• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 897
تعداد نظرات : 355
زمان آخرین مطلب : 5996روز قبل
دانستنی های علمی
  محصولات لبنی و به‌ویژه شیر منبع خوبی از پروتئین با كیفیت بالا، چربی و كربوهیدرات، كلسیم، ریبوفلاوین، فسفر، ویتامین A ، B12، B5 است. مصرف سرانه شیر و فرآورده‌های آن در ایران 75 كیلوگرم برآورد شده در حالی كه در اروپای غربی 500 تا 350 كیلوگرم و در آمریكا بیش از 300 كیلوگرم است.در عین حال، تحقیقات نشان می‌دهد که شیرهای طعم‌دار، نوشیدنی سالمی برای بچه‌ها و بزرگسالان هستند و افراد به ویژه کودکانی که شیر دوست ندارند، می‌توانند از این نوع شیرها استفاده کنند. در حال حاضر انواع متنوعی از شیرهای طعم‌دار با طعم كاكائو، توت فرنگی، وانیل، موز، تمشك، قهوه و... در بازار مصرف وجود دارند كه محبوب‌ترین آنها شیر كاكائو است. شیر طعم‌دار به صورت كامل(پرچرب) یا بدون چربی تولید می‌شود اما طی دهه گذشته رشد تولید شیر طعم‌دار در دنیا غالبا در بین انواع كم‌چرب و بدون چربی بوده است. در عین حال، شیر طعم‌دار می‌تواند با انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی غنی‌سازی شود، به طوری که غنی سازی با ویتامین‌های محلول در چربیA و D در شیر طعم‌دار كم‌چربی یا بدون چربی بسیار رایج است.شیرطعم‌دار غنی‌شده با ویتامین D مانند شیر طبیعی منبع مهم ویتامین D به حساب می‌آید. این ویتامین جذب كلسیم بدن را افزایش می‌دهد و از نرمی استخوان در اثر كمبود ویتامین D پیشگیری می‌كند. به همین دلیل عرضه شیر طعم‌دار به ‌عنوان بخشی از برنامه غذایی مدارس اروپایی در وعده غذایی ناهار و صبحانه قرار گرفته است اما سوال اینجا است که آیا شیر طعم‌دار، به اندازه شیر معمولی مغذی است؟در جواب باید گفت بله. شیر طعم دار نیز مانند شیر معمولی، دارای 9 ماده مغذی ضروری است که شامل کلسیم، پروتئین، ویتامین‌های D، A، B12، B2، B3 و پتاسیم و فسفر است اما در مقایسه با شیرهای ساده، مقدار قند و كالری بیشتری دارد ولی مطالعات نشان داده‌اند كه كودكانی كه از شیرهای طعم‌دار استفاده می‌كنند، به میزان كمتری از سایر شیرینی‌های قندی و پرانرژی استفاده می‌کنند و در نتیجه این نوشیدنی جایگزین مناسبی به شمار می‌آید. البته شیرهای طعم‌دار نیز انواع مختلفی دارند. به عنوان مثال یک لیوان شیر طعم دار کم‌چرب فقط 5/2 گرم چربی دارد که برابر همان مقدار چربی شیر معمولی است و می‌تواند در سبد غذایی روزانه مردم قرار گیرد اما می‌توان با مخلوط کردن موز، توت فرنگی، طالبی و... یک شیر طعم‌دار خانگی تهیه کرد که بهترین کار هم همین بوده و ما نیز به شما عادت دادن فرزندتان‌ را حداقل به مصرف شیرهای طعم‌دار پیشنهاد می‌کنیم.منبع: salamatiran 
يکشنبه 8/6/1388 - 10:52
بیماری ها

 توصیه های تغذیه ای دکتر ضیاءالدین مظهری به آنهایی که یبوست امانشان را بریدهخیلی ازما مشکل یبوست را تجربه کرده ایم؛ مشکلی که اگر چه عارضه ای چندان جدی ایجاد نمی کند اما می تواند سبب ناراحتی و کم اشتهایی شده و احیاناً ماندگار و دردسرساز شود. اگرچه این مشکل معمولاً با مصرف مایعات و میوه و سبزی کافی، قابل درمان است اما در صورتی که مداومت پیدا کند؛ نباید خودسرانه به داروهای ملین روی آورد، بلکه حتماً باید با پزشک مشورت کرد.برای آشنایی بیشتر با این بیماری و توصیه های تغذیه ای برای رفع آن، پای صحبت های دکتر ضیاءالدین مظهری، متخصص تغذیه و رژیم درمانی ، نشسته ایم. سلامت:آقای دکتر!چه جور تغذیه ای باعث بروز یبوست می شود؟
معمولاً یبوست با تغذیه فرد در ارتباط است. به طور مثال، عدم بهره مندی از مواد غذایی حاوی فیبرمثل نان های سبوس دار، حبوبات، میوه و سبزیجات این مشکل را به دنبال دارد. اما از جمله عوامل دیگر می توان به اختلالات رفتاری و عصبی، عدم تحرک، عدم پاسخگویی به موقع به احساس دفع و سرکوبی مداوم آن، مسافرت، زیاده روی در مصرف مواد ملین و مسهل، عوارض جانبی داروها، بیماری های جسمی و روحی اشاره کرد.سلامت:چند جور یبوست داریم؟
سه نوع:اول، یبوست آتونیک یا تنبلی روده که با کاهش حساسیت در راست روده همراه است. افراد چاق و کودکان یا افراد مبتلا به بیماری های تبدار شدید به این نوع یبوست مبتلا می شوند. عدم دریافت مایعات کافی به هر دلیلی و همچنین عدم رعایت نظم در دفع و سرکوبی آن به دفعات متوالی، کمبود فیبر در رژیم غذایی و انواع رژیم های بسیار کم کالری و کم حجم و بی نظم در ساعات صرف غذا از عوامل بروز این نوع یبوست به حساب می آیند.
نوع دوم این بیماری، یبوست های اسپاستیک است؛ به طوری که تحرک بی اندازه و انقباضات نامنظم روده ها، توده مواد زاید و دفعی در روده بزرگ که توام با دردهای شکمی، تهوع یا یبوست و اسهال همراه است ازعلایم این نوع یبوست اند . عوامل ایجاد کننده آن عبارتند از ناراحتی و فشارهای احساسی، فشار روحی، مصرف مکرر مسهل و ملین ها، دخانیات، مصرف زیاد چای یا قهوه، الکل، ناراحتی های عصبی، بیماری های گوارشی مختلف و مزمن و استفاده طولانی مدتی از آنتی بیوتیک ها. برای درمان این حالت باید آرامش کلی، وقت کافی برای اجابت مزاج، استفاده از غذاهای حاوی فیبر بیشتر، استفاده تدریجی از شیر، تخم مرغ، نان و غلات و گوشت یا افزایش تدریجی آنها را به یاد داشته باشید. اما آخرین نوع یبوست، یبوست های انسدادی است که تنگ شدن مجرای عبور به دلیل سرطان و چسبندگی ازعلایم آن بوده و درمانش با جراحی و رفع عامل بازدارنده ازعبور مدفوع فراهم خواهد شد. سلامت:یبوست اگر درمان نشود، چه خطری دارد؟
یبوست فقط به دفع دردناک منجر نمی شود بلکه با آسیب رسانی به اسفنگتر مقعدی یا مجرای دفع، ایجاد خراش و ترک می کند و عفونی شدن ترک های ایجاد شده، زمینه بروز همورویید (بواسیر) و فیستول را فراهم کرده و ممکن است موجب آغاز مجموعه ناراحتی های دایمی برای فرد مبتلا و تبدیل آن به مشکلات جدی شود. سلامت:نقش و اثر تغذیه را در یبوست های غیر مرضی، چگونه توصیف می کنید؟تغذیه در انواع و اقسام یبوست های غیر مرضی نقش بسیار مهمی دارد و رعایت اصول آن سبب پیشگیری از این مشکل می شود. اما عزیزانی که هر از چند گاهی به علل مختلف روحی روانی، جا به جایی، تغییرات فیزیولوژیک و مسافرت و عادت غذایی خاص به این عارضه دچار می شوند، نباید بلافاصله و خودسرانه از انواع داروهای گیاهی یا غیرگیاهی استفاده کنند چرا که استفاده نابه جا و مرتب اغلب این داروها موجب می شود بعد از مدتی خواص خود را از دست داده و با وجود افزایش دارو اثر درمانی از خود نشان نداده و در پاره ای از موارد حتی ضرر هم دارند. از طرف دیگر با مصرف مرتب و خودسرانه داروهای ملین و مسهل ها عوارض متعددی گریبان بیمار را می گیرد که ساده ترین آن بی حس شدن اعصاب دستگاه گوارش و کاهش میزان و دفعات حرکات دودی روده ها برای جلو راندن و تخلیه مواد زاید است. سلامت:چه توصیه هایی تغذیه ای را به این افراد پیشنهاد می کنید؟ توصیه می کنم به جای رفتن به داروخانه ها و عطاری ها به سراغ مواد غذایی پرخاصیت و فاقد عوارض جانبی بروید. تا وقتی که انواع سبزی، میوه، دانه و مغزها در دسترس هستند، کفران نعمت است که انسان از طبیعت و خالق بریده رو به سوی مخلوق آورد.اولین توصیه ام، مصرف بیشتر غذاهای غنی از فیبر مثل سبزی، میوه، نان و غلات حاوی سبوس است. روزانه 800گرم میوه و سبزی برای حرکت طبیعی روده ها کافی بوده و مصرف انواع خام و پخته شان همراه با نان کامل ، فیبر مورد نیاز برای عمل طبیعی روده ها را فراهم می آورد زیرا اگر مقدار ذکر شده به 600 گرم کاهش داده شود، مجدداً یبوست بر می گردد. بر اساس تجربیات فارماکولوژی، آلو و عصاره آن محرک خوبی برای حرکات روده است و عامل این اثر وجود ماده ای به نام دی هیدروکسی متیل ایزاتین است. از آنجایی که آب در کولون جذب می شود بنابراین دریافت روزانه 8 تا 10 لیوان از آن نیز ضروری است، به خصوص اگر ناشتا در صبح باشد و به دلیل وارد آوردن شوک ترمیک بهتر است آب ولرم رو به سرد نوشیده شود. بیمارانی که به دلایلی نمی توانند میوه و سبزی زیاد مصرف کنند، باید رژیم غنی از چربی بگیرند و به طورکلی با توجه به شرایط بیماری شان درمان شوند. برای مثال یک بیمار چاق مبتلا به یبوست را باید با مصرف بیشتر میوه و سبزی و یک فرد لاغر را با مصرف مقدار چربی بالاتر تحت درمان قرار داد. اما در کل، استفاه، از رژیم غذایی پرفیبر در اغلب موارد کارساز است. علاوه بر آن انجام تمرین های بدنی و پیاده روی برای درمان این بیماری پیشنهاد می شود.
4نسخه آسان 1-یک سوم لیوان آلوی خیسانده +یک سوم لیوان انجیر خیسانده+ یک سوم لیوان سبوس گندم را با هم کاملاً مخلوط کرده ودر یخچال نگهداری کنید. ابتدا روزانه یک قاشق غذاخوری از این مخلوط را میل کرده و سپس هر 4 روز یک بار یک قاشق به مصرف آن بیفزایید تا جایی که مصرف آن به 3 قاشق غذا خوری در روز برسد. 2-ابتدا روزانه یک قاشق مربا خوری سبوس گندم را به انواع آب میوه، شیر و یا غذاهای مایع بیفزایید و سپس هر 4 روز یک بار یک قاشق مصرف آن را افزایش دهید تا جایی که مصرفش به سه قاشق مرباخوری سبوس در روز برسد. 3-روزی سه بار یک لیوان آب به همراه یک قاشق غذا خوری خاکشیر میل کنید یعنی صبح، ظهر و شب. 4-شب ها قبل از خوابیدن وصبح ها ناشتا یک یا دو عدد پرتقال بخورید.منبع:روزنامه سلامت شماره  
يکشنبه 1/6/1388 - 8:41
دانستنی های علمی
  پای حرف های دکتر محمد حسین صالحی سورمقی دارو سازحتماً شما هم وقتی برای خرید به میوه فروشی ها و یا سوپرهای بزرگ میوه می روید، بالای قفسه میوه ها جعبه هایی قرمز رنگ را دیده اید که تمبر هندی های خشک شده اما در همان شکل و شمایل طبیعی بسته بندی شده اند و در دو نوع ترش و شیرین عرضه می شوند. این نوع بسته بندی تمبرها خیلی وقت است که به کشورمان آمده اند. پیش ازاین آنها را فقط در بسته های کوچک تر و به قول معروف تمبرهندی های گوشتی که البته نمک هم به عنوان افزودنی به آنها اضافه می شد،می دیدیم. درحالی که امروزه محتویات بسته های قرمز رنگ جای انواع قدیمی را گرفته اند و به دلیل طعم خوشایندشان بسیاری از ما، آنها را نه فقط به تنهایی و به عنوان یک میان وعده بلکه در طبخ غذاهایمان نیزبه کار می بریم. اما بیایید با خواص این میوه ونحوه مصرف بهتر آن، بیشتر آشنا شویم. دکترمحمد حسین صالحی سورمقی، استاد دانشکده داروسازی دانشگاه تهران و متخصص در زمینه گیاهان دارویی درباره ویژگی های این میوه به نکات جالبی اشاره کرده اند که مطالعه شان خالی از لطف نیست.قبل از هرچیزباید بگوییم که درخت تمبر هندی بسیار آهسته رشد می کند و عمری طولانی دارد. دکتر صالحی در مورد ویژگی های این گیاه می گوید: «تمبرهندی درختی است مرتفع و بلند که ابتدا در هندوستان و آفریقای شمالی رویش داشته است ولی امروزه به علت موارد استفاده فراوان در اکثر مناطق گرم نیز کشت می شود. این درخت از خانواده نخودها و شبیه باقلا به شکل غلاف و نیام بوده و با کمی خمیدگی همراه است. این غلاف ها 10 سانتی متر طول داشته وهر یک از آنها بین 3 تا 10 دانه قرار دارد که البته خوردن گوشت اطراف این دانه ها برای ما لذت بخش است به این ترتیب که ابتدا پوست آن را کنده و محتویات نرم دور دانه ها خورده می شود. شاید باور نکنید اما در ایران، این درخت در استان های هرمزگان و سیستان و بلوچستان پرورش می یابد.همان طور که گفتیم، آب و هوای مناسب کشت تمبر هندی اقلیم گرم و مرطوب است و در مناطقی که دارای این آب و هوا باشند، تمبر هندی را می توان، به راحتی پرورش داد.» چه خواصی دارد؟ دکتر صالحی درباره خواص این میوه می گوید» «مهم ترین مواد شناخته شده موجود در تمبر هندی ترکیبات اسیدی از جمله اسید سیتریک، مالیک و تارتاریک و مواد معدنی نظیر پتاسیم و کمی پکتین است.در پوست درخت تمبرهندی نیز مقداری تانن وجود دارد و سرشاخه های جوان و سبز این درخت دارای مقادیر زیادی ویتامین های گروه Bاست.»
این متخصص در ادامه می افزاید: «از قدیم معتقد بودند که تمبرهندی مثل یک ملین و مسهل عمل می کند اما تحقیقات سال های اخیر اثرات دیگری را برای آن به اثبات رسانده اند از جمله اینکه خاصیت ضد درد، ضدباکتریایی و ضد ویروسی داشته و برای از بین بردن انگل ها و کرم های بدن توصیه می شود. علاوه بر تمامی خواص یاد شده، این میوه یک اشتها آور بوده و منبعی از آنتی اکسیدان ها نیز به حساب می آید. ایشان در ادامه اضافه می کند که خوردنش به همراه غذا به هضم آن کمک می کند. به علاوه مصرفش برای کاهش تهوع کمک کننده بوده بنابراین اضافه کردن آن به غذا به خصوص در وعده غذایی افرادی که مشکل گوارشی دارند، توصیه می شود.» پیش از این گفتیم که تمبرهندی آنتی اکسیدان دارد. دکتر صالحی دراین باره می گوید، این میوه حاوی مقادیرقابل ملاحظه ای کاروتن، ویتامین
Cو برخی فلاونوییدهاست. به طوری که می تواند جایگزین خوبی برای ویتامینC درافرادی باشد که دچار کمبود این ویتامین هستند اما فراموش نکنید که خشک شده این میوه دارای مقادیر کمتری از این ماده مغذی است. اگر زیاد سرما می خورید، می توانید برای کاهش دفعات بیماری و بهبودی سریع تر، درمیان وعده هایتان تمبرهندی میل کنید. در ضمن،اگر دچار گلودرد شده اید، می توانید تمبرهندی را در آب حل کرده و قرقره کنید تادرد گلویتان به سرعت بهبود یابد. این متخصص اضافه می کند که بسیاری از اختلالات گوارشی از جمله اختلالات صفراوی با مصرف تمبرهندی بر طرف می شود و افرادی که کلسترول خون شان بالا است، می توانند برای کاهش چربی خون شان تمبرهندی بخورند. بنابراین، برای داشتن قلب سالم عادت به خوردن تمبر هندی های خشک شده به دلیل نداشتن حتی مقدارجزیی نمک، به افراد مستعد به خصوص میانسالان پیشنهاد می شود. تمبرهندی؛ مستقیم یا غیرمستقیم؟

شما دوست دارید تمبرهندی را چطور میل کنید؟ دکتر صالحی می گوید: «تمبرهندی را می توان به دو طریق مصرف کرد. در واقع نحوه استفاده از آن به طور مستقیم و غیر مستقیم است. بعضی از افراد که خوراکی های ترش را بیشتر می پسندند، آن را به طور مستقیم مصرف می کنند اما می توان به عنوان طعم دهنده و ترش کننده در بسیاری ازغذاها هم از آن استفاده کرد. به این منظورباید تمبر هندی را در آب خیسانده و سپس آن را صاف کرد و پس ازجدا کردن هسته، آن را خورد.» یادتان نرود که می توان فیبرها و آوندهای چوبی که درقسمت خوراکی این میوه دیده می شوند را جدا کرد اما درصورت مصرف، مشکلی برای فرد به وجود نخواهد آمد. همانطور که می دانید هرماده غذایی می تواند در مراحل مختلف اعم ازجمع آوری، تهیه و بسته بندی آلوده شود اما از آنجا که این میوه خود یک ضد میکروب است احتمال آلودگی در آن بسیار پایین است بنابراین با خیال راحت آن را وارد میان وعده های روزانه تان کنید.

 

منبع:روزنامه سلامت شماره 228   
يکشنبه 1/6/1388 - 8:37
دانستنی های علمی
نبه یک میوه گرمسیری است و اولین بار در هندوستان و نواحی استوایی کاشته شد. در نواحی استوایی درخت انبه چندین بار در سال بار می دهد. انبه نه تنها میوه خوشمزه ای است، بلکه غنی از ویتامین ، املاح و آنتی اکسیدان هاست. دارای فیبر زیادی است، ولی کالری و سدیم آن کم است. فاقد کلسترول و چربی اشباع است. انبه یکی از منابع غنی ویتامین A است. همچنین دارای مقادیر کافی ویتامین C ، ویتامین B ، شپتاسیم ، کلسیم و آهن است. ویتامین A در تقویت بینایی چشم و حفظ سلامتی دندان ها ، پوست ، استخوان، غشاهای مخاطی و بافت های نرم بدن نقش مهمی دارد. ...
يکشنبه 1/6/1388 - 8:35
دانستنی های علمی

حفظ اطلاعات ژنتیكی سلول‌ها با خوردن هندوانههندوانه یك میوه منحصر به فرد است، از جهش ژنتیكی جلوگیری می‌كند، از آسیب‌های پوستی ناشی از تابش خورشید پیشگیری می‌كند و در درمان اختلالات جنسی موثر است. هندوانه از میوه‌های فصل تابستان و دارای آنتی‌اكسیدان‌های طبیعی مانند بتاكارتن، لیكوپن، ویتامینC و ویتامین ( Aبه شكل بتاكاروتن) است كه این میوه را از دیگر میوه‌ها متمایز می‌كند.هندوانه میوه‌ای شیرین و آبدار است كه نه تنها باعث رفع تشنگی در هوای گرم تابستان می‌شود، بلكه اثرات بسیار مفید دیگری نیز دارد كه برای ما ناشناخته است.هندوانه ضدسرطان و ضدآسیب‌های پوستی است كه بر اثر تابش مستقیم نور خورشید ایجاد شده است. هندوانه سرشار از آب است و می‌تواند نیازهای روزمره انسان را برطرف كند.آنتی‌اكسیدان‌های موجود در هندوانه می‌تواند رادیكال‌های آزادی را كه به دلیل اكسیداسیون كلسترول و تنگ شدن دیواره عروقی خونی ایجاد می‌شود، غیرفعال كند و در نتیجه از بروز بیماری‌های قلبی و عروقی و سكته جلوگیری می‌كند.مصرف منظم هندوانه در فصل خودش از بیماری‌های مزمنی مثل حملات آسم، سرطان روده بزرگ، سایر سرطان‌ها مثل سینه و التهاب مفاصل جلوگیری كند.رنگ صورتی هندوانه به دلیل داشتن لیكوپن است. لیكوپن یكی از آنتی‌‌اكسیدان‌های بسیار مناسب است و می‌تواند از بروز سرطان‌ها جلوگیری كند. لیكوپن یك رنگدانه شیمیایی است كه باعث ایجاد رنگ قرمز در هندوانه می‌شود و اثرات ضداكسیدانی قوی دارد. این آنتی‌اكسیدان به تمام نقاط بدن رفته و رادیكال‌های آزاد را خنثی می‌كند.

 منبع: روزنامه جام جم
يکشنبه 1/6/1388 - 8:33
دانستنی های علمی
  سویا یکی از انواع دانه ها یا حبوبات روغنی است که گیاه آن از 5000سال قبل در نواحی شرقی آسیا (به ویژه چین)مورد کشت قرار می گرفته است.بررسی های آزمایشگاهی بیانگر آن است که دانه سویای اولیه چیزی حدود 40درصد پروتئین،20درصد روغن، 35درصد کربوهیدرات و فیبر و 5 درصد نیز خاکستر دارد.(البته باید به این نکته توجه داشت که دانه سویا هرگز به همان شکل اولیه مورد استفاده قرار نمی گیرد و در واقع هریک از محصولاتی که امروز به عنوان فرآورده های سویا در دسترس هستند به دنبال مجموعه ای از فرایند های صنعتی که بر روی دانه اولیه انجام گرفته تولید شده اند ،بنابراین ترکیب و ارزش غذائی هریک با دانه اولیه تفاوت های قابل توجهی می تواند داشته باشد.)
امروزه سویا به اشکال مختلف در برنامه غذائی افراد به مصرف می رسد که از آن جمله می توان به استفاده از پروتئین سویا به شکل جداگانه، آجیل ،شیر و فراورده های آن، چیپس ،روغن و موارد دیگر اشاره کرد که هریک بر اساس ذائقه مصرف کننده مورد استفاده قرارمی گیرند.در بسیاری از موارد وقتی پای صحبت در مورد ارزش و فواید یک ماده غذائی به میان می آید به نظر می رسد که تا حد زیادی در منابع مختلفی که در دسترس عموم مردم قرار دارد، غلو و اغراق صورت گرفته است و این مسئله به ویژه در مورد آن دسته از مواد غذائی که به تازگی جای خود را در سبدغذائی خانواده پیدا کرده اند، بیشتر صدق می کند.سویا نیز با توجه به اینکه در مقایسه با برخی اقلام غذائی دیرتر خود را به خانواده ها معرفی کرده (دست کم برای ما ایرانی ها)در پاره ای از موارد دچار چنین حالتی شده است.گاه در مواقعی طوری در مورد ارزش غذائی سویا صحبت می شود که گویا این غذای گیاهی به اندازه تمام مواد غذائی دیگر از نظر پروتئین، ویتامین ها، مواد معدنی، چربی های ضروری و حتی برخی ترکیبات ناشناخته سودمند است این در حالی است که از نقطه نظر دانش تغذیه کنونی ،هیچ ماده غذائی کاملی را نمی توان پیدا کرد که تمام مواد مغذی مورد نیاز افراد را در خود داشته باشد به گونه ای که در صورت استفاده نیازهای فرد مصرف کننده را به کلی تأمین کرده و علاوه بر این بسیاری از درد های وی را نیز درمان کند.نتیجه پژوهش های متخصصین علوم تغذیه نشان می دهد که دانه سویا تنها منبع گیاهی است که تمام انواع اسیدهای آمینه ضروری مورد نیاز انسان را دربردارد.ویا نه تنها سرشار از پروتئین بوده بلکه دارای مقادیرقابل قبولی کلسیم ،آهن، روی، فسفر،منیزیم، انواع ویتامین های گروه
Bاسیدهای چرب امگا3 وفیبر نیز هست.علاوه بر این سویا برخوردار از مجموعه ای مواد شیمائی است که اگرچه جزء خانواده ویتامین ها و مواد معدنی قرار نمی گیرند اما به دلیل آثار وکارکردهای متعدد و سودمند بر سلامت بدن از اهمیت زیادی برخوردارند.از آن جمله می توان به انواع ایزوفلاونوئیدها، فیتواستروژن ها (استروژن های گیاهی)و...اشاره کرد.براساس همین ترکیب شیمیائی و ارزش غذائی بوده که فواید مصرف این ماده غذائی قابل دفاع است.البته در کنار این موضوع باید به این نکته نیز توجه داشت که در پاره ای از موارد در برخی از مواد غذائی و از جمله سویا ،بر هم کنش وتأثیر متقابل این ترکیبات نه تنها از جذب یکدیگر جلوگیری کرده بلکه گاهی می تواند برای بدن مضر نیز باشد.تأثیرمصرف سویا بر بیماری های قلبی و عروقیبرابر مطالعات انجام گرفته ثابت شده است که به دنبال مصرف سویا میزان چربی های خون به شکل قابل ملاحظه ای کاهش می یابد.این کاهش به ویژه در مورد کلسترول بد یا LDLبسیارقابل توجه است به دنبال کاهش کلسترول، مخصوصاً در سالمندان می توان انتظار داشت که میزان بروز بیماری های قلبی و عروقی همچون گرفتگی عروق، سکته و...نیز کاهش پیدا کند.علاوه بر این، سویا از راه های دیگری نیز به سلامت قلب و عروق کمک می کند چرا که این ماده غذائی حاوی مقادیر مناسبی ویتامین E،منیزیم ،آنتی اکسیدان ها و دیگر ترکیباتی است که می توان باعث تحکیم دیواره عروق و تقویت عضله قلب شوند.تأثیرمصرف سویا بر سلامت استخوان ها و مفاصلسویا به دلیل برخورداری از مواد مغذی ویژه ای همچون کلسیم، منیزیم ،آهن ،روی و البته اسید های آمینه موجود در پروتئین خود دارای پتانسیل مناسبی در جهت حفظ ساختمان استخوان هاست.این مسئله به ویژه در مورد سالمندان که استخوان های غیرمستحکمی دارند، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است بنابراین می توان گفت که سویا به تقویت استخوان کمک کرده و استئوپروز یا همان بیماری پوکی استخوان را در سالمندان به تأخیر می اندازد.اگرچه برخی از متخصصین معتقدند ترکیب شیمیائی سویا به گونه ای است که مواد مغذی مؤثر در سلامت استخوان این ماده گیاهی چندان قابل جذب نیست اما از نقطه نظر دیگر نیز می توان به ارتباط میان مصرف سویا و استحکام بیشتر استخوان ها نگریست.این نکته که مصرف زیاد ومستمر پروتئین های حیوانی می تواند تا حد زیادی باعث برداشت کلسیم از استخوان ها شده ودر نتیجه از استحکام آن به ویژه در سنین بالا بکاهد ،امری ثابت شده و غیرقابل انکار است.بنابراین جایگزینی دست کم بخشی از پروتئین حیوانی با پروتئین سویا به طور غیر مستقیم می تواند از کاهش تراکم استخوان ها در سالمندان بکاهد.تأثیرمصرف سویا در پیشگیری از بروز سرطانبسیاری از ترکیبات موجود در سویا دارای خاصیت آنتی اکسیدان بوده و می توانند در پیشگیری و حتی درمان سرطان مفید باشند.بررسی های صورت گرفته نشانگر آن است که برنامه های غذائی غنی از سویا می تواند در جلوگیری از بروز سرطان های وابسته به هورمون (مثل سرطان پستان ،تخمدان و پروستات)تأثیرات قابل توجهی داشته باشند.این گونه سرطان ها به ویژه در سالمندان از شیوع بالائی برخوردارند.تأثیر مصرف سویا در پیشگیری از بروز اختلالات گوارشیسویا به عنوان یکی از اعضای خانواده حبوبات دارای مقادیر قابل توجهی فیبر یا همان الیاف گیاهی غیرقابل جذب است.این فیبر خوراکی به دلیل ایجاد حجم بیشتر مدفوع باعث تخلیه بهتر روده بزرگ و ممانعت از بروز یبوست می شود (مشکلی که بیشتر سالمندان از آن رنج می برند).علاوه بر این به نظر می رسد که همین موضوع به همراه آثار آنتی اکسیدان سویا نقش زیادی در کاهش میزان ابتلا به سرطان روده بزرگ در سالمندان داشته باشد.تأثیر ویژه مصرف سویا بر سلامت زنانعلاوه بر فواید مطرح شده در مورد سویا برای عموم افراد این ماده غذائی می تواند نقش مهم و ویژه ای را برای زنان نیز ایفا کند.یکی از مشکلات شایع در میان بانوان سالمند که به سنین یائسگی رسیده اند، گرگرفتگی و تشدید روند پوکی استخوان است این موضوع که به دلیل کاهش ناگهانی میزان ترشح هورمون های جنسی زنانه رخ می دهد می تواند در بسیاری از افراد زمینه ساز بسیاری از مشکلات دیگر جسمی و حتی روانی باشد.سویا به دلیل برخورداری از نوعی هورمون گیاهی به نام «فیتواستروژن»می تواند تا حد زیادی کمبود این هورمون را در زنان پس از دوران یائسگی کاهش دهد.بهترین شاهد برای این ادعا زنان ساکن در آسیای شرقی (به ویژه در ژاپن)هستند که به دلیل مصرف سویا در برنامه غذائی خود70 درصد کمتراز دیگران به عوارض دوران یائسگی مبتلا می شوند.عوارض مصرف سویااگر چه تاکنون نظریات مختلفی مبنی بر ارزش غذائی فراوان سویا ارائه شده است اما طرف مقابل برخی مطالعات نیز بیانگر آن هستند که این ماده غذائی نمی تواند تا این حد سودمند باشد.دلیل این موضوع نیز درساختار شیمیائی خود این ماده نهفته است.برای نمونه در سویا چندین مهار کننده آنزیمی وجود دارد که هضم پروتئین را با مشکل مواجه ساخته و علاوه بر ایجاد سوءهاضمه جذب اسیدهای آمینه ضروری را نیز محدود می کند.همچنین سویا به دلیل دارا بودن ترکیبی به نام «اسید فیتیک»در جذب کلسیم، منیزیم، روی و آهن از روده کوچک اختلال ایجاد کند.نتیجه:صرف نظراز نتایج مطالعات مختلف توصیه ما به شما این است که در خوردن سویا نیز همانند سایر مواد غذائی باید جانب اعتدال را رعایت کنید تا بهترین نتیجه حاصل شود. 
يکشنبه 1/6/1388 - 8:31
دانستنی های علمی
 

زندگی شما می‌تواند به زیبایی رویاهایتان باشد. فقط باید باور داشته باشید که می‌توانید کارهای ساده‌ای انجام دهید. در زیر لیستی از کارهایی که می‌توانید برای داشتن زندگی شادتر انجام دهید، آورده شده است. هر روز آنها را به کار بگیرید و از زندگی خود در این سال لذت ببرید.

سلامتی: 1- آب فراوان بنوشید. 2- مثل یک پادشاه صبحانه بخورید، مثل یک شاهزاده ناهار و مثل یک گدا شام بخورید. 3- از سبزیجات بیشتر استفاده کنید تا غذاهای فراوری شده. 4- بااین 3 تا E زندگی کنید: Energy (انرژی)،Enthusiasm (شور و اشتیاق)، Empathy (دلسوزی و همدلی).. 5- از مدیتیشن، یوگا، نماز و دعا کمک بگیرید. 6- بیشتر بازی کنید. 7- بیشتر از سال گذشته کتاب بخوانید. 8- روزانه 10 دقیقه سکوت کنید و به تفکر بپردازید. 9- 7 ساعت بخوابید. 10- هر روز 10 تا 30 دقیقه پیاده‌روی کنید و در حین پیاده‌روی، لبخند بزنید. شخصیت: 11- زندگی خود را با هیچ کسی مقایسه نکنید: شما نمی‌دانید که بین آنها چه می‌گذرد. 12- افکار منفی نداشته باشید، در عوض انرژی خود را صرف امور مثبت کنید. 13- بیش از حد توان خود کاری انجام ندهید. 14- خیلی خود را جدی نگیرید. 15- انرژی خود را صرف فضولی در امور دیگران نکنید. 16- وقتی بیدار هستید بیشتر خیال‌پردازی کنید. 17- حسادت یعنی اتلاف وقت، شما هر چه را که باید داشته باشید، دارید. 18- گذشته را فراموش کنید. اشتباهات گذشته شریک زندگی خود را به یادش نیاورید. این کار آرامش زمان حال شما را از بین می‌برد. 19- زندگی کوتاه‌تر از این است که از دیگران متنفر باشید.نسبت به دیگران تنفر نداشته باشید. 20- با گذشته خود رفیق باشید تا زمان حال خود را خراب نکنید. 21- هیچ کس مسئول خوشحال کردن شما نیست، مگر خود شما. 22- بدانید که زندگی مدرسه‌ای می‌ماند که باید در آن چیزهایی بیاموزید. مشکلات قسمتی از برنامه درسی هستندو به مانند کلاس جبر می‌باشند. 23- بیشتر بخندید و لبخند بزنید. 24- مجبور نیستید که در هر بحثی برنده شوید. زمانی هم مخالفت وجود دارد.
جامعه:
25- گهگاهی به خانواده و اقوام خود زنگ بزنید. 26- هر روز یک چیز خوب به دیگران ببخشید. 27- خطای هر کسی را به خاطر هر چیزی ببخشید. 28- زمانی را با افراد بالای 70 سال و زیر 6 سالبگذرانید. 29- سعی کنید حداقل هر روز به 3 نفر لبخند بزنید. 30- اینکه دیگران راجع به شما چه فکری می‌کنند، به شما مربوط نیست.. 31- زمان بیماری شغل شما به کمک شما نمی‌آید، بلکه دوستان شما به شما مدد می‌رسانند، پس با آنها در ارتباط باشید. زندگی: 32- کارهای مثبت انجام دهید... 33- از هر چیز غیر مفید، زشت یا ناخوشی دوری بجویید. 34- خداوند درمان‌گر هر چیزی است. (ذکر خدا شفای هر دردی است.) 35- هر موقعیتی چه خوب یا بد، گذرا است. 36- مهم نیست که چه احساسی دارید، باید به پا خیزید، لباس خود را به تن کرده و در جامعه حضور پیدا کنید. 37- حتی بهترین هم می‌آید. 38- همین که صبح از خواب بیدار می‌شوید، باید از خداوند تشکر کنید. 39- بخش عمده درون شما شاد است، بنابراین خوشحال باشید.   
يکشنبه 25/5/1388 - 15:27
دانستنی های علمی
آروماتراپی یا رایحه درمانی به معنی استفاده از عطرها در درمان برخی عوارض جسمی و روحی است. در این روش از روغن‌های گیاهی خوشبو مانند گل سرخ، لیمو، سنبل یا نعنا برای درمان استفاده می‌شود. این عصاره‌ها را به صورت ماساژ روی سطح پوست یا در شستشو یا تنفس مستقیم و یا با پخش کردن در محل زندگی به کار می‌برند. از این روش برای تسکین درد، مواظبت از پوست، کاهش اضطراب و خستگی و نیرو بخشیدن به بدن استفاده می‌شود. عطرها می‌توانند بر روی حالات خلقی موثر باشند، خستگی و اضطراب را کاهش دهند و باعث آرامش شوند.
هنگامی که عطرها استشمام می‌شوند از طریق پیاز بویایی و تحریک اعصاب بر روی مغز اثر می‌گذارند. روغن‌ها یا عصاره‌های مورد استفاده در این روش، اسانس‌های آروماتیکی(معطر) هستند که از گیاهان، گل‌ها، پوست درختان، میوه‌ها، علف‌ها و دانه‌ها استخراج می‌شوند و از آنها برای درمان بیماری‌های جسمی یا روانی مشخصی استفاده ‌می‌شود و می‌توانند باعث بهبود و یا پیشگیری از بیماری‌ها شوند. در این روش از حدود یکصد و پنجاه عصاره استفاده‌ می‌شود. بیشتر این مواد خاصیت ضدعفونی‌کننده دارند. برخی نیز خواص ضدویروسی و ضدالتهابی، کاهش‌دهندگی درد، ضد‌افسردگی و یا خلط‌آوری دارند. این مواد می‌توانند خواص دیگری مانند ایجاد آرامش، بهتر کردن هضم غذا و افزایش‌ ادرار داشته ‌باشند. برای ایجاد بهترین آثار درمانی، این اسانس‌ها باید از مواد اولیه خالص و طبیعی تهیه شوند و مواد مصنوعی چنین خواصی ندارند.رایحه درمانی یکی از روش‌هایی است که نسبت به سایر روش‌های درمانی از پیشرفت سریعی برخوردار بوده است و به صورت گسترده‌ای در منازل، کلینیک‌ها و بیمارستان‌ها برای عوارض مختلفی از جمله کاهش درد حین زایمان، کاهش درد ناشی از عوارض شیمی درمانی در بیماران سرطانی و توانبخشی بیماران قلبی مورد استفاده قرار می گیرد.در کشور ژاپن مهندسان از عطر‌ها برای طراحی فضای داخلی استفاده می‌کنند. در چنین مواردی به طور مثال از رایحه سنبل یا رزماری که بین مشتری‌ها منتشر می‌شود، برای آرامش بخشیدن به کسانی که منتظر هستند استفاده می‌شود و یا عطر لیمو و اوکالیپتوس برای جلوگیری از کاهش هوشیاری کارمندان بانک به کار می‌رود.‏
تاریخچهرایحه‌درمانی سابقه شش هزار ساله و یا بیشتر دارد. در یونان، روم و مصر باستان همگی از مواد معطر برای درمان استفاده می‌کردند. از روغن‌های معطر برای استحمام، ماساژ‌دادن و مومیایی‌کردن اجساد در شش هزار سال پیش استفاده‌می‌کردند. در مصر باستان ایمهوتپ خدای طبابت و درمان بود. هیپو کارت (در یونان باستان) خدای پزشکی بود و از حمام‌های رایحه‌درمانی و ماساژ و از دود کردن مواد معطر برای درمان مردم آتن استفاده ‌می‌کرد.رایحه درمانی نوین در سال1930 دوباره شکل گرفت. هنگامی که شیمی‌دان فرانسوی، رنه موراسین گاته فوس، واژه آروماتراپی (رایحه درمانی) را برای استفاده درمانی از عطر‌ها ابداع کرد. او شیفته خواص سنبل در درمان زخم‌های سوختگی دست خود بدون برجا گذاشتن هیچ اثری شد. سپس شروع به تحقیق در مورد خواص درمانی عطر‌ها در درمان بیماری‌های جسمی و روانی کرد. در طول جنگ جهانی دوم جراح فرانسوی ارتش دکتر جین والنت، از عصاره‌های معطر به عنوان ضدعفونی کننده استفاده کرد. پس از آن مادام مارگارت ماروی رایحه‌درمانی را به عنوان یک روش درمانی گسترش داد.
او عطرهای مختلف را برای درمان بیماری‌ها تجویز می‌کرد.او به استفاده از عطرها برای ماساژ دادن در درمان اعتبار بخشید.
رایحه درمانی هنگامی که عطرها به صورت همزمان بر جسم و ذهن اثر کنند، بیشترین تاثیر را دارد.‏
شیوه اثرگذاریعطرها حس قدرتمند بویایی را تحریک می‌کنند. بوهایی که ما استشمام می‌کنیم آثار مشخصی روی احساسات ما دارند. پزشکان دریافته‌اند بیمارانی که حس بویایی خود را از دست داده‌اند در ریسک ابتلا به مشکلات روانی مانند افسردگی و اضطراب قرار دارند. ما انسان‌ها قدرت تشخیص 10هزار نوع بوی مختلف را داریم. تحریکات بوهای مختلف از طریق مژک‌های بویایی به سیستم لیمبیک (قسمتی از مغز که خلق و خو، روحیات و قدرت یادگیری ما را کنترل می‌کند) می‌روند.مطالعات با استفاده از امواج مغزی نشان داده اند که بوی سنبل امواج آلفای مغز را در قسمت پشت سر افزایش می‌دهد، که این امواج نشان‌دهنده آرامش هستند. بوی یاس امواج بتا را در ناحیه جلوی مغز افزایش می‌دهد که با وضعیت هوشیاری بیشتر در ارتباط است.مطالعات دانشمندان نشان داده است عطر‌ها از موادی تشکیل شده‌اند که می‌توانند آثار خاصی بر جسم و روح ما داشته باشند.ترکیبات شیمیایی آنها پیچیده‌است ، ولی بیشتر شامل الکل‌ها، استرها و آلدئیدها هستند. در ادامه در مورد مواد موثر عطرها، کاربردهای درمانی و تحقیقات انجام شده صحبت خواهیم‌کرد.تحقیقات مختلفی در این مورد انجام شده است و تعدادی از ترکیبات موثر موجود در عطرها شناسایی شده اند. ترکیبات شیمیایی عطرها پیچیده است ولی بیشتر شامل الکل‌ها، استرها و آلدئیدها هستند.
هر اسانس طبیعی شامل بیش از100 ترکیب مختلف است که این ترکیبات آثار یکدیگر را بر روی بدن انسان تقو یت می‌کنند. بسته به ترکیب شیمیایی غالب در اسانس، خواص آن متفاوت است.
برخی درد‌ها را کاهش می‌دهند و به طور مثال برخی مواد آرامش‌بخش عصاره‌هایی از قبیل لیمو و اسطو خودوس با نیاز و وضعیت بدن ما سازگارند. مکانیسم اثر آنها بر روی بدن به خوبی شناخته شده نیست.فقط می‌دانیم که بر روی خلق و خو و روحیات موثرند و مواد مضری را در بدن باقی نمی‌گذارند. آنها از طریق خوردن یا استنشاق وارد بدن می‌شوند.‏یک شرکت عطرسازی در ژاپن بر روی خواص عطرها در انسان تحقیق کرد و اپراتورهای کامپیوتر را در معرض عطر‌های مختلف قرار داد. آنها اشتباهات این افراد را در تایپ کردن در معرض عطرهای مختلف جمع بندی کردند.یافته‌های آنان به این ترتیب بود:‏هنگامی که در معرض عطر سنبل قرار می‌گرفتند (یک آرام بخش)، اشتباهات در تایپ 20 درصد بود.هنگامی که در معرض عطر یاس قرار می‌گرفتند (یک ترکیب هوشیارکننده)، اشتباهات در تایپ 33 درصد بود.هنگامی که در معرض عطر لیمو قرار می‌گرفتند (یک ترکیب نیروبخش)، اشتباهات در تایپ تا 45درصد افزایش می‌یافت.درمان برخی ناراحتی هارایحه درمانی بر روی استرس، اضطراب، مشکلات سایکو سوماتیک (روانی ـ جسمی)، دردهای عضلانی و روماتیسمی، مشکلات گوارشی و برخی مشکلات زنان مانند اختلالات قاعدگی، یائسگی و افسردگی پس از زایمان موثر است. تحقیقات مختلفی بر روی کاربرد رایحه‌ها در درمان برخی ناراحتی‌ها انجام شده است که در ادامه بیشتر به آنها خواهیم پرداخت.... رایحه درمانی و رفتار ‏شواهد شایان توجهی وجود دارند که نشان می‌دهند رایحه درمانی بر روی ذهن و رفتار ما آثار مهمی‌ دارد. مطالعات بر روی حیوانات نشان داده است که موش‌های تحریک شده با مقدار زیاد کافئین، به وسیله بوی صندل یا سنبل یا سایر عطر‌های آرامبخش که داخل قفس آنان اسپری شده ‌است، آرام شده‌اند.‏همین موش‌ها با استنشاق بوی پرتقال و سایر مواد مشابه تحریک پذیر شده‌اند. این مواد را در ترکیبات خون آنها پس از یک ساعت یافته‌اند.در یک مطالعه که در مجله انگلیسی لانست چاپ شد و بر روی بیماران مسن که مشکل به خواب رفتن داشتند، انجام گرفت، مشخص شد که بوی سنبل در به خواب رفتن آنان موثر است. این بیماران از مشکل به خواب رفتن شاکی بودند و قبل از رایحه درمانی مقادیر زیادی داروی آرامبخش استفاده می‌کردند.در یک مطالعه بر روی زنان نشان داده‌شد که استفاده از روغن اسطوخودوس به صورت ضماد موضعی در کاهش درد‌های پس از زایمان در سه تا پنج روز پس از زایمان موثر است. سرماخوردگی ‏از نظر تجربی و علمی‌کاملا شناخته‌ شده ‌است که سوپ مرغ برای سرماخوردگی مفید است. تحقیقاتی صورت گرفته ‌است تا علت اثر سوپ مرغ شناخته شود که آیا این اثر مربوط به تاثیر بخار آب داغ بر روی مخاط بینی است و یا اینکه به دلیل رایحه سوپ مرغ ایجاد می‌شود. مطالعات نشان داد که سوپ مرغ موثر‌تر از بخار آب بر روی سرماخوردگی است. این خود نشان‌دهنده موثر بودن رایحه سوپ مرغ است.درمانی برای استرس

در یک مطالعه در بیمارستان اسلووان-کترینگ در نیویورک نشان داده شد که بیماران مبتلا به عارضه ترس از فضاهای بسته که با عطر ثعلب ( وانیل ) مواجهه شدند و تحت ام.آر.‌ای قرار گرفتند، 63 درصد کمتر از سایر بیماران دچار این حالت شدند.
هیچ تغییری در ضربان قلب این افراد دیده نشد و اضطراب آنها به وضوح کمتر شده بود.‏در یک تحقیق مشابه بر روی بیماران واحد مراقبت‌های ویژه (آی سی یو) مشخص شد کسانی که در این محیط عطر سنبل را استشمام کردند در مقایسه با کسانی که فیزیوتراپی می‌شدند یا استراحت می‌کردند وضعیت بهتری داشتند و هیچ تغییری در فشار خون، تنفس و ضربان قلب این بیماران دیده نشد.‏

منبع: گروه سلامت سیمرغ 
يکشنبه 25/5/1388 - 15:22
دانستنی های علمی
 محققان اعلام كردند كه با توجه به بالا بودن حس شعوری كودكان تازه متولد شده نوزادان می‌توانند از 3 ماهگی تا 3‌ سالگی به بعد دچار بیماری افسردگی شوند. با توجه به افزایش مشكلات معیشتی خانواده‌ها نوزادان می‌توانند با احساس اضطراب، استرس و نگرانی والدینشان به بیماری‌های روحی از جمله افسردگی دچار شوند.نتایج این تحقیقات درحالی عنوان شده كه آمار نشان می‌دهد در 25 سال گذشته آمار كودكان 2 تا 5 سالی كه در سراسر جهان به افسردگی مبتلا شده‌اند 40 درصد افزایش یافته است.جامعه‌شناسان بر این باورند كه در آینده‌ای نه‌چندان دور بیش از 50 درصد مردم جهان به بیماری افسردگی و مشكلات روحی مانند اضطراب و استرس مبتلا خواهند شد.
سه شنبه 20/5/1388 - 14:49
دانستنی های علمی
 محققان علوم پزشكی تاكید كردند قرار گرفتن در معرض نور آفتاب، موجب بروز برخی از بیماری‌های خاص سیستم ایمنی خودكار بدن در زنان می‌شود. نور فرابنفش حاصل از تشعشعات خورشیدی باعث ایجاد بیماری‌های خاص سیستم ایمنی خودكار بویژه در زنان می‌شود.این پژوهش نشان داد: زنانی كه در مناطق تابش شدید نور آفتاب زندگی می‌كنند، به دلیل تماس زیاد با اشعه فرابنفش در صورت ابتلا به بیماری ماهیچه‌ای سیستم ایمنی خودكار موسوم به میوسیت به نوع شدیدتر این بیماری همراه با ضعف ماهیچه‌ها و بروز بثورات جلدی شدید دچار می‌شوند.شرح این یافته در مجله آرتریت و روماتیسم منتشر شده است و این اولین پژوهشی است كه در آن ارتباط احتمالی بین پرتو فرابنفش با بیماری‌های سیستم ایمنی خودكار در بدن زنان مورد ارزیابی و تشخیص قرار گرفته است.محققان می‌گویند: زنان بیشتر از مردان به این بیماری‌ها مبتلا می‌شوند اما تاكنون علت این نرخ بالای ابتلا در زنان مشخص نبوده است. ممكن است فاكتورهای وراثتی عامل تفاوت واكنش زنان و مردان در برابر پرتو فرابنفش
سه شنبه 20/5/1388 - 14:43
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته