• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1637
تعداد نظرات : 162
زمان آخرین مطلب : 3454روز قبل
اطلاعات دارویی و پزشکی

موى زاید

دكتر سعید شفیعیان

موى زائد(هیرسوتیسم) به رشد مو درنواحى بدن خانمها كه تحت تأثیر هورمونهاى مردانه قرار دارند اطلاق مى گردند.معادل این مناطق در بدن آقایان پس از بلوغ داراى موهاى ضخیم مى شود. این مناطق عبارتند از چانه و گردن، گونه ها، لب بالا، قفسه سینه، اطراف ناف و قسمت داخلى ران.

پرمویى (هیپرتریكوزیس) به مواردى گفته مى شود كه تراكم یا طول موها در مناطقى كه غیر وابسته به هورمون مردانه هستند بیش از میزان مورد انتظار براى سن ، نژاد و جنس باشد. بنابراین مى تواند وسیع و در مناطق مختلف و یا محدود باشد همچنین مى تواند موهاى كركى شكل و نازك و یا ضخیم را در محل پرمویى یافت.

همیشه وجود موى زائد غیرعادى تلقى نمى شود. در برخى نژادها بین ۹ تا ۱۸ درصد خانمها پس از سن بلوغ به درجات مختلف و با وسعت هاى متفاوت موى زائد دارند.

علت چیست؟

علل زیادى وجود دارند كه مى تواند به همراه موى زائد باشند كه سردسته آنها اختلالات تولیدات هورمونى تخمدان و یا غده فوق كلیوى هستند. داروها را نیز نباید فراموش كرد. در گروه زیادى از بیماران هیچ علتى را نمى توان یافت.

پرمویى هم به صورت گسترده مى تواند نشانه اى از اختلالات داخلى باشد و خصوصاً اگر اخیراً و در مدت كوتاهى ایجاد شده باشد حتماً باید با مراجعه به پزشك بررسى هاى لازمه انجام گیرد.

تشخیص علت ایجاد

شرح حال گرفته شده از بیماران در كنار روش هاى تشخیص هاى آزمایشگاهى و سونوگرافى در اغلب موارد تشخیص را مشخص مى نماید ولى همیشه به اینگونه نیست چرا كه ممكن است آزمایش متناسب و دقیق درخواست نشده باشد و یا زمان انجام آزمایش مناسب نبوده است، ممكن است اشكال در سطح سلول ها بوده كه با آزمایشات معمول قابل شناسایى نمى باشد و در برخى موارد نیز تاكنون روش تشخیص آزمایشگاهى مناسب یافت نشده است.

درمان

درمان بسته به عامل ایجاد انجام مى شود. اغلب داروهاى هورمونى كاربرى دارند ولى باید به این نكته توجه داشت كه حتى در صورت مصرف داروى مناسب حدود ۶ الى ۱۲ ماه طول مى كشد كه نازك شدن قابل توجه موها ایجاد گردد.

در سالهاى اخیر استفاده از لیزر جهت درمان موهاى زائد یكى از كاربردهاى اصلى لیزر در پوست شده است، انواع مختلفى از لیزر تاكنون به كار گرفته شده اند. هرچند لیزر روش كاملى نبوده و اثر بخشى آن در افراد مختلف با سیستم هاى مختلف لیزر حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد است ولى جدا از درمان دارویى در مواردى كه امكانپذیر است هنوز هم جزو بهترین روش هاى درمانى موى زائد محسوب مى گردد. نوع لیزر مورد مصرف براى افراد مختلف متفاوت است. لیزر موى زائد معمولاً در چند جلسه و غالباً ۳ تا ۶ جلسه است ولى در برخى بیماران ممكن است به تعداد جلسات بیشترى نیاز باشد كه از ابتدا قابل پیش بینى نمى باشد.

فاصله بین جلسات لیزر با توجه به افراد و نوع سیستم لیزر متفاوت ولى حدود ۱ تا ۱ماه است.

باید توجه داشت پس از انجام لیزر موها تا حدود ۱۰ الى ۱۴ روز در محل خود باقى مانده و به رشد خود ادامه مى دهند كه به معنى عدم پاسخ به لیزر نمى باشد.

پس از این مدت موها در محل لیزر شده ریزش پیدا مى كنند. پس از مدتى تعدادى از موها نازك شده ولى رشد مى كنند، تعدادى كاملاً از بین رفته اند و تعداد دیگر موى ضخیم به رشد خود ادامه خواهند داد. با هر جلسه انجام لیزر میزان اثر بخشى بیشترى غالباً دیده مى شود.

تاكنون لیزرها مورد استفاده براى از بین بردن موهاى زائد سفید رنگ تقریباً بى فایده بوده اند. هرچه موها ضخیم تر و تیره تر و پوست فرد روشن تر باشد احتمال اثر بخشى و عوارض لیزر كمتر است.

لیزرهاى كنونى هرچند بسیار كم عارضه هستند ولى به ندرت ممكن است سوختگى، تغییرات رنگ پوست به صورت تیره و یا روشن شدن پوست ایجاد كنند كه اغلب به خاطر عدم تطابق پوست با لیزر بوده كه معمولاً هم قابل پیش بینى نمى باشد. در صورت پیدایش این عوارض باید پزشك معالج را در جریان قرار داد.

از حدود ۲ هفته پیش از انجام لیزر باید از خارج كردن موهاى زائد به روش هاى مختلف پرهیز كرد. بهترین شكل این است كه موها یك تا دو روز پیش از لیزر تراشیده شوند تا فقط مختصرى از ساقه موها در سطح پوست قابل رؤیت باشند. هنگام لیزر باید محل لیزر موى زائد عارى از كرم و مواد آرایشى و تمیز باشد. در صورت وجود پروتزهاى دندانى به پزشك و یا اپراتور دستگاه اطلاع داده شود.

هنگام لیزر چشم ها حتى زیر عینك هاى مخصوص نیز باید بسته باشند. سوزش هنگام انجام لیزر غیرعادى نیست. قرمزى محل لیزر شده امرى عادى است و معمولاً در ساعت هاى آینده برطرف خواهد شد. استفاده از ضد آفتاب پس از لیزر توصیه مى گردد. استفاده از كیسه یخ پس از انجام برخى لیزرها توصیه شده است.

از خارج كردن موها پس از انجام لیزر باید اكیداً خوددارى نمود و منتظر ریزش خود به خود موهاى لیزر شده گردید.استفاده از ریش تراش یا تیغ بلامانع است.

باید توجه داشت كه عمر موهاى زائد پس از لیزر در برخى بیماران بخصوص افرادى كه اختلالات هورمونى زمینه اى دارند امرى امكانپذیر است. در این افراد مصرف دارو در كنار لیزر و همچنین جلسات اضافى لیزر ممكن است كاربرى داشته باشد.

اكیداً توصیه مى گردد از انجام لیزر نزد افراد غیرپزشك خوددارى فرمایید و محدودیت هاى توانایى لیزر را مدنظر خود نگهدارید و از پزشك و لیزر در حد توانشان انتظار داشته باشید.

* متخصص پوست - مو و زیبایى

ایران

سه شنبه 5/1/1393 - 11:21
اطلاعات دارویی و پزشکی

در باره حجامت بیشتر بدانیم

 

یک کارشناس سازمان انتقال خون گفت: بر اساس نرم های بین المللی افرادی که اقدام به حجامت کنند تا یکسال قادر به اهدای خون نیستند. دکتر" بابک یکتا پرست " روز سه شنبه د رگفت و گوی اختصاصی با خبرنگار گروه اجتماعی ایرنا افزود: در شرایطی که کشور نیاز مبرم به انواع خون دارد، حجامت کردن، اقدام مثبتی به نظر نمی رسد.

دکتر" یکتا پرست" افزود: بر اساس مدارک و منابع اسلامی، حجامت و خونگیری دو روشی هستند که از دیر باز برای تصفیه خون و کاهش غلظت آن توصیه شده است، اما برخی تنها این احادیث و روایات را به سوی " حجامت " سوق می دهند و کمتر به " خونگیری" می پردازند.

وی در باره این که کدامیک از روشهای خونگیری و یا حجامت نسبت به دیگری برتری دارد، اظهارداشت: این مسئله یکی از مهمترین بحثهایی است که امروزه در جامعه ما مطرح است و اهدای خون به عنوان عامل بهبود بخش یک بیمار، از اهمیت بسیاری برخوردار است.

به گفته دکتر " یکتاپرست "، حتی از نظر توصیه های مذهبی نیز برتری اهدای خون نسبت به حجامت کاملاً منطقی به نظر می رسد زیرا در احادیث و روایات، هر دو روش حجامت وخونگیری به یک نسبت مورد توجه قرار گرفته اند اما با توجه به این که اهدای خون سالم می تواند منجربه زندگی انسانها شود، روشن می کند که این عمل چه اجرا خروی را درپی دارد.

دکتر " یکتا پرست" همچنین با بیان این که حضرت امام رضا(ع) دررساله ذهبیه نیز بر فواید خونگیری و حجامت تاکید کرده اند، افزود : اما رضا(ع) درمورد روش خونگیری توصیه می فرمایند که " خونگیری بهتر است از طریق سیاهرگ اکحل در بازو صورت گیرد."

این کارشناس سازمان انتقال خون می افزاید : این سازمان امروزه به عنوان متصدی عمل خونگیری در کشور،خون داوطلبان رااز طریق سیاهرگ بازویی گرفته و پس از آزمایشهای لازم و اطمینان یافتن از سلامت خون، فرآورده های خونی آن رامجزا کرده و به صورت رایگان در اختیار بیماران و مصدومین نیازمند قرار می دهد.

دکتر" یکتا پرست" با تاکید برعمل اهدای خون بعنوان یکی از بزرگترین راههای تضمین سلامت در جامعه، خاطر نشان کرد: در حجامت خطر انتقال انواع بیماری وجود دارد و کسی که حجامت می کند نیز می تواند به مدت حداقل یکسال خون اهدا کند.

به گفته وی ، داوطلب اهدای خون با انجام حجامت به دلیل آن که مشخص نیست به کدام مرکز مراجعه کرده ، از چرخه اهدا کنندگان خون، خارج می شود.

وی همچنین افزود:" خال کوبی" و "طب سوزنی "  از دیگر مواردی است که افراد داوطلب اهدای خون در کشور را ازچرخه اهداکنندگان خون خارج می کند.

دکتر " یکتا پرست " با بیان این که " خون" مایع حیاتی بدن است و وظایف بیشماری را بر عهده دارد، افزود: از یک کیسه خون، سه نوع فرآورده خونی ( پلاکت، گلبول قرمز متراکم و پلاسما) که حداقل زندگی سه بیماررا ازمرگ حتمی نجات می دهد، بدست می آید.

" پلاکت " برای انجام عمل های جراحی بزرگ و خونریزی های شدید، " گلبول قرمز متراکم" برای افراد دارای خونریزی شدید وافراد تالاسمی و " پلاسما" از جمله فرآورده های خونی است که برای افزایش حجم خون افرادی که دارای خونریزی شدید شده اند ، مورد استفاده قرار می گیرد.

به گفته وی، " کرایوپرسی پی تی " از دیگر فرآورده های خونی است که برای بیماران هموفیلی استفاده می شود.

این کارشناس سازمان انتقال خون گفت: در پایگاههای سازمان انتقال خون، خون تهیه شده مورد آزمایشهای متعدد قرار می گیرد و درصورت وجود هر گونه آلودگی درخون اهدا شده ،این خون و کیسه های مربوط به منظور جلوگیری از آلودگیهای زیست محیطی، سوزانده واز چرخه پخش خارج می شود، اما درمراکز حجامت، خون گرفته شده به طریق غیر بهداشتی وارد فاضلابهای شهری می شود و محیط زیست را آلوده می کند.

دکتر " یکتاپرست" با اشاره به دیگر مضرات حجامت افزود: زخمهایی که براثر حجامت بروز عفونت را درآنان افزایش می دهد و بررسیهای بعمل آمده دراستان سیستان و بلوچستان در این زمینه، بیانگر آن بود که میزان عفونت هپا تیت درافراد حجامت شده چهار برابر بیشتر از دیگر افراد بوده است.

وی با بیان این که افرادی که به حجامت روی می آورند یکی از دلایل این اقدام را وجود خون سیاه و کثیف دربدن خود عنوان می کنند، گفت: سیاه یا روشن بودن خون به کثیفی آن ارتباطی ندارد.

قرمزی رنگ خون ناشی از هموگلوبین است، در شریانها و عروق بزرگ به دلیل غلظت بالای اکسیژن در مجاورت هموگلوبین، رنگ خون قرمز روشن بوده و در مویرگهای سطحی به دلیل کاهش غلظت اکسیژن و افزایش دی اکسید کربن خون،  رنگ آن قرمز تیره می باشد.

وظیفه هموگلوبین خون ، انتقال اکسیژن به سلولهای بدن است و درمویرگهای سطحی بدن اکسیژن که در مجاورت گلبولهای قرمز خون قرار دارند به حداقل رسیده و به همین دلیل خون تیره می شود.

دکتر " یکتاپرست" گفت: علت غلظت خون به دلایل متعدد دیگری از جمله کهولت سن ، ارثی بودن ، آلودگی هوا و نیز افزایش سن نیز بستگی دارد.

وی با اشاره به ایجاد مراکز " فصد درمانی " از سوی سازمان انتقال خون درکشور، خاطرنشان کرد: افرادی که به هر شکلی خواستار خون دادن هستند اما به دلایلی خون آنها از سلامت لازم برخوردار نیست، می توانند به این مراکز مراجعه وخون دهند اما خون آنها چون قابل مصرف نیست توزیع نمی شود.

 

سه شنبه 5/1/1393 - 11:21
اطلاعات دارویی و پزشکی

تب عارضه ای دوست داشتنی

هموطن آنلاین_تب به‌ دلایل مختلفی ایجاد می‌ شود. عفونت‌ های ویروسی و باكتریال از عوامل اصلی ایجاد تب هستند. این میكروارگانیسم ‌ها با ابتلای افراد به بیماری‌ هایی نظیر سرماخوردگی، گوش‌ درد، گلودرد و اسهال و استفراغ باعث تب می ‌شوند.

علت تب در بیش از 90 درصد موارد عفونت ‌های ویروسی است و احتیاج به درمان خاصی ندارد. گاهی هم تب به‌ دنبال تداخلات دارویی و گرمازدگی ایجاد می‌ شود.

هنگامی كه بدن به مقابله با ویروس‌ ها و باكتری‌ ها می‌پردازد، تب نشانة خوبی است. تب تولید گلبول‌ های سفید خون را تحریك    

  " بسیاری از پزشكان توصیه می‌ كنند كه به كودكان تب ‌دار داروهایی نظیر استامینوفن و ایبوبروفن داده شود... "

 

  

    

می‌ كند. این سلول‌ های خونی با ویروس‌ ها مقابله می ‌كنند. همچنین، تب مقدار آهن خون را كه ماده ‌ای لازم و حیاتی برای بقای ویروس‌ ها و باكتری ‌هاست پایین می ‌آورد. به‌علاوه، بسیاری از ویروس ‌ها و باكتری ‌ها برای تولید مثل در درجه حرارت بالای بدن با مشكل روبه ‌رو می‌ شوند، در نتیجه تعداد آنها كاهش می ‌یابد. امروزه بسیاری از پزشكان پایین آوردن تب را توصیه نمی ‌كنند، مگر آنكه كودك را با مشكل مواجه كند.

بسیاری از پزشكان توصیه می‌ كنند كه به كودكان تب ‌دار داروهایی نظیر استامینوفن و ایبوبروفن داده شود. هر دو این داروها به‌ طور مساوی در كاهش تب موثرند، اما داروی ایبوبروفن برای كودكان كمتر از 6‌ ماه توصیه نمی ‌شود. این دارو هرچند كه تب را در عرض یك ساعت پایین می‌آورد، مشكلات گوارشی در كودك ایجاد می‌ كند. به‌خاطر داشته باشید كه حتی برخی از داروهای كم‌ خطر مانند استامینوفن ممكن است در كودك شما عارضه ایجاد كنند. آسپیرین در كودكان باید با احتیاط بسیار به‌ كار رود، زیرا عامل ایجاد بیماری نادر ولی كشندة سندرم ری (Reye’s Syndrome) است كه به آسیب شدید مغزی و حتی مرگ در آنها می‌انجامد.    

  " هرچند بسیاری از كودكان با درجة حرارتی حدود 3/38 درجة سانتی‌ گراد بداخلاق و تحریك‌ پذیر می‌شوند، گروهی دیگر با یك تب متوسط ممكن است بیمار هم به ‌نظر نرسند... "

 

  

    

 

هرچند بسیاری از كودكان با درجة حرارتی حدود 3/38 درجة سانتی‌ گراد بداخلاق و تحریك‌ پذیر می‌شوند، گروهی دیگر با یك تب متوسط ممكن است بیمار هم به ‌نظر نرسند. به طور کلی، هنگامی كه كودك تب می‌ كند، ضربان قلب او بالا می ‌رود، سریع ‌تر نفس می‌ كشد و به مایعات بیشتری احتیاج دارد. این موارد در مجموع باعث می ‌شود كه او احساس بیماری و پریشانی كند. تب خفیف این مشكلات را به‌وجود نمی‌آورد.

حتی در افراد سالم درجة حرارت بدن از شخصی به شخص دیگر متفاوت است. درجة حرارت بدن حتی در یك كودك در طول روز تغییر می ‌كند. درجه حرارت بدن در صبحگاه به كمترین حد خود می ‌رسد و هنگام عصر بالا می ‌رود. این تغییرات درجه حرارت بدن تقلید كننده تغییرات چرخه زیستی طبیعی است.

اگر تب كودك شما بیش از یك روز طول كشید، دمای بدن او را با ذكر ساعات اندازه‌گیری ثبت كنید و در ساعات مختلف درجه حرارت بدن او را با هم مقایسه كنید. حد نهایی درجه حرارت طبیعی دهانی در حدود 37 و مقعدی 5/37 درجة سانتی‌گراد است. اندازه‌ گیری درجه حرارت و خواندن درجه به‌ ظاهر ساده ولی تفسیرش مشكل است. آیا واقعا كودك شما بیمار است یا اینكه پوشیدن لباس‌ های ضخیم درجه حرارت بدن او را بالا برده است؟ شاید هم او به ‌طور طبیعی از بقیه همسالان خود گرم‌ تر است.

كودكی كه به ‌نظر سالم می ‌آید و خودش هم اظهار ناراحتی نمی‌ كند و بی‌قرار نیست، اگر درجه حرارت بدنش در حدود 2/37 درجة سانتی‌گراد شد، جای نگرانی نیست.

تشنج ناشی    

  " د نهایی درجه حرارت طبیعی دهانی در حدود 37 و مقعدی 5/37 درجة سانتی‌گراد است... "

 

  

    

از تب در 3 تا 4 درصد كودكان 9 ماهه تا 5 ساله اتفاق می ‌افتد. شیوع این تشنج‌ ها در پسران بیشتر است و چند دقیقه به‌ ‌طول می‌ انجامد. هرچند تشنج ‌ها بسیار خطرناك به‌ نظر می‌ رسند، باعث صدمه كودك نمی ‌شوند. مكانیسم دقیق این تشنج ‌ها شناخته ‌شده نیست، اما پزشكان معتقدند كه بیشتر در زمانی اتفاق می‌افتند كه در ساعات اولیه شروع تب درجه حرارت بدن به‌ سرعت بالا رود.

اگر كودك شما دچار تشنج ناشی از تب شد، چشم‌ هایش به سمت بالا حركت كرد، اندامش سفت شد و حركات پرشی در تمام بدنش مشاهده شد، سریعا با اورژانس تماس بگیرید یا او را به نزدیك‌ ترین مركز درمانی برسانید. اینكه تشنج به ‌دنبال تب رخ داده یا علل دیگری باعث آن شده ‌اند نیاز به ارزیابی دقیق پزشكی دارد. گفته می شود تنها در یك ‌سوم از كودكانی كه تشنج ناشی از تب را تجربه كرده ‌اند در طول یك سال بعدی باز هم این عارضه به‌ سراغشان می‌آید. نكته دیگر این كه بیشتر كودكانی كه دچار تشنج‌ های پیاپی ناشی از تب می ‌شوند رشد و تكامل طبیعی خواهند داشت.

 

سه شنبه 5/1/1393 - 11:21
اطلاعات دارویی و پزشکی

میگرن، بیمارى كمرشكن

 

بهاره مهرنژاد

 

 

 

600 یورو براى درمان میگرن. شاید باور نكنید ولى این هزینه اى است كه هر اروپایى پرداخت مى كند تا از درد اعصاب خردكن و كشنده میگرن نجات یابد.

مجله پانوراما در آخرین شماره خود نوشت: درمان بیمارى میگرن براى هر فرد حداقل ۶۰۰ یورو هزینه در بر دارد كه به خرید انواع قرص و شربت و جوشانده و بخور مربوط مى شود. اما متاسفانه، به دلیل حملات متعدد میگرن كه معلوم نیست كى و كجا فرد را درگیر مى كند این مبلغ تنها براى یك بار ویزیت پرداخت مى شود. پس از بى خوابى، میگرن شایع ترین اختلال آزاردهنده و پرهزینه در اروپا به شمار مى رود كه علاوه بر تحت تاثیر قرار دادن وضعیت جسمى باعث برهم خوردن نظم كارى در ادارات شده است. اینكه هر فرد براى درمان هر نوبت حمله میگرن كه ساعت ها طول مى كشد، به پزشك مراجعه كند و متحمل پرداخت هزینه شود، مسئله اى است كه باعث نگرانى برخى از مقامات بهداشتى كشورهاى اروپایى به ویژه ایتالیا شده است. اطلاع رسانى كامل درخصوص چگونگى بروز درمان میگرن یكى از مهمترین تدابیر بهداشتى است كه در راس برنامه هاى مبارزه با میگرن در ایتالیا قرار گرفته است كه به نظر مى رسد براى تمامى افراد مبتلا به میگرن مفید باشد. میگرن را مى توان به صورت سردردهاى دوره اى تعریف كرد كه با تهوع و استفراغ و رخوت و خستگى و بى خوابى همراه است و در زنان ۵ برابر بیشتر از مردان بروز مى كند.

در حال حاضر ۵۰ میلیون نفر در اروپا به میگرن مبتلا هستند كه ۲۵ تا ۳۰ درصد از آنها را نوجوانان، ۲۵ درصد را مردان و ۴۵ تا ۵۰ درصد را زنان تشكیل مى دهد. یك سردرد میگرنى ممكن است بعد از ۲۴ ساعت بهبود یابد ولى در اكثر موارد تا ۳ روز بعد از شروع حمله یعنى ۴ تا ۷۲ ساعت طول مى كشد. هر چه سن كمتر باشد، بروز حملات میگرنى نیز بیشتر است. با افزایش سن تعداد حملات كاهش مى یابد ولى به طول مدت آنها اضافه مى شود. تعداد حملات میگرن در افراد مختلف، متفاوت است. در برخى افراد ممكن است به صورت ماهیانه باشد ولى در اكثر موارد به صورت هفتگى یا ۲ ، ۳ روز یك بار بروز مى كند. اینكه منشاء میگرن چیست و براى درمان آن چه باید كرد، سئوالى است كه هنوز پزشكان نیز موفق به یافتن جوابى معین براى آن نشده اند. ولى به طور كلى، استرس و فشارهاى عصبى، بوهاى شدید، آلودگى صوتى، تغییرات آب وهوایى و محیط آلوده و بدون تهویه نقش عمده اى در بروز حملات میگرنى ایفا مى كند.

تاخیر در خوردن وعده هاى غذایى، تغییر در میزان استراحت و خواب شبانه، انجام فعالیت هاى ورزشى سخت، رانندگى براى مدت زمان طولانى، خستگى زیاد، نشستن متوالى پشت كامپیوتر و احساس درد و ناراحتى در ناحیه سر و گردن نیز از دیگر عواملى است كه در بروز میگرن دخالت دارد. نقش غذاها را نیز نمى توان نادیده گرفت، افراد بسیارى هستند كه با خوردن غذاهاى تند، پنیر و شكلات دچار حمله میگرنى مى شوند. بهترین راه حل براى مقابله با میگرن، شناسایى مواردى است كه باعث بروز تشدید حملات مى شود. پرهیز از مصرف غذاهاى تند، شكلات، میوه هاى گرمسیرى و لبنیات و عدم قرارگیرى در مكان هاى شلوغ و پرجمعیت و تازه رنگ شده كمك بزرگى به كاهش بروز میگرن مى كند. از آنجا كه گفته شده استرس و فشارهاى روحى عامل مهمى در بروز میگرن در خانم ها به شمار مى رود، توصیه مى شود با كمك داروها و جوشانده هاى طبیعى آرامش خود را در حد بالا نگه دارید تا از بروز حمله مجدد جلوگیرى كنید. از استعمال عطر و ادوكلن و لوازم آرایش با بوهاى تند خوددارى كرده و حتماً یك چشم بند در كشوى میزتان داشته باشید تا در مواقع لزوم از آن استفاده كنید.

سه شنبه 5/1/1393 - 11:21
اطلاعات دارویی و پزشکی

آناتومی ناخن

ناخن از بافت سخت و مرده ای به نام کراتین ساخته شده است و نوک حساس انگشتان را در برابر آسیب حفظ میکند. از جمله مشکلات شایع ناخن ، تغییر شکل آن و درد یا التهاب پوست اطرافش است. شایع ترین علت تغییر شکل ناخن ،آسیب و عفونت های قارچی هستند. با وجود این بیشتر بیماری های پوستی رایج و از جمله پسوریازس و اگزما هم می توانند بر رشد و ظاهر ناخن ها تاثیر بگذارند. حدود 6 ماه تا یک سال هم طول می کشد که ناخن از دست رفته جایگزین شود. بنابراین لازم است درمان مشکلات ناخن هم به همین مدت ادامه پیدا کند.

 

بستر ناخن:

 

بستر ناخن قسمتی از بافت ناخن است که بافت عظیم و نازا نامیده می شود بخش بستر ناخن از لبه بافت زایا و جوانه زننده یا هلالی به هیپونی کیم hypony chium امتداد می یابد. بستر ناخن شامل رگ های خون، اعصاب و رنگدانه (سلولهای تولید کننده فلانین) می باشد. همانطور که ناخن از ریشه تولید می شود به سمت پایین بستر ناخن حرکت میکند که با افزودن مواد ناخن به ضخامت ناخن کمک می کند. سطح و صاف بودن بستر ناخن برای یک رشد طبیعی ناخن بسیار مهم می باشد.اگر اینطور نباشد ناخن ممکن است شکسته شود و یا شیارهایی بروی ناخن ممکن است ایجاد شود که استفاده لوازم آرایشی بر روی ناخن را غیر ممکن می سازد.

 

ورقه ناخن:

 

ورقه ناخن ناخن واقعی است که از کراتین سخت و نیمه شفاف ساخته شده است. ظاهر صورتی رنگ ناخن به خاطر رگهای خوین زیر ناخن می باشد. زیر سطح ناخن دارای شیارهایی است در امتداد طول ناخن که به چسبیدن ناخن به بسترش کمک می کند.

 

کاتیسل:

 

بخش cuticle ناخن انگشت، chium epony نیز نامیده می شود که بین پوست انگشت و ورقه ناخن قرار گرفته و با ترکیب این ساختارها یک مانع و محافظ ضدآب روی ناخن ایجاد می کند.

 

پریونیکیوم (Periony chium)

 

پریونیکیوم پوستی است که روی ورقه ناخن قرار می گیرد. این قسمت لبه paronychicol نیز نامیده می شود. این بخش محل ایجاد ریشه ناخن، ناخن های رشد نکرده و عفونت پوست که paronychia نامیده می شود می باشد.

 

Hyporychium :

 

محل بین ورقه ناخن و نوک ناخن می باشد. اینجا محل اتصال ناخن و پوست نوک انگشت است. همچنین جایی که یک مانع ضدآب برای ناخن تولید می شود.

 

 

 

رشد ناخن

 

ناخن ها در تمام مدت در حال رشد هستند اما میزان این رشد با سن و circulatjion آهسته می شود. ناخن های انگشتان دست سریعتر از ناخن های انگشتان پا با میزان 3 میلی متر در هر ماه رشد می کنند. رشد ناخن از محل ریشه تا نوک آزاد ناخن (خارج شده) 6 ماه طول می کشد. ناخن های شست پا هر ماه 1 میلی متر رشد می کنند و بین 12-18 ماه طول می کشد تا کاملا یک ناخن جایگزین آن شود.

 

 

 

ساختمان ناخن

 

ساختمانی که ما از ناخن می شناسیم به 6 بخش معین و ویژه تقسیم می شود: 1- ریشه، 2- بستر ناخن، 3- ورقه ناخن، 4 – سطح بیرونی یا کوتیکل، eponychium -6   perionychium -5. هر یک از این بخشها وظیفه خاص و مشخصی دارند و اگر مشکلی در هر یک از این بخشها بوجود بیاید ظاهر ناخن بشکلی غیر طبیعی بروز خواهد کرد.

 

ریشه ناخن:

 

ریشه ناخن انگشت بعنوان بافت زایا (جوانه زننده) نیز شناخته شده است . این بخش از ناخن در حقیقت در زیر پوست، پشت ناخن انگشت قرار دارد و به اندازه چند میلی متر به سمت داخل انگشت امتداد می یابد. ریشه ناخن انگشت بیشترین حد ناخن و بستر ناخن (nail bed) را تولید می کند. این بخش از ناخن هیچگونه ملانوسیتی ندارد(رنگدانه ندارند) لبه بافت زایا به رنگ سفید دیده می شود و ساختار هلالی شکل آن (lunula) هلال نامیده می شود.

 

 

 

بیماری های ناخن

 

شکنندگی و ورقه ورقه شدن عمودی از قسمت نوک ناخن

این حالت در ناخن در اثر تماس مفرط دست با آب و محلولهای شیمیایی بوجود می آید. در بیشتر موارد یکی از مشخصه و علائم پیری نیز می باشد. همینطور که ما مسن تر می شویم از رطوبت و چربی طبیعی بستر ناخن کاسته می شود. این رطوبت و چربی مانند سیمانی است که لایه های ورقه ناخن را محکم درکنار هم نگه میدارد. با دیدن اولین نشانه و علائم ورقه ورقه شدن ناخن ها، آنها را هیدراته (آب رسانی) کنید. مضاف بر آن از ویتامین E و روغن ناخن jojoba   که به عنوان دو چربی گیاهی هستند  استفاده نمایید.  Jojoba دارای مولکولهای بسیار ریزی است که قادر است به راحتی در لایه های ورقه ناخن نفوذ نماید. مولکولهای موجود در ویتامین E برای نفوذ در لایه سطح پوست و یا لایه های ورقه ناخن خیلی بزرگ هستند. روی ورقه ناخن و اطراف کوتیکل را حداقل دو بار در روز چرب کنید. اگر بیشتر با آب در تماس بودید به دفعات بیشتری ناخن هایتان را چرب کنید. هنگام نظافت و شستشو از دستکش استفاده کنید. بیاد داشته باشید که آب به عنوان "حلال جهانی" در نظر گرفته می شود و در واقع یک ماده شیمیایی است .

 

 

خطور برجسته عمودی بر سطح ناخن (به علت پیری)

این عارضه از مشخصه های پیری است هر چند که محدود به پیری و جوانی نمی شود. ورقه ناخن در قسمت بستر ناخن به سمت جلو رشد می کند اما به شکل راه راه و برجسته، یعنی خطوط برجسته و عمودی از بستر ناخن بیرون آمده و رشد می کند. به مرور که ما مسن تر می شویم سطح چربی و آب طبیعی ناخن کم می شود و این خطوط برجسته ریل مانند نمایان می شوند. ناخن های راه راه شده برجسته را روزانه دوبار با جریان آّب رسانی و چربی حاوی jojoba و ویتامین E چرب کنید تا بهبود یابد.

 

 

نازک شدن ناخن

 

این عارضه به هنگام کمبود آهن در بدن در ناخن ها نمود پیدا می کند. ناخن ها از قسمت نوک ناخن نازک، ورقه ورقه و مقعر می شوند. برای رفع این مشکل و اختلال در فرم ناخن باید به پزشک مراجعه و در رفع کمبود آهن در بدن تلاش نمود.

 

 

عفونت ناخن (گوشه کردن)

پارونیشیا یا عفونت ناخن به دو شکل حاد و مزمن ممکن است بوجود بیاید. عفونت پارونیشیا در گوشه ناخن ها توسط باکتری ها ، قارچها و بعضی از ویروس ها بوجود می آید. لایه های مجاور ناخن مانند سد و محافظی میان ورقه ناخن و بافت اطراف عمل می کنند. اگر این لایه ها شکافته یا شکسته شوند این سد می شکند و باکتری ها به راحتی وارد بافت و لایه های ناخن می شوند. این نوع عفونت با متورم  یا قرمز شدن و درد شدید بروز می کند. این وضعیت ممکن است در افرادی که دستهایشان به مدت طولانی با آّب تماس دارد تشدید شود و این عارضه شدیدا واگیردار می باشد.

 

 

سفیدک زدن روی ناخن

به همراه لکه و خطوط سفید بر روی ورقه ناخن،ممکن است حباب ها و منافذ کوچک و ریز پر از هوا که بر اثر آسیب های وارده به ناخن ایجاد شده اند بروز نماید. این وضعیت ممکن است ارثی باشد و هیچگونه نیازی هم برای درمان نباشد.

 

 

 

مراقبت طبیعی ناخن و ترمیم آن

 

حال که عضو ناخن را بهتر شناخته و درک می کنیم ، می توانیم بهتر و با روشی اصولی تر از ناخن های خود مراقبت نماییم. در زیر چند نکته جالب و ضروری آمده که در انجام این امر مفید خواهد بود.

 

پوست و ناخن های ما همواره با جریان مداوم آب و چربی تغذیه می شوند.

 

 

 هر چیزی را که ما دیده و لمس می کنیم (غیر از نور و الکتریسیته) شیمیایی است.

 

 

 افراط در شستن دست و یا استفاده از محلولهای پاک کننده شیمیایی بدون دستکش می تواند به رطوبت و چربی مفید پوست و ناخن ها آسیب زده و آنها را از بین ببرد. در نتیجه این واکنش ناخن ها و پوست ، پوسته پوسته می شوند.

 

 

 آب نیز همانند تمام محصولات مربوط به ناخن  یک ماده شیمیایی است.

 

 

قرار گرفتن بیش از حد در معرض مواد شیمیایی می تواند عکس العمل های اگزمایی را ایجاد کند.

 

 

 ورقه ناخن از لایه های بسیاری از سلولها که مواد درونی اشان را از دست داده و صاف ، سخت و شکننده می شوند تشکیل می شود.

 

 

 مقاومت در ناخن یعنی ترکیبی از سختی و انعطاف پذیری.

 

 

 کمک به ترمیم و حفظ زیبایی و سلامتی ناخن ها بر عهده متخصصین می باشد.

 

 

 اما شما نیز می توانید به  ترمیم ناخن هایتان در منزل بپردازید.

 

 

 ناخن هایی که شکسته و یا ورقه ورقه می شوند دچار کمبود رطوبت و چربی هستند.

 

 

 بیماری ها و مشکلات ناخن باید توسط یک پزشک تشخیص داده شوند و سپس داروهای لازم در این رابطه مصرف شوند.

 

 

متخصص ناخن برای تشخیص بیماری های ناخن و مشکلات آن تعلیم داده می شوند  اما آنها مجاز به معالجه این موارد در سالنهای زیبایی نیستند.

 

 

فراموش نکنید که دستهایتان را مرطوب کنید . از آنجائیکه  بیش از 10 درصد از حجم ناخن را آب تشکیل می دهد. اگر ناخن آب خود را از دست بدهد همانند پوست، قابلیت ارتجاعی اش را نیز از دست خواهد داد. ناخن های خشک بیشتر در معرض شکستن هستند تا خم شدن.

 

 

ناخن های بلند بیشتر کثیف و آلوده می شوند و نسبت به ناخن های کوتاه در این حالت بیشتر احتمال برگشتن ناخن هنگام برداشتن اشیا و ورود آلودگی به داخل بستر ناخن وجود دارد.

 

 

پاک کردن مستمر کثیفی و جرم جمع شده درزیر ناخنها به مشکل ناخن خواهد افزود. وقتی از مرطوب کننده ها استفاده می کنید از بالای دست شروع کنید و به سمت ناخن ادامه دهید و روی ناخن ها را با مرطوب کننده بپوشانید. بخش کوتیکل ناخن (بخش رشد کننده بیرونی) را نیز مرطوب کنید. بخش کوتیکل ناخن مانعی است برای نفوذ رطوبت به زیر ناخن. مقدار بیشتری از مرطوب کننده را بروی لایه ناخن بمالید تا از افتادن ریشه ناخن جلوگیری نماید.

 

 

ناخن انگشتان شما هر روز در معرض آسیب قرار دارند. مواد شوینده ، پولیش کردن ( استفاده از لاک)، چسب ناخن، مواد سفت کننده ناخن و مواد شیمیایی خانگی همه جزو مواد آسیب رسان و مضر برای ناخن هستند. شما می توانید با استفاده از دستکش هنگام شستن ظروف و لباس ها در این راه کمک بزرگی به خود نمایید.

 

 

از تماس مستقیم با بنزین، گازوئیل، نفت، رنگ و دیگر مواد شیمیایی قوی احتراز نمایید. مانیکورها و مخصوصا مواد پاک کننده لاک ناخن ( استون) ناخن را خشک می کنند و اغلب باعث شکستن  و خراب شدن ناخن ها می شوند. اگر به این گونه مواد شیمیایی برخورد کردید موادی را انتخاب کنید که عاری ازماده فورمال دی هاید باشند. توصیه میکنیم مقدار 1 قاشق چایخوری روغن کرچک را در مقدار تقریبی 28 گرم آستون بریزید تا هنگام استفاده به ناخنها رطوبت برسد.

 

 

ناخن هایی که به راحتی می شکنند و ترک می خورنداز مشکلات احتمالی تغذیه ای خبر می دهند. ناخن ها برای سالم بودن و ماندن به مقدار زیادی کلسیم ، منیزیم، پروتئین و سیلیس نیاز دارند.

 

 

نوشیدن و دم کرده گیاهان گزنه و سرخس و یا خوردن کپسول های این گیاهان بطور روزانه بسیار مفید خواهد بود چرا که این گیاهان سرشار از سیلیس و دیگر مواد معدنی مهم می باشند که در رشد ناخنها بسیار موثرند. استفاده از مکمل هایGLA  (گل پامچال شب، گل گاوزبان یا کشمش سیاه) نیز بسیار کمک می کنند.

 

 

 

چگونه به ناخن ها استحکام بخشیم؟

 

سلامت ناخن هایتان، شما را از ناراحتی ها و دردهای بافت انگشتان دور می کند.  ناخن های بلندی را که همیشه آرزوشان را داشته اید بدست خواهید آورد، زیاد مشکل نیست البته اگر چند نکته احتیاطی را رعایت کنید.

 

ناخن های بلند برای سالیان طولانی دشمن خانمها بود و تحقیقات هنوز در پیدا کردن راهی برای درست کردن یک تقویت کننده کامل ناخن که بتواند ناخن های خشک ، شکسته و ورقه ورقه شده را تبدیل به ناخن های زیبای بلند و محکمی کند آنهم در عرض دو هفته یا حتی کمتر ادامه دارد. فعلا هیچ محصول معجزه آسای واقعی برای تحقق بخشیدن به این آرزو وجود ندارد.

 

در هر حال چند راه وجود دارد که شما بتوانید ناخن هایتان را استحکام ببخشید و یا امکان کمی بلند شدن و شاید حفظ آنها از شکسته شدن و ورقه ورقه شدن را بیابید.

 

یکی از دشمنان طبیعی ناخن ، آب می باشد . آب ناخن ها را نرم کرده و آنها را آماده برای خراب شدن می کند. آب به همراه فعالیت شدید مثل پاک کردن ، سابیدن ، تراشیدن، ظرف شستن، لباس شستن و غیره این وضعیت را در ناخن تشدید خواهد کرد.

 

 

وقتی که شما در حال نظافت و پاک کردن چیزی یا جایی هستید از دستکش پلاستیکی استفاده کنید، هیچ اهمیتی ندارد که از چه نوعی باشد. حتی اگر کار شما یک یا دو دقیقه هم طول می کشد، دستکشها را بپوشید بعد شروع به کار کنید. دستکش لاستیکی ناخن شما را خشک نگه می دارد. همچنین از فعالیت هایی که بطور طبیعی باعث شکستن ناخن می شوند مانند درآوردن لباس های خیس از ماشین لباسشویی و ... نیز محافظت می کند. شب هنگام قبل از خواب شما می توانید ناخن هایتان را نرم کنید.

 

 

یک دستکش سفید کتابی را بردارید و قبل از اینکه به رختخواب بروید مقدار زیادی کرم بروی دستتان بمالید و دستکشها را بپوشید. این کار ناخن هایتان را نرم و انعطاف پذیر مانندخواهدکرد .

 

 

 مواد غذاییکه شما می خورید برای انجام وظایف اندام شما بسیار اهمیت دارد. اگر می خواهید که ناخن هایی قوی و خوبی داشته باشید باید از تغذیه خود مطمئن باشید. کلسیم یک ماده غذایی ضروری برای داشتن ناخن های محکم است شما به میزان کافی از ویتامین D هم نیاز دارید تا بتوانید کلسیم موجود در مواد غذائی را جذب کنید.  وقتی خانم ها باردار هستند اغلب رشد ناخن هایشان بهتر از هر وقت دیگری است. این به خاطر افزایش قابلیت جذب مواد غذایی در این دوران می باشد.

 

 

هرگز ناخن هایتان را نخورید و از آنها استفاده ابزاری نکنید.

 

 

 

 

 

 

ناخن جویدن 2

 

 چند سوال و جواب مختصر و مفید در باره معضل ناخن جویدن

 

 آیا ناخن جویدن امری شایع و متداول بشمار می آید؟

ناخن جویدن عادتی متداول است ولی معمولا یک مشکل جدی برای کودکان بشمار نمی آید. این عادت بیشتر در دوران جوانی و بلوغ دیده می شود زمانیکه نیمی از تمام کودکان تا اندازه ای ناخن هایشان را می جوند.

 

 

 چه مشکلات و عللی باعث ایجاد این عادت می شود؟

اکثر کودکانی که ناخن خود را می جوند هیچ مشکلی ندارند. در بعضی موارد خود ناخن جویدن ممکن است ایجاد مشکل نماید.

 

مانند: 1- عفونت باکتریال 2- ایجاد زگیل اطراف ناخن  3- خون ریزی 4- آسیبهای دائمی و مزمن ناخن ها .

 

چرا کودکان ناخن های خود را می جوند؟

بعضی از عللی که باعث می شوند کودکان ناخن هایشان را بجوند شامل موارد زیر است: 1- استرس و نگرانی 2 – تقلید از دیگر کودکان 3- یک مرحله تغییر از مکیدن شست 4- وجود ناخن هایی که به درستی آراسته نشده اند مانند ناخن های بلندی که احتیاج به کوتاه کردن دارند.

 

 

 چطور می توانیم عادت ناخن جویدن را در کودکان از بین ببریم؟

 

 در درمان این عادت باید به علت آن توجه کنیم. اگر کودک شما تحت فشارهای روحی و عصبی فراوانی قرار دارد سعی کنید این فشارها را کم و یا تعدیل نمایید. بطور مثال  سعی کنید شرایط و موقعیت هایی را که کودک شما در آنها دچار اضطراب و نگرانی می شود مانند خستگی، تماشای یک برنامه مهیج یا درمانده شدن از انجام تکلیف را بشناسید و از بین ببرید و یا انها را به حداقل ممکن برسانید.  کوتاه کردن ناخن های بلند به کودکان در ترک این عادت بسیار کمک می کند. با صاف کردن لبه ناخن (مثلا با سوهان) ناخن باعث اذیت کودک شما نمی شود.

 

توجه کودک را از جویدن ناخن دور کرده ، سعی کنید تا کودک احساس خوبی نسبت به خودش پیدا کنید یا درواقع به او اعتماد به نفس بدهید. تنبیه و شرمنده کردن کودک به هیچ وجه اثری درترک این عادت نخواهد داشت. اگر کودک شما کمی بزرگتر شده و درصدد است با استفاده از دستکش یا استعمال محلول های تلخ و بد مزه بروی انگشتان این عادت را ترک نماید نباید اجازه دهید تا از این روشها استفاده کند. تنها تصمیم کودک شماست که برای از بین بردن این عادت کارساز خواهد بود .

 

 

   آیا با بزرگ شدن کودک این عادت با او خواهد ماند؟

 بیشتر کسانی که ناخن خود را می جوند  در نهایت آنرا ترک خواهند کرد. بیشتر از 75 درصد از کسانی  که ناخن هایشان را در دوران جوانی می جوند تا سن 35 سالگی آنرا ترک میکنند.

 

 

جویدن ناخن و علت آن چیست؟

 

جویدن ناخن در خانواده های کم جمعیت به علت کم بودن همبازی یا توجه غیرعادی به فرزندان و در خانواده های پرجمعیت به دلیل محیط شلوغ خانه و کم توجهی به نیازهای عاطفی کودکان شایعتر است .

 

جویدن ناخن در کودکان بسیار شایع است و از نظر اجتماعی عادتی خجالت آور، ناپسند و غیرقابل قبول به شمار می آید که باعث بی نظمی ، آسیب ناخن و کوتیکول آن ، التهاب و عفونت ناخن ، مشکلات دندانی یا عوارض دیگر می شود و نگرانی کودک و خانواده را فراهم می کند.

 

 جویدن ناخن معمولا در شرایطی مانند استرس ، اضطراب ، تقلید، وراثت و نامنظمی ناخنها ممکن است ، ایجاد شود برخی از انواع شدید ناخن جویدن در عقب ماندگی های ذهنی شدید و اسکیزوفرنیک های نوع پرانوئید دیده می شود گفتنی است ، درمان باید براساس نوع علایم ، علل و سن فرد باشد مراقبت از ناخن و کوتیکول آن شامل مانیکور کردن و خودداری از سرزنش ، تهدید، تنبیه ، راه حلی موثر و منطقی در جلوگیری و درمان است در مواردی که آسیب فیزیکی شدید روی می دهد، بویژه در عقب ماندگی های شدید، باید از روشهایی مانند رفتار درمانی و دارودرمانی کمک گرفت همچنین در صورتی که جویدن ناخن ، علامت اختلال روانپزشکی مانند اضطراب و افسردگی باشد، درمان دارویی آن ضرورت دارد

 

 

 

راه های درمان کجی، شکنندگی و گوشه نمودن و ترکیدن ناخن

 

ناخن نیز مانند هر عضو دیگری احتیاج به مراقبت و تغذیه دارد، مخصوصا که ناخن دست و پا مسئولیت مراقبت از نوک انگشتان ما را دارند و زمانی که ما ناخن های مقاوم و سالمی داشته باشیم، بهتر و راحت تر می توانیم کارهایمان را انجام دهیم.

 

به علاوه داشتن ناخن های مقاوم و سالم به زیبایی انگشتان ما به خصوص دست، کمک می کند و داشتن نوع مقاوم آن به خصوص برای کسانی که به کارهایی با ظرافتی خاص، مشغول هستند و یا کسانی که موسیقی کار می کنند، بسیار ارزشمند می باشد. در این میان ، نقش ویتامین ها در سلامت این عضو، بسیار مهم می باشد و ویتامین های A,B,D از جمله این ویتامین ها بوده، کلسیم ، ید و پتاسیم نیز از املاح مورد نیاز ناخن ها هست که باید در برنامه غذایی به این مواد توجه لازم بشود.

 

راه هایی که برای درمان بیماری ناخن و تقویت آن می توانیم پیشنهاد کنیم از قرار زیرند:

 

1-    دانه های بلال به علت داشتن گوگرد، سیلیس، آهن، کلسیم و به علت سرشار بودن از ویتامین "B" ، برای ناخن بسیار مفید می باشد. بنابراین استفاده از آن چه به صورت خوراکی و چه به صورت ژله مفید است. برای درست کردن ژله ی دانه های بلال ، آنها را از میوه شان جدا کرده و سپس خوب له می کنید و مقدار کمی شیر به آن اضافه کرده و می گذارید تا حدود 1 ساعت بماند و بعد آنرا با فشار، از صافی رد کرده ، ژله بدست آمده را بر روی ناخن ها می مالید. این ژله از ترکیدن و گوشه کردن ناخن ها نیز جلوگیری کرده و باعث تقویت آنها می شود.

 

2-    شنبلیله را ریز نموده و خوب آنرا له کنید. آب این سبزی باعث می شود تا ناخن های شما کج نشوند.

 

3-    استفاده از مشتقات جو ، برای تقویت ناخنها بسیار مفید می باشد. برای این کار بهتر است جو را خیس کرده و حدود 20 دقیقه در آب بجوشانید و بعد ناخن را با آن شست و شو دهید.

 

4-    خوابانیدن ناخن در آبلیمو از شکنندگی ناخن و پوسته پوسته شدن کناره آن  جلوگیری می کند.

 

5-    مالیدن زرده تخم مرغ روی ناخن ها باعث تقویت آنها و جلوگیری از شکسته شدن و بریدگی های کنار آن می شود.

 

6-    اگر به درد ناخن مبتلا شده اید، یک پیاز سفید را در خاکستر داغ آتش بگذارید تا خوب پخته شود، سپس آنرا از وسط دو نیم کنید و انگشت خود را وسط آن بگذارید. اگر هر روز ، روزی 2 بار این عمل را تکرار کنید به زودی ناخن درد شما برطرف می شود.

 

7-    به علت این که سوژا یا لوبیای ژاپنی، حاوی ویتامین A می باشد، خوردن آب این میوه برای ناخن بسیار مفید است.

 

8-    جوشانده یک مشت برگ باقلا، در 500 گرم آب، جهت درمان در نوک انگشت و ناخن به صورت قرار دادن انگشت در جوشانده گرم آن به مدت 2 ساعت اثر شفابخش دارد.

 

9-    ضماد گرد فلفل سیاه با زفت، برای رفع برص ناخن مفید است.

 

10- برای تورم چرکی ریشه ناخن، چنانچه شیره تره را در آرد ، مخلوط نموده و به صورت خمیری درآورید و یا شیره را با قسمت نرم درون نان، مالش داده و بر روی ناحیه متورم قرار دهید، باعث رسیدن و گشوده شدن کانون چرک دمل می شود.

 

11- هر گاه ناخن، خشک و پوسیده شود و پوسته هایی از آن جدا شود به خصوص از بیخ آن، روزی چند بار مغز قلم گاو، یا پیه مرغ یا موم را که در روغن کنجد ذوب کرده اید را بر روی آن بمالید.

 

12- برای رفع درد ناخن، برگ گل سرخ، با برگ سرو را کوبیده با سرکه، خمیر کرده، ضماد به دست آمده را بر روی ناخن ها بمالید.

 

13- اگر رنگ ناخن زرد شده باشد ، تخم تره تیزک را کوبیده با سرکه خمیر کرده بر روی ناخن بگذارید.

 

14- برای رفع لک های سفید روی ناخن ، زفت را گرم کرده و بر روی آن بگذارید یا زرنیخ و سرکه را خمیر نموده  و بر روی ناخن بمالید و یا شنبلیله و تخم کتان کوبیده را با سرکه به صورت خمیر درآورده و روی ناخن بگذارید. اگر این کار را موقع شب که می خوابید ، انجام دهید و ببندید و صبح بشویید، بهتر است.

 

15 – برای درمان ورم و چرک گوشه یا بیخ ناخن، در ابتدا که هنوز چرک نکرده ، باید انگشت را در برف یا آب بسیار سرد که مانند برف باشد قرار داده؛ اگر دو سه روز بر او گذشته باشد، باید مازو را کوبیده با زنگ آهن و سرکه بگذارید. اگر درد شدید بود بیخ با تریاک بگذارید. اگر هنوز تحلیل نرفته باشد، باید روغن زیتون را خوب گرم کنید و انگشت را در آن بگذارید و مدتی نگه دارید تا رفع شود. هرگاه چرک کرده باشد، تخم کتان و تخم سرو را کوبیده ،با آب گرم خمیر کرده و ضماد اندازید تا سرباز کند.

 

16- ضماد فلفل سیاه نیز، برطرف کننده اختلالات ناخن می باشد.

 

17 – ضماد سیب زمینی، باعث می شود تا گوشه کردن ناخن درمان شود.

 

18- سیب، تقویت کننده پوست مخاط ها و ناخن می باشد.

 

19- ضماد مغز هسته زیتون ، ناهنجاری های ناخن را برطرف می سازد.

 

20- خرما برای تقویت ناخن مناسب می باشد.

 

21- ضماد آب تره توام با آرد گندم، عفونت های اطراف ناخن را برطرف می سازد.

 

22- مالیدن روغن بنفشه، برای بهداشت و سلامتی ناخن مفید می باشد.

 

23 – برای این که ناخن ها سالم و مرتب باشند و فوری شکسته نشوند، باید روزی 5 دقیقه ناخن ها را در روغن زیتون گرم و سرکه قرار داد تا مقاوم شوند.

 

24 – برای دوام بخشیدن به ناخن ها می توان از مخلوط زیر استفاده کرد:

 

به مقدار مساوی عسل، روغن بادام ، زرده تخم مرغ  و نمک دریا را مخلوط کنید و ناخن ها را به مدت نیم ساعت در آن قرار دهید.

 

راه دیگر مستحکم نمودن ناخن ها استفاده از مخلوط زیر می باشد:

 

دو قاشق سوپخوری آب آناناس تازه را با دو قاشق غذاخوری زرده تخم مرغ و نصف قاشق چایخوری سرکه انگور ، مخلوط کنید و به مدت نیم ساعت ناخن ها را در آن قرار دهید.

 

 

 

فرورفتگی ناخن در گوشت

 

این ناراحتی که بیشتر در انگشست شست پا پدید می آید ، هنگامی بروز می کند که ناخن، بد کوتاه شده و فشار زیاد کناره خارجی ناخن، موجب فرورفتگی آن در داخل گوشت می گردد.

 

درمان ناخنی که در گوشت فرو رفته است در صورت بروز عفونت، ابتدا درمان عفونت و سپس برداشتن یک قسمت از ناخن از گوشه آن می باشد. برای جلوگیری از فرورفتگی مجدد ناخن در گوشت، کوتاه کردن ناخن به روش صحیح، کم کردن حجم ناخن و از بین بردن ماده سازنده ی ناخن در محلی که در گوشت فرو می رود توصیه می شود.

 

  گوشه کردن ناخن

 

 گوشه کردن ناخن معمولا در افرادی پدید می آید که عادت به جویدن ناخن دارند و یا دست های آنان در معرض تماس دائم با مواد شیمیایی است و ناخن ها را تمیز نمی کنند و پوست های اطراف ناخن ها را بر نمی دارند. این گوشه ها که به آسانی کنده می شوند، در محل آنها آماس های دردناکی به وجود می آید که نشانه عفونت است.

 

برای درمان عفونت مذکور، باید محل را با الکل یده، مالش داد و یا انگشتان را در محلول اسید بوریک قرار داد .

 

در جلوگیری از گسترش عفونت گوشه ناخن، باید گوشه را با دقت برید و اطراف ناخن را سوهان زد و از تماس زخم با هوا جلوگیری نمود

 

 

 

فراموش نکنید که دستهایتان را مرطوب کنید

 

از آنجائیکه  بیش از 10 درصد از حجم ناخن را آب تشکیل می دهد. اگر ناخن آب خود را از دست بدهد همانند پوست، قابلیت ارتجاعی اش را نیز از دست خواهد داد. ناخن های خشک بیشتر در معرض شکستن هستند تا خم شدن.

 

ناخن های بلند بیشتر کثیف و آلوده می شوند و نسبت به ناخن های کوتاه در این حالت بیشتر احتمال برگشتن ناخن هنگام برداشتن اشیا و ورود آلودگی به داخل بستر ناخن وجود دارد.

 

پاک کردن مستمر کثیفی و جرم جمع شده درزیر ناخنها به مشکل ناخن خواهد افزود. وقتی از مرطوب کننده ها استفاده می کنید از بالای دست شروع کنید و به سمت ناخن ادامه دهید و روی ناخن ها را با مرطوب کننده بپوشانید. بخش کوتیکل ناخن (بخش رشد کننده بیرونی) را نیز مرطوب کنید. بخش کوتیکل ناخن مانعی است برای نفوذ رطوبت به زیر ناخن. مقدار بیشتری از مرطوب کننده را بروی لایه ناخن بمالید تا از افتادن ریشه ناخن جلوگیری نماید.

 

 ناخن انگشتان شما هر روز در معرض آسیب قرار دارند. مواد شوینده ، پولیش کردن ( استفاده از لاک)، چسب ناخن، مواد سفت کننده ناخن و مواد شیمیایی خانگی همه جزو مواد آسیب رسان و مضر برای ناخن هستند. همانطور که قبلا نیز اشاره شد شما می توانید با استفاده از دستکش هنگام شستن ظروف و لباس ها در این راه کمک بزرگی به خود نمایید. از تماس مستقیم با بنزین، گازوئیل، نفت، رنگ و دیگر مواد شیمیایی قوی احتراز نمایید. مانیکورها و مخصوصا مواد پاک کننده لاک ناخن ( استون) ناخن را خشک می کنند و اغلب باعث شکستن  و خراب شدن ناخن ها می شوند. اگر به این گونه مواد شیمیایی برخورد کردید موادی را انتخاب کنید که عاری ازماده فورمال دی هاید باشند. توصیه میکنیم مقدار 1 قاشق چایخوری روغن کرچک را در مقدار تقریبی 28 گرم آستون بریزید تا هنگام استفاده به ناخنها رطوبت برسد.

 

ناخن هایی که به راحتی می شکنند و ترک می خورنداز مشکلات احتمالی تغذیه ای خبر می دهند. ناخن ها برای سالم بودن و ماندن به مقدار زیادی کلسیم ، منیزیم، پروتئین و سیلیس نیاز دارند. نوشیدن و دم کرده گیاهان گزنه و سرخس و یا خوردن کپسول های این گیاهان بطور روزانه بسیار مفید خواهد بود چرا که این گیاهان سرشار از سیلیس و دیگر مواد معدنی مهم می باشند که در رشد ناخنها بسیار موثرند. استفاده از مکمل های GLA (گل پامچال شب، گل گاوزبان یا کشمش سیاه) نیز بسیار کمک می کنند.

 

 

 

انتقال هپاتیت B  بوسیله ناخنگیر، قیچی و تیغ آلوده

 

هپاتیت ، یک بیماری عفونی ویروسی کبدی است که انواع مختلفی از جمله نوعA  ،B وC  دارد که نوع A بیشتر از راه خوراکی و عمدتا از طریق سبزیها و میوه های ضدعفونی نشده و آب آلوده انتقال می یابد همچنین نوع بی وسی عمدتا از طریق خون و فرآورده های خونی ، وسایل دندانپزشکی ، تزریق خون آلوده و سرنگهای مشترک و طریق جنسی مشکوک منتقل می شود.

 

از میان 5 نوع هپاتیت های ویروسی ، هپاتیت های  Aو B وC   موجب بیماری مزمن کبدی می شود.

 

هپاتیت A: دوره کمون بیماری 15 تا45 روز بوده و انتشار بیماری عمدتا از طریق مدفوعی دهانی است.

این بیماری ، بیشتر در کودکان و با ازدحام جمعیت ، فقر و پایین بودن سطح بهداشت محیط و بهداشت فردی شیوع بیشتری پیدا می کند. بیماری در کودکان معمولا بدون عارضه جدی بهبود می یابد.

 

هپاتیت  B: دوره کمون بیماری 50 تا180 روز است.

بیماری از3 طریق : برقراری تماس جنسی با فرد آلوده ، استفاده از خون و فرآورده های خونی آلوده و ابزار آلوده به خون همانند ناخنگیر، قیچی و تیغ آلوده ، از مادر آلوده به کودک قبل و حین زایمان و پس از تولد، به شخص سالم سرایت می کند.

 

هپاتیت C در تعدادی از افراد به صورت هپاتیت مزمن C در می آید که این شکل بیماری موجب دوام و انتشار بیشتر بیماری در جامعه می شود هشتاد تا نود درصد کودکانی که در موقع تولد آلوده می شوند، به هپاتیت مزمن C مبتلا می شوند و به همین دلیل واکسیناسیون کودکان در بدو تولد بتدریج می تواند موجب کاهش میزان عفونت بیماری شود. هپاتیت B عامل اصلی سیروز کبدی و سرطان سلولهای کبدی است.

 

هپاتیت "C"  : آمریکا از5 میلیون بیمار مبتلا به هپاتیت های ویروسی مزمن ، یک میلیون به ویروس هپاتیت "B" و4 میلیون به ویروس"C" مبتلا شده اند.دوره کمون بیماری 60 300 تا روز است.

بیماری از راههای خون ، فرآورده های خونی آلوده ، تزریقات و ابزار آلوده و همچنین از مادر به جنین سرایت می کند. هپاتیت "C"  یک مشکل جهانی است.این بیماری ، بیشتر در میان معتادان تزریقی شایع است ؛ به طوری که حدس می زنند50 درصد موارد، این گونه باشد.هپاتیت "D" :عامل هپاتیت "D" یا دلتا که به همراه هپاتیت ویروسی "B" ایجاد عفونت می کند، دوره کمون و راه سرایت و طول مدت بیماری مانند هپاتیت ویروسی "B" است.  هپاتیت "E" : نتقال بیماری از راه مدفوعی دهانی است

 

 

 

سه شنبه 5/1/1393 - 11:21
اطلاعات دارویی و پزشکی

کلیه این لوبیای سحرآمیز

 

از آنجا که کلیه ها نقش بسیار مهمی در تنظیم آب و مواد زائد دارند، کاهش عملکرد آنها می تواند خطرآفرین باشد. در کشوری مثل آمریکا، سال گذشته حدود 20 میلیون نفر به بیماریهای کلیوی دچار شده اند که از این تعداد 95000 نفر به ادامه زندگی خود امیدوار نیستند و در حالی که بیش از 40000 نفر درانتظار پیوند کلیه به سر می برند، فقط 12000 کلیه برای پیوند موجود است.

عوامل خطر ابتلا به بیماریهای کلیوی عبارتنداز:

- ابتلا به دیابت و پر فشاری خون دو عامل مهم برای بروز بیماری مزمن کلیه به شمارمی روند.

- پیشرفت بیماری در بین نژادهای آمریکایی – آفریقایی، آسیایی، اسپانیایی و ساکنین جزایر اقیانوس آرام بیشتر است.

- سابقه ابتلا به بیماری در افراد خانواده ، احتمال ابتلا را افزایش خواهد داد.

نشانه ها: درمراحل اولیه ، بیماری معمولاً بدون نشانه است. هرچند با 3 آزمایش ساده می توان میزان احتمال ابتلا را مشخص نمود: اندازه گیری مقدار فشار خون ، کراتی نین سرم خون و آلبومین یا پروتئین ادرار، تشخیص زود هنگام و به موقع مانع از پیشرفت بیماری خواهد شد. در مراحل پیشرفته نشانه هایی مانند درد درناحیه پشت ، تورم دستها و پاها، وجود خون درادرار دیده می شود.

درمان : کنترل مقدار قند خون و پیروی از رژیم غذایی مناسب به مبتلایان بیماری دیابت کمک می کند تا از کلیه هایشان محافظت کنند. کسانی که به بیماری پرفشاری خون دچار شده اند نیز می توانند با کنترل مقدار فشارخون از آسیب دیدن کلیه ها پیشگیری کنند.

وقتی که بیماری کلیه پیشرفت می کند و به مراحل آخرمی رسد تنها راه درمان دیالیز یا پیوند کلیه است. بیماران دیالیزی ، خون خود را به وسیله دستگاه ، 3 بار در هفته  و هر بار به مدت 4 تا 5 ساعت تمیز می کنند. ( مواد زاید توسط دستگاه از بدن خارج می شود).

پیشگیری از بیماری کلیوی : پیروی از یک رژیم غذایی سالم، مصرف مقادیر زیادی سبزی ومیوه ، شرکت منظم درتمرینهای ورزشی ، پیشگیری از چاقی ، حفظ میزان کلسترول خون در حد طبیعی ، از جمله راه های پیشگیری از ابتلا به بیماری کلیوی به شمار می آیند.

بیماری کلیوی در 80 تا 90 درصد موارد بدون نشانه است، زمانی که به مراحل پیشرفته برسد، نشانه های بیماری ظاهرخواهند شد.

روش جدید

درمان بیماریهای کلیوی

به گفته متخصصان ، افرادی که کلیه خود را از دست داده اند، با کمک درمانهای جایگزین پیوند کلیه ، می توانند30 تا 40 سال به حیات خود ادامه دهند.

دکترایرج نجفی رییس بخش دیالیز و نفرولوژی بیمارستان شریعتی گفت : بقا و حیات بیماری که کلیه خود را ازدست داده، مشروط به تحت نظر قرار گرفتن این بیماران از ابتدای پیدایش بیماری است.

بیماران لازم است که به موقع برای درمان جایگزین معرفی شوند، یعنی زمانی که کلیه بیماران تنها به مقدار 10درصد کارآیی یک کلیه طبیعی را دارد.

وی افزود: مجموعه درمانی باید با دیالیز صفاقی آغاز گردد ودرادامه با پیوند کلیه و یا همودیالیز همراه باشد. لازم به ذکر است که هریک از این روشهای درمانی در برخی از بیماران به علل مختلف جواب نمی دهد، اما پزشکان قادرند درصورت نیاز روش جایگزین دیگری را برای  بیماران خاص درنظر گیرند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کشور در خصوص بیماریهای متعدد کلیه گفت: بیماریهای کلیه در مجموع شامل 11 سند روم نفرولوژی طبقه بندی شده هستند که 6 مورد از این سندروم ها در قسمت فوقانی کلیه ها درگیری ایجاد می کنند که عبارتند از : نفریت حاد یا ورم کلیه ، سند رم نفروتیک یا دفع پروتئین به مقدار زیاد از کلیه ، نارسایی مزمن کلیه ، بیماریهای کیستیک کلیه و تغییرات سدیمان ادراری ( یعنی زمانی که خون یا گلبول سفید در داخل ادرار دیده شود).

به گفته این متخصص ،4 سند رم نیز درارتباط با مثانه، پیش آبراه، حالبها و لگنچه است که بطور کلی شامل سنگهای کلیه ، عفونتهای کلیه ، انسداد ادراری و مثانه های عصبی هستند. سندرم یازدهم فشارخون است، که مهمترین سند رم نفرولوژیک به شمارمی آید. در خصوص درمان این بیماریها متخصص متعددی همچون متخصصان قلب ،غدد و داخلی صاحب نظر هستند ، اما بهتر است برای درمان بیماریهای کلیه به متخصص کلیه رجوع شود.

وی در خصوص مراقبت از کلیه افزود: چنانچه هر یک ازاین بیماریها دیر تشخیص داده شود، درمان نشود و یا درمان مناسب نداشته باشد، در نهایت بعد از مدتی باعث آنچنان تخریبی در کلیه می شود که ادامه حیات بیمار را درمعرض تهدید قرار خواهد داد. بنابر این اگر بیمار با یکی از درمانهای جایگزینی کلیه درمان نشود، حتماً جان خود را از دست خواهد داد.

دکتر ایرج نجفی در مورد دیالیز خونی گفت: بالغ بر225 مرکز همودیالیز در سرتاسر کشور حدود 10 هزار بیماری دیالیزی را درمان می کنند، در مورد پیوند کلیه ، موفقیت از این هم به مراتب بیشتر شده است بطوریکه سالانه بالغ بر 1800 نفر در کشور پیوند کلیه می شوند واز نظر آمار جهانی دررتبه پنجم کشورهای جهان قرار داریم. بدین ترتیب هم اکنون بالغ بر 14 هزار بیمار پیوندی در کشور زندگی می کنند.

نجفی دیالیز صفاقی را به عنوان درمانی بسیار مناسب و سالم معرفی کرد و افزود: این رو ش برای شروع درمان جایگزینی درکشور فعال شده است و طبق آخرین آمار حدود 165 بیمار با روش  دیالیز صفاقی ادامه حیات می دهند.

این روش درمانی 7 سال پیش درمشهد به کار گرفته شد و به تدریج در20 مرکز در سراسر کشور فعال شد. این روش در سرتاسر جهان ثابت کرده است که جایگزین بسیار مناسبی برای همود یالیز می باشد. درحال حاضر 150 هزار نفر درسرتاسر جهان با این روش دیالیز می شوند.

اولین بار در سال 1997 پروفسور لامیر از کشور بلژیک روش دیالیز صفاقی را در درمان بیماران نارسایی مزمن کلیه مطرح کرد که اصول این روش این است که بیماران باید از هر دو نوع درمان یعنی دیالیز صفاقی و همودیالیز استفاده بجا به عمل آورند تا زمانی که بیماربه مرحله پیوند کلیه برسد.

وی ابراز خشنودی کرد که خوشبختانه در کشور ما بیماران جهت انجام عمل پیوند شانس بیشتری نسبت به بیماران کشورهای دیگر دارند، زیرا پزشکان درزمینه پیوند کلیه مهارت زیادی یافته اند و از طرفی امکان تامین کلیه از فرد زنده غیر فامیل وجود دارد، و لازم نیست بر خلاف کشورهای جهان درلیست انتظار برای پیوند کلیه باقی بمانند. ایرج نجفی در ادامه گفت: اگر ما بر اساس راه پیشنهادی آقای لامیر بخواهیم عمل کنیم هیچ لزومی برای انجام عمل دیالیز اعم از صفاقی و دیالیز خونی ( همودیالیز) موجه نیست ، چون برای هر بیمار با نارسایی انتهایی، کلیه دهنده مناسب زنده موجود است.

این طرح ادعا می کند که درحداقل 30 درصد افراد امکان پیوند کلیه بخاطر وجود مشکلات متعدد پزشکی همچون سن بسیار بالا، عفونت های فعال، بیماریهای بدخیم ، تست های سازگاری نامناسب، بیماریهای پیشرفته قلبی و کبدی مناسب نیست.

لذا ما نیاز به وجود بخشهای دیالیز داریم وثابت شده است که پیوند کلیه در بیماران با سابقه دیالیز صفاقی به مراتب بهتراز بیماران با سابقه دیالیز خونی است . لذا ضرورت گسترش و تقسیم امرمهم دیالیز صفاقی در کشور بسیار زیاد است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران متذکرشد که این روش با محاسبه دقیقی که انجام شده است به صورت مشخص از همودیالیز درمرکز 20 درصد ارزانتراست و نسبت به هزینه سال اول پیوند کلیه نیز 30 تا 40 درصد ارزانتر می باشد.

عمل دیالیز صفاقی با بکارگیری پرده صفاق که در درون حفره شکم قرار دارد انجام می شود . دردیالیز به روش خونی ، خون باید توسط پرده ای سنستیک و شیمیایی پاکسازی شود و به این خاطر عوارض متعددی قابل پیش بینی می باشد.

در حالی که دردیالیز صفاقی تمام امر پالایش مواد بعهده پرده صفاق بیمار است که بیش از دو متر مربع سطح دارد و به آسانی در طول 24 ساعت مایع دیالیزوارد حفره شکم می شود که این مایع همچون یک فیلتر عمل می کند وسموم بدن را جذب می کند و با خارج کردن مایع دیالیز به راحتی سموم را از بدن دفع نمودیم. برای انجام دیالیز صفاقی ابتدا کانتر کوچکی با کمک بی حسی موضعی درمحوطه شکم بیمار نصب می شود.

همچنین در روش دیالیز صفاقی بیمار راحت تراست زیرا این کار درمنزل توسط خود بیمار انجام می شود. از مزایای دیگر این روش نسبت به همودیالیز، این است که فرد نیازی به حضور در مراکز درمانی ، گرفتن نوبت جهت انجام عمل همودیالیز، مشکلات سوزن خوردن را ندارد و دیگرنیازی نیست که بیمار با حال عمومی نه چندان خوبی سیر بازگشت به خانه را تحمل کند.

همچنین بیماری که از درمان جایگزینی دیالیز صفاقی بهره می برد مثل یک فرد معمولی می تواند شغل تمام وقت داشته باشد.

بیماران دیالیز صفاقی احتیاج به داروی کمتری دارند، فشار خونشان بهتر کنترل می شود، مشکل کم خونی ندارند و رژیم غذایی این افراد آزادتراز بیماران همودیالیزی است.

فوق تخصص بیماریهای کلیه و فشار خون درخاتمه یاد آور شد که مهمترین دشمن دیالیز صفاقی عفونت است، لذا لازم است با آموزشهای مکفی به بیماران سعی شود امکان عفونت دربیماران به حداقل برسد که خوشبختانه درطول 2 الی 5 سال این عفونت ها کاهش پیدا کرده است و به راحتی حتی در خارج از بیمارستان قابل کنترل است و یا تجویز پادزیست طی 2 هفته بیمار درمان  می شود.

 

 

 

 

 

سه شنبه 5/1/1393 - 11:21
اطلاعات دارویی و پزشکی

چگونه از بروز موارد جدید تالاسمی ماژور پیشگیری كنیم

 

بیماری تالاسمی : از شایع ترین اختلالات خونی بوده كه بصورت ژنتیكی از نسلی به نسلی دیگر منتقل می شود.

 

بتاتالاسمی : یك نوع كم خونی بوده كه به دو صورت 1 - نوع خفیف ( مینور )   2 -  نوع شدید ( ماژور ) دیده می شود.

 

نوع خفیف آن یك نوع بیماری نبوده و فرد دارای این خصوصیت ناقل بیماری می باشد ولی در نوع شدید علائم بیماری كاملا واضح و برجسته بوده و بیمار مبتلا در طول عمر نیاز به دریافت متوالی خون و نیاز به مراجعه مكرر به بیمارستان و درمان های لازم دارد.

 

ناقل تالاسمی بیمار نیست و دارای زندگی طبیعی می باشد ولی چنانچه یك ناقل با ناقل دیگری ازدواج نماید به احتمال 25 % فرزند ایشان دچار تالاسمی شدید خواهد شد ، این در حالی است كه پدر ناقل یا مادر ناقل هیچكدام مشكلی نداشته و سالم هستند و درصورتی كه هر یك از آنها با فرد سالم و غیر ناقل ازدواج می كرد این خطر برای زندگی فرزندانشان ایجاد نمی شد.

 

 

 

شناسائی ناقلان بیماری و توصیه به انصراف از ازدواج با یكدیگر تنها راه پیشگیری از بروز موارد جدید تالاسمی ماژور خواهد گردید

 

 

 

متوسط شیوع این ژن در ایران 6% است كه در حاشیه دریای خزر و خلیج فارس افراد با شیوع بیشتری ناقل تالاسمی هستند.

 

همانطوری كه عنوان شد راهكار اصلی به منظور جلوگیری از موارد جدید تالاسمی ماژور انصراف ازدواج ناقلان این بیماری با یكدیگر است . بطوری كه علاوه بر كاهش مسایل روحی و روانی اجتماعی ، این مساله نقش مهمی در صرفه جویی اقتصادی و ارزی به دنبال دارد حداقل صرفه جویی اقتصادی كه از بابت به دنیا نیامدن یك كودك تالاسمی ماژور حاصل می گردد برابر 30 میلیون تومان می باشد.

 

مشكلات مهم فرهنگی در برنامه پیشگیری از موارد جدید بیماری عبارتند از :

 

1 - عقد شرعی پیش از ثبت قانونی

 

2 - تدارك مراسم ازدواج و انجام آذرمایشهای بعد از آن .

 

3 - طولانی شدن روند آزمایشها و تداخل آن با زمان تعیین شده برای مراسم ازدواج

 

از آنجایی كه به دلایل مختلف امكان ناقل بودن یا نبودن زوجین وجود دارد و آگاهی از آن به موجب قانون برای ثبت ازدواج ضروری است زوجینی كه در جلسات مقدماتی آشنایی با هم قار دارند ، می بایست آزمایشها را مقدمه هر عمل بعدی بدانند. و مراسم ازدواج ، دعوت ها و آگاه كردن دوستان ، آشنایان و فامیل را منوط به انجام آزمایشها و نتیجه آن بدانند.

 

بسیاری از زوجین بدلیل اینكه آزمایشها را بعنوان آخرین اقدامات تلقی می نمایند و بعد از انجام خرید و پیش بینی محل مراسم و توزیع كارت برای انجام آزمایشها مراجعه می كنند مواجه با طولانی شدن روند آزمایشگاهی می شوند . در چنین مواقعی مركزبهداشت ، بدون قانون نمی تواند گواهی سلامت ازدواج صادر كننند ، لذا زوجین مجبور به هم زدن مراسم تدارك دیده شده با قبول ضرر و زیان مالی و اعتباری می گردند .

 

تهیه شده در :  مركز بهداشت شهرستان جلفا  

سه شنبه 5/1/1393 - 11:21
اطلاعات دارویی و پزشکی

کودکان دیابتی

 

درمان های امروزی به کودکان مبتلا به بیماری قند کمک می کنند که زندگی طبیعی داشته باشند و مانع بروز مشکلات احتمالی بعدی می شوند.

کودک احساس خستگی می کند، شبها برای ادرار کردن بیدار می شود،  از دل درد می نالد، مقدار زیادی آب می نوشد و به طورمرتب لاغر می شود. با تشدید و ضعیت جسمی او، دیابت تشخیص داده می شود. یک آزمایش ساده مقدار زیاد قند را در ادار مشخص می کند. مقدار بالای گلیسمی ، تمرکز قند ( گلوکز) درخون ،علامت دیابت است. قبل از بیست سالگی، تقریبا همیشه بیماری دیابت، از نوع اول است که آن را وابسته به انسولین می دانند. درموارد نادری دیابت نوع دوم با نام "دیابت پیشرفته جوانان" مشاهده می شود. موارد نادردیگری نیز از دیابت وجود دارد که مربوط به میتوکندری هاست. ( ارگانیتهای کوچک سلولی که درتامین انرژی سلولی تخصص یافته اند.) هر چند که بیماری دیابت جوانی ، ارثی نیست ولی علایم اولیه آن را می توان درمیان برادران و خواهران دید و درمیان آنان حضور آنتی کورهایی را مشاهده کرد که به جوایز لا نگرهانس ، سلولهای لوزالمعده که در تولید و آزاد سازی انسولین تخصص یافته اند،حمله رو می شوند. درواقع دیابت جوانی، بیماری است مربوط به انهدام سلولهای لوزالمعده مولد انسولین از طریق آنتی کورها و لمفوسیت های تی (T) که به طور اخص سلو لهای بتای پانکراس را منهدم می کنند.

این بیماری پیش رونده است ومی توان امیدوار بود که در صورت تشخیص زود هنگام ابتلای لوزالمعده ، بتوان با استفاده از روشهای درمانی نوین استقرار دیابت را تا چند ماه  و حتی چند سال به تاخیر انداخت. درصورتی که یک پیش دیابت مستقر با شروع شده باشد، که ترشح انسولین بیمار برای مدت طولانیتری حفظ شود. در عمل ، خطر ابتلای برادران و خواهران به این بیماری ، حدود 5 درصد است.

پس از تشخیص بیماری ، کودک برای چند روز بستری می شود تا گلیسمی بدن وی به وسیله تزریقات انسولین طبیعی شود. زندگی کودک دیابتی و خانواده اش با ظهور این بیماری مزمن که درنگاه اول پیچیده به نظر می رسد، دستخوش تغییر می شود. درمنزل می بایست کنترل قند خون و تزریقات انسولین چندین باردر روز انجام و تغذیه و ساعات خوردن غذا تنظیم شود.

البته کودک و خانواده اش تنها نیستند چرا که گروه دیابت شناسی بیمارستان ، پزشک ، پرستار ، متخصصین تغدیه و روان شناس آماده اند تا نکات لازم در مورد بیماری و روش کنار آمدن با آن را به آنها آموزش دهند.

آغاز مداوا چندان دشوارنیست چرا که اغلب اوقات، انسولین کودک کاملاً از بین نرفته است. این ترشح ضعیف به طور قابل توجهی به تنظیم میزان انسولین تزریقی کمک  می کند. به گفته متخصصان نباید والدین را نگران کرد و کودکان را به وحشت انداخت، شروع درمان باید بسیار ساده باشد. یاد گیری به تدریج، با افزایش مشاوره هایی که معمولا هردو ماه یک بار انجام می شود و برخورد با خانواده های دیگری که کودک دیابتی دارند، حاصل می شود.

مشکل خاص دوره جوانی

متخصصان می گویند که کودکان باید به زندگی طبیعی خود ادامه دهند و درمان را می بایست با زندگی منطبق کرد، نه برعکس. کودکان خیلی زود استفاده از دستگاه های مدرن معالجه بیماری قند را می آموزند. البته استفاده از خود کاری جهت تزریقات زیر جلدی که سوزن ظریف و باریک آن تزریقات بدون درد را امکان پذیر می سازد و یا بیشتر کوچکی که به کمک آن می توان چند قطره خون  گرفت و میزان گلیسمی موجود در آن را به وسیله یک دستگاه الکترونیکی سنجید. مزیت برخی از وسایل علاوه برسرعت بالای پاسخ دهی ( 20 ثانیه)، در امکان ذخیره کردن نتایج و سپس مشاهده آنها به شکل نمودار بوسیله رایانه های بخش است . بدین ترتیب می توان نوسانات گلیسمی را در طول روز مشاهده و در صورت لزوم، درمان مناسب رااتخاذ کرد.

برای تضمین سلامت این کودکان د رآینده ، درمان بیماری باید با جدیت صورت پذیرد. پیچیدگیهای دیابت اکنون دیگر روشن نشده اند و درصورت درمان مناسب می توان از بروز آنها جلوگیری کرد . دکتر پیربونیر متخصص غدد درون ریز می گوید: " آغاز دیابت دردوران کودکی مساوی است با قرارگرفتن درمعرض بیماری و خطرهای آن در سنین بالاتر از پنجاه سالگی ، چرا که تمرکز مقدار زیاد  قند درخون برای رگهای کوچک و خصوصاً رگهای کلیه و چشم مضر است . در صورت بالا بودن قند خون، گلوکز بر روی پروتئینها متمرکز می شود. این پدیده را گلیکاسیون می نامند که  فقط تا مدتی برگشت پذیر است و پس از آن عملکرد این پروتئینها را مختل می کند."

پس  متوجه می شویم که گلیسمی نباید به مدت طولانی درحد بالایی باشد. میزان گلیکاسون مجموع پروتئینها به وسیله اندازه گیری هموگلوبین گلیکه مشخص می شود. میزان متعارف آن بین 7 تا 5/8 در صد است. درواقع این در صد مرزی است که عبور از آن، مشکلات و مسایل آنژیوپاتی را در پی دارد. اگر چه تمام دیابت شناسان بر اهمیت اساسی حفظ ضعیف ترین درصد هموگلوبین گلیکوسیه توافق دارند، شدت و ضعف این مقادیر بنا بر حساسیتهای متخصصین کودک متفاوت است. همه آنان بر تجویز حداقل دو تزریق انسولین و در سنین بالاتر از دهسالگی سه تزریق  در روز اتفاق نظر دارند. صرف نظراز میزان تجویزها، درمرحله آخرکودک و  خانواده اش باید آن را به مرحله اجرا بگذارند. اجرای نامناسب درمان باعث باز گشت وضعیت اولیه می شود.

دکتر پیربونیر می گوید که با پیشرفتهای انجام شده در زمینه درمان، دیابت دیگر بیماری سختی محسوب نمی شود، البته درصورتی که پزشک خود دچار هراس نشده باشد. وی اصرار دارد که شیوه درمان با دقت دنبال شود ولی از کودکان می خواهد که درطول تعطیلات تابستانی ، چندان به گلیسمی بدنشان توجه نداشته واز اندازه گیری آن در طول این دوره صرف نظر کنند.

سه شنبه 5/1/1393 - 11:20
اطلاعات دارویی و پزشکی

تالاسمی چیست ؟

جمعه 9 آبان 1382

تالاسمی یك واژه یونانی است كه از دو كلمه تالاسا Thalassa به معنی دریا و امی Emia به معنی خون گرفته شده است و به آن آنمی مدیترانه ای یا آنمی كولی و در فارسی كم خونی می گویند . تالاسمی یك بیماری همولتیك مادرزادی است كه طبق قوانین مندل به ارث می رسد

از نوشتهای

انجمن تالاسمی ایران

تالاسمی چیست ؟

بنام خدا

تالاسمی یك واژه یونانی است كه از دو كلمه تالاسا Thalassa به معنی دریا و امی Emia به معنی خون گرفته شده است و به آن آنمی مدیترانه ای یا آنمی كولی و در فارسی كم خونی می گویند . تالاسمی یك بیماری همولتیك مادرزادی است كه طبق قوانین مندل به ارث می رسد . اولین بار یك دانشمند آمریكایی به نام دكتر كولی در سال 1925 آن را شناخت و به دیگران معرفی كرد . این بیماری به صورت شدید ( ماژور ) و خفیف ( مینور ) ظاهر می شود . اگر هر دو والدین دارای ژن معیوب باشند به صورت شدید یعنی ماژور ( Major ) و اگر یكی از والدین فقط ژن معیوب داشته باشد به صورت خفیف یعنی مینور ( Minor ) ظاهر می شود . تالاسمی برای كسانی كه نوع (( مینور )) را داشته باشند مشكل ایجاد نمی كند و آنها هم مثل افراد سالم می توانند زندگی كنند و فقط در موقع ازدواج باید خیلی مراقب باشند . اما بر عكس این بیماری حداكثر آزار خود را به بیماران نوع ماژور می رساند .

تالاسمی چگونه منتقل می شود ؟

اگر یك زن و شوهر هر كدام دارای نوع كم خونی خفیف ( مینور ) تالاسمی باشند ، هر یك از فرزندان آنها 25 %احتمال ابتلا به تالاسمی ماژور ( كم خونی شدید ) را داشته و 50 % احتمال تالاسمی مینور و 25 % ممکن است سالم باشند .

علائم و عوارضی كه تالاسمی در بیماران ایجاد می كند :

از آنجا كه در نوع ماژور تالاسمی ( كم خونی شدید ) ، هموگلوبین خون غیر طبیعی به نام F یا جنینی افزایش یافته و هموگلوبین قرمز خون كاهش پیدا می كند ، كودكی كه این بیماری را در خود دارد كم خون است و این كم خونی باعث بزرگ شدن طحال و كبد و تغییر قیافه ظاهری او می شود . بنابراین به علت پایین آمدن مداوم خون ، بیمار مجبور است مدام خون تزریق كند و در اثر تزریق خون كه دارای مقدار زیادی آهن است و در اثر خود بیماری كه باعث شكسته شدن هموگلوبین ( گلبولهای قرمز ) و آزاد شدن آهن می شود ، میزان آهن خون افزایش یافته و در بافت های عمده بدن چون : قلب ، كبد ، طحال و ... رسوب می كند و سبب ایجاد مشكلات دیگری می شود كه تنها به كمك آمپول دسفرال می توان از تجمع آهن جلوگیری كرد . مصرف مداوم دسفرال با قیمت بالای آن ، خود موجب بروز مشكلات اقتصادی در خانواده ها می شود . پس اگر در اثر عدم و یا سهل انگاری ، تالاسمی به خانواده شما قدم گذاشت ، هیچ جای فرار نیست . (( تالاسمی )) ماه ها و سال ها تا زمانی كه فرزندتان زنده است در خانه شما هست و شما نباید فرزندتان را سرزنش كنید زیرا این شما بودید كه آن را در خود داشتید و به فرزندتان منتقل نمودید و اگر الان تالاسمی در خانه شما هست مواظب باشید كه دیگر فرزندی به دنیا نیاورید زیرا این بیماری همراه او به دنیا خواهد آمد و اگر هم هنوز با مشكل تالاسمی روبرو نیستید مراقب باشید كه هرگز دچار آن نشوید . برای پیشگیری ، دو كار باید انجام دهید :

1- انجام آزمایش خون از نظر كم خونی ( CBC و هموگلوبین A2 ) .

2-انجام آزمایش روی جنین در هفته های اول حاملگی در دوران بارداری .

یك بار به روش پیشگیری توجه كنید . با یك آزمایش ساده می توانید جلوی بروز مشكلات بسیاری كه در صورت داشتن فرزند تالاسمی با آن بر خورد خواهید نمود را بگیرید .

تالاسمی در ایران :

تالاسمی در ایران نیز حضور تاسف باری دارد و در حدود سی هزار نفر این بیماری را در خود دارند و هر سال به این تعداد نیز اضافه می شوند . تالاسمی در ابتدا چند ماه خود را پنهان می كند و بعد از مدتی مادران می بینند كه كودك آنها زرد و ضعیف و نا آرام است و وقتی كه فرزند خود را به دكتر می برند بعد از آزمایش ، دكتر به مادر خانواده می گوید تالاسمی هم همراه كودكش به دنیا آمده است ، آنگاه است كه تالاسمی خود را معرفی می كند و هر وقت متوجه شدید كه فرزند شما تالاسمی دارد به فكر چاره باشید . اگر دیر بجنبید تالاسمی بلایی بر سر كودك شما می آورد كه تا سال ها متالم باشید . در صفحات بعد بیشتر توضیح داده می شود كه چه كار باید بكنید تا فرزند دلبندتان همراه با این بیماری ، زندگی طولانی تر و بهتری داشته ب اشد .

كسانی كه در ایران تالاسمی با خود دارند به چهار گروه تقسیم می شوند :

گروه اول مبتلا یانی كه دسترسی به امكانات پزشكی و درمانی ندارند و از درمان صحیح یعنی تزریق خون و دسفرال محروم می باشند .

گروه دوم بیمارانی كه به موقع بیماریشان تشخیص داده می شود و خون تزریق می نمایند اما از دسفرال و سایر اقدامات درمانی استفاده نمی كنند .

گروه سوم كسانی كه بیماریشان به موقع تشخیص داده می شود ، تزریق مناسب خون همراه با روش های جانبی را به موقع دریافت می دارند و طول عمری قابل ملاحظه خواهند داشت .

گروه چهارم بیمارانی كه دسترسی به پیوند مغز استخوان داشته اند ، احتمال بهبودی آنان تا حدود زیادی میسر می باشد ، امید است با اتكا به خداوند تبارك و تعالی در آینده ای نه چندان دور در اثر پیشرفت های علمی ، تالاسمی هم مانند بیماریهای شایع دوران گذشته ریشه كن شود .

كنترل و درمان بیماری :

تالاسمی با این هدف همراه كودكتان به دنیا می آید كه خیلی زود هم با او از دنیا برود . اما با كنترل آن می توان سال های سال زندگی كرد . مهمترین راه درمان تالاسمی ، تزریق مداوم خون است . اگر بعد از آزمایش هموگلوبین ، هماتوكریت متوجه شدید كه مقدار آن پایین تر از 10 است ، فورا به مركز انتقال خون مراجعه كنید . هر چه دیرتر مراجعه كنید ، بدن مجبور است از خونی كه استخوان ها می سازند تغذیه كند و خون سازی استخوان ها باعث رشد نا هنجار استخوان های سر و صورت می شود و در آن هنگام تالاسمی ، قیافه وحشتناك خود را نشان می دهد و بیمار خود را دچار مشكلات روحی و روانی فراوان می كند . پس به یاد داشته باشید با تزریق مداوم و به موقع خون از رشد استخوان های صورت كودك خود جلوگیری كنید . این تازه یا قسمتی از كارهایی است كه شما انجام داده اید ، اقدام مهم دیگری كه شما باید انجام دهید پایین آوردن آهن خون فرزندتان است . آهن ، بافت های بدن است و آمپول دسفرال هم دشمن آهن ، شما بعد از آزمایش آهن خون ( فریتین ) كودكتان ، اگر مقدار آن را بالاتر از حد طبیعی مشا هده كردید ، دیگر با تزریق دسفرال به وسیله سرنگ در عظله نمی توانید آن را به حد طبیعی برسانید و حتما باید از پمپ دسفرال استفاده كنید .

پمپ دسفرال :

دستگاهی است كه به طور اتوماتیك در مدت 8 الی 12 ساعت آمپول را در زیر پوست ناحیه شكم و یا عضلات بازوی بیمار تزریق می كند و دارو در بدن با آهن تجمع یافته تركیب و سپس به وسیله ادرار دفع می شود . همان طور كه قبلا گفته شد اگر آهن تجمع یافته دفع نشود باعث رسوب در كبد و قلب می شود و مرگ آنان را تسریع می كند .

طحال برداری :

تالاسمی روی طحال بیمار خود نیز تاثیر می گذارد . گلبول های خون اگر ساختمان و شكل و كار غیر طبیعی داشته باشند زودتر از موعد مقرر ( 120 روز عمر طبیعی گلبول قرمز می باشد ) از بین می روند . گورستان و محل تخریب گلبول ها ، طحال است و اگر پزشك متوجه شود كه به علت بزرگی و یا فقط پر كاری طحال ، نیاز به خون بالا می رود و یا اینكه هموگلوبین پس از تزریق خون در فاصله زمان كمتری سریعا پایین می افتد در آن صورت تصمیم می گیرد كه طحال جراحی و از بدن خارج شود ، ولی سن ایده آل بالای 5 سال است زیرا در سنین پایین تر خطر بیماری های عفونی مهلك وجود دارد . بنابراین حتی در سنین بالاتر از 5 سال كه طحال برداری انجام می گیرد ، واكسیناسیون علیه برخی بیماری ها مانند پنوموكك لازم است و علاوه بر آن همیشه بایستی درمان با آنتی بیوتیك سریعا شروع گردد . اگر تالاسمی طبق روال طبیعی كنترل و درمان شود ، بیماران می توانند مثل هر انسان دیگری سال ها زندگی كنند . امروز تعدادی از بیماران تالاسمی ازدواج كرده و دارای فرزندان سالم هستند . شرایط بد و مرگ و یا عمر طولانی بیمار تالاسمی در دست شماست . پدران و مادران نیز باید معاینه شوند تا اگر مواردی بود دقیقا مداوا گردد تا از نارسایی های بیشتر جلوگیری شود . باید با دقت و حوصله در امر معالجه كودك بیمار خود اقدام كنید . در صورت طحال برداری مصرف قرص پنی سیلین و تزریق واكسن پنوموكك برای جلوگیری از عفونت بدن ضروری است . لازم است بیمار تالاسمی در سنین بالا توسط متخصصین قلب ، كلیه ، چشم ، گوش ، غدد و ... مورد معاینه قرار گیرد .

مشكلات یك بیمار تالاسمی :

1- ضعف جسمی و رشد كم .

2- مشكلات ناشی از تزریق خون و درد آن .

3- تزریق مداوم دسفرال ( DESFERAL ) و صرف هزینه بالا .

4- تغییر شكل و رشد نا هنجار جمجمه و بروز مشكلات روانی .

5- نگرانی حقیقی از آینده بیمار این شمه ای از ده ها مشكل بیمار تالاسمی است .

انجمن تالاسمی ایران در پرتو الطاف الهی و با اطمینان به ادامه همكاری همه جانبه شما عزیزان و مساعدت های مجدانه مسؤولین كشور و پزشكان و محققان و دانشمندان دلسوز و همت و تلاش دردمندان و درد آشنایان ، بر آنان است تا با اهداف مشروح زیر ، جامه عمل بپوشاند :

1- شناسایی و زیر پوشش قرار دادن افراد تالاسمیك در سطح كشور و جمع آوری آمار و اطلاعات مربوط به این افراد و ارائه به سازمان های ذیربط .

2- بسط و گسترش و انتشار فرهنگ پیشگیری از تولد كودك تالاسمیك .

3- آموزش روش درمان یا پیشگیری از عوارض ناهنجار تالاسمی .

4- ایجاد امكانات مادی و معنوی جهت گسترش برنامه های تحقیقاتی و پژوهش های علمی از طریق همیاری استادان و دانشجویان علوم پزشكی و داروسازی در راه رسیدن به روش های درمانی جدید و تامین وسایل پیشرفته در این زمینه .

انجمن تالاسمی ایران برای رسیدن به این اهداف ، كلیه فعالیت های خود را در قالب سه كمیته انجام می دهد :

1- كمیته علمی و فرهنگی . 2- كمیته روابط عمومی و بین الملل . 3- كمیته مددكاری - اشتغال و جلب مشاركت های عمومی .

انجمن تالاسمی ایران

Iranian Thalassaemia Society

حساب جاری 6/5151 ، بانك ملت شعبه ولیعصر (عج ) ، نبش طوس و شماره حساب 505 بانك صادرات شعبه مركزی ، كد 3046 آماده دریافت كمك های نقدی شما عزیزان و هموطنان می باشد . صندوق پستی 6156- 15875 آماده پاسخگویی به سؤال های شماست .

آدرس : خیابان ولیعصر ، خیابان سید جمال الدین اسد آبادی ، تقاطع فتحی شقاقی ، پلاك 92 ، طبقه 2

تلفن : 8553536 - 8715351

 

سه شنبه 5/1/1393 - 11:20
اطلاعات دارویی و پزشکی

ناسازگارى پس از باردارى دوباره

 

 

 

 

برنامه جمعیت و تنظیم خانواده در جمهورى اسلامى ایران حاكیست كه نگرانى و فشار مسؤولیت بیشتر مادر در پرورش و مراقبت فرزندان، عوارض نامطلوبى بر روحیه و وضع روانى وى ایجاد خواهد كرد، چرا كه بسیارى از دلایل عدم سازش در زندگى خانوادگى به دلیل نگرانى زن از حاملگى مجدد و زحمات و مسؤولیت هاى ناشى از زایمان است.

به گزارش ایسنا، تأثیر برنامه تنظیم خانواده منحصر و محدود به كنترل بارورى در زن نشده و ابعاد مهمترى مانند جنبه هاى بهداشتى، اجتماعى، اقتصادى، حقوقى، روانى و فرهنگى را نیز شامل مى شود كه به مراتب از اهمیت بیشترى برخوردار است.

هر حاملگى و زایمان به نسبت زیادى قواى مادر را به تحلیل برده و موجب فرسودگى وى مى شود، این در حالیست كه حداقل دو تا سه سال زندگى متعادل از نظر تغذیه، استراحت و آرامش فكرى براى یك زن لازم است تا بتواند قواى از دست رفته ناشى از هر حاملگى را تجربه كند.

ناراحتى هاى جسمى، فرسودگى، زحمت زیاد و نگرانى هاى فكرى مادر براى مراقبت و پرورش اطفال باعث تحلیل سریع سلامتى زن در سنین جوانى مى شود. مطالعات متعدد رابطه بین دفعات حاملگى، زمان آنها و فاصله بین آبستنى ها را از یك سو و سلامتى مادر را از سوى دیگر ثابت كرده است.

بررسى هاى مختلف نشان دهنده پنج برابر شدن احتمال مرگ و میر مادران در زایمان ششم در مقایسه با زایمان دوم است.

بعد بزرگ خانوار، آبستنى و زایمان در سنین كمتر از ۱۸ سالگى و بیش از ۳۵ سالگى و فاصله كوتاه بین آبستنى ها به درجات مختلف با مرگ و میر و بیمارى مادر و نوزاد ارتباط دارد، همچنین فواصل حاملگى با نسبت مرگ نوزادان داراى رابطه اى نزدیك است.

اشكالات ناشى از موالید پى در پى و متعدد نه فقط سلامت مادر و كودك، بلكه سلامت و تعادل زندگى پدر را نیز دستخوش خطر مى كند، خستگى و فرسودگى ناشى از كار و زحمت زیاد براى اداره خانواده بزرگتر و نگرانیهاى ناشى از اشكالات متعددى كه متوجه خانواده با بعد بزرگ است، خیلى زود پدر را هم از پاى در مى آورد.

نگرانى و فشار مسؤولیت بیشتر مادر در پرورش و مراقبت فرزندان، عوارض نامطلوبى بر روحیه و وضع روانى مادر ایجاد خواهد كرد، بسیارى از دلایل عدم سازش در زندگى خانوادگى به دلیل نگرانى زن از حاملگى مجدد و زحمات و مسؤولیت هاى ناشى از زایمان است، در حالى كه با فراهم كردن امكان انتخاب و تصمیم گیرى زن براى بچه دار شدن ناسازگارى هاى احتمالى كاهش یافته و زن با علاقه فراوانى براى فعالیت در زمینه هاى دیگر امكان بروز استعداد و توانایى هاى خود را به دست مى آورد.

به گزارش ایسنا، مشاركت و فعالیت زنان در كارهاى تولیدى در صورت اجتناب از باردارى هاى مكرر و پى در پى امكان پذیر است، بدین ترتیب نیمى از نیروى انسانى بالقوه فعال كشور به طرزى فزاینده در راستاى توسعه و رفاه ملى آماده مى شود.

براى فعال تر شدن نقش زنان در جامعه باید بار وظیفه سنتى آنها كه تنها تولید و پرورش فرزند بوده كمتر شود، كاهش بار سنگین مسؤولیت مادر از طریق فراهم كردن امكانات و محدود كردن تعداد حاملگى ها فرصت بیشترى به زن مى دهد تا بتواند نقش فعال و سازنده اى در جامعه داشته باشد.

سه شنبه 5/1/1393 - 11:20
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته