• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 8163
تعداد نظرات : 2195
زمان آخرین مطلب : 3485روز قبل
رمضان
نگاهداشت اعضاء و جوارح از نافرمانی خداوند سبحان، کلید سعادتی است برای انسان تا مرضی درگاه الهی شده و به غایت و نهایت آرامش و سعادت دست یابد؛ مصونیت فکر و جان و دل و قلب از گناه و پلیدی وسیله ای برای صیقل دادن روح و دست یافتن به رضای معبود و رسیدن به نقطه مطلوب. این مهم در ماه ضیافت الهی که بر امساک از خوردن و آشامیدن تاکید شده ضرورتی دوچندان می یابد. از این رو با حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی اسدی نسب، استادیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به گفتگو نشسته ایم که در ذیل می آید:

 

 

روزه فکر و قلب چه نوع روزه ای است و آیا این روزه مختص به ماه مبارک رمضان است؟

انسان ها هر حرکتی که انجام می دهند، بر اثر گرایش قلبی است. تا گرایش قلبی اصلاح نشود اعمال هم اصلاح نمی شود. اگر قلب معیوب و مریض باشد، اعمال هم زشت و مذموم است اگر چه در ظاهر مردم پسند باشد. بنابراین در دین تنها ملاک برتری و ارزشمندی اعمال، قلب سلیم و سالم است از این رو خداوند در قرآن سوره مبارکه شعرا آیات 88 و 89 درباره انسان ها می فرماید: یَوْمَ لا یَنْفَعُ مالٌ وَ لا بَنُونَ*إِلاَّ مَنْ أَتَى اللَّهَ بِقَلْبٍ سَلیمٍ؛ روزی که مال و پسران سودی نمی بخشند. مگر کسی که با قلبی سالم (از عقاید و اخلاق فاسده) به نزد خداوند بیاید.


اما روزه قلب یعنی اینکه انسان قلب سالم داشته و دلش را اصلاح کرده باشد. البته این یک مرحله است و مرحله بالاتر این است که آنچنان قلبش را از زشتی ها دور نگه داشته باشد که غیر از نور الهی در قلب او چیزی نباشد و در دل هدایت، تقرب و همه نیکی ها را بخواهد و در یک جمله فقط خواهان خدا باشد.

 

اما در پاسخ به قسمت دوم سوال باید گفت این روزه قلب اختصاص به ماه مبارک ندارد و در هر زمان و هر مکان روزه قلب پسندیده و مورد رضایت خدا است اما توصیه آن در ماه رمضان از این جهت است که اگر کسی زحمت فراوان می کشد و گرسنگی و تشنگی را تحمل می کند، قلب خود را پالایش کند و روزه بدارد. اما اگر فرد در کنار روزه و امساک از خوردن و آشامیدن، نفاق، حسد، کینه و رذایل را در قلب داشت، زحمت او بی خود و بیهوده است و به مقصد و مقصود نرسیده و سعادتمند نمی شود. بنابراین به این دلیل که در ماه مبارک سفره الهی پهن تر است و لطف الهی گسترده تر، درهایی به روی انسان باز می شود تا اینکه از در رحمت الهی استفاده کرده و توبه ای کسب کند و از نردبان سعادت بالا رود.

 

 

چطور می شود در طول سال روزه قلب داشت و فکر را از رذایل قلبی مصون نگه داشت؟
انسان به واسطه برخی از ریاضت های فکری و عملی به جایی می رسد که به فطرت الهی خود بازمی گردد، در نتیجه یاد خدا و معاد، او را دائم الصیام می کند و وقتی شناخت بیشتری کسب کرد و با عمل این شناخت را وارد قلب کرد و باور به وجود خدا و قیامت داشت، چنین فردی به طور خودکار صفات نیک قلبی ملکه او می شود و دیگر به دنبال غیر خدا نمی رود.

یکی از شبهاتی که مطرح می کنند این است چطور پیامبر (ص) و ائمه معصومین (ع) حتی فکر گناه هم نمی کردند؟ در یکی از روایات امام معصوم (ع) به فرد سوال کننده این گونه پاسخ می دهد: آیا تو تا حالا فکر کرده ای که مدفوع خود را بخوری، فرد گفت: نه! امام (ع) فرمودند: گناه و به سوی غیر خدا رفتن برای انسان کامل مانند فکر این عمل را کردن است و انسان کامل با این تعریف هرگز فکر گناه و گرایش به سوی خدا رفتن را نمی کند. یکی از سفارشات امام خمینی (ره) هم در این زمینه این بود که گفته ها و سفاراشات بزرگان رد نشود اگرچه دلیلی برای انجام دادن یا ندادن آن پیدا نشد.

 

 

انس با قرآن و تدبر در آن چطور به روزه فکر و قلب می انجامد و آیا اساسا ممکن است این اتفاق با تفکر در قرآن به وقوع بپیوندد؟
قرآن کتاب هدایت و وصول انسان به سوی سعادت است؛ هر انسانی در هر مرحله ای از زندگی خویش نیازمند به قرآن است. تدبر در قرآن موجب می شود انسان زمینه عمل به قرآن را برای خود فراهم کند و وقتی این زمینه فراهم شد، آنچه خداوند از انسان خواسته در وجود او پیاده می شود و فرد به کمال و سعادت نزدیک می شود. انس با قرآن انس با کلام خداست و انس با کلام خدا، انس با خداست و انس با خداوند انس با خوبی ها و دست یابی به خوشبختی است. بنابراین تدبر و تفکر در کلام خدا می تواند به روزه فکر و قلب بینجامد.

 

 

اینکه می گویند در ماه مبارک رمضان شیطان در غل و زنجیر است و دست و پایش بسته، به چه معناست؟
این حرف هیچ گاه به معنای بسته شدن کامل نیست؛ انسان ها در ماه مبارک رمضان گناه هم می کنند همچنان که دیده و شنیده ایم مثلا در این ماه جنگ های ظالمانه ای رخ داده است یا انسان هایی دست به انجام گناه صغیره و کبیره می زنند.

شیطان در این ماه غل و زنجیر است اما به شرط اینکه انسان بخواهد. به تعبیر دیگر در این ماه به دلیل اینکه درهای رحمت الهی باز است، شیطان در زنجیر است و اختیاراتش محدودتر. اما اگر کسی نخواهد از این سفره استفاده کند، لاجرم در دامن شیطان قرار می گیرد. محدوده فریب شیطان در این ماه ضیق می شود و تاثیرات او محدود است و مانند غیر ماه رمضان نیست چرا که در این ماه سفره الهی پهن و سهل الوصول است. اما کسی که هدایت و خدا و سعادت را نمی خواهد، شیطان می تواند او را فریب دهد گرچه از نظر اختیارات شیطان محدود تر می شود. نباید فراموش کنیم که پروردگار بالاجبار افراد را هدایت نمی کند.

 

 

تفاوت عبادت در ماه مبارک رمضان با سایر ماه های دیگر در چیست؟
عبادت در ماه مبارک رمضان ثواب و تاثیر بیشتری دارد. به این دلیل که توام با دو مساله شده است. یکی اینکه همراه با نزول قرآن کریم است که برکات فراوانی با خود به دنبال دارد و دیگری به دلیل فریضه روزه است. و فضای جامعه در ماه مبارک رمضان، فضای معنوی و خاصی است بنابراین عبادت در این ماه اثر بیشتری دارد و این همان مصداق در توسعه رحمت و برکت الهی است.

دوشنبه 24/4/1392 - 11:2
شخصیت ها و بزرگان
شاید به ندرت بتوان کسی را یافت که ابتهال بسیار زیبای «حب الحسین» شاهکار ماندگار استاد «طه الفشنی» را نشنیده باشد؛ گزارش زیر شخصیت و ویژگی‌های فنی تلاوت قرآن و ابتهالات این قاری و موشح را بررسی می‌کند.

 

 

استاد «طه موسی حسن» مشهور به «طه الفشنی» از مبتهلان و قاریان قرآن کریم مصر در سال ۱۹۰۰ میلادی مطابق با ۱۲۷۹ هجری شمسی در شهر «فشن» از توابع استان «بنی سویف» دیده به جهان گشود.

وی اولین مؤذن مسجد امام حسین(ع) در قاهره بود و چنان‌ که آثار به‌ جای مانده از تلاوت‌ها و ابتهالاتش گواهی می‌دهد، وی فردی نابغه و توانا در علم موسیقی بود، همچنین بر فنون و قواعد تلاوت قرآن کریم تسلط و چیرگی کامل داشت.

این استاد تنها یک قاری قرآن نبود، بلکه حیاتش را به عنوان یک منشد و موشح آغاز کرد، در وجود این استاد گرایش‌های دینی و علاقه‌ای وافر به قرآن کریم وجود داشت که او را از مسیر خوانندگی و نوازندگی و انشاد و تواشیح به قرائت کشانید.

طه الفشنی مبانی قرائت و حفظ قرآن کریم را در زادگاه خود آموخت و بدین‌سان مدرک دوره ابتدایی را در سال ۱۹۱۶ میلادی مطابق با ۱۲۹۵ هجری شمسی دریافت کرد و پس از آن کل قرآن کریم را حفظ کرده و به مدرسه معلمان پیوست، وی همچنین موفق شد در سال ۱۹۱۹ میلادی مطابق با ۱۲۹۸ هجری شمسی به دانشگاه الازهر در قاهره بپیوندد.

این استاد بسیاری از نغمات را به قرائت قرآن کریم با حفظ احکام تلاوت داخل کرد، او معتقد بود که یک قاری نمی‌تواند قاری باشد تا زمانی‌ که موسیقی را در وهله اول آموخته باشد و اگر جز این باشد چگونه خواهد توانست مردم را از استماع قرائتش به شادی و نشاط درآورد که البته این نظر، نظری شخصی است کما این‌که بعضی دیگر از قاریان این نظر را رد کرده‌اند.

استاد طه الفشنی نیز پس از این اقدام رادیو با همیاری استاد «عبدالباسط محمد عبدالصمد» و «عبدالقادر حاتم» وزیر فرهنگ و ارشاد آن زمان مصر به اعتراض برخاست و رادیو نیز به خصوص پس از وساطت استاد «مصطفی اسماعیل» سعی در راضی کردن وی برآمد.

 

* ورود به رادیو

طه الفشنی در محضر استاد «سید درویش» که حافظ قرآن بوده و به انشاد دینی اشتغال داشت نغمات قرآنی را آموخت، در آن زمان «سعید لطفی» مدیر وقت رادیوی مصر تلاوت زیبایش را در یکی از شب‌های ماه مبارک رمضان در مسجد امام حسین(ع) قاهره شنید و از او دعوت کرد که به رادیو بیاید و از این طریق برای مردم به اجرای برنامه بپردازد.

وی همچنین در محضر استاد «علی محمود» شاگردی کرده و از او علم انشاد و مدایح نبوی را آموخت، وی همچنین به گروه تواشیح استاد علی محمود پیوست و پس از آن نیز در گروه تواشیح استاد «ابراهیم فران»، صاحب موشحات مشهور به اجرای برنامه پرداخت و پس از اندک زمانی فنونی مستقل بنا نهاده دارای گروه و اسلوبی مختص خود شد.

 

* «طه الفشنی»؛ طلایه‌دار فنون انشاد دینی و تواشیح

استاد طه الفشنی در رهبری فن تواشیح و سایر فنون انشاد دینی نقشی بسزا و عظیم داشت، چرا که همواره در راستای دیدارش با مندشان بزرگ آن زمان، آنان را به استمرار این طریق و کشف استعدادها و هدایت آن‌ها دعوت می‌کرد و این امر پس از رحلت پایه‌داران مکتب انشاد و تواشیح تأثیری بسزا در استمرار این مکتب به جا گزارد.

* «طه‌الفشنی»؛‌مبتهلی ‌آشنا‌ به ‌فنون‌ تلاوت

طه الفشنی مبانی قرائت و حفظ قرآن کریم را در زادگاه خود آموخت و بدین‌سان مدرک دوره ابتدایی را در سال ۱۹۱۶ میلادی مطابق با ۱۲۹۵ هجری شمسی دریافت کرد و پس از آن کل قرآن کریم را حفظ کرده و به مدرسه معلمان پیوست.

وی توانست جایگاه عظیم خویش را در دهه ۴۰ در میان قراء بلندمرتبه به خوبی تثبیت کند، تا آن‌جا که در قصرهای «عابدین» و «رأس‌التین» در حضور «ملک فاروق» پادشاه وقت مصر، به همراه استاد «مصطفی اسماعیل» به تلاوت قرآن بپردازد.

در سال ۱۹۶۳ میلادی و آن زمان که شبکه تلویزیونی در مصر افتتاح شد استاد طه الفشنی از اولین کسانی بود در در آن به تلاوت قرآن پرداخت و با صدای زیبا و ملکوتی خود عاشقان و تشنگان معارف ناب قرآنی را سیراب کرد.

استاد طه الفشنی چنان اقتدار و تسلطی بر اصول تلاوت قرآن پیدا کرد که به سرعت توانست به واسطه صوت زیبا و حلاوت تلاوتش، همچنین رعایت تمامی قواعد و اصول قرائت قرآن کریم، مقامی عظیم را از آن خود سازد.

وی به کشورهای زیادی برای تلاوت قرآن کریم مسافرت کرد و در واقع یکی از بهترین سفیران برای قرآن کریم بود، وی همچنین نشان‌های لیاقت و درجه‌های ممتاز کشورهایی که به آن‌ها مسافرت می‌کرد و در آن‌جا به تلاوت قران می‌پرداخت از دست رؤسای جمهور و وزیران آن کشورها دریافت می‌کرد.

 

* تحلیلی درباره تلاوت‌های استاد طه الفشنی

شاید اگر کسی قبل از این‌که تلاوت‌های قرآن استاد طه الفشنی را بشنود، ابتهال‌های بسیار زیبای این استاد را استماع کند بگوید که وی در عرصه تلاوت قرآن کریم نتوانسته است آن‌چه را که باید باشد به منصه ظهور برساند و اجرا کند.

اما در حقیقت باید گفت که زیبایی، پختگی و فنی بودن تلاوت‌های استاد طه الفشنی اگر از ابتهالات وی بیشتر نباید کمتر نیز نیست به طوری که اگر کسی تلاوت سوره‌های «کهف» و «مریم» این استاد را شنیده باشد به طور قطع بر این نظر صحه خواهد گذاشت.

این استاد تنها یک قاری قرآن نبود، بلکه حیاتش را به عنوان یک منشد و موشح آغاز کرد، در وجود این استاد گرایش‌های دینی و علاقه‌ای وافر به قرآن کریم وجود داشت که او را از مسیر خوانندگی و نوازندگی و انشاد و تواشیح به قرائت کشانید.

* طه‌الفشنی؛ رئیس مجمع قراء مصر

طه الفشنی در ادامه فعالیت‌های خود ریاست مجمع قراء قرآن کریم را به عنوان یکی از مشهورترین قاریان قرآن کریم چه از حیث تجوید و چه از حیث صوت و لحن عهده‌دار شد و این زمانی بود که وی یکی از قوی‌ترین ارکان عرصه تواشیح و مدائح نبوی به‌ شمار می‌آمد

صدای استاد طه الفشنی از زیبایی خاصی برخوردار است که تأثیرگذاری تلاوت وی را در مخاطب دوچندان می‌کند، این استاد به طور معمول علاقه‌مند است که بیشتر در پرده صوتی خاص خود به تلاوت قرآن بپردازد و این امر نیز باعث می‌شود که وی بتواند فرازهای بلند از آیات را با یک نفس بخواند.

طه الفشنی در تلاوت قرآن کریم یک و نیم اکتاو صوتی را به صورت کامل اجرا می‌کند و صدایش نیز از زنگ و طنین بسیار خوب و البته از مساحت صوتی به نسبت متوسطی برخوردار است.

 

* وفات

این استاد فن تلاوت قرآن کریم پس از برجا گذاشتن آثار ماندگاری در عرصه ابتهال مانند «حب الحسین» و «میلاد طه» سرانجام در سال ۱۹۷۱ میلادی مطابق با ۱۳۵۰ هجری شمسی در سن ۷۱ سالگی بر اثر بیماری درگذشت؛ روحش شاد و یادش گرامی باد.

دوشنبه 24/4/1392 - 10:50
اخبار
گاهی اوقات احساس می کنم زندگی ام آن طور که دلم می خواهد پیش نمی رود. میان آنچه می خواهم باشم و آن چه هستم تفاوت وجود دارد. همیشه در انتظار معجزه ای هستم که اوضاع و شرایط، زندگی ام را تغییر دهد. از درجا زدن خسته ام و می خواهم زندگی ام را بهبود دهم ولی چگونه؟!

 

سارا هجری، کارشناس ارشد روانشناسی بالینی- این شرایط نشان دهنده این است که زندگی شما نیاز به تغییر دارد. تغییر به شما کمک می کند به جایی که می خواهید برسید. بعضی افراد فکر می کنند که دیگران می توانند آن ها را تغییر دهند اما متاسفانه یا خوشبختانه این زندگی شماست و هیچ کسی نمی تواند در آن تغییر ایجاد کند مگر خود شما.

 

در ادامه برخی از راهکارها برای ایجاد تغییردر زندگی ارائه می شود:

۱ – افکار و باورهایتان را تغییر دهید.

ما بر اساس افکار و باورهایمان رفتار می کنیم. فردی که باور دارد باهوش نیست و از عهده کاری برنمی آید، همان گونه رفتار می کند. اگر می خواهید زندگی خود را متحول کنید باورها و افکار غیر منطقی خود را به چالش بکشید. سود و زیان این افکار را برای خود مشخص کنید . به نظر شما عاقلانه است که به باورهایی بچسبید که مانع شما در رسیدن به اهداف تان می شود؟ انتخاب با شماست.

 

 

۲ – اولویت هایتان را در زندگی مشخص کنید.

از خود بپرسید ارزشمندترین چیزهایی که در زندگی تان وجود دارد چیست؟ برای خود مشخص کنید به چه اهدافی می خواهید برسید و چرا این اهداف را انتخاب کرده اید. ویکتور فرانکل می گوید: “کسی که چرایی در زندگی دارد با هر چگونگی خواهد ساخت.” زمانی که بدانید چرا چنین اهدافی را انتخاب کرده اید دلیل تراشی ها و بهانه جویی هایی که شما را از رسیدن به اهداف تان باز می دارد، دیگر برای شما معنایی ندارد.

 

 

۳ – برای رسیدن به اهداف تان راه های متعددی را در نظر بگیرید.

به جای انتخاب راه های آسان ،کوتاه و همیشگی، تلاش بیشتری به کار بگیرید وچند روش را مد نظر قرار دهید تا حق انتخاب بیشتری داشته باشید.

 

 

۴ – عادت های منفی خود را اصلاح کنید.

عادت های منفی مانند خجالتی بودن، عصبانیت، پرخوری و…که سلامت جسمانی و روانی شما را به خطر می اندازد، تغییر دهید و در نهایت رفتار مناسبی را به جای عادت های مخرب انتخاب کنید. برای مثال فردی که پرخاشگر است. می تواند رفتارهای مناسبی مانند شنیدن سخنان دیگران، ابراز وجود، تنش زدایی و … را جایگزین عصبانیت کند.

 

 

۵ – مهارت های جدیدی بیاموزید.

اگر می خواهید تغییر کنید تنها با آموخته ها ، اطلاعات و توانایی های قبلی نمی توانید به اهداف تان برسید. برای این منظور استفاده از کتاب های آموزشی و مشورت گرفتن از متخصصان به شما در این زمینه کمک می کند.

 

 

۶ – مسئولیت زندگی تان را به عهده بگیرید.

باید تصمیم بگیرید که خودتان و نه اوضاع و احوال اطراف تان را تغییر دهید. با این روش می توانید موثرتر عمل کنید. زمانی که مسئولیت زندگی تان را می پذیرید آنگاه ناخدای کشتی زندگی تان هستید،تنها شمایید که اهداف تان را انتخاب، برنامه ریزی و به برنامه هایتان عمل می کنید. خوبی و بدی موجود در زندگی، به طور مستقیم به عملکرد فردی شما بستگی دارد. زمانی که مسئولیت این موارد را پذیرفتید، آن گاه می توانید انتظار ایجاد تغییرات بزرگی را در زندگی خود داشته باشید.

 

 

۷ – مداومت و پشتکار داشته باشید.

دکتر صاحبی می گوید:”بزرگترین فاصله در این جهان خاکی فاصله بین دانش و عمل است”.از زمانی که برای تغییر، گام عملی برمی دارید وارد فرآیند تغییر شده اید. خود را متعهد کنید ، هر روز قدمی هر چند کوچک برای رسیدن به تغییرات مورد نظر خود بردارید. گام های کوچک بهتر از ایستادن و درجا زدن است.

دوشنبه 24/4/1392 - 10:44
آلبوم تصاویر
در برخی از کشورها از سرویس های حمل و نقل مخاطره آمیزی برای رسیدن به مدرسه یا محل کار استفاده می شود. گرچه باید گفت خود انسان ها هستند که این سرویس ها را مخاطره آمیز می کنند. در زیر مجموعه ای از تصاویر سرویس های حمل و نقل را مشاهده می کنید که در رسیدن این افراد به مقصد باید کمی تامل کرد.

دوشنبه 24/4/1392 - 9:44
آلبوم تصاویر
يکشنبه 23/4/1392 - 10:41
داستان و حکایت
دختر كوچكی هر روز پیاده به مدرسه می‌رفت و بر می‌گشت. با اینكه آن روز صبح هوا زیاد خوب نبود و آسمان نیز ابری بود، دختر بچه طبق معمولِ همیشه، پیاده بسوی مدرسه راه افتاد.

 

بعد از ظهر كه شد، ‌هوا رو به وخامت گذاشت و طوفان و رعد و برق شدیدی درگرفت. مادر كودك كه نگران شده بود مبادا دخترش در راه بازگشت از طوفان بترسد یا اینكه رعد و برق بلایی بر سر او بیاورد، تصمیم گرفت كه با اتومبیل بدنبال دخترش برود.

 

با شنیدن صدای رعد و دیدن برقی كه آسمان را مانند خنجری درید، با عجله سوار ماشینش شده و به طرف مدرسه دخترش حركت كرد.اواسط راه، ناگهان چشمش به دخترش افتاد كه مثل همیشه پیاده به طرف منزل در حركت بود، ولی با هر برقی كه در آسمان زده میشد ، او می‌ایستاد ، به آسمان نگاه می‌كرد و لبخند می زد و این كار با هر دفعه رعد و برق تكرار می‌شد.

 

زمانیكه مادر اتومبیل خود را به كنار دخترك رساند، شیشه پنجره را پایین كشید و از او پرسید: چكار می‌كنی؟ چرا همینطور بین راه می ایستی؟

 

دخترك پاسخ داد: من سعی می‌كنم صورتم قشنگ بنظر بیاید، چون خداوند دارد مرتب از من عكس می‌گیرد!

 

باشد كه خداوند همواره حامی شما بوده و هنگام رویارویی با طوفان‌های زندگی كنارتان باشد. در طوفانها لبخند را فراموش نكنید!

شنبه 22/4/1392 - 9:56
رمضان

فاصله بیش از 20 ساعت میان اذان صبح تا اذان مغرب در مناطق نزدیک به قطب شمال و جنوب، یک پرسش بزرگ برای همه آنهایی است که می خواهند بدانند روزه گرفتن در این مناطق چگونه است؟ این گزارش، نظر مراجع تقلید درباره حکم روزه در این مناطق را بازگو می کند.


تنها دو ساعت فاصله اذان مغرب تا اذان صبح. این حکایت زندگی مردمی است که در مناطق نزدیک به قطب شمال و قطب جنوب  روزگار می گذرانند. مردمی که البته شاید کمتر مسلمانی را بتوان بین شان پیدا کرد. اما پرسش درباره احکام شرعی روزه و نماز در این مناطق، نکته ای است که دانستن ان همیشه برای بعضی ها جالب بوده است.

 

شاید گذراندن حدود 16 ساعت روزه داری آن هم در ماه تابستان، تجربه ای بسیار سخت و منحصر به فرد برای عده ای به حساب بیاید. اما ماجرا وقتی جالب و عجیب می شود که بدانیم مردم بعضی از کشورها حدود 21 ساعت از شبانه روز را در روشنایی کامل می گذرانند و با این حساب روزه شان  بیش از 20 ساعت طول می کشد.

 

 

اما حکم شرعی نماز و روزه مسلمانانی که به هردلیل گذرشان به این مناطق افتاده است چیست؟

 

چند استفتا مرتبط با این قضیه و پاسخ بعضی از مراجع را این جا بخوانید:

تعدادى از پرسنل شركت فولاد آلیاژ ایران، براى آموزش فنى، مدّتى به كشورهاى اروپایى مى ‏روند، در مناطق شمالى اروپا، واقع در بالاى مدار قطبى، از 26 ماه مه (5 خرداد) تا 18 ژوئیه (27 تیر) خورشید در آسمان غروب نمى ‏كند، در 21 ژوئن در «ماپاراند» واقع در خلیج «بوتینا»، طول روز 23 ساعت و در «آكین»، در منتها الیه جنوب، 17 ساعت مى‏ باشد. تكلیف نماز و روزه این برادران در این ایّام چیست؟

 

آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی : در مناطقى كه خورشید غروب نمى ‏كند، یا طول روز بسیار زیاد و خارج از متعارف مناطق مختلف دنیاست، باید بر طبق مناطق معتدله در آن فصل از سال عمل كنند؛ یعنى اگر در مناطق معتدله (روى همان خطّ نصف‏ النهار) روزها در آن موقع 14 ساعت است و شبها 10 ساعت، به همان صورت نماز و روزه خود را تنظیم كنند؛ شرح بیشتر درباره این موضوع را در كتاب «معراج، شقّ ‏القمر، عبادت در قطبین» نوشته‏ ایم. (استفتائات جدید، ج‏2، ص: 73)

 

 

حکم نماز و روزه در قطب شمال و جنوب که 6ماه روز و 6ماه شب است، چیست؟

آیت الله مکارم شیرازی : شماره رکعت های نماز در قطب شمال و قطب جنوب فرق نمی کند فقط از نظر وقت باید اوقات نماز را با مناطق معتدله مقایسه و تعیین نمایند یعنی اگر در مناطق معتدله مثلا روزها در آن موقع 14 ساعت و شبها 10 ساعت است همان صورت نماز و روزه خود را تنظیم کنند (استفتاءات جدید ، ج 2، س 139)

 

اگر براى نماز و روزه بلاد و شهرهاى متعارفه که شب و روز آنها تقریبا مساوى است (مثل مکه و مدینه) قرار دهند یعنى نماز ظهر و عصر را بخوانند. شش ساعت بعد نماز مغرب و عشاء را بخوانند و یازده ساعت بعد نماز صبح را بخوانند و روزه را هم به همین ملاک بگیرند.

 

آیت الله خامنه ای : به نظر مقام معظم رهبری: مکلف باید در مورد اوقات نمازهای یومیه و روزه همان افق محل سکونت خود را رعایت کند ولی اگر روزه گرفتن بر اثر طولانی بودن روز غیر مقدور یا حرجی باشد، ادای آن ساقط و قضای آن (بعدا) واجب است (ترجمه اجوبه الاستفتاآت، س 357)

 

آیت الله سیستانی : احتیاط واجب این است که ملاحظه کند نزدیکترین جاهایی که شب و روز آن 24 ساعت است. نمازهای پنجگانه را بر حسب اوقات آن به نیت قربه مطلقه بخواند. اما در مورد روزه اگر می تواند باید در ماه رمضان به جایی برود که بتواند روزه بگیرد و اگر در ماه رمضان نمی تواند بعد از ماه مبارک رمضان در جای دیگر قضای آن را انجام دهد و اگر هیچ کدام برای او ممکن نیست نه در ماه رمضان و نه در غیر ماه رمضان به جای روزه بر او فدیه (کفاره عذر) (منهاج الصالحین، آیت الله سیستانی، ج 1، ص 469 ، م 88)

 

آیت الله سبحانی :چنانچه مکلفى در مکانى زندگى کند که 6 ماه از سال، روز و 6 ماه دیگر آن شب باشد، و یا سه ماه از سال روز و 9 ماه دیگر آن شب باشد و... بعید نیست که ملاک در نماز و روزه این فرد، سرزمینهاى متعارف و واقع شده میان دوقطب باشد و این فرد مخیر باشد که براى نماز و روزه هایش یکى از سرزمینهاى میانى را مبنا قرار دهد.اما احتمال سقوط نماز و روزه نسبت به این فرد بعید است، همچنان که احتمال سقوط روزه و وجوب نماز تنها یک روز و یک شب، بعید به نظر مى رسد.

شنبه 22/4/1392 - 9:37
رمضان
معصومه افسری، کارشناس اداره روان وزارت بهداشت،‌ گفت: در ماه رمضان افراد بر هیجانات و وسوسه های درونی خود بیشتر کنترل دارند.

وی افزود: به علت اینکه در ماه رمضان افراد از انجام دادن یکسری اعمال خودداری کرده و بر گفتار و خشم خود بیشتر کنترل دارند، باعث می شود تعارضات اجتماعی نیز کاهش پیدا کند و به بهتر شدن روابط اجتماعی کمک زیادی می کند.

به گفته افسری، روزه عامل بازدارنده از گناه و شهوت، عامل تقویت اراده، صبر و استقامت، عامل نظم و انضباط و آموزش دهنده قناعت و درمان بیماری ها و ارتقا سلامت افراد است.

کارشناس اداره روان وزارت بهداشت تصریح کرد: ماه رمضان فرصت خوبی برای ترک رفتارهای نادرست مانند پرخاش کردن، ادای کلمات زشت و عادات نادرست مانند سیگار کشیدن است.

افسری خاطرنشان ساخت: در سایه تمرین یک ماهه که این اعمال و رفتارها در طول روز کنار گذاشته می شوند، آمادگی لازم برای ترک دائمی آنها نیز فراهم می‌شود و فرد می‌بیند که توان کافی برای ترک کامل این اعمال را در سایر ایام نیز دارد.

وی در خصوص اثرات جسمانی روزه گرفتن گفت: تحقیقات نشان داده است در طول روزه داری دستگاه گوارش برای حدود چندین ساعت خالی می ماند و در واقع این دستگاه و سیستم اعصاب مرکزی که در هضم و جذب مواد غذایی دخالت دارند استراحت می‌کند و بعد از روزه داری به نحو بهتری اعمال خود را انجام می‌دهند و به عبارت دیگر متابولیسم بدن نرمال می‌شود.

کارشناس اداره روان وزارت بهداشت افزود: پیروی از یک برنامه غذایی صحیح در ایام ماه رمضان از اهمیت ویژه ای برخوردار است تا هم بتوان عادات غذایی غلط را اصلاح کرد و هم از برکات معنوی این ماه بهره برد.

شنبه 22/4/1392 - 9:34
اطلاعات دارویی و پزشکی
تا به امروز بسیاری از دانشمندان سعی کردند که انواع رنگ پوست را طبقه‌بندی کنند، ولی آنچه که مورد قبول اکثریت قرار گرفته، طبقه‌بندی دکتر توماس B از دانشکده پزشکی فیتزپاتریک هاروارد است که به همین نام در سال ۱۹۷۵ گسترش یافت و براساس عواملی همچون ژنتیک، واکنش به قرار گرفتن در معرض آفتاب و . . . رنگ پوست را به شش نوع مختلف طبقه‌بندی کردند:

 



پوست بسیار روشن:

این نوع پوست در برابر نور خورشید به راحتی می‌سوزد، ولی برنزه نمی‌شود. اکثر سفیدپوستان در این گروه قرار می‌گیرند و بیشتر آنها کک‌ومکی هستند.

 

سفید:

این نوع رنگ پوست به راحتی می‌سوزد و البته در برابر نور خورشید برنزه نیز می‌شود.



تیره متوسط:

اگرچه ممکن است گاه در برابر نور آفتاب بسوزد، ولی به راحتی نیز برنزه می‌شود. برخی از آسیایی‌ها، اسپانیایی‌ها، آمریکایی‌های بومی و اروپایی‌ها این نوع رنگ پوست را دارند و به ندرت می‌سوزد و به راحتی برنزه می‌شود.



پوست قهوه‌ای رنگ:

بیشتر اسپانیــایی‌ها و یــا آفــریقایی و امریکایی‌‌‍‌‌‌‌ها این رنگ پوست را دارند که به ندرت می‌سوزد و برنزه نیز می‌شود.

 

پوست سیاه:

تیره‌ترین رنگ پوست است که بیشتر آفریقایی‌‌ها این رنگ پوست را دارند و هرگز دچار آفتاب سوختگی و یا برنزه نمی‌شوند. این رنگ پوست به نسبت نوع اول حاوی دو برابر ملانین بیشتر است و پوست نوع اول بیشتر در معرض ابتلا به سرطان قرار می‌گیرد؛ به همین دلیل آنها (رنگ پوست نوع ۱، ۲، ۳) بیشتر باید در برابر نور آفتاب محافظت شوند.

 


انواع پوست

پوست گسترده‌ترین ارگان بدن انسان است که در برابر مواد خارجی از بدن محافظت می‌کند. این ارگان از سلول‌ها، اعصاب، غدد و رگ‌های خونی تشکیل شده است و لایه‌های مختلفی دارد. داشتن پوست سالم، فرد را زیباتر و جذاب‌تر می‌کند؛ به همین دلیل است که مراقبت از پوست از ضروریات رسیدن به زیبایی است. متاسفانه هیچ فرمول عمومی برای مراقبت از پوست صورت وجود ندارد؛ زیرا انواع مختلف پوست نیاز‌های متفاوتی دارند نوع پوست افراد به عوامل بسیاری از جمله ژنتیک به رژیم غذایی، ورزش، بهداشت و یا حتی عوامل محیطی بستگی دارد.

 

به‌طور کلی پوست از نظر رطوبت و چربی به پنج مختلف طبقه‌بندی می‌شود: طبیعی، چرب، خشک، ترکیبی و حساس.



پوست طبیعی:

بهترین نوع پوست ، پوست معمولی طبیعی است که بافتی صاف، رنگی روشن و گلگون با منافذی ریز دارد. در این نوع میان چربی طبیعی پوست و رطوبت آن تعادل وجود دارد و پوست نرم و انعطاف‌پذیر است. نه چرب است و نه خشک و این نشان دهنده سلامت پوست است. این نوع پوست به نسبت سایر پوست‌ها به توجه کمتری نیاز دارد و استفاده از یک صابون ملایم و یک مرطوب کننده سبک کافی است.


پوست چرب:

همانطور که از نام آن پیداست، نسبتا چرب است. اگرچه چربی بسیار مهم است، ولی مقدار بیش از حد آن دردسر ساز می‌شود. این افراد بیشتر مستعد ابتلا به آکنه و جوش های زیر پوستی سرسیاه و سر سفید هستند و اغلب دارای منافذ باز هستند.


پوست خشک:

کمبود رطوبت پوست منجر به سفت و شاخی شدن پوست می‌شود. این نوع پوست، ریز بافت ، شکننده و تکه‌تکه است. نسبت به دماهای سرد و گرم حساس‌‌تر است و اغلب دچار سوزش قرمزی و التهاب می‌شود. اغلب بسیار کشیده است. این افراد باید از پاک کننده‌های بسیار معمولی استفاده و پس از آن حتماً پوست خود را با روغن‌های طبیعی چرب کنند.



پوست ترکیبی:

این نوع پوست بسیار شایع است و اگر شما بین ۴۵ – ۲۵ سال هستید، احتمالاً در این رده قرار دارید. مناطق چرب پوست معمولا پیشانی، بینی و چانه هستند و گونه‌ها، اطراف چشم و دهان خشک هستند. در مورد این‌گونه پوست‌ها باید مناطق خشک پوست را چرب و با استفاده از مواد قابض، چربی بیش از حد قسمت‌های چرب را جذب کرد.



پوست‌های حساس:

پوست‌های حساس نازک و ظریف هستند و منافذ ریزی دارند. مستعد شکسته شدن مویرگ‌ها و اغلب آلرژیک و در برخی موارد دچار خارش هستند. این نوع پوست می‌تواند خشک یا چرب باشد و به آسانی دچار کک و مک و لکه می‌شود. پوست‌های حساس سریع تحریک می‌شوند و واکنش‌های معمولی همچون خارش، سوزش را به همراه دارند. بهترین روش مراقبت از پوست‌های حساس خودداری از مصرف مواد شیمیایی خشن و ناشناخته است و بهتر است از محصولات مخصوص پوست‌های حساس استفاده شود.



تعیین نوع پوست، اولین گام در تشخیص استفاده از محصولات پوستی و آرایشی است. برای تمیز کردن چربی و خاکی که در طول روز روی صورت جمع شده است، صورت خود را با پاک‌کننده تمیز کنید و پس از یک ساعت که پوست به حالت طبیعی خود بازگشت، بافت پوست خود را به‌طور جداگانه (پیشانی، چانه، گونه‌ و بینی) فشار دهید و بافت‌ها را به روش زیر بررسی کنید:

اگر بر روی تمامی نقاط پوست خود، چربی احساس کردید، پوست شما چرب است.


اگر فقط برخی از مناطق پوست شما همچون پیشانی، بینی و چانه شما چربی بود، پوست شما ترکیبی است.


اگر در هیچ‌یک از مناطق پوست خود کشیدگی احساس نکردید و همچنان پوست شما خشک و ورقه‌ورقه باقی ماند، پوست شما خشک است.


اگر پوست شما هیچ تغییر خاصی نکرد و هنوز انعطاف‌پذیر و طبیعی بود، پوست‌تان بهترین نوع پوست، یعنی معمولی است.



بدون در نظر گرفتن نوع پوست، شستن صورت، دو بار در روز مهم است و با شناسایی نوع آن می‌توانید گام‌های بزرگی در جهت سلامت پوست خود بردارید. البته توجه داشته باشید که پاک کردن بیش از حد صورت با صابون‌ها نیز مشکل ‌آفرین خواهد بود و به خشکی و قرمزی پوست منجر می‌شود؛ ولی شستن صورت تنها با آب خالی نیز به زدودن چربی‌ها و مواد زائد از روی پوست کمکی نمی‌کند. پزشکان توصیه می‌کنند که بعد از استحمام و شستن پوست به منظور حفظ رطوبت آن و برای اینکه در سرما دچار خشکی و خارش نشود، حتماً پوست خود را مرطوب کنید.



مصرف شیر، علاوه بر تامین سلامت، از بافت‌های بدن در برابر پیری زودرس و چین‌وچروک محافظت می‌کند. شیر به دلیل اینکه حاوی ویتامین A است، برای سالم نگه داشتن پوست و مو ضروری است. زنان باید در نظر داشته باشند که برای حفظ سلامتی بدن شیر بدون چربی بنوشند تا علاوه بر حفظ جوانی‌شان، از تجمع چربی‌های ناسالم در بدن آنها پیشگیری شود.

عصر ایران

شنبه 22/4/1392 - 9:32
رمضان
مژگان خطیبی کارشناس تغذیه با اشاره به تغییر شیوه تغذیه روزه داران در ماه مبارک رمضان گفت: در این ماه وعده های غذایی به سه قسمت، سحری، افطار و شام تقسیم می شود.

 

وی ضمن بیان این مطلب که با دلیل فعالیت بیشتر  افراد در صبح، وعده سحری باید کامل باشد، اظهار داشت: انرژی دریافتی باید میزان انرژی و فعالیت روزانه را داشته باشد.

 

خطیبی اضافه کرد: با توجه به این که در طول روز، فرد مدت زمان زیادی تشنه است، روزه داران  از  مواد غذایی که مدر نباشد در وعده سحری استفاده کنند.

وی ادامه داد: مصرف چای به دلیل مدر بودن در وعده سحری باعث کم آبی بدن فرد روزه دار در طول روز می شود.

 

این کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی کرمان افزود:  مصرف بعضی از میوه ها مانند هلو و سبزی ها مانند کاهو جبران کم آبی بدن فرد روزه دار را می کند.

 

خطیبی ضمن توصیه بر اینکه روزه داران باید روزه خود را با مواد غذایی سبک افطار کنند، بیان کرد: بهتر است روزه داران با مصرف یک فنجان چای کم رنگ و یا یک لیوان شیر با خرما افطار کنند.

 

وی مصرف نوشیدنی سرد در وعده افطار را بعد از 15 ساعت گرسنگی و تشنگی، وارد کردن استرس به معده عنوان کرد.


خطیبی همچنین توصیه کرد:  روزه داران در وعده شام غذای سبک مصرف کنند زیرا هرچه قدر وعده شام بیشتر و سنگین تر باشد فرد برای وعده سحری اشتها ندارد.

شنبه 22/4/1392 - 9:30
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته