• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1028
تعداد نظرات : 105
زمان آخرین مطلب : 3474روز قبل
اطلاعات دارویی و پزشکی

مصرف متعادل میوه‌ها در طول روز بویژه در میان وعده‌ها، از بروز خستگی‌های زودهنگام جلوگیری می‌کند و این امر خود سبب افزایش راندمان فکری و کاری افراد می‌شود.

مینا نوروز حقی، کار‌شناس تغذیه گفت: حجم معده بعد از صرف غذا کاملا اشغال شده است و معده پر و سنگین است، بنابراین خوردن میوه به این سنگینی دامن می‌زند و در عمل هضم مشکل ایجاد می‌کند، پس بهتر است ۱ تا ۲ ساعت پس از صرف غذا میوه مصرف شود.

 وی ادامه داد: البته برخی افراد به علت عدم حساسیت گیرنده‌های انسولین، پرخوری و یا تحریک پذیری پانکراس، بعد از خوردن غذا تمایل به مصرف ماده شیرین دارندن که به این افراد توصیه می‌شود بعد از صرف غذا به جای مصرف شیرینی، مربا از میوه استفاده کنند.

نوروز حقی تصریح کرد: در ضمن خوردن میوه و یا ساندویچ‌های سبک به مقدار کم در میان وعده‌ها، باعث کاهش ولع افراد برای وعده بعد می‌شود و از افت فشار خون و خستگی زودهنگام جلوگیری می‌کند و به این ترتیب راندمان فکر و کار را افزایش می‌دهد و از رفتارهای تنش زای فرد با دیگران جلوگیری می‌کند.

باشگاه خبرنگاران

چهارشنبه 2/11/1392 - 10:20
سلامت و بهداشت جامعه

!

‌یک متخصص تغذیه در کردستان گفت: صبحانه وعده‌ای است که باید در اول وقت و به صورت کامل خورده شود.

معمولاً کسانی که در صبحانه رژیم غذایی مناسب را مصرف نمی‌کنند، در طول روز دچار کسالت و گرسنگی می‌شوند. وی صبحانه را مهمترین وعده غذایی در طول روز دانست و تأکید کرد: افراد در فاصله زمانی بیدار شدن تا زمان نهار، به حداقل 300 تا 400 کالری نیاز دارند، لذا نباید به هیچ عنوان وعده غذایی صبحانه را حذف کرد.

این متخصص تغذیه، با بیان اینکه پروتیئن یکی از منابع اصلی است که باید در صبحانه گنجانده شود، تصریح کرد: پروتئین دیرتر از کربوهیدرات هضم می‌شود، به همین دلیل لازم است، افراد در صبحانه خود حتماً یکی از اقلام شیر، تخم مرغ و یا نان سبوسدار را بگنجانند.

 محمدی با بیان اینکه صبحانه باید در اول وقت صرف شود، اذعان کرد: به دلیل فاصله زمانی زیاد با شام خوردن صبحانه باید در ابتدای روز صورت گیرد تا بتوان انرژی بدن را در طول مدت تأمین کرد. وی با بیان اینکه مصرف پنج گرم فیبر در هنگام صرف صبحانه مفید است، گفت: جذب فیبر در کنار مصرف شیرینی در صبحانه، سرعت هضم غذا را کاهش می‌دهد و از بروز گرسنگی زود هنگام جلوگیری می‌کند.

این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه بسیاری از افراد در وعده صبحانه خود چربی‌ها را حذف می‌کنند، توصیه کرد: نباید به طور کامل چربی را حذف کرد، لذا بجای استفاده از فرآوردهای لبنی بدون چربی می‌توان از نوع کم چرب آن استفاده کرد. وی با تأکید بر اینکه اولین وعده روز باید کامل باشد، گفت: این وعده غذایی باید تا حد امکان غنی بوده و برای تأمین ویتامین‌ها و املاح معدنی آن به میزان کافی میوه و آب نیز مصرف شود.

محمدی در پایان خاطرنشان کرد: افراد باید خوردن صبحانه را جدی بگیرند و به هیچ عنوان آن را به تعویق نیندازند، زیرا این اقدام منجر به کاهش کارآیی بدن و در نهایت ضعف عمومی بدن، بی حالی و به تبع آن بروز مشکلات روحی و عصبی در افراد خواهد شد.

ایسنا

چهارشنبه 2/11/1392 - 10:19
سلامت و بهداشت جامعه

؟!

مصرف مواد غذایی مفید و مناسب در داشتن خواب راحت شبانه موثر است.

محققان دریافتند ساعت کاری زیاد، خوردن مواد غذایی نامناسب، یک جا نشستن و بی‌تحرکی مانع خواب خوب و راحت است. مطالعات انجام شده نشان داده است عادات غذا خوردن تا حد زیادی در خواب شبانه افراد تاثیرگذار است.

کارشناسان استرالیایی اظهار کردند: خوردن یک موز یا نوشیدن یک لیوان شیر در داشتن خواب راحت شبانه موثر است و این در حالی است که خوردن غذاهای تند و یا مصرف کافئین خواب افراد را مختل می‌کند.

نوشیدن شیرگرم قبل از خواب به افراد در راحت خوابیدن کمک می‌کند. کلسیم موجود در شیر اثری آرام‌بخش بر روی سیستم عصبی دارد. گیلاس نیز منبع طبیعی ملاتونین در مغز است که چرخه خواب و بیداری بدن را تنظیم می‌کند.

خوردن گیلاس یک ساعت قبل از خواب به ویژه گیلاس‌های ترش می‌تواند به داشتن خواب بهتر کمک کند.

موز هم منبع غنی از پتاسیم و منیزیم است. این میوه سرشار از آهن، ویتامین B6، کربوهیدرات‌ها و فیبرهای رژیمی نیز است.

همشهری

چهارشنبه 2/11/1392 - 10:18
اطلاعات دارویی و پزشکی

!

گیاهی است نسبتاً کوچک با ارتفاعی حدودا 15 تا 40 سانتی‌متر که در طب سنتی ایران، به عنوان تقویت‌کننده و آرام‌بخش دردهای معده کاربرد زیادی داشته، به‌طوری‌که دم کرده این گیاه برای سوء هاضمه همراه با نفخ و کاهش اسید معده مفید دانسته شده است.

وزارت بهداشت از پژوهش‌هایی خبر داد که نتایج آن بر تأثیرات مثبت گیاه بومادران بر کاهش عوامل تهاجمی و آسیب‌رسان به معده گواهی می‌دهد.

عصاره گیاه بومادران با تقویت عوامل محافظت‌کننده مخاط معده، کاهش ترشح اسید، افزایش موکوس، تضعیف عوامل تهاجمی و آسیب‌رسان، کاهش تولید رادیکال‌های آزاد و افزایش ترکیبات آنتی اکسیدان در پیشگیری از ایجاد زخم معده تاثیرات مثبتی دارد.

نتایج تحقیقات انجام گرفته نشان می‌دهد که عصاره آبی-الکلی گیاه بومادران اثر قابل توجهی بر زخم معده ناشی از ایندومتاسین در موش صحرایی دارد. این اثرات عمدتاً با کاهش اسید، افزایش ترشح مخاط (موسین) و افزایش عوامل آنتی اکسیدان در بافت معده انجام می‌گیرد.

بومادران گیاهی است نسبتاً کوچک با ارتفاعی حدودا 15 تا 40 سانتی‌متر که در طب سنتی ایران، به عنوان تقویت‌کننده و آرام‌بخش دردهای معده کاربرد زیادی داشته، به‌طوری‌که دم کرده این گیاه برای سوء هاضمه همراه با نفخ و کاهش اسید معده مفید دانسته شده است.

 تنها گفتن این که یک گیاه بر روی یک بیماری خاص مؤثر است کافی نبوده و باید در تهیه یک داروی گیاهی نوع مواد مؤثر، مقدار، فرمولاسیون و مکانیسم اثر آن‌ها ذکر و عوارض جانبی آن نیز مورد توجه قرار گیرند.

ابتدا با استفاده از داروی ایندومتاسین در موش‌ها، زخم معده ایجاد شد و سپس اثر درمانی و در ادامه اثر پیشگیری‌کننده تجویز گیاه بومادران بعد و قبل از ایجاد زخم معده مورد بررسی قرار گرفت که طی آن اثرات مثبت درمانی این گیاه روشن و در بررسی پاتولوژیک نیز بهبود زخم مشاهده شد.

این گیاه را علف هزار برگ هم می نامند. این گیاه معطر دارای اسانس، اینولین و کمی تانن است و در کشورهای اروپایی به عنوان دارو برای قطع تب استفاده می شود.

- این گیاه بطور خاص تب بُر است. ضماد آن جهت درد سینه مفید است. بُخور و جوشانده آن برای درمان زکام مفید است، پس در زمان سرماخوردگی بسیار مفید است.

- ادرار را زیاد می کند، در نتیجه برای سنگ های کلیه مفید است.

 - باد شکن است.

- ماساژ دادن محل درد با روغن بومادران یا گذاشتن سوخته آن بر روی محل زخم ، موجب تسکین درد و جلوگیری از خونریزی می شود.

- در قدیم ضماد بومادران یعنی برگ های تازه آن را که با روغن ترمس ( باقلای مصری ) مخلوط بوده ، بر روی محل کچلی یا روی صورت مردان جوان برای رویش مو قرار می دادند.

- جوشانده سرشاخه گلدار آن برای رفع دردهای قاعدگی مفید است.

- ضماد بومادران برای درد سینه و انواع سردرد استفاده می شود. نام لاتین این گیاه برگرفته از نام آشیل، قهرمان افسانه‌ای یونان است.

گفته می‌شود در دوران نبردهای تروآ (حدود ۱۲۰۰ سال قبل از میلاد) از بومادران برای درمان زخم و جلوگیری از خونریزی و عفونت استفاده می‌شد. ضمناً این گیاه در دورة ساکسون‌ها برای دفع چشم بد به کار می‌رفت و نیز در مراسم سحر و جادو هم از آن استفاده می‌شد. نام مرسوم آن یعنی «خون دماغ» کاربرد سنتی بند آورنده خونریزی آن را بیان می‌کند.

جام نیوز

چهارشنبه 2/11/1392 - 10:17
اطلاعات دارویی و پزشکی

!

مختصص دندانپزشکی کودکان گفت: ترکیبات قطره آهن کودکان به گونه ای است که هنگام برخورد با دندان ها موجب تیرگی آن ها می شود اما باعث پوسیدگی دندان ها نمی شود.

دکتر ˈسعید باقیˈ در مطلبی که در سامانه اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی منتشر شد عنوان کرد : والدین تصوّر می کنند بر اثر استفاده از قطره آهن دندان کودکشان پوسیده می شود در صورتی که هیچ دلیل علمی وجود ندارد که قطره آهن باعث این امر می شود.

وی افزود: پوسیدگی دندان در کودکانی اتفاق می افتد که بهداشت دهان و دندان آن ها توسط والدین رعایت نمی شود و یا از میان وعده های پوسیدگی زا مانند چیپس، پفک،کیک و بیسکویت به صورت متناوب استفاده می کنند. وی اضافه کرد: قطره آهن ترکیبی است که از شش ماهگی تا دو سالگی طبق نظر پزشک تجویز می شود و قبل از آن نیز آهن مورد نیاز به وسیله شیر مادر تأمین می شود.

وی افزود: برای جلوگیری از تغییر رنگ دندان ها موقع مصرف قطره آهن باید قطره عقب دهان ریخته شود و سپس با آب به کودک در فرو بردن آن کمک کنند و بعد از آن دندان ها به دقت تمیز شود. این متخصص دانپزشکی کودکان تأکید کرد: والدین باید مراقب باشند در صورتی که کودکشان شیر خشک مصرف می کنند قطره آهن را در شیشه شیر نریزند و برای اینکه قطره را راحت تر به فرزندشان بدهند آن را با یک قاشق آب میوه به نوزادشان بدهند.

وی در خصوص اینکه قطره آهن را می توان با آبمیوه به کودکان خوراند، افزود: این کار باعث می شود تا طعم تلخ آهن احساس نشود و ویتامین C موجود در آبمیوه ها باعث جذب بیشتر آهن در معده و تغییر رنگ کمتر دندان ها می شود.

مکمل آهن ترکیبی مهم در ساختار هموگلبین گلبول های قرمز خون است که نقش اکسیژن رسانی را بر عهده دارد و در صورت کمبود آهن در بدن باعث کاهش رشد طبیعی (قد وزن)، بهره هوشی، قدرت یادگیری، قدرت مقاومت بدن در برابر بیماری ها می شود و خستگی زودرس، احساس ضعف و بی حالی و کم اشتهایی از دیگر عوارض آن می باشد.

 

ایرنا

چهارشنبه 2/11/1392 - 10:16
سلامت و بهداشت جامعه

!

گروهی از متخصصان اطفال در آمریکا هشدار دادند که زنان باردار، نوزادان و کودکان به هیچ‌وجه نباید شیرخام که غیرپاستوریزه و غیرهموژنیزه است، مصرف کنند.

کمیته بیماری‌های عفونی و کمیته تغذیه در «آکادمی پزشکان اطفال» آمریکا اعلام کرد: فروش شیر، پنیر و سایر لبنیات غیرپاستوریزه باید در این کشور ممنوع شود زیرا مصرف آن خطر ابتلا به عفونت‌های خطرناک را در مصرف‌کنندگان بالا می‌برد.

 طبق گزارش این دو کمیته، حداقل 97 درصد محصولات لبنی مصرفی در آمریکا پاستوریزه می‌شوند اما در برخی از ایالت‌ها فروش شیر غیرپاستوریزه همچنان قانونی است. شیرخام می‌تواند حامل باکتری‌های خطرناکی چون E.coli و سالمونلا ناشی از حیوانات بیمار و یا تماس با کود آلوده باشد.

با وجود خطراتی که مصرف شیرخام و غیرپاستوریزه برای سلامتی دارد برخی گروه‌ها همچنان تاکید دارند که مصرف شیرخام با کاهش خطر ابتلا به آلرژی و آسم مرتبط است.

پزشکان همچنین خاطر نشان کردند این ادعا که شیرخام حاوی مواد مغذی است و با پاستوریزه کردن آن، این مواد از بین می‌رود تایید نشده است.

مرکز کنترل و پیشگیری امراض آمریکا اعلام کرد: از سال 1998 تا 2011 میلادی، 148 بیماری مرتبط با مصرف شیرخام یا محصولات شیرخام گزارش شده که به بستری شدن 284 نفر و مرگ دو نفر منجر شده است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، علاوه بر نوزادان و زنان باردار مصرف شیرخام بر سلامت افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند و نیز بر سلامت افراد مسن تاثیر منفی دارد.

ایسنا

چهارشنبه 2/11/1392 - 10:15
اطلاعات دارویی و پزشکی

!

با اضافه شدن ۵هزار و ۵۰۰ نفر به بیماران دیالیزی تعداد این بیماران به ۲۴هزار نفر رسید.

فیلتر بدن را دریابید

آمارهای دقیقی در مورد روند بیماری‌های کلیوی در کشور وجود ندارد ولی با هر پزشکی که صحبت می‌کنید خبر از روند رو به افزایش آن می‌دهد.

چندی پیش محمدرضا گنجی، رئیس انجمن نفرولوژی ایران با استناد به تحقیقی گفت: تحقیقی که به‌صورت آزمایشی در روستاهای بندر‌ترکمن روی 50 هزار خانوار انجام دادیم نشان داد که 20 درصد از این افراد نارسایی مزمن کلیه دارند و از دیابت خود بی‌اطلاع بوده‌اند.

پزشکان معتقدند که شیوع نارسایی‌ کلیه از دیابت بیشتر است و امکان دارد ‌ نارسایی‌ کلیه در همان موقع تهدید‌کننده نباشد اما خطر بیماری‌های قلبی و عروقی را بیشتر کرده و سکته‌های قلبی و مغزی را افزایش می‌دهد.

بنابراین افزایش آگاهی مردم می‌تواند در کاهش خطرات بیماری‌های کلیوی مؤثر باشد. این در حالی است که بیماران دیالیزی حدود 80 درصد هزینه‌های درمانی را خود پرداخت می‌کنند و دولت هنوز میزان بیمه بیماران مبتلا به نارسایی مزمن و پیوند کلیه را افزایش نداده است. کار اصلی کلیه دفع سموم بدن است.

مهم‌ترین این سموم نمک و آبی است که از عروق به‌دست می‌آید. کلیه طی فرایندی پیچیده این دو را ترکیب کرده و به شکل ادرار از بدن خارج می‌کند. اگر این سموم بیشتر از حد معمول باشند می‌توانند به کلیه آسیب وارد کنند؛ مثلا مصرف بیش از اندازه نمک و مسکن‌هایی که دفع کلیوی دارند باعث کم‌کاری کلیه می‌شود.

دکتر مقداد طباطبایی، متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و تناسلی در پاسخ به این سؤال  که آیا نوع و کیفیت آب تأثیری در میزان شیوع بیماری‌های کلیوی خصوصا تولید سنگ دارد، گفت: چندین مقاله بسیار مهم RCT (معتبرترین مقالات پزشکی که بالاترین شواهد پزشکی را دارد) نشان می‌دهد برخلاف تصور عموم نوع آب تأثیری در افزایش سنگ‌های کلیوی ندارد.

موارد اصلی که در تولید سنگ تأثیر دارد شامل ژنتیک (در ایجاد دسته‌ای خاص از سنگ‌ها)، محیط گرم (نقاطی که آب و هوای گرم‌تری دارد و میزان مصرف آب پایین است)،میزان بالای مصرف نمک (بیش از 80 درصد از سنگ‌های کلیه ناشی از مصرف بیش از اندازه نمک است) و مصرف بیش از اندازه مواد پروتئینی به‌خصوص گوشت قرمز و مشکلات مادرزادی (فرد به‌دلیل بیماری‌های متابولیک توانایی دفع املاح را ندارد) می‌شود.

وی در مورد انواع سنگ‌ها گفت: کسانی که بیماری‌های ژنتیک و متابولیک دارند سنگ‌ها سیستینی تولید می‌کنند. کلیه کسانی که مصرف بیش از اندازه پروتئین دارند سنگ‌های اسیداوریکی ایجاد می‌کند. کسانی که بیماری‌ نقرس دارند عمدتا از این نوع سنگ‌ها هم دارند. درصد زیادی از کسانی که سنگ کلیه دارند، به‌دلیل مصرف زیاد نمک (سدیم و پتاسیم) سنگ‌های کلسیم- اگزالاتی تولید می‌کنند.

انواع سنگ کلیه

دکتر سید مقداد طباطبایی، اورولوژیست معتقد است بروز بیماری‌های کلیوی در استان‌هایی مانند خوزستان به‌دلیل کیفیت آب نیست بلکه در این شهر‌ها دمای هوا بالاست و افراد آب کمتری مصرف می‌کنند درصورتی که این عادت همراه با مصرف بیش از 3 گرم نمک در روز هم باشد، احتمال بروز سنگ کلیه بیشتر می‌شود.

 مثال ساده تأثیر نمک در بروز سنگ کلیه این است که در یک لیوان آب یک قاشق نمک می‌توان حل کرد. بنابراین نمک اضافی ته‌نشین می‌شود. آب کم به‌علاوه نمک زیاد مساوی با نمک ادراری و سنگ کلیه است.

دکتر طباطبایی در مورد سنگ‌ها با منشأ بیماری‌های عفونی گفت: ادرار آدمیزاد بر خلاف مدفوع در حالت عادی یک ماده استریل است و عاری از هر گونه باکتری و عفونت یا میکروارگانیزم است. اما در مواردی که فرد دچار عفونت ادرار می‌شود نوعی دیگر از سنگ‌های کلیه که به آن سنگ‌های عفونی می‌گویند در کلیه تشکیل می‌شود و باید آنها را جدی گرفت. به این سنگ‌ها در اصطلاح سنگ‌های شاخ‌گوزنی می‌گویند. این سنگ‌ها می‌توانند کل فضای داخل کلیه را پر کنند. این سنگ‌ها با سنگ‌شکن‌های برون‌اندامی و لیزری قابلیت شکسته شدن ندارند و در 99درصد از مواقع نیاز به جراحی دارند.

پایه و اساس بروز این دسته از سنگ‌ها عفونت‌های ادراری است و درصورت درمان نشدن عفونت در عرض 4 تا 6 ماه دوباره در کلیه تشکیل می‌شوند. بنابراین سوزش و تکرر ادرار را جدی بگیرید. داروها پس از اینکه تأثیر مناسب را بر بدن می‌گذارند از دو طریق عمده کلیوی و کبدی دفع می‌شوند. داروها یا در کبد شکسته و از طریق صفرا و مدفوع یا از طریق تبدیل شدن به مواد حلال از طریق کلیه دفع می‌شوند.

 دکتر طباطبایی، متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و تناسلی در مورد تأثیر دارو‌ها در بروز سنگ کلیه گفت: برخی از داروها می‌توانند باعث ایجاد سنگ شوند؛ مثلا کسی که بیش از حد مکمل‌های حاوی کلسیم مصرف می‌کند بیشتر در معرض ابتلا به سنگ کلیه است. این فرد مثل کسی است که مصرف بسیار زیاد لبنیات داشته باشد. البته در ایران به دلایل مختلف اقتصادی مصرف زیاد لبنیات شایع نیست. در برخی از افراد به‌صورت نادر سنگ‌هایی که ناشی از جنس دارو است، تولید می‌شود. به‌طور مثال داروی ایندیناویر که برای مبتلایان به ایدز تجویز می‌شود سنگ‌ساز است. برخی دیگر از داروها به‌دلیل دفع کلیوی سنگی نمی‌سازند ولی به بافت کلیه آسیب وارد می‌‌کنند.

دکتر سید مقداد طباطبایی در مورد این داروها گفت: شایع‌ترین این داروها مسکن‌ها هستند. مسکن‌های ضد‌التهاب مانند پروفن، ژلوفن، دیکلوفناک و نامیک‌اسید که به عنوان داروهای ضد‌التهاب غیراستروئیدی شناخته‌می‌شوند معروف‌ترین آن هستند ومی‌توانند باعث بیماری‌های کلیوی نکروز پاپی و نکروز توبولار و در نهایت باعث کاهش عملکرد کلیه و کاهش قدرت فیلتر کردن آن شوند.

 در نکروز توبولار که اتفاقی حاد است لوله‌های میکروسکوپی کلیه دچار مرگ سلولی می‌شوند. بسته به وسعت آسیب‌دیدگی کارکرد کلیه مختل می‌شود. وی تأکید کرد: انسان با یک‌چهارم کلیه‌اش هم می‌تواند زنده بماند. گرچه با افزایش سن قدرت فیلتر کردن کلیه پایین می‌آید ولی درصورت بروز بیماری حجم کارکردی کلیه کاهش پیدا می‌کند این فرد اگرچه از بخش‌های دیگر کلیه می‌تواند استفاده کند ولی نسبت به فرد سالم آسیب‌پذیرتر خواهد بود. از آنجایی که مسکن‌ها بیشتر از داروهای دیگر به شکل خودسرانه توسط مردم استفاده می‌شوند می‌توانند به‌صورت مزمن به کلیه آسیب وارد کنند.

کسانی که روزانه یک الی دو مسکن مصرف می‌کنند بعد از 15-10 سال با کلیه‌ای مواجه می‌شوند که نیمی از آن از کار افتاده است. در آزمایش‌های چکاپ میزان کراتینین ادرار سنجیده می‌شود. هر چقدر این عدد بالا برود به معنای ضعیف شدن کلیه است. وی به افراد توصیه کرد که بالای 25سالگی هر 5 سال، بالای 40سالگی هر 3 سال و بالای 50سالگی هر سال کارکرد کلیه را چک کنند. این توصیه سازمان جهانی بهداشت است.

تاثیر سبک زندگی بر کارکرد کلیه

دکتر محمدرضا نوروزی، اورولوژیست و نایب‌رئیس شورای‌عالی سازمان نظام پزشکی  از یک منظر دیگر به بیماری‌های شایع کلیه می‌نگرد و در این باره گفت: دستگاه ادراری- تناسلی از دستگاه‌های حیاتی در بدن است. این دستگاه هم باعث نگه‌داشتن تعادل بدن در دفع مواد زائد و اعمال کیفی بدن مانند قدرت باروری می‌شود. کلیه به‌عنوان یکی از اعضای حیاتی بدن که 20درصد از خون بدن در آن جریان دارد، تحت‌تأثیر عوامل محیطی فراوان می‌تواند بیمار شود.

برخی از بیماری‌های ناشی از تغییر سبک زندگی مدرن و مصرف بیش از اندازه فست‌فود و چربی‌ترانس در بروز بیماری‌های کلیه تأثیر‌گذارند. فشار خون و دیابت مزمن می‌تواند باعث نارسایی کلیه شود. همچنین عدم‌تحرک و چاقی و رژیم‌های غذایی نامناسب که شیوع افزایش‌یابنده‌ای دارد به‌عنوان یکی از عوامل بیماری کلیوی است. مواد شیمیایی و آلاینده‌های محیطی نیز می‌تواند بر نارسایی دستگاه ادراری تناسلی نقش مخرب داشته باشد. نارسایی کلیه به‌عنوان بیماری‌ای سخت و خاص که تعداد زیادی از افراد را درگیر خود کرده، مشقت و بار مالی زیادی را بر خانوارها تحمیل می‌کند.

نکته جالب توجه این است که این بیماری‌ها روند کاهش سن را طی می‌کنند. دکتر نوروزی در این باره گفت: بیماری‌هایی که تا پیش از این در سنین بالا رخ می‌داد را الان در سنین پایین‌تر می‌بینیم. برخی از سرطان‌های صعب‌العلاج دستگاه ادراری- تناسلی اعم از سرطان کلیه، مثانه و بیضه و پروستات جزو بیماری‌هایی هستند که شیوع و وفور آنها رو به افزایش است. قبلا این بیماری‌ها را در دهه‌های 5 و 6 زندگی می‌دیدیم ولی الان در افراد جوان شایع شده است.

وی عوامل اجتماعی را در پایین آمدن سن سرطان مؤثر دانست و گفت: پایین آمدن سن مصرف تنباکو و سیگار در بروز سرطان بسیار مؤثر است. آلاینده‌های شیمیایی که در تجهیزات زندگی روزمره استفاده می‌شود مانند روکش برخی ظروف پخت و پز، زندگی در مناطق آلوده یا کار کردن با مواد شیمیایی نیز می‌تواند باعث بروز سرطان‌های مثانه شود.

دکتر نوروزی ادامه داد: اطلاع‌رسانی مطبوعات در سال‌های اخیر باعث شده است که بیماران در مراحل اولیه بیماری به پزشک مراجعه کنند. بیماری‌های دستگاه ادراری- تناسلی مختص سرطان‌ها یا نارسایی کلیه و سنگ‌های دستگاه ادراری نیست؛ برخی بیماری‌ها مانند اختلالاتی که در زمینه باروری وجود دارد ناشی از شرایط نامساعد اجتماعی و استرس‌های محیطی است. دلیل افزایش شیوع ناباروری و سقط‌های مکرر می‌تواند امواج موبایل، پارازیت‌ها و آلاینده‌های شیمیایی محیطی باشد. شرایط اقتصادی در بهداشت محیطی افراد تأثیر‌گذار است؛ افرادی که در چند جا کار می‌کنند بسیاری از عملکرد‌های طبیعی زندگی‌شان را از دست می‌دهند و در ظاهر با اختلال مزمن ناحیه لگن مراجعه می‌کنند اما پس زمینه آنها مسائل روحی و روانی است.

 وی در پاسخ به این سؤال که آیا بیماری‌های دستگاه ادراری- تناسلی قابل پیشگیری هستند گفت: افراد باید به بیماری‌های عفونی که بدان مبتلا می‌شوند توجه کنند. عفونت‌های درمان نشده می‌تواند به کلیه آسیب برساند. در برخی از بیماران تشخیص بموقع می‌تواند حیاتی باشد. به طور مثال پروستات بیماری‌ای است که در ابتدا علامتی ندارد. در روند چکاپ‌ها فقط به علائم ادراری اکتفا نکنید. سرطان‌ بیضه در بین جوانان 15 تا 35 سال شایع است بنابراین والدین باید نحوه تشخیص آن را به فرزندان خود یاد دهند.

برخی از بیماری‌ها را شاید نتوان پیشگیری یا پیش‌بینی کرد ولی اگر زود تشخیص داده شوند می‌توان درمان مؤثری برای آن درنظر گرفت. برخی علائم خفیف مانند وجود خون در ادرار می‌تواند نشانه‌ای از سرطان وخیم در مثانه و کلیه باشد. سوزش ادرار ویا تکرر ادرار می‌تواند نشانه‌ای از عفونت ادراری باشد. تغییر در رنگ، بو، ‌کیفیت و مقدار ادرار می‌تواند نشانه بیماری باشد.

توصیه‌های حفاظت از کلیه

 1- پرهیز از مصرف خودسرانه مسکن‌ها. افراد زیادی پس از هر سردرد و دل‌درد به‌صورت خودسرانه هر داروی مسکنی که دستشان برسد مصرف می‌‌کنند.

 2- مصرف مایعات به میزان کافی. براساس استاندارد‌ افراد باید 2 تا 3لیتر ادرار در روز داشته باشند. اگر کمتر باشد قدرت کلیه کمتر است. ترجمه ساده‌تر آن این است که رنگ ادرار باید زرد کم‌رنگ و شفاف و حتی متمایل به سفیدی باشد. در فصول گرم سال حداقل 8 تا 10 لیوان مایعات و در فصول سرد 4 لیوان آب مصرف کنید.

 3- پرهیز از مصرف نمک. نمک به سم سفید معروف است. این ماده باعث بروز بیماری مزمن فشار خون می‌شود. ملاک مصرف زیاد نمک این است که سر سفره‌تان نمکدان وجود داشته باشد.

 4- مصرف متعادل لبنیات و گوشت. به دلایل اقتصادی سرانه مصرف این مواد خوراکی در کشور پایین است. این مورد به کسانی توصیه می‌شود که هر روز گوشت قرمز مصرف می‌کنند. به این افراد توصیه می‌شود که بیش از 3-2 بار در هفته گوشت قرمز مصرف نکنند.

همشهری

چهارشنبه 2/11/1392 - 10:15
اطلاعات دارویی و پزشکی

نشانه‌ها و علائم بیماری‌های مختلف به ما کمک می‌کند هرچه زودتر متوجه مشکل شویم و به فکر درمان آن باشیم، اما زمانی که بعضی از بیماری‌ها بدون علامت باشد، چطور؟ آن زمان چه کاری از دست ما ساخته است؟

بی‌شک، بیماری‌ها و اختلالات متعددی وجود دارد که بدون علامت بروز می‌کند و به همین دلیل ممکن است مدتی هم تشخیص داده نشود.کبد چرب هم یکی از همین بیماری هاست؛ بدون علامت، اما شایع و مهم. البته جالب است بدانید روش های درمان و پیشگیری از بروز کبد چرب هم خیلی سخت و پیچیده نیست.

فقط باید کمی بیشتر به فعالیت های جسمی و رژیم غذایی تان توجه کنید. کبد، عضو مهمی است که اگر به هر دلیلی از کار بیفتد، خطراتی جدی فرد را تهدید می کند و ادامه زندگی بدون وجود آن ممکن نیست.

دکتر ناصر ابراهیمی دریانی، فوق تخصص بیماری های گوارش و کبد درباره کبد و وظایفی که این عضو حیاتی برعهده دارد، توضیح می دهد: سنتز یا ساخت فاکتورهای انعقادی همگی در کبد انجام می شود، به غیر از فاکتور شماره 8. علاوه بر این، سنتز هورمون ها و متابولیسم اغلب داروها نیز از جمله وظایفی است که کبد برعهده دارد و همینطور سنتز آلبومین که پروتئین اساسی بدن به حساب می آید نیز در کبد صورت می گیرد.

 وی با اشاره به وظیفه سم زدایی از بدن که برعهده کبد است، ادامه می دهد: بیماران مبتلا به سیروز کبدی که کبدشان از کار افتاده است، در مراحل پایانی به کما می روند؛ زیرا کبد دیگر نمی تواند وظیفه سم زدایی را به درستی انجام دهد و در نتیجه میزان مواد سمی مانند آمونیاک در خون فرد افزایش یافته و بر مغز تاثیر می گذارد. کسانی که عمل جراحی انجام می دهند و کیسه صفرا را برمی دارند نیز تصور می کنند دیگر صفرا در بدن شان تولید نمی شود.

در صورتی که این فوق تخصص بیماری های گوارش چنین باوری را اشتباه می داند و می گوید: وظیفه کیسه صفرا فقط ذخیره کردن صفراست و کبد کار ساخت صفرا را برعهده دارد. همچنین باید به این نکته هم توجه داشته باشیم اگر صفرا تولید نشود، نه تنها چربی جذب نمی شود که حتی جذب ویتامین های محلول در چربی مانند ویتامین های A، K، D و E هم مختل می شود؛ پس ساخت صفرا هم یکی دیگر از وظایفی است که کبد برعهده دارد.

با این توضیحات مشخص می شود باید بیشتر از اینها مراقب این عضو مهم بدن باشیم و کمی بیشتر به آن توجه کنیم. کبد چرب چیست؟ یکی از شایع ترین بیماری های کبدی، هم اکنون بیماری کبد چرب است که افراد زیادی را درگیر خود ساخته است. دکتر ابراهیمی دریانی با اشاره به این که کبد چرب اغلب بدون علامت رخ می دهد و در مراحل اولیه علامت خاصی ندارد، می گوید: این بیماری مانند یک بمب ساعتی است که می تواند در بدن افراد وجود داشته باشد و به همین دلیل آنها هم باید بیشتر به این موضوع توجه کنند.

کبد چرب که به معنای تجمع چربی در کبد است، طی سه مرحله پیش می رود. در مرحله اول این بیماری به گفته استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران فقط چربی در کبد جمع می شود، ولی در صورتی که فرد به این وضعیت اهمیتی ندهد، کم کم به سمت مرحله ای می رود که علاوه بر اضافه شدن چربی در کبد، التهاب نیز رخ می دهد.

وی با اشاره به این مطلب توضیح می دهد: این مرحله پیشرفته ای است و متاسفانه 20 درصد کسانی که دچار این وضعیت می شوند اگر توجه کافی نداشته باشند، طی چند سال آینده ممکن است دچار سیروز کبدی شوند؛ به این معنی که کبدشان از کار می افتد و به پیوند کبد نیاز خواهند داشت.

چه کسانی بیشتر در معرض خطر هستند؟ همان طور که گفته شد، کبد چرب بیماری است که در این دوران و با توجه به وضع تغذیه و تحرک افراد بیشتر به چشم می خورد. البته در این میان کسانی هم هستند که خطر بروز این بیماری بیشتر تهدیدشان می کند.

 دکتر ابراهیمی دریانی در این باره می گوید: کسانی که چاق هستند یا دیابت دارند یا دچار مشکل افزایش چربی های خون و بخصوص بالا بودن میزان تری گلیسیرید هستند، بیشتر از دیگران در معرض این مشکل قرار خواهند داشت و خطر کبد چرب آنها را بیشتر تهدید می کند.

البته به گفته این فوق تخصص گوارش، امروزه ثابت شده چاقی شکمی بیشتر از چاقی یکدست می تواند احتمال بروز این بیماری را افزایش دهد. به عبارتی، افرادی که در ناحیه شکم دچار مشکل چاقی هستند، بیشتر در معرض خطر کبد چرب قرار دارند. به همین دلیل هم اندازه گیری دور شکم و باسن اهمیت ویژه ای دارد؛ زیرا هرچه این اندازه بیشتر باشد، به همان نسبت خطر کبد چرب هم وجود دارد. مراقب کبد چرب باشید متاسفانه آن طور که مطالعات و نتایج تحقیقات نشان می دهد، 28 درصد نوجوانان ما چاق هستند و اضافه وزن دارند که همین مساله می تواند هشدار و نشانه ای باشد برای افزایش بیماران مبتلا به کبد چرب در آینده ای نه چندان دور.

دکتر ابراهیمی دریانی با اشاره به این مطلب توضیح می دهد: کبد چرب اغلب بدون علامت بروز می کند و به همین دلیل معمولا زمانی که برای مشکل دیگری آزمایش خون می دهیم، ممکن است متوجه بالا بودن آنزیم های کبدی شویم. در این مواقع معمولاً افراد نگران بیماری هپاتیت می شوند اما پس از سونوگرافی و انجام آزمایش مشخص می شود بیماری آنها کبد چرب است.

بنابراین کبد چرب، بیماری بدون علامتی است که به کمک سونوگرافی و انجام آزمایش های خونی تشخیص داده می شود. ورزش و کاهش وزن را فراموش نکنید زمانی که مشخص شد فردی دچار کبد چرب شده است، مسلما باید به فکر درمان و برطرف کردن مشکل بود.

دکتر ابراهیمی دریانی با بیان این که برای درمان کبد چرب دو راه اصلی وجود دارد، توضیح می دهد: کاهش وزن و ورزش کردن، دو شیوه درمانی است که برای بیماران مبتلا به کبد چرب استفاده می شود. به همین دلیل همیشه توصیه می شود حداقل 20 دقیقه در روز ورزش کنید، به طوری که نفس های تان تندتر از حالت عادی شود. به این معنی که پیاده روی معمولی و آرام برای رسیدن به این هدف کافی نیست.

 علاوه بر این، والدین هم باید سعی کنند از همان دوران کودکی و نوجوانی بچه ها را به مصرف غذاهای پرچرب، فست فودها، چیپس، پفک، نوشابه های گازدار و موادی از این دست علاقه مند نسازند. از طرفی هم برخی پدر و مادرها تصور می کنند هرچه فرزندشان تپل تر و چاق تر باشد، بهتر و دوست داشتنی تر است. در حالی که این استاد دانشگاه تاکید می کند هرچه بچه ها چاق تر و بخصوص دچار چاقی های شکمی باشند، خطر ابتلا به کبد چرب هم بیشتر می شود و به همین دلیل خانواده ها باید مراقب این موضوع باشند.

 بنابراین تغییر سبک زندگی و برطرف کردن علت زمینه ای بروز بیماری می تواند در درمان آن موثر باشد. علاوه بر این، مصرف خودسرانه داروها با هدف بهبود بیماری نیز به هیچ عنوان تائید نمی شود و به گفته پزشکان برای درمان حتما باید طبق نظر پزشک معالج رفتار کرد.

دکتر ابراهیمی دریانی در نهایت توصیه می کند افراد همیشه به فکر حفظ وزن ایده آل باشند و از پرخوری و بخصوص مصرف چربی ها و شیرینی ها به مقدار زیاد اجتناب کنند.

جام جم

چهارشنبه 2/11/1392 - 10:14
سلامت و بهداشت جامعه

وی با تاکید بر اینکه در فصل زمستان از مصرف شلغم غافل نشوید گفت: اگر نمی‌خواهید با اولین باد زمستانی سرما بخورید از‌ همان ابتدا شلغم مصرف کنید.

یک کار‌شناس ارشد صنایع غذایی در یزد گفت: سبزیجات زمستانی سرشار از مواد مغذی و آنتی‌اکسیدان‌های موثری هستند که از بدن در مقابل آسیب سلول‌های بیماری‌زا محافظت می‌کنند.

علی اکبر کمالی اردکانی با بیان این مطلب که در این فصل یکی از بهترین روش‌های مقابله با سرطان مصرف کدو حلوایی یا‌ همان کدوتنبل است گفت: این سبزی حاوی ترکیبات آنتی‌اکسیدانی به نام کاروتنوئید‌ها می‌باشد که خواص ضدسرطانی دارند.

کمالی با اشاره به اینکه برای سالم بودن تغذیه خوب بخشی از یک سبک زندگی سالم است افزود: با این حال برخی از سبزیجات حاوی مولکول‌ها و ترکیباتی هستند که از تولید و رشد سلول‌های بیماری‌زا جلوگیری می‌کنند.

وی با اشاره به خانواده کلم‌ها (کلم برگ، گل کلم، کلم قرمز، بروکلی، بروکسل، کلم چینی و غیره) افزود: این کلم‌ها حاوی ترکیبات مغذی مفید و مورد نیاز بدن هستند.

 این کار‌شناس صنایع غذایی خاطرنشان کرد: نتایج پژوهش‌های متعدد نشان می‌دهد که ارتباطی بین مصرف این سبزیجات مفید و ابتلا به سرطان‌هایی مانند سرطان سینه، آندومتر رحم، تخمدان، ریه، کولون، ریه و پروستات وجود دارد. از طرف دیگر مردانی که هر هفته دو تا سه مرتبه از این کلم‌ها مصرف می‌کنند خطر ابتلا به سرطان پروستات را ۴۰ درصد کاهش می‌دهند.

وی با تاکید بر اینکه در فصل زمستان از مصرف شلغم غافل نشوید گفت: اگر نمی‌خواهید با اولین باد زمستانی سرما بخورید از‌ همان ابتدا شلغم مصرف کنید. وی ادامه داد: این سبزی سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند و بیماری‌های خطرناک را از بدن دور می‌کند.

کمالی متذکر شد: چغندر نیز یکی از سبزیجات زمستانه فوق‌العاده است که خواص ضدسرطانی دارد. رنگ قرمز آن مدیون وجود ترکیبات آنتی‌اکسیدانی به نام بتانین است که با رادیکال‌های آزاد مقابله می‌کند برای همین هم بدن را از ابتلا به بیماری‌هایی مانند سرطان و همچنین پیری زودرس دور می کند.

وی ادامه داد: پیاز، سیر، پیازچه، تره‌فرنگی، موسیر. تره‌فرنگی تصفیه‌ کننده‌های خون هستند و به دفع مواد سمی و آسیب‌رسان که در بدن تجمع دارد کمک زیادی می‌کند. وی اضافه کرد: مصرف منظم تره‌فرنگی از ابتلا به سرطان معده، سینه و سرطان ریه پیشگیری می‌کند. این سبزی زمستانی سیستم ایمنی بدن را به خوبی تقویت می‌کند.

 این کار‌شناس عنوان کرد: نتایج پژوهش‌های متعدد نشان می‌دهند که مصرف سیر خطر سرطان‌هایی مانند سرطان مری، سرطان سینه، سرطان پوست، سرطان ریه و غیره را کاهش می‌دهد.

کار‌شناس ارشد صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی یزد توصیه کرد: افراد سعی کنند سهم زیادی از بشقاب‌ را به میوه و سبزیجات اختصاص داده و از طرف دیگر، مصرف سوسیس و کالباس و غذاهای صنعتی را کاهش داده، به طور مرتب ورزش کرده و استرس را به مقدار زیاد کاهش دهید.

 

ایسنا

چهارشنبه 2/11/1392 - 10:13
سلامت و بهداشت جامعه

بیماران مبتلا به "زخم معده" نباید عرق نعناع را به تنهایی استفاده کنند.

مریم کشاورز کارشناس گیاهان دارویی، در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان گفت: "زخم معده" در محیط اسیدی اتفاق می‌افتد و افزایش ترشح اسید باعث باز ماندن دهانه معده می‌شود.

 وی گفت: کسانی که مبتلا به "زخم معده" هستند باید در مصرف نعناع و عرق نعناع احتیاط کنند.

 کارشناس گیاهان دارویی خواص نعناع را ضد التهاب و ضد اسپاسم معدنی کرد و گفت: چون به هنگام مصرف، دهانه معده که در اثر افزایش ترشح اسید بازمانده است سریع بسته نمی‌شود و مشکل را بیشتر می‌کند، بهتر است که "عرق نعناع" همراه با آب و یا کمی عسل مخلوط شود.

 وی در پایان توصیه کرد: "عرق نعناع" برای کودکان زیر دو سال محدودیت مصرف دارد.

باشگاه خبرنگاران
چهارشنبه 2/11/1392 - 10:12
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته