• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 523
تعداد نظرات : 164
زمان آخرین مطلب : 5609روز قبل
هوا و فضا
حدود ۳۰ سال پیش ویجر ۱ و ۲ برای نخستین بار در دیدار با مشتری، سطح پوشیده از یخ اروپا را آشکار ساختند. سپس در سال ۱۹۹۵ فضاپیمای گالیله وارد مدار مشتری شد و دریافتیم اروپا سیاره ایست پوشیده از اقیانوس سرتاسری به عمق حدوداً ۱۰۰ کیلومتر، که با یک پوسته یخی پوشانده شده است. گام بعدی اختصاص ماموریتی به مدارگرد اروپا است، چیزی که ناسا و آژانس فضایی اروپا هر دو فعالانه پیگیر انجام آن تا ۱۰ سال آینده هستند.


اگر بخواهیم همین طور ادامه بدهیم، پس از مدارگرد اروپا احتمالاً نوبت به اروپانشین (Europa Lander) می رسد یا حتی وسایل خودگردانی که با ذوب یخ به بخش های زیرین اقیانوس دست می یابند. چنین چیزی شاید در همین قرن میسر شود.

اروپا (قمر مشتری) به همان دوردستی است که تاکنون بوده، اما تحقیقی جدید، دانشمندان را به امکان اکتشاف اقیانوس وسوسه برانگیز و پوشیده از یخ آن و تعیین توانایی اش برای پناه دادن به حیات، نزدیک تر کرده است. «ویلیام مک کینون» پروفسور «علوم زمینی و سیاره یی» دانشگاه واشنگتن در سن لوئیس می گوید؛ «طی همین چند سال گذشته از چیزهای زیادی درباره اروپا باخبر شده ایم. پیش تر تقریباً مطمئن بودیم که آنجا اقیانوسی وجود دارد، ولی اکنون جامعه علمی اتفاق نظر دارد که آنجا قریب به یقین یک اقیانوس هست. ما آماده ایم تا گام بعدی را برداریم و سراغ اکتشاف اقیانوس و پوسته یخی روی آن برویم. تعدادی از کشفیات و تکنیک های جدید در دست است که در این راه به ما یاری می رسانند.»


















«مک کینون» در نشست «انجمن ژئوفیزیک امریکا» در سان فرانسیسکو، درباره برخی از این یافته های اخیر و فرصت های جدید برای اکتشاف اروپا بحث کرد. همکاران همراهش «دونالد بلنکن شیپ» دانشمند پژوهشی انستیتو ژئوفیزیک دانشگاه تگزاس و «پیتر دوران» پروفسور عضو «علوم زمینی و زیست محیطی» دانشگاه ایلینویز شیکاگو بودند. «مک کینون» به روش های پالایش شده یی اشاره می کند که با استفاده از اندازه گیری های ترکیبی گرانش و میدان مغناطیسی در مدار، مشخصه اقیانوس اروپا را تعیین می کند. محققان می توانند با مشاهده چگونگی تغییر، انعطاف و تغییرشکل این قمر و سنجش تغییرات مغناطیسی، از کلفتی یا نازکی یخ روی اقیانوس و حتی میزان شوری اقیانوس اطلاع یابند. مدلی جدید نشان می دهد که پرتوهای کیهانی در اروپا در مقایسه با پیش بینی مدل های قبلی بسیار کمتر است (تا دوسوم کمتر) که این خود محیط را برای کار فضاپیمای مدارگرد یا سطح نشین ها بسیار مساعدتر می کند.

















بازپردازش پیچیده داده های ماموریت گالیله، اطلاعات تازه یی را درباره شیمی سطح اروپا آشکار کرده است و از وجود دی اکسیدکربن خبر می دهد (یک ماده شیمیایی پراهمیت برای حیات) که به احتمال زیاد از اقیانوس زیر سطح ناشی شده است. این مشاهده نشان می دهد با اندازه گیری های بهتر در مدار اروپا، شانس کشف ترکیباتی وجود دارد که در داده های گالیله نیستند. اکتشافات آینده اروپا از درس هایی بهره می برند که آنها را از یافته های اخیر فضاپیمای کاسینی درباره آبفشان های فعال انسلادوس (قمر زحل) فراگرفته ایم. «مک کینون» می گوید؛ «اروپا مثل انسلادوس، جرم جوان و از لحاظ زمین شناسی فعال است.» گالیله هیچ ستونی را (مثل آنهایی که از انسلادوس فوران می کنند) روی اروپا مشاهده نکرد، اما به هر حال برای کشف چنین لکه های افشاگر جذابی، بهترین ابزارها را هم در اختیار نداشت. به گفته «مک کینون»، «حال دیگر می دانیم باید دنبال چه بگردیم و باید در انتظار غیرمنتظره ها باشیم.»

تکنیک های صوتی راداری جدید، عامل مهمی در اکتشاف اروپا است. «بلنکن شیپ» می گوید؛ «نظریه هایی درباره اینکه یخ روی اقیانوس کلفت است یا نازک وجود دارد و حال ما با رادار توانایی تعیین این را داریم. این نکته با رادار روی Mars Express که کلاهک قطب شمال مریخ را تصویربرداری کرد و راداری با وضوح بالاتر روی Mars Reconnaissance Orbiter اثبات شده است. رادار می تواند مقطع عرضی دقیقی از پوسته یخی روی اروپا به ما بدهد.» رادار با نفوذ در یخ قادر است آب مایع را در پوسته و زیر آن ردیابی کند، درست همان طور که می تواند آب درون شکاف های یخچالی و دریاچه های زیر یخ قطب جنوب را تشخیص بدهد. «آب آزاد درون پوسته یخی و رابطه آن با اقیانوس زیرین، عاملی مهم در تعیین زیست پذیری اروپا است.»

محققان برای آن روزی آماده می شوند که بتوانند به سطح اروپا و در نهایت اقیانوس زیر آن برسند تا مستقیماً آن را کاوش کنند. «دوران» می گوید؛ «ما هم در این حین از محیط های خشن روی زمین به عنوان آزمایشگاه استفاده می کنیم. دریاچه های پوشیده از یخ قطب جنوب، همتاهای مناسب و کوچک مقیاسی برای آن چیزی هستند که ممکن است در اروپا بیابیم.» دوران محقق ارشد پروژه یی به نام Endurance است که با همکاری Stone Aerospace در حال توسعه یک وسیله روباتی خودگردان و زیرآبی هستند تا طرز کار و روش های کاوش اقیانوس اروپا را آزمایش کنند. بودجه پروژه توسط برنامه «علم و تکنولوژی زیست اخترشناسی برای اکتشاف سیارات» ناسا تامین می شود. «دوران» می گوید؛ «ما در فوریه ۲۰۰۸ این وسیله را در ویسکانسین آزمایش و مدتی بعد آن را در قطب جنوب مستقر می کنیم.» این کاوشگر روباتی قادر خواهد بود از دریاچه زیرسطحی قطب جنوب نقشه های سه بعدی تهیه کند. همچنین می تواند بیوشیمی توده آب را ترسیم کند و نشانه های شیمیایی را که ممکن است نشانگر حیات باشند به دقت مشخص سازد. کاوش زیر یخ اروپا در آینده دور میسر است. به گفته محققان، تا آن زمان نگاه دقیق تر به اروپا از طریق فضاپیمای مدارگردی میسر می شود که بتواند گرانش و میدان های مغناطیسی را اندازه گیری کند، ترکیب سطحی را تعیین کند، به دنبال فوران های فعال یا تازه باشد و برای درک رابطه بین سطح و زیرسطح از رادار بهره ببرد.
سه شنبه 10/10/1387 - 18:28
هوا و فضا
دانشمندان موسسه زیست اختر شناسی ناسا با انجام آزمایش های مختلف توانستند جو زمین در میلیارد ها سال پیش و جو کنونی تیتان، قمر سیاره زحل را شبیه سازی نموده و به تشابهات این دو پی ببرند.  نتایج این تحقیقات که در آکادمی دانش­ملی به سرپرستی ملیسا­ترینر از موسسه زیست­اختر­شناسی ناسا در دانشگاه کلرادو ارائه­گردید حاکی از آن­است که مواد تشکیل­دهنده­ی­جو غلیظ و تیره­­ی تیتان­، مشابه جو­زمین در دوران نخستین آن پس­از شکل­گیری بوده ، جوی که در پیدایش حیات نقشی اساسی داشته­است.در این تحقیقات مواد آلی سازنده جو شبیه­سازی شده زمین در میلیاردها سال پیش و جو کنونی تیتان مورد بررسی قرارگرفتند.کارل­پیلچر مدیر موسسه زیست­اخترشناسی سازمان فضایی­ناسا در مرکز تحقیقاتی ایمز در این باره می­گوید:تولید مواد آلی موجود در دوران اولیه زمین تجربه­ای بسیار هیجان انگیز­بود؛بدون­شک این میزان موادآلی در پیدایش و نگاه داری از حیات بسیار موثر بوده­است­.به­عقیده برخی از محققان نتایج این تحقیقات علاوه بر افزایش دانش­ما نسبت به­گذشته­ی­سیاره­زمین و یافتن منشا اصلی مواد آلی در­آن،دانشمندان را قادر­می­سازد تا به­طور­دقیق به­بررسی و تجزیه­تحلیل­داده­های ارسالی فضاپیمای کاسینی از جو مه­آلود و بسیار­غلیظ تیتان­، بزرگترین قمر سیاره­ی زحل بپردازند.برخی از گزارش­ها حاکی از­آنند که گاز­های پخش­شونده در هوای (aerosols) تولید­شده در آزمایشگاه قابل مقایسه با مشاهدات از جو تیتان می­باشد. دانشمندان گمان می­کنند تولید گاز های پخش شونده در دوران نخستین پیدایش زمین می­تواند منشا اصلی مواد آلی در جو این سیاره باشد.کریس مک­کی یکی از متخصصان مرکز تحقیقاتی ایمز ناسا در این باره می گوید:با انجام این تحقیقات ما دریافتیم که با بررسی دنیا­های دیگر می­توانیم دانش و درک خود را  نسبت به سیاره­ی زمین افزایش دهیم. جو غلیظ  تیتان از لایه­های بسیار ضخیم مواد آلی تشکیل شده­است و ما توانستیم به ترکیب شیمیایی آن پی­ببریم. در نهایت می­توان اظهار داشت که زمین نیز در گذشته چنین جوی با ترکیبی مشابه داشته­است.دانشمندان امیدوارند به چگونگی پیدایش مواد آلی و شکل گیری ماهیت شیمیایی آنها پی­ببرند. بر­اساس تئوری­های کنونی ، زمانی که پرتو­های خورشید با جو متشکل از  گاز­متان و نیتروژن (مانند جو کنونی تیتان) برخورد می­کند، گاز های پخش­شونده در هوا تشکیل می­شوند، علاوه­بر­این هنگامی­که کربن­دی­اکسید نیز در جو وجود داشته­باشد (مانند جو زمین در گذشته) انواع مختلفی از گاز­های پخش­شونده در هوا تولید می­شوند.دانشمندان با استفاده از لامپی ویژه با نور فرا بنفش توانستند این ذرات را در جوی شبیه­سازی شده تولید­نموده و نوع ترکیب شیمیایی، اندازه و شکل ذرات­نهایی را بررسی کنند.

ترینر در پایان خاطر­نشان­کرد که در حال حاضر نیز پدیده­ی فوتوشیمیایی در جو زمین رخ می­دهد،به بیان دیگر پرتو­های خورشید باعث پدید­آمدن یک­سری واکنش­های شیمیایی در جو زمین می­شوند.با­توجه­به­این­که در­گذشته، گاز های تشکیل­دهنده جو زمین با گاز های کنونی فرق­دارند­، پس ترکیب شیمایی آنها نیز با هم متفاوت است.

 
Photochemistry of Titan’s atmosphere. Image credit: NASA
سه شنبه 10/10/1387 - 18:25
هوا و فضا
آیت‌الله بی‌آزار شیرازی: تحقیقات ناسا معجزه شق‌القمر را تأیید می‌كند

آیات اولیه سوره قمر حاكی از این است كه ماه در گذشته شكاف عظیمی برداشته و دو نیم شده است و عكس‌هایی كه توسط فضانوردان موسسه ناسا از سطح كره ماه گرفته شده است شكاف‌هایی را بر روی این كره نشان می‌دهد كه وقوع این معجزه عظیم را اثبات می‌كند.

 

به گزارش خبرگزاری قرآنی ایران (ایكنا)، متن فوق بخشی از سخنان آیت‌الله بی‌آزار شیرازی در نشست «شق‌القمر معجزه پیامبر اعظم (ص) با استناد به تحقیقات ناسا» است كه به همت معاونت فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی (مركز پژوهش‌ها و فعالیت‌های قرآن و عترت)، 12 مهرماه در نمایشگاه بین‌المللی قرآن كریم برگزار شد. ...



متن كامل سخنرانی ایشان در این نشست بدین شرح است:

دكتر عبدالكریم بی‌آزار شیرازی با قرائت آیه «اقْتَرَبَتِ السَّاعَةُ وَانشَقَّ الْقَمَرُ» گفت: همان‌طور كه ‌می‌دانید در قرآن سوره‌ای به‌نام «قمر» آمده است. ابتدای این سوره در مورد معجزه بزرگی است كه توسط ‌پیامبر (ص) برای مردم مكه ارائه شده است و آن مسأله این است كه مردم مكه مانند سایر امم پیشین وقتی با معجزات طبیعی مواجه می‌شدند آن را حمل بر سحر و جادو می‌كردند تا این كه مطرح كردند كه چگونه متوجه شدیم كه او پیامبر (ص) است؛ زیرا هر كاری كه او انجام می‌دهد می‌گویند سحر است.

وی گفت: در این رابطه سران قریش گفتند كه سحر جادو در آسمان كارگر نیست بیایید یك معجزه آسمانی از پیامبر (ص) بخواهیم، نزد حضرت رسول (ص) رسیدند و گفتند: اگر تو واقعاً پیامبر خدا هستی و كارهایت گرو جادو نیست، ماه را دو نیم كن. حضرت (ص) فرمودند: اگر من از خدا بخواهم و خداوند این كار را انجام دهد آیا واقعا مسلمان می‌شوید؟ پاسخ دادند: بله.

وی افزود: ماه در حالت بدر بود كه سبب هنگام پیامبر (ص) با سران قریش در طبیعت رفتند و پیامبر آن‌جا از خداوند متعال درخواست كردند كه ماه شكافته شود و این معجزه را مردم مشاهده كنند.

با این دعا ماه شكافته شد به طوری كه از میان دو نیمه ماه كوه احر را مشاهده می‌كردند زمانی كه این منظره را مشاهده كردند ابوجهل كه عناد نسبت به پیامبر (ص) می‌ورزید گفت: ما مطمئن نیستیم كه این سحر نباشد، ما صبر می‌كنیم تا مردمانی كه از صحرا باز می‌گردند بیایند و از آن‌ها بپرسیم كه آیا این صحنه را دیده‌اند یا نه؟ و اگر گفتند كه دیدیم پس جادو نیست پس از مدتی افرادی از صحرا بازگشتند و مورد سئوال قرار گرفتند و در پاسخ گفتند آری ما دیدیم كه ماه دو نیم شده است در عین حال برخی دست از عناد برنداشتند.

وی در ادمه سخنانش گفت: در این زمینه آیات اولیه سوره قمر نازل شده است آن‌چه كه این آیات بیان می‌كند این است كه ماه در گذشته شكاف عظیمی برداشته است و دو نیم شده است و صریحا می‌فرماید: «وَانشَقَّ الْقَمَرُ» دوم اینكه شكاف آن‌قدر بزرگ است كه به عنوان آیت خدا یا معجزه الهی یاد شده است «و إن یروا آیة اگر ببیند این آیت و معجزه الهی» راه سوم برخی شكافته شدن ماه را مشاهده كردند؛ اما این را باز به حساب سحر و جادو گذاشتند و «وَ یَقُولُوا سِحْرٌ مُّسْتَمِرٌّ» برخی این معجزه را تكذیب كردند و «وَ كَذَّبُواْ بِآیَاتِنَا» و بسیاری فعل گذشته «انشَقَّ» را به فعل مضارع كه در آینده است تفسیر كردند و این دو نیم شدن به عنوان یكی از آثار ظهور صورت می‌گیرد.

وی گفت: اما این معجزه مانند معجزه قرآن یك معجزه باقیه شده؛ زیرا بزرگ‌ترین امتیاز دین اسلام این است كه معجزه دارد، شما اگر از یك یهودی یا یك مسیحی بپرسید كه آیا شما معجزه‌ای در دست دارید كه نشان دهد دینتان بر حق است می‌گویند ما عصای موسی (ع) را نداریم كه به شما نشان دهیم چگونه اژدها می‌شود. مسیحیان نیز می‌گویند ما حضرت عیسی (ع) را نداریم كه برای شما مرده را زنده و یا مریض را شفا دهد تا این كه شما متوجه شوید.

وی افزود: اما اگر از یك مسلمان بپرسند شما دلیلی بر حقانیت دینتان دارید پاسخ می‌دهند من یك معجزه‌‌ای داریم كه معجزه باقیه است و مطالب بسیار مختلفی را در زمینه‌های متفاوت بیان كرده است كه امروزه دانشمندان می‌توانند آن را مشاهده كنند یكی دیگر از معجزات پیامبر (ص) و آثارش را فضانوردانی كه با آپولو به كره ماه رفتند مشاهده كردند و سال‌ها در رابطه با آن مطالعه و تحقیق كرده‌اند كه بحث امشب ما در این باره است.

وی گفت: در این زمینه شخصیتی به‌نام دكتر «دیوید پیت كوك» كه هم اكنون رئیس كرسی حزب اسلامی بریتانیا است می‌گوید: من به وسیله آیه «اقْتَرَبَتِ السَّاعَةُ وَانشَقَّ الْقَمَرُ» مسلمان شدم.

وی می‌گوید: من علاقه‌مند به مطالعه ادیان تطبیقی بودم درباره همه ادیان مطالعه كردم به دین اسلام رسیدم، دوستی مسلمان داشتم به او گفتم من می‌خواهم در رابطه با اسلام تحقیق كنم، قرآنی با ترجمه انگلیسی به من داد و من خوشحال شدم. شب هنگام همین كه قرآن را ورق می‌زدم نظرم جلب سوره قمر شد آن را باز كردم ببنیم قرآن درباره ماه، چه گفته است دیدم قرآن بیان كرده «اقْتَرَبَتِ السَّاعَةُ وَانشَقَّ الْقَمَرُ» آن قدر به فكر فرو رفتم و از خدا پرسیدم، بر فرض ماه شكافته شد چگونه دو مرتبه به حالت اولی بازگشت هرچه به فكرم مراجعه كردم برایم قابل هضم نبود به طوری كه از قرآن منزجر شدم و آن را كنار گذاشتم و این آیه مرا از مطالعه قرآن منصرف كرد.

وی ادامه می‌دهد: از آن‌جایی كه كارم خالصانه بود. چند شب بعد تلویزیون برنامه‌ای را دیدم كه سه فضانورد را نشان می‌داد كه مطالعات خود را در روی كرده ارائه می‌كنند. مجری برنامه این سوال را از فضانوران می‌پرسید كه شما بودجه بسیار سنگینی را به كره ماه بردید در صورتی كه در كره زمین این همه مردم نیازمند هستند آیا بهتر نبود این پول‌ها را خرج مردم كره زمین می‌كردید؟ فضانوردان در پاسخ گفتند: پول‌هایی كه ما خرج این سفرها كردیم به بی‌راهه نرفته است بلكه ما به یك حقایقی دست یافتیم كه اگر چندین برابر این ‌پول را خرج می‌كردیم باز هم ارزشمند بود. مجری می‌گوید این حقیقت چه بود این همه ارزش داشت؟، آن‌ها گفتند: ما از قبل با رصد كردن ماه شكاف‌هایی را بر روی این كره مشاهده كرده بودیم؛ اما به هیچ وجه نمی‌توانستیم در رابطه با آن‌ها اظهارنظر كنیم تا این كه به كره ماه رفتیم و توسط آپولوی 10 ،عكس‌برداری كردیم و ما از فاصله 14 كیلومتری تصاویری را مشاهده كردیم كه این‌ها به خوبی نشان می‌داد كه این ماه در گذشته یك شكاف عظیمی برداشته است و زمانی كه با آپولوی 11 بر سطح كره ماه فرود آمدیم از نزدیك این شكاف‌ها را مشاهه كردیم. آن‌ها ادامه دادند و گفتند ما اگر می‌خواستیم این مسائل را برای مردم بیان كنیم كسی حرف ما را نمی‌پذیرفت تا این كه این سفرهای مكرر باعث شد كه ما چنین كشف مهمی را انجام دهیم.

فضانوردان گفتند: موسسه ناسا سال‌ها در این رابطه مطالعه و تحقیق انجام داده است و مقالاتی فراوانی در این رابطه ارائه داده‌اند. در این رابطه شكاف‌هایی فراوانی را می‌توان توسط عكس‌ها بر روی كره ماه دید این شكاف‌ها بر سه نوع است؛ اول شكاف‌های مارپیچی است دوم شكاف‌های دایره‌ای است كه گاهی قطرش به هزار كیلومتر می‌رسد و آخر شكاف‌های مستقیمی است كه به طور كمربندی دور ماه را گرفته است. دانشمندان احتمال می‌دهند كه شكاف‌های دایره‌ای در اثر سقوط سنگ‌های آسمانی است؛ اما شكاف‌هایی كمربندی كه دور ماه را گرفته است نمی‌تواند با سقوط سنگ آسمانی پدید آمده باشد. آن‌ها ادامه دادند: طبق تصاویری كه از توسط فضانوردان ارائه شده است كاملا مشخصی می‌شد كه این دو نیم كره چگونه پس از جدا شده از هم به یكدیگر جوش خورده و متصل شده‌اند.

وی ادامه داد: دكتر «دیوید پیت كوك» افزود كه مسئله شكاف و جوش خوردن در كره زمین هم اتفاق می‌افتد، در زیر اقیانوس‌ها شكاف‌های عظیمی ایجاد می‌شود و سپس با مواد مذاب به هم جوش می‌خورد كه گاهی سبب به وجود آمدن كوه‌های عظیمی در زیر اقیانوس‌ها می‌شود. این موضوع را یك دانشمند آلمانی كشف كرده است كه این قاره‌های كره زمین ابتدا یكی بودند یعنی تمام این خشكی‌ها روزی یكی بوده و لذا اگر این قطعات قاره‌ها را هم نزدیك كنیم همه به هم متصل می‌شوند و یك قاره را تشكیل می‌دهند و این در اثر شكافی است كه در زیر اقیانوس به وجود آمده است و روز به روز به این امتداد قاره‌ها افزوده می‌شود و فاصله آن بیشتر می‌شود به طوری‌كه سالی چند صدم سانتی‌متر این فاصله‌ها افزایش می‌یابد و این همان معجزه قرآن كریم است كه فرموده: «وَالأَرْضَ مَدَدْنَاهَا» یعنی ما خشكی را كشش و گسترش دادیم و هم می‌تواند یكی از نكات جالبی باشد كه قرآن كریم آمده است و علم روز و دانشمندان آن را كشف كرده‌اند.

بی‌آزار شیرازی در ادامه سئوالی طرح كرد و گفت: یك بحثی كه این جا مطرح است آن است كه اگر شق القمر در زمان پیامبر (ص) صورت گرفته است چگونه مكان‌های دیگر آن را ندیده‌اند و فقط در عربستان مشاهده كرده‌اند.

وی در پاسخ به سئوالش گفت: در این باره آثاری است كه نشان‌گر این موضوع است كه این معجزه را تنها در عربستان ندیده‌اند بلكه در كشورهای دیگر هم دیده شده است در یكی از نسخ خطی هندی كه در موزه بریتانیا در شهر لندن قرار دارد درباره مشاهده شق‌القمر در 14 قرن پیش سخن گفته شده است و یكی از دانشمندان اسلامی به‌نام دكتر «محمد حمیدا» در كتابش كه درباره زندگی پیامبر اكرم (ص) است آن را نقل كرده است.

حجت‌الاسلام بی‌آزار شیرازی ادامه داد: او می‌گوید: یكی از پادشاهان منطقه جنوب غربی هند این انشقاق را در زمان خود مشاهده كرده و مردم این مشاهده را نقل كردند و بعد كه عده‌ای از تجار مسلمان به هندوستان سفر می‌كنند زمانی كه به این شهر می‌رسند خبر شق‌القمر را می‌شنوند و می‌گویند ما در هندوستان این واقعه را مشاهده كردیم این تجار صحت حرف آن‌ها را تأیید می‌كنند و می‌گویند این معجزه اسلام (ص) است و پادشاه هند فرزند خود را به عربستان می‌فرستند تا تحقیق كند و زمانی كه متوجه می‌شود این معجزه پیامبر (ص) بود مسلمان می‌شود.

دیوید پی كوك می‌گوید: با دیدن این برنامه انقلابی در من به وجود آمد و چه عجیب معجزه خداوند به دست پیامبر خود 14 قرن قبل ارائه كرده و امروزه این فضانوردان به راحتی آن را مشاهده كردند و در اختیار ما قرار داده‌اند.

بی‌آزار شیرازی در توضیح این مسأله كه دانشجویان علوم قرآن و حدیث چگونه می‌توانند در زمینه تفسیر علمی داخل شوند گفت: در گذشته بعضی‌ها آیات قرآنی را با اقوال دانشمندان مقایسه و بررسی می‌كردند بعد این اشكال به آن‌ها وارد شد كه این فرضیه‌ها و نظریه‌ها تغییر می‌كند و قرآن یك امر ثابت است و اگر بخواهیم قرآن را با نظریات دانشمندان تطبیق دهیم بعد كه این نظریه تغییر یافت قرآن را از آن وجاهت می‌اندازد.

وی افزود: ولی من معتقدم كه آن‌چه را كه قرآن بیان كرده است اصل قرار می‌دهیم و آن‌چه را كه علم روز بیان كرده است اگر مطابق باشد می‌آوریم و این چنین نبود كه قرآن را به خورد نظریه دانشمندان دهیم بلكه عكس این قضیه بود. امروزه كاملا وضعیت متفاوت شده است اصلا موضوعاتی را با رأس‌العین مشاهده می‌كنیم مانند معجزه شق‌القمر كه به رأس‌العین توسط دانشمندان غربی دیده و توضیح و تبین شده است و این فرضیه و نظریه فلان دانشمندان نیست و تغییر در آن صورت نمی‌گیرد. مثلا كروی بودن زمین زمانی فرضیه بود به طوری كه تا زمان مرحوم صاحب حدائق می‌گفتند زمین مسطح است ام امروزه كروی بودن زمین را مشاهده و عكس‌برداری كردند.

وی در ادامه سخنانش گفت: همچنین بسیاری از حقایق علمی قرآن را امروزه مشاده كرده‌اند منتهی موضوعات قرآن كه علمی است به گفته خود قرآن «قُلْ أَنزَلَهُ الَّذِی یَعْلَمُ» خداوند این قرآن را با علم خودش نازل كرده است نه با علم بشری یعنی علمی وسیع كه ارتباط با خدا، آخرت، طبیعت و ماورا‌لطبیعه دارد برخلاف علم بشری كه بسیاری محدود است بنابراین قرآن خود وعده كرده است «سَنُرِیهِمْ آیَاتِنَا فِی الْآفَاقِ وَفِی أَنفُسِهِمْ حَتَّى یَتَبَیَّنَ لَهُمْ أَنَّهُ الْحَقُّ» مابه‌زودی آیات خود را در كیهان و آفرینش خود انسان را به انسان‌ها نشان خواهیم داد تا معلوم شود خداوند حق است.

بی‌آزار شیرازی در ‌ایان سخنانش گفت: قرآن حق است چرا كه خود می‌فرماید: «وَیَرَى الَّذِینَ أُوتُوا الْعِلْمَ الَّذِی أُنزِلَ إِلَیْكَ مِن رَّبِّكَ هُوَ الْحَقَّ» آن كسانی كه اهل علم هستند متوجه می‌شوند كه آن‌چه كه بر تو نازل شده است حق است امروزه بسیاری از دانشمندان بزرگ در آمریكا و اروپا با مشاهده این آیات درباره كیهان و آفرینش بشر و این آیات بسیار با عظمت مسلمان می‌شوند. ولی متأسفانه ما آیات قرآنی را بسیار سطحی نگاه می‌كنیم و تنها قرائت می‌كنیم «وَكَأَیِّن مِّن آیَةٍ فِی السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ یَمُرُّونَ عَلَیْهَا وَهُمْ عَنْهَا مُعْرِضُونَ» چه بسیار آیاتی كه در آسمان‌ها و زمین است و این‌ها از آن عبور كرده و روی می‌گردانند.

سه شنبه 10/10/1387 - 18:21
آموزش و تحقيقات

برخورد دهنده ی هادرونی بزرگ (Large Hadron Collider ):

 

برخورد دهنده هادرونی بزرگ ( LHC ) بزرگ ترین و پر انرژی ترین شتاب دهنده پیچیده ذرات در جهان است كه این شتاب دهنده بر آن است كه پرتوهای خلاف جهت هم پروتون با انرژی جنبشی زیاد  را به یكدیگر برخورد دهد. هدف اصلی آن تحقیق صحت و محدودیت مدل استاندارد ، تصویر نظریه ی كنونی فیزیك ذرات ، است.  این نظریه وجود دارد كه برخورد دهنده حیات بوزون های هیگز را تائید می كند ، مشاهداتی كه پیش بینی و حلقه های گمشده ی مدل استاندارد را تائید می كند و می تواند توضیح دهد كه چگونه ذرات ابتدائی می توانند ویژگی هایی مانند جرم را حاصل كنند.

 Map of the Large Hadron Collider at CERN 

LHC توسط موسسه اوروپایی تحقیقات هسته ای ( CERN ) ساخته شد و در زیر مرز فرانسه – سوئیس نزدیك ژنو سوئیس قرار دارد.LHC با همكاری بیش از 8000 فیزیك دان از بیش از 85 كشور جهان مشابه صد ها دانشگاه و آزمایش گاه سرمایه گذاری و ساخته شده است .LHC در حال عمل هست و اكنون در حال آماده شدن برای برخورد می باشد. اولین پرتو ها در 10 سپتامبر 2008 در برخورد دهنده به گردش در آمدند و اولین برخورد های پرانرژی برای 21 اكتبر كه LHC به طور رسمی آشكار شد ، برنامه ریزی شده است.

 

هر چند پرسش های بسیاری در مورد امنیت برخورد دهنده هادرونی بزرگ در رسانه ها و دادگاه ها وجود دارد ، جامعه علمی از عدم امكان تهدید توسط برخورد های ذره ای LHC اطمینان خاطر دارند.

 

* طراحی:

 

LHC بزرگ ترین و پر انرژی ترین شتاب دهنده پیچیده ذرات در جهان است. برخورد دهنده در یك تونل دایره ای شكل با محیط 27 كیلومتر و عمق بین 50 تا 175 متری زمین قرار دارد. عمق 3.8 متری در خط لوله بتونی كه در سال 1983 تا 1988 ساخته شده به عنوان مكان برخورد بزرگ الكترون-پوزیترون در نظر گرفته شده است. LHC  مرز سوئیس و فرانسه را در 4 نقطه قطع می كند ، اما اكثر آن در فرانسه قرار دارد. ساختمان روی سطح زمین تجهیزات فرعی مانند فشرده ساز ها ، تجهیزات تهویه ، الكترونیك های كنترل و دستگاه های خنك كننده را دارا می باشد.

 

تونل برخورد دهنده دارای دو لوله های پرتوی مجاور موازی كه در چهار نقطه تقسیم می شود و هر كدام یك پرتو پروتونی را حمل می كنند و در دو جهت مخالف حركت می كنند هستند. 1232 دوقطبی مغناطیسی پرتو را در مسیر دایره ای خود نگه می دارند ، در حالی كه 329 چهار قطبی معناطیسی به تمركز پرتو كمك می كنند تا شانس برخورد بین دو ذره را در 4 نقطه اشتراكی كه پرتو ها از آن عبور خواهند كرد ، بالا ببرند.  در نهایت 1600 مغناطیس ابرهادی با وزنی بالغ بر 27 تن نصب شده است .نیاز به  تقریبا 96 تن هلیوم مایع برای نگه داشتن مغناطیس ها در دمای فعالیتشان در 1.9 درجه ی كلوین LHC را به بزرگترین تجهیزات برودتی در جهان در دمای هلیوم مایع ساخت.

 

یك یا دو باز در روز در حالی كه پروتون ها از 450  گیگا الكترون ولت تا 7 ترا الكترون ولت شتاب میگرفتند ، مغناطیس دو قطبی های ابرهادی از 0.54 تا 8.3 تسلا افزایش می یافت.  هر پروتون 7 الكترون ولت انرژی خواهد داشت و انرژی برخورد 14 ترا الكترون ولت ( 2.2 میكروژول ) خواهد داد. در این انرژی پروتون ها ضریب لورنز حدود 7500 و سرعتی معادل 99.999999 % سرعت نور خواهند داشت.  كمتر از 90 میلی ثانیه طول می كشد تا پروتون یك بار به دور حلقه مركزی بچرخد – سرعتی معادل 11000 دور در ثانیه . پروتون ها سریع تر از پرتو های متوالی در 2808 دسته با یكدیگر دسته بندی می شوند بنابراین برخورد دو پرتو در مدت مجزا نه كمتر از 25 نانو پانیه رخ خواهد داد. هنگامی كه برخورد دهنده برای اولین بار انجام ماموریت می كند ، با شاخه های كمتری عمل خواهد كرد كه مدت 75 نانو ثانیه ای خواهد داشت. شاخه ها سرانجام آنچنان زیاد خواهند شد كه دسته نهایی در مدت 25 نانو ثانیه عبور خواهد كرد.

 
 

قبل از تزریق در شتاب دهنده اصلی ، ذرات در سیستم های متوالی كه انرژی آن ها را به طور موثری افزایش خواهد داد آماده می شوند. اولین دستگاه شتاب دهنده ذرات طولی Linac2 است كه پروتون های 50 مگا الكترون ولتی كه تقویت كننده دستگاه تقویت ذرات باردار الكترونی (Proton Synchrotron Booster ) را تغذیه خواهد كرد ، تولید خواهد كرد. در آنجا پروتون ها به حد 1.4 گیگا الكترون ولتی می رسند و به دستگاه تقویت ذرات باردار الكترونی (PS ) كه پروتون ها  را به 26 الكترون ولت می رساند  تزریق خواهد شد . در انتها دستگاه فوق تقویت ذرات باردار الكترونی (SPS) برای افزایش انرژی آن ها تا 450 گیگا الكترون ولت قبل از تزریق آن در حلقه مركزی ( در دوره ای بیش از 20 دقیقه ) مورد استفاده قرار می گیرد. در این نقطه دسته های پروتونی انباشته می شوند و به انرژی پیك خود ، 7 ترا الكترون ولت ، ( در دوره ای بیش از 20 دقیقه ) می رسند و سرانجام برای مدت 10 تا 24 ساعت در حالی كه برخورد ها در 4 نقطه تقاطع رخ می دهد ، ذخیره می شوند.

LHC همچنین برای برخورد یون های سنگین سرب ( Pb ) با انرژی برخورد 1150 ترا الكترون ولت مورد استفاده قرار میگیرد. یون های سرب ابتدا توسط شتاب دهنده خطی Linac3 شتاب داده خواهند شد و حلقه تزریقی كم انرژی برای ذخیره سازی یون ها و واحد خنك كننده مورد استفاده قرار می گیرد. یون ها پس از آن قبل از تزریق در حلقه LHC توسط PS و SPS شتاب داده خواهند شد در حالی كه به انرژی 2.76 ترا الكترون ولتی برای هر نوكلئون خواهند رسید.

* آشكار ساز ها :

6 آشكار ساز بر روی LHC بنا شد كه در غاز بزرگ زیر زمین در نقاط تقاطع LHC قرار دارند. دو تا از آن ها ، آزمایش اطلس و مون سولنوئید پیچیده ( CMS) بزرگ هستند و هدف عمومی آن ها آشكارسازی ذرات است. " آزمایش تصادم یونی بزرگ " ( ALICE) برای مطالعه خواص كوارك-گلون پلاسمای خرده برخورد های یون های سنگین طراحی شده است. سه تای دیگر ، LHCb  ، TOTEM  و LHCf  كوچكتر و تخصصی ترند. خلاصه ی BBC در مورد آشكار ساز ها این گونه است :

 

* ATLAS- یكی از دو تایی كه به نام آشكار سار با هدف عمومی نامیده می شوند. Atlas به دنبال نشانه هایی از فیزیك جدید شامل اساس جرم و بعد های دیگر میگردد .

 

* CMS- آشكار ساز با هدف عمومی دیگر كه مانند ATLAS به جستجوی بوزون های هیگز و شواهدی بر ماده تاریك می گردد.

 

* ALICE- به مطالعه فرم مایع مواد با نام كوارك-گلون پلاسما كه مدت كوتاهی بعد از انفجار بزرگ وجود داشت می پردازد.

 

* LHCb- مقدار ماده و پاد ماده خلق شده در انفجار بزرگ را برابر می گیرد. این آشكار ساز سعی در تحقیق در مورد پادماده گم شده دارد.

 

* اهداف:

 

در این عملیات حدود 7000 دانشمند از 80 كشور جهان به LHC دسترسی دارند. این تئوری وجود دارد كه برخورد دهنده بوزون هیگز گریزان ، آخرین ذره مشاهده نشده پیش بینی شده توسط مدل استاندارد،  را تولید خواهد كرد. تحقیق در مورد وجود بوزون های هیگز می تواند مكانیزم شكست متقارن الكترون های كم دوام را به واسطه ی ذرات مدل استانداردی كه گفته می شود جرم خود را تولید میكنند ، آشكار كند .

 

 

 علاوه بر بوزون های هیگز ، ممكن است ذرات جدیدی كه توسط توسعه ممكن مدل استاندارد پیش بینی شده بود ، تولید شوند. به طور كل ، فیزیك دانان امیدوارند كه LHC می تواند توانایی های آنها را در  پاسخ دادن به این سوالات بالا ببرد:

 

·     آیا مكانیزم هیگز برای تولید خرده جرم های ابتدائی در مدل استاندارد به درستی در طبیعت درك می شود؟ اگر این چنین باشد ، چه تعداد بوزون های هیگز در آن جا وجود دارند و جرم آن ها چقدر است؟

·     آیا الكترومغناطیس ، نیروی قوی هسته ای و نیروی ضعیف هسته ای وجوه متفاوتی از یك نیروی تك همان گونه كه توسط تئوری های یكتای قدیمی متفاوت پیش بینی شده است ، آشكار می شوند؟

·         چرا جاذبه از 3 نیروی بنیادی دیگر ضعیف تر است؟

·         آیا ابرتقارن در طبیعت درك می شود ؟ با اشاره به این كه ذرات مدل استاندارد شناخته شده یك جفت ابر متقارن دارند.

·         آیا اندازه گیری های دقیق جرم و تباهی های كوارك ها با مدل استاندارد به طور ثابتی همچنان سازگار است؟

·         چرا اشتباهی آشكار در تقارن بین ماده و پاد ماده  وجود دارد؟

·         طبیعت ماده تاریك و انرژی تاریك چیست؟

·     آیا بعد های دیگری هم همچنان كه در تئوری رشته ای با مدل های گوناگون پیش بینی شده ، وجود دارد و آیا می توانیم آن ها را ببینیم؟

 

 

در میان اكتشافاتی كه LHC ممكن است انجام دهد ، تنها اكتشاف ذرات هیگز بحث برانگیز نیست اما این اكتشاف به طور قطع ، پیش بینی نشده است.  استفان هاوكینگ در مصاحبه ی BBC گفت :" به نظر من این هیجان انگیز تر است كه ما هیگز ها را پیدا نكنیم. این نشان میدهد كه چیزی اشتباه است و ما نیاز به تفكر دوباره داریم. من صد دلار شرط بسته ام كه ما هیگز ها را پیدا نمی كنیم. " در مصاحبه ای این چنینی هاوكینگ امكان اكتشاف ابر جفت ها را تذكر داد :" هر چه كه LHC كشف كند یا كشف نكند ، نتایج می تواند چیزهای زیادی را در مورد ساختار جهان به ما بگوید."

 

به عنوان برخورد كننده یونی:

 

برنامه فیزیكی LHC بر اساس برخورد پروتون-پروتون استوار شده است.  هرچند ، دوره های در حال اجرای كوتاه تر ، اساسا یك ماه در سال ، با برخورد های یون های سنگین در این برنامه گنجانده شده است.  در حالی كه یون های سبك تر هم در نظر گرفته شده است ، برنامه اصلی با یون های سرب سر و كار دارد. این می تواند پیشرفتی برای برنامه تجربی كه اكنون در برخورد كننده ی یونی نسبتا سنگین ( RHIC ) در حال اجراست ، باشد. هدف برنامه یون سنگین ایجاد پنجره ای جدید در درك ماده ای با نام كوارك-گلون پلاسما كه در مراحل ابتدائی جهان شكل گرفت ، هست.

   

آزمایش های زمانبدی شده:

 

سپتامبر 2008 : اولین پرتو در برخورد دهنده در صبح 10 سپتامبر 2008  به گردش در آمد. CERN پروتون ها را به طور موفقیت آمیزی به طور مرحله ای به درون تونل به حركت درآورد ، 3 كیلومتر در یك زمان. ذرات در جهت ساعتگرد به درون شتاب دهنده فرستاده شدند و در ساعت 10:28 زمان محلی به طور موفقیت آمیز به دور آن رانده شدند. LHC اولین تست بزرگ خود را با موفقیت پشت سر گذاشت: پس از اینكه تعداد زیادی آزمایش انجام شد ، دو نقطه سفید بر روی سفحه نمایش ظاهر شد كه نشان میداد پروتون ها تمام طول برخورد دهنده را طی كردند. هدایت جریان ذرات به دور مدار اولیه كمتر از یك ساعت طول كشید موفقیت بعدی CERN فرستادن پرتویی از پروتون ها در خلاف جهت عقربه های ساعت در ساعت 14:59 بود.

 

اكتبر 2008 : اولین برخورد های پرانرژی برای 21 اكتبر كه LHC به طور رسمی آشكار شد ، برنامه ریزی شده است.

 

پیشنهاد بهبودبخشی:

 

بعد از گذشت چندین سال از آغاز به كار، كم اهمیت تر شدن آزمایشات مجدد در هر نوعی از آزمایش فیزیك ذرات،
باعث نابه سامانی آزمایشات فیزیك ذرات گردید. هر سال كه از عملكرد آن میگذرد، به كشفیات كمتری نسبت به
سال قبل از آن دست می یابد. راهی كه برای بهبود بخشی نابه سامانی های آزمایشات مجدد وجود دارد این است كه آزمایش را یا از طریق
تقویت انرژی و یا از طریق تقویت تابش، بهبود بخشیم.. ترفیع درخشش
LHC كه با نام ابر LHC شناخته می شود برای ساخته شدن در 10 سال بعد از عملیات LHC پیشنهاد داده شد. راه مطلوب درخشش ترفیع LHC در افزایش پرتوی كنونی ( یعنی افزایش پروتون های پرتو ) و اصلاح دو ناحیه پر درخشش برخورد ، ATLAS و CMS ، است. برای بدست آوردن این پیشرفت ها ، انرژی پرتو در نقطه ای كه آن ها به ابر LHC تزریق می شوند باید تا 1 تراالكترون ولت افزایش یابد. این عمل به بهبود بخشی سیستم قبل تزریق نیاز دارد كه هزینه های تغییرات مورد نیاز در دستگاه فوق تقویت ذرات

باردار الكترونی بسیار سنگین تمام خواهد شد.

 

هزینه ها :

 

هزینه ی كلی این طرح در حدود 3.2 تا 4.4 بیلیون یورو پیش بینی شده بود. ساخت LHC در سال 1995 با هزینه ی 2.6 بیلیون فرانك سوئیس به علاوه 210 میلیون فرانك بابت هزینه ی تحقیقات تصویب شد. هرچند ، هزینه ها از حد گذشت. در تجدید دوباره در 2001 تا 480 میلیون فرانك برای شتاب دهنده و 50 میلیون فرانك برای تحقیقات تخمین زده شد در حالی كه بودجه CERN كم شد و اتمام كار به جای سال 2005 در آوریل سال 2007 صورت گرفت. مغناطیس ابرهادی برای 180 میلیون فرانك افزایش قیمت مسئول بود. همچنین در آن وقتی كه غار زیرزمینی را برای سولنوید مون فشرده می ساختند ، در قسمت های ناقصی كه توسط آزمایشگاه های مشخص ملی آرگون و فرمیلاب به  CERN قرض داده شده بود ،  با سختی های مهندسی روبه رو می شدند. 

 

دیوید كینگ ، افسر علمی رئیس سابق اتحادیه كینگ دام ، LHC را برای تخصیص اولویت بالاتری به سرمایه در برابر مشكلات عمده ی زمین – تغییرات دمایی قانون مند اما همچنان رشد جمعیت و فقر در آمریكا – انتقاد كرد.

منابع محاسبه :

 

شبكه محاسباتی LHC برای نگه داشتن مقادیر زیادی داده تولید شده توسط برخورد دهنده بزرگ هادرونی ، ساخته شده است. این شبكه از لینك كابل نوری فیبری خصوصی و بخش پرسرعت موجود در ابنترنت عمومی با هم متحد شد كه امكان انتقال داده ها از CERN به موسسات آكادمیك سراسر جهان را فراهم می آورد.

این طرح محاسباتی پخش شده برای حمایت ساخت و اندازه گیری LHC آغاز شد. این طرح از پایگاه BONIC برای اندازه گیری چگونگی حركت ذرات در تونل ، استفاده میكند. با این اطلاعات ، دانشمندان قادر خواهند شد تا اندازه مغناطیس مورد نیاز برای بدست آوردن " مداری " پویا از پرتو درون حلقه را اندازه گیری كنند.

 

* موضوع امنیت :

 

امنیت برخورد ذره ها : هرچند كه برخی افراد و دانشمندان در مورد امنیت آزمایش برنامه ریزی شده در رسانه ها و دادگاه ها سوال می كنند ، جامعه ی علمی بر نبود پایه ای برای هرگونه تهدید ممكن در برخورد ذره ای LHC توافق دارند.

امنیت عملیات : اندازه LHC بر اساس یك رقابت مهندسی خاص با موضوع عملیاتی واحد در مورد انرژی زیاد ذخیره شده در میدان مغناطیسی و پرتو ها ، شكل گرفت. در هنگام انجام عملیات ، انرژی كل ذخیره شده در میدان مغناطیسی به 10 گیگا ژول ( معادل 2.4 تن TNT ) و انرژی كل حمل شده بر دو پرتو به 724 مگا ژول رسید.

 

از دست دادن ده میلیونیم ((10−7 پرتو برای خاموش كردن مغناطیس ابرهادی كای است. در حالی كه پرتو زائد باید انرژی معادل بمب هوا-زمین را به خود جذب كند.اگر به این بیندیشیم كه چه ماده ی كوچكی این انرژی های بی اندازه را حمل می كند ، بسیار تاثیرگذار است : در وضعیت های عملیاتی بسیار جزئی ( 2808 دسته برای هر پرتو و 1.15×1011 پروتون در هر دسته ) لوله های پرتو 1.0×10-9 گرم هیدرژن دریافت می كنند كه در وضعیت استاندارد از نظر دما و فشار می تواند حجمی معادل دانه ای ماسه داشته باشد.

 

تصادفات ساختاری و عقب افتادگی ها : در 25 اكتبر 2005 یك تكنیسین زمانی كه بار جرثقیل تصادفا بر روی او افتاد ، در تونل LHC جان باخت .در 27 مارس 2007 یك پشتیبان مغناطیس برودتی در حین آزمایش فشار كه با گروه مغناطیسی سه گانه ( تمركز چهارقطبی) درونی LHC تولید شده توسط فرمیلای و كك ( KEK) درگیر بود ، شكست. هیچ كسی زخمی نشد.مدیر فرمیلاب ، پیر اودون ، اظهار داشت :" در این موقعیت ما به خاطر از دست دادن توازن بسیار ساده نیروها ، متحر شدیم." این خطا در طراحی اصلی ظاهر شد و در چهار دوره مهندسی در این سال ها باقی ماند. تجزیه نشان داد كه طراحی آن  - كه تا آنجا كه ممكن بود برای نصب بهتر نازك طراحی شده بود – به اندازه ای كه در برابر نیروهای تجمع یافته در آزمایش فشار مقاومت كند ، نبود. جزئیاتی كه CERN با آن موافق بود ، در اعلامیه ای از فرمیلاب درج شده است.  پس از تعمیر و تقویت دوباره هشت گروه یكسان استفاده شده توسط LHC زمان آغازكار به تاخیر افتاد و برای هفته ها بعد در نوامبر 2007 برنامه ریزی شد.

 

در فرهنگ عمومی :

 برخورد دهنده بزرگ هادرونی در " اهریمن و فرشتگان " اثر دن براون بدین گونه شرح داده شد كه از پادماده های خطرناك تولید شده در LHC برای جنگ با واتیكان ها استفاده شد. CERN صفحه ای با عنوان " واقعیت یا افسانه؟" انتشار داد كه درباره ی دقت مجسم سازی كتاب LHC ، CERN و فیزیك ذرات به طور جامع سخن می گوید. نسخه ویدیویی كتاب یم فیلم به اندازه فوت روی سایت برای یكی از آزمایشات LHC دارند; كارگردان ، ران هاوارد ، با كارشناسان CERN ملاقات كرد تا علم را به طور دقیقی وارد فیلم سازد.

اثر كارمند CERN ، كاترین مك الپین ، با نام " رپ بزرگ هادرون "  برای دو میلیون تصویر یو- تیوب در 10 سپتامبر 2008 بهتر بود.

شبكه 4 رادیو BBC روز آغاز به كار LHC را در 10 سپتامبر 2008 با نام " روز انفجار بزرگ " به خاطر سپردند. اضافه بر این رخداد ها ، پخش قسمت رادیویی سریال تلویزیونی تراچ وود ( Torchwood ) با درگیر سختن نقشه های LHC بود كه " طلب گمشده " نام گرفت. مدیر ارتباطات CERN ، جیمز گیلی ، بیان كرد :" واقعیات CERN شباهت كمی به متن تراچ وود جوزف لیدستر دارد."

سه شنبه 10/10/1387 - 18:18
ورزش و تحرک

درست است، هرچه پیرتر می شویم، احتمال اضافه کردن وزن درما نیز بیشتر می شود. از اینرو هم به ورزش های قلبی-عروقی نیاز دارید و هم تمرینات بدنسازی و استقامتی تا از اضافه وزن دوران میانسالی جلوگیری کنید. تمرینات کاردیو و ایروبیک کالری سوزی می کنند و استقامت شما را برای فعالیت های دیگر بالا می برد. تمرینات قدرتی و بدنسازی عضلات شما را می سازد و باعث می شود که این عضلات در زمان استراحت نیز کالری بیشتری بسوزاند و متابولیسم بدنتان بالا رود.

ایمنی ورزش برای افراد مسن:

اکثر افراد بالای 75 سال می توانند با اطمینان کامل بدون انجام تست استرس تردمیل که هزینه زیادی هم می برد، یک برنامه تمرینی را شروع کنند. اما بهتر است که قبل از شروع حتماً با پزشک خود مشورت کنند تا اطمینان یابند که هیچ دلیل برای اصلاح یا عقب انداختن برنامه شان وجود ندارد. افراد سالخورده و میانسال نیز می توانند مانند جوانان از فواید ورزش بهره مند شوند.

ورزش و خطر مرگ :

هیچوقت به داستان های ترسناک درمورد افتادن از روی تردمیل و اینها اهمیت ندهید. خطر مرگ افراد میانسال حین ورزش بسیار پایین است: یک نفر در 1.5 میلیون جلسه تمرینی. طبق تحقیقات مربوط به پیری و ورزش، این خطر وقتی افراد عادت به ورزش می کنند حتی کمتر هم می شود.

تاثیر ورزش بر تعادل:

ورزش مداوم قدرت تعادل را در افراد میانسال که مبتلا به ورم مفاصل یا زانو درد هستند تقویت می کند. بر طبق تحقیقات انجام گرفته، هم تمرینات ایروبیک و هم بدنسازی، هر دو به تقویت تعادل بدن کمک می کند. افتادن می تواند مسئله خطرناکی برای افراد میانسال و ساخورده به شمار رود، و ترس از افتادن باعث می شود افراد فعالیت های خود را محدود کنند. تمرینات بدنسازی و قدرتی می تواند از افتادن شما جلوگیری کند. یوگا نیز می تواند قدرت تعادل شما را ارتقاء بخشد و همچنین تمرینات خاص تعادلی وجود دارد که بااستفاده از توپ های ورزشی انجام می گیرد

فواید اجتماعی :

برای بسیاری از افراد، شبکه اجتماعی آنها تا حد زیادی به وضع سلامت آنها مربوط است. ورزش کردن در جمع می تواند شبکه اجتماعی آنها را تقویت کرده و این مسئله به طور ویژه برای افراد بازنشسته که نسبت به قبل ارتباط اجتماعی چندانی ندارند، فواید بسیاری دارد.

توصیه ای برای طول عمر:

افراد میانسالی که کمتر از یک مایل در روز راه می روند، نسبت به آنهایی که بیش از دو مایل در روز پیاده روی می کنند، تا دو مرتبه بیشتر در معرض مرگ قرار دارند. هرچه بیشتر راه بروید، طول عمرتان هم بیشتر خواهد شد پس از همین امروز یک برنامه پیاده روی خوب برای خودتان بریزید.

آسیب های گرمایی در افراد مسن:

ورزشکاران مسن به خاطر پایین بودن تواناییشان در تنظیم دمای بدن و احساس تشنگی و همچنین تاثیر برخی داروها، بیشتر در معرض آسیب های ناشی از گرما حین ورزش قرار دارند. ورزش می تواند  به تنظیم دمای بدن کمک کند اما هنوز هم ممکن است حین ورزش دچار مشکل شوید. بهتر است درمورد آسیب های ناشی از گرمازدگی خود با یک متخصص ورزشی مشاوره کنید.

وفق پذیری با تمرینات ایروبیک:

هیچوقت برای شروع تمرینات ایروبیک دیر نیست، اما اگر سن و سالی از شما گذشته است، بهتر است که تمرینات خود را آرام تر شروع کنید. افراد زیادی هستند که در 70 و 80 سالگی هم دونده ماراتن هستند و این ورزش را از 60 سالگی شروع کرده اند. البته برای فایده بردن از فواید ورزش های ایروبیک و هوازی مثل کنترل وزن بدن، پایین آمدن فشارخون، و از این قبیل، حتماً لازم نیست که دونده ماراتن باشید. مسئله مهم این است که ورزشی را انتخاب کنید که به آن علاقه مندید و آن را دنبال کنید.

فواید ورزش بر قدرت و تناسب اندام :

ظرفیت هوازی، بالا رفتن ضربان قلب، و زمان ریکاوری همه با بالا رفتن سن تحلیل می رود. روند این تحلیل رفتن را می توان با تمرینات ورزشی کندتر کرد. حفظ تناسب اندام افراد در این سنین می تواند بر کیفیت زندگی آنها نیز تاثیرگذار باشد. طبق تحقیقات انجام گرفته، ورزشکاران مسن قدرت شناخت بیشتری نسبت به همسالان خود که ورزش نمی کنند دارند. ورزش، به ویژه ورزش های ایروبیک، به حفظ و تقویت دقت و قدرت ذهنی کمک می کند.

تحقیقات انجام گرفته بر پیری و ورزش نشان میدهد که افرادیکه در 90 سالگی خود به سر می برند، می توانند با تمرینات بدنسازی قدرت و حجم عضلانی خود را تقویت کنند. البته لازم نیست تا 90 سالگی صبر کنید و بعد تمرینات خود را شروع کنید. هرچه زودتر دست به کار شوید برایتان بهتر است.

جلوگیری از پیری بدون قرص و مکمل:

گفته می شود که بسیاری از مکمل های غذایی به جلوگیری از پیری کمک می کنند چون سطح هورمون هایی که مربوط به بالا رفتن سن می باشد را کاهش می دهند. این مکمل ها ممکن است موثر باشند، ممکن هم هست که هیچ تاثیری نداشته باشند. بدون مشورت با پرشکتان یه هسچ عنوان مصرف هیچ مکملی را شروع نکنید. به جای آن می توانید ورزش را امتحان کنید که به شما کمک می کند مقدار هورمون رشد و تستوسترون در شما افزایش یابد. از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه تر خواهد بود.

سه شنبه 10/10/1387 - 14:7
دانستنی های علمی
1. جویدن آدامس در سنگاپور ممنوع است.

2. تقلب کردن در مدارس بنگلادش غیر قانونی است و افراد بالای 15 برای تقلب به زندان فرستاده می شوند.

۳. مشاهده فیلم های کاراته ای تا سال 79 در عراق ممنوع بود.

5. در ایسلند زمانی داشتن سگ خانگی ممنوع بود.

6. در آریزونای آمریکا، کشتن و شکار شتر ممنوع است.

7. در تایلند همه سینما رو مجبورند هنگام پخش سرود ملی قبل از شروع فیلم قیام کنند.

8. در دانمارک روشن کردن ماشین قبل از چک كردن اینکه بچه ای زیر آن خوابیده است یا نه، ممنوع است.

9. در تایلند انداختن آدامس جویده شده تان 500 دلار جریمه دارد و قبل از خارج شدن از خانه حتما باید لباس زیر پوشیده باشید.

10. در سال 1888 در بریتانیا قانونی تصویب شده که دوچرخه سواران را موظف می کرد تا زمان رد شدن ماشین از کنارشان، زنگ دوچرخه هایشان را بطور پیوسته به صدا درآورند.

11. در قرن 16 و 17 میلادی نوشیدن قهوه در ترکیه ممنوع بود و اگر کسی در حین خوردن قهوه دستگیر می شدن، به اعدام محکوم می شد.

12. در فنلاند زمانی پخش کارتون دونالد داک به علت شلوار نپوشیدن شخصیت اصلی سریال ممنوع بود.

13. تا سال 1984، بلژیکی ها مجبور بودند نام فرزندشان را از یک لیست 1500 نفری در روزهای ناپلئون بطور رندوم انتخاب کنند.

14. در برمه دسترسی به اینترنت غیر قانونی است. اگر فردی با اتهام داشتن مودم دستگیر شود، به زندان محکوم می شود.

15. اتریش اولین کشوری بود که مجازات مرگ را در سال 1787 حذف کرد.

16. صد ها سال پیش هر فردی که قصد داشت از کشور خارج شود، به سرعت اعدام می شد.

17. در ایالت میسوری بخش سنت لوئیس، هنوز هم نجات دادن زنان با لباس خواب، برای ماموران آتش نشانی ممنوع است.

18. در زمان حکومت طالبان در افعانستان، پوشیدن جوراب سفید برای زنان به علت تحریک آمیز بودن آن برای مردان ممنوع بود. در ضمن ماموران پلیس دستور داشتند پنجره خانه ها را با رنگ سیاه بپوشانند تا زنان حاضر در خانه ها دیده نشوند.

سه شنبه 10/10/1387 - 13:52
دنیای گیاهان و حیوانات

عجایب بسیاری در جهان ما وجود دارد که اگر راجع به آنها فکر بکنیم قطعا بندگی ما در مقابل به وجود آورندۀ این عجایب بیشتر خواهد بود خدا مارا از متفکرین قرار دهد.

به این عکسهای جالب نگاهی بیاندازید 

مجله معروف نشنال جیوگرافیک در سایت خود تصاویری از این حیوانات دریایی زیبا را منتشر ساخته است.

 

...

...

...

...

...

منابع

nationalgeographic مجله نشنال جیو گرافیک

سه شنبه 10/10/1387 - 13:50
دانستنی های علمی
زرافه

 

 

زرافه(شتر گاو پلنگ)

تعداد مهره های گردنش =7 مهره

پهنای هر مهره=45 سانتیمتراست؛ ۱۵ برابر پهنای مهره انسان

طول زبانش نزدیك به 50 cm است

این حیوان غذای مورد علاقه اش برگ های درخت اقاقیا می باشد.

برای جلوگیری از خطر و آسیب دشمنانش ایستاده می خوابد.

فشار خونش دو برابر فشار خون انسان است. 

وزن زرافه ماده تقریبا نصف وزن زرافه نر می باشد.

طول قد زرافه نر حدود 5 متر و زرافه ماده 4 متر است.

زرافه می تواند با زبان نیم متریش داخل گوشش را نیز تمیز کند.

 

 -ماهی طلایی تنها جانوری است كه می تواند هم پرتوها ی ماورا بنفش و هم مادون قرمز را ببیند.

- زنبورها توانایی دیدن پرتوهای فرا بنفش را دارند در حالی كه چشمان ما فقط طیف محدودی از امواج نورانی خورشید را تشخیص می دهد.

 

سه شنبه 10/10/1387 - 13:49
دانستنی های علمی

عجایب هفت‌گانه، به هفت اثر برتر معماری و مجسمه سازی دوران باستان اطلاق می‌شود. این هفت اثر ظاهراً اولین بار توسط یک فنیقیایی یونانی‌الاصل به نام آنتیپاتروس در قرن دوم پیش از میلاد در یک کتاب ثبت شده‌است. مشخص نیست که این فرد خودش این آثار را دیده‌است یا نه. به هر حال آنچه مسلم است این است که وی در زمانی می‌زیسته که تمام این شاهکارهای هنری سالم و موجود بوده‌اند و او نمی‌خواست ویرانه‌ها را به همعصران خود معرفی کند.

 

 

 

عجایب هفتگانه از چپ به راست بالا به پایین:هرم بزرگ جیزه، باغهای معلق بابل، نیایشگاه آرتمیس، تندیس زئوس، آرامگاه هالیکارناسوس، تندیس غول‌پیکر رودس و فانوس دریایی اسکندریه

نکتۀ دیگر در مورد این آثار انتخاب عدد هفت برای تعداد آنهاست. دلیل این امر هم مقدس بودن این عدد است. عدد هفت چه در گذشته و چه در حال، برای انسان محترم و مقدس بوده بطوریکه تقریباً در هر گونه تقسیم بندی به این عدد توجه شده‌است. مانند هفت روز هفته، هفت هنر، هفت خدای یونان باستان و...


تهیه فهرست کامل عجایب هفت گانه در اصل حدود سده دوم پیش از میلاد کامل شده‌است و اولین اشاره به تهیه این مجموعه مکتوب در کتاب تاریخ هرودوت آمده‌است که به سده ۵ پیش از میلاد مربوط برمی‌گردد.

چندین دهه بعد از آن، تاریخ نگاران یونانی درباره بزرگ‌ترین بناهای تاریخی دوران خود شروع به نوشتن کردند. از جمله کالیماکوس (Callimachus) - که در ۳۰۵ تا ۲۴۰ قبل از میلاد می‌زیست - سر کتابدار کتابخانه اسکندریه، «مجموعه‌ای از عجایب جهان» را تهیه کرد. امروزه، تنها چیزی که درباره این مجموعه می‌دانیم، همین عنوان آن است و بس، به این دلیل که این کتاب نیز در آتش‌سوزی بزرگ کتابخانه اسکندریه از بین رفت.

فهرست نهایی عجایب هفت گانه در قرون وسطا تکمیل شد. این فهرست شامل چشمگیرترین بناهای تاریخی جهان باستان بود که از بعضی، شواهد بسیار اندکی در دست بود و تعدادی نیز اصلاً باقی نمانده بودند. آثار کنده کاری هنرمند هلندی مارتن ون هیمسکرک (Marten Van Heemskerck) و کتاب تاریخ معماری یوهان فیشر ارلاخ (Johann Fischer von Erlach) از قدیمی‌ترین منابعی هستند که در آن به این فهرست عجایب هفت گانه اشاره شده‌است.

شواهد باستان‌شناسی از بسیاری از اسرار تاریخی که قرنها عجایب هفت گانه را احاطه کرده بودند، پرده برداشته‌است. عجایب هفت گانه برای سازندگانشان نمادهایی از مذهب، اسطوره شناسی، هنر، قدرت و علم بودند و برای ما، آنها شواهدی از توانایی انسان هستند.

از زمانهای بسیار قدیم تا کنون، فهرست‌های متعدد و متفاوتی از عجایب هفتگانه به نگارش درآمده‌است. فهرست اروپا-محور مذکور بدین قرار است:

فانوس دریایی اسکندریه ، هرم بزرگ جیزه ، تندیس غول‌پیکر رودس ،نیایشگاه آرتمیس ،تندیس زئوس

باغهای معلق بابل ، آرامگاه هالیکارناسوس.

سه شنبه 10/10/1387 - 13:47
دانستنی های علمی
 

نخستین اشاره در تاریخ اساطیر ایران به وجود پرچم، به قیام کاوه آهنگر علیه ظلم و ستم آژی دهاک(ضحاک) بر میگردد. در آن هنگام کاوه برای آن که مردم را علیه ضحاک بشوراند، پیش بند چرمی خود را بر سر چوبی کرد و آن را بالا گرفت تا مردم گرد او جمع شدند. سپس کاخ فرمانروای خونخوار را در هم کوبید و فریدون را بر تخت شاهی نشانید.

realflagfinal2.jpg (27278 bytes)

پرچم ایران قبل از سال 1357

 

iriflag.jpg (6502 bytes)

پرچم ایران بعد از سال 1357

فریدون نیز پس از آنکه فرمان داد تا پاره چرم پیش بند کاوه را با دیباهای زرد و سرخ و بنفش آراستند و دُر و گوهر به آن افزودند، آن را درفش شاهی خواند و بدین سان " درفش کاویان " پدید آمد. نخستین رنگهای پرچم ایران زرد و سرخ و بنفش بود، بدون آنکه نشانه ای ویژه بر روی آن وجود داشته باشد. درفش کاویان صرفاً افسانه نبوده و به استناد تاریخ تا پیش از حمله اعراب به ایران، بویژه در زمان ساسانیان و هخامنشیان پرچم ملی و نظامی ایران را درفش کاویان می گفتند، هر چند این درفش کاویانی اساطیری نبوده است.

محمدبن جریر طبری در کتاب تاریخ خود به نام الامم و الملوک مینویسد: درفش کاویان از پوست پلنگ درست شده، به درازای دوازده ارش که اگر هر ارش را که فاصله بین نوک انگشتان دست تا بندگاه آرنج است 60 سانتی متر به حساب آوریم، تقریباٌ پنج متر عرض و هفت متر طول میشود. ابولحسن مسعودی در مروج اهب نیز به همین موضوع اشاره میکند.

به روایت اکثر کتب تاریخی، درفش کاویان زمان ساسانیان از پوست شیر یا پلنگ ساخته شده بود، بدون آنکه نقش جانوری بر روی آن باشد. هر پادشاهی که به قدرت می رسید تعدادی جواهر بر آن می افزود. به هنگام حملهٌ اعراب به ایران، در جنگی که در اطراف شهر نهاوند در گرفت درفش کاویان به دست آنان افتاد و چون آن را همراه با فرش مشهور " بهارستان " نزد عمربن خطاب خلیفه مسلمانان، بردند وی از بسیاری گوهرها، دُرها و جواهراتی که به درفش آویخته شده بود دچار شگفتی شد و به نوشته فضل الله حسینی قزوینی در کتاب المعجم مینویسد: " امیر المومنین سپس بفرمود تا آن گوهرها را برداشتند و آن پوست را سوزانیدند ".

با فتح ایران به دست اعراب - مسلمان، ایرانیان تا دویست سال هیچ درفش یا پرچمی نداشتند و تنها دو تن از قهرمانان ملی ایران زمین، یعنی ابومسلم خراسانی و بابک خرم دین دارای پرچم بودند. ابومسلم پرچمی یکسره سیاه رنگ داشت و بابک سرخ رنگ به همین روی بود که طرفداران این دو را سیاه جامگان و سرخ جامگان می خواندند. از آنجائی که علمای اسلام تصویرپردازی و نگارگری را حرام میدانستند تا سالهای مدید هیچ نقش و نگاری از جانداران بر روی درفش ها تصویر نمی شد.


نخستین تصویر بر روی پرچم ایران

در سال 355 خورشیدی ( 976 میلادی ) که غزنویان، با شکست دادن سامانیان، زمام امور را در دست گرفتند، سلطان محمود غزنوی برای نخستین بار دستور داد نقش یک ماه را بر روی پرچم خود که رنگ زمینه آن یکسره سیاه بود زردوزی کنند. سپس در سال 410 خورشیدی ( 1031 میلادی ) سلطان مسعود غزنوی به انگیزه دلبستگی به شکار شیر دستور داد نقش و نگار یک شیر جایگزین ماه شود و از آن پس هیچگاه تصویر شیر از روی پرچم ملی ایران برداشته نشد تا انقلاب ایران در سال (1979 میلادی).

افزوده شدن نقش خورشید بر پشت شیر

در زمان خوارزمشاهیان یا سلجوقیان سکه هائی زده شد که بر روی آن نقش خورشید بر پشت آمده بود، رسمی که به سرعت در مورد پرچمها نیز رعایت گردید. در مورد علت استفاده از خورشید دو دیدگاه وجود دارد، یکی اینکه چون شیر گذشته از نماد دلاوری و قدرت، نشانه ماه مرداد ( اسد ) هم بوده و خورشید در ماه مرداد در اوج بلندی و گرمای خود است، به این ترتیب همبستگی میان خانه شیر ( برج اسد ) با میانهٌ تابستان نشان داده می شود. نظریه دیگر بر تاًثیر آئین مهرپرستی و میترائیسم در ایران دلالت دارد و حکایت از آن دارد که به دلیل تقدس خورشید در این آئین، ایرانیان کهن ترجیح دادند خورشید بر روی سکه ها و پرچم بر پشت شیر قرار گیرد.

پرچم در دوران صفویان

در میان شاهان سلسله صفویان که حدود 230 سال بر ایران حاکم بودند تنها شاه اسماعیل اول و شاه طهماسب اول بر روی پرچم خود نقش شیر و خورشید نداشتند. پرچم شاه اسماعیل یکسره سبز رنگ بود و بر بالای آن تصویر ماه قرار داشت. شاه طهماسب نیز چون خود زادهً ماه فروردین ( برج حمل ) بود دستور داد به جای شیر و خورشید تصویر گوسفند ( نماد برج حمل ) را هم بر روی پرچمها و هم بر سکه ها ترسیم کنند. پرچم ایران در بقیهً دوران حاکمیت صفویان سبز رنگ بود و شیر و خورشید را بر روی آن زردوزی می کردند. البته موقعیت و طرز قرارگرفتن شیر در همهً این پرچمها یکسان نبوده، شیر گه نشسته بوده، گاه نیمرخ و گاه رو به سوی بیننده. در بعضی موارد هم خورشید از شیر جدا بوده و گاه چسبیده به آن. به استناد سیاحت نامهً ژان شاردن جهانگرد فرانسوی استفاده او بیرق های نوک تیز و باریک که بر روی آن آیه ای از قرآن و تصویر شمشیر دوسر علی یا شیر خورشید بوده، در دوران صفویان رسم بوده است. به نظر می آید که پرچم ایران تا زمان قاجارها، مانند پرچم اعراب، سه گوشه بوده نه چهارگوش.

پرچم در عهد نادرشاه افشار

نادر که مردی خود ساخته بود توانست با کوششی عظیم ایران را از حکومت ملوک الطوایفی رها ساخته، بار دیگر یکپارچه و متحد کند. سپاه او از سوی جنوب تا دهلی، از شمال تا خوارزم و سمرقند و بخارا، و از غرب تا موصل و کرکوک و بغداد و از شرق تا مرز چین پیش روی کرد. در همین دوره بود که تغییراتی در خور در پرچم ملی و نظامی ایران بوجود آمد. درفش شاهی یا بیرق سلطنتی در دوران نادرشاه از ابریشم سرخ و زرد ساخته می شد و بر روی آن تصویر شیر و خورشید هم وجود داشت اما درفش ملی ایرانیان در این زمان سه رنگ سبز و سفید و سرخ با شیری در حالت نیمرخ و در حال راه رفتن داشته که خورشیدی نیمه بر آمده بر پشت آن بود و در درون دایره خورشید نوشته بود: " المک لله " (یعنی پادشاهی متعلق به خداوند است)سپاهیان نادر در تصویری که از جنگ وی با محمد گورکانی، پادشاه هند، کشیده شده، بیرقی سه گوش با رنگ سفید در دست دارند که در گوشهً بالائی آن نواری سبز رنگ و در قسمت پائیتی آن نواری سرخ دوخته شده است. شیری با دم برافراشته به صورت نیمرخ در حال راه رفتن است و درون دایره خورشید آن بازهم " المک لله " آمده است. بر این اساس میتوان گفت پرچم سه رنگ عهد نادر مادر پرچم سه رنگ فعلی ایران است. زیرا در این زمان بود که برای نخستین بار این سه رنگ بر روی پرچم های نظامی و ملی آمد، هر چند هنوز پرچمها سه گوشه بودند.

دورۀ قاجارها، پرچم چهار گوشه

در دوران آغامحمدخان قاجار، سر سلسلهً قاجاریان، چند تغییر اساسی در شکل و رنگ پرچم داده شد، یکی این که شکل آن برای نخستین بار از سه گوشه به چهارگوشه تغییر یافت و دوم این که آغامحمدخان به دلیل دشمنی که با نادر داشت سه رنگ سبز و سفید و سرخ پرچم نادری را برداشت و تنها رنگ سرخ را روی پرچم گذارد. دایره سفید رنگ بزرگی در میان این پرچم بود که در آن تصویر شیر و خورشید به رسم معمول وجود داشت با این تفاوت بارز که برای نخستین بار شمشیری در دست شیر قرار داده شده بود. در عهد فتحعلی شاه قاجار، ایران دارای پرچمی دوگانه شد. یکی پرچمی یکسره سرخ با شیری نشسته و خورشید بر پشت که پرتوهای آن سراسر آن را پوشانده بود. نکته شگفتی آور این که شیر پرچم زمان صلح شمشیر بدست داشت در حالی که در پرچم عهد جنگ چنین نبود. در زمان فتحعلی شاه بود که استفاده از پرچم سفید رنگ برای مقاصد دیپلماتیک و سیاسی مرسوم شد. در تصویری که یک نقاش روس از ورود سفیر ایران " ابوالحسن خان شیرازی " به دربار تزار روس کشیده، پرچمی سفید رنگ منقوش به شیر و خورشید و شمشیر، پیشاپیش سفیر در حرکت است. سالها بعد، امیرکبیر از این ویژگی پرچم های سه گانهً دورهً فتحعلی شاه استفاده کرد و طرح پرچم امروزی را ریخت. برای نخستین بار در زمان محمدشاه قاجار ( جانشین فتحعلی شاه ) تاجی بر بالای خورشید قرار داده شد. در این دوره هم دو درفش یا پرچم به کار می رفته است که بر روی یکی شمشیر دو سر حضرت علی و بر دیگری شیر و خورشید قرار داشت که پرچم اول درفش شاهی و دومی درفش ملی و نظامی بود.

امیرکبیر و پرچم ایران

میرزا تقی خان امیرکبیر، بزرگمرد تاریخ ایران، دلبستگی ویژه ای به نادرشاه داشت و به همین سبب بود که پیوسته به ناصرالدین شاه توصیه می کرد شرح زندگی نادر را بخواند. امیرکبیر همان رنگ های پرچم نادر را پذیرفت، اما دستور داد شکل پرچم مستطیل باشد ( بر خلاف شکل سه گوشه در عهد نادرشاه ) و سراسر زمینهً پرچم سفید، با یک نوار سبز به عرض تقریبی 10 سانتی متر در گوشه بالائی و نواری سرخ رنگ به همان اندازه در قسمت پائین پرچم دوخته شود و نشان شیر و خورشید و شمشیر در میانه پرچم قرار گیرد، بدون آنکه تاجی بر بالای خورشید گذاشته شود. بدین ترتیب پرچم ایران تقریباٌ به شکل و فرم پرچم امروزی ایران درآمد.

انقلاب مشروطیت و پرچم ایران

با پیروزی جنبش مشروطه خواهی در ایران و گردن نهادن مظفرالدین شاه به تشکیل مجلس، نمایندگان مردم در مجلس های اول و دوم به کار تدوین قانون اساسی و متمم آن می پردازند. در اصل پنجم متمم قانون اساسی آمده بود: " الوان رسمی بیرق ایران، سبز و سفید و سرخ و علامت شیر و خورشید است"، کاملا مشخص است که نمایندگان در تصویب این اصل شتابزده بوده اند. زیرا اشاره ای به ترتیب قرار گرفتن رنگها، افقی یا عمودی بودن آنها، و این که شیر و خورشید بر کدام یک از رنگها قرار گیرد به میان نیامده بود. همچنین دربارهً وجود یا عدم وجود شمشیر یا جهت روی شیر ذکری نشده بود. به نظر می رسد بخشی از عجلهً نمایندگان به دلیل وجود شماری روحانی در مجلس بوده که استفاده از تصویر را حرام می دانستند. نمایندگان نواندیش در توجیه رنگهای به کار رفته در پرچم به استدلالات دینی متوسل شدند، بدین ترتیب که می گفتند رنگ سبز، رنگ دلخواه پیامبر اسلام و رنگ این دین است، بنابراین پیشنهاد می شود رنگ سبز در بالای پرچم ملی ایران قرار گیرد. در مورد رنگ سفید نیز به این حقیقت تاریخی استناد شد که رنگ سفید رنگ مورد علاقهً زرتشتیان است، اقلیت دینی که هزاران سال در ایران به صلح و صفا زندگی کرده اند و این که سفید نماد صلح، آشتی و پاکدامنی است و لازم است در زیر رنگ سبز قرار گیرد. در مورد رنگ سرخ نیز با اشاره به ارزش خون شهید در اسلام، بویژه امام حسین و جان باختگان انقلاب مشروطیت به ضرورت پاسداشت خون شهیدان اشاره گردید. وقتی نمایندگان روحانی با این استدلالات مجباب شده بودند و زمینه مساعد شده بود، نواندیشان حاضر در مجلس سخن را به موضوع نشان شیر و خورشید کشاندند و این موضوع را این گونه توجیه کردند که انقلاب مشروطیت در مرداد (سال 1285 هجری شمسی 1906 میلادی) به پیروزی رسید یعنی در برج اسد(شیر). از سوی دیگر چون اکثر ایرانیان مسلمان شیعه و پیرو علی هستند و اسدالله از القاب حضرت علی است، بنابراین شیر هم نشانهً مرداد است و هم نشانهً امام اول شیعیان در مورد خورشید نیز چون انقلاب مشروطه در میانهً ماه مرداد به پیروزی رسید و خورشید در این ایام در اوج نیرومندی و گرمای خود است پیشنهاد می کنیم خورشید را نیز بر پشت شیر سوار کنیم که این شیر و خورشید هم نشانهً علی باشد هم نشانهً ماه مرداد و هم نشانهً چهاردهم مرداد یعنی روز پیروزی مشروطه خواهان و البته وقتی شیر را نشانهً پیشوای امام اول بدانیم لازم است شمشیر ذوالفقار را نیز بدستش بدهیم. بدین ترتیب برای اولین بار پرچم ملی ایران به طور رسمی در قانون اساسی به عنوان نماد استقلال و حاکمیت ملی مطرح شد. در سال 1336 منوچهر اقبال، نخست وزیر وقت به پیشنهاد هیاًتی از نمایندگان وزارت خانه های خارجه، آموزش و پرورش و جنگ طی بخش نامه ای ابعاد و جزئیات دیگر پرچم را مشخص کرد. بخش نامهً دیگری در سال 1337 در مورد تناسب طول و عرض پرچم صادر شد و طی آن مقرر گردید طول پرچم اندکی بیش از یک برابر و نیم عرضس باشد.

پرچم بعد از انقلاب
در اصل هجدهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مصوب سال 1358 (1979 میلادی) در مورد پرچم گفته شده است که پرچم جمهوری اسلامی از سه رنگ سبز، سفید و سرخ تشکیل می شود و نشانهً جمهوری اسلامی (تشکیل شده با حروف الله اکبر) در وسط آن قرار دارد.

سه شنبه 10/10/1387 - 13:45
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته