• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 5028
تعداد نظرات : 1664
زمان آخرین مطلب : 3994روز قبل
دانستنی های علمی
 

 

ویژه دفتر طرح‌های ملی

 

نگاهی‌ بر آنچه كه به‌دست آمده‌

اطلاعات‌ و داده‌هایی‌ كه‌ در پیمایش‌ ملی‌ ارزش‌ها و نگرش‌های‌ ایرانیان‌ به‌دست‌ آمد، تصویری‌ جامع‌ از وضعیت‌ نگرش‌ مردم‌ به‌ جامعه‌ و موقعیت‌ خود به‌ عنوان‌ یك‌ عضو اجتماع‌ در ابعاد مختلف‌ فرهنگی، اقتصادی، سیاسی‌ و اجتماعی‌ ارائه‌ داده‌ است. آنچه‌‌ به‌ عنوان‌ داده‌ها در این‌ پیمایش‌ ذكر شده‌ نگرش‌ مردم‌ به‌ خود و جامعه‌ بوده‌ است. در واقع‌ پیمایش‌ ارزش‌ها و نگرش‌های‌ ایرانیان‌ مبنایی‌ را در اختیار قرار می‌دهد تا نسبت‌ به‌ قضاوت‌ و داوری‌ مردم‌ از وضعیت‌ و موقعیت‌ خود در جامعه‌ آگاهی‌ یابیم. شاید با تكیه‌ براین‌ اطلاعات‌ بتوان، نموداری‌ از آنچه‌ كه‌ رویكرد مردم‌ تلقی‌ می‌شود ترسیم‌ نمود و بر آن‌ پایه‌ از نگرش‌های‌ آنان‌ به‌ نهادهای‌ مختلف‌ اجتماعی‌ و تلقی‌ آنان‌ از  این‌ عرصه  اطلاع‌ یافت.

آنچه‌ كه‌ در پیمایش‌ ملی‌ ارزش‌ها و نگرش‌ها گرد آمده، شامل‌ اطلاعات‌ و آمارهای‌ متنوع‌ و فراگیر و بی‌بدیل‌اند، اما این‌ اطلاعات‌ تنها به‌ عنوان‌ داده‌هایی‌ خام‌ ارائه‌ شده‌ است‌ و آن‌گونه‌ كه‌ لازم‌ و ضروری‌ می‌نماید، مورد بررسی‌ و تحلیل‌ و تغییر قرار نگرفته. اطلاعات‌ موجود در پیمایش‌ ارزش‌ها و نگرش‌ها، پردازش‌ نشده‌ و داده‌های‌ آن‌ توصیف‌ نگردیده‌ است.

دفتر طرح‌های‌ ملی، الگوهای‌ متنوعی‌ از تحلیل‌ یافته‌های‌ این‌ پیمایش‌ را در پیش‌ گرفته‌ و با مجموعه‌ گزارش‌هایی‌ كه‌ با روش‌ كارگاه‌ پژوهشی‌ ارائه‌ شده، به واكاوی‌ دقیق‌ موضوعات‌ مختلف‌ پرداخته‌ است. در روش‌ كارگاه‌ پژوهشی، دبیر كارگاه، داده‌های‌ اصلی‌ یك‌ موضوع‌ را همراه‌ با پرسش‌های‌ اصلی‌ كه‌ درباب‌ موضوع‌ قابل‌ طرح‌ است، به‌ صورت‌ گزارش‌ اولیه‌ تدوین‌ و در اختیار اعضای كارگاه‌ قرار می‌دهد.

داده‌ها و طرح‌ مسأله‌ در جلسه‌ای‌ با حضور اعضای‌ كارگاه، مورد بحث‌ و بررسی‌ قرار می‌گیرد. مجموع‌ گزارش‌ ضبط‌ و پیاده‌ می‌شود و سپس‌ براساس‌ نظرات‌ اعضای‌ كارگاه‌ تنظیم‌ و تدوین‌ مجدد می‌شود. در مرحله‌ بعد، گزارش‌ اصلاح‌ شده‌ به‌ اعضای‌ كارگاه‌ ارائه‌ می‌شود و در جلساتی‌ با حضور اعضا مجددا‌ً مورد بحث‌ قرار می‌گیرد. در آخرین‌ مرحله‌، گزارش‌ با استفاده‌ از مباحث‌ كارگاه‌ به‌ صورت‌ نهایی‌ تنظیم‌ و نظرات‌ اعضا‌ی كارگاه‌ در مورد این‌ گزارش‌ به‌ صورت‌ جداگانه‌ دریافت‌ می‌شود و با اعمال‌ آخرین‌ اصلاحات، صورت‌ نهایی‌ خود را پیدا می‌كند.

شیوه‌ كارگاه‌ پژوهشی  با الگوی‌ تحلیل‌ ثانوی‌ یافته‌های‌ پژوهشی‌ تفاوت‌های‌ مهمی‌ دارد. در الگوی‌ تحلیل‌ ثانوی، بسیاری‌ از دقت‌ نظرهای‌ ضروری‌ امكان‌ نمی‌یابد، اما كارگاه‌های‌ پژوهشی‌ از این‌ مزیت‌ عمده‌ برخوردارند كه‌ با بهره‌گیری‌ از الگوی‌ تداعی‌ها و بداعت‌های‌ ذهنی‌ برای‌ طرح‌ مباحث‌ و ظهور اندیشه‌های‌ جدید مجال‌ مناسبی‌ فراهم‌ می‌آورند. از سویی، توصیف‌ها و تحلیل‌های‌ عرضه‌ شده‌ پیرامون‌ مباحث‌ مختلف‌ و طرح‌ مسأله‌های‌ گوناگون‌ را نباید به‌ منزله‌ سخن‌ نهایی‌ درباب‌ داده‌ها دانست، بلكه‌ این‌ مطالب، منظری‌ در توصیف‌ اولیه‌ می‌گشاید.

اعضای كارگاه‌ پژوهشی‌ برای‌ توصیف‌ داده‌های‌  پیمایش‌ ارزش‌ها و نگرش‌های‌ ایرانیان‌ عبارتند از: دكتر سیدحسین‌ سراج‌زاده، دكتر یوسف‌علی‌ اباذری، دكتر سید احمد موسی‌زاده، كامبیز نوروزی، دكتر سید ابوالحسن‌ ریاضی، دكتر محمدجواد غلامرضاكاشی، دكتر عبدالمحمد كاظمی‌پور، فریبرز بیات.

حاصل‌ این‌ مباحث‌ در كارگاه‌ پژوهشی، تقریبا‌ً بیست‌ تحلیل‌ یافته‌ بوده‌ كه‌ در قالب‌ كتابچه‌هایی‌ منتشر شده‌ است. این‌ تحلیل‌ یافته‌ها و گزارش‌ها با موضوعات‌ مختلف‌ به‌ طرح‌ مباحثی‌ براساس‌ داده‌های‌ پیمایش‌ ارزش‌ها و نگرش‌های‌ ایرانیان‌ پرداخته‌ و با واكاوی‌ ابعاد گوناگون‌ موضوع، سعی‌ در پاسخ‌ به‌ سؤالات‌ مطرح‌ شده‌ داشت. تحلیل‌ یافته‌های‌ كارگاه‌ پژوهشی‌ در قالب‌ بیست‌ گزارش‌ بدین‌ شرح‌اند:

 

ثبات‌ اجتماعی‌ و بحران‌ و توزیع‌

متغیرهای‌ موجود در جامعه‌ ایران، براساس‌ یافته‌های‌ پیمایش‌ ملی‌ ارزش‌ها و نگرش‌های‌ ایرانیان‌ در‌ این‌ نكته‌ است‌ كه‌ توسعه‌ انسانی، توسعه‌ اقتصادی‌ و توسعه‌ سیاسی‌ در جامعه‌ كنونی‌ در حال‌ شكل‌گیری‌ است و به‌ عبارتی‌ آنچه‌ كه‌ از این‌ تحول‌ می‌توان‌ استنباط‌ كرد، این‌ است‌ كه‌ جامعه‌ ایران‌ "جامعه‌ای‌ در حال‌ گذار" است. بالابودن‌ اعتقاد به‌ دین‌ و نهاد خانواده‌ و ارزش‌های‌ ملی‌ از سویی‌ و نگرشی‌  بدبینانه‌ از فضای‌ اجتماعی‌ از سویی‌ دیگر نشان‌ می‌دهد كه‌ بحران‌های‌ فراروی‌ جامعه، ناشی‌ از كار كرد اجرایی‌ سازمان‌های‌ مسؤ‌ول‌ است. به‌ همین‌ دلیل‌ نتایج‌ پژوهش‌ درباب‌ مسائلی‌ چون‌ بنیان‌های‌ اجتماعی، بیانگر استحكام‌ و وحدت‌ جامعه‌ است. اما آنچه‌ در حال‌ شكل‌گیری‌ است‌ و عمدتا‌ً ناشی‌ از احساس‌ مردم‌ نسبت‌ به‌ شرایط‌ فردی‌ و سازمانی‌ آنان‌ است، واكنش‌ نسبت‌ به چگونگی‌ جایگاه‌ و منزلت‌ اجتماعی‌ فردی‌ آن‌هاست. این‌ نكته‌ را می‌توان‌ موضوعی‌ طبیعی‌ و اجتناب‌ناپذیر تلقی‌ نمود. زیرا در شرایطی‌ كه‌ بنیان‌های‌ ساختاری‌ جامعه، تحت‌ تأثیر دگرگونی‌های‌ ناشی‌ از محیط‌ داخلی‌ و خارجی‌ قرار می‌گیرد، "افزایش‌ انتظارات" به‌ عنوان‌ امری‌ طبیعی‌ محسوب‌ می‌شود.

در این‌ شرایط، ثبات‌ سیاسی، صرفا‌ً در فرایندی‌ حاصل‌ می‌شود كه‌ بخش‌ معطوف‌ به‌ نیازهای‌ مادی‌ جامعه‌ مورد توجه‌ قرار گیرد.  نارضایتی‌ از شرایط‌ اقتصادی‌ و موقعیت‌ شغلی‌ افراد را می‌توان‌ در این‌ روند مورد توجه‌ قرار داد.

در واقع‌ نارضایتی‌ یا ارزیابی‌ منفی‌ مردم‌ از شرایط‌ اجتماعی، بیش‌ از آنكه‌ متوجه‌ بنیان‌های‌ نظم‌ اجتماعی‌ باشد، به‌ ساز و كارهای‌ سازماندهی‌ جامعه‌ و از همه‌ مهمتر به‌ ساز و كارهای‌ توزیع‌ منابع‌ باز می‌گردد.

به‌ عبارت‌ دیگر مهمترین‌ و جدی‌ترین‌ یافته‌ این‌ پژوهش، "بحران‌ توزیع" است.

 

جنسیت‌ و نگرش‌ اجتماعی‌

گسترش‌ حضور زنان‌ در عرصه‌های‌ اجتماعی، فرهنگی‌ و سیاسی‌ و ورود آنان‌ به‌ دستگاه‌های‌ اجرایی‌ و حتی‌ حضور چشمگیر آنان‌ در آزمون‌ دانشگاه‌ها و پذیرفته‌ شدن‌شان، تصویر متفاوتی‌ از جامعه‌ ایرانی‌ بوجود می‌آورد. این‌ حضور گسترده‌ و چشمگیر روند تحولات‌ اجتماعی‌ را به‌ سمت‌ اهمیت‌ نقش‌ زنان‌ در ساختار اجتماعی‌ به‌ پیش‌ برده‌ و چهره‌ غالب‌ آنان‌ را در سطوح‌ مختلف‌ اجتماعی‌ در آینده،  تعیین كرده است.

با چنین‌ روندی‌ از حضور  فزاینده زنان‌ در ساختار اجتماعی، پرسش‌ اساسی‌ این‌ است‌ كه‌ با ادامه‌ این‌ روند و وقوع‌ تحول‌ اجتماعی‌ به‌ لحاظ‌ جنسیتی، ارزش‌ها و نگرش‌های‌ عمومی‌ جامعه‌ آیا دستخوش‌ تغییر می‌شود و چه‌ رویكردی‌ شكل‌ می‌گیرد و ارزش‌ها و نگرش‌های‌ عمومی‌ به‌ كدام‌ سو می‌رود.

همواره‌ تفكیك‌ ارزش‌ها و نگرش‌ در ادبیات‌ جامعه‌شناسی‌ بر مبنای‌ دو متغییر سن‌ و تحصیلات‌ بوده‌ و هنوز بر مبنای‌ متغییر جنسیت، تفكیكی‌ مورد وفاق‌ و اجماع‌ جامعه‌شناسان‌ نبوده‌ است. بسیاری‌ از بزرگان‌ جامعه‌شناسی‌ تصور می‌كنند، متغییر جنسیت، متغییر مهمی‌ در فهم‌ تفاوت‌ نگرش‌ها و باورهای‌ عمومی‌ نیست. شاید یكی‌ از مهمترین‌ مضامین‌ جامعه‌شناسی‌ فیمنیستی‌ را بتوان‌ تلاش‌ برای‌ اثبات‌ اهمیت‌ متغییر یاد شده‌ و تبیین‌گر بودن‌ آن‌ دانست.

 رویكرد جامعه‌شناسی‌ نئوكلاسیكی‌  همچنان‌ در تبیین‌گر بودن‌ متغییر جنسیت‌ تردید دارند، اما بر این‌ باورند كه‌ با تحولات‌ جدید این‌ متغییر به‌ تدریج‌ نقش‌ تبیین‌‌كنندگی‌ بیشتری‌ خواهد یافت. از سویی‌ برخی‌ جامعه‌ شناسان‌ نظریات‌ قائل‌ به‌ غیر تبیین‌گر بودن‌ متغییر جنسیت‌ را نظریات‌ مرد محور قلمداد كرده‌ و به‌ دو گروه‌ اصلی‌ نئووبری‌ و نئوماركسیستی‌ تقسیم‌ كرده‌اند. رویكرد ماركسیستی‌ به‌ دلیل‌ فعالیت‌ زنان‌ در خانه‌ و اشتغال‌ به‌ فعالیتی‌ كه‌ فاقد ارزش‌ افزوده‌ است‌ و از سویی‌ با توجه‌ به‌ این‌ كه‌ عنصر تبیین‌ تحولات‌ و نگرش‌های‌ اجتماعی‌ و فرهنگی‌ موقعیتی‌ است‌ كه‌ فرد در مناسبات‌ تولید به‌دست‌ می‌آورد، زنان‌ را از حیث‌ گرایش‌ها و باورها، تابع‌ موقعیت‌ طبقاتی‌ دانسته‌ و مردان‌ را تعیین‌كننده‌ می‌داند.

اما از منظر نئووبری تفاوت‌ و تشابه‌ نگرش‌ها و رفتارهای‌ مردانه‌ و زنانه‌ تابع‌ نقش‌ هر یك‌ از دو جنسیت‌ یاد شده‌ در بازاركار است. این‌ رویكرد، اگر چه‌ زنان‌ را در تحلیل‌ نهایی‌ تابع‌ گرایشات‌ و باورهای‌ مردانه‌ قلمداد می‌كند، اما معتقد است‌ كه‌ با تغییر سرشت‌ بازاركار و اشتغال، می‌توان‌ از اهمیت‌یابی‌ روزافزون‌ نقش‌ مستقل‌ زنان‌ و بر آن‌ مبنا تبیین‌گر بودن‌ متغیر جنسیت‌ سخن‌ گفت.

 

پرسش‌های‌ اصلی:

1) داده‌های‌ پیمایش‌ ملی‌ ارزش‌ها و نگرش‌های‌ ایرانیان‌ حاكی‌ از چه‌ میزان‌ تبیین‌گر بودن‌ متغییر جنسیت‌ در ایران‌ است؟

2) تفاوت‌ معنا‌دار مبتنی‌ برجنسیت‌ پرده‌ از چه‌ تحولاتی‌ در عرصه‌ اجتماعی‌ و فرهنگی‌ ایران‌ برمی‌دارد؟

3) چشم‌ انداز تحولات‌ آتی‌ كشور برمبنای‌ اهمیت‌ یابی‌ احتمالی‌ زنان‌ در جامعه‌ ایرانی‌ چیست؟

تحلیل‌ یافته‌ جنسیت‌ و نگرش‌ اجتماعی‌ در پی‌ پاسخ‌ به‌ این‌ پرسش‌ براساس‌ توصیف‌ داده‌ها و اطلاعات‌ پیمایش‌ ارزش‌ها و نگرش‌های‌ ایرانیان‌  است.

 

تحلیل‌ یافته‌ گسست‌ و تداوم‌ نسلی‌

تفاوت‌ میان‌ نسل‌ جوان‌ و نسل‌ گذشته‌ یكی‌ از اساسی‌ترین‌ چالش‌های‌ موجود جامعه‌ امروز است. تغییر در باورها و الگوهای‌ رفتاری، ارزش‌ها و نگرش‌های‌ نسل‌ جوان‌ نسبت‌ به‌ نسل‌های‌ پیشین‌ عمده‌ بوده‌ و موجب‌ به‌وجود آمدن‌ سؤ‌الات‌ بسیاری‌ در اندیشمندان‌ و متفكران‌ اجتماعی‌ شده‌ است.

 

در پی‌ بروز چنین‌ تفاوت‌هایی‌ در كم‌ و كیف‌ باورها و گرایش‌ها، این‌ سؤ‌ال‌ مطرح‌ است‌ كه‌ آیا نظام‌ ارزش‌ و هنجاری‌ جامعه‌ ایرانی‌ در شرایط‌ فعلی‌ در باز تولید هنجارهای‌ تداوم‌ بخش‌ به‌ نهادهای‌ خرد و كلان‌ اجتماعی‌ با موفقیت‌ و كارآمدی‌ قابل‌ قبول‌ عمل‌ می‌كند؟ در این‌ زمینه‌ با كدام‌ اختلال‌های‌ بنیادین‌ مواجهیم‌ و چشم‌انداز تحولات‌ آینده‌ به‌ كدام‌ سواست؟ البته‌ پاسخ‌ گفتن‌ به‌ این‌ پرسش، مسبوق‌ به‌ تعیین‌ حدود انتظاری‌ است‌ كه‌ از نسبت‌ میان‌ نسل‌ها با یكدیگر داریم‌ و كار كرد به‌ سامان‌ یك‌ نظام‌ ارزشی‌ و هنجاری‌ را چگونه‌ فهم‌ می‌كنیم.

تصور نظم‌ اجتماعی‌ كاملا‌ً همگن‌ و وحدت‌ یافته، تحت‌ یك‌ نظم‌ هنجاری‌ خدشه‌ناپذیر را باید یك‌ اوتوپیا دانست، كه‌ به‌ جامعه‌ آرمانی‌ افلاطون‌ شبیه‌ است‌ و در جامعه‌شناسی‌ چندان‌ جایگاهی‌ ندارد.

بر این‌ مبنا می‌توان‌ تصور كرد، كه‌ جامعه‌ همواره‌ با نسبتی‌ از نزاع‌ و وفاق‌ ارزشی‌ مواجه‌ بوده، اما تعیین‌ حدود مقبول‌ یا نامقبول‌ این‌ نزاع‌ و وفاق‌ بستگی‌ به‌ حدود دوری‌ یا نزدیكی‌ به‌ چنان‌ الگوی‌ ایده‌آلی‌ دارد.

این‌ گزارش‌ با طرح‌ پرسش‌هایی به بررسی‌ گسست‌ و تداوم‌ نسل‌ها در جامعه‌ ایرانی‌ براساس‌ پیمایش‌‌ ملی‌ ارزش‌ها و نگرش‌های‌ ایرانیان‌ پرداخته‌ و با توجه‌ به  توصیف‌ داده‌های‌ خام‌ این‌ پیمایش‌ سعی‌ در یافتن‌ پاسخی‌ درخور داشته‌ است.

 

 رضایت‌ از زندگی‌ و ارزیابی‌ اجتماعی‌

همواره‌ وضع‌ موجود در جامعه‌ برمبنای‌ انگاره‌ كلیشه‌ شده‌ موجود، نامناسب‌ است‌ و افراد جامعه‌ از آن‌ ناراضی‌اند. اگر چه‌ این‌ نارضایتی‌ نوعی‌ تلقی‌ فردی‌ از جامعه‌ است‌ و افراد از وضعیت‌ خود رضایتمند نیستند، اما به‌ هنگام‌ تحلیل‌ وضع‌ موجود اجتماعی،این‌ نگرش‌ را تسری‌ داده‌ و نارضایتی‌ خود را از اوضاع‌ اجتماعی‌ بیان‌ می‌كنند. گویی‌ میان‌ انگاره‌ فرد درباب‌ وضعیت‌ فردی‌ و جریان‌ امور در سطح‌ عام‌ اجتماعی، نوعی‌ همبستگی‌ وجود دارد و فرد تصور خود از وضعیت‌ عمومی‌ را با تعمیم‌ وضعیت‌ فردی‌ خود حاصل‌ می‌كند. البته‌ این‌ انگاره‌ كم‌ و بیش‌ در رویكرد سنتی‌ و چپ‌ نیز ریشه‌ دارد. بر مبنای‌ انگاره‌ ارتدكسی‌ چپ‌ كه‌ با الگوهای‌ انتخاب‌ عقلانی  نیز موجه‌ شده، همواره، نفع‌ فردی‌ عامل‌ اصلی‌ در تعیین‌ نگرش‌ها و تصور فردی‌ از وضعیت‌ عام‌ اجتماعی‌ است.

البته‌ نباید از نظر دور داشت‌ كه‌ تصور بالنسبه‌ شایع‌ و عامی‌ وجود دارد مبنی‌ برآنكه‌ با تشدید شكاف‌های‌ طبقاتی‌ و دشواری‌ تأمین‌ درآمد خانواده‌ در ایران‌ پس‌ از انقلاب، رضایت‌ از اوضاع‌ فردی‌ كاسته‌ شده‌ و بنابراین‌ انتظار می‌رود میل‌ به‌ تغییرات‌ رادیكال‌ نیز ضرورتا‌ً افزایش‌ یابد، نكته‌ جالب‌ این‌ كه‌ یافته‌های‌ پیمایش‌، نافی‌ این‌ الگوهای‌ بالنسبه‌ كلیشه‌ شده‌ اجتماعی‌ است.

 

هویت‌ قومی‌ و باورهای‌ اجتماعی‌

گرایش‌ها و باورهای‌ قومی‌ در ایران‌ و میزان‌ فعلیت‌ پدیده‌ هویت‌ یابی‌ قومی‌ در میان‌ آن‌ها و مهمتر از همه‌ دلالت‌های‌ سیاسی‌ این‌ پدیده، از جمله‌ مسائل‌ مهم‌ و مورد توجه‌ مسئولان‌ و اولیای‌ امور بوده‌ است. طی‌ سال‌های‌ گذشته، بروز برخی‌ تحولات‌ در قومیت‌های‌ گوناگون‌ ایرانی‌ تصویری‌ از امكان‌ ظهور و بروز هویت‌های‌ قومی‌ بوجود آورده‌ است.

همگام‌ با این‌ تحولات، در میان‌ نظریات‌ متعدد، هویت‌خواهی‌ قومی‌ موضوعیت‌ تازه‌ای‌ یافته‌ و مباحث‌ بسیاری‌ برانگیخته‌ است. در عصر استیلای‌ نظام‌های‌ كلان‌ ایدئولوژیك، اعم‌ از راست‌ و چپ، قومیت‌ گرایی‌ ایده‌ پیشامدرنی‌ از هویت‌ خواهی‌ سیاسی‌ تلقی‌ می‌شده‌ است. به‌ عبارتی‌ در هر دو منظومه‌ ایدئولوژیك‌ یاد شده‌ مقولاتی‌ نظیر پیشرفت، نوگرایی، آموزه‌های‌ ایدئولوژیك‌ عدالت‌ خواهی‌ و برابری‌طلبی، گسترش‌ حوزه‌ خصوصی، توسعه‌ سیاسی‌ و غیره‌ به عنوان عوامل‌ بسیج‌ كننده‌ ایدئولوژیك‌ مطرح‌ بوده‌اند. آنچه‌ این‌ همه‌ را به‌ رغم‌ تنوع‌ و تعارضات‌ درونی‌ با یكدیگر مشابه‌ می‌ساخت، دعوت‌ به‌ نوعی‌ همسان‌ سازی‌ فرهنگی، تحت‌ لوای‌ مفاهیم‌ نوین‌ ایدئولوژیك‌ بود كه‌ از حدود تعلقات‌ قومی‌ و منطقه‌ای‌ فراتر می‌رفت. نظریات‌ كلاسیك‌ قومیت‌ گرایی‌ نیز كم‌ و بیش‌ بر سرشت‌ پیشامدرن‌ پدیده‌ قومیت‌ تأكید داشته‌اند.

همه‌ این‌ها، اما در صحنه‌ عمل‌ موجب‌ بروز نگرانی‌های‌ گسترده‌ در عرصه‌ سیاسی‌ شده‌ است. تقریبا‌ً نزدیك‌ به‌ یك‌ دهه‌ است‌ كه‌ پرسش‌ از چند و چون‌ هویت‌ خواهی‌های‌ قومی‌ در ایران‌ و نحوه‌ پاسخ‌گویی‌ به‌ تقاضاهای‌ قومی‌ مورد توجه محافل‌ فرهنگی، سیاسی‌ و حتی‌ امنیتی‌ كشور قرار گرفته‌ است. هویت‌ خواهی‌های‌ قومی‌ در ایران‌ در چه‌ حد و گستره‌ای‌ امكان‌ گسترش‌ دارد؟ استراتژی‌های‌ فرهنگی‌ معطوف‌ به‌ یكسان‌ سازی‌ فرهنگی‌ در چارچوب‌ مفاهیمی‌ نظیر ملت‌ و امت‌ تا كجا امكان‌ تداوم‌ دارد؟ و...

برای‌ یافتن‌ پاسخی‌ درخور به این‌ پرسش‌ها،‌ یافته‌های‌ پژوهش‌ ملی‌ ارزش‌ها و نگرش‌های‌ ایرانیان، در كارگاه‌ پژوهشی‌ تحلیل ‌ شد و نتایج‌ آن‌ در قالب‌ كتابی‌ گرد آمد تا نتایج‌ علمی‌ این‌ تحلیل‌ در اختیار علاقه‌مندان‌ قرار گیرد.

 

باورهای‌ دینی‌ و نگرش‌ اجتماعی‌

هنگامی‌ كه‌ جهان‌ در سودای‌ تئوری‌ها و اندیشه‌های‌ كلاسیك‌ درباب‌ سكولاریزم‌ بود، انقلاب‌ اسلامی‌ به‌ وقوع‌ پیوست‌ و مصداق‌ عینی‌ نفی‌ این‌ تئوری‌ها شد. در واقع‌ این‌ انقلاب‌ نشان‌ داد باور به‌ اینكه‌ همواره‌ با گسترش‌ فرایندهای‌ مدرن،‌ دین‌ از عرصه‌ عمومی‌ به‌ حاشیه‌ رانده‌ می‌شود و به‌ تدریج‌ از اهمیت‌ این‌ نهاد مهم‌ اجتماعی‌ كاسته‌ می‌شود،  با واقعیت‌ جهان‌ سازگار نیست. مردم‌ ایران‌ به‌ رغم‌ داعیه‌ سكولاریست‌ها، در یك‌ فرایند انقلابی‌ و فراگیر، دین‌ را از حوزه‌های‌ فردی‌ و اجتماعی‌ به‌ عرصه‌ سیاسی‌ برده‌ و نظامی‌ دینی‌ شكل‌ دادند  و بر حاكمیت‌‌ معیارها و ارزش‌های‌ دینی‌ بر جامعه‌ تأكید كردند. اگر تقویت‌ دین‌ در حیات‌ اجتماعی‌ و برقرار كردن‌ دوباره‌ رابطه‌ میان‌ نهاد دین‌ و سیاست‌ مهمترین‌ بداعت‌ انقلاب‌ اسلامی‌ در عرصه‌ جهانی‌ بود، حدود تداوم‌ این‌ وضعیت‌ نیز مضمون‌ مهمترین‌ مباحث‌ در خصوص‌ نظام‌ سیاسی‌ برآمده‌ از انقلاب‌ در ایران‌ بوده‌ و هست.

چنین‌ موضوعاتی  لزوم‌ پژوهشی‌ دقیق‌ و واقع‌بینانه‌ در این‌ حوزه‌ را شكل‌ داد. تحلیلی‌ كه‌ بر اساس‌ پژوهش‌ علمی‌ و فراگیر انجام‌ شود، گزارش‌ باورهای‌ دینی‌ و نگرش‌ اجتماعی، تحلیلی‌ بر یافته‌های‌ پیمایش‌ ارزش‌ها و نگرش‌های‌ ایرانیان‌ در حوزه‌ دین‌ بوده‌ است.

 

نحوه‌ برخورد با معتادان‌

اعتیاد یكی‌ از مهمترین‌ چالش‌های‌ اساسی‌ جامعه‌ ایران‌ است‌ كه‌ بی‌تردید آسیب‌های‌ جبران‌ناپذیر و جدی‌ را به‌ ساختار اجتماع‌ وارد آورده‌ است. بخش‌ وسیعی‌ از نیروهای‌ موجود در جامعه‌ كه‌ می‌تواند برای‌ پیشبرد به‌ سوی‌ اهداف‌ عالی‌ مؤ‌ثر واقع‌ شود، به‌ علت‌ دامنگیر شدن‌ افراد جامعه‌ به‌ اعتیاد هدر می‌رود. حتی‌ بخش‌ قابل‌ توجهی‌ از نیروهای‌ اجتماعی‌ برای‌ مقابله‌ با این‌ معضل‌ از بین‌ می‌روند.

یكی‌ از پیامدهای‌ فردی‌ اعتیاد، بروز ناهنجاری‌ در افراد جامعه‌ است‌ كه‌ این‌ ناهنجاری‌ در جامعه‌ اشاعه‌ پیدا كرده‌ و باعث‌ بروز زمینه‌های‌ نامناسب‌ در پاسداشت‌ ارزش‌ها و هنجارها می‌شود. البته‌ اعتیاد به‌ تنهایی‌ موجب‌ بروز ناهنجاری‌ در فرد نیست. بلكه‌ زمینه‌ را برای‌ ایجاد انحرافات‌ و ناهنجاری‌های‌ گسترده‌ فراهم‌ می‌كند. از این‌ رو مقابله‌ با اعتیاد و ریشه‌كن‌ كردن‌ این‌ معضل‌ اجتماعی‌ یكی‌ از مهمترین‌ مباحث‌ موجود در جامعه‌ است.

بدیهی‌ است‌ كه‌ برای‌ مقابله‌ با این‌ معضل، می‌باید در ابتدا  درك‌ درست‌ و صحیحی‌ از این‌ ناهنجاری‌ اجتماعی‌ داشته‌ باشیم. یعنی‌ این‌ كه‌ معتاد را به‌ عنوان‌ یك‌ بیمار روانی‌ قلمداد كنیم‌ كه‌ نیازمند كمك‌ و حمایت‌ جامعه‌ است‌ و یا این‌ كه‌ به‌ عنوان‌ یك‌ مجرم‌ بدانیم‌ و معتادان‌ را افرادی‌ اصلاح‌ناپذیر دانسته‌ و آن‌ها را طرد كنیم.

نحوه‌ برخورد با معتادان‌ براساس‌ هریك‌ از تعاریف‌ فرض‌ شده، متفاوت‌ است‌ و راه‌حل‌های‌ مختص‌ به‌ خود را طلب‌ می‌كند. نحوه‌ برخورد با معتادان‌ كه‌ براساس‌ نتایج‌ پیمایش‌ ملی‌ ارزش‌ها و نگرش‌های‌ ایرانیان‌ (موج‌ دوم) و دركارگاه‌های‌ پژوهشی‌ بررسی‌ و تحلیل‌ شده، گزارشی‌ است آسیب‌ شناسانه‌ از‌ این‌ معضل‌ اجتماعی.

 

اعتماد به‌ نیروی‌ انتظامی‌

حفظ‌ امنیت‌ و ایجاد آرامش‌ در جامعه‌ یكی‌ از مهمترین‌ دغدغه‌های‌ مسؤولان‌ هر نظام‌ محسوب‌ می‌شود. بی‌تردید در جامعه‌ای‌ كه‌ افراد آن‌ از امنیت‌ و آرامش‌ برخوردار نباشند، چالش‌های‌ مهم‌ و اساسی‌ در بخش‌های‌ مختلف‌ آن‌ روی‌ خواهد داد. نیروی‌ انتظامی‌ به‌ عنوان‌ مهمترین‌ ارگان‌ در ایجاد امنیت‌ و حفظ‌ آرامش‌ در جامعه، وظیفه‌ای‌ مهم‌ را بر عهده‌ دارد. شاید رسالت‌ این‌ ارگان‌ به‌ نوعی‌ در تضاد هم‌ قرار گرفته‌ است. از سویی‌ نیروی‌ انتظامی‌ به‌ منظور تأمین‌ امنیت‌ و آرامش‌ اجتماعی، برخورد با ناهنجاری‌ها و قانون‌ گریزی‌های‌ اجتماعی‌ را در دستور كار دارد و از سویی‌ دیگر می‌بایست‌ با رفتار ملاطفت‌آمیز و مهرورزانه، در جلب‌ اعتماد و اطمینان‌ افراد جامعه‌ تلاش‌ كند.

مردم‌ نیز خواسته‌ یا ناخواسته‌ در ارتباطی‌ تنگاتنگ‌ با نیروی‌ انتظامی‌ قرار دارند و در جای‌ جای‌ این‌ كشور با افراد این‌ نیرو در تماس‌اند و به‌ همین‌ دلیل‌ بخش‌ وسیعی‌ از آرامش‌ خود را از حضور این‌ ارگان‌ و دسترسی‌ به‌ آن‌ها می‌دانند. بنابراین‌ حفظ‌ امنیت‌ و ایجاد آرامش‌ بیشتر، به‌ اعتماد افراد جامعه‌ نسبت‌ به‌ این‌ نیرو و رابطه‌ متقابل، درستكاری، بی‌طرفی‌ و حسن‌ظن‌ آن‌ها بستگی‌ دارد. قطعا‌ً وجود این‌ اعتماد از یك‌ سو، نشانه‌ عملكرد  قابل‌ قبول‌ آن‌ است‌ و از سوی‌ دیگر از وجود امنیت‌ و انسجام‌ اجتماعی‌ بالایی‌ حكایت‌ می‌كند. در این‌ گزارش‌ ضمن‌ توصیف‌ میزان‌ اعتماد مردم‌ به‌ نیروی‌ انتظامی، سعی‌ شده‌ با توجه‌ به‌ ویژگی‌های‌ فردی‌ و اجتماعی‌ پاسخگویان‌ و برخی‌ از متغیرهای‌ رفتاری‌ و نگرشی‌ آنان، تفاوت‌های‌ موجود در میزان‌ اعتماد پاسخگویان‌ به‌ نیروی‌ انتظامی‌ مورد توجه‌ بیشتر قرار گیرد.

 

موقعیت‌ اجتماعی‌ فرهنگی‌ مشهد

وضعیت‌ و موقعیت‌ شهر مشهد، در مقایسه‌ با سایر مراكز استان‌ها از لحاظ‌ معرف‌ها و متغیرهای‌ طرح‌ ملی‌ چگونه‌ است؟ چه‌ رابطه‌ای‌ بین‌ ابعاد گوناگون‌ نظام‌ شخصیت‌ بر اساس‌ داده‌های‌ تحلیل‌ شده‌ و مجموع‌ معرف‌های‌ آن‌ وجود دارد؟ به‌ عبارت‌ دیگر داده‌ها یا عوامل‌ نظام‌ شخصیت‌ چه‌ رابطه‌ای‌ با ستادهای‌ نظام‌ شخصیت‌ دارد؟

در این‌ گزارش‌ شهر مشهد به‌ عنوان‌ مركز استان‌ خراسان‌ (رضوی) در كنار سایر استان‌های‌ كشور مورد بررسی‌ قرار گرفته‌ است. گزارش‌های‌ اولیه‌ این‌ طرح‌ حاوی‌ تحلیل‌ توصیفی‌ تمام‌ معرف‌ها و متغیرهای‌ تحقیق‌ است‌ كه‌ در آن‌ها صرفا‌ً به‌ بیان‌ فراوانی‌ مطلق‌ و نسبی‌ هر یك‌ از مقوله‌های‌ مربوط‌ به‌ متغیرها پرداخته‌ شده‌ است.

هدف‌ از این‌ طرح‌ تعیین‌ موقعیت‌ فرهنگی‌ شهر مشهد از لحاظ‌ یكایك‌ معرف‌های‌ مربوط‌ به‌ نظام‌ شخصیت‌ در مقایسه‌ با سایر مراكز استان‌ها از طریق‌ آزمون‌های‌ آماری‌ و جداول‌ مقایسه‌ای‌ است و همچنین‌ تعیین‌ رابطه‌ عوامل‌ مختلف‌ اجتماعی، اقتصادی‌ و فرهنگی‌ با رتبه‌ موقعیت‌ فرهنگی‌ شهر مشهد.

این‌ تحقیق‌ فرضیاتی‌ داشته‌ است. از آن‌ جمله‌ این‌ كه، موقعیت‌ فرهنگی‌ مشهد بالاتر از شهرهای‌ همتراز جمعیتی‌ و پایین‌تر از شهرهای‌ كوچكتر است و بین‌ ستانده‌های‌ نظام‌ شخصیت‌ با داده‌های‌ نظام‌ شخصیت‌ همبستگی‌ دارد. آخرین‌ فرضیه‌ این‌ كه‌ تأثیر خرده‌ نظام‌ اقتصادی‌ بر شخصیت‌ فرهنگی‌ بیشتر از سایر خرده‌ نظام‌های‌ سیاسی‌ و فرهنگی‌ است.

براین‌ اساس‌ موقعیت‌ اجتماعی‌ فرهنگی‌ مشهد، به‌ عنوان‌ تحلیل‌ بر یافته‌های‌ پیمایش‌ ارزش‌ها و نگرش‌های‌ ایرانیان‌ در قالب‌ گزارش‌ از سوی‌ دكتر حسین‌ بهروان‌ مورد بررسی‌ قرار گرفته‌ است.

 

امید و نگرانی‌ در حوزه‌ دین‌

براساس‌ یافته‌های‌ پیمایش‌ ملی‌ ارزش‌ها و نگرش‌ها دین‌ و اخلاق‌ و سیاست، از مهمترین‌ بخش‌های‌ این‌ پژوهش‌ قلمداد شده‌ است. در این‌ گزارش‌ با  تحلیل‌ یافته‌ها، سعی‌ شده‌ است‌ تا تفسیرهایی‌ در مورد نتایج‌ به‌ دست‌ آمده‌ از پرسش‌هایی‌ كه‌ در حوزه‌ دین‌ صورت‌ گرفته‌ ارائه‌ شود. بی‌تردید توصیف‌ داده‌ها و تفسیر آنان‌ می‌تواند ما را در شناخت‌ دقیق‌تر مسائل‌ یاری‌ كند و با تكیه‌ بر آن‌ها نسبت‌ به‌ بحران‌های‌ پیش‌ رو‌ چاره‌اندیشی‌ كرد.

در این‌ تحقیق، سؤ‌الاتی‌ درباره‌ گرایش‌های‌ دینی‌ از قبیل‌ نگرش‌ها و تلقی‌ها از آفرینش، مبدا‡ خلقت‌ و معاد مطرح‌ شده‌ است. نتایج‌ به‌ دست‌ آمده‌ نشان‌ می‌دهند كه‌ خوشبختانه‌ این‌ نوع‌ نگرش‌ها وضعیت‌ مناسبی‌ دارند.

 

تجدید حیات‌ فرهنگی‌ بم؛ تدبیر ملی‌ مشاركت‌ جهانی‌

5 دی1382 ‌ بم‌ در یك‌ تكان‌ ناگهانی‌ زیر خروارها خاك‌ ناپدید شد و از آن‌ جز تلی‌ از خاك‌ چیزی‌ برجای‌ نماند. نه‌ دیگر از ستون‌های‌ ایستاده‌ و طاق‌های‌ هلالی‌ آن‌ خبری‌ بود و نه‌ از ارگ‌ كه‌ دیگر جز توده‌ای‌ مبهم‌ از خاك‌ها و خشت‌ها بود، اثری‌ به‌ جا ماند. صبح‌ روز بعد روزنامه‌ها از ساختن‌ دوباره‌‌ بم‌ نوشتند. شعارهای‌ بسیاری‌ از ادامه‌ زندگی‌ در بم‌ حكایت‌ می‌كرد و بر لزوم‌ هویت‌ بخشی‌ مجدد این‌ شهر. اما بعد از گذشت‌ ماه‌ها از این‌ حادثه، چه‌ اتفاقی‌ افتاده‌ است؟!

بلایای‌ طبیعی‌ به‌ دلیل‌ آثار فوری‌ خود بر كالبد مكان‌های‌ زندگی، اغلب‌ نگاه‌ها را به‌ تخریب‌ ساختمان‌ها و بناها و تأسیسات‌ جلب‌ می‌كنند و از تخریب‌ حیات‌ فرهنگی‌ و ساختارهای‌ اجتماعی‌ كه‌ به‌ تدریج‌ در گذر زمان‌ رخ‌ می‌نمایانند، سخنی‌ به‌ میان‌ نمی‌آید. تخریبی‌ چنان‌ عمیق‌ و گسترده‌ كه‌ یا ترمیم‌ناپذیر است‌ و یا برای‌ ترمیم، نیاز به‌ برنامه‌ای‌ مدون‌ و دقیق، زمانی‌ طولانی‌ و سرمایه‌ای‌ گزاف‌ دارد.

شاید از‌این‌رو است‌ كه‌ بسیاری‌ از پژوهشگران‌ و صاحب‌نظران، بازسازی‌ حیات‌ فرهنگی‌ شهرهای‌ زلزله‌ زده‌ را بسیار دشوارتر از بازسازی‌ حیات‌ مادی‌ آن‌ها می‌دانند و هر تأخیری‌ در انجام‌ آن‌ را فاجعه‌ بار قلمداد كرده‌اند.

حال‌ با توجه‌ به‌ این‌ نكته‌ بازیابی‌ هویت‌ تاریخی‌ یك‌ شهر همانند بم،‌ كه‌ هزاران‌ سال‌، پیشینه‌ فرهنگی‌ و اجتماعی‌ دارد، بازسازی‌ حیات‌ فرهنگی‌ آن، چگونه‌ انجام‌پذیر است.

این‌ گزارش‌ به‌ منظور یافتن‌ پاسخی‌ به‌ این‌ پرسش‌ و سؤ‌الاتی‌ دیگر به‌ طرح‌ نكاتی‌ بسنده‌ كرده، از مطالعه‌ فرهنگی‌ گذشته‌ و حال‌ بم‌ استنتاج‌ شده‌ و در دو بخش‌ ارائه‌ شده‌ است.

بخش‌ اول، با تأملی‌ بر تاریخ‌ بم، نگرش‌ها و رفتارهای‌ فرهنگی‌ مردم‌ و فضاهای‌ فرهنگی‌ آن‌ شهر، چنان‌ كه‌ بود با عنوان‌ "بم‌ شهری‌ كه‌ بود" و بخش‌ دوم‌ با عنوان‌ "بم‌ شهری‌ كه‌ باید" با گذاری‌ بر ویرانی‌های‌ زلزله‌ و رویكردهای‌ اساسی‌ در بازسازی‌ حیات‌ فرهنگی‌ بم‌ آن‌ چنان‌ كه‌ باید باشد.

 

سرمایه‌ اجتماعی‌ در ایران؛ تحلیل‌ ثانویه‌

پیمایش‌های1353 - 1382 ‌

تا به‌ امروز تلاش‌ بسیاری‌ از اندیشمندان‌ حوزه‌ اجتماعی، برای‌ برقراری‌ رابطه‌ای‌ دقیق‌ میان‌ آنچه‌ كه‌ سرمایه‌ اجتماعی‌ (روحیه‌ مشاركت‌ و هم‌ اندیشی‌ در میان‌ افراد جامعه) می‌نامند و توسعه‌ اقتصادی‌ و سیاسی‌ چندان‌ به‌ صورت‌ روشن‌ و مشخص‌ به‌ انجام‌ نرسیده‌ است. حتی‌ فرانسیس‌ فوكویاما با زیر سؤ‌ال‌ بردن‌ رویكرد سنتی‌ تقسیم‌‌بندی‌ كشورهای‌ جهان- ‌ مبتنی‌ بر درجه‌ رشد صنعتی‌ و میزان‌ مشاركت‌ دولت‌ در امور اقتصادی- ‌ طبقه‌ بندی‌ متفاوتی‌ براساس‌ میزان‌ سرمایه‌ اجتماعی‌ هر كشور ارائه‌ داد. او با تعیین‌ سطح‌ اعتماد میان‌ افراد جامعه‌ و نیز مشاركت‌ آن‌ها در تشكیل‌ گروه‌ها و انجمن‌های‌ شهروندی‌ كشورهای‌ جهان‌ را به‌ دو دسته‌ "كم‌ اعتماد" و "پر اعتماد" تقسیم‌ كرد. از سویی‌ دیگر پاتنام‌ از طریق‌ مطالعه‌ جامعه‌ آمریكا به‌ بررسی‌ ارتباط‌ میان‌ سرمایه‌ اجتماعی‌ و خصلت‌ دمكراتیك‌ رژیم‌ سیاسی‌ پرداخت.

اما اگر تلاش‌ در جهت‌ ترسیم‌ مجدد نقشه‌ جهان‌ براساس‌ نحوه‌ توزیع‌ سرمایه‌ اجتماعی‌ از محدوده‌ كشورهای‌ غربی‌ فراتر رفته‌ و بخواهد كشورهای‌ دیگر را نیز در بربگیرد، جایگاه‌ ایران‌ در این‌ نقشه‌ جهانی‌ كجا خواهد بود؟! پاسخ‌ به‌ این‌ سؤ‌ال‌ چندان‌ آسان‌ نخواهد بود چرا كه‌ شواهد مربوط‌ متناقض‌ می‌نمایند. برخی‌ از شواهد گویای‌ آنند كه‌ ایران‌ باید كشوری‌ پرسرمایه‌ اجتماعی‌ باشد، چرا كه‌ طی‌ ربع‌ قرن‌ گذشته‌ جامعه‌ ایران‌ شاهد مجموع‌ تحولاتی‌ بوده‌ است‌ كه‌ هر كدام‌ از آن‌ها می‌توانسته‌ موجب‌ افزایش‌ چشمگیر سرمایه‌ اجتماعی‌ باشد. یكی‌ از این‌ عوامل‌ اجتماعی‌ بی‌شك‌ وقوع‌ انقلاب‌ اسلامی‌ سال1357 ‌ است. عامل‌ دیگری‌ كه‌ می‌تواند موجب‌ افزایش‌ سرمایه‌ اجتماعی‌ شود، وقوع‌ جنگ‌های‌ ملی‌ است‌ كه‌ طی‌ آن‌ها افراد جامعه‌ آمادگی‌ بیشتری‌ برای‌ صرف‌ نظر كردن‌ از منافع‌ فردی خود در راه‌ آرمان‌های‌ اجتماعی‌ نشان‌ می‌دهند. اما عوامل‌ محدود كننده‌ سرمایه‌ اجتماعی‌ نیز در جامعه‌ ایران‌ وجود داشته‌اند. یكی‌ از مهمترین‌ این‌ عوامل، دشواری‌های‌ اقتصادی‌ است. همچنین‌ سیاست‌های‌ طرد گرایانه‌ نیز در زمره‌ عوامل‌ كاهش‌ سرمایه‌های‌ اجتماعی‌ محسوب‌ می‌شوند.

این‌ گزارش‌ امكان‌ قابل‌ توجهی‌ در اختیار می‌گذارد تا به‌ بررسی‌ روندهای‌ مسلط‌ اجتماعی‌ تأثیرگذار بر سرمایه‌ اجتماعی‌ در نزدیك‌ به‌ سه‌ دهه‌ اخیر بپردازد.

 

بررسی جامعه‌شناختی ارزش‌های اجتماعی در ایران‌

اگر ساختار ارزشی یك جامعه، براساس پژوهش علمی مورد كنكاش قرار گیرد، بی‌تردید، تصویری دوگانه بدست می‌آید. دریك‌سو، جامعه‌ای با ارزش‌ها و هنجارهای درست را با اعضائی كه به‌ آن‌ها معتقدند و عمل می‌كنند و درسویی‌دیگر، واقعیاتی زشت  را كه مبین، جامعه‌ای ضدارزشی است، پیش رویمان می‌گذارد.

آیا به تعبیر برخی از جامعه‌شناسان (به‌منظور زدودن گرد زشتی از جامعه) می‌توان ارزش‌های موجود در جامعه را عاری از واقعیت دانست و به این امر قائل شد كه ارزش‌ها واقعیاتی روان‌شناسانه و اخلاقی هستند كه در قلمرو مطالعات اجتماعی قرار نمی‌گیرند.

علی‌رغم اهمیتی كه ارزش‌ها در حوزه علوم اجتماعی و مشخصاً در دو رشته جامعه‌شناسی و روان‌شناسی اجتماعی دارد، از نظر موضوعی جایگاه چنان صریح و روشنی ندارد. شاید به همین دلیل بررسی در ارزش‌های اجتماعی در حوزه‌هایی مانند جامعه‌شناسی، روان‌شناسی اجتماعی و علوم‌تربیتی و شناخت آن به‌عنوان یك موضوع پژوهش میدانی، اتفاقاً جدید است.

در نظام فرهنگی كشور ما، ارزش‌های اجتماعی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

بنابراین فراهم‌آوردن مجموعه‌ای حاوی اطلاعات علمی موجود و قابل استناد  در زمینه ارزش‌ها به نحوی كه بتواند شناخت علمی بالنسبه منظمی را از این موضوع به دست دهد و راه را برای بررسی‌های میدانی بیشتر و دقیق‌تر در این زمینه هموار نماید، هدف گزارش حاضر است. بر این اساس هرچند كه محتوای اطلاعات علمی این گزارش از بررسی‌های سال‌های 74 و 79 و 1382 بدست آمده، اما تلاش شده كه در كنار آن هم زمینه‌های نظری موضوع ارزش‌های اجتماعی به اختصار مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد و هم از یافته‌های سایر مطالعات انجام شده در ایران استفاده شود.

مطالب این گزارش در سه بخش زمینه نظری، تجزیه و تحلیل اطلاعات و ضمائم شامل: نتیجه  بحث، پیشنهادات و منابع تنظیم شده است.

 

درك ایرانیان از عدالت اجتماعی‌

عدالت به‌عنوان یك مفهوم اجتماعی، مورد توجه بسیاری از صاحب‌نظران عرصه علوم اجتماعی بوده است.

پرداختن به مباحثی چون چگونگی توزیع امتیازها، پاداش‌ها و همه چیزهایی كه در جامعه وجود دارد، مبنایی برای سنجش میزان عدالت اجتماعی جامعه است.

بی‌تردید، شیوه خاصی كه به‌موجب آن این امتیازها، دارایی‌ها، منابع (ثروت، قدرت و منزلت) توزیع می‌شوند، بازتاب گسترده‌ای بر فرد و كلیت جامعه دارد. بنابراین ضرورت وضع قوانینی كه موجب توزیع عادلانه منابع مذكور در جامعه می‌شود، بسیار محسوس است. به‌ویژه این‌كه این شیوه توزیع تأثیر مستقیم و انكارناپذیر بر تلقی افراد از عدالت در جامعه دارد و برهمنوایی آنان در هنجارهای اجتماعی مؤثر است.

از سویی این ادعا وجود دارد كه هر اندازه جامعه‌ای منابع مادی و پاداش‌های معنوی را نابرابر توزیع كند متناسب با این نابرابری، ارزش‌های اساسی آن جامعه نیز توسط اعضایش كمتر پذیرفته‌شده و مورد احترام قرار می‌گیرد و در نتیجه افراد در چنین شرایطی كمتر حاضر می‌شوند در راه آرمان‌های جامعه فداكاری كنند.

طبیعی است مدیریت جامعه‌ای كه اعضایش حاضر به هزینه و فداكاری در راه دستیابی به اهداف بلند‌مدت و كوتاه‌مدت  آن نباشند و همچنین سازگاری كمتری داشته باشند چه اندازه دشوار  و پرهزینه خواهد بود.

اما مسأله صرفاً نحوه توزیع نیست بلكه درك و احساس عدالت و وفاق نظر در مورد تعریف عدالت نیز در شكاف مسأله عدالت اجتماعی خود را نشان می‌دهد. در این مورد دو ادعا وجود دارد. در ادعای اول باور بر این است كه عدالت به‌معنی اصول معتبر كلی است كه اعتبار جهانی دارد، نه اصول ویژه كه زمینه نهادی یا تاریخی - فرهنگی آن‌ها را اداره كند. به عبارت دیگر معیارهای عدالت از نظر عقلی توجیه‌شده و مستقل از زمان و مكان برای بشریت تجویز و تعریف می‌شوند. اما ادعای دوم زمینه اجتماعی را یك عنصر همه‌جا حاضر برای تعریف عدالت در نظر می‌گیرد. از این ادعا دو فرض كلی استنتاج می‌گردد. یك فرض این است كه اصول عدالت وقتی كه در چارچوب یك سنت سیاسی - اجتماعی خاص تشكیل می‌شوند مناسب‌تر از اصولی به‌نظر می‌رسند كه به‌وسیله جریان‌های بی‌طرف فرمول‌بندی یا منظم‌شده است. متناسب با این دیدگاه، اعتبار اصول عدالت به‌وسیله سازگاری آن‌ها با زمینه خاصی است كه در آن به‌كار برده می‌شوند. مثلاً اگر جامعه‌ای عدالت را در برابری می‌بیند به‌خاطر تناسب این معیار با نهادها، رسوم و ساختارهای آن جامعه است.

این گزارش، در قالب كارگاه پژوهشی، تحلیلی بر یافته‌های پیمایش ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان، به‌منظور درك عدالت در جامعه ایران صورت گرفته است.

سؤالاتی كه دراین‌باره طرح و برای یافتن پاسخ به آن تحلیل حاضر شكل گرفته عبارتند از:

1- میزان احساس عدالت در میان ایرانیان چقدر است و این احساس بر حسب ویژگی‌های جمعیتی، اقتصادی و اجتماعی افراد (متغیرهای زمینه‌ای) چگونه تغییر می‌كند؟

2- ایرانیان بر كدام معیار  و اصول عدالت بیشتر تأكید می‌كنند و تفاوت افراد در انتخاب این معیارها بر حسب ویژگی‌های جمعیتی، اجتماعی و اقتصادی چگونه است؟

3- ایرانیان باتوجه به ویژگی‌های جمعیتی، اجتماعی و اقتصادی خود نابرابری موجود را در مقایسه با گذشته چگونه ارزیابی می‌كنند؟

4- ایرانیان با توجه به ویژگی‌های جمعیتی، اجتماعی و اقتصادی روند نابرابری موجود را در آینده چگونه پیش‌بینی می‌كنند؟

5- در تغییرات احساس عدالت، انتخاب معیارهای عدالت و ارزیابی نابرابری موجود علاوه بر متغیرهای زمینه‌ای نقش كدام متغیرهای دیگر برجسته‌تر است؟

 

تحصیلات و تفاوت نگرشی‌

بررسی شاخصه تحصیلات در جامعه به عنوان یك مبنای نگرشی ضروری می‌نماید. این شاخصه كه در طول سال‌های اخیر، دچار دگرگونی و رشد فزاینده‌ای شده، بی‌تردید تأثیر انكار‌ناپذیری  بر نگرش اجتماعی افراد دارد. با نگاهی به پژوهش‌های انجام شده در سال‌های گذشته و مقایسه‌ای تطبیقی با وضعیت اجتماعی حاضر، می‌توان تفاوت نگرشی در میان افراد تحصیل كرده را به دست آورد. به عنوان مثال، در سال 1345، نسبت افراد بی‌سواد كشور به افراد دارای مدارك تحصیلی عالی، حدود 128 برابر بوده، در حالی كه این نسبت در سال 75 به حدود 4/4 برابر رسیده و به نظر می‌رسد كه در سال 85 نیز به كمتر از 2 برابر برسد.

با توجه به رویكرد جامعه نسبت به افراد تحصیل كرده در سال 1345 كه مفهومی از نخبگی را القاء می‌كرد، امروزه به دلیل گسترش تحصیلات عالیه، این رویكرد اجتماعی نزول كرده است. چرا كه در مفهوم نخبه، همواره قلتی وجود دارد و این قلت، یكی از شاخصه‌های این پدیده اجتماعی (نخبه) است.

اگر چه در سال‌های اخیر  گسترش فزاینده‌ مراكز علمی و دانشگاهی و تلاش افراد جامعه برای كسب دانش و تخصص، رشد افراد تحصیل كرده را در پی داشته است، اما این طبقه همچنان از نخبگان اجتماعی فاصله داشته و كمتر در مناسبات اجتماعی، تأثیر و نفوذ دارند. از سویی این موضوع كه دانش‌آموختگان به‌دلیل كسب مهارت و بهره‌گیری از دانش‌ها و علوم مختلف از قشر توده جامعه فاصله گرفته‌اند در مناسبات موجود بی‌تأثیر نبوده و با فرض فاصله از طبقه نخبگان اجتماعی، تأثیر ملموس و بسزایی در روند جامعه دارند و موجب ایجاد تفاوت‌هایی در نگرش‌های اجتماعی شده‌اند. این گزارش با بررسی این موضوع كه تحصیلات در تفاوت‌های نگرشی ایجاد شده چه نقشی دارند، بر مبنای یافته‌های پیمایش ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان شكل گرفته است.

 

شاخص‌های اجتماعی‌

پیمایش‌ ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان (موج دوم) یكی از جامع‌ترین و دقیق‌ترین پیمایش‌ها در نوع خود در ایران است. دقت این پیمایش را از خلال همبستگی‌ها و روابط میان متغیرهایی كه سنجیده شده‌اند، می‌توان دریافت. بنابراین یافته‌های این پیمایش به‌عنوان بخش قابل توجهی از داده‌ها و اطلاعات مبنایی مورد استفاده پژوهشگران و صاحب‌نظران و سیاستگزاران خواهد بود. پس ضرورت توصیف و تحلیل نتایج به‌منظور سنجش دقیق آن اجتناب‌ناپذیر است. در این گزارش یافته پیمایش ملی ارزش‌ها و نگرش‌ها مورد بحث بوده و توصیف و تحلیل آن،‌ به‌منظور یافتن پایگاهی علمی برای آنان انجام گرفته است. این گزارش در سه سطح به تحلیل نتایج بدست آمده پرداخته است:

در سطح اول نتایج خام پیمایش توصیف شده است كه عبارتند از ارائه جداول فراوانی در ارتباط با نظرات مردم در خصوص ارزش‌های خانوادگی، دینی، سیاسی، اجتماعی و غیره.

سطح دوم تحلیل، درك تفاوت‌ها برحسب متغیرهای مستقل است. ارائه شیوه‌های مختلف آماری چون جداول تقاطعی، آنالیز  واریانس و همبستگی سود جست و...

و سطح سوم كه به تحلیل تأثیر متغیرهای مستقل در كنار یكدیگر بر متغیرهای وابسته مربوط می‌شود.

پژوهش حاضر در مقام ارائه تحلیل سطح سوم است. بدین منظور ابتدا مجموعه‌ای از متغیرهای مستقل تعریف شده‌اند، سپس ذیل هر عنوان از موضوعات پیمایش كه در گزارش توصیفی آمده است، عامل یا عامل‌هایی متناسب تشكیل شده‌اند كه به تناسب همبستگی آن‌ها با متغیرهای تشكیل‌دهنده هر عامل، تعریف یا عنوان كلی عامل مشخص شده است. سپس متغیرها یا عوامل موجود در رابطه رگرسیونی با متغیرهای مستقل قرار گرفته‌اند و تأثیرات آن‌ها و میزان تبیین‌پذیری آن‌ها مشخص شده‌اند. در مرحله بعد كوشیده شده است كه تعداد عوامل كمتر شوند و در ذیل یك چارچوب كلی، روابط میان آن‌ها با متغیرهای مستقل و نیز با متغیرهای بینابینی معین شوند. در این قسمت تأثیر هر یك از متغیرهای مستقل نیز جداگانه جمع‌بندی شده است.

برای انجام تحلیل‌های سطح دوم نیز سه جدول ضمیمه ارائه شده است كه روابط همبستگی میان متغیرهای مستقل با یكدیگر و نیز متغیرها یا عوامل وابسته با هم و بالاخره همبستگی‌های وابسته و مستقل با هم نیز آورده شده است تا هر كس بتواند از روابط میان آن‌ها نیز استنباط‌های لازم را بنماید و نیازی به دسترسی به اطلاعات خام نباشد.

 

دگرگونی نگرش‌های اجتماعی‌

 بررسی پیمایش اجتماعی  در طول سه دهه‌

رفتارها و نگرش مردم در جامعه همواره دستخوش تغییر بوده است. این تغییرات موجب تحولات كلان اجتماعی در مقاطع مختلف تاریخی می‌شود. بسیاری از این تغییرات در رفتارها و نگرش‌های افراد جامعه، می‌تواند دارای دلایل گوناگون باشد. برخی از علل این تغییرات برونی بوده و خاستگاه آن خود جامعه است. مانند تغییر در شیوه معیشت، شهرنشینی، صنعتی‌شدن جامعه، افزایش سطح تحصیلات و حتی شكل‌گیری نحله فكری جدید در جامعه. برخی دیگر از علل این دگرگونی، به‌عوامل بیرونی بر می‌گردد، عواملی چون، نزدیكی فرهنگ‌ها، تأثیر فرهنگ‌های دیگر و ارتباطات گسترده فرهنگی میان دو كشور و...

بی‌تردید برای شناخت تحول نگرشی و رفتاری می‌توان از شیوه‌های مختلف سود جست و این شیوه‌ها متناسب با زمینه‌ای است كه قصد اندازه‌گیری تحول در آن وجود دارد. مثلاً برای سنجش تحول مذهبی ممكن است به آمار مراجعه‌كنندگان به مساجد و اماكن مذهبی یا هزینه‌هایی كه مردم صرف امور مذهبی خود می‌كنند، یا تحول در نهادهای مذهبی و دینی پرداخت، همچنین می‌توان با مراجعه به مردم به نحو مناسبی شاخص‌های دینی و مذهبی را در مقاطع گوناگون اندازه‌گیری كرد و نتایج را با یكدیگر مقایسه نمود.

 

شاخص‌های منطقه‌ای‌

تفاوت‌های ارزشی و نگرشی در مناطق مختلف كشور واقعیتی انكارناپذیر است. این تفاوت‌ها كه متأثر از عوامل گوناگون زیستی، قومی و فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی است، رویكرد‌های متفاوتی به‌وجود می‌آورد. بسیاری از صاحب‌نظران از این رویكردها به‌عنوان شكاف در ارزش‌ها و نگرش‌ها یاد كرده و درصدد ارزیابی وجوه گوناگون آنند. از جمله این‌كه، شكاف‌ها بیشتر در چه حوزه‌های نگرشی یا رفتاری هستند؟ شدت و مطلق این گوناگونی‌ها یا شكاف‌ها چقدر است؟ آیا تفاوت‌ها دارای توزیعی طبیعی هستند یا حالت قطبی دارند؟ منشأ این تفاوت‌ها چه عواملی می‌تواند باشد؟ آیا شكاف‌های درون منطقه‌ای بیشتر است یا میان‌منطقه‌ای؟ و بالاخره این‌كه در شرایط فرضی و با توجه به فرایندهای عمومی جامعه، آینده این شكاف‌ها چگونه خواهد بود؟ آیا در جهت‌ تعمیق شكاف‌ها حركت می‌كنیم یا به سوی تعدیل یا تخفیف آن‌ها گام برداشته می‌شود؟

با توصیف متغیرها بر حسب شهرهای مطالعه شده، روشن می‌شود كه شكاف‌های مذكور بیشتر در چه حوزه‌های نگرشی و رفتاری است و مطلق این شكاف‌ها چقدر است. برای به دست‌دادن معیاری جهت تعیین شدت این شكاف‌ها از ضریب پراكندگی و ضرایب مشابه استفاده خواهد شد. مقدار ضریب پراكندگی از تقسیم انحراف معیار بر میانگین متغیر به دست می‌آید كه در واقع انحراف، معیار متغیری با میانگین "یك" است، كه همین ویژگی این شاخص را برای مقایسه پراكندگی متغیرهایی با میانگین‌های گوناگون كارآمد می‌كند، زیرا ابتدا همه متغیرها را به متغیری با میانگین واحد تبدیل و سپس انحراف معیار آن‌ها را كه شاخص پراكندگی است اندازه می‌گیرد.

برای دستیابی به میزان قطبی بودن شكاف می‌توان با مشاهده نحوه توزیع فراوانی حول میانگین، استنتاج لازم را  به‌عمل آورد. منشأ تفاوت‌ها نیز به عوامل مختلفی بستگی دارد، بخشی از تفاوت‌ها ناشی از گوناگونی ویژگی‌های اقتصادی و اجتماعی میان مناطق مختلف است،  مثلاً مناطقی كه مردم آن دارای سطوح آموزشی یا درآمد بالاتری هستند، طبعاً به همین دلیل در برخی از زمینه‌ها متفاوت از دیگران می‌اندیشند یا رفتار می‌كنند. بخشی از تفاوت‌ها ناشی از گوناگونی مذهب، قومیت و زبان مردم مناطق مختلف است، همچنین بزرگی و كوچكی جمعیت هر منطقه نیز می‌تواند عامل مؤثری بر این گوناگونی‌ها باشد.

این گزارش براساس یافته‌های پیمایش ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان به تحلیل شاخصه‌های منطقی پرداخته است.

اگرچه پذیرفتن این نكته كه یافتن شكاف‌ها و تحلیل دقیق آن با موانع بسیاری روبه‌روست و ممكن نخواهد بود، اما براساس تحلیل یافته‌های پیمایش، می‌توان شناختی هرچند نسبی بدست آورد.

 

بررسی شاخص‌های شهروندی‌

همواره مطالعه شهروندی و شاخصه‌های مربوط به آن، برای شناخت جامعه و تحلیل رویكردهای اجتماعی، ضروری و اجتناب‌ناپذیر است. اما متأسفانه در حوزه جامعه‌شناسی بررسی این طبقه تا‌به‌حال چندان مورد توجه نبوده است. پژوهش در زمینه شاخص‌های‌ شهروندی و تحلیل آن به‌عنوان یك مفهوم، موقعیت اجتماعی و مجموعه‌ای از كردارهای سیاسی - فرهنگی، در ایران چندان انجام نگرفته است. بررسی شاخص‌های شهروندی به‌عنوان تحلیلی بریافته‌های پیمایش ملی‌ ارزش‌ها و نگرش‌ها، با تكیه بر داده‌ها و اطلاعات، شاید یكی از مهمترین تحلیل‌های صورت گرفته بر پیمایش ارزش‌ها و نگرش‌ها باشد.

این مطالعه، مشتمل بر دو بخش است: در بخش اول مفهوم شهروندی از دیدگاه كلی، از نظر علوم اجتماعی و از دیدگاه جامعه‌شناختی مورد بحث قرار گرفته و سپس تاریخچه شهروندی از یونان باستان تا عصر حاضر به‌اجمال مرور شده است. سپس به بررسی پدیده شهروندی مدرن پرداخته شده و مقولاتی چون نحوه تكوین، توسعه شهروندی، محتوا و اجزای حقوق و تعهدات شهروندی، سنخ‌شناسی‌شهروندی، زمینه‌های اعمال حقوق و تعهدات شهروندی، مسائل و مشكلات پیش روی شهروندی با توجه به پدیده جهانی‌شدن و در نهایت آینده شهروندی مورد بررسی قرار گرفته است.

در بخش دوم براساس یافته‌های پیمایش ملی ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان، به شهروندی در ایران توجه شده است. برای این كار ابتدا یك الگوی بررسی شاخص‌های شهروندی مدرن تدارك دیده شد.  این الگو با توجه به این واقعیت ساخته شد كه شهروندی در كشورهای صنعتی پیشرفته یك پدیده اجتماعی استقراریافته و نهادینه شده است، درحالی‌كه در كشورهای درحال‌توسعه یك موقعیت مورد تقاضا و در بهترین حالت یك پدیده درحال شكل‌گیری است.

بر این ‌اساس سعی شد الگوی مورد استفاده متناسب با شرایط اجتماعی یك جامعه درحال‌توسعه باشد. به این ترتیب یافته‌های مرتبط در قالب سه مقوله مهم "اجزای حقوق و تعهدات شهروندی"، "سنخ‌شناسی شهروندی" و "زمینه‌های اعمال حقوق و تعهدات شهروندی" بر حسب سن، جنسیت و میزان تحصیلات پاسخگویان مورد توصیف و تحلیل قرار گرفت و سپس با استفاده از نتایج حاصل روند احتمالی گسترش شهروندی در ایران طی سال‌های پیش‌رو بررسی گردید.

 

باورها و رفتارهای‌ مذهبی‌ در ایران1353 - 1379

مطالعه‌ درباره‌ تاریخ‌ ایران‌ پیش‌ از اسلام‌ و پس‌ از آن‌  همواره‌ مورد توجه‌ پژوهشگران‌ بوده‌ است. با ورود اسلام‌ به‌ ایران‌ و شكل‌گیری‌ مذهب‌ شیعه‌ در كشور این‌ بحث‌ها و بررسی‌ها حساسیت‌ بیشتری‌ نزد كاوشگران‌ مسائل‌ اجتماعی‌ یافته‌ است. موج‌ جدید مطالعات‌ درباره‌ نقش‌ مذهب‌ و علمای‌ شیعه‌ در جنبش‌های‌ اجتماعی‌ پس‌ از پیروزی‌ انقلاب‌ اسلامی، برخاست  و ایران‌ را مورد توجه‌ سایر كشورهای‌ جهان‌ قرار داد. با اوج‌گیری‌ جنبش‌های‌ اسلامی‌ در ایران‌ و حتی‌ فراتر از مرزهای‌ ایران‌ مناسبات‌ درونی‌ جامعه‌ شدیدا‌ً دچار تحول‌ و تغییر شد. دولت‌های‌ پس‌ از انقلاب‌ اسلامی‌ به‌ سرعت‌ دست‌ به‌ كار بازگرداندن‌ مذاهب‌ به‌ صحنه‌ نهادهای‌ اجتماعی‌ شدند. پروژه‌ اسلامی‌ كردن‌ جامعه‌ تغییرات‌ چشمگیری‌ در ساختار سیاسی، حقوقی‌، فرهنگی‌ و به‌ درجه‌ كمتری‌ اقتصادی‌ ایجاد كرد. دامنه‌ این‌ تغییرات‌ به‌ سرعت‌ از نهادهای‌ كلان‌ اجتماعی‌ عبور كرد و به‌ حوزه‌های‌ خصوصی‌تر و جزئی‌تری‌ همچون‌ معماری‌ ساختمان‌ها، نوع‌ موسیقی‌ مورد استفاده‌ مردم، نحوه‌ لباس‌ پوشیدن،‌ آرایش‌ شخصی‌ افراد و چگونگی‌ توزیع‌ دانشجویان‌ در كلاس‌های‌ درس‌ دانشگاه‌ها و نظایر آن‌ كشیده‌ شد. با تمام‌ این‌ مباحث، به‌ علت‌ عدم‌ دسترسی‌ به‌ آمار و داده‌های‌ صحیح‌ هنوز اهمیت‌ این‌ موضوع‌ به‌ صورت‌ تجربی‌ و علمی‌ مورد ارزیابی‌ قرار نگرفته‌ است‌

دوشنبه 25/9/1387 - 11:38
دانستنی های علمی

ویژه دفتر طرح‌های ملی

 

محسن گودرزی‌

طرح‌های ملی عنوان سه پژوهش است كه اجرای آن‌ها مطابق قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بر عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار گرفته و در قانون برنامه چهارم بر استمرار آن تأكید شده است. هدف اصلی این پژوهش‌ها شناخت روند‌های فرهنگی در جامعه ایران است. پیمایش ملی "ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان"، پیمایش ملی "رفتارهای فرهنگی ایرانیان" و طرح جامع آمارگیری "فضاهای فرهنگی ایران" عنوان این سه پژوهش است. بعدها پیمایش ملی "تحولات فرهنگی ایرانیان" نیز به این مجموعه اضافه شد.

یافته‌های طرح‌های ملی نشان می‌دهند كه مردم در باره خود، جامعه و آینده آن چگونه می‌اندیشند، چه آرزوهایی دارند و تا چه حد از زندگی فردی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی خود رضایت دارند (پیمایش ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان)، میزان و نحوه استفاده از كالاها و خدمات فرهنگی در بین گروه‌های مختلف اجتماعی (اعم از گروه‌های سنی، جنسیتی، قومیتی، مراتب مختلف پایگاه اجتماعی و...) چگونه است (پیمایش رفتارهای فرهنگی ایرانیان)، و امكانات فرهنگی كشور شامل امكانات كالبدی، تجهیزات فیزیكی، نیروی انسانی و نیز میزان استفاده از فضاها و امكانات در چه وضعیتی قرار دارند (فضاهای فرهنگی ایران).

از آنجایی كه یكی از اهداف طرح‌های ملی شناخت روندها و تحولات فرهنگی و اجتماعی است، تكرار پژوهش‌ها در مقاطع زمانی معین مورد تأكید قرار گرفته است تا امكان شناخت تغییرات فرهنگی در طول زمان مهیا ‌شود.

این نوع پژوهش‌ها چندین دهه است كه در كشورهای دیگر انجام می‌شود ولی در ایران این مطالعات پیشینه چندانی ندارند و تعداد آنها بیش از یكی دو مورد نیست و آنها نیز به دلیل عدم استمرار قادر به ترسیم روندها نیستند.در جامعه‌ای چون ایران كه شتاب تغییرات در آن بسیار است، و چهره جامعه به سرعت دگرگون می‌شود، چنین مطالعاتی از اهمیت بیشتری برخوردار است. نبود این نوع مطالعات موجب شده جامعه از گذشته خود تصویر پژوهشی نداشته باشد. در این شرایط، خاطرات و تجربیات شخصی جایگزین این تصویر پژوهشی شده‌اند كه به دلایل مختلف از اعتبار علمی برخوردار نیستند.

در باره این طرح‌ها به چند نكته اشاره می‌شود:

1- هدف طرح‌های ملی كه از نوع پیمایش‌های عمومی است، شناخت وضعیت عمومی نگرش‌ها و رفتارهای جامعه است. این نوع مطالعات شناخت وسیع، تعمیمی و پهنانگر از وجوه مختلف اجتماعی و فرهنگی به دست می‌دهد. این نوع مطالعات هم با مطالعات مبتنی بر روش‌های كیفی و هم با مطالعات پیمایشی كه بر یك موضوع متمركز است و اغلب از نظریه خاصی تبعیت می‌كند، تفاوت دارد. پیمایش‌های عمومی به چندین موضوع می‌پردازد و از نظریه‌ای خاص تبعیت نمی‌كند.

2- در كشور ما پژوهش به ویژه پژوهش‌های اجتماعی و فرهنگی هنوز اعتبار لازم را نزد مدیران جامعه به دست نیاورده است. حتی نزد همكاران پژوهشی با سلیقه متفاوت روش‌شناختی نیز از كارایی لازم برخوردار نیست. طبیعی است در این شرایط اعتبار بخشیدن به پژوهش تنها با اتكاء به دقت‌های روش‌شناختی میسر نیست، گرچه وجود آن شرط لازم اعتبار بخشیدن به كار است. با توجه به این كه یافته‌های پیمایش‌ها می‌تواند در سیاست‌گذاری دستگاه‌های مختلف فرهنگی و اجرایی مورد استفاده قرار گیرد، ایجاد اعتماد در بین استفاده كنندگان باید جزیی از روش اعتبار بخشی باشد. راه ایجاد اعتماد جز از طریق مشاركت نیست. از این رو، تلاش شد تا در سازمان اجرایی و مراحل انجام تحقیق از مشاركت فعال كارشناسان دستگاه‌های مختلف و جامعه علمی بهره گرفته شود.

3- اهمیت نهایی پیمایش‌های عمومی در شناخت روندهای اجتماعی و فرهنگی است. بر این اساس، به وجوه بنیادی و پایدار و نه وجوه روزمره و گذرا پرداخته شده است. از این منظر، بین پیمایش عمومی و نظرسنجی تفاوت گذاشته شده است.

سیاست‌های كلان طرح‌ها در این شماره نشریه بطور مستقل بیان شده است و در اینجا از اشاره به آن می‌گذرم. اجرای پیمایش‌های عمومی آثار بسیاری داشت كه به مهم‌ترین آنها اشاره می‌كنم و شرح تفصیلی آن را در همین شماره مشاهده می‌كنید.

1- شاید برای نخستین بار باشد كه تحقیقات اجتماعی به صورت مشاركتی و با نظم زمانی معین صورت می‌گیرد. این روش، می‌تواند به عنوان یكی از روش‌های مهم در سیاست‌گذاری و مدیریت تحقیقات مورد توجه قرار گیرد.

2- نتایج تحقیقات وتحلیل‌های ارائه شده در بیش از 200 عنوان كتاب منتشر شده‌اند. روال معمول مدیریت پژوهشی در كشور چنین است كه بیش از هر چیز توجه خود را به مرحلهِ تدوین طرح تفصیلی متمركز می‌كند و كمترین میزان توجه را به بخش انتهایی تحقیق دارد. معمولاً بعد از انجام تحقیقات كار خاتمه یافته تلقی می‌شود و گزارش تحقیقات در چند نسخه محدود تكثیر می‌شود. این امر تحقیق را از حوزه عمومی دور می‌كند و امكان ارزیابی آن را محدود می‌كند. انتشار نتایج در قالب كتاب تحقیق را در دسترس افراد بیشتری قرار می‌دهد و از این طریق امكان ارزیابی، نقادی و اصلاح آن را ممكن می‌سازد.

3- نبود پیشینه كافی در اجرای پیمایش‌های عمومی در كشور ایجاب می‌كند كه تجربه موجود در اختیار دیگران قرار گیرد تا امكان انباشت دانش و تجربه فراهم شود. معمولاً در باره نحوهِ انجام تحقیق در مراحل مختلف گزارشی منتشر نمی‌شود و این خود كار ارزیابی را دشوار می‌كند. به همین منظور، در طرح‌های ملی مجموعه اقدامات و تصمیمات پژوهشی، مستندسازی شد و نتایج آن در قالب گزارش‌های فنی منتشر شدند. علاوه بر این، مجموعه‌ای از متون و فیلم‌های آموزشی نیز تهیه شد كه در اختیار عموم است. تمام این‌ها امكان ارزیابی و نقد طرح‌های ملی را میسر می‌سازد.

4- یكی از مشكلات اجرای پیمایش‌های عمومی كمبود نیروی انسانی ماهر و توانا (اعم از مجری، سرپرسشگر، پرسشگر و مانند آن) در مراحل مختلف است. این مشكل هنگامی كه به سطح شهرهای كوچك و روستاها نزدیك می‌شویم، بیشتر مشهود است. در عین حال، بكارگیری نیروی ثابت برای منطقه با توجه به تكرار تحقیق در مقاطع زمانی یك یا دو ساله توجیه اقتصادی نداشت. از این رو، در هر استان از یك محقق دانشگاهی و دارای تجربه در انجام پیمایش دعوت به همكاری شد و سازمان پرسشگران منطقه زیرنظر مجری تشكیل شد. برای آن كه این سازمان ثبات نسبی داشته باشد، كلیه پیمایش‌ها از طریق این سازمان انجام شد. از طرف دیگر، با معرفی این سازمان به دستگاه‌هایی كه قصد انجام پیمایش داشتند، تداوم آن بیشتر تضمین شد. در نتیجه اجرای چند باره پیمایش و نیز انجام آموزش‌های استاندارد از طریق فیلم‌های آموزشی به تدریج سازمان انسانی آموزش‌دیده و مجربی در زمینه پیمایش شكل گرفت كه اكنون به عنوان مهم‌ترین سرمایه اجتماعی و فرهنگی در تحقیقات اجتماعی به شمار می‌رود.

این سیاست‌ها در كنار اقداماتی كه در همین شماره از آن سخن رفته است موجب شد طرح‌های ملی با دقت علمی شایسته پیش رود و به عنوان مهم‌ترین تجربه كشور در زمینه تحقیقات اجتماعی شناخته ‌شود. كاری كه بیش از هر چیز مرهون روش جمعی و مشاركتی در انجام تحقیق است.

 

دوشنبه 25/9/1387 - 11:34
دانستنی های علمی

 فرارسیدن عید ولایت، عید غدیر خم را به همه عاشقان ولایت تبریک عرض می نماییم. 

دوشنبه 25/9/1387 - 11:17
دانستنی های علمی
آینه پژوهش
زیبایی در قلب کسی که مشتاق آن است روشن تر می درخشد تا در چشمان کسی که آن را می بیند.

گزارش معاون پژوهشی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در مراسم هفته پژوهش سال 1387

معاون محترم پژوهشی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در مراسم گرامی داشت هفته پژوهش پس از عرض تبریک به مناسب میلاد مسعود امام هادی (ع) و عید غدیر خم حساسیت مقطع زمانی پیش رو و فرصت های ایجاد شده در خصوص تولید علم دینی و لزوم تحقق نهضت نرم افزاری مورد توجه مقام معظم رهبری را مورد تاکید قرار دادند . ایشان ضمن اشاره به توفیق پژوهشگاه در تربیت پژوهشگران حرفه ای و متخصص در علوم انسانی و علوم دینی ، آمادگی پژوهشگاه و پژوهشگران تربیت یافته این مرکز را  جهت ورود کارشناسی به عرصه های اجتماعی و اجرایی کشور اعلام نمودند. دکتر محمد فتحعلی­خانی با  معطوف نمودن توجه حضار به لزوم رعایت اقتصاد پژوهش ،  رعایت بهداشت پژوهش و حرکت قانون مدار و فرایند محور را مورد تاکید قراردادند و اذعان داشتند حوزه ستادی معاونت پژوهشی در راستای امر سیاستگذاری با استعانت از پتانسیل علمی و مدیریتی موجود در شورای پژوهشی پژوهشگاه، مرحله نهادینه نمودن قوانین و مقررات پژوهشی را پشت سر می گذارد و با رویکرد اصلاح،تکمیل و روانسازی بر فرایندهای پیشین پژوهش، می کوشد تا نهایت ظرافت را در استاندارد سازی پژوهش و تسهیل امر پژوهش اعمال نماید. عضو هیئت علمی گروه فلسفه و کلام پژوهشگاه در خصوص انتظارات جامعه علمی کشور از اعضای هیئت علمی پژوهشی، اظهار داشتند : باید تلاش کنیم اعضای هیئت علمی پژوهشی با تصدی مدیریت طرح های پژوهشی علاوه بر افزایش بازدهی تحقیقات، ضریب نفوذ پژوهش را در  جامعه ارتقاء دهند. ایشان در پایان برخی شاخص های انتخاب پژوهشگران برگزیده را بیان نمودند و ضمن ارائه گزارشی از عملکرد معاونت پژوهشی پژوهشگاه در سال گذشته از تمامی دست اندرکاران امر پژوهش اعم از مدیران و کارشناسان پژوهشی این معاونت قدردانی کردند: برخی دستاوردهای معاونت پژوهشی پژوهشگاه در یک سال منتهی به آذرماه سال 1387: 1.       توجه اکید به اقتصاد پژوهش و ارتقاء سطح بهره وری پژوهش؛2.       رشد کمی آثار پژوهشی پژوهشگاه ؛3.       بهبود هرم هیئت علمی پژوهشگاه؛4.       افزایش سطح کمی  و کیفی منابع کتابخانه ای پژوهشگاه؛5.       برگزاری و تداوم دوره های آموزشی در مقطع دکتری؛6.    اخذ مجوز ایجاد دو دوره جدید در مقطع دکتری و رایزنی در خصوص برگزاری دوره های تحصیلات تکمیلی در مقطع کارشناسی ارشد؛7.       کاهش کمی نیروهای ستادی و ارتقاء سطح کیفی و تخصصی ایشان ؛8.       تسریع و تسهیل فرایندهای پژوهشی؛9.       انعقاد حدود 10 تفاهم نامه همکاری با مراکز دانشگاهی، پژوهشی و نهادهای اجرایی؛10.   اخذ اولویت های پژوهشی سازمانها و نهادهای اجرایی؛11.   اطلاع رسانی در خصوص کنفرانس ها،همایش ها و نشست های علمی ؛12.   مشارکت علمی و مالی در برگزاری بیش از 12 عنوان همایش های ملی و بین المللی؛13.   شناسایی مراکز همسو با پژوهشگاه و اعلام آمادگی جهت همکاری؛14.  فراهم نمودن مقدمات حضور اعضای هیئت علمی و محققان پژوهشگاه در همایش علمی و بین المللی برگزار شده در کشورهای آلمان، انگلیس، مالزی و هند.

یادداشتی به بهانه هفته پژوهش

اینک که در آستانه نهمین دوره بزرگداشت هفته پژوهش قرار داریم با نگاهی تحلیلی وضعیت فعلی و واقعیتهای موجود پژوهش در ایران را به نقد كشیده و در چند کلام تحلیل خود را متوجه برخی پیامدهای منفی حاصل از عدم توجه به وضعیت پژوهش و محققان معطوف می نمایم. در آستانه هفته بزرگداشت پژوهش در کشور و در حالی که برخی از مسوولان با خوشحالی از بودجه یک درصدی پژوهش سخن به میان می آورند و شعار تکریم پژوهشگران را سر می دهند نگاه به برخی از واقعیتها نشان می دهد که پژوهش و پژوهش محوری چندان مورد تکریم قرار نمی گیرد. بررسی علمی و دقیق بودجه صرف شده پژوهش به طور کلی در استان مازندران نشان داده است که در سال گذشته تنها 18 صدم درصد به پژوهش اختصاص یافته است و در دیگر استانها نیز با کمی تغییر وضع به همین منوال است. از طرف دیگر مدیران دستگاههای اجرایی که می گویند بدون پژوهش تصمیم گیری نکنیم، در عمل در جلسات مهم تصمیم گیری، مدیر بعضا کم سواد نیم ساعت حرف می زند اما به متخصص و پژوهشگر تنها چند دقیقه کوتاه و در حد حداکثر دو سه دقیقه فرصت داده می شود که صحبت کند و نظر بدهد و سرانجام تصمیمی دیمی و خلق الساعه و بدون کار کارشناسی گرفته می شود که بعضا در اجرا با مشکل مواجه می شود. در موقعی که نیز می خواهیم از پژوهشگر تجلیل کنیم با دادن دو یا سه سکه ناقابل ازآنان تقدیر می کنیم در حالیکه در بین پژوهشگران دانشگاههای دولتی و یا برخی مراکز تحقیقاتی دولتی دانشمندانی هستند که در سطح جهان مطرح می باشند و تنها به دلیل عشق و علاقه ای که به میهن عزیز دارند اقامت در کشور را برگزیده اند و عمرشان را صرف پژوهش در جهت پیشرفت کشور و تعلیم جوانان و آینده سازان می کنند. اما اگر قرار بود مثلا از یک ورزشکار تجلیل کنیم جایزه ده ها میلیونی برای او در نظر می گرفتیم و اتومبیل گران قیمت به وی هدیه می کردیم. متاسفانه هنوز كاستیهای بسیاری به چشم می خورد كه این كاستیها پیامدهای منفی بی شماری از جمله كندی در توسعه یافتگی و نیز از دست دادن متخصصان (فرار مغزها) را به دنبال خواهد داشت.امروزه در گستره جهان نبردی خاموش و آرام در عرصه فكر و فرهنگ بین كشورهای توسعه یافته و جوامع در حال توسعه استمرار دارد. در این نبرد نابرابر و نامرئی، بازنده محتوم كشورهای جهان سوم و برنده و پیروز كشورهای توسعه یافته می باشند. رمز كامیابی و موفقیت كشورهای توسعه یافته را باید در توجه جدی به مقوله پژوهش و جذب بی دردسر سرمایه های انسانی جوامع دیگر دانست. امروزه تقدیس پژوهش و تكریم پژوهشگر عامل ربایش مغزها و جذب متفكران و اندیشمندان جهان شده است. در ایران نیز به دلیل عدم توجه به پژوهش و عدم بهره گیری كاربردی از نتایج پژوهشهای انجام شده و بویژه نداشتن ساختار منظم پژوهشی، پدیده شوم از دست دادن دانشمندان و پژوهشگران با شدت هرچه تمامتر ادامه داشته است بطوریكه گفته می‌شود ایران بالاترین رقم فرار مغزها در جهان را به خود اختصاص داده است. طبق آمارهای منتشره در سال 82 تعداد فیزیكدانان برجسته ایرانی مقیم خارج کشور دو برابر فیزیكدانان متخصص ایرانی داخل کشور و به همین ترتیب تعداد پزشكان ایرانی مقیم فقط در اروپا دو برابر پزشكان شاغل در كشور هستند . توجه به این آمارها و واقعیتهای موجود در عرصه های جهانی نشانگر آن است كه كشورهای توسعه یافته، ربایش سرمایه های فكری جوامع دیگر را در سر لوحه استراتژیهای سیاسی خود قرار داده و تلاش می كنند تا با یك جنگ پنهان، كفه ترازو را همچنان به نفع خود سنگین داشته و از ظهور قدرتهای صنعتی جدید جلوگیری نمایند. به عقیده نگارنده عوامل ذیل می توانند در توسعه فرهنگ پژوهش محوری و نیز حفظ نخبگان موثر باشند البته مشروط بر اینکه نگرش مثبت و حوصله و استمرار را فراموش نکنیم ! 1- ایجاد ساختار منظم و منسجم مدیریت پژوهش و بهسازی مستمر آن. 2- تنوع بخشیدن به منابع مالی در زمینه تحقیقات و اختصاص عادلانه بودجه های تحقیقاتی به بخشهای مختلف آموزشی و تحقیقاتی. 3- تقویت اعتماد به تحقیق و ارزشمندی نتایج آن نزد تصمیم گیرندگان و مسوولین ذیربط. 4- ایجاد سازوكارهای مناسب جهت مشارکت هر چه بیشترتولیدكنندگان و مصرف كنندگان پژوهشها در تمام طول اجرای پروژه های تحقیقاتی. 5- ایجاد سازو كارهای مناسب جهت حل مشكلات اقتصادی، معنوی و فرهنگی متخصصان و محققان به منظور تشویق آنهابه عدم مهاجرت به كشورهای توسعه یافته. 6- اشاعه یافته های پژوهشی و سهولت دستیابی به نتایج آن توسط متقاضیان واقعیت این است كه در كشور ما هنوز عزم ملی برای پژوهش بوجود نیامده است و حتی تلاشها و نگرشهای فعلی نیز جوابگوی نیازهای تحقیقاتی نمی باشد. نگارنده: محمد تیموری

هفته پژوهش گرامی باد

 

هفته پژوهش بر اندیشمندان و خردمندان عرصه علم و دین مبارک باد

دوشنبه 25/9/1387 - 11:16
شهدا و دفاع مقدس
خبرگزاری مهر "
 
تاریخ دفاع مقدس زبانزد همه قرون و اعصار خواهد شد
ساری - خبرگزاری مهر: آیت الله هاشمی رفسنجانی با اشاره به رشادتهای رزمندگان در طول دوران دفاع مقدس اظهار داشت: تاریخ دفاع مقدس در همه اعصار آینده زبانزد عام و خاص خواهد شد.

به گزارش خبرنگار مهر در ساری، رئیس مجلس خبرگان رهبری عصر امروز در یادواره سرلشکر پاسدار محمد حسن قاسمی طوسی  و 181 شهید منطقه دشت نکا در جمع مردم این مناطق در روستای "طوس کلا" افزود: به خاطر رشادتها، ایثارگریها، مردانگیها و فداکاریهای سربازان دلاور این خطه از ایران اسلامی بوده که مازندران به خطه قهرمان پرور و شهید پرور تبدیل شده است.

وی خاطرنشان کرد: شهدا حادثه ای بس عظیم در تاریخ انقلاب اسلامی پدید آورده که این رشادتها در تاریخ جهان به عنوان افتخاری جاویدان برای ملت ایران خواهد بود.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اینکه افتخار امروز ایران به خاطر شهدا و حضور پرشور خانواده های آنهاست، تصریح کرد: شهدای کشور سرمایه های تاریخی و اسطوره های واقعی عشق، ایثار، شهادت و از خودگذشتگی بودند.

هاشمی رفسنجانی با بیان اینکه شهید واژه ای برگزیده و مورد وثوق خداوند باری تعالی است یادآور شد: اگر چه خون شهیدان برای خانواده او داغدار است ولی افتخار آن از رنجش دوری شهید بسیار بالاتر است.

رئیس مجلس خبرگان رهبری در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه دشمن همچنان به دنبال کمرنگ کردن حضور مردم در صحنه های تاریخی کشور است اظهار داشت: هنوز هم دشمن در صدد پیگیری خصومتهایی است که از دوران انقلاب و جنگ تحمیلی برای ملت ایران در نظر گرفته است.

وی با تقدیر از حضور مردم "طوس کلا" برای بزرگداشت آرمانهای خون پاک شهدا اظهار داشت: مادامی که عاشورا در تاریخ اسلام زنده است خون پاک شهید در جهان روشن و جاودان است.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه ملت بزرگ ایران در طول دوران انقلاب و دفاع مقدس توانسته 200 هزار شهید را تقدیم اسلام و انقلاب کند خاطرنشان کرد: مازندران توانسته با پرورش فداکاران بزرگی چون سردار شهید طوسی نقش عظیمی را در انقلاب اسلامی ایران ایفا کند.

هاشمی رفسنجانی  افزود: مازندران در تمام تاریخ خود یکی از مراکز مهم تسخیرناپذیر ایران بوده است و خداوند همه نعمتهایش را به این نقطه از زمین عطا کرده است.

رئیس مجلس خبرگان رهبری همچنین به شکل گیری حکومت علویان در استان مازندران در دوران اسلام اشاره کرد و گفت: غیرت، حمیت، مردانگی و رشادت مردم مازندران در ایران زبانزد است.

وی با بیان اینکه مردم مازندران همیشه ثابت قدم، مرید و عاشق اهل بیت بودند یادآور شد: در سفرهایم به هر یک از نقاط دور افتاده و روستاهای محروم کشور شاهد رشادت، مردانگی، صبوری و پایداری عظیم ملت ایران هستم و این امر هر بار برای بنده واضح تر می شود.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام به نقش مردم مازندران پس از انقلاب و حضور آنان در صحنه های مختلف حماسی و عبادی اشاره کرد و گفت: مردم مازندران اکنون نیز تامین کننده تغذیه بیشتر مردم نقاط کشور هستند.

وی با بیان اینکه مازندران به واسطه طبیعت سبز خود همچنان از فقر صنعتی رنج می برد افزود: مسئولین باید توجه خود را نسبت به آبادانی و افزایش اشتغال این خطه از کشور بیشتر کنند.

هاشمی رفسنجانی با اشاره به افتتاح تنها یک سد برای تامین آب کشاورزی مردم روستاهای استان در دوران سازندگی اظهار داشت: متاسفانه از آن دوران تا کنون مشکل تامین آب کشاورزی مردم استان در فصل شالیزاری و فقدان سدهای مورد نیاز رفع نشده است.

رئیس مجلس خبرگان رهبری همچنین به پیشنهادی مربوط به احداث کانال آبهای سطحی از آستارا تا ترکمن صحرا در دوران سازندگی اشاره کرد و گفت: در صورتی که مسئولین بتوانند این طرح را در استانهای شمالی پیاده سازی کنند بسیار از مشکلات مربوط به منابع آبی استان رفع خواهد شد.

آیت الله نورالله طبرسی نماینده ولی فقیه در مازندران نیز ضمن خیر مقدم به رئیس مجلس خبرگان رهبری اظهار داشت: ایشان از مفسران قدیمی هستند که از مهدویت و شیعه علی (ع) در جهان دفاع کرده است.

به گفته وی هاشمی شخصیت ارزنده جهانی، فرد متفکر جهان اسلام، مردی با دیانت، شجاعت و جسارت بوده و همچنان با تبعیت از رهبری و عشق ورزیدن به رهبری در راستای سازندگی و آبادانی ایران اسلامی تلاش دارد.

مازندران در طول انقلاب اسلامی و دفاع مقدس 10 هزار شهید و 30 هزار جانباز را تقدیم اسلام و انقلاب کرده است.

يکشنبه 24/9/1387 - 18:51
دانستنی های علمی
 
 
قم - خبرگزاری مهر: پیکر شهید جواد فیض مشکینی فرزند مرحوم آیت الله مشکینی رئیس فقید مجلس خبرگان رهبری که از جانبازان هشت سال جنگ تحمیلی بود صبح فردا در قم تشییع می شود.
به گزارش خبرنگار مهر در قم، شهید حاج جواد مشکینی از شهریور ماه سال 64 از طریق بسیج به جبهه های حق علیه باطل اعزام شد و به مبارزه با متجاوزین پرداخت و از حریم دین مبین اسلام دفاع کرد.

وی با حضور در لشکر 17 علی بن ابیطالب(ع) به مجاهدت و ایثار پرداخت و در جزیره مجنون مورد اصابت ترکش از ناحیه سر قرار گرفت و به درجه رفیع جانبازی نایل آمد.

وی که در طول دوران کودکی و نوجوانی در کنار پدر بزرگوارش آیت الله العظمی مشکینی (ره) مبارزه با رژیم منحوس پهلوی و روزهای تبعید پدر را تجربه کرده بود با آغاز جنگ تحمیلی در دوران جوانی وارد پیکار با دشمنان نظام جمهوری اسلامی شد و به دفاع و پاسداری از ارزشهای انقلاب اسلامی پرداخت.

شهید جواد مشکینی پس از اتمام جنگ نیز در کنار پدر شریفشان در راستای ترویج ارزشهای اسلامی گام برداشت و تلاش کرد تا پاسدار خون شهدای انقلاب و هشت سال دفاع مقدس باشد.

وی بعد از سالها تحمل رنج و مرارت ناشی از مجروحیت شب گذشته دعوت حق را لبیک گفت و شربت شهادت را نوشید و به دیدار حق شتافت.

مراسم تشییع پیکر این شهید سرافراز فردا صبح ساعت 10 از مقابل مسجد امام حسن عسگری(ع) به سمت حرم برگزار و در گلزار شهدای قم به خاک سپرده خواهد شد.

همچنین مراسم بزرگداشت ایشان نیز فردا شب بعد از نماز مغرب و عشا در مسجد امام حسن عسگری(ع) برگزار می شود.

يکشنبه 24/9/1387 - 18:49
اخبار
درگفتگو بامهر:
 
سخنگوی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) با انتقاد از سکوت شرم آور بیشتر کشورهای عربی در برابر محاصره ظالمانه نوار غزه تاکید کرد که محاصره غزه یک محاصره صهیونیستی-آمریکایی است که به خواست ابومازن و با کمک اعراب اعمال می شود.

"فوزی برهوم" در گفتگو با خبرگزاری مهر درباره دلایل طفره رفتن مصر از بازگشایی گذرگاه رفح با وجود افزایش درد و رنج مردم نوار غزه گفت: گذرگاه رفح یک گذرگاه فلسطینی- مصری است و بسته بودن آن هیچ توجیهی ندارد و حاکمیت بر آن هم باید مصری- فلسطینی باشد.

وی خاطرنشان کرد: مصر باید گذرگاه رفح را باز کند، زیرا مسائل اخلاقی، اسلامی و عربی باید بر هرگونه توافق میان این کشور و طرف دیگر ( در اشاره به رژیم صهیونیستی) ارجحیت داشته باشد.

برهوم درباره نقش کشورهای عربی در تداوم محاصره غزه اظهار داشت : بدیهی است که محاصره در درجه اول، محاصره فلسطینی است؛ زیرا محمود عباس با شکست محاصره غزه موافقت نمی کند و دوست دارد با کمک اسرائیل، دولت مردمی حماس را که برآمده از انتخابات دموکراتیک است با تشدید محاصره سرنگون کند و همچنین این محاصره، محاصره آمریکایی صهیونیستی است.

 

سخنگوی حماس درباره مشارکت برخی کشورهای عربی در تشدید محاصره غزه مانند بستن گذرگاه رفح و اجازه ندادن به حجاج فلسطینی برای سفر به عربستان به مهر گفت: شکستن محاصره نوار غزه صرفا به یک تصمیم عربی و به طور مشخص از سوی مصر نیاز دارد، زیرا کشورهای عربی و به ویژه مصر می توانند گذرگاه رفح را باز کنند و محاصره را بشکنند تا کاروانهای کمکهای بشردوستانه از تمام کشورهای جهان از راه مصر وارد این منطقه شود.

وی با ابراز تاسف از موضع مصر افزود : اما مصر همچنان بر بسته ماندن گذرگاه رفح پافشاری می کند و اجازه ورود کمکهای بشردوستانه را نمی دهد؛ کشورهای عربی در نشست دو سال پیش تصویب کردند چهارصد میلیبون دلار به مردم غزه و معالجه بیماران کمک کنند، بنابراین مسئله بسیار بدیهی این است که اگر کشورهای عربی به ویژه مصر بخواهند محاصره غزه را بشکنند، قطعا در مدت چند ساعت قادر به این کار خواهند بود، اما به نظر می رسد ترس کشورهای عربی از آمریکا و اسرائیل مانع تصمیم آنها برای شکستن محاصره غزه است.

برهوم با انتقاد از انفعال کشورهای عربی و همراهی برخی از آنها با رژیم صهیونیستی تصریح کرد : کشورهای عربی باید به جای ملاحظات سیاسی و منافع دیگران، مسائل اخلاقی، اسلامی و عربی و منافع ملت فلسطین را در نظر بگیرند و با شکستن محاصره غزه، سبب تقویت پایداری مردم فلسطین در نوار غزه و کرانه باختری شوند، اما متاسفانه همچنان شاهد به اهتزار درآمدن پرچم رژیم صهیونیستی در برخی کشورهای عربی و رفت و آمدهای مقامهای این کشورها به اسرائیل هستیم و این کشورها باید با قطع روابط خود با اشغالگران، آنها را برای پایان دادن به محاصره غزه تحت فشار قرار دهند.

سخنگوی حماس در پایان گفتگو با مهر، اظهارات خصمانه زیپی لیونی وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی مبنی بر لزوم بیرون راندن فلسطینی های ساکن مناطق اشغالی 1948 از این مناطق را نشان دهنده خوی تجاوزکارانه و وحشیانه رژیم اشغالگر قدس در برابر ملت فلسطین و تاکید این رژیم متجاوز بر ادامه سیاستهای کشتار و ویرانگری در مناطق فلسطینی دانست.

يکشنبه 24/9/1387 - 18:47
اخبار
گفتگو با شورای جهانی کلیساها-4
مدعیان دروغین معنویت نباید پرچم صلح را به دوش بکشند
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی معیارهای زندگی مسالمت‌آمیز را احترام متقابل ادیان به یکدیگر دانست و گفت: اسلام دین خشونت نیست و آنانی که با فتنه، وسوسه و دسیسه، تحقق معنویت، ‌عدالت و حقیقت را با مشکل مواجه می‌کنند حق ندارند پرچم صلح و آزادی را به دوش بکشند.

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام سیدمهدی خاموشی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در پنجمین نشست دینی مرکز گفتگوی ادیان با شورای جهانی کلیساها با عنوان "دین و زندگی مسالمت آمیز" به تشریح همزیستی مسالمت آمیز از دیدگاه قرآن پرداخت .

وی گفت: نگاه قرآن به انسانها نگاهی محترمانه و توأم با توحید است چرا که قرآن برترین انسانها را نزد خدا با تقواترین آنها می داند که در مسیر خدا حرکت می کنند. در نگاه اسلام باید ارتباط میان دو نفر زیردست و بالادست (حاکم و محکوم) ارتباطی عزت‌ مدارانه باشد.

حجت الاسلام خاموشی اظهار داشت: نگاه خدا به انسان و نوع ارتباط انسانها با یکدیگر و جوامع دیگر نگاهی عزت مدارانه است چرا که خدا، خود را عزیز و برتر می داند و این نگاه عزت مدارانه به رسول خدا و متدینان دین مبین اسلام نیز سرایت می کند. بنابراین هر نوع ارتباط بین حاکمان با مردم، افراد جوامع با یکدیگر، قدرتمندان با ضعیفان نیز باید توأم با عزت باشد.

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی با تأکید بر اینکه در قرآن کریم نمی توان آیه ای یافت که بگوید شما زیر بار ظلم بروید، گفت: قرآن و اسلام ستم و ظلم بر یکدیگر را نفی می کنند و بر ارتباط مبتنی بر عزت مداری تأکید و ارتباط سلطه جویانه را غیر قابل قبول می داند.

حجت الاسلام خاموشی دین اسلام را دینی عاری از خشونت معرفی و یادآور شد: دین مبین اسلام دینی است که انسانها را به حلم، حکمت، تدبر، تعقل، تفکر، احسان، صلح و آزادی دعوت می کند، البته صلحی که بر پایه حقیقت، عدالت و معنویت باشد.

وی تصریح کرد: زمانی می‌توان به صلح پایدار رسید که افق فکر و فرهنگ پایدار شود.

" خبرگزاری مهر
يکشنبه 24/9/1387 - 18:45
اخبار
 
تولید رایانه هایی که به درخت تبدیل می شوند!
محققان شرکتی رایانه ای در کشور ایرلند موفق به تولید اولین رایانه قابل تجزیه زیستی جهان شدند که نسبت به رایانه های رایج کم مصرف تر بوده و از ضایعات چوبی تولید شده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، اولین رایانه قابل تجزیه زیستی جهان با نام "یامکو" (iameco) از صفحات چوبی که از خرده و تراشه های چوبی صنعتی شکل گرفته بودند در شهر دوبلین تولید شد.

 

 

مخترعان این رایانه در توضیح به وزیر علوم و نوآوری ایرلند اعلام کردند که در صفحات چوبی استفاده شده در تولید این رایانه، بذر درختان بومی قرار داده شده است. در این صورت زمانی که این سیستم به عنوان زباله در زمین دفن شود چوبها به تدریج مرطوب و پوسیده شده و بستری مناسب را برای رشد بذرهایی که در چوب قرار گرفته اند ایجاد کرده و در نهایت دفن هر یک از این رایانه ها منجر به تولد چندین درخت در جهان خواهد شد.

به گفته مسئولان شرکت میکروپرو هدف از تولید چنین سیستمی، تولید رایانه ای سالم تر، کم مصرف تر و ارزانتر بوده است که تاثیر کمتری بر روی محیط زیست داشته و به راحتی قابل بازیافت باشد.

در عین حال میزان مصرف انرژی یامکو تنها یک سوم از میزان انرژی مصرفی رایانه های معمولی بوده و چوب قابل تجزیه می تواند به راحتی در تولید تمامی قطعات رایانه مانند نمایشگر، کیس، ماوس و صفحه کلید مورد استفاده قرار گیرد.

بر اساس گزارش ارث تایمز، شرکت میکروپرو اعلام کرد گسترش چنین نوآوری در سطح جهانی می تواند تعداد انتخاب مصرف کنندگان را در برگزیدن محصولات دوستدار محیط زیست افزایش داده و در عین حال به شیوه ای جدید در کاهش آلودگی محیط زیست موثر واقع شود.

يکشنبه 24/9/1387 - 18:42
دانستنی های علمی

،سخت مشغول کار بود در معدن نمک با خویشانش که سنگی بزرگ از بالای کوه فروغلتید و او را برای همیشه خاموش کرد.

سال ها زیر سنگ باقی بود اما نمک بدنش را از فرسودگی حفظ کرد. تا همین چند سال پیش که اخلاف کارگرش در معدن نمک چهرآباد زنجان او را پیدا کردند و سپردند به موزه.

پیرمرد الان 1700 ساله است ...خوب بخوابی پدربزرگ

يکشنبه 24/9/1387 - 16:26
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته