• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 266
تعداد نظرات : 65
زمان آخرین مطلب : 5408روز قبل
بیماری ها
مكانیسم توارث بسیاری ازصفات شناخته شده در یوكاریوتها، از الگوهای توارثی مبنی برسهیم بودن مساوی دو والد در كنترل آن صفت تبعیت نمی كند . بطوری كه نحوه توارث در این صفات، تحت كنترل ژنهای خارج هسته ای می باشد بیان دقیقتر مطلب آنست كه، نحوه توارث این ژنها منطبق بر قوانین مندل نمی باشد. سالها پیش با بهره گیری از میكروسكوپ الكترونی برای مشاهده میتوكندری در این اندامك ، وجود D NA اختصاصی ومستقل از DNA موجود در هسته ، به اثبات رسید . نام میتوكندری برگرفته از دو كلمه یونانی ،Mito به معنی رشد و Chondrion به معنی دانه می باشد این اندامك در سیتوپلاسم همه سلولهای یوكاریوتی وجود دارد و حاوی آنزیمهای كنترل كننده زنجیره تنفسی می باشد. امروزه با كشف توالیهای موجود در میتوكندری ، امكان بررسی ژنهای كنترل كننده موجود در این اندامك ، به عنوان یكی از دیدگاههای جدید و مهم مطالعات ژنتیكی در آمده است.
ازآنجائی كه منشاء سیتوپلاسم سلول تخم ، متعلق به گامت ماده می باشد ودر هنگام لقاح ، سیتوپلاسم اسپرم ، خارج از اوسیت باقی مانده و قادر به ورود به داخل غشا اووسیت نیست ، نتیجتا تمامی سیتوپلاسم سلول تخم به سیتوپلاسم تخمك تعلق خواهد داشت. وجود این مشخصه و همچنین دانستن این مطالب كه mtDNA جزدر موارد خاص، در سایر موارد فاقد امكان وقوع نو تركیبی در خود می باشد، باعث گردید كه ، دربررسیهای فیلو ژنیكی و بررسی اشتقاق گونه ها مطالعه جهشهای موجود در میتوكندری ابزار مناسبی را برای كشف مجهولات موجود را فراهم نمایید.
DNA میتوكندریایی ساختاری شبیه به ساختار مولكول DNA در پروكاریوتها دارد و غنی از بازهای سیتوزین و گوانین می باشد لذا این ساختار پایداری قابل ملاحضه ای در برابر گرما دارد و می تواند بخش مهمی ازروند سنتز پروتئینهای موجود در میتوكندری را هدایت كند .امكان دو رگه شدن DNA میتوكندریایی با DNA هسته سلولی كه درهمان محل واقع شده بسیار بعید می باشد.

بسیاری از مفالات گزارش كردند كه آنزیمهای مرتبط با فسفوریلاسیون اكسیداتیو میتوكندری و همچنین تنوع موجود در نواحی D Loop ژنهای كد كننده این آنزیمها با صفات شیرواری در گاوهای شیرده ارتباط دارد.
یكی از كاربردهای عملی و جدید مرتبط با این موضوع ، بررسی چندشكلی های موجود در ژن PEPCK و بررسی ارتباط این ژن با صفات تولیدی و مقاومت به بیماریهای متداول در صنعت پرورش طیور می باشد.ژن فسفوانول پیروات كربوكسی كیناز (PEPCK) یكی از ژنهای موجود بر روی ژنوم میتوكندری می باشد. آنزیم حاصل از این ژن نقش كلیدی و تنظیم كننده در مسیر گلوكونئوژنز دارد و در این مسیر ،واكنش تبدیل اگزالواستات به فسفوانول پیروات را از طریق دكربوكسیلاسیون ،كاتالیز می كند
این آنزیم تنها آنزیم گلوكونئوژنز می باشد كه در میتوكندری تولید می شود.مسیر متابولیكی گلوكونئوژنز ، تولید گلوكز خالص را از سوبستراهای غیر كربوهیدارته امكان پذیر می نمایید.در برنامه های جدید اصلاحی ، ارتباط تنوع اللی موجود در این ژن با بیماریهائی همچون مارك به خوبی مورد بررسی شده است. وارد نمودن اطلاعات حاصل از چندشكلی موجود درژنهای سیتوپلاسمی به مدلهای مورد استفاده برای برآورد ارزشهای ژنتیكی افزایشی، امكان برآورد اریب و بیش از حد، مولفه های واریانس و ارزیابی ژنتیكی ناصیحیح را برطرف می كند بطوری كه وقتی اثرات سیتوپلاسمی به طور شایسته در ارزیابی ژنتیكی وارد شود،متعاقبا افزایش دقت انتخاب امری دستیافتنی خواهد بود.
از سایر كاربردهای امروزی mtDNA استفاده از این ابزار بمنظور بررسی امكان اشتقاق گونه های مختلف ا از یك جد مشترك می باشد و همچنین دستیابی به راهكارهایی برای حفظ ذخایر ژنتیكی كشورها می باشد به عنوان مثال با استفاده از m tDNA ،شناسائی گونه های در حال انقراص یا گونه های تجارتی در معرض خطر انقراص، امكانپذیر می باشد در سالهای اخیر تحقیقات مشابهی در ایران به منظور شناسائی گونه های مختص به ایران در زمینه شیلات و آبزیان صورت گرفته است كه امكان شناسائی گونه ها همچون تاسماهی ایرانی را از نوع مشابه روسی، میسر ساخته است.
پنج شنبه 18/11/1386 - 12:35
شعر و قطعات ادبی

از ســـــر کوی تو با صد گونه سودا می روم      

     داغ بر جــــــان ، بار بر دل ، خار در پا می روم

          آن چه با جــــــــان من بدروز می کردی مـدام

             کی کنی امروز ، اگـــــــر دانی که فردا می روم

                  می روم زین شهر و اهل شهر یک یک می کنند

                         زاری بر من که پنـــــداری ز دنیــــا مـــــی روم .

 

 

 

 

پنج شنبه 18/11/1386 - 12:34
شعر و قطعات ادبی

شب هجران مهدی کی سرآید

چو خورشید درخشان رخ نماید

الهی ظلم شاهان کی رسد سر

به جز با جلوه ی مهدی نشاید

پنج شنبه 18/11/1386 - 10:41
شعر و قطعات ادبی

****************************

چه جمعه ها که یک به یک غروب شد نیامدی
چه بغض ها که در گلو رسوب شد نیامدی
خلیل آتشین سخن،تبر به دوش بت شکن
خدای ما دوباره سنگ وچوب شد نیامدی
برای ما که خسته ایم ودل شکسته ایم که نه
ولی برای عده ای چه خوب شد نیامدی
تمام طول هفته را به انتظار جمعه ام
دوبار صبح ،ظهر ؛غروب شد نیامدی

***************************

چهارشنبه 17/11/1386 - 23:52
دانستنی های علمی

اگه کسی رو دوست داری نه براش ستاره باش نه آفتاب چون هردوشون مهمون زود گذرند. پس براش آسمون باش که همیشه بالای سرش باشی

چهارشنبه 17/11/1386 - 18:47
دانستنی های علمی

میتوكندری خود را از یك زن كه تقریبا دویست هزار سال پیش در آفریقا می‌زیسته، دریافت كرده‌اند و درواقع، مادر تمامی انسان‌ها را «حوای میتوكندری» می‌خواند.

      در یك تلاش وسیع و فراگیر، پژوهشگران، «DNA»ی صد هزار نفر را از سراسر جهان انتخاب كرده مورد تجزیه و تحلیل قرار خواهند داد؛ این موضوع را می‌توان سفری از DNA به آغاز نژاد انسانی دانست. به گزارش سرویس بین‌الملل «بازتاب»، انجمن «نشنال جئوگرافیك»، پروژه گسترده‌‌ای را به منظور ترسیم خط مهاجرت انسان‌ها ارائه خواهد داد. این تلاش پنج‌ساله، شامل گزینش و تحلیل «DNA»ی متعلق به صد هزار انسان از سراسر دنیاست.
      به نوشته روزنامه «لوس‌آنجلس‌تایمز»، «اسپنسرولز»، متخصص ژنتیك، كه از سوی انجمن «نشنال جئوگرافیك»، هدایت این برنامه را بر عهده دارد، گفته است: ما در حال حاضر، یك دید عمومی از نخستین مهاجرت‌های دیرینه‌شناسی داریم و تنها می‌دانیم كه انسان‌ها از سرزمین آفریقا پراكنده شده‌ و به سمت اوراسیا (اروپا و آسیا) حركت كرده‌اند، ولی وقایع پس از آن، در هاله‌ای از ابهام است. بنابراین، ما قصد كشف جزئیات مربوط به این سیر حركتی را داریم. پژوهشگران، در آغاز
DNA متعلق به میتوكندری را كه مخزن تأمین انرژی سلولی به شمار می‌رود، مورد بررسی قرار می‌دهند كه از نسل مادران رسیده است و سپس كروموزوم Y را كه از نسل پدران رسیده، آزمایش می‌كنند.
      محققان طی بررسی‌های متعدد، دریافته‌اند كه بشر امروزی،
DNA میتوكندری خود را از یك زن كه تقریبا دویست هزار سال پیش در آفریقا می‌زیسته، دریافت كرده‌اند و درواقع، مادر تمامی انسان‌ها را «حوای میتوكندری» می‌خوانند و كروموزوم Y جنس نر را متعلق به «آدم ژنتیكی» می‌دانند. اما این اطلاعات تنها از ده هزار نمونه به دست آمده‌اند.  پروژه اخیر، حداقل ده برابر مورد قبل، نمونه خواهد داشت كه امكان آزمایش جزئیات بیشتر و نیز اطلاعاتی راجع به آنچه صد هزار تا 150 هزار سال قبل بوده را فراهم خواهد آورد. این گروه بین‌المللی در آغاز بر روی افراد بومی تانزانیا، قبیله‌های مغولستانی و «ناواجو» در آمریكا كار خواهند كرد كه تمامی آنان طی دوره‌های طولانی در یك مكان بوده و دارای تاریخچه ژنتیكی ساده‌تری هستند.
      نتایج این بررسی بدون ذكر نام در اینترنت قرار خواهد گرفت و می‌تواند، شناخت تازه‌ای درباره پیشینه انسان ارائه كند. برای مثال؛ یكی از نمونه‌ها، متعلق به یك نفر از ساكنان آمریكاست كه پدربزرگش از آلمان و خانواده مادری‌اش از انگلستان آمده بودند.
      طبق آزمایش‌های
DNA، شجره‌نامه‌ای كه اطلاعات مورد نیاز پروژه را مورد ارزیابی قرار می‌دهد، مشخص كرده است كه كروموزوم Y دارای یك تاریخچه ژنتیكی بوده كه R1a خوانده شده و گمان می‌رود نزدیك به سیصدهزار سال پیش از بخش‌های شمالی هند و پاكستان نشأت گرفته است.
انسان‌های اولیه طی دوره‌ای طولانی از مناطق وسیع اوراسیا گذشته و كمی بعد از آخرین دوره یخبندان به اروپا وارد شدند.
پروژه «نشنال جئوگرافیك» به دنبال افرادی است كه در این تحقیق شركت كنند. افراد داوطلب می‌توانند
DNA تحلیل بررسی شده خود را با خرید یك كیت 99 دلاری كه به آنها امكان وی دهد تا در یك سّواب نمونه‌گیری DNA خود را به منظور انجام بررسی بفرستد. افراد داوطلبی كه خواهان شركت در این پروژه هستند، می‌توانند با خرید یك كیت 99 دلاری، نمونه DNA خود را بفرستند تا از این طریق، نتیجه تجزیه و تحلیل DNAی خود را دریافت كنند.
 

 

چهارشنبه 17/11/1386 - 18:44
شعر و قطعات ادبی

قاصدک! هان، چه خبر آوردی؟
از کجا، وز که خبر آوردی؟
خوش‌خبر باشی، اما، اما
گردِ بام و درِ من
بی‌ثمر می‌گردی.

انتظار خبری نیست مرا
نه ز یاری نه ز دیّار و دیاری باری،
برو آنجا که بود چشمی و گوشی با کس،
برو آنجا که ترا منتظرند.
قاصدک!
در دل من همه کورند و کرند.

دست بردار ازین در وطنِ خویش غریب.
قاصد تجربه‌های همه تلخ،
با دلم می‌گوید
که دروغی تو، دروغ،
که فریبی تو، فریب.

قاصدک! هان، ولی ... آخر ... ای وای!
راستی آیا رفتی با باد؟
با توام، آی! کجا رفتی؟ آی ...!
راستی آیا جایی خبری هست هنوز؟
مانده خاکسترِ گرمی، جایی؟
در اجاقی طمع شعله نمی‌بندم خردک شرری هست هنوز؟

قاصدک!
ابرهای همه عالم شب و روز
در دلم می‌گریند.

چهارشنبه 17/11/1386 - 18:43
دعا و زیارت
راستى كه على مرتضى مجسمه عدل و نمونه رحمت و محبت و احسان بود. امشب شب ضربت خوردن آن شهید عدالت است، ضربتى كه در راه تصلب و انعطاف ناپذیرى از حق و عدالت و دفاع از حقوق انسان خورد و در عین حال همین ضربت به مرارتها و مجاهدتها و مشقتها و رنجهاى او در این راه خاتمه داد و او را در حال انجام وظیفه از پا در آورد، ضربتى كه خود او را آسوده كرد اما جهان اسلامى را تا ابد در مرگ همچو امام عادلى كه اگر حكومتش مدتى ادامه پیدا مى‏كرد، جامعه نمونه كامل و درخشان اسلامى جامه عمل مى‏پوشید، سوگوار ساخت.
اینكه خود او را آسوده و راحت كرد و از نظر شخص خودش آسایش یافت، تعبیرى است كه از كلام خودش اقتباس كرده‏ام. در همان حال كه در اثر آن ضربت در بستر افتاده بود فرمود: مثل من مثل تشنه‏اى است كه در شب تاریك در صحراى بى پایانى در جستجوى آب روان باشد و ناگهانى به آب برسد و من همیشه از خداوند مى‏خواستم كه هر وقت مقرر شده بمیرم، در بستر نمیرم، در راه خدا كشته شوم و این آرزوى من بود كه به آن رسیدم («و ما كنت‏إلا كقارب ورد و طالب وجد») (1).
در طلیعه سخنم در این چند کلام شمه‏اى از عدالتها و احسانهاى مولاى متقیان عرض مى‏كنم و در اطراف این كلمه توضیح مى‏دهم كه چگونه عدالت على (ع) قاتلش شد و چگونه تصلبش در این راه، آشوبها و فتنه‏ها از طرف آنها كه عدالت على مستقیما بر ضرر آنها بود به پا كرد، و این عدالت چه جور عدالتى بود. آیا یك عدالت صرفا اخلاقى بود نظیر آنچه مى‏گوییم امام جماعت یا قاضى یا شاهد طلاق یا بینه شرعى باید عادل باشد؟ این جور عدالتها كه باعث قتل كسى نمى‏شود، بلكه بیشتر باعث شهرت و محبوبیت و احترام مى‏گردد. آن نوع عدالت مولى كه قاتلش شناخته شد، در حقیقت، فلسفه اجتماعى او و نوع تفكر مخصوصى بود كه در عدالت اجتماعى اسلامى داشت و خودش شدیدا اصرار مى‏ورزید كه عدالت اجتماعى اسلام و فلسفه اجتماعى اسلام صرفا همین را اقتضا مى‏كند. او تنها عادل نبود، عدالتخواه بود. فرق است بین عادل و عدالتخواه، همان طورى كه فرق است بین آزاد و آزادیخواه. یكى آزاد است یعنى خودش شخصا مرد آزادى است، و یكى آزادیخواه است یعنى طرفدار آزادى اجتماع است و آزادى هدف و ایده اجتماعى اوست.

چهارشنبه 17/11/1386 - 15:0
دعا و زیارت

 

****************************

چه جمعه ها که یک به یک غروب شد نیامدی
چه بغض ها که در گلو رسوب شد نیامدی
خلیل آتشین سخن،تبر به دوش بت شکن
خدای ما دوباره سنگ وچوب شد نیامدی
برای ما که خسته ایم ودل شکسته ایم که نه
ولی برای عده ای چه خوب شد نیامدی
تمام طول هفته را به انتظار جمعه ام
دوبار صبح ،ظهر ؛غروب شد نیامدی

***************************

 

چهارشنبه 17/11/1386 - 14:57
شعر و قطعات ادبی

روزی
تو می آیی
و جاده ی آبی انتظار
تابلوی زیبایی از پرواز قاصدک ها
می شود
غنچه های سرخ عاطفه
می شکوفد
کبوتران غریب
نغمه ی شوق می خوانند
و گلبرگ های سرخ شقایق ها
رنگ دریا می گیرد...

چهارشنبه 17/11/1386 - 14:56
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته