• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 42209
تعداد نظرات : 4513
زمان آخرین مطلب : 4153روز قبل
اطلاعات دارویی و پزشکی

هر کسی ممکن است به بیماری رفلاکس مبتلا شود،  حتی کودکان و شیرخوران، با این وجود این بیماری در افراد مسن‌تر از ۴۰ سال شایع‌تر است. این حالت در زنان باردار نیز دیده می‌شود و علت آن تغییرات هورمونی و افزایش فشار داخل شکم در دوران بارداری است.

 پیشگیری از سوزش سردل غذاهایی که سوزش سردل را در اغلب افراد تحریک می‌‌‌کنند، شامل شکلات، غذاهای چرب وادویه دار و لبنیات است.

پرهیز کردن از خوراکی‌ها و نوشیدنی‌هایی که علائم سوزش سردل و ترش کردن را در شما به وجود می‌آورند بسیار مهم است اما شما می‌توانید کارهای دیگری هم انجام دهید تا از شروع سوزش سردل جلوگیری کنید.

برای پیشگیری از سوزش سردل به این توصیه‌ها عمل کنید:

▪ اگراضافه‌وزن دارید، برنامه‌ای برای کاهش وزن اضافی خود ترتیب دهید:

چاقی یکی از مهم‌ترین عوامل ابتلا به ریفلاکس است. وزن اضافی، فشار بیشتری را روی معده و دیافراگم اعمال می‌کند. دیافراگم عضله بزرگی است که قفسه سینه و شکم را از هم جدا می‌کند. این فشار زیاد موجب باز شدن اسفنگتر تحتانی مری می‌شود.

▪ از غذاها و نوشیدنی‌های آزاردهنده بپرهیزید:

این مواد شامل نوشیدنی‌های کافئین‌دار، شکلات، پیاز و غذاهای ادویه‌دار است. این غذاها تولید اسید را افزایش داده و اسفنگتر تحتانی مری را شل می‌کنند.

همچنین مصرف مرکبات و گوجه‌فرنگی و خوراکی‌های حاوی سس گوجه‌فرنگی را محدود کنید. این مواد اسیدی هستند و قادرند مری ملتهب را تحریک کرده و علایم ریفلاکس را بدتر کنند.

▪ سیگار نکشید:

دود کردن سیگار تولید اسید را افزایش می‌دهد و بازگشت اسید را تشدید می‌کند.

▪ هنگامی که دراز می‌کشید، ترتیبی دهید که سرتان ۱۵ سانتی‌متر بالاتر از پاهای‌تان باشد:

هنگامی‌ که می‌خوابید، با قرار دادن بالشی در زیر سرتان، آن را بالا بیاورید، در نتیجه تنه شما به طرف پایین قرار می‌گیرد و این کار به عملکرد صحیح مری کمک می‌کند.

▪ تا دوساعت پس از غذاخوردن دراز نکشید:

بهتر است تا دو ساعت بعد از خوردن غذا، دراز نکشید. برای این که معده، زمان کافی برای هضم غذا و تخلیه کامل آن داشته باشد.

▪ بلافاصله پس از صرف غذا ورزش نکنید:

پس از خوردن و پیش از پرداختن به فعالیت‌های سنگین دو تا سه ساعت صبر کنید.

▪ داروهای آنتی‌اسید مصرف کنید.

برای درمان سوزش سردل، مصرف داروهای آنتی اسید مانند “آلومینیوم ام جی” مفید می‌باشند. اما اگر سوزش سردل بیشتر از دو هفته طول بکشد و زندگی طبیعی شما را دچار اختلال کند و شب‌ها نتوانید بخوابید، حتما به پزشک مراجعه کنید.

همچنین ممکن است شما نیز جزو بیماران مبتلا به ریفلاکس (برگشت اسید معده به مری) باشید. این بیماران نباید غذاهای اسیدی مثل مرکبات را مصرف کنند. بهتر است قبل از استفاده از هر نوع دارویی با پزشک مشورت کنید.

 

به نقل از پزشکان بدون مرز

يکشنبه 1/11/1391 - 17:28
بیماری ها

بیماری کبد چرب عارضه‌ای است که نامش به طور کامل آن را توصیف می‌کند: چربی بیش از حد طبیعی در کبد ساخته می‌شود و تجمع پیدا می‌کند.

  کبد چرب  یک التهاب کبدی است که در اثر تجمع بیش از اندازه ی چربی در بافت کبد ایجاد می شود. دربیماری کبد چرب تجمع بیش از حد چربی درکبد، گاه باعث اختلال در فعالیت طبیعی بافت کبد می گردد که می تواند سیر پیشرونده پیدا کند و باعث نارسایی کبد و یا سیروز کبدی گردد.

زیادی چربی در کبد می‌تواند باعث التهاب در کبد شود، و این امر نهایتا به سخت‌شدن خطرناک این اندام می انجامد.

شیوع بیماری کبد چرب با افزایش سن، سیر صعودی می یابد.

شیوع بیماری کبد چرب در آقایان دو برابر خانم ها می باشد که با افزایش سن، میزان شیوع در خانم ها به آقایان نزدیک می شود، به ویژه پس از یائسگی، شیوع بیماری کبد چرب در خانم ها سیر فزاینده ای دارد.

گرچه بیماری کبد چرب را نمی‌توان علاج کرد، برخی از درمان‌ها برای کمک به کاهش یا برگرداندن سیر آسیب را میتوان انجام داد.

● از جمله می‌توان به این کاره اشاره کرد:

ـ از طریق یک رژیم غذایی سالم و متعادل و ورزش مرتب وزن خود را در حد معقولی کاهش دهید.

ـ میزان تری‌گلیسرید خون را از طریق رژیم غذایی و ورزش یا طریق داروها کاهش دهید.

ـ افراد دیابتی را باید بیماری خود را کاملا تحت کنترل قرار دهند.

ـ رژیم غذایی سالم، کم‌کالری و کم‌چربی مصرف کنید.

ـ به طور مرتب ورزش کنید.

ـ به طور مرتب برای چک‌آپ و معاینه به نزد دکتری که متخصص بیماری‌های کبد است، بروید.

● همچنین متخصصین تغذیه رعایت نکا ت زیر را در بهبود بیماری کبد چرب مفید می دانند :

- مصرف محدود مواد نشاسته ای

-کاهش مصرف کربوهیدرات ها از جمله قند ساده-نان-ماکارونی-کیک ها- بیسکویت ودسرها توصیه میشود.

- افزایش مقدار سبزی ها ومیوه های خام وفیبر ها

- استفاده از آب سبزیجات

- اجتناب از غذا های سرخ شده و آماده وهر گونه مارگارین

- اجتناب از مواد لبنی که شامل : شیر- پنیر – خامه – بستنی – ماست

- استفاده از محصولات سویا شیر و بنیر سویا برای جبران کلسیم شیر

- اجتناب از مصرف نوشابه ها

- نوشیدن دو لیتر یا ۸ لیوان آب در روز

- استفاده از منابع غنی ویتامین ث و سلنیوم (یک توضیح اضافه این که مقدار کم سلنیوم مورد نیاز افراد سالم، در غذاهای دریایی، مانند میگو و ماهی وجود دارد.)

 

به نقل از پزشکان بدون مرز

يکشنبه 1/11/1391 - 17:27
سلامت و بهداشت جامعه

دم كرده پونه كوهی و آویشن شیرازی در فصل پاییز و زمستان بسیار مناسب بوده، خاصیت ضد عفونی كنندگی داشته و برای سرماخوردگی نیز بسیار مفید است. این دمنوش را می توان با مقداری عسل مخلوط نموده و روزانه چند نوبت میل نمود.

 برای سرماخوردگی های ساده در فصل سرد، كدو حلوایی یك درمان مناسب است كه می تواند به صورت بخار پز به همراه كمی پودر نبات و دارچین مصرف شود. كدو حلوایی منبع مناسب ویتامین E، C و بتاكاروتن است كه همه آنها خاصیت آنتی اكسیدانی دارند.

 

ابتلا به عفونت های ویروسی مجاری تنفسی فوقانی كه با نام عمومی سرماخوردگی شناخته می شود،‌ از شایع ترین بیماری هایی است.

 

سالی یکبار دست کم ، بیشتر افراد را در سراسر جهان مبتلا به سرماخوردگی می شوند و برای چند روز، فعالیت های روزمره مبتلایان را تحت تاثیر خود قرار می دهد.

 

معجون های جادویی فصل سرد:

در مكتب طب ایرانی، محور اصلی علائم و پیگیری روند درمان براساس نوع ترشحات مجاری تنفسی فوقانی تعریف می شود. منشأ اصلی این ترشحات مغز است و آنچه از مسیر بینی و چشم خارج می شود، «زكام» نام می گیرد و ترشحاتی كه به حلق و مجاری تنفسی تحتانی ریخته می شود، «نزله» نام دارد.

 

 نكته بسیار مهم و اساسی آن است كه بر اساس این تفكر باید تدابیری به كار برد كه در روزهای نخست سرماخوردگی كه خلط رقیق است، آن را غلیظ نماییم و برعكس در روزهای نهایی یا هنگام بروز عوارضی چون سینوزیت چركی و وجود اخلاط غلیظی كه دفع آنها مشكل است، خلط را رقیق و آماده دفع كنیم.

 

از منظر این طب، با توجه به اینكه زكام و ترشحات بینی و چشم، یكی از راه های دفع مواد ناسالم از بدن افراد است، چنانچه كوتاه باشد و منجر به ایجاد عوارض دیگری در بدن نشود، نباید جلوی آن گرفته شود. البته در صورتی كه فرد مبتلا به سرماخوردگی به علائمی هم چون تب و بدن درد شدید، چرك گلو و دیگر علائم عفونت باكتریال دچار شود، حتماً باید تحت درمان سریع پزشك قرار گیرد و به جز موارد ساده بیماری، از خود درمانی باید پرهیز كرد.

 

علائم بیماری در مراحل اولیه سرماخوردگی (نزله گرم) بیشتر شامل ترشحات رقیق و آبكی بینی و حلق، سوزش و خارش گلو و حلق، سرخی چشم ها، التهاب حلق و گرفتگی بینی و صدا است. چنانچه فرد مبتلا به سرماخوردگی از قوای جسمانی مناسبی برخوردار و آبریزش بینی و سرماخوردگی وی بدون علائم عفونت باكتریال باشد، بهتر است در طول مدت بیماری از سوپ و آش های ساده و گرم استفاده نماید و از مصرف نابجای آنتی بیوتیك ها پرهیز كند. با این اوصاف، بهتر است غذای اصلی در سه روز نخست، تنها سوپ جو رقیق با حبوبات بسیار اندك و سبزیجات فراوان باشد و بهتر است معده سبك نگاه داشته شود. در این زمان خوردن غذاهای سنگین، منع شده است.

 

دم كرده گل گاو زبان به شرط ترش نبودن، به خصوص در شروع علائم سرماخوردگی، به همراه كمی لیمو عمانی و مقدار كمی عسل یك دمنوش مناسب است. در نزله گرم (ترشحات رقیق و آبكی از بینی در ابتدای سرماخوردگی)، ریختن روغن های با طبع سرد مانند روغن بنفشه و روغن كدو، در بینی نیز توصیه می شود. اگر میزان ترشحات و رقت آن زیاد بود، می توان سبوس گندم را در سركه خیسانید و خشك شده را دود كرد و دود آن را استنشاق نمود. در صورت ریزش زیاد ترشحات به حلق، غرغره كردن آب انار یا آب عدس (آبی كه عدس در آن پخته شده) یا پوست و تخم خشخاش یا تركیبی از آنها مفید است. استحمام با آب ولرم در نزله گرم بسیار مفید است.

 

از تركیبات مناسب برای نزله گرم (پودر زكام گرم)، عناب، سپستان و تاجریزی ( یك و نیم واحد)، به دانه (یك واحد) و گل بنفشه،‌ نیلوفر آبی، شاتره و برگ كاسنی (دو واحد) است كه می توان آنها را مخلوط و نیمكوب كرد و روزانه دو تا سه نوبت پس از جوشاندن آن را میل نمود.

 

دم كردنی ها

دم كرده پونه كوهی و آویشن شیرازی در فصل پاییز و زمستان بسیار مناسب بوده، خاصیت ضد عفونی كنندگی داشته و برای سرماخوردگی نیز بسیار مفید است. این دمنوش را می توان با مقداری عسل مخلوط نموده و روزانه چند نوبت میل نمود.

 

كدو حلوایی

برای سرماخوردگی های ساده در فصل سرد، كدو حلوایی یك درمان مناسب است كه می تواند به صورت بخار پز به همراه كمی پودر نبات و دارچین مصرف شود. كدو حلوایی منبع مناسب ویتامین E، C و بتاكاروتن است كه همه آنها خاصیت آنتی اكسیدانی دارند.

 

زنجبیل

زنجبیل تازه از جمله گیاهان دارویی است كه تاثیر فوق العاده ای در پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی در فصول سرد دارد. این گیاه خاصیت ضد باكتری و ضد ویروسی داشته و یكی از بهترین محرك ها برای تقویت و افزایش توان سیستم ایمنی و دفاعی بدن محسوب می شود. این گیاه را می توان به عنوان مواد اولیه برای تهیه غذا در وعده های روزانه استفاده كرد و یا آن را به صورت دمنوش مصرف نمود.

 

شیرین بیان

مصرف ریشه گیاه شیرین بیان یكی از داروهای مناسب برای درمان سرفه های ناشی از سرماخوردگی است. توصیه می شود مقدار اندكی از ریشه شیرین بیان با اندكی آب جوشانده، سپس آن را با كمی عسل مخلوط كرده و نوشید. (البته تعیین میزان مصرف شیرین بیان باید با نظر پزشك انجام شود، زیرا زیاده روی در مصرف گیاه شیرین بیان عوارضی جدی را به دنبال دارد)

 

جوشانده

از دیگر داروهای گیاهی برای درمان سرماخوردگی، جوشانده گیاهان اسطوخودوس، پونه، نعناع و آویشن می باشد. برای تهیه جوشانده این گیاهان بهتر است میزان مساوی از هر گیاه را در ظرفی ریخته و دو لیوان آب به آن اضافه كنید. پس از جوشیدن آن را در چندین نوبت بنوشید.

 

آش

مصرف آش های ساده مثل اسپیدبا (اسفیدباج) برای بهبود حال افراد در این مرحله از سرماخوردگی می تواند مناسب باشد كه به راحتی با استفاده از برنج،‌ جعفری و گشنیز، كمی تره و شنبلیله، بال و گردن مرغ، كمی روغن زیتون، مقدار كمی نمك، زردچوبه یا زعفران، زیره و در صورت تمایل مقداری كدو آماده می شود.

 

درمان سرفه

جهت كنترل سرفه های خشك، می توان یك قاشق غذاخوری به دانه را در یك لیوان آب خیساند تا حالت ژله ای پیدا كند و هر چند ساعت یكبار، یك قاشق غذاخوری از آن را میل كنید. دانه های به را در دهان نگهدارید و لعاب آن را قورت دهید.

 

بهتر است در فصول سرد و به خصوص در موارد شك به بیماری سرماخوردگی از مصرف نوشیدنی های سرد اجتناب كرد.

 

نوشیدن یك تا دو لیوان دم كرده دارچین در طول روز سیستم دفاعی بدن را نسبت به ابتلا به سرماخوردگی و زكام مقاوم و ایمن می كند. در ضمن در نزله سرد (سرماخوردگی طول كشیده با ترشحات غلیظ و لزج، كه به سختی از مجاری تنفسی جدا می شود و می تواند بیشتر به رنگ سفید و كمتر به رنگ های زرد و سبز و تیره باشد) نیز از بهترین دمنوش ها است.

 

در این مرحله از بیماری، طب ایرانی پیش از هر چیز برای رقیق كردن و دفع اخلاط غلیظ بدن دست به كار می شود. بدین منظور، از بیمار خواسته می شود كه سر خود را بپوشاند و حتی آن را با كمك حوله ای كه گرم شده، گرم نگاه دارد. استفاده از بخور تركیبی از گیاهان دارویی شوید، بابونه، بومادران و آویشن و مرزنجوش برای درمان نزله سرد بسیار مفید و مناسب است.

 

همچنین نوشیدن یك فنجان از جوشانده صاف شده از این تركیب، هر چند ساعت یكبار، نیز به بیماران مبتلا به نزله سرد توصیه می شود. در كنار این موارد استفاده از غذاهای سبك از قبیل حریره سبوس گندم (تهیه شده از آب، سبوس گندم، نشاسته، كتیرا، روغن بادام و شكر و همچنین مصرف مغز بادام، روغن بادام شیرین و كره گاو) نیز توصیه می شود. همین طور نوشیدن جوشانده ای كه از گیاهانی چون زوفا، ریشه شیرین بیان و انجیر تهیه شده باشد، برای نرم كردن سینه مبتلایان به نزله سرد كه خلط های غلیظ دارند، مفید است.

 

به نقل از افکار

يکشنبه 1/11/1391 - 17:27
اطلاعات دارویی و پزشکی

کارشناس مسئول واحد تغذیه مرکز بهداشت نیشابور گفت: روغن کنجد غنی از موادی است كه از سرطان جلوگیری می كند.

لیلا شورورزی افزود: 80% اسیدهای چرب آن اسیدهای چرب اشباع نشده اسیداولئیك و لینولئیك بوده كه تقریباً به مقدار مساوی می‌باشد و مقداری اسیدهای چرب اشباع شده نیز دارد و مصرف روغن كنجد برای افراد مبتلا به فشارخون و كلسترول بالا نیز منعی ندارد.

وی بیان داشت: از نظر طب قدیم ایران، كنجد گرم و بسیار مغذی است . معمولاً در ایران كنجد به صورت دانه بیشتر مصرف دارد كه روی غذا یا به صورت دسر كاربرد دارد طعم مطبوع و خوشمزه به بیشتر غذاها و شیرینی‌های ایرانی می‌بخشد . كنجد منبع غذایی بسیار باارزشی است كه حاوی بسیاری از ملاح از جمله منگنز و مس ، كلسیم ، منیزیم ، آهن ، فسفر و روی است و ویتامین‌های آن عمدتاً B و ویتامین E می‌باشد . فیبرهای غذایی موجود در آن نیز منبع ارزشمندی برای سیستم گوارشی بدن به شمار می‌رود .

او در ادامه بیان کرد: روغن كنجد به سبب طعم خوب دانه آن برای بسیاری از مردم پسندیده است . همچنین خواص درمانی بخش قابل توجهی دارد . (مانند اسیدپالمتیك و اسید اراشیدیك) دارا بودن اسیدهای چرب اشباع نشده و به همراه املاح موجود در آن به كاهش كلسترول خون كمك می‌كند . وجود مواد ضد اكسیداسیونی طبیعی در روغن سبب پایداری زیاد این روغن در مقابل فساد ناشی از اكسیداسیون می‌شود . علاوه بر اینكه روغن مناسبی برای پخت و پز می‌باشد به عنوان روغن سالاد طبیعی نیز كاربرد دارد .

شورورزی اظهار داشت:روغن كنجد برای افراد مبتلا به فشارخون و كلسترول بالا نیز یك روغن مجاز به حساب می‌آید .

مزیت این روغن آن است كه می‌توان برای سرخ كردن سطحی (كوتاه مدت و یا شعله كم) از آن استفاده نمود . زیرا حرارت دادن زیاد باعث می‌شود روغن كنجد خواص خود را از دست دهد . اما در مصرف آن نباید زیاده‌روی كرد زیرا از نظر تولید انرژی در بدن هر گرم از انواع روغن‌ها معادل هم هستند . 

او ادامه داد:دریافت انرژی بیشتر از نیاز منجر به ذخیره چربی در بدن شده و امكان ابتلا به بسیاری از بیمارهای را افزایش می‌دهد . طبق توصیه سازمان جهانی بهداشت روغن و چربی می‌تواند حداقل 15% و حداكثر 30% از نیاز انرژی روزانه هر فرد را تامین كند .

همچنین اسیدهای چرب اشباع حداقل 7% و حداكثر 10% نیاز انرژی روزانه و اسیدهای چرب ترانس حداكثر 2% از كل انرژی دریافتی رژیم غذایی روزانه را باید تامین كنند . مثلاً اگر میزان متوسط كالری دریافتی روزانه 2360 كالری باشد حداكثر 30% آن یعنی حدود 78 گرم چربی و روغن به صورت مرئی و نامرئی می‌تواند روزانه مورد مصرف قرار گیرد بخشی از این چربی به صورت روغن مایع و جامد و بخشی از آن به صورت چربی همراه مواد غذایی مثل گوشت ، شیر، تخم مرغ ، بستنی و غیره به بدن می‌رسد .

کارشناس تغذیه مرکز بهداشت نیشابوردر پایان ابراز داشت:از جمله نكات بهداشتی كه باید در نگهداری و مصرف كلیه روغن‌ها وبه ویژه روغن كنجد رعایت كرد این است كه آن ها را دور از رطوبت ، نور مستقیم خورشید نگهداری و در جای خنك قرار داده شود و در ظرف درب بسته نگهداری شود و پس از هر بار مصرف روغن درب ظرف محكم بسته شود . روغن مصرفی باید در ظروفی با درب محكم و سالم و به دور از گرمای اجاق گاز نگهداری شود .

تنها مورد منع مصرف روغن كنجد در مورد در برخی از افراد است كه حساسیت در مصرف دارند .

 

 

به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دانشكده علوم پزشكی نیشابور

يکشنبه 1/11/1391 - 17:27
تغذیه و تناسب اندام

سالمندان باید تناسب هرم غذایی خود را حفظ کنند. میزان نیاز سالمندان به پروتئین افزایش می یابد. درعین حال نباید مجموع کالری دریافتی آنها بیشتر شود.

 سالمندان به میزان دریافت پروتئین موردنیاز بدن خود توجه نمی کنند. این افزایش نیاز به دلیل تغییرات در دستگاه گوارش در دوران سالمندی و این که در کار آنزیم های شکننده پروتئین در دستگاه گوارش اختلالاتی ایجاد می شود و مشکلات جذبی به وجود می آورد روی می دهد.

به علت مصرف نکردن شیر توسط برخی سالمندان به دلیل مشکلات گوارشی به آنان توصیه می شود از منابع دیگری برای دریافت کلسیم استفاده کنند. مصرف روزانه ماست و دیگر مشتقات شیر برای جذب کلسیم ایده آل است.

پزشکان بر مصرف حداقل میزان گوشت قرمز به دلیل داشتن اسید چرب اشباع شده تأکید می کنند. مصرف تنها ۲ تا ۳ بار در هفته گوشت قرمز کم چرب به افراد سالمند توصیه می شود.

در طبخ گوشت سفید باید سرخ کردن گوشت را به حداقل رساند یا حذف کرد.

سالمندان باید در حد نیاز میوه و سبزیجات مصرف کنند. سالمندان علاوه بر مشکلات دندانی برای مصرف سبزیجات در دریافت فیبر و پروتئین های میوه و سبزیجات به دلیل مشکلات گوارشی ناتوان هستند و می توانند به طرق دیگر مانند مصرف آب میوه ها و سبزیجات این مشکلات را حل کنند؛ چراکه مصرف میوه و سبزیجات در کنترل و پیشگیری بیماری ها به اثبات رسیده است.

یبوست در سالمندان، ناشی از تغییراتی که درجدار دستگاه گوارش ایجاد شده می باشد.

تغییر شکل در عضلات و کم تحرکی سالمندان و کهولت سن از عوامل مهم یبوست در این افراد است و مصرف میوه و سبزیجات مناسب و به هنگام می تواند علاوه بر اثرات مفید ذکر شده در رفع یبوست چاره گشا باشد.

به سالمندان توصیه می شود:

از چربی های اشباع شده با منشأ حیوانی کمتر استفاده کنند. روغن زیتون و زیتون جایگزین مناسب برای روغن های اشباع شده است؛ چراکه می تواند جنبه حفاظتی برای عروق سالمندان ایجاد کند و جایگزین مناسب دیگر روغن ها باشد.

مصرف روزانه ۱ تا ۳ گردو به دلیل داشتن امگا ۳ به سالمندان توصیه می شود زیرا: گردو جزء روغن های بافت گیاهی است که می تواند جنبه حفاظتی برای عروق سالمندان داشته باشد.

فراموش نکنیم احتمال ابتلای سالمندان به سوءتغذیه بسیار بالاست. سوءتغذیه می تواند برای سالمندان که در معرض تغییرات سیستم دفاعی هستند، خطر ابتلا به انواع عفونت ها را افزایش دهد.

● ویتامین های موردنیاز

یکی از ویتامین های موردنیاز سالمندان ویتامینD است. افراد سالمند باوجود تغییرات استخوانی وعدم توان حرکت، کمتر در معرض نور خورشید قرار می گیرند و این امر زمینه ایجاد پوکی استخوان در سالمندان را افزایش می دهد.

یکی دیگر از ویتامین های موردنیاز سالمندان ویتامین ب ۱۲ است و یکی از دلایل کمبود این نوع ویتامین در سالمندان اشکالاتی در جذبB۱۲ در دستگاه گوارش است.

به دلیل کهولت سن، موادی که از دیواره معده برای هضم و جذبB۱۲ ترشح می شوند، دچار مشکلاتی می شوند و در درازمدت باعث کمبود ویتامینB۱۲ در سالمندان می شود.

ویتامینB۱۲ در شیر، پنیر و تخم مرغ یافت می شود.

مصرف روزانه ۶ تا ۸ لیوان آب به سالمندان توصیه می شود. سالمندان به دلیل تغییر در مرکز حساسیت به تشنگی که در اثر کهولت سن به وجود می آید، احساس تشنگی در خود نمی کنند و از مصرف آب خودداری می کنند. درحالی که سالمندان نیز به آب فراوان نیازمند هستند.

● گروه های مختلف غذایی موردنیاز سالمندان کدامند؟

▪ گروه نان و غلات:

این گروه شامل انواع نان به خصوص نوع سبوس دار، برنج، ماکارونی، سیب زمینی و سایرغلات است. توصیه می شود سالمندان طبق نیاز انرژی و فعالیت بدنی، روزانه ۹ ۶ واحد از این گروه غذایی را مصرف کنند. هر واحد از این گروه برابر با یک برش به اندازه کف دست (بدون انگشتان) معادل ۳۰ گرم از انواع نان (در مورد نان لواش ۳ ۴ کف دست) نصف لیوان ماکارونی یا برنج پخته و یا یک عدد سیب زمینی پخته متوسط است.

▪ گروه میوه ها و سبزی ها:

این گروه شامل انواع میوه ها و سبزی هاست که تامین کننده ویتامین آ و ث، مقداری از ویتامین های گروه ب، آهن و مقدار قابل توجهی فیبر غذایی هستند. توصیه می شود روزانه حداقل دو واحد از گروه میوه ها و ۳ واحد از گروه سبزی ها در برنامه غذایی سالمندان گنجانده شود.

هر واحد از گروه میوه ها برابر با یک عدد میوه متوسط مانند سیب، پرتقال، هلو یا یک چهارم طالبی متوسط و یا نصف لیوان دانه گیلاس یا حبه انگور و یا ۳ عدد زردآلو یا ۴ عدد خرما و یا ۳ عدد انجیر خشک می باشد.

همچنین هر واحد از گروه سبزی ها برابر است با یک لیوان سبزی برگی شکل مانند کاهو و اسفناج و یا نصف لیوان سبزی پخته یا نصف لیوان از سایر سبزی ها خام خرد شده است.

▪ گروه شیر و فرآورده های آن:

این گروه شامل موادی مانند شیر، ماست، پنیر، کشک، دوغ و بستنی است. مواد غذایی این گروه تامین کننده بخشی از پروتئین، کلسیم، فسفر و برخی مواد مغذی دیگر است. توصیه می شود سالمندان روزانه ۳ ۲ واحد از این گروه غذایی مصرف کنند. هر واحد از این گروه برابر است با یک لیوان شیر یا ماست، یک و نیم لیوان بستنی کم چرب، ۴۵ ۳۰ گرم پنیر.

گروه گوشت، تخم مرغ، حبوبات و مغزها: این گروه شامل انواع ماهی، مرغ، گوشت قرمز، تخم مرغ، انواع حبوبات و مغزها (گردو، بادام، فندق، پسته و…) هستند که تامین کننده پروتئین، آهن، برخی از ویتامینها و املاح هستند به ویژه مغزها که دارای مواد آنتی اکسیدان و چربی های مفیدند. مقدار موردنیاز روزانه برابر با ۲ واحد است که هر واحد معادل ۶۰ گرم از انواع گوشت پخته (۳ تکه خورشتی و یا دو کف دست برش ماهی) یا ۲ عدد تخم مرغ یا یک لیوان حبوبات پخته یا نصف لیوان حبوبات خام یا نصف لیوان از انواع مغزها است.

▪ اهمیت مصرف مایعات:

در دوران سالمندی میزان آب بدن و احساس تشنگی کاهش می یابد که زمینه ابتلا به عفونت های دستگاه ادراری، تنفسی، زخم های بستر و یبوست را افزایش می دهد. بنابراین مصرف ۸ ۶ لیوان آب در روز ضروری است. نوشیدن آب آلو یا آب برگه ها نیز سبب گوارشی بهتر و دفع راحت تر می شود.

▪ توصیه ها:

مصرف روغن های گیاهی مانند روغن زیتون به جای روغن های نباتی جامد و چربی های حیوانی در دوره سالمندی ضروری است. بهتر است تعداد وعده های غذایی روزانه افزایش و حجم هر وعده کاهش یابد.

برای جلوگیری از پوکی استخوان، شیر و فرآورده های کم چرب آن، ماهی و مغزهایی مثل بادام، گردو و سبزیهایی مانند انواع کلم در برنامه غذایی روزانه قرار گیرد.

به سالمندانی که مشکل جویدن دارند توصیه می شود غذاهایی به شکل خرد شده، پوره آبمیوه طبیعی و آب سبزیها در برنامه غذایی روزانه استفاده شود.

ورزش های سبک مانند پیاده روی و نرمش در فعالیت روزانه قرار داده شود.

قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید به مدت حداقل ۲۰ دقیقه در روز در زمان اوج تابش خورشید نباشد.

مراجعه به متخصص تغذیه و رژیم درمانی برای مشاوره و برخورداری از سلامت تغذیه ای توصیه می شود.

برای پیشگیری و کنترل بیماریهای نظیر دیابت، چاقی، قلبی، عروقی و… کنترل وزن مناسب بدن توصیه می شود.

برای کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی از گوشت های سفید بدون چربی و بدون پوست (ماکیان و ماهی) استفاده شود.

 

به نقل از پزشکان بدون مرز

يکشنبه 1/11/1391 - 17:26
تغذیه و تناسب اندام

ریفلاکس معده از شایع‌ترین و آزاردهنده‌ترین بیماری‌های دستگاه گوارش است.

حدود 40درصد از افراد در جامعه مبتلا به ریفلاکس معده هستند که در 15درصد موارد نیز این بیماری به شکل شدید و آزاردهنده‌ای بروز می‌کند. تغذیه مناسب می‌تواند در پیشگیری از توسعه این بیماری و حتی درمان آن نقش مؤثری ایفا کند. معده یکی از اعضای حیاتی انسان است که تغذیه‌مناسب نقش مهمی در حفظ و سلامتی آن دارد. برگرداندن یا ریفلاکس به حالتی اطلاق می‌شود که محتویات معده به داخل مری یا حتی دهان برمی‌گردد.

تغذیه ناصحیح در ایجاد ریفلاکس معده نقش بسیار مهمی دارد چراکه یکی از دلایل اصلی این بیماری، مصرف مداوم غذاهای آماده، بسیار تند یا شور است. علائم این بیماری شامل سوزش سردل و ترش‌کردن است و برخی داروها ممکن است به تخفیف علائم این بیماری کمک کند.برای اطلاع از دلایل ابتلای افراد به این بیماری و نحوه پیشگیری و درمان آن با دکتر احمد ساعدی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم‌پزشکی تهران و عضو هیأت مدیره انجمن تغذیه ایران و دکتر سیدمسعود کیمیاگر، متخصص تغذیه و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که در پی می‌آید.

 

دکتر احمد ساعدی درباره موارد تغذیه‌ای که یک فرد مبتلا به ریفلاکس معده باید رعایت کند گفت: یکسری توصیه‌های تغذیه‌ای برای بیماری ریفلاکس از معده به مری یا GERD(Gastroesophageal reflux disease) وجود دارد که ازجمله مهم‌ترین آنها این است که بعد از غذا نباید سیگار کشیده شود یا در بدترین شرایط تا 30دقیقه بعد از تغذیه مصرف سیگار از نظر پزشکی توصیه نمی‌شود. البته پزشکان توصیه اکید دارند که بیماران مبتلا به ریفلاکس معده باید سیگار‌کشیدن را به‌طور کامل کنار بگذارند چرا که استعمال دخانیات وضعیت آنها را بدتر خواهد کرد.

غذاهای دارای میزان چربی بالا می‌توانند باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری ریفلاکس شوند. مبتلایان به ریفلاکس همچنین باید حتما از مصرف غذاهای پرچرب مانند خامه، سرشیر، کباب‌کوبیده، آبگوشت و کله‌پاچه اجتناب کنند. در تهیه غذاهای معمولی و روزانه ناگزیر باید از روغن استفاده کرد اما باید توجه داشت که برای طبخ ‌این نوع غذاها باید روغن و چربی بسیار کمی استفاده شود.

 

او با بیان اینکه شیرینی‌‌جات نیز برای افرادی که معده‌شان ترش می‌کند مفید نیست، گفت: توصیه تغذیه‌ای بعدی که می‌توان برای بیماران مبتلا به ریفلاکس ارائه کرد این است که از کربوهیدرات‌های خیلی ساده یعنی غذاهای شیرین زیاد استفاده نشود. غذاهای شیرین علاوه بر شیرینی‌جات میوه‌های شیرین را هم دربر می‌گیرد. درصورت رعایت این مسئله وضعیت بیماران دچار ریفلاکس بهبود خواهد یافت. توصیه دیگر در این زمینه این است که شخص نباید بلافاصله بعد از مصرف غذا بخوابد و توصیه شده درصورتی که فرد نیاز به استراحت دارد حتما تا یک ساعت بعد از غذا نخوابد.

بیماران مبتلا به ریفلاکس از معده به مری باید کمتر از غذاهای ادویه‌دار و تند و ترش استفاده کنند.

هنگام خواب نیمروزی یا شبانگاهی باید حتما نیم‌تنه شخص بالا قرار بگیرد. باور عمومی مبنی براینکه افراد در زمان خواب باید سر خود را روی بالش بگذارند یا متکایی زیر سرخود بگذارند در مورد مبتلایان به ریفلاکس صحیح نیست، این اشخاص در زمان خواب باید بالاتنه را بالاتر از پایین تنه قرار دهند چراکه این کار کمک می‌کند تا غذاهایی که خورده شده از معده بالا نیاید و به مری منتقل نشود.

 

این متخصص تغذیه درباره دلایل شیوع بیشتر سرطان مری در شمال کشور نیز گفت: شمال ایران در کمربند مشکلات مربوط به سرطان مری قرارگرفته است. در حدود پنج تا شش‌دهه پیش‌به نخستین موارد سرطان مری در شمال ایران پی‌بردند و آن را به مصرف چای داغ نسبت دادند. البته تحقیقات بعدی در این‌باره از سال1352 آغاز شده و دانشگاه علوم پزشکی جزو پیشگامان تحقیقات در این عرصه است.

بر مبنای این تحقیقات نظریه قدیمی چای داغ رد شد و مشخص شد که چای داغ می‌تواند عامل بروز سرطان باشد اما نمی‌تواند اصلی‌ترین عامل باشد و احتمالا مشکلات ژنتیک هم در آن دخیل است؛ مانند بروز بیماری تالاسمی در شمال کشور که یکی از عوامل آن به مشکلات ژنتیک بازمی‌گردد؛ پس نمی‌توان استفاده از چای داغ در مناطقی مانند استان گلستان را عامل اصلی سرطان مری دانست.

 

او درباره سرطان‌زا بودن این بیماری گفت: ریفلاکس معده جزو عوامل بروز سرطان معده محسوب نمی‌شود، مگر اینکه زمینه سرطان معده وجود داشته باشد، در این صورت ریفلاکس معده می‌تواند باعث تشدید احتمال بروز سرطان معده در فرد شود.

دکتر سید مسعود کیمیاگر نیز در توضیح ریفلاکس معده که بسیاری از کارشناسان آن را شایع‌ترین بیماری گوارشی در کشور می‌دانند گفت: ریفلاکس به‌معنای بازگشت مجدد است و زمانی که ما این اصطلاح را درباره معده به‌کار می‌بریم به این معناست که احتمالا محتویات معده به مری بازگشت می‌کند و ممکن است حتی در دهان احساس شود. درباره کلیه هم واژه ریفلاکس به‌کار می‌رود که به‌معنای بازگشت ادرار به کلیه است اما بحث ریفلاکس معده منحصرا به‌معنای بازگشت غذاست. بیماری ریفلاکس معده تا حدی متاثر از زمینه‌های ژنتیک و خانوادگی است؛ البته مقداری هم عادات غذایی روی این بیماری تأثیر می‌گذارد.

این متخصص تغذیه درباره دلایل بروز ریفلاکس معده گفت: از دیدگاه تغذیه، خوردن غذاهای حجیم زمینه ابتلای احتمالی به ریفلاکس معده در افراد را فراهم می‌کند. معمولا افرادی که دچار ریفلاکس معده می‌شوند پس از خوردن غذا احساس مزه ترشی در گلوی خود می‌کنند که این اتفاق درواقع به‌دلیل بازگشت اسید از معده به مری روی می‌دهد. بنابراین غذاها نباید در حجم زیاد خورده شوند و باید وعده‌های غذایی را کوچک کرد و تعداد آنها را افزایش داد.

 

دکتر کیمیاگر با اشاره به موارد تغذیه‌ای که باید بیماران مبتلا به ریفلاکس رعایت کنند گفت: یکی دیگر از توصیه‌های مهم در این زمینه این است که اشخاص پس از خوردن غذا دراز نکشند و آب زیاد همراه غذای خود نخورند. افرادی که دچار ریفلاکس معده هستند کلا در برابر غذاهای آبکی حساس هستند و خوردن آب زیاد حالت ریفلاکس را در آنها تشدید می‌کند. این افراد نباید کمربند یا گن خود را سفت ببندند. همچنین این اشخاص باید تلاش کنند کمتر غذاهای سنگین و سرخ‌کردنی مصرف کنند. این افراد باید مواظب تغذیه خود باشند چرا که بیماری‌های دستگاه گوارش ممکن است زمینه‌ساز سرطان شوند.

 

چگونه از شر ریفلاکس معده رهایی یابیم

بیماری‌های گوارشی ازجمله بیماری‌هایی هستند که باید آنها را جدی گرفت؛ چرا که این بیماری‌ها به‌طور مستقیم با معده و مری مرتبط هستند و عوارض جانبی این بیماری‌ها می‌تواند برای فرد بسیار خطرناک باشد. اگر چه بسیاری از این بیماری‌ها به‌طور مستقیم از عوامل ایجاد بیماری سرطان در فرد محسوب نمی‌شوند اما می‌توانند زمینه‌ساز ابتلای فرد به این بیماری مهلک شوند. یکی از شایع‌ترین این بیماری‌ها ریفلاکس معده است، در بسیاری از مواقع در گلوی خود احساس ترشی می‌کنیم و شاید به‌اصطلاح سوزشی نیز در سر دل احساس کنیم و دلیل آن را ندانیم و به پزشک متخصص تغذیه جهت پیشگیری و درمان مراجعه نکنیم، در این صورت حالت ریفلاکس معده تشدید می‌شود و همواره از آن رنج خواهیم برد.

بنابراین درصورت احساس حالت ترش کردن باید سریع به پزشک مراجعه کرده و دلایل این وضعیت را جویا شویم. پس از مراجعه به پزشک نیز باید توصیه‌های تغذیه‌ای و توصیه‌هایی که بیشتر با تغییر سبک تغذیه مرتبط هستند را رعایت کنیم تا از شدت بیماری ریفلاکس معده کاسته شده و به مرور فرایند درمان به‌طور طبیعی و بدون استفاده از دارو انجام گیرد؛ چرا که مصرف دارو نیز عوارض جانبی دارد و می‌تواند باعث بروز ناراحتی‌های گوارشی دیگری شود.

بهترین حالت برای درمان این بیماری رعایت همان ضرب‌المثل مشهور پیشگیری بهتر از درمان است. در واقع افراد نباید بگذارند بیماری‌های گوارشی نظیر ریفلاکس معده ادامه یابد و تبدیل به یک بیماری حاد و مزمن شود. ریفلاکس معده به‌معنای بازگشت ماده غذایی از معده به مری است که اغلب این حالت آنگونه که پزشکان متخصص تغذیه می‌گویند به‌دلیل پرخوری و بدخوری رخ می‌دهد.

 

به نقل از همشهری آنلاین
يکشنبه 1/11/1391 - 17:25
اطلاعات دارویی و پزشکی

تهوع یکی از اختلالات گوارشی است که می تواند برای فرد آزاردهنده باشد، به خصوص وقتی که هر روزه تکرار شود، مثل تهوع دوران بارداری.

ماده مفید را که در رفع حالت تهوع و جلوگیری از آن موثرند، برای شما آورده ایم:

1- پودر سماق در درمان اختلالات گوارشی و مشکلات روده بزرگ، برطرف کردن حالت تهوع و بی اشتهایی موثر است.

2- گوجه فرنگی برای برطرف کردن تهوع صبحگاهی در زنان باردار مفید است.

3- زنجبیل می‌تواند باعث جلوگیری از تهوع ناشی از عمل جراحی و شیمی درمانی و نیز تهوع دوران بارداری شود. مطالعات نشان می دهد مصرف یک گرم پودر زنجبیل در جلوگیری از حالت تهوع بعد از عمل جراحی، به اندازه داروهای آرام‌بخش موثر است.

4- هندوانه خواص بسیاری دارد، از جمله ضد استفراغ و ضد تهوع، مخصوصا برای افرادی که در تابستان دچار گرمازدگی می شوند، نوشیدن آب هندوانه با کمی گلاب می تواند مفید باشد.

5- شاتوت یکی از انواع توت ها است. استفاده از جوشانده برگ های این میوه برای برطرف کردن حالت تهوع از قدیم معمول بوده است.

6- نعناع، دارای خاصیت خنک کنندگی، رفع گرفتگی عضلات و مسکن درد می باشد. پیشگیری از درد معده و روده ، ضد اسهال ، ضد تهوع ، ضد درد عادت ماهیانه و ضد سرفه از اثرات عصاره این گیاه ذکر شده است.

7- زرشک، منقبض کننده طحال بوده و اثر ضد تهوع دارد، اما استفاده مقدار زیاد آن باعث اسهال و حتی فلج مرکز تنفسی می شود. مصرف زرشک به مقدار 2 گرم در طول روز و به مدت سه بار توصیه می شود و مصرف بیش از اندازه آن می تواند مشکلات زیادی ایجاد کند.

8- پونه برای مقابله با حالت تهوع و استفراغ، مشکلات و ناراحتی های گوارشی موثر است، به طوری که از ترش کردن معده جلوگیری می کند و برای هضم غذا و برطرف کردن سکسکه مفید است.

9- آب لیمو خاصیت ضد تهوع دارد و در درمان اسهال و یبوست به کار می رود.

10- آلبالو ، ضد عفونی کننده قوی روده ها است. به درمان کم خونی ، تصلب شرایین ، خستگی، دیابت، نارسایی کبد، آرتریت (درد و التهاب مفاصل) ، نقرس و حالت تهوع کمک می کند.

گوجه فرنگی برای برطرف کردن تهوع صبحگاهی در زنان باردار مفید است.

 

11- تمبرهندی مثل یک ملین عمل می کند. این میوه، یک اشتها آور بوده و منبعی از آنتی اکسیدان ها نیز به حساب می آید. خوردنش به همراه غذا به هضم آن کمک می کند. به علاوه برای کاهش تهوع مفید است، بنابراین اضافه کردن آن به غذا به خصوص در وعده غذایی افرادی که مشکل گوارشی دارند، توصیه می شود.

12- در طب سنتی چین از دارچین برای درمان سرماخوردگی، تهوع، اسهال و دردهای عادت ماهانه استفاده می شود.

13- دم کرده پوست پرتقال اشتها را افزایش می دهد. باعث تقویت سیستم هاضمه شده و نفخ و حالت تهوع را از بین می برد. سیستم گردش خون را بهبود می بخشد. برای تهیه این دم کرده، حدود یک قاشق غذاخوری پوست خرد شده پرتقال را درون آب جوش بریزید و پس از 10 تا 15 دقیقه آن را میل کنید.

14- رب انار برای بهبود کم اشتهایی ، تهوع ، ضعف عمومی ، تصفیه خون و میگرن بسیار مفید است.

15- میوه سنجد از نظر طب سنتی، طبیعت سرد و خشک دارد و ضد تهوع و صفرا بر است.

16- ویتامین B6 از جمله ویتامین های محلول در آب است که در رفع تهوع موثر است. این ویتامین در مواد غذایی زیر وجود دارد: گردو، بادام زمینی، لوبیا سفید، نخودفرنگی، سویا، اسفناج، گوجه فرنگی، ذرت، گندم کامل، سبوس گندم، جگر، قلوه، گوشت گاو، میگو، بوقلمون، تخم مرغ ، شیر، انگور، طالبی، آناناس، سیب، پرتقال، گلابی و هلو.

 

مسمومیت با 5 ماده که موجب تهوع می شود:

1- مصرف سه گرم زعفران در ماه برای هر فرد مناسب است و استفاده بیش از پنج گرم زعفران در یک وعده غذایی، عوارضی همچون سرگیجه، کاهش تعداد ضربان قلب و احساس تهوع در پی دارد. همچنین، این میزان زعفران در دوران بارداری احتمال سقط جنین را افزایش می دهد.

2- پروتئین موجود در تخم مرغ می تواند در برخی افراد ایجاد حساسیت کرده و منجر به بروز علائم آلرژی غذایی شود. سردرد، کهیر، خارش پوست، حالت تهوع و استفراغ و درد معده از علائم شایع آلرژی به تخم مرغ است.

3- اگر ظروف مسی با لایه ای از یک فلز دیگر مثل قلع یا فولاد ضدزنگ یا نیکل پوشانده شوند، از ورود مس به غذا جلوگیری می شود و از عوارض افزایش غلظت مس در خون مثل تهوع، استفراغ واسهال کاسته خواهد شد.

4- خاصیت چای سبز بسیار بیشتر از عوارض جانبی آن است. از آن جایی که چای سبز نیز حاوی کافئین است، مصرف زیاد آن بدخلقی، بی خوابی، تپش قلب و سرگیجه، حالت تهوع، اسهال، سردرد و بی اشتهایی ایجاد می کند.

5- رازیانه، نوعی گیاه دارویی است که مصارف مختلفی دارد. تمام بخش های مختلف این گیاه یعنی دانه، برگ و ریشه آن خوراکی است، ولی روغن حاصل از دانه های رازیانه، سمی بوده و حتی مصرف کم آن، می تواند منجر به ایجاد دانه های پوستی، مشکلات تنفسی و حالت تهوع گردد.

يکشنبه 1/11/1391 - 17:25
اطلاعات دارویی و پزشکی

بسیاری از ما ترجیح می‌دهیم برای درمان بیماری‌های ساده و اختلال‌های کودک یا نوزاد تازه‌رسیده‌مان به جای استفاده از داروهای شیمیایی و شیوه‌های تهاجمی روش‌های درمانی طب مدرن از شیوه‌های طبیعی و سنتی استفاده کنیم.

شاید این دیدگاه را به طور ناخودآگاه از عطر دم‌نوش‌ها و جوشانده‌های گیاهی مادربزرگ‌های‌مان در ذهن داریم که چگونه با یک چای گیاهی ساده دل‌دردهای دوران کودکی‌مان را فراموش می‌کردیم و بهبود می‌یافتیم.

خوشبختانه امروز به اعتراف متخصصان و محققان پزشکی در سراسر جهان شیوه‌های طبیعی درمانی مانند طب سنتی و گیاه درمانی می‌تواند یکی از بهترین و بی‌عارضه‌ترین درمان‌ها برای انسان به ویژه کودکان و خردسالان باشد.

شیوه‌هایی که بهره‌مندی از آنها با همراهی و مشاوره یک متخصص طب سنتی می‌تواند نتایج موثر و قابل ملاحظه‌ای بر سلامت و تندرستی فرزندان‌مان داشته باشد. دکتر سعید صانعی، درمانگر طب سنتی و مشاور گیاه درمانی در این شماره از مجله شهرزاد قصد دارد ما را با برخی از شیوه‌های سنتی و طبیعی درمان شایع‌ترین اختلال‌ها و بیماری‌های دوران نوزادی و خردسالی آشنا کند.

 

گل بابونه درمان قی چشم کودک

قی چشم یکی از مواردی است که بسیاری از بچه‌ها آن را در زندگی تجربه می‌کنند. این اختلال به دلیل تنگ شدن مجرای اشک کودکان در آنها دیده می‌شود. با تنگ شدن مجرای چشم، اشک کودک به خوبی از مجرا عبور نمی‌کند و رسوباتی در اطراف مجرای اشک جمع می‌شود که گاهی تجمع این رسوبات موجب بسته شدن مجرای اشک می‌شود به گونه‌ای که چشم پزشک برای باز کردن آن مجبور می‌شود از سوند یا میل استفاده کند. برای درمان و بهبود قی چشم ۲ راه‌حل در شیوه طب سنتی وجود دارد:

 

شست‌وشوی چشم با جوشانده گل بنفشه، گیاه ناخنک‌ و گل بابونه. برای تهیه این جوشانده کافی است یک قاشق چای‌خوری از هر یک از گیاهان ذکر شده را با ۲ استکان آب بجوشانید تا یک استکان آب آن باقی ماند. آب باقی مانده را صاف کنید و با یک قاشق چای‌خوری از آن چشم‌های کودک را ۲ تا ۳ بار در روز شست‌و‌شو دهید.

 

روش دیگر این است بعد از تهیه جوشانده مورد نظر یک قطره شامپوی بچه به این جوشانده اضافه کنید و با آن چشم بچه را شست‌وشو دهید و خیلی آرام کنار بینی او را به سمت گوشه چشم ماسا‍ژ دهید تا به این ترتیب مجرای اشکی او باز شود و التهاب این مجاری نیز کاهش یابد.

 

برگ گردو مرهم گیاهی برای گل مژه 

یکی دیگر از بیماری‌های چشم که بیشتر در کودکان و خردسالان گرم‌مزاج دیده می‌شود، گل‌مژه است که معمولا موجب سنگینی پلک کودک می‌شود و به دلیل اختلالی که در دید او به وجود می‌آورد او را بدخلق می‌کند و درمانگران طب سنتی برای درمان این گل‌مژه نیز از جوشانده گیاهی برگ گردو استفاده می‌کنند و محل گل‌مژه را با این جوشانده شست‌وشو می‌دهند. آنها با شست‌وشوی چشم به کمک جوشانده برگ گردو به خروج عفونت و چرک داخل گل‌مژه می‌پردازند و به این ترتیب به درمان و بهبود آن کمک می‌کنند.

 

گل بنفشه و ختمی بهبود پوسته‌های سر نوزاد

پوسته‌‌های کلفت سر نوزادان که در اصطلاح از آن با نام کلاه پوسته‌ای یاد می‌شود، پوسته‌های کلفتی است که معمولا بعد از زایمان روی سر نوزادان دیده می‌شود و در طب سنتی برای برطرف کردن آن نسخه‌هایی وجود دارد. یکی از طبیعی‌ترین راه‌ها برای این کار استفاده از خیسانده گل‌بنفشه و گل ختمی برای شست‌و‌شوی سر نوزاد است. برای تهیه این خیسانده کافی است یک مشت گل بنفشه را با یک مشت گل ختمی در ۴ لیتر آب جوش بخیسانید و اجازه دهید این ترکیب به مدت یک ساعت بماند. پس از مناسب شدن دمای این خیسانده از آب آن برای شست‌وشوی سر بچه استفاده کنید و اجازه دهید این آب به شیوه طبیعی روی سر بچه خشک شود. استفاده از این روش ۲ بار در هفته تاثیر زیادی در کاهش و بهبود پوسته‌های کلفت سر دارد. روش دیگری که می‌تواند روند بهبود پوسته‌های کلفت سر نوزاد را تسریع کند، اضافه کردن ۳ عدد قرص آسپرین پودر شده به ۵ سی‌سی از شامپوی نوزاد و شست‌وشوی سر او با این شامپوست. در صورتی که کف شامپو به مدت ۵ دقیقه روی سر نوزاد باقی بماند و کف آن با خیسانده گل ختمی و گل بنفشه شسته شود می‌تواند روند درمان پوسته‌های کلفت سر نوزاد را در زمانی کوتاه انجام دهد.

 

گل بنفشه رفع گرفتگی بینی کودکان

گرفتگی بینی از جمله اختلالات رایج در دوران نوزادی و خردسالی است که معمولا تنفس را برای بچه‌ها مشکل می‌کند و موجب بی‌قراری آنها می‌شود. یکی از شیوه‌های طبیعی برای درمان این عارضه استفاده از جوشانده گل بنفشه است. بوییدن بخار بدست آمده از جوشانده گل بنفشه در کودکان و خردسالانی که توانایی و شکیبایی لازم برای استفاده از این بخور را داشته باشند می‌تواند به برطرف شدن انسداد و گرفتگی بینی آنها کمک کند اما در صورتی که کودک بی‌تابی دارد و حوصله کافی برای استنشاق بخار این جوشانده را ندارد می‌توان یکی دو قطره از این جوشانده را با کمک قطره چکان در حفره بینی او ریخت تا به این ترتیب به بهبود گرفتگی بینی او کمک کند. برای تهیه این جوشانده کافی است ۱۰ گرم گل بنفشه را در یک لیتر به مدت ۳ دقیقه بجوشانید آن را صاف کرده و از آن استفاده کنید.

 

سیاه‌دانه زکام سرد را مهار کنید

علاوه بر زکام گرم، نوع دیگری از زکام وجود دارد که طبیبان سنتی از آن با نام زکام سرد یاد می‌کنند. کودکانی که به این بیماری مبتلا می‌شوند معمولا بدنی سرد و رنگ و رویی پریده دارند و آبریزش بینی با سرفه‌های خلط‌‌‌دار را تجربه می‌کنند. رنگ ترشحات بینی و گلو در کودکان مبتلا به زکام سرد، سبز رنگ است. برای درمان این نوع از زکام نیز راه‌حل ساده‌ای وجود دارد که آن استفاده از شربت سیاه‌دانه و عسل است. برای تهیه این عسل باید سیاه‌دانه و عسل را یک به ۳ با هم ترکیب کنید. به عنوان مثال ۱۰ گرم سیاه‌دانه را با ۳۰ گرم عسل ترکیب کرده و آن را با یک استکان آب و یک عدد لیموترش مخلوط کنید و روزی ۲ تا ۳ بار آن را به کودک بخورانید. مادرانی که تصمیم دارند از ابتدای پاییز کودک‌شان را از ابتلا به زکام سرد مصون بدارند می‌توانند هر شب پیش از خواب یک قاشق چای خوری از مخلوط سیاه‌دانه و عسل را به نسبت یک به ۳ به کودک‌شان بدهند تا از ابتلای او به زکام سرد پیشگیری کنند.

 

چای گیاهی درمان زکام گرم

ابتلا به زکام گرم یکی از شایع‌ترین بیماری‌های فصل‌های پاییز و زمستان است. این بیماری با گلودرد آغاز شده و به دنبال آن تب و سرخی گونه‌ها و صورت را در کودک به همراه دارد. در این حالت کودک از سردرد شکایت دارد و ترشحات گلو و بینی او زرد رنگ می‌شود و گه‌گاه سرفه‌های خشک دارد. در طب سنتی برای درمان این نوع از زکام از ترکیب چهارگل استفاده می‌شود. به این ترتیب که چهار گیاه دارویی گل پنیرک، گل بنفشه، گل ختمی و گل‌گاوزبان را با هم مخلوط کرده و آن را مثل چای معمولی دم می‌کنند. برای خوش‌طعم شدن این چای گیاهی برای کودکان می‌توانید یک قطعه نبات کوچک نیز به آن اضافه کنید و از این چای ۲ تا ۳ فنجان در روز به کودک‌تان بخورانید تا بیماری‌اش بهبود یابد و گلودرد و تب او برطرف شود.

 

حریره بادام دوای بچه‌های پر سرو صدا

یکی از بهترین غذاهای دارویی برای بچه‌های عصبی و شلوغ که دائم در حال جیغ کشیدن در خانه هستند و آرامش اعضای خانواده را برهم می‌زنند، حریره بادام است. مصرف حریره بادام برای بچه‌های پر سرو صدا یا به اصطلاح «جیغ‌جیغو» باعث می‌شود تا میزان آرامش آنها افزایش یابد و کمتر در خانه یا جمع مهمانی‌ها جیغ بکشند و بی‌قراری کنند. خوردن حریره بادام در طول هفته در وعده‌های غذایی یا میان‌وعده‌های مختلف می‌تواند به بهبود کیفیت خواب بچه‌های کم‌خواب و عصبی نیز کمک کند و موجب عمیق‌تر شدن خواب و آرامش آنها شود. علاوه بر این استفاده از گشنیز به عنوان یک سبزی مقوی و موثر در غذای کودکان می‌تواند تاثیر بسیار خوبی بر کودکان شلوغ و پرهیاهو داشته باشد و میزان تنش‌های آنها را کاهش دهد. تهیه گشنیز پلو یا سوپ گشنیز یا استفاده از گشنیز در غذاهای مختلف می‌تواند در این زمینه بسیار موثر باشد.

 

به نقل از افکار

يکشنبه 1/11/1391 - 17:24
اطلاعات دارویی و پزشکی

اگر به طرق مختلف از ادویه جات در غذایمان استفاده کنیم از تضعیف شدن معده جلوگیری می شود.

دکتر شیرزاد، متخصص طب سنتی گفت: روش های مختلفی برای تقویت معده وجود دارد روش های صحیح غذا خوردن، تغذیه مناسب، و داشتن زمان مناسب برای خوردن غذا از تضعیف شدن معده جلوگیری می کند.

وی افزود: استفاده از ادویه جات به طرق مختلف باعث تقویت معده می شود.

وی عنوان کرد: ادویه جاتی مانند، دارچین، زیره، رازیانه، پور لیمو امانی، آویشن، نعنا، گیاهی به نام زنیان به روش های مختلفی، می توان از تضعیف شدن معده جلوگیری کرد.

وی تصریح کرد: اگر هنگام دم کردن برنج با ادویه جاتی مانند زرشک، سماق، زیره، طعم دار شود تقویت معده را به دنبال خواهد داشت.

وی خاطر نشان کرد:علاوه بر ادویه جات، برای تقویت معده، پرهیز از مواد سرخ شده ، گوشت گوساله و گوشت شتر مناسب است.

وی در نهایت افزود: خوردن شامی سالم مانند سیب رنده شده با کمی شکر به علاوه گلاب همراه نان برای تقویت معده مفید است.

 

به نقل از باشگاه خبرنگاران

يکشنبه 1/11/1391 - 17:24
طنز و سرگرمی
فال روز (2 بهمن - 21 ژانویه)
از صبح تا پایان شب بر شما چه خواهد گذشت؟!...

 فروردین: شما یک پروژه را فقط به خاطر اینکه ببینید از عهده اش بر می‌آیید یا نه شروع کرده اید، بنابراین باید قبل از اینکه برای اجرای پروژه دیگری تصمیم گیری کنید مدتی صبر کنید. به جای اینکه به خاطر حوادث آینده که هنوز اتفاق نیفتاده خودتان را نگران کنید، از وقتتان استفاده کرده و برای کارهای آینده خود زیربنای بهتری را پی ریزی کنید. شاید در ظاهر پیشرفتهای شما به نظر نیاید؛ ولی تلاشهای شما تا چند هفته آینده به ثمر خواهند نشست.

اردیبهشت: شما امروز بر سر دوراهی قرار می‌گیرید. شما می‌دانید که سریع عکس العمل نشان دادن کار عاقلانه ای است و از طرف دیگر می‌خواهید قبل از اینکه برنامه‌هایتان وارد مراحل بعدی بشوند مدتی صبر کنید. اما علی رغم اینکه شما نسبت به پیروزی خود مطمئن نیستید، ونوس یعنی سیاره بخت شما نوری سبز رنگ دریافت می‌کند. حتی اگر وسوسه شده اید که دلتان را به دریا بزنید، باید بدانید صبر و شکیبایی پیشه کردن کلید موفقیتتان است.

خرداد: امروز شما در حالیکه شما با آرامش در حال کار کردن هستید، اتفاق غیر منتظره ای رخ می‌دهد و مثل یه مانع و سد جلوی راهتان را می‌گیرد. اما دلیل این که شما به مقصد و هدف خود نمی‌رسید فقط این نیست که خیلی آهسته کار می‌کنید. خیلی وقتها اگر وقت گذاشته و کاری را درست انجام دهید خیلی موثرتر از این است که بعدا بخواهید همان کار را دوباره انجام دهید.

تیر: شما امروز به هیچ وجه نمی‌خواهید با کسی جرو بحث کنید، اما اگر یک نفر بخواهد برایتان تصمیم گیری کند، باید کمی ‌محکم تر و قاطعانه تر برخورد کرده و اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید. شما در زمینه کارهای خود می‌توانید به نتیجه گیری و فرجام درست و منطقی برسید و اگر این تصمیم گیری را به افراد دیگر واگذار کنید مطمئنا این کار در آینده تلاشهایتان را ضایع خواهد کرد. پس بزرگ فکر کنید؛ این نوع نگرش هم اکنون عالی و باشکوه است. اگر مجبور شدید برای دور نگه داشتن دیگران از زندگی شخصی تان مرزها و حد و حدودی برای خود ایجاد کنید، این کار را با مهربانی و ملایمت انجام دهید.

مرداد: امروز شما قادر هستید نقش موثر خود را حفظ کرده و کارهای سازنده ای که دیروز آغاز کرده بودید را ادامه دهید،  اما اگر بخواهید بیش از اندازه مسئولیت قبول کنید و یا اگر بخواهید به امیال خود میدان دهید، لزوما باید به استعدادها و توانایی‌های خود توجه کنید. امروز فکر کردن در مورد یک موضوع قبل از اینکه آن را با صدای بلند به زبان بیاورید امری حیاتی است. خویشتن داری کار راحتی نیست، اما اگر کمی ‌آرام تر نباشید، واقعه ای غیر منتظره شما را در نیمه راه متوقف خواهد کرد.

شهریور: در حالیکه قدرت شما در صبر کردن تا موقع رسیدن به وقت مناسب مورد آزمایش قرار  می‌گیرد،  شاید مجبور شوید که با مسائل و کارهای مشابه دیگری روبرو شوید. خوشبختانه اکنون طبیعت واقع بینانه تان شما را به انحراف نخواهد کشانید، پس پیروی کردن از غریزه‌هایتان نباید برای شما امری هراس انگیز باشد. اما از وعده‌ها و فرصتهای بزرگ بدون ضرر و زیان هم دوری کنید. بهتر است به جای اینکه فکر کنید همه چیز کامل است، مسائل نهانی و پشت پرده را هم تجربه کنید (یا حداقل بفهمید چه چیزهایی از شما پنهان شده‌اند). چک کردن واقعیتها در امروز شما را از سرخوردگی‌های فردا نجات می‌دهد.

مهر: امروز مسائل غیر قابل پیش بینی دیوانه تان می‌کنند!! چراکه شما می‌دانید موضوعی شگفت در شرف وقوع است ولی نمی‌دانید که آن چیست! بنابراین آماده شدن برای چنین رویدادی امری غیر ممکن است. بهترین استراتژی برای شما این است که در لحظه حال حضور داشته و آگاه و هوشیار باشید. درحال حاضر برای شما هیچ چیز مهم تر از توجه کردن به آنچه اتفاق می‌افتد نیست.

آبان: شما از کارهای سخت متنفر نیستید و در حقیقت منتظر فرصتی هستید که کارهایی که توانایی انجامش را دارید مشخص کنید. خوشبختانه شما خرگوشهایی دارید که از آستینهایتان بیرون می‌آورید و می‌توانید با کارهای جادویی تان دیگران را شگفت زده کنید!! شما می‌توانید فراتر از انتظارات و خواسته‌های افراد دیگر سازندگی خود را حفظ کنید. نگران این نباشید که جواب کارهای خوبتان را همین امروز ببینید؛ برای دیدن نتیجه کارتان باید مدتی صبر کنید.

آذر: شما امروز وارد مرحله جدیدی شده اید و عجیب اینکه با این شرایط احساس آشنایی می‌کنید. باوجود اینکه شما قبلا در چنین جایگاهی نبوده اید، ولی مثل اینکه در رویاهایتان قبلا چنین موقعیتی را دیده بودید. باهمه این احوال ممکن است برنامه‌های جدید شما به ثمر نرسد. اگر قرار ملاقات مهمی ‌را از دست دادید ناراحت نشوید؛ به همین زودی می‌توانید دوباره برای این جلسه برنامه ریزی کنید.

دی: شما شاید شغل موقتی داشته باشید که رو به پایان است و یا شاید رویایی آشکار شده که به مانع برخورد می‌کند. این اتفاق مثل این می‌ماند که شما در یک بزرگ‌راه رانندگی کنید و به یک منطقه مسکونی برسید و مجبور شوید سرعتتان را کم کنید. اما دلسرد نشوید؛ حتی اگر به سرعتی که دلتان می‌خواهد حرکت نکنید ولی به موفقیت خواهید رسید. پس در مسیر خود باقی بمانید، شما زودتر از آنچه فکرش را بکنید به هدفتان خواهید رسید.

بهمن: امروز حتی اگر همه چیز ظاهرا همانطوری که باید باشد به راه خود ادامه بدهد، شما کمی ‌احساس ناراحتی می‌کنید. این سخن به این معنی نیست که شما آدم بدبین و منفی بافی هستید؛ بلکه معنی آن این است که شما می‌توانید مشکلاتی که پیش رویتان قرار دارد را ببینید و به خاطر آن ناراحتید. با همه این احوال شما واقعا نباید با بها دادن به افکار منفی و شک کردن به توانایی خود انرژی تان را هدر دهید. شرایط جدید خود را تجزیه و تحلیل کنید، تغییرات لازم را ایجاد کرده و سپس حرکت کنید. شما وقتی برای تلف کردن  ندارید!!

اسفند: شما امروز حس می‌کنید که در لبه یک پرتگاه ایستاده اید، جایی که به اندازه جهانی ناشناخته و بزرگ وسعت دارد. شما آماده‌اید که درون پرتگاه بپرید، پرواز کرده و یا با چتر نجات پایین بروید؛ اما امروز صدایی از درونتان فریاد می‌زند: نه!!! همین الان به صدایی که از درون خودتان برمی‌آید توجه کنید. این صدا بهتان می‌گوید که دوباره لیست برنامه‌هایتان را چک کنید؛ قبل از اینکه آینده خود را تباه کنید به پشت سر خود و زمان گذشته نگاهی بیندازید.
تهیه و ترجمه: گروه سرگرمی‌سیمرغ
يکشنبه 1/11/1391 - 17:17
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته