• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 122
تعداد نظرات : 5
زمان آخرین مطلب : 3777روز قبل
آلبوم تصاویر
جانوران باغ وحش زغال چال در مازندران
پنج شنبه 9/3/1392 - 22:38
سلامت و بهداشت جامعه
 

وسایل و ظروف برنجی: خواص ضد میکروبی طبیعی مس و آلیاژهای آن مانند برنج، به طور چشمگیری حضور باکتری های رشته ای را کاهش می دهد. این فلز با جلوگیری از تولید مثل و تخریب DNA باکتری ها، آن ها را از بین می برد. نصب و به کارگیری سطوح مسی یا برنجی با آلیاژ مس بالا، میکروب MRSA و دیگر عفونت های بیمارستانی را نیز از بین می برد.

 

ظروف تفلون: ظروف تفلون که بیشترین طرفدار را در بین ظروف آشپزخانه دارد، یکی از مضرترین لوازم آشپزخانه است. پوشش تفلونی این ظروف از دو لایه آستری و رویه تشکیل شده است که رویه آن نچسب بوده و به دلیل دارا بودن مواد پلیمری که نوعی پلاستیک هستند، در مقابل حرارت های بسیار بالا به طور نامحسوس سوخته و گازهای سمی ایجاد می کند. حتی اگر تفلون خدشه دار نشده باشد، این ظروف وقتی که بسیار داغ می شوند، غذا را سمی می کنند، ولی به دلیل درصد پایین این سموم در کوتاه مدت عارضه ای بروز نکرده، ولی اثرات سوء آن در درازمدت با علائمی نظیر: سرطان، کوتاه قدی، ضایعات پوستی، کلسترول خون و... ظاهر می شود، همچنین در سنتز هموگلوبین دخالت می کند و کم خونی را به همراه دارد. با گذشت بیشتر زمان به دلیل پیوند ضعیفی که در بین مولکول های تشکیل دهنده رویه تفلون وجود دارد، در هر بار پخت و پز یک لایه بسیار نازک در حد میکرون از تفلون به غذا می چسبد. به همین دلیل تفلون ظروف، خصوصا رویه آن طی چند ماه به تدریج از بین رفته و آستری باقی می ماند. با ایجاد این حالت به اصطلاح نچسبی تفلون نیز به پایان خود می رسد و پس از مدتی به تدریج آستری نیز به صورت نامحسوس وارد غذاها شده و سفیدی آلومینیوم هویدا می شود. آلومینیوم نیز به دلیل آن که فلزی نرم بوده، علاوه بر ورود مواد شیمیایی به غذاها به صورت فیزیکی نیز با کشیدن قاشق و ... به گونه ای مخرب وارد مواد غذایی گشته و به همراه آن خورده می شود. ورود این فلز به غذا علاوه بر از بین بردن طعم اصلی غذا، سبب بروز بیماری های عصبی مانند آلزایمر (فراموشی)، نرمی استخوان، انسداد روده، کم خونی و بروز بیماری های مزمن دیگر می شود. با وجود این که هنوز مطالعات دقیقی در مورد اثرات زیان بار این ماده روی انسان انجام نشده، اما بر اساس آزمایشات صورت گرفته ماده به کار برده شده در ظروف تفلون، در موش تولید ۴ نوع سرطان می کند: سرطان کبد، پانکراس، سینه و بیضه. بخار حاصل از داغ شدن لایه بیرونی تفلون نیز، برای پرندگان اهلی کشنده است. موارد زیادی از مسمومیت در پرندگان با بخارات حاصل از گرم شدن تفلون نیز گزارش شده که به صورت عدم تعادل، دشواری در تنفس، ضعف و تشنج خود را نشان می دهند، یا حتی گاهی باعث مرگ و میر حیوان به صورت آنی یا تاخیری شده است. علاوه بر آن، این بخارات می تواند باعث بیماری موسوم به«تب بخار پلیمر» در انسان شود که حالتی شبیه سرماخوردگی ایجاد می کند، البته این بیماری در انسان برگشت پذیر و قابل درمان است. دکتر تیم کراپ سم شناس مشهور و عضو شورای بازرسی محیط زیست می گوید: «PFO» ماده ای است که به مقدار زیادی در تفلون یافت می شود و موجب بروز بیماری های داخلی و گوارشی و نقص عضو جنین می شود و مقدار بالای آن که می تواند با مصرف ظروف تفلون وارد بدن شود، موجب ایجاد سرطان خواهد شد. هم چنین استفاده از ظروف تفلون بازسازی شده موجب ایجاد مسمویت غذایی در مصرف کنندگان می شود. چندی پیش هم محققان دانشگاه تورنتو بر پایه نتایج یک تحقیق، اعلام کردند که تفلون در اثر حرارت تجزیه می شود و گازی که در اثر تجزیه از آن متصاعد می شود، برای محیط زیست زیان آور است.

 

 

ظروف یکبار مصرف: متخصصان تغذیه و سلامت می گویند: استفاده از ظروف یکبارمصرف پلی استایرن و بسیاری از ظروف کاغذی موجود در بازار(به علت دارا بودن لایه ای از پلاستیک در رویه داخلی ظرف) موجب از بین رفتن ویتامین ها و پروتئین های موجود در غذا، ورود مواد سمی به غذا و تجمع این مواد سمی در بافت چربی بدن به تدریج موجب خستگی، عصبانیت، بی خوابی، کم شدن پلاکت ها و گلوبین، غیرعادی شدن کروموزوم ها، شیوع انواع سرطان ها(سرطان کبد، ریه و پروستات) و انتقال مواد خطرناک از طریق ژن ها از نسلی به نسل دیگر خواهد شد. انستیتو سرطان فرانسه نیز میزان سرطان زایی ظروف یکبار مصرف پلاستیکی و کاغذی را از درجه ۳ به درجه ۲ کاهش داده؛ یعنی آنها را مواد به شدت خطرناک اعلام کرده است.

 

نویسنده: عاطفه چهره گشا 

منبع: روزنامه دنیای اقتصاد

يکشنبه 15/2/1392 - 0:11
تزیینات و دکوراسیون


همشهری آنلاین- ندا شریف:
اگر به گل و گیاه علاقه‌مندید، با کنار هم قرار دادن آن‌ها در محیطی مناسب جایی برای آرامش و رفع استرس ایجاد کنید.

در صورتی که امکان داشتن باغچه در بیرون خانه برایتان وجود ندارد، می‌توانید در محیط داخل، گیاهان و سبزیجات مصرفی خود را پرورش دهید.

وسایل مورد نیاز:

گل و گیاه
میز و قفسه
سینی و زیرگلدانی

1- اتاقی را انتخاب کنید که دارای نور مناسب و چند پنجره باشد. پرنورترین قسمت را برای قرار دادن گلدان‌ها انتخاب کنید مگر در مناطق گرم وخشک که نور مستقیم گیاه را خواهد سوزاند. 

2- از سطوح مختلف برای قرار دادن گلدان‌ها استفاده کنید. میز و قفسه برای گلدان‌های کوچک مناسبند. گلدان‌های بزرگ را روی زمین بگذارید.

پایه‌های تزیینی هم در زیبایی این قسمت موثرند.

3- طرح کلی اتاق را مجسم کنید. طراحی فضای سبز داخلی فرق زیادی با طراحی یک باغ ندارد. باید بین گلدان‌ها فضای کافی برای رفت‌وآمد باقی بگذارید. می‌توانید کنار این جنگل خانگی، مبلی برای استراحت و لذت بردن از فضای سبز در نظر بگیرید.

4- با ریختن سنگریزه کف سینی‌ها و زیرگلدانی‌ها، رطوبت لازم برای گیاه را فراهم کنید. لایه نازکی از آب با خروج از گلدان در کف ظرف روی سنگ‌ها را خواهد پوشاند. این آب با بخار شدن، رطوبت لازم را فراهم آورده به پرپشت شدن گیاه کمک می‌کند. فقط مطمئن شوید آب روی سنگ‌ آن قدر نباشد که مانع ورود و خروج هوا از سوراخ‌های زیر گلدان و در نتیجه پوسیدگی ریشه شود. 

5-
 از گلدان‌های رنگی و کاورهای گلدان برای رنگ و آب دادن به اتاق استفاده کنید. سبدهای چوبی، حصیری و بامبو حس مناطق استوایی را ایجاد می‌کنند. 

همچنین می‌توان از تندیس‌های رمی و یونانی و گلدان‌های برجسته به عنوان ایده‌هایی جالب و طرح رسمی و کلاسیک دادن به این فضا استفاده کرد.

6- گلدان‌های بزرگ‌تر را با توجه به رنگ و شکل شاخ و برگ گروه‌بندی کنید. از گیاهان کوچک‌تر نیز می‌توانید به عنوان پوشش زمین استفاده کنید. 

7- با یک فن، هوا را از راکد بودن درآورید. با یک فن کوچک، جریان هوای ملایم ایجاد کنید.

8- در گوشه‌ها، چراغ‌های قابل تنظیم تعبیه کنید تا بتوانید نور لازم را در هوای ابری و نیز برای گلدان‌هایی که با شیشه و پنجره فاصله دارند، فراهم کنید. با خاموش کردن آن‌ها شب هنگام به گل‌ها استراحت دهید.

9- از وسائل تزیینی استفاده کنید. از آن جا که پرده و دیوارهای تیره مانع رسیدن نور کافی به گل‌ها می شود، رنگ دیوار را روشن انتخاب و پرده را حذف کنید. در عوض برای تزیین از اشیاء شیشه‌ای رنگی، آبنما و آویزهای تزیینی استفاده کنید. 

10- این اتاق را طوری چیدمان کنید که هم برای شما و هم برای گلدان‌ها، فضای مناسبی باشد. با پیاده کردن ایده‌های خود از این باغ خانگی به عنوان محلی برای استراحت استفاده کنید.

يکشنبه 15/2/1392 - 0:11
سينمای ایران و جهان
این‌كه چرا مانند دهه 70 كمدین‌های تلویزیون چهره نشده‌اند و این‌كه چرا برنامه‌های كمدی دیگر مانند سابق جایگاه ویژه‌ای میان مخاطبان پیدا نكرده‌اند، دلایل متعددی دارد.

دلیل اول این كه اساسا كار كمدی، پرزحمت است، چون روحیه‌ شوخی و نقدپذیری بسیار دشوار به دست می‌آید. همچنین ما بسرعت هر رفتاری را تعمیم می‌دهیم، بنابراین از سوی فیلمنامه‌نویس، مدیر حمایت‌كننده، شخص تعیین‌كننده، حدود ممیزی و نیز كارگردان همیشه این دلهره وجود دارد كه قصه و شخصیت ارائه شده بازتاب منفی داشته باشد. می‌ماند سوژه‌هایی محدود كه فیلمسازان و نویسندگان مجبور هستند آن را تكرار كنند یا به سوژه‌هایی بپردازند كه از فضای عمومی جامعه بشدت دور باشد.

طبیعی است این روند بسیار زود به تكرار می‌رسد و در نتیجه استقبال مخاطب را از دست می‌دهد. در چنین شرایطی افراد صاحب تجربه در این عرصه ترجیح می‌دهند به عرصه‌های دیگر روی بیاورند مانند سینما یا شبكه نمایش خانگی كه فضایی به نسبت آزادتر و متنوع‌تر را به نویسنده و كارگردان می‌دهد. همچنین به دلیل تعریف نشدن جایگاه دقیق آدم‌ها در موفقیت یك اثر، بازیگران كمدی ترجیح می‌دهند خودشان هم فیلمنامه بنویسند و هم بازی كنند. مجموعه این فضا و شرایط به كیفیت و كمیت آثار كمدی لطمه می‌زند و آن را دچار آسیب‌های جدی می‌كند.

سال 72 كه شاهد درخشش كمدین‌ها و برنامه‌های آنها در تلویزیون بودیم، ابتدا فضایی نسبتا آرام‌تر و كم‌تنش‌تر بر جامعه حاكم بود كه ظرفیت شوخی كردن‌ها را بالا می‌برد و دوم این كه مدیران از این‌گونه آثار بیشتر حمایت می‌كردند. در شرایط كنونی برنامه‌سازان به نوآوری تمایلی نداشته و نگرانی خود را از بازتاب‌های منفی آثار خود با حذف سوژه‌های جذاب، ولی تاثیرگذار و احتمالا بازتاب‌های منفی برطرف می‌كنند؛ بنابراین به خلق شخصیت‌ها، سوژه‌ها یا مضامینی می‌پردازند كه گرچه جذاب نیست و كمتر خنده‌دار است، اما حساسیتی را نیز برانگیخته نمی‌كنند. برنامه‌های كنونی به علت نیاز جامعه به جاری كردن لبخند در زندگی و ترویج شادی در فضای عمومی كشور، شاید از نظر تماشاگران عام مطلوب به نظر ‌رسد، اما ضروری است این اقبال و پاسخگویی به نیاز مخاطب، با نوآوری و خلاقیت سازندگان همراه باشد.

منوچهر اكبرلو

جام جم

يکشنبه 15/2/1392 - 0:9
سينمای ایران و جهان
وقتی یك چهره تلویزیونی از نظرها دور می‌شود، رسانه‌ها شروع به حاشیه‌سازی درباره غیبت او و خانه‌نشینی‌اش می‌كنند؛ اما در این میان اگر كسی بتواند این فضا را با اظهارنظر بموقع تغییر دهد، می‌تواند به چهره‌ای خبرساز بدل شود.

محمدرضا شهیدی‌فرد هفته گذشته با فهرست كردن فعالیت‌های مختلفی كه در عرصه رسانه دارد، توانسته بخوبی بر حواشی مختلفی كه درباره بیكاری او رسانه‌ای می‌شود، خط قرمز بكشد. او به فارس در پاسخ به این پرسش كه «مدتی از تعطیلی «پارك ملت» می‌گذرد. ما كه شما را با برنامه‌های تلویزیونی می‌شناسیم فكر می‌كنیم شما الان بیكار هستید. درست است؟» گفته است: خیر. از سال‌های نوجوانی همیشه كارهای متعددی می‌كرده‌ام كه البته همگی به فرهنگ و سینما و رسانه مرتبط بوده‌اند.

یكی از این كارها، اجرای كارهای رادیویی یا تلویزیونی بوده است. در بیش از یك سال گذشته هم كارهای متنوعی انجام داده‌ام. به‌عنوان تهیه‌كننده و كارگردان پارك ملت همچنان درگیر مسائل اداری آن هستم. در ضمن جلسات گفت‌وگو و طراحی سری آینده پارك ملت هم انجام ‌شده است.

سال گذشته مجموعه «منظومه حسن» كه به زندگی و آثار حضرت علامه حسن‌زاده آملی می‌پردازد، از شبكه چهار پخش شد. چند ماهی مشغول داوری جشنواره‌ رادیو بودم. چندی هم در جشنواره فیلم فجر سرگرم بودم. مجری برنامه «ناز نوروز» در تلویزیون مشهد هم بودم و همزمان با همه‌ اینها در مراحل مختلف ساخت چند مجموعه مستند دخیل هستم.

این یعنی پركاری آقای مجری كه هیچ‌گاه دوست ندارد او را یك چهره بیكار معرفی كنند.

جام جم

يکشنبه 15/2/1392 - 0:8
سينمای ایران و جهان
اجرای صمیمانه، مسلط و بی‌تكلف از ویژگی‌هایی است كه می‌تواند هر مجری تلویزیونی را در راه برقراری ارتباط بهتر با مخاطب یاری دهد و محمدعلی اقبال واحدی از مجریانی است كه هرگاه با برنامه‌ای در قاب كوچك ظاهر شده، توانسته به این موفقیت دست یابد. راه‌اندازی مجدد برنامه پربیننده «مستقیم آبادی» با اجرا و تهیه‌كنندگی واحدی از خبرهایی بود كه هفته گذشته جلب توجه می‌كرد.

واحدی كه در دو دهه اخیر توانسته در برنامه‌های مختلف سیما، مدل خاصی از اجرای تلویزیونی ارائه كند، به دلیل تداوم و تلاش برای آزمودن موقعیت‌های جدید در اجرا همواره مخاطب را با خود همراه كرده است. او درباره بازگشت دوباره خود به مستقیم آبادی گفته است: سری جدید این برنامه هفتگی، یك نام مستقل دارد و در بهار و تابستان پخش می‌شود، ضمن آن كه با عزیمت به مناطق بكر و دیده نشده، نقاط مختلف كشور به مردم معرفی می‌شود.

جام جم

يکشنبه 15/2/1392 - 0:7
موبایل
 

باید بدانید گوشی تلفن همراه را برای چه کسی می خرید و او تصمیم دارد چه استفاده ای از آن کند. در واقع مهم است که گوشی تلفن همراه به دل طرف مقابل شما بنشیند و هر مرتبه ای که این گوشی را دست می گیرد، به یادتان بیفتد و از اینکه هدیه ای به این خوبی به او داده اید، خوشحال شود. پس نزدیکی های تعطیلات به جملاتی که درباره گوشی به زبان می آورد توجه کنید. شاید او میان صحبت هایش از برند و مدل خاصی صحبت و انتخاب را برای شما ساده کرد. با این وجود، اگر به عنوان یکی از والدین می خواهید گوشی تلفن همراه خوبی برای فرزندتان بخرید، باید درنظر داشته باشید که خطرهایی در زمینه گوشی های هوشمند او را تهدید می کند که به عنوان گوشی اول پیشنهاد نمی شود.

 

کدام ژانر؟

 

۳ مدل گوشی تلفن همراه در بازار موجود است؛ اول؛ آن هایی که تنها گوشی تلفن همراه هستند و برای تماس گرفتن با دیگران و ارسال اس ام اس به کار می روند. این گوشی ها منوی کاملا ساده ای دارند و از ۱۰ سال پیش تا امروز هیچ تغییری در وضعیت آن ها ایجاد نشده است. این گوشی ها ارزان قیمت هستند اما کارایی زیادی ندارند و به درد افرادی می خورند که گهگاه از گوشی شان استفاده می کنند یا آن که تنها برای تماس گرفتن با دیگران سراغش می روند و معمولا گوشی های تلفن همراه شان را این طرف و آن طرف جا می گذارند. دوم؛ گوشی هایی که کارایی بیشتری دارند اما به پای گوشی های هوشمند نمی رسند. با این گوشی ها می توانید عکس هایی با کیفیت پایین بگیرید، اما برای ارسال آن ها حتما باید به لپ تاپ یا کامپیوتر وصل شوید. این گوشی ها ممکن است صفحه لمسی داشته باشند اما احتمال آن کم است. گاهی به جای ام پی تری پلیر هم می توان از آنها استفاده کرد. گوشی های گروه سوم، گوشی های هوشمند هستند که به جای کامپیوتر وارد عمل می شوند و برخلاف ۲ گروه اول هر کاری از دستشان برمی آید و می توانند بهترین همراه برای خوره های گوشی تلفن همراه باشند.

 

 

هزینه های جانبی

 

بیشتر اوقات برای خرید یک گوشی باید مبلغی بیشتر از مبلغ خود گوشی پرداخت کنید. به این دلیل که کارت های حافظه را باید جداگانه بخرید یا مبلغی برای قاب محافظ گوشی پرداخت کنید. این هزینه ها، ممکن است برای فردی که این هدیه را دریافت می کند، مبلغ فراوانی باشد و به همین دلیل نتواند تا مدت ها از آن به خوبی استفاده کند. یا آن که در گوشی های خاص شما باید مبلغی برای آنلاک کردن گوشی در نظر بگیرید که اصلا کم نیست. پس هنگام خرید، هزینه های جانبی را هم درنظر بگیرید. برای مثال شکسته شدن شیشه نمایشگر یک تلفن همراه، هزینه ای است که کادو گیرنده هم باید از آن آگاه باشد.

 

نکاتی که باید به آن ها توجه کنید

 

طراحی: ۳ مدل طراحی وجود دارد که هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند اما مهم ترین ویژگی خوش دست بودن آن هاست که جلوی خطر احتمالی سرخوردن در دست را می گیرد. به همین دلیل اگر می خواهید این هدیه را برای یک خانم تهیه کنید، مهم است که سراغ گوشی هایی با سایز بزرگ نروید.

ویژگی ها: باید در منوی گوشی بچرخید یا از فروشنده بخواهید امکانات آن را به خوبی برای شما توضیح دهد. مواظب باشید اگر برای خانم یا آقای ۶۰ ساله یک گوشی می خرید، او را با منوی سخت آزار ندهید.

عملکرد: پیش از آن که مبلغ گوشی را پرداخت کنید، با یکی از دوستان تان تماس بگیرید و صدای گوشی تلفن همراه را امتحان کنید. معمولا در فروشگاه های بزرگ یا نمایندگی ها این اجازه را به شما می دهند.

باتری: عمر باتری گوشی تلفن همراه، یکی از مهم ترین ویژگی هایی است که باید به آن توجه کنید. برای مثال گوشی های هوشمند عمر باتری کمتری دارند و گوشی های ساده زمانی طولانی تر برای مکالمه در اختیار شما می گذارند. برای آنکه تخمین دقیقی از عمر باتری یک گوشی داشته باشید، به سایت های معتبر سر بزنید و در بخش امکانات گوشی از عمر باتری آگاه شوید.

 

منبع: هفته نامه زندگی مثبت 

يکشنبه 15/2/1392 - 0:4
ریزه کاری های خانه داری


 مشکلات عمده‌ای که بیشتر علاقه‌مندان به گل و گیاه با آن مواجه می‌شوند، شته‌زدن گیاه و گاهی نیز خشک‌شدن بیش از حد برگ‌ها به‌علت نرسیدن آب به آنهاست.

در اینجا به برخی راه‌حل‌های برطرف‌کردن این دو مشکل اشاره می‌کنیم:

چنانچه به‌دلیل کم‌آبی، برگ‌های گیاه خشک شد با یک‌بار آبیاری، آب مورد نیاز گلدان تأمین نمی‌شود؛ زیرا چنانچه گیاه را از گلدان خارج کنید مشاهده می‌کنید که تمام قسمت‌های خاک خیس نیست. بنابراین درصورت مواجهه با این مشکل، ظرفی را پر از آب کنید و گلدان را درون آب قرار دهید؛ به‌صورتی که تا نیمه گلدان در داخل آب قرار بگیرد.

با این‌کار گیاه آب مورد نیاز خود را از طریق ریشه جذب می‌کند. برای جلوگیری از شته‌زدن گیاه نیز می‌توانید یک عدد سیر را درون گلدان خاک کنید. این کار برای این است که شته جرأت نزدیک‌شدن به گل را پیدا نکند.

برای آبیاری بهتر نیز اگر فرصت کافی دارید، سعی کنید همیشه با آبپاش روی خاک آب بپاشید. افزون بر این با آبپاش برگ گیاهان را آبپاشی کنید.

این کار برای شادابی گیاهان بسیار مفید است. اگر مشاهده کردید که خاک گلدان شما کرم دارد برای از بین بردن کرم داخل خاک به این روش عمل کنید: درتشتی تا نیمه آب بریزید، سپس گلدان را درون آب قرار دهید به‌صورتی که تا نیمه گلدان آب باشد و نصف روز به همین صورت بگذارید بماند، با وجود آب چون کرم‌ها نمی‌توانند نفس بکشند از ته گلدان داخل آب می‌شوند و به این صورت از بین می‌روند.

باید توجه داشته باشید که بین کف گلدان و تشت آب چند سانتی‌متر فاصله ایجاد شود. برای رفع کج‌شدن ساقه‌های گل به یاد داشته باشید که گل‌ها همیشه به سمت نور بر می‌گردند. بنابراین برای راست‌شدن گل، گلدان را هر چند وقت یک‌بار بچرخانید تا کجی آن از بین برود.

جمعه 23/1/1392 - 23:19
ایرانگردی

کرج- خبرگزاری مهر: معاون عمرانی استاندار البرز از رایزنی برای اجرای طرح زوج و فرد در جاده چالوس خبر داد.

کاوه حدادپور در گفتگو با خبرنگار مهر، با اعلام این خبر افزود: عملیات طرح زوج و فرد جاده چالوس در دستور کار شورای ترافیک البرز قرار دارد و هم‌اکنون در حال رایزنی با استان هستیم.

وی گفت: حدود چهار هزار نفر از افراد که بومی نشینان چالوسی هستند برای اینکه بتوانند به سهولت در جاده رفت و آمد کنند، قرار است مجوز بگیرند، اما مابقی افراد که غیربومی اند، بابت تردد مجوز دریافت نخواهند کرد.

معاون عمرانی استاندار البرز در پایان یادآور شد: افراد غیربومی که از دریافت مجوز بی‌بهره‌اند، اشخاصی هستند که برای تفریح، کار و رفت‌وآمد کوتاه‌مدت از جاده چالوس تردد می‌کنند.

جمعه 23/1/1392 - 23:18
ایرانگردی


روزگاری دورتر كه هنوز پاساژ‌ها و مراكز خرید چند طبقه دنیای تجارت شهرها را به تسخیر خود در نیاورده بود، هر شهر

برای خود بازاری داشت كه مركز تجاری و صنعتی آن شهر به شمار رفته و بخش‌های مختلف شهر را به هم متصل

می‌كرد. بازارهای قدیم برای خود قوانین و شرایط خاصی داشت، راسته‌های مجزا و تیمچه‌ها و حجره‌ها كه به یكدیگر

متصل می‌شدند و چهار سوق‌های متعددی كه بازار را برای خود به دنیایی پیچ در پیچ و سرشار از رنگ و صدا و زندگی

تبدیل می‌كرد. گاه اگر ناآشنایی وارد بازار می‌شد ممكن بود در آن گم شده و ساعت‌ها در راسته‌های مختلف آن به

جستجوی كالای خود بگردد. هر‌چند‌ ساختار بازارها در ظاهر سردرگم و گیج‌كننده است ولی وقتی به نظم و ساختار آن

پی ببرید براحتی می‌توان در آن ساعت‌ها جستجو كرد و لذت برد.

امروزه پس از گذشت قرن‌ها از روزگار رونق بازارها، هنوز در بسیاری از شهرهای ایران و حتی سایر كشور‌های شرقی،

بازارهای قدیمی با گذشت سالیان طولانی پابرجا مانده و برقرار است و نقش مهمی در تجارت و بازرگانی شهرها بر

عهده دارد و با دیدن این بازارهای قدیمی، علاوه بر در اختیار داشتن طیف گسترده‌ای از مراكز عرضه كالا، با حس و حال

شگفت‌انگیز و متفاوتی برای خرید رو به رو می‌شوید؛ حس و حالی كه سبب شده این بازارها به حیات خود ادامه دهند.

بازار ‌تهران

بازار تهران از معدود بازارهای سنتی ایران است كه هنوز اهمیتی بسیار بالا در اقتصاد و بازرگانی كشور داشته و همچنان

پر رونق و آباد است. برای دیدن كامل بازار تهران به زمانی بیشتر از یك روز نیاز است. بازار تهران‌ از سازه‌های مربوط به

دوره قاجار به شمار رفته و بیش از 200 سال قدمت دارد. بخش‌هایی از این بازار سنتی به صورت پوشیده و بخش‌هایی از

آن هم به صورت سر باز است و البته به دلیل الحاقاتی كه در طول تاریخ به آن صورت گرفته، بازار تهران به صورت پیچ در

پیچ است و برای كسانی كه با آن آشنایی ندارند می‌تواند سردرگم كننده باشد. بازار تهران حتی امروزه نیز ساختار

سنتی و راسته‌های خود را حفظ كرده و از این نظر می‌تواند شرایط منحصر به فردی برای خریداران به وجود بیاورد زیرا

به‌دلیل رقابت و تجمع اعضای یك صنف در یك محل، امكان تهیه و خریداری اجناس با كیفیت مطلوب و قیمت مناسب‌تر

وجود دارد. البته در كنار بازار تهران باید به بازار ری (بازار حضرت عبدالعظیم) نیز اشاره كرد كه یكی از بازارهای زیبا و پر

رونق سنتی ایران به شمار می‌رود.

بازار ‌زنجان

شهر زنجان با سوغاتی‌های مشهورش و بازار چاروق و چاقوهای بنام این شهر و البته ملیله كاری هایش در بین مردم

ایران شهرت خاصی دارد. بدون تردید برای خرید این سوغاتی‌های ارزشمند بهترین مكان، بازار سنتی این شهر است كه

خرید و گشت‌و‌گذار در آن هم به منزله دیدار یك فضای تاریخی و باستانی است و هم طیف گسترده و متنوعی از

محصولات را در برابر شما ارائه می‌كند. تاریخچه ساخت بازار زنجان كه به روایتی طولانی‌ترین بازار ایران به شمار می‌رود

به ابتدای عصر قاجار یعنی بیش از دو‌ قرن پیش باز می‌گردد. این بازار هم مانند سایر بازارهای سنتی ایران دارای

راسته‌های مخصوص به خود است كه البته امروزه در حالت اولیه آن كمی دخل و تصرف ایجاد شده است. مشهورترین این

راسته‌ها عبارتند از راسته كفاش‌ها، زرگرها، چراغ ساز‌ها و پارچه فروش ها. شهر زنجان به دلیل موقعیت مهم خود در

مسیر كاروان‌های بازرگانی دارای تعداد زیادی كاروانسرا بوده كه امروزه بسیاری از آنها در این بازار باقی مانده‌اند و البته به

شما پیشنهاد می‌كنیم برنامه خریدتان را به گونه‌ای تنظیم كنید كه ناهار یا شام خود را در كاروانسرای سنگی كه به

صورت رستوران سنتی تغییر كاربری داده، نوش جان كنید.

بازار نائین

بازار نائین را می‌توان یكی از قدیمی‌ترین بازارهای ایران دانست. برخلاف بازار زنجان كه پیشینه آن بیش از دو سده است،

قدمت بازار نائین به حدود 800سال پیش باز می‌گردد. بازار شهر نائین به صورت خطی مستقیم ساخته شده است. آنچه

در ابتدای امر، در بازار نائین جلب توجه می‌كند نوع معماری آن است به طوری‌كه همه مراكز محلات، حسینیه‌ها با

كوچه‌های فرعی و اصلی به آن مربوط می‌شوند.

در امتداد راسته بازار دو چهار سو وجود دارد كه محل تقاطع بازار با دو معبر است. بازار نائین تا چندی پیش دایر بود و در آن

فعالیت‌های بازرگانی انجام می‌شد، اما در حال حاضر با ‌ از رونق افتادن بافت قدیم شهر و كوچ ساكنان آن به بافت جدید

تقریبا به حالت نیمه متروك در آمده است. طول این بازار ‌حدود یك كیلومتر است و امروزه بیش از 170حجره و مغازه در آن

وجود دارد.

مهم‌ترین محور بازرگانی و تجاری شهر قدیم نائین در گذشته بازار این شهر بوده است كه خود یكی از كهن‌ترین بازار‌های

ایران محسوب می‌شود. ورودی اصلی بازار نائین از یكی از دروازه‌های مهم و اصلی شهر یعنی دروازه تاریخی چهل

دختران، عبور كرده و به داخل بازار می‌رسیده است. انتهای بازار تاریخی نائین به مسجد تاریخی خواجه خضر و نارین قلعه

منتهی می‌شده است. این بازار در دوره‌های مختلف تاریخی شكل گرفته ولی مهم‌ترین بخش آن متعلق به دوره ایلخانی

است.

بازار كرمانشاه

بازار سرپوشیده شهر كرمانشاه با آن كلوچه‌ها و نان‌های مشهور كرمانشاهی در كنار طعم بی‌نظیر دنده كباب كه در هیچ

جای دیگری مشابه آن را نخواهید یافت، به روایتی بزرگ‌ترین بازار سرپوشیده ایران به شمار می‌رود. قدمت این بازار به

دوره قاجاریه باز‌می‌گردد. فراموش نكنیم كه منطقه كرمانشاه، از نظر جغرافیایی دروازه ورودی بین‌النهرین به ایران بوده و از

دیرباز اهمیتی فراوان داشت بویژه‌ كاروان‌های زیارتی به مقصد كربلا و نجف اغلب از این شهر عبور می‌كردند. به همین

دلیل در بازار قدیمی كرمانشاه تعداد زیادی كاروانسرا و مسجد و حمام وجود دارد كه در حین بازدید و خرید از این بازار

سنتی می‌توانید از آنها دیدن كنید. برای افرادی كه به دنبال امتحان كردن طعم‌ها و مزه‌های متفاوت و جدید هستند هم

دیدار از راسته‌های كلوچه پزان و ادویه فروش‌ها را توصیه می‌كنیم. البته در كنار این راسته‌های خوش طعم و بو، دیدار از

راسته مسگرها‌، آهنگرها و زرگر‌ها نیز جذابیت خاص خود را دارد.

امروزه و با گذشت سال‌های متمادی از ساخت این بازار هنوز یكی از اصلی‌ترین مراكز اقتصادی كرمانشاه به شمار

می‌رود و دارای راسته‌ها و سراهای متعددی است. این بازار را می‌توان قلب تپنده بخش قدیمی شهر دانست كه چنان با

تار و پود شهر درهم تنیده شده كه نمی‌توان آنها را از هم جدا كرد. در انتها نیز باید اشاره كرد كه این بازار یكی از مراكز

اصلی تولید و ارائه گیوه - پاپوش سنتی ایران- است كه با خرید آن می‌توانید یادگاری زیبا و متفاوت از سفرتان به

كرمانشاه داشته باشید.

بازار قزوین

شهر قزوین یكی از شهرهای زیبا و تاریخی ایران به شمار می‌رود و مانند سایر شهرهای تاریخی ایران، ‌دارای بازاری

تجاری در میانه شهر خود بوده است. قدمت نخستین بازار قزوین به قرون چهارم و پنجم می‌رسد ولی آنچه امروزه در این

بازار موجود است بیشتر مربوط به دوران صفویه و عصر قاجار است. قزوین در ابتدای روزگار صفویه مدتی به عنوان پایتخت

ایران مطرح بود و به همین دلیل ‌طی این مدت آثار و ابنیه فراوانی در آن ساخته شد كه بازار قزوین از این جمله است. بازار

این شهر بخش بزرگی از مساحت شهر را اشغال كرده است و آسان‌ترین مسیر دسترسی به آن از طریق خیابان امام

خمینی است.

در بازار زیبا و دیدنی قزوین انواع آثار و صنایع دستی، محصولات منطقه‌ای، میوه‌جات و تمامی ملزومات و وسایل مورد نیاز

مردم و مسافران ارائه می‌شود. از بخش‌های معروف بازار قزوین، قیصریه است كه در گذشته دارای شهرت و اعتبار

بسیاری بوده و امروزه نیز بخش‌هایی از آن پابرجا باقی مانده است. از دیگر بخش‌های متمایز و خاص بازار قزوین سرای

سعد السلطنه است كه با وسعتی در‌حدود 5.2 هكتار، از بزرگ‌ترین مراكز بازارهای سنتی ایران به شمار می‌رود. از دیگر

بخش‌های دیدنی این بازار می‌توان به سرای رضوی، سرای وزیر، تیمچه سرباز و تیمچه درویش مهدی اشاره كرد.

بازار كرمان

چهارمین بازار موجود در فهرست بازارهای تاریخی ایران به بازار كرمان تعلق دارد. این بازار تاریخی و زیبا از میدان ارگ این

شهر شروع شده و به میدان مشتاقیه منتهی می‌شود و البته در بین راه با الحاقات و بخش‌های فرعی خود به خیابان‌ها و

مراكز دیگر شهری كرمان منتهی می‌شود. در حقیقت بازار كرمان از تعداد زیادی بازار كوچكتر تشكیل شده كه توسط

چهارسوق‌هایی به یكدیگر متصل می‌شوند.

در گذشته هر یك از این بازارها كاربری خاص خود را داشته و به نام آن حرفه مشهور بود كه این موضوع همچنان و پس از

گذشت قرن‌ها باقی مانده و هنوز در بازار كرمان می‌توان بازار كفاش‌ها، آهنگرها، زرگر‌ها و عطارها را به صورت جدا از هم

دید.

اگرچه قدمت بازار كرمان به هشت قرن پیش و عهد مظفری بازمی گردد و لی بیشترین بخش آن در دوران صفویه و قاجار

ساخته شده است. بازار وسیع و پهناور كرمان با دارا بودن تعداد زیادی از آثار تاریخی و دیدنی به مجموعه‌ای بی‌نظیر از

نظر گردشگری تبدیل شده است كه شاید در این میان بتوان مجموعه وكیل را كه شامل بازار، حمام، كاروانسرا و مسجد

است ‌مهم‌ترین آنها قلمداد كرد.

اگر هم در جستجوی دیدن بازارهای سنتی آهنگری با همان شكل و شمایل باستانی آن هستید، در بازار كرمان سراغ

بازار قلعه‌محمود را بگیرید. اگر هم جزو طرفداران داروهای گیاهی و محصولات طبیعی- بهداشتی هستید، بازار كرمان با

دارا بودن مراكز متعدد داروهای گیاهی، یكی از مراكز طب سنتی ایرانی به شمار می‌رود.

بازار شیراز (وكیل)

اگرچه شیراز دارای جاذبه‌های گردشگری فراوانی از نظر تاریخی و طبیعی است و همین موضوع سبب شده تا شیراز

همه‌ساله پذیرای گردشگران بسیاری باشد، ولی این موضوع سبب نمی‌شود‌ از بازار زیبای این شهر كه از زیباترین

بازارهای سنتی ایران به شمار می‌رود بازدید نكرد.

شهر شیراز در دوران زندیه پایتخت ایران به شمار می‌رفته و در طول این دوران آثار و ابنیه فراوانی در آن ساخته شد كه

بازار وكیل از آن جمله است. كریم خان زند خود را با عنوان پادشاه نمی‌شناخت و از همین رو لقب وكیل الرعایا را برای

خود برگزیده بود كه دلیل نامگذاری بازار وكیل نیز به همین موضوع باز می‌گردد. بازار سنتی شیراز از نظر جغرافیایی تقریبا

در مركز شهر قرار گرفته و آسان‌ترین مسیر دسترسی به آن از طریق خیابان زند ‌یا میدان شهدای این شهر است.

برای گشت و گذار در بازار شیراز باید كمی مراقب باشید تا مسیرتان را گم نكنید زیرا این بازار از دو بخش مختلف تشكیل

شده كه یكدیگر را به صورت ضربدری قطع می‌كنند و هر كدام از این بخش‌های اصلی نیز دارای الحاقات و مسیرهای

فرعی هستند. نكته بسیار جالب در برخی مغازه‌های قدیمی این بازار، قرار گرفتن آنها روی سكویی سنگی است كه

سبب می‌شود حجره‌ها از گزند رطوبت و حشرات دور بمانند.

بازار تبریز

در صدر فهرست بازارهای تاریخی ایران، بازار تبریز قرار دارد كه به‌نظر بسیاری از كارشناسان، زیباترین، بزرگترین و با

شكوه‌ترین بازار ایران و همچنین وسیع‌ترین مجموعه سرپوشیده جهان به شمار می‌رود. برای توصیف وسعت این مجموعه

بی‌نظیر كه در فهرست آثار میراث جهانی یونسكو ثبت شده است كافی است اشاره كنیم كه مجموعه مسقف بازار دارای

مساحتی بالغ بر یك كیلومتر مربع است. شهر تبریز دروازه ورودی اروپا به ایران به شمار می‌رود و از جمله شهرهای

اصلی قرار گرفته در جاده مشهور ابریشم است و بازار این شهر از دوران بسیار دور دارای اهمیت و رونق بسیار بوده و

كافی است هر آنچه در مورد بازار اصفهان ذكر كردیم ‌، در مقیاس چند برابر در نظر بگیرید تا به اهمیت و بزرگی بازار تبریز

پی‌ببرید. این بازار در طول تاریخ توسط گردشگران و جهانگردان بسیاری مورد توجه قرار گرفته كه در آن میان می‌توان به

نام‌هایی مانند ماركوپولو، شاردن، تاورنیه و ابن بطوطه اشاره كرد. بازار بزرگ تبریز در روزگار زندیه به دلیل زمین لرزه بزرگی

تخریب ‌و سپس به سرعت بازسازی شد و در روزگار قاجاریه نیز به دلیل این‌كه پایتخت دوم ایران به شمار می‌رفت بر

رونق و شكوه آن افزوده شد. این بازار به‌دلیل گستردگی مسافت و پلان پیچیده‌ای كه دارد از بخش‌های مختلفی تشكیل

شده است كه به نوعی زیر مجموعه بازار به شمار می‌روند. از مهم‌ترین این قسمت‌ها می‌توان به راسته‌بازار، بازار

حرمخانه، بازار كفاشان، بازار شیشه‌گرخانه، بازار عباچی، بازار صادقیه و بازار یمنی‌دوز اشاره كرد.

بازار یزد

تقریبا كار دشواری است كه در ایران فهرستی از آثار مختلف تاریخی را تهیه كنید و نام یزد در آن قرار نگیرد؛ نگین كویر و

شهر شیرینی‌ها و قطاب.

بازار یزد یكی از عناصر تاریخی و اصلی‌ترین بخش بافت تاریخی شهر به شمار می‌رود. این بازار از روزگاری بسیار دور در

یزد ساخته شده بود و قدیمی‌ترین بخش آن كه امروزه هنوز پابرجا است مربوط به قرون 8 و 9‌هجری به شمار می‌رود كه

در دوره‌های بعدی بخش‌های بسیاری به آن اضافه شد. بازار یزد از نظر وسعت و تعدد راسته‌ها یكی از بزرگترین بازارهای

شرقی به شمار می‌رود و بازدید از بخش‌های مختلف آن بسیار جذاب و دیدنی است. در این بازار شما می‌توانید مراحل

ساخت و تولید رنگ طبیعی حنا، تولید حلوا ارده مشهور یزد، رنگ آمیزی طبیعی نخ و الیاف را ببینید. در گذشته این بازار از

وسعت بیشتری برخوردار بود و متاسفانه در دوران پیش از انقلاب بخش‌هایی از بازار برای ساخت خیابانی جدید تخریب

گردید‌كه این موضوع باعث شد بخش‌های جنوبی بازار هیچ‌گاه رونق سابق خود را به دست نیاورد. اگر به شهر یزد سفر

كردید حتما بازدید از این بازار زیبا را در برنامه خود بگنجانید زیرا تقریبا هر چیزی كه نیاز داشته باشید در این بازار موجود

است.

بازار اصفهان

اصفهان را می‌توان ویترین گردشگری‌ و یكی از اصلی‌ترین شهرهای توریستی ایران قلمداد كرد؛ شهری زیبا كه آن را

عروس شهرهای ایرانی خوانده‌اند و برخی دیگر نیز آن را با لقب نصف‌جهان معرفی می‌كنند. اصفهان با دارا بودن صنایع

دستی بسیار زیبا و ارزشمند و همچنین گز و پولكی‌های مشهورش، همواره مسافران را برای خرید سوغات و ره توشه

وسوسه كرده است. ‌گرچه در بسیاری از بخش‌های این شهر محصولات مورد نیازتان را می‌توانید تهیه كنید ولی در این

میان چه مكانی را بهتر از بازار تاریخی و بسیار زیبای اصفهان كه به باور بسیاری از كارشناسان، یكی از بزرگترین و

زیباترین بازارهای جهان است‌ می‌توانید بیابید؟

بافت تاریخی بازار اصفهان به نسبت سایر بازارهای تاریخی ایران كمتر مورد تغییر و دگرگونی قرار داشته و صد البته

همواره از رونق بیشتری برخوردار بوده است.

بازار اصفهان علاوه بر دارا بودن حجره‌ها و مغازه‌های متعدد، تعداد زیادی آثار تاریخی و دیدنی را نیز در دل خود جای داده

است. بازار اصفهان در توصیفات جهانگردان پر شماری كه از این شهر در طول تاریخ دیدن كرده‌اند به دقت ذكر شده است

و به جرات می‌توان ادعا كرد كه دیدار از اصفهان بدون تماشای این بازار زیبا نا تمام و ناقص است.
جام جم
جمعه 23/1/1392 - 23:18
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته