاداری در صورت تصمیم دولت به اتخاذ این سیاست را شرح داد و گفت: اجتماعات محرم تنها در شرایطی باید برگزار شود که بتوانند مراسم را در جای سرباز با فاصله‌گذاری فیزیکی و ماسک و هوای آزاد، نه جای بسته، اجرایی کنند. یعنی رعایت این مسائل خطر را کم می‌کند به شرطی که همه ماسک بزنند و دو متر فاصله را رعایت کنند.


محرز درباره اینکه آیا دولت سیاست «ایمنی گله‌ای» را دنبال می‌کند، گفت: ایمنی گله‌ای در شرایطی که می‌بینیم ممکن است فرد دوباره مبتلا شود بی‌معنی است. ما در ایران هم در موج جدید ابتلا دیدیم که افراد دوباره مبتلا شده‌اند. این یعنی ایمنی دائم نیست و ثابت نشده که بیماری بتواند ایمنی دائم بدهد. بعضی‌ها ایمنی پیدا کردند بعضی‌ها نکردند. شاید زمان کمی گذشته، اما در نهایت ثبات شده ایمنی موقت است.

او تاکید با این وصف حرکت به سمت سیاست ایمنی گله‌ای غلط است و مصونیت موقت است. با این سیاست تعداد زیادی می‌میرند تا یک عده مصون به صورت موقت مصونیت پیدا کنند. این تئوری رد شده است

عضو ستاد ملی کرونا درباره سیاست ستاد گفت: ایمنی گله‌ای در ستاد مقابله با کرونا هم طرفداری ندارد. ستاد و وزارت بهداشت از اول با این تئوری مخالف بوده‌اند.

او افزود: باید دوره قرنطینه در کشور طولانی‌تر می‌بود. مشکلات اجتماعی و اقتصادی منجر به  آن شد که یک سری کسب و کار‌ها باز شوند، اما با اجباری کردن ماسک و ممنوعیت اجتماعات در کشور‌های غربی وضعیت تا حدی کنترل شده است. در غرب می‌بینیم اگر هم یک جایی منطقه سفید اعلام می‌شود و می‌خواهند بازگشایی کنند همچنان برخی کسب و کار‌های تجمع محور باز نیستند و با وجود اجباری شدن ماسک، تجمعات افراد ممنوع است

سه شنبه 7/5/1399 - 6:39
اخبار

دکتر محمدجواد دهقانی گفت: منظور از کشورهای مشابه، ۱۲ کشوری است که انتشار بیماری در آنها تقریباً در یک بازه زمانی یکسان صورت گرفته است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که میزان رشد متوسط روزانه در تیرماه برای کشورهای برزیل با ۲.۲۸ درصد، آمریکا با ۱.۷۶ درصد، پاکستان با ۱.۴ درصد و ایران با ۱.۰۴ درصد بالاترین میزان را در میان کشورهای مشابه داشته‌اند.

همچنین، میزان رشد متوسط فوتی کشور از میزان ۱.۱۱ درصد در اردیبهشت ماه که در خرداد به ۰.۹۷ درصد کاهش یافته بود مجدداً در تیرماه به ۱.۴ درصد افزایش یافته که این بالاترین میزان در ۳ ماه گذشته است.

سرپرست ISC در ادامه گفت: نتایج و آمار در سامانه کووید -۱۹ به همراه تحلیل مربوط به ۱۲ کشور مورد نظر و متوسط نرخ رشد روزانه در چهار ماه اخیر آنها در جدول ۱ نشان داده شده است. همان طور که از جدول ۱ ملاحظه می‌شود میزان رشد متوسط بیماری در چهار ماه اول سال در دنیا و همه کشورها روند کاهشی داشته است. با این حال این روند برای برخی کشورها کاملاً ملموس و معنادار است. به طور خاص، رشد متوسط مبتلایان در فروردین ماه در کشورهای ایتالیا (۵ درصد)، آلمان (۷.۸ درصد)، اسپانیا (۸.۳۲ درصد)، انگلیس (۱۲.۲۹ درصد)، کانادا (۱۳.۱ درصد)، فرانسه (۷.۶۴ درصد) و ترکیه (۲۰.۰۶ درصد) بوده در حالی که در تیرماه یعنی چهار ماه بعد، رشد متوسط روزانه همگی به زیر ۰.۵ درصد رسیده است.

وی ادامه داد: در تیر ماه، میزان رشد متوسط روزانه ۱۲ کشور مورد نظر به ترتیب برزیل با ۲.۲۸ درصد، آمریکا با ۱.۷۶ درصد، پاکستان با ۱.۴۶ درصد، ایران با ۱.۰۹ درصد و روسیه با یک درصد، بالاترین میزان را داشته‌اند. این در حالی است که رشد متوسط روزانه در تیرماه کشورهای ترکیه ۰.۵۷ درصد، فرانسه ۰.۳۴ درصد، کانادا ۰.۳۲ درصد، انگلیس ۰.۲۵ درصد، اسپانیا و آلمان ۰.۲۱ درصد و ایتالیا ۰.۰۹ درصد بوده است. لازم به ذکر است که ایتالیا بعد از چین با نرخ رشد ۰.۰۲ درصد دارای کمترین متوسط نرخ رشد بیماری روزانه است.

 

 

 

 

سه شنبه 7/5/1399 - 6:36
اخبار

 

 

«سرگئی سابیانین»، شهردار مسکو، در سخنانی که از شبکه تلویزیونی رن.ت.و روسیه پخش می شد، گفت: بلافاصله پس از اینکه واکسن کرونا وارد بازار شود، تزریق آن به ساکنان مسکو آغاز خواهد شد.

وی با بیان اینکه واکسیناسیون رایگان خواهد بود، اظهار کرد: شبکه بیمارستانها و درمانگاههای مسکو در واکسیناسیون مردم مشارکت خواهند کرد.

 

سه شنبه 7/5/1399 - 6:32
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته