• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 164
تعداد نظرات : 22
زمان آخرین مطلب : 4051روز قبل
اخلاق

در زبان فارسی واژه های گوناگون و متنوعی برای بیان احساسات و افکار وجود دارد. اما افرادی که به بد دهانی و دشنام گویی عادت کرده اند مکررا از چند واژه معدود تکراری، رکیک و زننده استفاده می کنند.

چرا بد دهانی و دشنام گویی ناپسند است
1 - بد دهانی از اعتبار و شان شما کاسته و شخصیت شما را زیر سوال می برد.

2 - روابط شما را به خطر می اندازد.

3 - نزد دیگران از احترام کمتری برخوردار خواهید شد.

4 - نشان دهنده آن است که شما روی رفتار و هیجانات خود کنترلی ندارید. نشانه عدم خویشتنداری و ضعف شخصیتی. عدم بلوغ هیجانی.

5 - نشانه جهل، کم سوادی و نا فرهیختگی است. نشانه انحطاط فرهنگی در جامعه نیز می باشد.

6 - زبان افراد بی تمدن، نا پخته و بی نزاکت است.

7 - موجب بروز خشونت میگردد. تنها شرایط را بحرانی تر میسازد.

8 - موجب آزار روحی دیگران می شود. بی اعتنایی و بی توجهی به حقوق دیگران محسوب می گردد.

9 - سبب فساد و به ابتذال کشیده شدن زبان رسمی کشور می گردد. به گونه ای که واژه های اصیل، رسا و گوش نواز به فراموشی سپرده شده و واژه های رکیک، عامیانه و دشنامها جای آنها را پر می کنند.

10 - نمی توان با آن بطور مطلوب ارتباط برقرار کرد. مفهوم و مقصود را آنطور که باید نمی تواند منتقل سازد.

11 - دشنام ها اثر بخشی خود را از دست می دهند. بنابراین کاربرد آنها متداول شده و از قبح شان کاسته می شود.

12 - دشنام ها بحثها را به مشاجره تبدیل می سازند. همچنین موضوع آنها را می توانند تغییر دهند. برای مثال فرض کنید در خلال بحث عوض پاسخ: "نه" از "نه احمق" استفاده شود. از این لحظه به بعد خواهید دید که دیگر موضوع بحث هر چه که باشد فراموش و به رد و بدل دشنام میان دو فرد بدل می گردد.

13 - الگوی رفتاری نامناسبی برای کودکان می گردد.

چگونه زبان خود را رام و مهار کنیم؟
شما با کنترل زبان و گفتار در نظر دیگران پخته تر، با هوش تر، مودب، سخن دان، با ملاحظه، دلپذیر، با کلاس تر و خوش مشرب تر جلوه کرده و مورد پذیرش و احترام همگان قرار خواهید گرفت.

1 - بر زیان آور بودن بد دهانی اذعان کنید
شما بد دهانی می کنید چرا که دشنام گویی آسان، مفرح، نوعی رک گویی، تاکید کننده و قانون شکن بوده و درد و خشم را کاهش می دهد. اما مطمئن باشید جنبه های منفی آن بیش از جنبه های بظاهر مثبت آن است. شما با بد دهانی نمی توایند در بحثها پیروز گردید -دشنام گویی ذکاوت، زیرکی و سخن وری شما را اثبات نمی کند - شما با بد دهانی قادر به جلب احترام و تحسین دیگران نخواهید بود - با بددهانی نمی توان ایجاد انگیزش کرد فقط می توان ارعاب کرد.

2 - از حذف دشنام گویی ها و بد دهانیهای جزئی، غیر جدی و اتفاقی شروع کنید
همواره تصور کنید مادر، دختر خردسال و یا کسی که با وی رودربایستی دارید در کنارتان حضور دارد. عوض استفاده از صفات اهانت آمیز و رکیک برای تاکید، از تغییر لحن و آهنگ در واژه ها و جملات بهره گیرید.برای شرح و توصیف اشیاء، آدمها، حیوانات و کارها از واژه های رکیک اجتناب ورزیده و بجای آن مفصل تر شرح دهید.

3 - مثبت بیندیشید و نیمه پر را ببینید
طوری رفتار کنید که قادر به انجام امور هستید. نگرانی تا اندازه ای که در شما برای رویارویی با مشکلات ایجاد انگیزه و آمادگی کند کافیست. مثبت اندیشی نه تنها اکثر دشنام دادن ها را حذف می کند بلکه خوشنودی را برایتان به ارمغان آورده و شخصیت شما را نیز در خشان تر میکند.

4 - شکیبایی را تمرین کنید
آستانه تحمل خود را افزایش دهید. سریع از کوره در نروید و در اموری که کنترلی بر آنها ندارید بردباری به خرج دهید.

5 - دشنام نگویید، کنار بیایید
ما در جهان ناکامل و غیر ایده آل زندگی می کنیم. اما انتظارات ما بطور روز افزون در حال افزایش است. روز به روز شرایط دشوارتر و بد تر شده و تاخیرها، ناکامی ها و نا امیدیها افزایش می یابند. ما چاره ای نداریم مگر اینکه با آنها کنار بیاییم. بد دهانی و دشنام گویی مشکلی را حل نمی کند.

6 - به گلایه کردنها و نالیدنهای خود پایان دهید
پیش از ناله کردن و شکوه کردن یک حقیقت بسیار مهم را به خودتان یاد آوری کنید، هیچ کس مایل به شنیدن ناله و شکایت نیست! چرا باید باشد؟ شکایت کردن در مورد اموری که شما و دیگران کنترلی بر آنها ندارید کاری عبث است بنابراین از آن پرهیز کنید. برای سایر شکایات نیز سعی کنید یک راه حل منطقی و معقول ارائه دهید. یقین داشته باشید دیگران این شیوه برخورد متین، خردمندانه و توام با خویشتنداری شما را خواهند ستود.

7 - از واژه های جایگزین استفاده کنید
در زبان فارسی واژه های گوناگون و متنوعی برای بیان احساسات و افکار وجود دارد. اما افرادی که به بد دهانی و دشنام گویی عادت کرده اند مکررا از چند واژه معدود تکراری، رکیک و زننده استفاده می کنند. برای واژه های رکیک یک معادل مودبانه بیابید. چند واژه قدرتمند و یا با مزه یافته و آنها را بکار برید. شاید ابتدا این واژه ها شما را راضی نسازند اما به مرور زمان چرا.

8 - نقطه نظرات خود را مودبانه بیان کنید
واکنشها و پاسخهای خود را تحت کنترل خویش در آورید. چنانچه فردی از شما انتقاد کرد که کاری را نادرست انجام می دهید به وی نگویید:"به شما مرطوب نیست ".این یک پاسخ تدافعی ، خصومت آمیز و کودکانه است. بهتر است اینگونه پاسخ دهید که" این یک روش جدیده و خیلی هم سریعتر انجام میشه ". یا توجیه کردن، پاسخهایی پخته تر و متقاعد کننده تر بدهید.

9 - پیش از سخن گفتن فکر کنید
از دهان خارج ساختن دشنام و واژه های تهی از نزاکت و ادب، مهارت در سخن وری و بی سلیقگی آسان است. پیش از اینکه سخن بگویید از پیامدها و اثرات احتمالی آن مطمئن شوید. چنانچه پس از اینکه حرفی زدید متوجه شدید که گفتارتان توهین آمیز و گستاخانه بوده به عقب باز گشته و موشکافانه نوع تعبیر و جمله بندی خود را بررسی کنید. به تدریج با اصلاح اشتباهات گذشته خوش زبانی را تمرین کنید.

10 - ترک عادت دشوار است
ترک بد دهانی همچون سایر اعتیاد ها همچون ترک سیگار نیاز به تمرین، پشتکار، حمایت دیگران و اراده راسخ دارد. نه تنها واژه های قبیح را باید ترک کنید بلکه احساسات و هیجاناتی که شما را به دشنام گویی وا می دارند را نیز می بایست تحت کنترل در آورید. با زبان پالوده صحبت کنید و افکار مثبت را جایگزین افکار منفی کنید. ببینید در کدام شرایط بیشتر دشنام می دهید و شیوه رفتار و برخورد خود را نسبت به آن موقعیت تغییر دهید.

11 - با افراد بد دهان معاشرت نکنید
دوستان بد دهان خود را کنار بگذارید تا مجبور نباشید به منظور ارتباط برقرار کردن با آنها شما هم بد دهان شوید. با افراد بد دهان نیز مشاجره نکنید چرا که اینگونه افراد با فحاشی بر شما پیروز خواهند شد. چرا که آنها چیزی از استدلال سرشان نمی شود و تنها در دشنام دادن مهارت دارند.

برای ارتباط برقرار کردن و ایجاد صمیمت دشنام دادن گزینه مناسبی نیست.
بد دهان بودن اغلب افراد جامعه دلیل نمی شود که شما هم مانند آنها بد دهان باشید.
با خوش زبانی به وقار و شخصیت خود بیفزایید.
تا می توانید واژه های جدید بیاموزید. کتاب های ادبی، پر مایه و غنی از واژه های ناب و خوش آهنگ را مطالعه کنید تا سخن وری را تمرین کرده باشید .
شنبه 7/11/1391 - 23:17
تغذیه و تناسب اندام

در میان خانواده‌ها بسیار دیده می‌شود افرادی که قصد لاغری دارند، برای پرهیز از خوردن هله‌هوله از نان‌های خشک مغزدار، نان سوخاری، نان‌های خشکی که طعم زیره، شوید و زنجبیل دارند یا نان خشکی همچون نان اسکو که مانند لواش مسطح است، استفاده می‌کنند

اینها دانسته‌هایی است که بیشتر خانواده‌ها بدون آن که کمترین اطلاعی از صحت و سقم آن داشته باشند به یکدیگر توصیه می‌کنند و برای خود و سایرین نسخه تغذیه‌ای می‌پیچند، اما از نظر متخصصان صنایع غذایی و کارشناسان تغذیه کدامیک ازاین گفته‌ها حقیقت دارد؟

کیفیت نان به نوع آرد آن بستگی دارد
در صنعت نان، آرد گندم به چهار روش مختلف تولید و مصرف می‌شود. آرد کامل، آرد خبازی، آرد ستاره و آرد نول.

آرد کامل در تهیه نان سنگک و محصولات سبوسدار به کار می‌رود و نوعی است که پوسته گندم در زمان آسیاب‌شدن از دانه جدا نمی‌شود و بالاترین ارزش غذایی را دارد.
آرد خبازی که در نان لواش و تافتون به کار می‌رود سبوس کمتری دارد و آرد ستاره که در تهیه بربری و نان‌های فانتزی مصرف می‌شود از نظر میزان سبوس در مقام سوم قرار دارد.
آرد نول هم در تهیه انواع شیرینی‌ها و کیک استفاده می‌شود و پایین‌ترین میزان سبوس را به خود اختصاص داده و ارزش تغذیه‌ای پایینی دارد.

نان جو حجیم برای دیابتی‌ها مضر است!
این روزها در اغلب نانوایی‌های فانتزی‌پز، نان‌های حجیم جو در انواع و اقسام مختلف به فروش می‌رسد. این نان‌ها بافتی ترد، مزه‌ای مطلوب و رنگ قهوه‌ای روشن یا تیره دارند و به جهت خواص شگفت‌انگیز جو در پایین‌ آوردن قند خون بسیار مورد توجه مبتلایان به دیابت‌اند، اما مساله بسیار مهم این است که آرد جو بر خلاف آرد گندم قابلیت ورآمدن و تبدیل‌ شدن به خمیر را ندارد و نمی‌تواند بافت نان را پوک و متخلخل کند.

این آرد به تنهایی باعث سفت و سیاه رنگ‌ شدن نان می‌شود و اگر با پوسته‌اش آسیاب شود طعم نان را تلخ و غیرقابل مصرف می‌کند؛ از این‌ رو تولیدکنندگان برای تهیه این نان حدود 20 درصد آرد جو را با 80 درصد آرد گندم و روغن مخلوط و برای ایجاد طعم شیرین و رنگ تیره جو از شیره مالت استفاده می‌کنند که این خود می‌تواند باعث افزایش قند و کالری محصول شود.

البته ناگفته نماند نان‌های نیمه‌ حجیم یا خشک جو که بافت خشن، سفت و طعم تلخی دارد و بیشتر به صورت صنعتی تولید می‌شود می‌تواند تا حدود 80 درصد حاوی آرد جو باشد.


هر نان سبوس‌ داری مغذی نیست!
سبوس به دلیل آن که خود حاوی اسید فتیک بالایی است، می‌تواند جلوی جذب ریزمغذی‌های آرد گندم را بگیرد و از خواص نان بکاهد، اما اگر برای عمل‌آوری خمیر حاوی سبوس از مخمر استفاده شود، اسید فتیک تخریب و تمامی املاح و ویتامین‌های موجود در گندم آزاد و جذب بدن می‌شود؛ بنابراین به توصیه متخصصان صنایع غذایی از خرید محصولات سبوسدار بی‌نام و نشان اجتناب کنید. این نوع محصولات به دلیل آن که تحت نظارت مستمر مسئولان مربوط قرار ندارد به جای مخمر اغلب توسط مواد بهبوددهنده یا جوش شیرین عمل‌آوری‌شده و در نتیجه حاوی درصد بالای اسیدفتیک است و نان حاصله خواص چندانی نخواهد داشت.

خوب است بدانید هر چه نان دیر هضم‌تر باشد اندیس گلایسمی پایین‌تری دارد؛ یعنی قند آن دیرتر آزاد می‌شود؛ در واقع نان‌هایی که در داخل آن سبوس یا آرد جو به کار رفته به جهت دیر هضم‌ بودن مدت زمان بیشتری در دستگاه گوارش باقی‌مانده و در مقایسه با نان معمولی، برنج و ماکارونی به تدریج و به میزان کمتری قند خون را افزایش می‌دهد.


نان چاودار اشتها را کنترل می‌کند
چاودار یکی از غلاتی است که از نظر اهمیت غذایی بعد از گندم قرار گرفته است. این دانه به دلیل آن که در مقایسه با سایر غلات در معده به میزان بیشتری ژلاتینی و متورم می‌شود باعث احساس سیری و کنترل اشتها می‌شود و به دلیل آن که قند خون را به کندی بالا می‌برد، مصرف آن با نظر متخصص تغذیه برای افراد چاق، دیابتی یا ورزشکاران توصیه شده است.


نان غنی‌شده ارزش دارد، اما...
با توجه به این که تمام آردهای توزیعی در کشور بین 15 تا 20 درصد سبوس‌گیری می‌شود، برخی تولیدکنندگان، آرد یا خمیر نان را با افزودن مقادیر مشخصی آرد سویا، پودر آب پنیر، سبوس و برخی ویتامین‌ها غنی می‌کنند تا ضمن جبران فقرغذایی نان از بروز سوءتغذیه، کم خونی، پوکی استخوان و... در جامعه جلوگیری شود.

اما موضوع مهم آن که این مواد تحت چه شرایطی و از سوی چه افرادی افزوده می‌شود و تا چه میزان نان را غنی می‌کند مساله‌ای قابل تامل خواهد بود. تهیه این نوع نان‌ها که در بیشتر نانوایی‌های فانتزی پز سطح شهر پخت و عرضه می‌شود، کار ساده‌ای نیست و باید از سوی متخصصان و بر اساس فرمولاسیون تعریف‌شده‌ای تهیه شود که به اطلاعات علمی نیاز دارد.


نان ذرت مخصوص مبتلایان به سیلیاک
چند سالیست که در برخی مراکز پخش محصولات نانوایی، نان تهیه شده از آرد ذرت به چشم می‌خورد. این نان برای کسانی که نسبت به مصرف سایر نان‌ها حساسیت دارند یا به نوعی گرفتگی شدید روده، یبوست‌های مکرر یا بیماری سیلیاک (حساسیت به پروتئین گندم) مبتلا هستند، سودمند است. خوب است بدانید نان‌های تهیه‌شده با آرد سیب‌زمینی هم به بازار آمده است. اما این نان‌ها مقرون به صرفه نیستند و اغلب قیمت گرانی دارند، همچنین برخی تولیدکنندگان غیرمتعهد حجم زیادی ازاین نان را با آرد سایر غلات تهیه می‌کنند.


نان‌های خشک و سوخاری برای کاهش وزن مناسب نیستند
در میان خانواده‌ها بسیار دیده می‌شود افرادی که قصد لاغری دارند، برای پرهیز از خوردن هله‌هوله از نان‌های خشک مغزدار، نان سوخاری، نان‌های خشکی که طعم زیره، شوید و زنجبیل دارند یا نان خشکی همچون نان اسکو که مانند لواش مسطح است، استفاده می‌کنند؛ به این گمان که این نان‌ها به جهت ترد و نازک‌بودن کالری کمتری دارند و از همه مهم‌تر جلوی اشتهایشان را می‌گیرند، اما واقعیت این است که 100 گرم نان خشک در مقایسه با 100 گرم نان تازه کالری بیشتری دارد. چرا؟ چون نان خشک حاوی آرد است، ولی نان تازه ترکیبی از آرد و آب است. از طرفی نان خشک به دلیل کم حجم بودن به میزان بیشتری خورده می‌شود.

موضوع دیگر آن که مغزها و دانه‌هایی چون تخمه آفتابگردان، کنجد و شاهدانه که روی نان‌های خشک مغزدار قرار گرفته، بسیار پرروغن هستند و کالری هر گرم آن‌ها با کالری روغن معمولی و حیوانی برابری می‌کند و چند برابر نان‌های معمولی چاق‌کننده‌اند. در مورد نان سوخاری هم، این فرآورده حاوی ترکیباتی چون آرد، روغن، شکر، شیرخشک و تخم‌مرغ است و در مقایسه با انواع نان‌های حجیم پرکالری‌تر است.
شنبه 7/11/1391 - 23:8
آشپزی و شیرینی پزی


طرز تهیه یک آش مقوی و خوشمزه
پس از پخته شدن مواد، رشته پلویی را ریخته و آش را هم می‌زنیم.

آش اسفناج و لپه
مواد اولیه 
اسفناج : یک کیلوگرم
کره یا روغن : ۵۰ گرم
لپه : ۱/۴پیمانه
عدس : ۱/۲ پیمانه
بلغور جو یا گندم : نصف پیمانه
پیاز متوسط : یک عدد
پیاز داغ : دو قاشق غذاخوری
نعنا داغ : یک قاشق غذاخوری
نمک، فلفل و زردچوبه و رشته پلویی : به میزان لازم

طرز تهیه
اسفناج را خرد کرده به همراه پیاز خلالی شده، حبوبات، بلغور و ادویه می‌پزیم.
پس از پخته شدن مواد، رشته پلویی را ریخته و آش را هم می‌زنیم.
سپس نعنا، پیاز داغ و کره را نیز می‌افزاییم تا آش جا بیفتد.
شنبه 7/11/1391 - 22:57
تغذیه و تناسب اندام


کلسیم برای کسانی که لبنیات دوست ندارند!
این دانه پرخاصیت به دلیل پروتئین زیاد و نیز طعم و بافت شبه‌گوشتی آن، بهترین گزینه برای گیاهخواران و مناسب آنهایی است که به هر دلیلی نمی‌توانند گوشت بخورند.

ماهی ساردین :
نکته مهمی كه در رابطه با ماهی سـاردین وجود دارد اینكه این ماهی یکی از سالـم‌ترین انواع ماهی‌هاست که علاوه بر کلسیم فراوان، دارای میزان بسیار زیادی از امگا3 و ویتامین D است. پیشـنهاد ما به شما این است که این ماهی را به سـالاد یونانی اضافه کرده یا آن را به تنهایی و بدون هیچ افزودنی‌ای میل کنید و از طعم خوشایند آن لذت ببرید.

 لوبیا سفید :
این دانه کرم‌ رنگ و سبک، از آن دسته حبوباتی است که منبع بسیار کاملی از کلسیم و آهن است. پیشنهاد می‌کنیم آن را به یک بشقاب ماکارونی اضافه و همراه با سبزیجات تازه سرو کنید یا پوست آنها را بگیرید و به شکل پوره درآورید یا از آن برای خودتان یک « هوموس لوبیا سفید » درست کرده و میل کنید.

 کنسرو ماهی قزل‌آلا :
تعجب کردید؟ احتمالا نمی‌دانستید ماهی قزل‌آلا کنسرو هم دارد ( البته هنوز در ایران نیست، اما مطمئن باشید به زودی این هم وارد بازار ایران می‌شود ) اما در کشورهایی که کنسرو قزل‌آلا در بازارهایشان موجود است، بیشتر مردم نمی دانند درون کنسرو این ماهی اسـتخوان هم وجود دارد و همین باعث می‌شود این کنسرو منبع غنی‌ای از کلسیم باشد. اسـتخوان‌های این ماهی سـرشـار از کلسیم است که برای حفظ خاصیت این ماده بسیار حیاتی، استخوان این ماهی را له می‌کنند و آن را همراه با گوشت ماهی، درون قوطی کنسرو قرار می‌دهند. شاید می‌پرسید که چگونه می‌توان آن را خورد؟ نگران نباشید، فرایند کنسـروسازی به گونه‌ای است که استخوان‌های این ماهی را به راحتی از آن جدا کرده، می‌شکنند و آنها را به نرمی له می‌کنند و با بقیه محتـویـات کنسرو از جمله فیله و روغن زیتون یا... مخلوط می‌کنند، به‌طوری که به هیچ عنوان محسوس نیستند و شما هنگام مصرف اصلا آنها را نمی‌بینید.

 کلم پیچ
این گیاه فوق‌العاده، غنی از کلسیم و آنتی‌اکسیدان است و به عنوان پایه‌ای برای هر سالاد، یک مکمل بی‌نظیر است. می‌توان آن را به صورت نوارهای باریک خرد کرده و با قطعاتی از زردآلو و آوکادو مخلوط کنید و از خوردن این سالاد خوش‌طعم و رنگ در فصل تابستان لذت ببرید.

لوبیا چشم بلبلی
ثابت شده دانه‌های این گیاه، فقط منحصر به یک گروه از مواد معدنی نیست، بلکه این لوبیای زیبا سرشار از کلسیم، پتاسیم، فولات‌ها و حتی بیشتر از این موارد است که خوردن آن کنار برخی از وعده‌های غذایی بسیار مفید است، پس بیایید برای یک‌بار هم که شده تصمیم بگیرید ساندویچ‌های مملو از سس مایونز و پر چربی را از رژیم غذایی‌تان حذف کنید و به‌جای آنها از این نوع مواد غذایی مفید و پرمنفعت برای تهیه ساندویچ‌هایتان استفاده کنید.

شیر سویا 
طعم شیر گاو را دوست ندارید؟ به آن آلرژی دارید و نمی‌توانید به صورت روزانه از آن میل کنید؟ نگران نباشید! ما برای شما یک پیشنهاد بهتر داریم و آن «شیر سویا» است که به ظاهر شبیه شیر است، ولی در اصل مثل یک شیر طبیعی نیست و می‌توان آن را به عنوان یک شیر گیاهی معرفی کرد زیرا آن را طی عملیاتی از دانه سویا می‌گیرند و به همین دلیل مثل شیر گاو چربی و لاکتوز ندارد. بنابراین بهترین انتخاب برای کسانی است که دچار عدم تحمل لاکتوز هستند و همچنین آنهایی که طعم چربی شیر طبیعی را دوست ندارند. 

شلغم 
این گیاه، شامل یک پیاز در زیر زمین و برگ‌های سبزی است که از زیر خاک بیرون آمده و از همین بابت معدنی از کلسیم، آنتی‌اکسیدان‌ها و فولات‌ها به شمار می‌آید. خوردن آن در بهبود خلق و خو هم تاثیر بسزایی دارد. شما می‌توانید آن را هم به صورت آبپز و هم به روش تنوری طبخ کرده و در کنار بشقاب غذا سرو کنید یا آن را با ادویه‌های معطر، طعم‌دار کرده یا به صورت ترش‌مزه از آن میل کنید.

 کنجد 
این دانه‌های بسیار کوچک و بی‌ادعا، حتی بیشتر از یک ساندویچ همبرگر بزرگ خاصیت دارند! کنجد به تنهایی می‌تواند به کاهش فشارخون و کاهش التهابات مختلف در بدن کمک کند و حتی گاهی سدی برابر سرطان‌های خاص باشد! این دانه‌های ریز و خوشمزه را درون سالادهایتان بریزید و هنگام خوردن از صدای خردشدن آنها در زیر دندان‌هایتان لذت ببرید.

 بادام
اگر تا به حال از میان آجیل‌ها هیچ‌ وقت سراغ بادام نمی‌رفتید و مشت‌تان را با این دانه مفید پر نمی‌کردید، از این لحظه بدانید که آنها از مغذی‌ترین دانه‌های آجیل هستند که به غیر از کلسیم، حاوی پتاسیم، ویتامین E و آهن نیز هستند. می‌توانید آن را آسیاب کنید یا به صورت خلالی روی سالاد بریزید یا از آن برای خودتان کره بادامی درست کنید. فقط مواظب اندازه مصرف روزانه‌تان باشید، چون بادام سرشار از کالری است.

 پرتقال
درنظر اول رنگ نارنجی و بوی خوش آن باعث شادابی ما می‌شود. این میوه خوشرنگ و شادی‌آور، سرشار از ویتامین C و کلسیم است. شما می‌توانید از خوردن آن در اواسط روز به عنوان یک وعده سبک لذت ببرید یا از عطر و عصاره این نوع از مرکبات برای درخشان کردن ظروفتان استفاده کنید.


 آب پرتقال
 آبمیوه‌ها یک مکمل بسیار مفید برای صبحانه هستند که از میان آنها، آب پرتقال گزینه مناسبی برای همراهی با کیک یا تخم‌مرغ به حساب می‌آید.  بهترین کار این است که هر روز برای خودتان آب پرتقال تازه بگیرید و از خوردن یک لیوان مملو از کلسیم و ویتامین C لذت ببرید و برای یک روز پرانرژی آماده شوید. البته اگر برای ناهار هم ماهی قزل‌آلا تدارک دیده‌اید می‌توانید کمی از آن را نگه دارید و روی ماهی بریزید تا طعم لذیذ و جدیدی را امتحان کنید.

دانه سویا
این دانه پرخاصیت به دلیل پروتئین زیاد و نیز طعم و بافت شبه‌گوشتی آن، بهترین گزینه برای گیاهخواران و مناسب آنهایی است که به هر دلیلی نمی‌توانند گوشت بخورند. در واقع این ماده غذایی از دانه‌های سویای خشکی تهیه شده که آنها را آسیاب کرده و بعد می‌جوشانند. این یک روش عالی برای اضافه کردن مقدار زیادی پروتئین و البته کلسیم به هر نوع غذاست که چربی کم آن نیز برای کسانی که کلسترول بالا دارند، بسیار مناسب است.  به شما پیشنهاد می‌کنیم همین امروز آن را تهیه و برای شام امشب همه خانواده را با طعم جدیدی از گوشت غافلگیر کنید.

انجیر خشک
این میوه خشک، یک منبع کامل از آنتی‌اکسیدان، فیـبر و کلسیم است که به همین دلیل یک درمان مناسـب برای انواع بیماری‌های گوارشی محسوب می‌شود. شما می‌توانید از آن به عنوان یک میان‌ وعده سبک استفاده کنید یا آن را به یک مربای خوشمزه تبدیل و برای صبحانه یا عصرانه میل کنید.
شنبه 7/11/1391 - 22:57
تزیینات و دکوراسیون


شمع هایی زیبا برای تزیین دکوراسیون خانه
در میهمانی های شب، زیبایی شمع در گوشه ای از اتاق، میز شام و ... باعث آذین میهمانی شما می گردد، همچنین نگاه کردن به آن احساس دلپذیر و دلچسبی را به بیننده منتقل می کند.
























































شنبه 7/11/1391 - 22:43
آشپزی و شیرینی پزی


طرز تهیه مربا کدو حلوایی
سپس كدوها را داخل آب و شكری كه چند جوش زده باشد قرار می دهیم و صبر می كنیم تا قوام بیاید.

مقدار لازم :
كدو حلوایی : 1 كیلو
شكر : 1 كیلو
آب : 3.5 پیمانه
آب آهك : به مقدار لازم

طرز تهیه :
كدو را پوست گرفته و تکه تکه می کنیم و به مدت 5 ساعت داخل آب آهك قرار می دهیم.
بعد از 5 ساعت در آب سرد گذاشته و چند بار آب آن را عوض می كنیم.
بعد دو بار و هر بار به مدت 10 دقیقه كدوها را می جوشانیم و 10 دقیقه در آب سرد قرار می دهیم.
آب و شکر را با هم روی حرارت قرار می دهیم تا چند جوش بزند.
سپس كدوها را داخل آب و شكری كه چند جوش زده باشد قرار می دهیم و صبر می كنیم تا قوام بیاید.
در صورت تمایل برای ایجاد طعم و بوی بهتر، چند عدد هل درسته داخل آن می اندازیم.
شنبه 7/11/1391 - 22:42
آشپزی و شیرینی پزی


طرز تهیه مربا پوست پسته
پس از سرد شدن شربت پوست پسته ها را در شربت می ریزیم و بعد از 3-2 ساعت قابلمه را روی حرارت ملایم اجاق قرار می دهیم تا مربا جا بیفتد و شربت قوام بیاید.

مواد لازم :
پوست پسته تازه : 1 کیلو
شکر : 1 کیلو
هل یا وانیل : به قدر لازم
آبلیمو : نصف استکان
گلاب در صورت تمایل : 1 فنجان
خلال پسته : 1 فنجان

طرز تهیه :
پوست پسته را شسته و آن را 4 بار و هر بار 20 دقیقه می جوشانیم تا تلخی پوست گرفته شود و آن را در آب سرد می ریزیم.
یک ساعت بعد آن را صاف می کنیم.
شکر را با 3 لیوان آب و گلاب می جوشانیم تا کمی قوام بیاید.
پس از سرد شدن شربت پوست پسته ها را در شربت می ریزیم و بعد از 3-2 ساعت قابلمه را روی حرارت ملایم اجاق قرار می دهیم تا مربا جا بیفتد و شربت قوام بیاید.
آبلیمو و خلال پسته را هم اضافه می کنیم و بعد از سه تا چهار جوش ظرف را از روی حرارت برمی داریم و می گذاریم مربا خنک شود.
شنبه 7/11/1391 - 22:41
آشپزی و شیرینی پزی


قطاب خانگی
دستور این قطاب بسیار با کیفیت است.

مواد مورد نیاز :
زرده تخم مرغ : 2 عدد
ماست : ½ پیمانه
روغن جامد ذوب شده : ½ پیمانه
آرد : 2 پیمانه
بکینگ پودر : 1 قاشق مرباخوری.

مواد وسط قطاب :
بادام چرخ شده : 2 پیمانه
پودر قند : 1 پیمانه
پودر هل : 1 قاشق مرباخوری
گلاب : 3-4 قاشق مرباخوری
همه را با هم مخلوط کنید و خمیری برای درون قطاب تهیه کنید.

مراحل آماده سازی :
بکینگ پودر را در ماست حل کنید.
زرده های تخم مرغ و روغن ذوب شده را به آن بیفزائید و با قاشق هم بزنید.
 آرد را کم کم اضافه کنید( تا خمیر ترد تری داشته باشید).
خمیر را در نایلون بپیچید و 1/5 ساعت استراحت دهید.
بعد از 1/5 ساعت خمیر را روی تخته به قطر 2 تا 3 میلیمتر باز کنید و قالب گرد 7 سانتیمتری برش دهید و مواد وسط قطاب را که تهیه کرده بودید لابلای خمیر بگذارید و بپیچید و در روغن فراوان سرخ کنید.
روی دستمال  بگذارید تا روغن اضافی آن گرفته شود و همانطور گرم در پودر قند بغلطانید و در ظرف دردار نگهداری کنید.


شنبه 7/11/1391 - 22:40
آشپزی و شیرینی پزی


نکات کلیدی برای پخت کیک
قبل از آماده کردن مواد کیک، فر را روشن کنید تا گرم شود.

 

 

- قبل از آماده کردن مواد کیک، فر را روشن کنید تا گرم شود.
- آرد کیک را قبل از استفاده 3 تا 4 مرتبه الک کنید تا هوا بگیرد و کیک خوب پف کند

 
- بکینگ پودر را در یخچال نگهداری کنید تا خاصیت خود را از دست ندهد و موقع پختن کیک آن را با آرد مخلوط و الک کنید و بعد از اضافه کردن آن ها، مخلوط را زیاد هم نزنید

- برای خوب پف کردن سفیده، مواد را از یک جهت هم بزنید.

- سفیده را باید تا حدی هم بزنید که به صورت خامه در بیاید و از ظرف نریزد و اگر آن را بیش از حد هم بزنید، کیک یا شیرینی شما خشک می شود.
 
- اگر کمی آرد یا چند قطره آبلیمو به سفیده اضافه کنید، هنگام هم زدن با هم زن دستی زودتر سفت می شود.
 
- برای آن که کشمش و گردو به طور یکنواخت در همه جای کیک پخش شود و به ته کیک نرود، قبل از اضافه کردن به مواد کیک آن ها را در کمی آرد بغلتانید.
 
- هیچ گاه کیک داغ را از قالب جدا نکنید تا خرد نشود.
 
- اگر کیک شما سوخت اجازه دهید تا به طور کامل سرد شود سپس قسمت های سوخته را با چاقو بتراشید و روی آن را با خاکه قند و دارچین، خامه یا مربا پوشش دهید.
شنبه 7/11/1391 - 22:40
اخلاق

 
خدا عزیزجان را رحمت كند، همیشه ورد زبانش این دعا بود كه «خدایا من رو محتاج اولادم نكن.» هرچند هفت‌هشت سال آخر عمرش یعنی زمانی كه زانوهایش را عمل كرد، چنان زمین‌گیر بود كه از روی ناچاری، این هفته در خانه یكی از فرزندانش اتراق می‌كرد، تا هفته بعد چمدان به دست عازم آن یكی شود، خودش می‌گفت: «آوارگی در خانه اولاد، كفاره گناهان این دنیای من است.»

پدر و مادرهایی كه مثل عزیزجان این روزها یا تنها مانده‌اند یا از بی‌كسی‌وكم توانی، به توجه فرزندانشان نیازمند شده‌اند، كم نیستند، خیلی از ما در روزهای جوانی و در سال‌هایی كه با كودكان‌مان بازی می‌كنیم، به آنها غذا می‌دهیم، حمامشان می‌بریم، و... حتی باور نمی‌كنیم كه روزی به توجه‌شان نیاز خواهیم داشت، فكر این كه نیاز خواهیم داشت تا دختر یا پسر كوچك امروز، لقمه‌ای غذا در دهانمان بگذارد، دستمان را بگیرد تا زمین نخوریم، ما را به حمام ببرد یا آرزوی این را خواهیم داشت كه به ما لبخند بزند و مهربانی كند، خنده‌دار است، اما فرآیندی است كه برای خیلی‌ها در زندگی به واقعیت پیوسته است.

عزیزجان فقط 75 سال داشت اما فشار روزگار او را از مدت‌ها قبل پیر كرده بود، تا امروز كه جسم فرسوده‌اش محتاج فرزندان بود، احتیاجی كه او را بالاخره از پای درآورد. می‌گفت: «وقتی در خانه دخترم سر سفره‌ای می‌نشینم كه صاحبش دامادم است، دستم از شرم به سمت غذا نمی‌رود. آنها آدم‌های بدی نیستند، اما در این دوره و زمانه نان خور اضافه می‌خواهند چكار؟» او از خانه پسر هم رضایتی نداشت، عروس‌هایش هر دو شاغل بودند، از صبح در چاردیواری خانه محبوس بود بدون هیچ هم صحبتی تا عصر كه بچه‌ها از كار به خانه برسند، می‌گفت: «خجالت می‌كشم در یخچالشان را باز كنم و یك جرعه آب بخورم، می‌ترسم فكر كنند می‌خواهم در كارشان دخالت كنم. اصلا خانه خود آدم جای دیگری است.»

اما بچه‌ها دو سال بعد از فوت آقاجان، یعنی زمانی كه عزیز به پوكی استخوان شدید مبتلا شد تصمیم گرفتند خانه پدری كلنگی اما 350 متری را بفروشند. با این بهانه كه عزیز به مراقبت نیاز دارد، اما هیچ‌كس از او نپرسید، چقدر از این مراقبت رضایت دارد، مراقبتی كه عزیز جان نامش را دربه‌دری گذاشته بود.

افسردگی سالمندی

سایت پزشكان بدون‌مرز می‌نویسد در خانم‌ها به طور معمول آمار افسردگی بیش از آقایان است، اما در پی بازنشسته‌شدن یا از كار افتاده‌شدن آقایان در سنین بالاتر و با توجه به فشارهای ناشی از موارد گوناگون كه اغلب روی آقایان بیشتر است مانند مسائل درمانی یا هزینه‌های زندگی، تامین مسكن و... بروز افسردگی در آقایان بیشتر می‌شود و در سنین سالمندی تقریبا آمار افسردگی خانم‌ها و آقایان برابر می‌شود. متاسفانه آمار بالای افسردگی در خانه‌های سالمندان بیش از ۷۰ درصد است. در حالی كه افسردگی در میان سالمندانی كه در منزل خودشان یا با اعضای دیگر خانواده زندگی می‌كنند، حدود ۳۰ درصد گزارش شده است.

ربابه زندگی در خانه پسر و عروسش را دوست ندارد و از یكسال قبل كه زندگی با آنان را در یك خانه آغاز كرده گوشه گیرترشده، آهسته حرف می‌زند، از هر چیزی زود می‌رنجد، گاهی زود عصبانی و مضطرب می‌شود، شب‌ها در خواب گریه می‌كند و... دوشغله‌بودن پسرش از یكسو و شاغل‌بودن عروس و سروكله زدن نصف روز با نوه‌ها او را بی‌حوصله‌تر كرده است. پای صحبتش كه بنشینی دایم از خاطرات گذشته می‌گوید. او حتی خاطرات دوران كودكی‌اش را به یاد می‌آورد و به آن افتخار می‌كند. از نبود هم‌صحبت گله می‌كند، از نداشتن كسی كه پای حرف‌هایش بنشیند.

مشاور به پسر و عروس ربابه توصیه كرده است كه از او بخواهند برای قدم زدن یا كارهایی چون خرید هفتگی با آنها همراه شود. اگر نمی‌پذیرد، با ملایمت تشویقش كنند. او را به مراسم و برنامه‌هایی كه زمانی علاقه داشت، ببرند، ولی از سالمند افسرده انتظار نداشته باشند در نخستین گام به همه پیشنهادهای آنها عمل كند یا به‌عبارت دیگر به زور از او نخواهند كه همه این كارها را در همان آغاز انجام دهد، چون ناتوانی او در انجام همه این كارها می‌تواند به نتیجه عكس بینجامد. از سویی هرگز او را متهم نكنند كه مشكلی ندارد و همه این دردها غیرواقعی‌اند و انتظار نداشته باشند كه یكشبه حالش خوب شود؛ هر فرد افسرده با حمایت و گذر زمان بهبود می‌یابد.

وقتی قرعه به نام مجردها می‌افتد

این روزها كه سن ازدواج بالا رفته در بسیاری از خانواده‌ها شاهد حضور برادر یا خواهرهایی هستیم كه هنوز مجرد هستند و با فوت یكی از والدین، عهده‌دار تمام امور خانه پدری و احتمالا رسیدگی به وضع پدر یا مادر پیر خود می‌شوند. شاید آمنه یكی از همین دخترانی باشد كه40 ساله و معلم مقطع ابتدایی است اما چون هنوز ازدواج نكرده 12سال است جور شش خواهر و برادرش را در نگهداری از پدر سالخورده‌اش می‌كشد. زحمتی كه باعث شده تا سایرین به دلیل حضور او در خانه پدری او را بیش از این كه خواهر خود بدانند پرستار پدرشان تلقی كنند.

آمنه می‌گوید: «من برای پدرم جانم را هم می‌دهم، اما به دلیل این مسئولیت، بسیاری از فرصت‌های ازدواجم را از دست داده‌ام. برادر و خواهرهایم حتی هفته‌ای یك بار هم به ما سر نمی‌زنند با وجودی كه همه آنان زندگی مرتبی دارند، اما تمام خرید خانه و بردن پدرم به دكتر و آزمایشگاه را من انجام می‌دهم كه حتی اتومبیل شخصی هم ندارم و تمام حقوقم صرف همین امور می‌شود.»

متاسفانه این موضوع برای سعید هم كه از همسرش جدا شده، هست. سعید 35 ساله است، سه سال پیش از همسرش جدا شد، اوضاع مالی درستی ندارد و بتازگی از كارگاهی كه در آن كار می‌كرده اخراج شده است. او می‌گوید: «برادرها و خواهرانم می‌دانند وضع مالی خوبی ندارم، اما هیچ مشاركتی برای تامین هزینه‌های زندگی مادرم نمی‌كنند. مادرم باید داروهای خارجی مصرف كند، وقتی از آنان كمك می‌خواهم با منت هزینه‌ها را می‌پردازند...»

روی دیگر سكه سالمندی

اما همیشه نمی‌توانیم تمام تقصیرها را به دوش فرزندان بیندازیم، گاهی والدین هم وقتی قصد زندگی مشترك با فرزندان دارند، بدقلقی می‌كنند كه باعث ورود بحرانی تازه به زندگی فرزندان خواهند شد. منیره از جمله افرادی است كه در این باره می‌گوید:‌ «دو سال قبل مادرم فوت كرد و پدرم تنها شد. وضع زندگی و مالی ماهم تعریفی نداشت چون شوهرم مجبور بود از صبح تا شب در مكانیكی كار كند. پدرم بازنشسته ارتش است و به دلیل تنهایی اتاقی به او دادیم تا پیش ما بیاید اما از آن زمان خون به جگرم كرده، شوهر و پدرم هر شب با هم بحث و دعوا دارند، پدرم او را بی‌عرضه می‌خواند كه نمی‌تواند زندگی راحتی برای من فراهم كند و شوهرم هم به پدرم بی‌احترامی می‌كند.»

بسیاری از سالمندان هم وقتی با فرزندانشان همخانه می‌شوند، به استخوان لای زخم بدل می‌شوند. به عنوان نمونه، برخی از آنان از این كه مورد ترحم قرار بگیرند، كسی آنها را وادار به رژیم غذایی خاصی كند و داروهایشان را گوشزد كنند، دل آزرده می‌شوند چون آنها را نشانه ناتوانی و عجز خود می‌دانند.

مادرجان هر روز افسرده‌تر می‌شود

خیلی از پدر و مادرها درست در سال‌هایی كه باید از ثمره زندگی‌شان بهره ببرند و با دختر، پسر، داماد، عروس و نوه‌هایشان خوش باشند، گرفتار ترس، اضطراب و افسردگی می‌شوند به نوعی كه ارتباط با آنها از سوی اعضای خانواده دشوار و برآوردن نیازهای واقعی‌شان سخت می‌شود. معمولا به دلیل نبود شناخت كافی از سوی فرزندان نسبت به این حالات روحی ـ روانی در سالمندان گاهی عارضه‌های روحی‌شان تشدید و درمان آن دشوار می‌شود.

ربابه 62 ساله از جمله مراجعان به مركز مشاوره است كه تاكنون از سوی چند روان‌شناس و روانپزشك ویزیت‌شده و همه آنان معتقدند او به افسردگی مبتلاست. گفته می‌شود كه حدود یك چهارم افراد ۶۵ سال و بالاتر از افسردگی رنج می‌برند و افسردگی یكی از مهم‌ترین دلایل كاهش كیفیت زندگی سالمندان است.

وقتی سایه سر می‌رود

به سالمندی كه می‌رسیم تمام نیازها و اشتیاق‌های جوانی رنگ می‌بازد، دیگر خبری از اراده و سركشی و لجاجت نیست. احساسات، شكل كودكانه به خود می‌گیرد، اشك‌ها زودتر از تصور سرازیر می‌شود، سروصدا آزار می‌دهد، حوصله زود سر می‌رود، زود رنجی عادت می‌شود، چشم‌ها كم سو می‌شود، اما می‌بیند اشاره‌های ابرویی را كه از پشت سر او را نشانه می‌رود یا پچ‌پچ‌هایی را كه درباره‌اش می‌شنود و سكوت می‌كند و... برخی نیاز به فرزندان و توجه آنان را نتیجه از دست رفتن سایه سر می‌دانند. سایه‌ای كه گاه تا 70 ـ 60 سال بر سر داشته‌اند و در خلأ او به دنبال جایگزین می‌گردند.

آقا حجت بازنشسته 78 ساله‌ای است كه 34 سال در شركت مخابرات تهران خدمت كرده و شش سال پیش همسرش را از دست داد، با وجودی كه خودش ادعا می‌كند به كسی نیاز ندارد، اما دو دخترش هر روز به او سر می‌زنند كه اگر به او سركشی نكنند، سینك ظرفشویی خانه از ظروف نشسته پر می‌شود و آقا حجت، غذا از بیرون سفارش می‌دهد كه برای چربی خونش مضر است. داماد بزرگ او اصرار دارد آقا حجت خانه‌اش را بفروشد و در آپارتمان 67 متری با آنان زندگی كند تا کسی مجبور نباشد هر یك شب در میان تا صبح پیش او بماند، اما آقا حجت زیر بار نمی‌رود.

مشكلات بسیاری از سالمندان از زمانی آغاز می‌شود كه همسرشان را از دست می‌دهند و اگر فرزند مجردی در خانه نداشته باشند، احساس تنهایی و ترس از بی‌كسی فشار روانی مضاعفی بر آنان وارد می‌كند. زیبا امین‌پور، جامعه‌شناس در این زمینه می‌گوید: گاهی سالمندان به عنوان مادربزرگ یا پدربزرگ وارد خانواده دختر یا پسر خود می‌شوند و روابط جدیدی برقرار می‌شود، بنابراین آنها وارد سیستمی شده‌اند كه باید خود را با این سیستم هماهنگ كنند، كاری كه برای آنان دشوار است. در نتیجه ناسازگاری‌ها و ناهماهنگی‌ها باعث بروز بیماری روحی در ضعیف‌ترین و آسیب‌پذیرترین عضو خانواده یعنی همان سالمندان می‌شود. البته این وضع برحسب الگوهای فرهنگی به شكل بیماری واقعی یا احساس كسالت ظاهر خواهد شد.

بسیاری از سالمندان پس از فوت همسر قدرت انطباق با شرایط جدید را ندارند و به دلیل وابستگی زیاد به همسر دچار افسردگی‌های حاد می‌شوند در این صورت حتی حضور فرزندان هم نمی‌تواند جای خالی همسر را برایشان پر كند.

رقابت مشکل​ساز

مادر همسرم با ما زندگی می‌كند، از زمان ورودش به زندگی ما خلق و خوی همسرم تغییر كرده، از صبح پای حرف مادرش می‌نشیند، دیگر زنی قانع و صمیمی نیست، به خواسته‌ها و علایق من توجه نمی‌كند، همین باعث می‌شود تا نتوانم حضور مادرش را در خانه‌مان تحمل كنم. او در نزدیك‌شدن به همسرم با من رقابت می‌كند، از لباس‌هایی كه برای همسرم می‌خرم ایراد می‌گیرد، از وسایل زندگی‌مان ایراد می‌گیرد، به سطح درآمد و نوع كار من انتقاد می‌كند، خلاصه این كه از شش ماه قبل كه به اصرار همسرم، پایش به خانه ما باز شده و هر یك هفته در میان به خانه ما می‌آید عرصه را بر من تنگ كرده است، طوری كه حتی از شیوه تربیتی من نسبت به پسرم خرده می‌گیرد!

خیلی از پدر و مادرهای مسن، شاید به دلیل علاقه زیاد به فرزندانشان وقتی به عنوان عضوی از خانواده وارد زندگی آنان می‌شوند، شاید از سر دلسوزی به نفع فرزندانشان موضع می‌گیرند در حالی كه باور نمی‌كنند تمام اعضای آن خانواده حكم فرزندشان را دارند.

با والدین سالمندمان چه كنیم؟

همه می‌دانیم كه سالمندان عزیزند و چشم و چراغ خانه‌های ما هستند، همه به این فرهنگ بومی كه احترام سالمندان واجب است معتقدیم، همه باور داریم كه وجودشان، مغتنم است و اگر روزی از دستشان بدهیم، جامه می‌دریم و مجلس ختم می‌گیریم و روزها و شب‌ها گریه می‌كنیم و... اما تا وقتی هستند گویی آنها را نمی‌بینیم، سالمندان در خانه‌های ما عزیزند تا وقتی به عنوان مهمان بیایند و بروند و اگر روزی نیازشان را به خودمان ببینیم، دلخور می‌شویم، تحمل‌مان كم می‌شود، از یاد می‌بریم نیازهایی را كه آنها برآورده كرده‌اند و حالا طلبكار ما هستند و موظفیم بدهی‌شان را بپردازیم آن هم نه با غیظ كه با عشق.

این وظیفه نیازمند آموزش است. بسیاری از كشورهایی كه از ارزش‌های ملی و دینی ما ایرانیان تهی هستند، قدر سالمندانشان را چنان دانسته‌اند كه خدمات و قوانین تامین اجتماعی، دست‌كم خلأ عاطفی آنان را پر می‌كند، اما در ایران اگر سالمندان در تامین معاش به تنگنا بیفتند، نه از حمایت دولت خبری است و نه از احترام اجتماعی. تغییر این نگاه به سالمندان و كاهش سوءرفتار با آنان در خانواده و جامعه تمرین و تربیت می‌خواهد؛ همان نكته‌ای كه جایش در كتاب‌های آموزشی خالی است.

من در این خانه اضافی‌ام

آرام و بی‌صدا گوشه نیمكت چوبی پارك نشسته، او هر روز همین جا می‌نشیند، درست روبه روی فواره آب، صدای آب او را آرام می‌كند. «خدا بیامرز وقتی رفت، یك هل پوك هم برایم نگذاشت، هیچ وقت به فكر عاقبت من نبود، فقط به خودش فكر می‌كرد. دیگر حقوق 500 هزار تومانی‌اش كفاف اجاره خانه را نمی‌داد و مجبور شدم به خانه گلنوش دخترم بیایم تا او هم حقوق ماهانه اندك من را خرج كند و هم من از تنهایی دربیایم.» می‌گوید: «روزهای اول خوب بود، اما وقتی قرار باشد برای همیشه جایی بمانی دیگر مهمان نیستی، دامادم وقتی با دخترم دعوا و بحث می‌كند، پیش چشم من به او بدوبیراه می‌گوید، دخترم گریه می‌كند، بچه‌هایش گریه می‌كنند. فكر می‌كنم همه این‌ها به خاطر زندگی‌كردن من در خانه آنهاست، راضی نیستم به زحمت بیفتند، برای دو پسرم كه در ایران نیستند نامه نوشتم كه كمی پول برایم بفرستند تا بتوانم آپارتمانی اجاره كنم، اما آنها هم در مملكت غریب مشكلات خودشان را دارند، نمی‌توانند كمكم كنند، احساس می‌كنم در آن خانه اضافی‌ام، به همین دلیل صبح‌ها بیرون می‌زنم و در پارك می‌نشینم و عصرها برمی‌گردم.»

گروهی از متخصصان روان‌شناسی چهار سال قبل پژوهشی در ایران انجام داده‌اند كه میزان سوءرفتار با 400 سالمند مراجعه‌كننده به بوستان‌های شهر را در خانه و بیرون آن مورد بررسی قرار داد. نتایج این پژوهش بسیار تاسف‌انگیز بود چرا كه بیش از 87 درصد سالمندان در این تحقیق انواع سوءرفتار عاطفی، مالی و خانگی را تجربه كرده بودند. در حالی كه این رقم در آمریكا فقط 10 درصد، در استرالیا 6/4 درصد، در كانادا 10 درصد و در چین 35 درصد عنوان شده است.

سپیده كیان، دانشجوی كارشناسی ارشد مشاوره مدتی است روی پروژه مشكلات سالمندان كار می‌كند و به همین منظور بیشتر به مراكز مشاوره سر می‌زند. او بزرگ‌ترین اشتباه فرزندان را تلاش برای اقامت والدین پیر ـ بخصوص آنها كه هنوز از سلامت نسبی برخوردارند ـ در منزل خود می‌داند و می‌گوید: «خیلی از پدر و مادرها از ترس این كه نكند فرزندان از آنها دلخور شوند به دلیل نیاز عاطفی به آنان، وقتی همسرشان فوت می‌كند به فروش اموال و منزل شخصی خود و سپردن این دارایی به فرزندانشان تن می‌دهند، بدون این كه از عواقب این كار آگاه باشند.»

او اضافه می‌كند: «بچه‌ها با این بهانه‌ این كه ما قادر نیستیم هر روز به شما سركشی كنیم، هرروز به خانه شما بیاییم، شاید شب حالتان به هم بخورد، شاید به پزشك نیاز پیدا كنید، نمی‌توانید برای خودتان خرید كنید، قادر به مراقبت از خودتان نیستید، اگر دزد بیاید می‌خواهید چه كار كنید و... پدر یا مادر تنهای خود را مضطرب می‌كنند تا آنها استقلال خود را فدا كنند در حالی كه این مسأله مشكلاتی را برای هر دوطرف بخصوص با گذشت زمان ایجاد می‌كند كه كوچك‌ترین آن از بین رفتن خودكفایی و اعتماد به نفس در افراد سالمند است.»

به عقیده او، والدین در هر شرایطی از این كه بچه‌هایشان در هر سنی به آنان نیاز داشته باشند، احساس خوشایندی به دست می‌آورند كه نباید به بهانه این كه به دلیل مشغله روزانه نمی‌توانیم به آنها رسیدگی كنیم این حس خوب را از آنها بگیریم.

چندی پیش روزنامه‌ای در مورد نحوه حمایت مالی از والدین پیر نوشت: «وقتی می‌خواهید به پدر و مادر خود در ارتباط با امور مالی یاری برسانید، اولین قدم آن است كه بفهمید وضع مالی كنونی آنها دقیقا به چه نحوی است. اگر پدر و مادر شما در نزدیكی شما زندگی می‌كنند، این مساله ساده‌تر است. در نظر داشته باشید كه ساده‌ترین راه همیشه بهترین راه نیست. شاید برایتان ساده‌تر باشد كه همه چیز را به نحو مستقیم از آنها سوال كنید، اما این مساله ممكن است سبب ناراحتی آنها شود یا این كه آنها از ارائه پاسخ‌های صریح و اطلاعات درست خودداری كنند. سعی كنید از طریق ارتباط دائمی با آنان از جزئیات زندگی مالی آنها مطلع باشید. مثل اینكه در آن مقطع زمانی، چه صورتحساب‌‌ها یا قبض‌هایی را باید پرداخت كنند یا بتازگی پرداخت كرده‌اند؟ آیا درگیر بازپرداخت اقساط یك وام هستند؟ یا اقساط عقب‌مانده دارند؟ میزان هزینه‌های ماهانه آنها چقدر است؟ هزینه‌های پیش‌بینی نشده تا چه حد برای آنها رخ می‌دهد؟ شما برای جبران این هزینه‌ها چه كمكی می‌توانید بكنید؟ به طور دائمی از وضع درآمد و پس‌انداز آنها اطلاع كسب كنید. اگر اوضاع منظم باشد، نیازی به مراقبت دائمی نیست. تنها در مقاطع زمانی منظم و تعیین‌شده، دوباره اطمینان حاصل كنید كه همه چیز بر وفق مراد است. با این حال اگر پدر و مادرتان مشكلی مالی دارند، نوع این مشكل را به بهترین نحو شناسایی كنید و در جستجوی یك راه‌حل باشید فكر كنید. آیا این مشكل به جریان وجوه نقد مرتبط است یا به پرداخت صورتحساب‌ها و مسائل مدیریتی؟ این دو، مسائل متفاوتی هستند و راه‌حل‌های متفاوتی می‌خواهند.

دوشنبه 2/11/1391 - 21:54
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته