• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 42209
تعداد نظرات : 4513
زمان آخرین مطلب : 4152روز قبل
دانستنی های علمی

برای نخستین‌ بار در اردیبهشت 1314 در بند هفتم اساسنامه فرهنگستان اول به امر مردم ‌شناسی توجه شد. در سال 1315 فعالیت‌های اداره نوپای مردم ‌شناسی آغاز شد و در سال 1316 اساسنامه مؤسسه به تصویب شورای عالی معارف رسید و اندكی بعد هم به «بنگاه مردم ‌شناسی» تغییر نام داد. محمد‌علی فروغی، غلامرضا رشید یاسمی، ویلیام‌هازآلمانی، مسعود كیهان، دكتر شفق، نصرالله فلسفی، علی‌هانیبال و كوهی كرمانی، كارگزاران، مشاوران علمی و كارشناسان آن بودند.

مهمترین دستاوردهای بنگاه مردم‌ شناسی در سال‌های 1315 تا1330، بنیاد موزه مردم‌ شناسی و گردآوری نزدیك به 4 تا 5 هزار برگ یادداشت مردم نگاری توسط دانش‌ آموزان و آموزگاران بود كه بازمانده‌های آنها تا به امروز حفظ شده است.

در آغاز دهه 1330 با تشكیل اداره كل هنر‌های زیبای كشور در وزارت فرهنگ، به تدریج مطالعات مردم ‌شناسی از كار موزه مردم ‌شناسی جدا شد و نخستین مجله تخصصی «مردم‌شناسی» در سال‌های 1335 تا 1338به همت «علی‌هانیبال» از سوی این اداره كل منتشر شد.

در سال 1337 دكتر صادق‌كیا «اداره فرهنگ عامه» را سامانی بخشید و با گزینش و آموزش پژوهشگران جوان توانست در دهه 1340 مطالعات منظم و علمی مردم ‌شناسی ایران در دو حوزه تاریخی و میدانی را عملی سازد.

دستاورهای پژوهشی این دورانِ اداره فرهنگ عامه در «مجله هنر و مردم» یا به صورت كتاب منتشر شد یا در آرشیو مردم‌ شناسی بایگانی شد. در سال 1352 سازمان اداری و علمی اداره فرهنگ عامه گسترش یافت و به عنوان «مركز ملی پژوهش‌‌های مردم ‌شناسی و فرهنگ عامه ایران» در درون وزارت فرهنگ و هنر به كار خود ادامه داد. مركز یاد شده تا سال 1357 در حال توسعه بود و توانست به‌ عنوان یك مركز علمی مورد توجه مراكز بین ‌المللی قرار بگیرد و در حوزه‌های انسان ‌شناسی زیستی، مردم‌ شناسی تاریخی، مطالعات میدانی قوم ‌شناسی و مطالعات ایلات و عشایر ایران، مطالعه جامعه شهری و همكاری با پژوهشگران خارجی فعالیت‌ عمده‌‌ای داشته باشد. از مهمترین دستاوردهای این مركز می‌توان اعزام دانشجو به خارج كشور برای تحصیل در مردم‌ شناسی، انتشار مجله تخصصی «مردم‌ شناسی و فرهنگ عامه» نشر كتاب‌ها و مقالات تخصصی درباره مردم‌ شناسی ایران و گرد‌آوری اسناد و مواد پژوهشی فراوانی از وضعیت فرهنگی نقاط مختلف كشور یاد كرد.

پس از انقلاب اسلامی و تحولات اداری پس از آن، به ویژه فروپاشی وزارت فرهنگ و هنر، «مركز پژوهش‌های مردم ‌شناسی و فرهنگ عامه» با نام «مركز مردم ‌شناسی ایران» وابسته به وزارتخانه‌‌های فرهنگ و آموزش‌‌ عالی، سپس فرهنگ و ارشاد اسلامی و سرانجام سازمان میراث فرهنگی كشور، سازمان خود را حفظ كرد. تا این كه در سال 1367قانون اساسنامه سازمان میراث فرهنگی به تصویب مجلس رسید و اندكی بعد در سال 1369 شورای گسترش آموزش ‌عالی با تبدیل آن به پژوهشگاه موافقت خود را اعلام كرد و بدین ترتیب میراث مردم‌ شناسی ایران در «پژوهشكده مردم ‌شناسی» تداوم یافت.

عمده‌ترین فعالیت‌های پژوهشكده مردم‌ شناسی در دوره اخیر

- همكاری با مركز آموزش ‌عالی میراث فرهنگی در جهت آموزش و تربیت نسل جدیدی از پژوهشگران، به ویژه پژوهشگران بومی مناطق مختلف كشور در مركز آموزش عالی میراث فرهنگی كه هم ‌اكنون در بدنه كارشناسی سازمان در حوزه مردم ‌شناسی مشغول به كار هستند.

- انتشار گاهنامه‌‌ها و مجموعه مقالات مردم شناسی.

- انتشار ده‌ها جلد كتاب در حوزه مردم ‌شناسی ایران و جهان.

- انتشار نشریه و خبرنامه مردم‌ شناسی.

- برگزاری سمینارها و كارگاه‌های آموزشی در زمینه مردم‌ شناسی.

- برگزاری ده‌ها همایش ملی و بین‌المللی در حوزه مردم ‌شناسی ایران.

- انجام طرح بزرگ و ملی «مردم ‌نگاری سرزمین» كه بیشتر حوزه‌های فرهنگی و شهرستان‌های كشور را مورد مطالعه قرار داده است و حاصل آن افزون بر 300 عنوان گزارش مردمنگارانه است كه در پژوهشكده مردمشناسی نگهداری می‌شود.

گروه‌های پژوهشی

وظایف و فعالیت‌های پژوهشكده مردم­شناسی در قالب چهار گروه پژوهشی سازماندهی شد كه عبارت بودند از:

گروه پژوهشی مردمشناسی آرمانی- آئینی

گروه پژوهشی مردمشناسی اجتماعی

گروه پژوهشی مردمشناسی زیست ­ محیطی

گروه پژوهشی هنرهای سنتی

اندكی بعد گروه پژوهشی «هنرهای سنتی» از پژوهشكده مردمشناسی جدا شد و به عنوان یك پژوهشكدة مستقل آغاز به كار کرد. به این ترتیب پژوهشكده مردمشناسی با سه گروه پژوهشی به شرح زیر به فعالیت خود ادامه می‌دهد:

گروه مردم‌ شناسی اسطوره و آیین

این گروه كه در آغاز «مردمشناسی آرمانی-آیینی» نام داشت، در سال 1385 به «اسطوره و آیین» تغییر نام داد و پژوهش‌های اسطوره شناسی و آیینی را در زمینه‌هایی همچون باورهای مردم، ادیان و مذاهب، مبانی اعتقادی، اسطوره‌ها، ادبیات شفاهی، مردمشناسی تاریخی، آیین‌هاو مراسم مختلف ایران پی گرفت. این گروه پژوهشی

تا كنون طرح‌های پژوهشی متعددی در سطح ملی و ناحیه‌ای و گروه‌های آیینی و قومی به مرحلة اجرا گذاشته و علاوه و بر انتشار عناوین متعددی مقاله و كتاب، طرح‌های پژوهشی زیر را نیز انجام داده است:

- مردمنگاری آیین‌های ایرانی.

- گردآوری و طبقه بندی صورت‌های آوازی ادبیات شفاهی.

- دانشنامه مردمشناسی ایران.

- طرح پژوهشی شعر اقوام ایرانی (شامل گردآوری و انتشار اشعار برگزیده اقوام ایرانی و ترجمه به فارسی و انگلیسی).

- دانشنامة اقوام ایرانی

- تدوین و انتشار نمونه‌هایی از قصه‌های مردم ایران.

گروه مردم‌ شناسی اجتماعی

این گروه با هدف شناخت، معرفی و ثبت و ضعیت اجتماعی- فرهنگی مردم حسب مناطق و ادوار تاریخی مختلف تشكیل شد و به پژوهش در زمینه‌هایی چون نظام خویشاوندی، معیشت، خانواده، ارتباطات اجتماعی، میراث معنوی، زندگی شهری، اقوام، فرهنگ عامه و زمینه‌های مرتبط پرداخته است و در طول بیش از یك دهه فعالیت، طرح‌هایی در سطح ملی و شهرها و روستاهای كشور اجرا کرده است كه عبارت هستند از: تهیه اطلس پوشاك اقوام ایران زمین، مردمنگاری جوامع شهری و روستایی و عشایری و تاریخ مردمشناسی ایران.

گروه مردم‌ شناسی زیست محیطی

این گروه به پژوهش در زمینة روابط انسان با زیستبوم‌های مربوطه می‌پردازد و به مباحثی چون فنون و روش‌های بهره برداری انسان از محیط زیست طبیعی، فن آوری‌های سنتی و بومی ایران، قوم باستانشناسی و موارد مشابه توجه می‌كند. این گروه در بیش از یك دهه فعالیت پژوهشی علاوه بر اجرا و نظارت طرح‌های متعدد پژوهشی، چندین طرح ملی و تخصصی را نیز مدیریت و اجرا کرده است كه شامل: طراحی و تولید اطلس ملی مردم ­ نگاری، تهیه اطلس بازی‌‌های ایران، تهیه اطلس پزشكی مردمی (قوم، گیاه ‌درمانی)،تهیه اطلس فن‌آوری‌‌های بومی ایران و تهیه فهرست و تدوین هزاران نمونه از مظاهر میراث معنوی كشور می شود.
يکشنبه 1/11/1391 - 16:48
جهانگردی


این موزه شامل بخش‌های گوناگون علمی است که بزرگ ترین موزه در نیمکره جنوبی به شمار می رود. این موزه در سال 1858 در دانشگاه ملبورن استرالیا تأسیس شد. بخش تاریخی طبیعی این موزه شامل مجموعه ای از اسکلت سنگواره‌های جانوران ما قبل تاریخ را در بر دارد. بخش صنعت و تکنولوژی نیز در این موزه دیده می شود. این موزه در منطقه باغ‌های کارلتون در شهر ملبورن استرالیا واقع شده است.
يکشنبه 1/11/1391 - 16:47
ایرانگردی


یكی از تفاوت‌های انسان صاحب اندیشه با سایر موجودات كنجكاوی بشر در زمینه‌های مختلف است. یكی از این كنجكاوی‌های در مورد گذشته است. بشر می‌خواهد بداند در گذشته چه اتفاقی روی داده است، به همین دلیل برای آگاهی از آن به دنبال اسناد و مدارك می‌گردد. هر چه این اسناد دست نخورده‌تر باشند با ارزش‌تر و قابل اعتماد‌تر هستند. نقش برجسته‌ها از این دسته اسناد هستند. اسنادی به استحكام سنگ و بسیار بكر كه برای باستان شناسان و تاریخ دانان بسیار با ارزش هستند. نقش برجسته‌ها صفحاتی از تاریخ به زبان تصویر هستند. شهر ایذه را می‌توان گنجینه جاودانی از نقش برجسته‌های ایلامی و اشكانی دانست.

شهر ایذه مركز شهرستان ایذه در استان خوزستان است و 258 كیلومتر با اهواز و 1110 كیلو متر با تهران فاصله دارد. ارتفاع این شهر باران خیز 835 متر از سطح دریا است. این شهر بسیار كهنسال است و در كنار آن آثار فراوانی از دوره ایلامی سلوكی و اشكانی كشف شده است. مجسمه مرد پارتی كه در موزه ملی ایران است در جنوب این شهر پیدا شده است. این شهر در قرن 7 هجری تختگاه امیران محلی بختیاری شد و از این رو به «مال امیر» تغییر نام داد ولی در سال 1314 دوباره به نام قبلی خود یعنی ایذه خوانده شد. این نظریه كه شهر ایذه همان شهر انشان یا انزان است و محل تولد كورش كبیر بوده، هم اكنون رد شده است.

كول فرح ـدر هفت كیلو‌متری جنوب شرق ایذه قرار دارد. در این منطقه شش مجموعه نگاركند سنگی و صخره‌ای شناسایی شده است. كتیبه‌ای به خط عیلامی در دیواره شمالی تنگه، پیكره‌ای از فرمانروای كول فرح و تعداد دیگری سنگ نگاره كه شامل گسترده‌ترین نگار كند صخره‌‌ای ایران نیز می‌‌شود، در این محوطه قرار گرفته ‌اند. در تصویر سنگی این نیایشگاه بیش از 400 نفر در حال نیایش دیده می‌شوند. به گفته كارشناسان در این تصاویر نخستین نگاه بشر به مذهب و آئین شكل گرفته است. حمل خدایان‌‌‌‌‌‌، قربانی كردن و اجرای موسیقی از دیگر صحنه‌‌های بكر این سنگ ‌نگاره‌ها است.

اشكفت سلمان ـبزرگترین خط نوشته میخی ایلام‌ نو، «نیایشگاه تاریشا» یا «اشكفت سلمان»، بزرگترین خط نوشته میخی ایلام‌ نو را در خود جا داده است. در اشكفت سلمان چهار نقش برجسته وجود دارد كه دو تای آن داخل غار و دو تای دیگر در خارج از غار دیده می‌شود. بزرگ‌ترین نوشته خط میخی از دوره ایلامی در این غار موجود است كه از زمان شاهك عیلامی، شاه بومی «آیا پیریا آیاتم»، به جای مانده و همچنین برای نخستین بار حضور مصور زن، دوشادوش مرد در نقش برجسته‌های این غار دیده شده است. در نقوش، «هوهین»، همسر و خواهر شاهك، در یك مراسم آیینی شركت كرده و كاهن بزرگ در جلوی آنها به چشم می‌خورد. این نشانه‌ها مشخص می‌كند اشكفت سلمان نیایشگاه «تاریشا» بوده و غار دیگری در كنار این اشكفت در دوره ایلخانی به مكانی مقدس تبدیل شده و روبروی آن ساخت و سازه‌های مذهبی شكل گرفته است. اشکفت در گویش بختیاری به معنی غار است.

نقش ‌برجسته خونگ ‌اژدر ـدر 15 كیلومتری شمال ایذه و در شرق خونگ‌ اژدر قطعه سنگ بسیار بزرگی قرار دارد كه روی آن نقش مهرداد اول یا دوم اشكانی حجاری شده كه بر اسبی سوار است و كبوتری حلقه قدرت را همراه نامه‌ای به او تقدیم می‌كند و افرادی (ارواحی) به حضورش بار یافته ‌اند. این نقش برجسته به نقش «خونگ اژدل» یا «خونگ اژدر» معروف است.

برد (سنگ) نوشته ـدر راه ایذه به روستای پیون پس از طی یك كیلومتر، در كف دره برد نبشته، قطعه سنگ نامنظمی به وسیله حجاران زبردستی حجاری شده و نقش‌های بسیار زنده و پرتحركی بر سطوح آنها حك شده است. نقش‌های این سنگ ‌نبشته عبارت از مرد بلند قدی با گیسوان گشاده و انبوه با كلاه‌گرد بی‌ كنگره با شمشیری به دست است. در سمت راست این نقش سواری حجاری شده است. در سمت چپ نیز نقش چند انسان دیگر به چشم می‌خورد. این نقوش امروزه با نام «بردنبشته ایذه» شناخته می شود.

سنگ ‌نوشته‌‌های‌هانی ـ در كناره شمال شرقی كوه‌هایی كه جلگه مال امیر به آنها محدود می‌‌شود، می‌‌‌توان كتیبه «هانی» را دید. نقوش برجسته كتیبه به خط ایلامی است كه بیشتر آنها به نام پادشاهانی به نام «هانی»، پسر «تاهی‌هی» موسوم است.‌هانی حاكم محلی ایذه بود كه در زمان عیلامیان به نام «آیامپیر» یا «آیاتم» مشهور شد.

نقش ‌برجسته كوباد ـاز كوه «فره» ایذه به طرف جاده دز و در جهت شرق آن گورستانی وجود دارد كه در نزدیك آن قطعه سنگی به چشم می‌‌خورد. روی این صخره یك مربع مستطیل به طول و عرض تقریبی 5/1در3متر حجاری شده است. در این لوح از سمت چپ پنج انسان ایستاده با لباس بلند و دو دست روی سینه حجاری شده‌ اند. در مقابل این پنج نفر نقش مردی یا زنی بر سكو یا تختی نشسته است كه به سوی آن پنج نقش توجه دارد. لباس این نقش هم چون دیگر نقش‌ها دامنی بلند است. مردم ناحیه به این نقش نام مكتب ‌خانه یا مدرسه داده ‌اند. این نقش برجسته‌ها به نقوش «كوباد» ایذه معروف است.

سنگ نگاره شیوند ـاین سنگ نگاره در سال‌های اخیر كشف شده است و به دوره الیمایی تعلق دارد. شاهان الیمایی هم دوره پارت‌ها بودند و در شاهنشاهی پارت‌ها هضم شدند. سنگ نگاره اجرای مراسم آیینی را نشان می‌دهد. در این نگاره مجسمه‌ای بر پشت ارابه‌ای قرار گرفته و آنرا حمل می‌كند. در دیگر سنگ نگاره‌های منطقه ایذه نیز حمل مجسمه نشان داده شده است ولی تاكنون چنین مجسمه‌ای توسط باستان شناسان و دلالان عتیقه گزارش نشده است.

نقش برجسته شهسوار ـدر منطقه «بندون» در شمال شرقی ایذه در مكانی به نام شهسوار بر دیواره‌ای نقشی از 6 هزار سال پیش حك شده است. این نقش برجسته نمایی از مراسم بار عام یكی از خدایان یا شاهان ایلامی است. شخصی بر تخت نشسته است و 5 نفر به دیدار او آمده اند. در پشت فردی كه بر تخت نشسته نیز یك نفر ایستاده است.

خونگ یارعلی ـ در شمال روستای خونگ یارعلی وند دره‌ای قرار دارد و نقشی از زمان اشكانیان در آن دیده می‌شود. این تصویر نیز بسیار آسیب دیده است و به راحتی قابل تشخیص نیست. در این تصویر دو نفر دیده می‌شوند كه دست همدیگر را گرفته اند.
يکشنبه 1/11/1391 - 16:47
ایرانگردی


نیاسر در 30 کیلومتری شمال‌ غرب کاشان قرار دارد و موقعیت کوهستانی آن در ارتفاعات کرکس باعث شده است بافت پوششی و آب و هوایی متفاوتی از دیگر نقاط کاشان داشته باشد.

نیاسر تاریخ خود را مدیون چشمه آبی است که به نام چشمه اسکندریه در میان مردم مشهور شده و سرچشمه آبشار معروف این شهر هم به حساب می آید.

نیاسر شهری سرسبز و با آب و هوایی مطلوب در کنار کویر نمک کاشان و آران و بیدگل است.

*عکس از: مرتضی جوهری نیاسر، آبشار اسکندریه
يکشنبه 1/11/1391 - 16:47
ایرانگردی


روستایی پایکوهی در استان فارس، شهرستان مهر، بخش اسیر و در دهستان دشت لاله (گل نرگس) واقع شده است. از نظر مختصاتی در عرض جغرافیایی 27 درجه 71 دقیقه 67 ثانیه و طول جغرافیایی52 درجه 61 دقیقه 67 ثانیه و در ارتفاع 467 متر از سطح آب های آزاد قرار دارد. روستای چاه کبکان بر گرفته شده از دو واژه "چاه (قنات) و کبکان (محل زندگی کبک)= علامت (آن) زمان و مکان " است که در گذشته ای نه چندان دور در چاه ها و قنات های تنگ بیدو و کوه بندری کلات کوگان یا همان کبکان و نخلستان توکلی زندگی می کرده اند که هم اکنون این پرنده از محدوده تنگ توکلی تا تنگ بیدو زندگی می کند. میانگین بارندگی در روستا 470 میلی متر در سال است که با ویژگی بارش سیل آسا در مدت کوتاهی از سال (سه ماه در سال) رخ می دهند و حداکثر بارندگی در ماه های دی و بهمن و حداقل بارندگی نیز در شهریور ماه است. حداکثر رطوبت نسبی روستای چاه کبگان 56% و حداقل رطوبت نسبی 20% است. این روستا به دلیل عرض جغرافیایی خاص که دارد و واقع شدن در ناحیه گرم و خشک از پتانسیل بالایی از تبخیر برخوردار است. زمین های میان دشتی در زیر کشت و زرع انواع مرکبات و سبزیجات و حبوبات است که نشان از خاک حاصل خیر منطقه و روستای چاه کبکان دارد.

طبیعت بکر و کم نظیر تنگ توکلی (نخلستان)، بندو، حاجی مور و غیره، مناظر دیدنی و رودخانه های جاری در کوه های بندر در سمت جنوب روستا از جاذبه های طبیعی این روستا به شمار می رود. دیگر جاذبه های روستا به شرح زیر هستند:

-شیب بسیار کم و ملایم از سمت جنوب به شمال و خاک حاصلخیز و آب کافی (رودخانه فصلی توکلی بیش از سه فصل در سال که از آب های زیر زمینی یا همان چشمه توکلی نشات می گیرد، چشمه ها و آب زیرزمینی).

-نرگس زارهای واقع در شمال غرب چاه کبگان که از حیث نوع پرچم، ژنوم، گلازین و عطر در ایران منحصر به فرد هستند.

-قنات و چاه های بازمانده از دوران قدیم (ساسانیان) و آثار باستانی همانند پل و خانه گبری.

-وجود گیاهان دارویی در تمامی کوه های منطقه و روستای چاه کبکان.

-وجود آب زیاد زیرزمینی و خاک حاصلخیز (در دشت) اراضی وسیع کشاورزی غلات، صیفی جات و باغات مرکبات.

-کندوهای پرورش عسل واقع در تنگ بیدو کنار پاسگاه روستای چاه کبگان و عسل طبیعی در کوه های اطراف.
يکشنبه 1/11/1391 - 16:46
ایرانگردی


غار یاغی لوکا در شمال غربی رامسر در واقع شده و مانند چاهی است که روی یک کوه قرار دارد و دیواره داخل آن را سنگ چیده اند.

دهانه این چاه که در محل به «یاغی لوکا» ( حفره راهزنان) معروف شده حدود سه متر است.

غار یاغی لوکا شیبی 95 درجه دارد که دهنه بالائی غار سه متر است و حدود هزار متر از سطح دریا ارتفاع دارد و در شمال غربی رامسر واقع است.

این غار احتمالاً محل خروج مواد مذاب آتشفشانی در گذشته های دور بوده است و مدتی به عنوان پناهگاه دزدان و یاغیها (یوگی = یاغی) طایفه ای از سکاهای مهاجر به نام ایمیری بوده است که در این مکان حکمرانی داشته اند.لوکا به زبان محلی به سوراخ یا شیار گفته می شود. بر اساس باورهای محلی این چاه و راه فرار و گریز یاغیان تا ساحل دریا که آن زمان چسبیده به دیواره کوه بود، ادامه داشته است.
يکشنبه 1/11/1391 - 16:46
شخصیت ها و بزرگان


میرزا محمّد تقّی‌خان فراهانی، مشهور به امیرکبیر، یکی از صدراعظم های ایران در دوره ی ناصرالدین شاه بود.

اوایل سلطنت ناصرالدین شاه بود.یكی از شاعران بزرگ دربار میرزا نام داشت كه زبان فرانسه را به خوبی می دانست و در ریاضیات و حكمت استاد بود. او شاید اوّلین شاعر ایرانی است که در ستایش امیر كبیر شعری سروده است.

امیر کبیر که خریدار تملّق های او نبود، ناراحت شد و به او گفت : تو كه تا دیروز ستایش میرزا آقاسی ( وزیر سابق ) را می گفتی ، چه شد كه از او بد می گویی و من را ستایش می كنی ؟

به همین دلیل دستور داد ، مستمری او را قطع كنند .

با قطع مقّرری شاعر متملّق ، او از اعتضاد السلطنه خواست كه وساطت كند تا امیر كبیر او را ببخشد.

امیر راضی نمی شد ، ولی وقتی دانست كه به زبان فرانسه تسلّط كامل دارد، برقراری حقوق او را مشروط به ترجمه ی كتابی در

زمینه ی كشاورزی از فرانسه به زبان فارسی تعیین كرد.

میرزا هم به تلافی ، پس از بركنار شدن‌ امیر کبیر ، در اشعارش از او به «دشمن تاریخ» یاد كرد.

به راستی که امیر كبیر بزرگ مرد بود.

روحش شاد و رفتار وكردارش الگوی دولتمردان باد.

هدیه ی امام حسین(ع) به میرزا تقی خان امیرکبیر

آیت الله اراکی فرمود: شبی خواب امیرکبیر را دیدم. جایگاهی متفاوت و رفیع داشت.

پرسیدم، چون شهیدی و مظلوم کشته شدی،این مقام نصیبت گردید؟

با لبخند گفت: خیر. سؤال کردم، چون چندین فرقه ضد اسلامی را نابود کردی؟

گفت: نه ؟ با تعجب پرسیدم : پس راز این مقام چیست؟جواب داد: هد یه ی مولایم ، حضرت امام حسین ( علیه السلام ) است.

گفتم چطور؟ با اشك گفت : آن گاه که رگ دو دستم را در حمّام فین کاشان زدند؛ چون خون از بدنم می رفت ، تشنگی بر من غلبه کرد.

سر چرخاندم تا بگویم قدری آبم دهید؛ ناگهان به خود گفتم، میرزا تقی خان! ? تا رگ بریدند این همه تشنگی! پس چه کشید پسر فاطمه؟

او که از سر تا به پایش زخم شمشیر و نیزه و تیر بود! از عطش حسین حیا کردم ، لب به آب خواستن باز نکردم و اشک در دیدگانم جمع شد. آن لحظه که صورتم را بر خاک گذاشتند، امام حسین (ع) آمد و گفت: به یاد تشنگی ما ادب کردی و اشک ریختی؛ آب ننوشیدی. این هدیه ی ما در برزخ، باشد تا در قیامت جبران کنیم.

تهیه كننده : منیرالسادات موسوی
يکشنبه 1/11/1391 - 16:46
اقتصاد

معاون فنی سامانه هوشمند سوخت در شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی سهمیه گفت: برنامه‌ای برای حذف کارت هوشمند سوخت خودروهای بالای 1800 سی.سی نداریم و مالکان این دسته از خودروها صرفا باید در جایگاه‌ها بنزین را با قیمت آزاد 700 تومانی خریداری کنند.


شهرام رضائی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، با بیان اینکه بر این اساس برنامه‌ای برای حذف کارت هوشمند سوخت خودروهای بالای 1800 سی.سی نداریم، گفت: با وجود حذف سهمیه بنزین این دسته از خودروها اما کارت هوشمند سوخت آنها نمی‌سوزد.


وی تصریح کرد: حذف سهمیه بنزین نیمه یارانه ای خودروهای لوکس در حالی انجام می شود که دولت از ابتدای مهر ماه سالجاری سهمیه بنزین آزاد خودروها را از 500 به 300 لیتر در ماه کاهش داد و پیش از آن هم در خرداد ماه سالجاری طرح تبدیل سهمیه‌های بنزین 100 به 400 تومان اجرایی کرد که با اجرای این پروژه عملا بنزین در آستانه تابستان به‌صورت 2 نرخی عرضه شد.

رضایی خاطر نشان کرد: سهمیه سوخت خودرو مطابق با برنامه قبلی انجام می شود.

**لیست خودروهای بدون سهمیه بنزین

از امشب به خودروهایی همچون زانتیا، هیوندا آوانته، پژو 407، مزدا سه با 2000 سی.سی قدرت موتور، خودروهایی همچون مگان 2000، سمند سریر، قشقائی، وانت مزدای دوکابین و تک کابینه، ام.وی.ام 530 و x33 که دارای توان بین 1800 تا 2000 سی.سی قدرت موتور هستند، سهمیه بنزین 400 تومانی اختصاص نمی‌یابد.


از سوی دیگر برخی از خودروهایی که طرفداران بیشتری در کشور دارند همچون نیو پیکاپ، نیو مورانو، پیکاب، رونیز، ماکسیما، سوزوکی کیزاشی، سوزوکی گراند ویتارا، تیانا، سیبا ون، نارون، وانت کاپرای تک و دوکابین هم که دارای توان موتور بین 2000 تا 2500 سی.سی موتوری هستند هم سهمیه 400 تومانی بنزین دریافت نخواهند کرد .

این در حالی است که سهمیه بنزین خودروهای لوکسی همچون هیوندا جنسیس، تویوتا لندکروز، پرادو، لکسوس، انواع مدل بی.ام.وی، مازاراتی، نسل جدید بنزها و انواع پورشه هم به صورت کاملا آزاد و با قیمت 700 تومانی محاسبه و عرضه می شود.


در همین حال برخی از خودروهای وطنی همچون انواع سمند ال.ایکس، اس.آی، پژو 405 و پژو پارس با توان موتور نزدیک به 1800 سی.سی فعلا از سهمیه بنزین نیمه یارانه‌ای 400 تومانی بهره می‌گیرند.


نکته قابل توجه حذف سهمیه بنزین این دسته خودروها آن است که متوسط مصرف این خودروها در مقایسه با برخی از خودروهای پرمصرف داخلی انواع پژو پارس، 405، 206 صندوق دار و بدون صندوق، پراید، مگان دنده‌ای، تندر 90 و انواع سمند بسیار کمتر بوده است.

يکشنبه 1/11/1391 - 16:24
اخبار


درگذشت دكتر محمود عنایت

دکتر محمود عنایت، روزنامه‌نگارقدیمی و مدیر مجله نگین، در هشتاد سالگی در گذشت.

محمود عنایت و برادر دوقلوی او، حمید عنایت در سال 1311 در تهران به دنیا آمدند. حمید عنایت، استاد نامی فلسفه و علوم سیاسی در سال 1361 با ایست قلبی درگذشت.

دو برادر تحصیلات ابتدائی را در مدرسه خاقانی شروع کردند و سپس از سال سوم ابتدائی به مدرسه سپهر رفتند. هر دو مدرسه از دبستان‌های معتبر تهران قدیم بودند. آنها بیشتر تحصیلات متوسطه را در "دبیرستان فیروز بهرام" ادامه دادند.

محمود عنایت در دانشگاه تهران شروع به تحصیل پزشکی کرد و سرانجام در رشته دندانپزشکی فارغ التحصیل شد، اما به دلیل علاقه به فعالیت‌های سیاسی و فرهنگی هرگز به کار طبابت نپرداخت.

محمود عنایت در سال 1344 انتشارمجله نگین فرهنگی را آغاز کرد."نگین" با این که به صورت نشریه‌ای ادبی و فرهنگی منتشر می‌شد، بسیاری از مطالب اجتماعی و سیاسی را با زبانی محتاط و دید انتقادی بازتاب می‌داد.

محمود عنایت بر زبان انگلیسی تسلط داشت و در سالهایی که از کار مطبوعات دور افتاده بود، به ترجمه کارهای سیاسی و اجتماعی روی آورد. از ترجمه‌های او که با همان نثر ساده و گویا انجام گرفته است، می‌توان به چند کتاب اشاره کرد:

کتاب "مهاتما گاندی و پیروان او" که نگاهی انتقادآمیز به سرگذشت پیشوای بزرگ هند است.کتاب "کالبدشناسی چهار انقلاب" یا "از انقلاب مذهبی کرامول تا انقلاب سرخ‌ لنین" که نگاهی تاریخی و تطبیقی به چهار انقلاب بزرگ تاریخ است: آمریکا، فرانسه، روسیه و انگلیس.مجموعه مقالات سیاسی و اجتماعی "صدای مردم" از چند نویسنده نامی مغرب زمین.

وسرانجام کتاب "انسان در عصر توحش"، اثری پژوهشی به زبان ساده درباره زندگی انسان‌های اولیه.

محمود عنایت كه در سالهای گذشته با بیماری و ناتوانی روبرو بود،بامداد پنج‌شنبه 28 دی ماه، در کالیفرنیا درگذشت.



گالری «آتبین» میزبان پنج هنرمند پیشکسوت می‌شود

گالری آتبین جمعه 29دی‌ میزبان آثار لاشایی، امدادیان، پازوکی، حسینی و وزیری‌مقدم بود.

در این نمایشگاه آثار جدید و به نمایش درنیامده‌ای از یعقوب امدادیان، حمید پازوکی، رضا حسینی و محسن وزیری‌مقدم به همراه دو اثر متأخر از فریده لاشایی به نمایش درمی‌‌آید.این مجموعه تلاشی است برای در کنار هم قرار دادن آثاری نفیس از استادان هنر آبستره ایران .این نمایشگاه همه روزه تا 10 بهمن از ساعت 16 تا 21 پذیرای دیدار کنندگان خواهد بود.گالری آتبین در خیابان ولیعصر، ضلع جنوب چهارراه پارک وی، کوچه خاکزاد، شماره 42 واقع شده است.
يکشنبه 1/11/1391 - 16:19
اخبار
سفر مشکوک به ایران
جام جم آنلاین: روزنامه‌های صبح امروز ایران مهمترین عناوین خبری صفحه اول خود را به مسائلی همچون فرزندخواندگی با کمک قانون،700 هزار آواره نتیجه حمله نظامی فرانسه به مالی،آغاز نصب ضریح جدید امام حسین(ع)،سفر مشکوک هیئتی از صندوق بین‌المللی پول به ایران،سه نامه هشدار مجلس به دولت،پاتك مردم به عملیات نامرئی دشمن،ایستادگی «حبیب»،راه میانه برای فاز دوم یارانه و... كه برخی از آنها در زیر می‌آید.

سیاست روز:سفر مشکوک هیئتی از صندوق بین‌المللی پول به ایران

با توجه به اینکه غرب در پی دستیابی به اطلاعات لازم و دقیق از وضعیت اقتصادی کشورمان است تا بتواند بهترین گزینه را علیه ایران اجرا کند، سفر هیئتی از صندوق بین‌المللی پول به کشورمان برای چیست؟

هر چند جمهوری اسلامی ایران نیز یکی از اعضای صندوق بین‌المللی پول است اما همین صندوق به خاطر ساختار غربی خود نمی‌تواند به عنوان یک صندوقی که در تلاش است تا کشورهایی همچون ایران اقتصاد پویا و رو به گسترش داشته باشند، مطرح باشد، اکنون عزم آن کرده تا با فرستادن هیئتی به تهران از تأثیرات تحریم‌هایی که اکثر کشورهای غربی عضو این صندوق علیه مردم ایران اعمال کرده‌اند اطلاعات به دست بیاورد.

اگر این سفر با موافقت مقامات کشورمان از جمله وزارت اقتصاد و بانک مرکزی همراه باشد این پرسش مطرح می‌شود که دلیل این کار چیست؟ چرا باید هیئتی از یک صندوق که سیاست‌های اقتصادی غربی و لیبرالی را پیاده و حتی سیاست‌های دیکته شده صندوق به برخی از کشورهای دنیا که اکثر آنها کشورهای عقب‌افتاده یا در حال توسعه هستند باعث عقب‌گرد اقتصادی و وخیم‌تر شدن اوضاع و شرایط اقتصادی آنها شده است، به ایران سفر کند؟

چه دلیلی دارد که این صندوق از تأثیر تحریم‌های یکجانبه آمریکا و اتحادیه اروپا بر ایران آگاه شود و از نزدیک آنها را لمس کند؟

گرچه هنوز از سوی مقامات سیاسی و اقتصادی کشورمان درباره سفر این هیئت سخنی گفته نشده و تأیید یا تکذیب نشده است اما خبر این سفر از سوی خبرگزاری رویترز منتشر شده و در آن اعلام شده است که این هیئت در نیمه اول سال جاری میلادی ۲۰۱۳ به ایران خواهد آمد.

مدیر اداره خاورمیانه و شمال آفریقای صندوق بین‌المللی پول در همین زمینه به رویترز گفت: این صندوق هیئتی را به ایران اعزام می‌کند. هدف از این سفر، بررسی وضعیت اقتصادی ایران و تأثیر تحریم‌های غرب بر این کشور اعلام شده است.

صندوق بین‌المللی پول پیش از این در گزارشی، پیش‌بینی کرده بود اقتصاد ایران در سال ۲۰۱۲ با کاهش رشد اقتصادی روبه‌رو شود و تورم به ۲۵ درصد افزایش یابد.

مدیر اداره خاورمیانه و شمال آفریقای صندوق بین‌المللی پول اظهار داشت: این پیش‌بینی‌ها مربوط به قبل از کاهش شدید ارزش پول ایران (ریال) در قبل از پایان سال ۲۰۱۲ است. وی ادامه داد: برآورد ما این است که با انتشار گزارش‌های جدید، در آمارهای پیش‌بینی‌شده برای ایران تجدیدنظر شود.

ایران هم‌اکنون از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد، آمریکا و اتحادیه اروپا تحت تحریم قرار دارد که مهم‌ترین آنها شامل محدودیت‌هایی در بخش‌های مالی، بانکی، انرژی، حمل و نقل و صادرات کالاست.

گرچه این تحریم‌ها به گفته مقامات غربی شامل دارو و غذا نمی‌شود اما شرکت‌های خارجی محدودیت‌هایی را برای فروش دارو به ایران اعمال کرده‌اند که باعث کمبود شدید دارو به ویژه برای بیماری‌های خاص شده است.

کشورهای غربی همواره اخبار تأثیر تحریم‌ها را پی‌گیری می‌کنند و هر‌گاه یکی از مسئولین کشورمان درباره این تأثیرات سخن می‌گوید با واکنش آمریکا روبه‌رو می‌شود.

در همین زمینه جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید در واکنش به اظهارات اخیر محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهوری کشورمان درباره شرایط اقتصادی، گفت که این سخنان، نشانگر تأثیر عمیق تحریم‌های بین‌المللی است.

جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید، با اشاره به سخنان رئیس‌جمهور هنگامی که به مجلس رفته بود، آن را نشانه‌ای دیگر از آن دانست که تلاش گسترده جامعه بین‌الملل برای مجازات ایران در عمل مؤثر بوده و تأثیری عمیق بر اقتصاد ایران داشته است.

او گفت: ایران بهای سنگینی برای سرپیچی از خواسته‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد که در قطعنامه‌های آن منعکس شده می‌پردازد و در آینده نیز این بهای سنگین را خواهد پرداخت.

به گفته کارنی، ایران این گزینه را هم در پیش دارد که خواسته‌های جامعه بین‌الملل مبنی بر شفاف‌سازی برنامه هسته‌ای خود را به صورت جدی اجابت کند که در این صورت شرایط این کشور تفاوت خواهد کرد.

جام جم

پایان مرحله نخست لیگ اسکی اسنوبرد
ساماندهی معیشت مردم محور نشست دولت و مجلس
تب «پرتغالی» فوتبال فروكش می‌كند
فرزندخواندگی با کمک قانون

كیهان

700 هزار آواره نتیجه حمله نظامی فرانسه به مالی
پذیرش سازنشستگان كشوری با بیمه طلایی در 540 بیمارستان
ولایتی:خط قرمز ما حمایت از بشار اسد و مردم سوریه است
آغاز مذاكره با افراد مسلح الجزایر برای آزادی گروگان‌های باقی‌مانده

خراسان

دور جدید نشست های اقتصادی دولت و مجلس با حضور احمدی نژاد و لاریجانی
مسکن بخریم یا نخریم
سپاه در انتخابات از هیچ فردی حمایت نمی کند
بحران گروگان گیری القاعده در الجزایر ادامه دارد

جمهوری اسلامی

هشدار دیوان محاسبات درباره آثار سوء اقدامات خلاف قانون دستگاه‌های اجرایی
آغاز نصب ضریح جدید امام حسین(ع)
رانت 500 میلیون دولاری واردات برنج با ارز مرجع در جیب دلالان
ناكامی غرب در ارجاع پرونده سوریه به دادگاه بین المللی

رسالت

فتوای رهبر ایران سند صلح آمیز بودن برنامه هسته‌ای تهران
آشفتگی كاخ سفید در غرب آفریقا
دیوان محاسبات:مصوبه طرح مهر آفرین دولت غیر قانونی است
سلطانیه:ایران غنی سازی را لحظه‌ای متوقف نمی‌كند

قدس

جلسات شبانه برای رسیدگی به معیشت مردم
ولایتی:اسد خط قرمز ایران است
حاج كاظم آژانس شیشه‌ای حاج ناصر را راهی آلمان كرد
احتكار یك هفتم نقدینگی در خانه‌ها

سیاست روز

سفر مشکوک هیئتی از صندوق بین‌المللی پول به ایران
ایران یا آژانس برنده كیست؟
داوران بخش‌های مختلف جشنواره فیلم فجر معرفی شدند
برداشت ۷ میلیارد دلاری از صندوق به كدام بهانه؟!

تهران امروز

پیام قاطع ایران پس از جوسازی غربی ها
سه نامه هشدار مجلس به دولت
تبعات کوتاهی دولت در تدوین بودجه 92
ظرفیت خالی 70 % رشته‌های بدون آزمون

حمایت

بازگشت غرب با دست خالی
ضرورت اظهارنظرهای سنجیده در حوزه سیاست خارجی
بازتاب گسترده سخنان سلطانیه در رسانه‌های خارجی
حبس زدایی نیازمند عزم همگانی

آفرینش

شرایط و مهلت ثبت‌نام در بورس 92 اعلام شد  
ولایتی:اسد خط قرمز ایران است اما حقوق مردم سوریه نادیده گرفته نمی‌شود
سلطانیه:ایران غنی سازی را لحظه ای متوقف نمی کند
وزیر خارجه مصر:ایران بخشی از راه حل سوریه باشد

فرهیختگان

تشدید تنش سیاسی در اروپای بحران زده
دانشگاهی كه در آن دختران حرف اول و آخر را می‌زنند

جوان

چنبره بانك‌ها بر 520 میلیارد تومان پول عمره گزاران
كلاهبرداری از داخل زندان بازهم با گزینه انگلیسی!
پاتك مردم به عملیات نامرئی دشمن
جعل سند ملك برای اخذ وام 20 میلیون تومانی مسكن

ملت ما

اعدام عاقبت زورگیری
جلسات شبانه دولت و مجلس برای فاز دوم هدفمندی
بیش از 70 درصد خانواد‌ها زندانی زیر خط فقر مطلق هستند
سهم 45 میلیون ایرانی از عدالت

مردم سالاری

بازدید و بازرسی از پارچین انجام نخواهد شد
پیشنهاد ارائه کوپن الکترونیک غذا به جای یارانه
کف‌گیرتلویزیون به ته دیگ خورد!
عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز:تریبون نمازجمعه محل طرح مسائل حزبی و جناحی نیست

ابتكار

دیدار شبانه دوتیم اقتصادی دولت و مجلس
عسگراولادی به مرخصی می‌رود؟
مذاكرات ایران و 1+5 در قاهره یا استانبول
72000000000000 تومان معوقات بانكی

آرمان

سخنان منتشرنشده‌ آیت الله هاشمی درباره پذیرش قطعنامه
برگزاری جلسات شبانه لغو جلسات رسمی
مرد تنهای سیاست
انتظارات غلط دامنگیر دولت‌ آینده

بهار

ایستادگی «حبیب»
جمشید انصاری:دولت به نام هدفمندی یارانه‌ها کار دیگری انجام می‌دهد
نایب رئیس اتاق ایران:بخش خصوصی سردرگم شده است
موضع متفاوت اخوان‌المسلمین؛مرسی: خواهان حکومت اسلامی در مصر نیستیم

قانون

محمد رضا باهنر در گفت و گو با «قانون»:احمدی نژاد را بعدها شناختیم
هاشمی رفسنجانی:استخدام كارمندان درآستانه انتخابات، فریبكاری است
مرگ در پایتخت به‌خاطر سوء تغذیه
جانبازان شیمیایی در جشنواره فجر هم نادیده گرفته شدند

دنیای اقتصاد

راه میانه برای فاز دوم یارانه
قیمت خودرو با معیار ارز مبادله‌ای 
آماده‌باش نظام بانكی برای فاز دوم هدفمندسازی
طرح افزایش هزینه معاملاتی در بازار ملك

يکشنبه 1/11/1391 - 16:18
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته