• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 6910
تعداد نظرات : 98
زمان آخرین مطلب : 3452روز قبل
كودك
 
اگر بچه دارید و اهل بردن او به گردش هستید و دلتان می خواهد از بیرون رفتن با فرزندتان لذت ببرید، حتما شرایطی پیش آمده که بگویید گاهی ماندن در خانه، بسیار ساده تر است. باید کودکتان را سوار اتومبیل کنید و مراقب باشید اتفاقی برایش نیفتد...

او ممکن است هرچه ببیند بخواهد، سر به هوا باشد، سرو صدا راه بیندازد و خلاصه شما را در شرایط تازه ای قرار دهد که سردرگم شوید و ندانید باید چه کنید. اگر هنوز فرزند شما کوچک است یا هنوز با مشکلات بچه ها بیرون از خانه مواجه نشده اید، تبریک می گویم چون قصد داریم نگاهی به قوانین و روش های مواجهه با شایع ترین مشکلات در این شرایط بیندازیم و راه حل هایی به شما پیشنهاد دهیم که تاثیر آنها را کارشناسانی که با کودکان کار می کنند، ثابت کرده اند.

 

  

 

مشکل اول: شیطنت در مکان های عمومی

ممکن است کودک شما در منزل رفتار خوبی داشته باشد اما بیرون از خانه و در مکان هایی مانند فروشگاه ها، رستوران و پارک به حدی شیطنت کند که حس کنید او را نمی شناسید. کودک ۴ ساله تان ناگهان در فروشگاه شلوغ جیغ می زند و داد و فریاد راه می اندازد؟ معمولا مشکل اینجاست که اینگونه بچه ها به تجربه دیده اند تنبیه رفتارهای نادرستشان در بیرون از خانه با تنبیه همان رفتار در منزل تفاوت دارد. «اینکه شما به هر دلیلی کودک را در جمع تنبیه نمی کنید و همیشه جمله آشنای «بعد تو خونه باهات کار دارم» را می شنود، باعث می شود بداند می تواند چنین کند و فقط عاید او وعده تهدید آمیز همیشگی است.»

راه حل اول: اولین توصیه ما پیشگیری است؛ یعنی باید از دردسر و بروز بدرفتاری جلوگیری کنید تا مجبور نشوید بچه را در جمع تنبیه کنید یا بدرفتاری اش را بی پاسخ بگذارید. با یک برنامه ریزی ساده، مانند همراه بردن وسیله سرگرمی یا اسباب بازی برای کودک می توانید با درایت، قبل از اینکه به دلیل خستگی بدقلق شود، مانع بدرفتاری اش شوید. حتی می توانید با کودک در مورد برنامه خارج از منزل حرف بزنید. اینکه اول به کجا می روید و می خواهید چه کنید یا انتظارتان از او چیست واقعا کمک کننده است.

«مدام این نکته را به خود یادآوری کنید که مطابق سن کودک و درک او حرف بزنید و از او انتظار داشته باشید.» گاهی علت اصلی بدرفتاری بچه ها بیرون از خانه توقعات بیش از حد ما از آنهاست. یک کودک ۳ ساله هرگز نمی تواند یک ساعت تمام صبور و ساکت در صف فروشگاه یا رستوران منتظر بماند مگر اینکه شما برای هر ۱۰ دقیقه او سرگرمی خاصی در نظر گرفته باشید. باید سعی کنید بیرون از منزل برای بچه خوشایند و لذت بخش شود. رفتار مثبت و همکاری او را ببینید و تشویق کنید: «از اینکه تو خرید کمک کردی و قفسه ماکارونی ها را پیدا کردی(ترفند ظریف مادری آگاه برای سرگرم کردن کودک و دادن حس خوشایند همکاری به او) ممنونم.» «از اینکه تو صف صندوق این قدر آرام ایستادی ممنونم و جایزه تو این آبنبات(جایزه همان لحظه) یا تماشای ۱۰ دقیقه بیشتر تلویزیون.»

پیگیری و قاطعیت توصیه سوم برای از بین بردن این مشکل است. نباید رفتار کودک را چه مثبت و چه منفی بدون واکنش رها کنید. جو فراست می گوید دلیل اینکه شما از راه حل هایتان نتیجه نمی گیرید، بی قانونی است. باید پیامدی که ممکن و قابل اجرا باشد، در نظر بگیرید و به موقع از آن استفاده کنید. مثلا وقتی در رستوران می بینید پسرتان چنگالش را پرت می کند یا باوجود تذکر شما به وسایل روی میز دست می زند، همان موقع به او اخطار دهید: «اگه یکبار دیگه این کار را انجام بدی از رستوران می ری و باید تو اتومبیل بنشینی.» در صورت ادامه بدرفتاری، او را از جایش بلند و از رستوران خارج کنید، حتی اگر جیغ زد. در اتومبیل آرام و قاطع بگویید: «هر وقت آروم شدی می تونی برگردی وگرنه نمی تونی سرمیز بروی.» شاید لازم باشد چند دقیقه در اتومبیل بمانید، غذایتان سرد شود یا ۵ بار این جمله را تکرار کنید اما اگر قاطعیت شما را ببیند، دفعه بعدی وجود نخواهد داشت و اگر هم باشد، با یک اشاره کوچک«باید بریم تو اتومبیل» ساکت می شود. هرگز حرفی نزنید که به آن عمل نمی کنید و همه می دانند یک تهدید است چون نه تنها این همه شدت عمل لزومی ندارد، بلکه با این کار رفتار بد در کودک تثبیت می شود.

مشکل دوم: کودکان گریزپا

بعضی از بچه ها بیرون از خانه حس می کنند وارد محوطه امن و بزرگی شده اند که هیچ محدوده ای ندارد و می توانند در آن رها شوند. والدین باید تا زمانی که بچه ها به رشد لازم برای مستقل شدن برسند، آنها را زیرنظر بگیرند و به فرزندشان بیاموزند از جلوی چشم آنها دور نشوند تا در معرض خطر قرار نگیرند.

راه حل دوم: قدم نخست آموزش است. باید محدوده بازی در حیاط یا مقابل منزل را با روبان رنگی یا هر چیز دیگر مشخص کنید که بچه اجازه داشته باشد در آن بازی کند و حضور شما و بازی تحت نظارتتان برایش آزاردهنده نباشد. قوانین را واضح و ساده بگویید و بخواهید تکرار کند. نکته های ایمنی را بیاموزید. بر«نکن» ها تاکید کنید اما بهتر است با دستورهای مثبت شروع کنید تا برای بچه آزاردهنده نباشد. «دست مرا می گیری و به هیچ وجه رها نمی کنی تا برسیم به زمین دوچرخه بازی. اگر دستم رو گرفتی به جای ۱۰ دقیقه ۲۰ دقیقه می توانی بازی کنی» پیامد اجرانکردن قوانین ایمنی را با بازی ساختگی تصادف گربه با اتومبیل و... نشان دهید. به مرور به او بیاموزید با وسوسه های بیرون از خانه مواجه شود و درست عمل کند. بازی و تمرین کنید و جایزه بدهید: «اگه توپت بره وسط خیابون چکار می کنی؟ اگه یه غریبه بهت گفت بیا پیش من و...» در نهایت اگر قانون ها را رعایت نکرد، پیامدهایی را که از قبل به او تذکر داده اید، اجرا کنید. محدود کردن محدوده مجاز،تمرین ۵ یا ۱۰ باره کاری که درست انجام نداده بود و...

مشکل سوم: بچه های سر به هوا

والدین مضطرب این بچه ها که بارها از ترس اینکه کودک آنها گم شده است نصف عمر شده اند، معتقدند کودک آنها همیشه باعث دردسر خانواده می شود چون هر آن ممکن است ببینند کنارشان نیست. این سر به هوایی کودک و سرگرم شدن او به تماشای مناظر محیط حتی خود او را وحشت زده می کند، وقتی که می فهمد گم شده است. راه حل این مشکل در هنگام گردش و خرید چیست؟ جو فراست در گفت وگو با کارشناسان به این نتیجه رسیده که تنها راه حل، آموزش حساب شده و برنامه ریزی است.

اولین توصیه از خانم جو فراست این است که از همان اولین باری که همراه کودک بیرون می روید، به او بیاموزید نزدیک شما باشد حتی اگر دستتان را نگرفته باشد.

راه حل سوم: علاوه بر زود شروع کردن آموزش کودکان مبنی بر اینکه دست شما را بگیرد یا اگر دستتان وسیله ای بود لباس شما را نگه دارد، مهم ترین توصیه زنده یاد دکتر سهامی این بود که واقع بین باشید. همه بچه ها اگر خسته شوند بدقلق و سر به هوا می شوند. اگر کودک ۳ ساله شما سر به هوا هم نباشد، برای فرار از خستگی یک خرید طولانی و یک ساعته خود را سرگرم محیط می کند. از والدین آگاه و بادرایت انتظار می رود با خرید خوراکی یا بردن کودک به قسمت اسباب بازی یا محل بازی کودکان که در اغلب فروشگاه ها وجود دارد، باعث شوند کودک خسته نشود.

اگر کودک شما بزرگتر است، تنوع ایجاد کنید؛ مثلا بهتر است در منزل برنامه گردش یا بیرون رفتن را تنظیم و حدود زمان برای هر کار را معلوم کنید. دقت کنید بچه ها زمان نمی دانند و باید بگویید «به اندازه برنامه کودک وقت می برد» در آخر فهرست کارها، برنامه سورپرایز اضافه کنید و اجازه دهید کودک کنجکاو همراهتان شود تا ببیند چه چیزی در انتظار او است. (دادن خوراکی خوب یا رفتن به جایی که دوست دارد و... برحسب علاقه بچه). در طول کارها مدام سورپرایز را یادآور شوید و در ازای همکاری بچه به او امتیاز مثبت بدهید«خیلی دخترم آروم بود و اصلا بهونه نگرفت پس برنامه آخر با ۲ امتیاز ویژه اجرا می شه بدو بریم.»

به بچه کمک کنید بفهمد حرکت در محدوده تعیین شده یعنی چه. با بازی و تمرین در خانه و خارج از آن می توانید نشان دهید منظورتان چیست. سایه بازی(از کودک بخواهید در سایه شما بماند و امتیاز بگیرد. با این کار او مجبور می شود با حرکت شما همراه شود تا از سایه تان عقب نیفتد) یا بازی ۱۰ شماره فاصله(او می تواند به قدری از شما دور شود که قبل از شمردن شماره ۱۰ به شما برسد و دستتان را بگیرد) مفرح و سودمند است.

نویسنده:  الهه رضاییان

منبع: روزنامه سلامت
دوشنبه 1/2/1393 - 20:11
سلامت و بهداشت جامعه
 
سیرترشی، محصولی است که از ترکیب سیر، سرکه، نمک و کمی آب به دست می آید. افرادی که به مصرف سیرترشی های سفت تر علاقه دارند، می توانند سیرترشی های دست ساز خود را بعد از حدود ۶ ماه مصرف کنند. هرچه مدت زمان نگهداری سیرترشی بیشتر شود، تغییر رنگ، نرم شدن بافت و شیرین شدن طعم سیر بیشتر اتفاق می افتد...

 

  

 

هنگام تهیه سیرترشی های خانگی، باید حواستان باشد سیرهای بوته ای را خوب بشویید تا گل ولای یا آلودگی های احتمالی میان بافتی در آنها به داخل بافتشان که در اثر تماس با سرکه، نرم و نفوذ پذیر می شوند، نفوذ نکند. افزودن سرکه جوشیده و داغ به سیر خام، باعث رسیدن و نرم شدن زودتر بافت آن می شود اما آنهایی که طرفدار سیرترشی های کهنه و اصیل هستند، ترجیح می دهند سیر خشک را با آب و سرکه سرد مخلوط کنند و اجازه بدهند تا گذر زمان، این سیرهای سفت و سفید را به سیرهایی نرم و قهوه ای تبدیل کند.

روند تولید سیرترشی در صنعت چگونه است؟ سیرترشی، جزو خوراکی های پرطرفداری است که از زمان های گذشته در ایران به صورت سنتی تهیه می شده و در طول سال های اخیر هم بازار تولید صنعتی این محصول، رونق خوبی داشته است. برای تهیه سیرترشی در کارخانه ها، سیرها را با سرکه حرارت می دهند تا آماده عرضه به بازار شوند.

دلیل این حرارت دهی چیست؟ در روند تولید سیرترشی های سنتی، مقداری سیر، سرکه و کمی نمک را با هم مخلوط می کنند و این مخلوط را به مدت طولانی نگه می دارند تا کم کم رنگ آن قهوه ای و بافت سیر در اثر تماس طولانی مدت با سرکه، کمی نرم تر شود. از آنجا که معمولا در صنعت، فرصت چندانی برای نگه داشتن سیر برای تبدیل آن به سیرترشی های مورد قبول مردم وجود ندارد، سیرها را حرارت می دهند تا هم بافت نرم تری پیدا کنند و هم رنگشان متمایل به قهوه ای شود.

یعنی تمام سیرترشی های صنعتی حرارت می بینند؟ نه، الزامی به این کار وجود ندارد. یعنی می توان سیرترشی های صنعتی را اصلا حرارت نداد یا آنها را فقط در حد پاستوریزه شدن در معرض حرارت کمی قرار داد. اگر دقت کرده باشید، برخی از سیرترشی های صنعتی، کمی سفت تر و خام تر از سیرترشی های دیگر هستند. اینها، همان محصولاتی هستند که یا حرارت نمی بینند یا کمتر حرارت دیده اند تا فقط میکروارگانیسم های احتمالی داخلشان از بین بروند. معمولا این نوع سیرترشی ها، طعمی شبیه به شور دارند و کمتر مزه ترشی می دهند.

آیا می توان سیرترشی های خانگی را هم با کمک همین روش، زودتر از حد معمول، آماده مصرف کرد؟ بله، شما می توانید سیرهای پوست کنده را با مقداری سرکه قرمز(مانند سرکه سیب یا خرما) و نمک مخلوط کنید و آن را روی حرارت ملایم بگذارید تا کمی رنگ و بافت سیر تغییر کند. سپس سیرترشی را درون ظرف های مناسب شیشه ای بریزید و بعد از مدت کوتاهی مصرف کنید.

آیا نگهداری از سیرترشی ها شرایط خاصی دارد؟ سیرترشی، جزو محصولاتی است که به دلیل وجود سرکه فراوان، امکان رشد میکروارگانیسم ها در آن وجود ندارد. به همین دلیل می توان آن را در فضای خارج از یخچال و البته در مکانی دور از تابش مستقیم نور خورشید قرار داد. برای پیشگیری از فساد احتمالی این محصول نباید از قاشق های آلوده برای خارج کردن سیرترشی از ظرف استفاده کرد و در ظرف را هم بعد از هربار استفاده، ببندید تا هوای محیط با ترکیب های داخل ظرف کمتر تماس داشته باشد. از آنجا که امکان رشد میکروارگانیسم ها داخل سیرترشی تقریبا در حد صفر است، مدت زمان ماندگاری این محصول هم بسیار بالا خواهد بود.

دلیل تفاوت رنگ سیرترشی ها

چرا برخی از سیرترشی های صنعتی، سفید و برخی دیگر قهوه ای هستند؟ تفاوت رنگ سیرترشی ها به تفاوت در روند تولید و نوع سرکه مصرفی شان برمی گردد. بسیاری از تولیدکنندگان سیرترشی های صنعتی برای جلب رضایت و تامین ذائقه مشتری های خود، از دو نوع سرکه سفید یا سرکه رنگی مانند سرکه قرمز استفاده می کنند. زمانی که سیرها با سرکه های رنگی حرارت می بینند، بافتشان نرم تر می شود و با نفوذ سرکه به این بافت نرم، رنگ تیره تری پیدا می کنند. این تیرگی رنگ سیرترشی های صنعتی، ربط چندانی به طولانی بودن یا طولانی شدن روند تولید آنها ندارد.

نویسنده: فاطمه افروغ

منبع: روزنامه سلامت
دوشنبه 1/2/1393 - 20:11
سلامت و بهداشت جامعه
 
بهار که می شود، غصه اش می گیرد چون حساسیتش گل می کند و عطسه و آبریزش بینی امانش را می برد. می گوید نمی دانم چرا بهار با من سازگاری ندارد. مطمئن است فصل بهار چیزی دارد که او به آن حساس است و حتی آنتی هیستامین هم کمکش نمی کند، اما آیا واقعا حساسیت بهاره هم داریم؟ برخی افراد در تمام سال دچار آلرژی هستند و برخی فقط در فصل یا فصول خاصی دچار این مشکل می شوند. یکی از انواع آلرژی ها هم آلرژی های فصل بهار است که با توجه به حرارت و دمای شهر محل سکونت فرد مبتلا به آن، ممکن است در زمان خاصی به وجود آید. مثلا در تهران که هوا کمی زودتر گرم می شود، آلرژی های بهاره حدود نیمه های اسفند و حتی گاهی از اوایل اسفند آغاز می شود و تا پایان خرداد ادامه می یابد، اما در شهرهای سردتر مثل شهرهای شمالی، معمولا حساسیت بهاری از حدود نیمه های فروردین در افراد مستعد بروز می کند.

 

  

 

حساسیت بهاری در بیرون از خانه

حساسیت بهاری معمولا به دلیل وجود مواد حساسیت زایی رخ می دهد که خارج از منزل وجود دارد. مهم ترین علت بروز این حساسیت ها گرده افشانی گیاهان و درختچه هاست که فصل بهار اتفاق می افتد. علت دوم بروز حساسیت های بهاره گرد و غبار و باد است و حتی آلودگی هوا می تواند باعث تشدید این مشکل شود.

آلرژی چند نوع است؟

حساسیت ها با درگیری دستگاه تنفسی فوقانی مثل گرفتگی بینی، اشک ریزش، قرمزی چشم، خارش گلو و چشم بروز می یابد یا دستگاه تنفسی تحتانی را درگیر می کند و فرد دچار خس خس سینه، تنگی نفس یا حتی آسم می شود. گاهی در فرد مبتلا حساسیت های پوستی هم به شکل های مختلف بروز می کند. علاوه بر این، آلرژی های عروقی و حتی گوارشی هم وجود دارد.

چه کسانی بیشتر دچار حساسیت بهاری می شوند؟

در هر کسی در هر زمانی از عمرش احتمال بروز حساسیت وجود دارد. مثلا یک نفر تا سال ها ممکن است به هیچ ماده ای حساسیت نداشته باشد، اما در دوران میانسالی ناگهان دچار حساسیت شود چون ژن های متعددی در بروز آلرژی نقش دارند که تحت شرایط خاصی فعال می شوند. وقتی این اتفاق می افتد، علائم آلرژی خود را نشان می دهد و گاهی تا آخر عمر، گاهی چند سال و گاهی فقط در چند ماه یا یک فصل با فرد می مانند. ژن، سوابق خانوادگی و وراثت اهمیت زیادی در مستعد شدن فرد و ابتلای او به حساسیت های مختلف دارند. البته مواردی هم وجود دارد که فرد از همان کودکی و نوزادی دچار برخی انواع آلرژی ها می شود.

آلرژی نشانه هایی دارد

اگر کسی هرگز سابقه آلرژی نداشته و حال عمومی اش خوب باشد، یعنی تب، درد عضلانی و استخوانی ، درد مفاصل و کوفتگی بیمارگونه نداشته باشد و فقط دچار عطسه مکرر و آبریزش بینی، گرفتگی بینی و خارش و اشک ریزش چشم باشد، می توان حدس زد دچار حساسیت شده است. البته آزمایش هایی برای قطعی شدن این تشخیص وجود دارد. در خون افراد مبتلا به حساسیت سلول هایی وجود دارد که نشان دهنده آلرژی است و در نتیجه آزمایش مشخص می شود. در این صورت با قاطعیت می توان گفت بیمار دچار سرماخوردگی نیست و به حساسیت مبتلاست.

سرخود آنتی هیستامین نخورید

هیستامین واسطه ای است که در مبتلایان به حساسیت از طریق سلول های خاصی ترشح می شود و می تواند بر گیرنده های خود در ارگان های مختلف بدن مثل دستگاه تنفس بنشیند و باعث بروز علائم حساسیت فصلی شود، البته غیر از هیستامین، واسطه های دیگری هم در بروز آلرژی نقش دارد، بنابراین اگر کسی به حساسیت مبتلا شود و قرص آنتی هیستامین بخورد، فقط جلوی یکی از واسطه ها را می گیرد.

مصرف آنتی هیستامین ها در صورتی که واقعا علت بروز آلرژی هیستامین باشد، گاهی تا حدود ۵۰ درصد باعث بهبود علائم حساسیت می شود، ولی همه علائم را از بین نمی برد. بهتر است با مشاهده نشانه های حساسیت، حتما به پزشک مراجعه کنیم که اولا مطمئن شویم التهاب های مخاطی دستگاه تنفس که در بهار بیشتر بروز می کند، علتی دیگر جز آلرژی ندارد. بعد از اثبات این قضیه با معاینه بالینی و آزمایش، آنتی هیستامین ها تجویز می شوند.

آنتی هیستامین چند نوع است

شاید خیلی از ما آن را نمی دانیم؛ آنتی هیستامین ها انواع مختلفی دارند که پزشک از میان آنها با توجه به سن و شرایط زندگی بیمار یکی را انتخاب و تجویز می کند. مثلا برخی آنتی هیستامین ها خواب آورند و نمی توان آنها را برای کارمند یا کارگری که از صبح تا عصر باید سرکارش حاضر شود یا فردی که رانندگی می کند و باید تمرکز داشته باشد، تجویز کرد.

اما برای کسی که دچار بی خوابی شبانه هم است و حساسیت هم دارد، می توان انواع آنتی هیستامین های خواب آور را تجویز کرد که علاوه بر کنترل علائم آلرژی، خوابش هم تنظیم شود. البته غیر از آنتی هیستامین، داروهای دیگری هم برای رفع مشکل بیماران دچار حساسیت های مختلف از جمله حساسیت های بهاری لازم است.

حساسیت بهاره بعد از بهار تمام می شود؟ اگر واقعا حساسیت بهاره و فصلی باشد و هر سال فقط در این فصل اتفاق بیفتد، بعد از تمام شدن فصل، معمولا علائم بیمار بهبود می یابد چون مثلا ممکن است در فصل بهار، زمان گرده افشانی گیاهی باشد که او به گرده اش حساسیت دارد. در بقیه فصول علائم حساسیت در این بیماران بروز نمی کند، چون گرده افشانی این گیاه مثلا فقط در فصل بهار است.

در برخی افراد ممکن است آلرژی تا تمام عمر و سالیان طولانی باقی بماند و همواره در تمام فصل های بهار دچار مشکل شوند. معمولا آنها در تمام سال هم زمینه مختصری از آلرژی دارند، ولی در فصل خاصی مثل بهار، این مشکل در آنها تشدید می شود. پس بعضی افراد فقط در فصل بهار دچار آلرژی می شوند و برخی دیگر مبتلا به آلرژی خفیفی هستند که در بعضی فصل ها تشدید می شود. گاهی حساسیت تا آخر عمر می ماند و گاهی با تغییر منزل، شهر محل سکونت و شرایط زندگی امکان دارد فرد از منبع حساسیت زا دور شود و بهبود پیدا کند.

نویسنده: زهرا سادات صفوی سهی

منبع: روزنامه جام جم
دوشنبه 1/2/1393 - 20:11
ایرانگردی
 
شهر طبس مرکز شهرستان طبس، وسیع ترین شهرستان ایران و شهری کویری است و در غرب خراسان جنوبی قرار دارد. آب و هوای طبس بیابانی است و در ارتفاع حدود ۶۹۰ متر از سطح دریا قرار دارد. در شرق شهر طبس رشته کوه بلندی به نام رشته کوه شتری قرار گرفته که ضلع شرقی چاله بزرگ طبس را تشکیل می دهد. معادن غنی ذغال سنگ این شهرستان از وجود جنگل های انبوه و دریاچه های بزرگ در گذشته های دور در این منطقه حکایت دارند. این معادن، طبس را در ردیف یکی از غنی ترین مناطق کشور به لحاظ ثروت ملی قرار داده است. عروس کویر ایران اماکن دیدنی متنوعی دارد که در ادامه آنها را برایتان معرفی کرده ایم.

 

  

 

- باغ گلشن.

- ارگ طبس (کهندژ).

- امامزاده حسین بن موسی الکاظم.

- روستای ییلاقی خرو.

- آب گرم مرتضی علی.

- طاق شاه عباس.

- سد کریت(قدیمی ترین، بزرگ ترین و نازک ترین سد قوسی جهان).

- روستای اصفهک.

- روستای ازمیغان(شالی کاری و نخیلات).

- قلعه و مزار روستای پیرحاجات (قرن ۴ هجری).

- کرانه های زیبای کویر.

- روستای دیدنی و تاریخی نای بند.

- روستای جوخواه و کاروانسراهای شاه عباسی متعلق به دوره صفویه.

- کال جنی و خانهٔ شریف گرگی در شمال جاده طوفان.

- روستای جنت آباد در شرق طبس از جاده جوخاه(خور بیابانک).

- روستای فهالنج.

- کویر طبس(محل سقوط هلیکوپتر های آمریکا).

- دیهشک(نخلستان ها و مزارع سبزی و آرامگاه منشی باشی).

 

ارگ طبس

ارگ طبس یا کهن دژ در شهرستان طبس و خیابان واعظ طبسی واقع شده است. این ارگ در زمین لرزه طبس(۱۳۵۷) ویران شد ولی فعلا به همان صورت دست نخورده باقی مانده است. گفته می شود این ارگ راه های زیر زمینی به خارج از قلعه داشته که سواری با اسب از داخل آن عبور می کرده است. تاریخ ساختمان ارگ طبس مشخص نیست و از زمان های بسیار دور بوده است و ولی به وسیله میر حسن خان به سال ۱۲۱۶ قمری توسعه داده شده و دارای ۶ برج بوده که یکی معروف به برج نادر میرزا است. ارگ طبس کتیبه ای در خود دارد و تاریخ در نهم فرودین ماه سال ۱۳۸۷ خورشیدی به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

سد کریت

سد کریت یک سد تاریخی است که در شهرستان طبس و در کیلومتر ۲۵ جاده طبس – دیهوک واقع شده است. این سد قدیمی ترین و بزرگ ترین سد قوسی جهان با ارتفاع ۶۰ متر بلندترین سد در جهان برای مدت ۵۵۰ سال بوده است. نکته جالب تر آنکه این سد با عرض تاج ۱ متر، هنوز هم عنوان نازکترین سد جهان را با خود دارد. آجرهای مربعی شکل، سنگ و ساروج، آهگ و خاک رس از عمده ترین مصالح به کار رفته در سد است. این سد از نوع بتونی و قوسی با ارتفاع ۲۴.۵ متر است که برای آن ۸۵ هزار مترمکعب بتون ریزی شده است و عمق حوضچه آبگیر ۲۰ متر، طول آن در قسمت تاج ۵۲ متر و عرض تاج بین ۱۲۰ تا ۱۲۵ سانتی متر است. از ۲۰۰۰ سال پیش تا اوایل قرن بیستم، بلندترین سدهای قوسی جهان(ایزد خواست فارس، کبار قم، کریت طبس) در ایران احداث شده بودند. از نکات جالب و قابل توجه این است که حتی زلزله سال ۱۳۵۷ طبس با شدت ۷.۷ ریشتر و حداکثر شتاب ۰.۷۵ گرم نیز موجب خسارات به سد نشده است. سد مذکور در تاریخ ۲۰ اسفند سال ۱۳۷۹ در فهرست آثار باستانی ایران قرار گرفته است.

باغ گلشن

باغ گلشن طبس باغی زیبا و تاریخی متعلق به دوره افشاریه – زندیه است و یکی از مهمترین باغهای ایرانی به شمار می رود این باغ توسط میرحسن خان، سومین حاکم طبس، از سلسله خوانینی که به وسیله نادرشاه به حکومت طبس منصوب شدند، ساخته شده است. هزاران درخت میوه در این بنای تاریخی هشت هکتاری، طبیعت بی نظیری آفریده که هر بیننده ای از نظاره آن غرق در لذت می شود. این باغ بر روی امتداد جریان آب چشمه های سرد و گرم که به جانب طبس می آید شکل گرفته، آب از انتهای مجموعه وارد باغ شده و پس از آبیاری کرتها و حرکت در جویها و فواره ها از زیر هشتی ساختمان سردر می گذرد و به شهر می رود. طراحی این باغ بر اساس نمونه چهارباغ است که برگرفته از آیات قرآن در مورد بهشت، دو نهر در آن همدیگر را قطع می نمایند. درختانی که گفته می شود ۴۰۰ سال عمر دارند سایه دل انگیزی را در کنار دیوارهای کهن این باغ می گسترانند. در این باغ گونه های مختلف گیاهان سازگار با اقلیم های متفاوت آب و هوایی مانند درخت چنار که خاص مناطق سردسیر است در کنار خرما که فقط در مناطق گرمسیری رشد می کند، وجود دارد. معمار اولیه باغ، طبیعت سبز آن را با توجه به نوع درختان به صورت شطرنجی طراحی و کشت کرده است.

 

یک نکته منحصر به فرد در باغ گلشن که تنها در تاج محل هند مانند آن تکرار شده، این است که باغ به صورت مربع است، یعنی طول و عرض باغ با هم برابرند و خیابان های موازی، طول و عرض این باغ را به هم متصل می کنند. سردر ورودی باغ با نمایی از اندود گچ سفید، رو به میدان و سوی دیگر رو به باغ، با ایوانی دو ستونه و تزیینات آجری نقش دار ساخته شده است.

بافت تاربخی اصفهک

بافت قدیم اصفهک آینه بازتاب دهنده تاریخ گذشته، فنون و فرهنگ و هنر معماری ساکنین این دیار می باشد. پس از زلزله سال ۵۷ طبس این بافت به تدریج خالی از سکنه گردید. این بافت شامل منازل مسکونی و انواع مکان های عمومی نظیر مسجد، حمام خزینه ای، مدرسه و ... می باشد. شکل بناها اکثراً یک طبقه و یک یا دو ایوانی و به ندرت چهار ایوانی می باشد.

روستای ازمیغان

از جمله روستاهای هدف گردشگری، واقع در ۴۷ کیلومتری شمال شرق طبس در مسیر جاده طبس مشهد می باشد. در این روستا می توان اعجاز خداوندی را دل کویر نظاره نمود. شگفت انگیز خواهد بود اگر بدانیم در روستای ازمیغان در سایه سار نخل های آرمیده، شالی کاشت می شود. از دیگر جاذبه های گردشگری طبیعی و تاریخی این روستا می توان مزار سید محمد بن جعفر طیار، دامنه های ییلاقی و چشمه های گوارا، گونه های گیاهی وحشی، سکونت گاههای دالان مانند تو در تو و مکان های محل چون تخت عروس را نام برد.

آبگرم مرتضی علی(روستای ییلاقی خرو)

در این منطقه و در دیواره دره ها، حفره ها و کانال هایی به نام خانه گبر وجود دارد که احتمالا قدمت آن به دوره ساسانیان یعنی حدود ۱۵۰۰ سال قبل می رسد. مبدأ آبی که اغلب باغات و مزارع طبس را مشروب می کند و از طریق نهر آبی به طبس منتقل می شود از این ناحیه منشا می گیرد که به حمام مرتضی علی معروف است. بالاتر از این چشمه دره بسیار تنگ می شود و از دو طرف چشمه های کوچکی به درون دره سرازیر می شوند. در ادامه مسیر به طاق شاه عباسی می رسیم که بنایی است تاریخی و زیبا با قدمت بیش از ۷۰۰ سال.

روستای پیرحاجات

واقع در ۱۲۵ کیلومتری شمال غربی طبس با منطقه ای کوهستانی و اقلیمی ییلاقی و معتدل از توابع بخش مرکزی می باشد. روستای پیرحاجات به خاطر مزار مشهور و مورد توجهی که دارد (بقعه شیخ احمد بن اسحاق با قدمت ۹۵۰ سال) همواره پذیرای تعداد زیادی زائر می باشد. از جمله جاذبه های گردشگری و تاریخی این روستا قلعه تاریخی مشهور به روت، باغ پیر مشهور به درخت مراد و وجود درخت های قدیمی با گونه های مختلف می باشد.

روستای نایبند

روستای نایبند در فاصله ۲۲۵ کیلومتری طبس در کنار جاده طبس کرمان واقع شده است. این روستا در منطقه ای کوهستانی است و ابنیه روستا بر روی صخره ای سنگی با تبعیت از شیب طبیعی زمین در دامنه کوه بنا شده اند و باغهای مکبات و نخل ها و مزارع در دره مجاور استقرار یافته اند. سکنه، خانه های خود را بدون حد و مرز مشخص با استفاده از گل و شاخ و برگ درختان با تلفیقی زیبا در شیب کوه و دره ساخته اند. بطوری که بام یک خانه نقش حیاط خانه مجاور را ایفا می کند(مشابه این معماری در روستای اسفندیار واقع در ۱۳۵ کیلومتری جاده طبس کرمان نیز وجود دارد) و بر اساس این شیوه معماری به آن ماسوله کویر نیز اطلاق می شود.
دوشنبه 1/2/1393 - 20:11
ازدواج و همسرداری
 
آثار طلاق بر مردان بیش از زنان است. آسیب شناسان و روانشناسان اجتماعی معتقدند احساساتی نظیر ناامیدی، یاس، افسردگی، کاهش اعتماد به نفس، کاهش پذیرش شخصیت فردی، زیر سوال بردن زیباییها و تواناییهای شخصی و فردی بعد از متارکه به شکل گسترده و پنهان در مردان شکل می گیرد.

طلاق به عنوان یک آسیب اجتماعی بر بنیان خانواده اثر گذار است. در این میان بعضی اشخاص تصور می کنند زنان بیش از مردان آسیب می بینند. ممکن است زنان از نگاه فرهنگی و یا موضوع امرار معاش یا مسائل عاطفی آسیب ببینند اما تخلیه خود از نظر روانی را با گریه و یا درد دل انجام می دهند اما مردان بعد از طلاق نه تنها دچار آسیبهای روانی بیشتر می شوند بلکه به خاطر ساختار اجتماعی با درون ریزی ناراحتی ها در معرض سکته و مرگ زودرس قرار می گیرند.

 

  

 

مردان طلاق تمایلی به ازدواج مجدد ندارند

مردان بعد از کودکان بیشترین آسیب را از طلاق می بینند. نگرانی در مورد سرنوشت فرزند و آینده او ، گسست عاطفی با همسر، نگاه جامعه به یک مرد جدا شده و اشاره به ضعف وی به خاطر عدم توانایی در مدیریت زندگی عواملی هستند که مرد را مورد هجوم قرار می دهند. شاید از نظر ازدواج مجدد مردان شرایط بهتری از زنان داشته باشند اما اکثریت مردان اعتنایی چندانی به ازدواج مجدد ندارند چرا که وحشت از تکرار شکست اولیه باعث نوعی تجرد طولانی و حتی تا پایان عمر در مردان می شود. از نگاه مادی ممکن است مردان شرایط بهتری از زنان مطلقه داشته باشند اما بسیاری از آنها نیز گرفتار زندان برای مهریه، از دست دادن شغل و پایگاه اجتماعی به خاطر زندان، زخمهای عمیق روحی و عاطفی در مردان ایجاد می کند. در مجموع تمام اعضای خانواده به خاطر طلاق آسیب های غیر قابل جبران تحمل می کنند. اما بعد از فرزندان مردان بیشتر از زنان دچار بحران های فکری، اجتماعی و مادی می شوند.

بخت کم مردان در ازدواج دوم

آسیب ها پس از طلاق در چند محور قابل بررسی است. بر اساس پ ژوهش هایی که در خصوص تاثیرات طلاق بر خانواده انجام شده است،پیامدهای فردی که طلاق بر تک تک افراد وارد می کند بسیار وسیع است. سرخوردگی منفی، حس بدبینی و تردید، مشکلات مالی اولین اثرات طلاق بر زندگی فردی است که زندگی مشترک خود را از دست داده است.حس بدبینی و تردید از ازدواج یکی از مشکلات فراگیر در مردان طلاق است. آنها به این فکر می کنند اصلا لازم است دوباره ازدواج کنند یا خیر، یا اصلا چه ضرورتی دارد دوباره ازدواج کنند. برای مردان پس از طلاق فرصت هایی برای ازدواج مجدد به وجود می آید، اما آنها به دلیل حس بدبینی که با سرخوردگی همراه است، از کنار آنها می گذرند. جالب این است که مردان در مقایسه زنان از بخت کمتری برای ازدواج بعدی برخوردارند.

اگر فرزند نیز با مرد زندگی کند، این موضوع کمتر نیز خواهد شد، چرا که زنان کمتری هستند که حاضر به تربیت فرزندان دیگران باشند. حتی اگر مردی با زنی که حاضر به پذیرش فرزندش است، ازدواج کند و به ازدواجی اجباری تن دهد، تا آخر عمر با عبارت دریغ و افسوس گذشته زندگی می کند. از آنجا که بسیاری از مردان توانایی کمتری در کنار آمدن با مشکلات دارند و توانایی روانی زنان در این گونه مسائل بیشتر و علت آن نیز ترشحات هورمون استروژن است، هنگام متارکه، مردان به دلیل وابستگی به همسر از نظر مسائل تربیتی و مسائل حاکم بر زندگی ضربه بیشتری می بینند. از آنجا که مردان به خاطر مشغله کاری خارج از محیط خانواده نمی توانند همانند زنان زندگی را اداره کنند و از سوی دیگر آشنایی کمتری با مشکلات محیط خانواده اعم از تربیت فرزندان و مسائل حاکم بر خانه دارند، دچار شکست روحی و روانی می شوند.

تاسف همیشگی با مردان طلاق

خانه تاریک و ساکت است. کلید خانه را می چرخاند، وارد خانه خالی که تا چند هفته پیش پر بود از صدای فریاد و شیون زنی که با ورودش به خانه، گلایه هاش آغاز می شد. هیچ نشانی از زن در خانه نیست اما ذهن مرد پر است از مرور خاطرات این چند ساله. خاطرات تلخ و شیرینی که تنهایی شب را پر می کند و چشمانش را تا صبح بی خواب می کند. انگار قرار نیست خستگی این چند سال زندگی مشترک از تنش بیرون رود. مانده است تنهایی این روزها را دوست دارد یا دلش برای روزهای پر چالش گذشته تنگ شده است.

دوگانگی عاطفی و تغییرات خلقی شدید و افسوس احساسی که بیشتر مردان با آن درگیر می شوند. بلافاصله بعد از جدایی، برای بیشتر مردان دوگانگی عاطفی و تغییرات خلقی شدید به وجود می آید. تضاد از این نظر که مردی که از همسرش متارکه کرده در این که کاری که انجام داده درست بوده یا نه مردد است و همیشه با این سوال که آیا می توانسته کار بهتری انجام دهد یا نه مواجه است. مرد در عین حال که از همسر سابق خوشش نمی آید، همزمان نسبت به او احساس مثبتی هم دارد؛ چون ممکن است بعضی از جنبه های وجود او را که در گذشته دوست داشته است، هنوز هم دوست داشته باشد. پس از جدایی گاهی اوقات، مرد احساس تاسف می کند؛ چون فکر می کند می توانسته است بهتر رفتار کند، یا احساس شرم در او به وجود می آید؛ به این دلیل که در ازدواج و تشکیل خانواده شکست خورده است.

طلاق انتها ندارد

بر اساس مطالعات جامعه شناختی طلاق فرآیندی است که ابتدا دارد، اما انتهایی ندارد، به این معنا که طلاق صد درصد اتفاق نمی افتد و صرفا این مسئله به شکل حقوقی پایان می پذیرد، اما مسائل عاطفی ناخودآگاه در ذهن طرفین می ماند.

فرآیند طلاق در بررسی های جامعه شناسان ۱۳ مرحله است، هفتمین مرحله آن طلاق پنهان است که با رنگ باختن عشق و علاقه در محیط خانواده بین زوجین اتفاق می افتد، و از آنجا که ساختار سنتی بر جامعه حاکم است، زنان به جمله می سوزم و می سازم اکتفا می کنند، در این مرحله زن معتقد به سوختن و ساختن برای حفظ پیوند خود است، این در حالی است که هر چه بسوزد می سوزاند، و قربانی این تفکرزنان، مردان هستند. در این مرحله که به ظاهر بر اساس ایثار زن صورت گرفته است و مرد برنده آن است، آثار مخرب روحی و روانی و زیانبار آن بیشتر متوجه مرد می شود.

افسردگی رایج ترین بحران مردان بعد از طلاق

افسردگی در این دوران بسیار شایع است؛ زیرا مردان نمی دانند چه وضعیتی در انتظار آن هاست. به طور کلی در دوره پس از طلاق، خشم، تاسف، عشق و نفرت در هم می آمیزد. ممکن است بعضی اوقات، مرد احساس راحتی کند؛ زیرا بر این باور است که دیگر فشارها و دخالت ها تمام شده است؛ اما ترس از آینده ای نامعلوم، این احساس راحتی موقت را از بین می برد. در این دوران، مردان با یادآوری مکرر گذشته و بررسی رابطه ازهم گسیخته خود، دچار اختلال تمرکز می شوند و نمی توانند به هیچ چیزی به طور طبیعی فکر کنند.

متارکه می تواند استرس مضاعفی را برای مردان ایجاد کند،در کنار افسردگی حاصل از این اتفاق، مرد دچار اضطراب می شود، اضطرابی که در مردان بعد از متارکه شکل می گیرد بسته به نوع شخصیت مردان باعث بروز ناراحتی های قلبی و عروقی، بیماری های ریوی، ناراحتی های گوارشی، ریزش مو و یا سفید شدن موی سر می شود. مردان همانند زنان بعد از طلاق دچار مشکلات بسیاری می شوند، مشکلاتی که بی توجهی به آن می تواند آنها را با آسیبهای جدی جسمی و روحی مواجه کند.

منبع: خبرگزاری مهر
دوشنبه 1/2/1393 - 20:11
خانواده
 
علاقه به حفظ زندگی و آنچه مالک آن هستیم، رفتاری کاملا طبیعی در همه موجودات از جمله انسان است.ما انسان ها می خواهیم چیزهایی که داریم و به دست آورده ایم به خصوص چیز های ارزشمند زندگیمان را برای خود حفظ کنیم و در مقابل خطرات احتمالی واکنش نشان می دهیم. شما دارایی با ارزشی دارید که آن هم شوهرتان است، بنابراین به صورت فطری و طبیعی می خواهید او را حفظ کنید.

این ویژگی تقریبا در همه انسان ها دیده می شود اما یادمان باشد بسیاری از رفتارهای طبیعی اگر کنترل نشوند به مشکل و دردسر تبدیل می شوند. درست مثل آب که مایه حیات ما انسان هاست اما اگر کنترل نشود و بیش از حد جمع شود سیل می شود و ما در آن آبی که قرار بود مایه حیاتمان باشد غرق می شویم؛ بنابراین کنترل نکردن رفتارهای طبیعی نیز می تواند آسیب زا باشد. این که یک خانم نسبت به شوهرش حساس باشد و خطرات احتمالی را جدی بگیرد و نگذارد شوهرش از دست برود رفتاری طبیعی است اما یادمان باشد وقتی ما بیش از حد به یک نفر بد بین باشیم و تلاش کنیم او را محدود کنیم باعث می شویم زندگی برای او تلخ شود. حتی در بعضی موارد عکس العمل های شدیدی را ممکن است به دنبال داشته باشد؛ مثلا مرد وقتی احساس کند از طرف خانمش تحت کنترل و مراقبت است ممکن است واکنش نشان دهد و دست به رفتارهای نادرست و لجبازی بزند.

 

  

 

به عاقبت کار خودتان بیندیشید

۱- زندگی به عزیزترین آدم زندگی یعنی شوهرتان تلخ می شود.

۲- ممکن است همین مراقبت افراطی عامل اصلی از دست دادن شوهرتان شود.

شناسایی ریشه ها، اولین گام برای رفع بدبینی

پیدا کردن ریشه این بدبینی مهم ترین کاری است که شما باید انجام دهید. احتمالات مختلفی برای ریشه چنین بدبینی هایی وجود دارد. اولین ریشه باقی ماندن افراد در کودکی شان است. ما انسان ها در زمان کودکی حسادت ها و خودخواهی های بچگانه داریم. بعضی از آدم ها رشد می کنند و سنشان بالا می رود اما روان شان بعضی از رفتارهای کودکانه را در خود نگه می دارد؛ به اصطلاح روان شناسی یک تثبیت اتفاق می افتد و صفتی که مربوط به یک دوره است در دوره های بعدی هم به وضوح قابل مشاهده است. اگر فردی در بچگی خودش باقی بماند و تثبیت بشود رفتارهایش در بزرگسالی نشانه هایی از رفتار بچه ها را دارد مثل همین حسادت ها و خودخواهی های بچگانه. در این طور موارد افراد چه زن چه مرد حتی نسبت به رفتار همسرشان با والدین؛ خواهر و برادرهایش نیز حساس می شوند تا جایی که دلشان می خواهد همسرشان با والدین و خواهر و برادرهایش نیز رفت و آمد و رفتارهای محبت آمیز نداشته باشد.

گاهی ریشه بدبینی های افراطی خاطرات بد گذشته است. اگر فردی در گذشته چیزی را از دست داده یا شکستی را متحمل شده باشد حساسیتش بالا می رود و نسبت به از دست دادن عزیزان دیگر نیز حساس و رفتارش تلخ و سخت گیرانه می شود. در بعضی موارد عامل اصلی برمی گردد به اتفاقاتی که برای اطرافیان افتاده است، یعنی ممکن است خود فرد خاطرات مستقیمی نداشته باشد اما اطرافیانش خاطرات بد زیادی داشته باشند و او بین آشنایان و حتی غریبه ها شنیده باشد بعضی افراد به خاطر این که مراقب نبوده اند عزیز و همسرشان را از دست داده اند به این معنی که دیگران دل و فکر او را تسخیر کرده اند و زندگیشان تحت تأثیر قرار گرفته است.

چگونه ریشه و علت ها را از بین ببریم؟

در گام دوم باید ریشه ها از بین برود. مثلا اگر فرد رفتارهایش بچگانه است نیاز دارد با کمک یک مشاور خودش را بازسازی کند و نسبت به رفتارهایش هوشیار بشود و بتواند رفتارهای کودک مآبانه خودش را به رفتارهای بالغانه و بزرگسالانه تبدیل کند. اگر خاطرات بد باعث بدبینی شده است باید مقایسه کنید که آیا احتمال چنین پیشامدی برای زندگی شما نیز وجود دارد؟ یا آن افراد با همسر شما چقدر تشابه دارند؟ اگر همسر شما فردی است که حدود را رعایت می کند و با شما مشکل خاصی ندارد و شما نیز وظایف خود نسبت به همسرتان را به خوبی انجام می دهید، احتمال این که همسرتان از دست تان برود خیلی کم است و فضا با فضای آدم هایی که در اطراف شما از دست رفته اند متفاوت است.

توصیه ای به کسانی که همسران حساس دارند

در پایان به افرادی که همسرانی حساس دارند توصیه می کنیم که توجه داشته باشند بعضی افراد ذهنشان آماده نشخوار است. نشخوار ذهنی یعنی فرد یک فکر را که معمولا آزار دهنده است مرتب بررسی و وارسی و تلاش می کند آن را از ذهنش پاک کند اما آن فکر دوباره برمی گردد و گاهی هم با قدرت بیشتر. اگر کسی می بیند همسرش دچار این حالت است ضمن این که باید او را راهنمایی کند تا از یک مشاور و درمانگر برای رفع این مشکل استفاده کند باید مراقب باشد که بهانه به دست همسرش ندهد. متاسفانه در بعضی موارد دیده می شود وقتی همسر فرد حساس است آن فرد به جای رعایت حال همسر از این موضوع به عنوان یک ابزار شوخی و سربه سر گذاشتن استفاده می کند که مشکل طرف مقابل را افزایش می دهد.

منبع: روزنامه جام جم
دوشنبه 1/2/1393 - 20:10
پوست و مو
 
آنچه همواره از سوی کارشناسان تغذیه به آن اشاره می شود تا به همین واسطه از داشتن پوستی سالم و شاداب لذت ببریم، مصرف میوه ها و سبزی هایی است که منابع خوبی از انواع ویتامین ها محسوب می شوند... تاثیرگذاربودن ویتامین ها در شادابی پوست، تولید کنندگان را نیز بر آن داشته تا برای ساخت انواع کرم ها و لوسیون ها از ترکیب های ویتامینه استفاده کنند اما با آغاز سال نو، می توان به جای استفاده از ترکیب های شیمیایی، این منابع طبیعی را در سبد میوه های بهاری پیدا کرد.

 

  

 

در طول چند دهه اخیر، به خصوص ۱۰ سال گذشته میزان استفاده از منابع آنتی اکسیدان افزایش چشمگیری داشته است زیرا بشر به این نتیجه رسید که یکی از علت های پیری و از بین رفتن سلول های بدن از جمله سلول های پوست، اکسیده شدن ناشی از فعل و انفعالات داخل سلول، هسته و سیتوپلاسم است.

بر این اساس موادی که برای سلول ها حکم مواد سمی را دارند تولید می شود که در نتیجه پوست را با پیری و تخریب سلولی مواجه می کند. «بشر بر اثر تحقیقات متعدد به این نتیجه رسید که مواد ناشی از اکسیده شدن داخل سلول از طریق مصرف منابع بیشمار حاوی آنتی اکسیدان کمتر می شود اما با گذشت چند سال، بشر به نتیجه دیگری مبنی بر اینکه استفاده بیش از حد منابع آنتی اکسیدانی خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد دست پیدا کرد، به همین دلیل به طور دقیق اعلام شد مصرف به اندازه منابع آنتی اکسیدانی، برای بقای سلول ها موثر است اما استفاده بیش از حد نیاز این منبع به هیچ عنوان توصیه نخواهد شد. از این رو مصرف منابع متعدد آنتی اکسیدان هنوز هم مهم تلقی می شود اما این اهمیت به پررنگی ۱۰ سال گذشته نیست.»

بهترین انتخاب

۷ رنگ سلامت که در منابع غذایی یافت می شود، یافته ای علمی است که سلامت ارگان های مختلف به خصوص پوست را تامین می کند و اغلب میوه ها و سبزی هایی را به این رنگ می بینیم که دارای ترکیب های آنتی اکسیدانی، فلاونوییدی و ویتامین«A، EوC» هستند. «با آغاز فصل بهار میوه هایی به بازار می آیند که سرشار از منابع غذایی مفید هستند و به سلامت اندام های مختلف بدن کمک می کنند از این رو می توان بخشی از رژیم غذایی روزانه را به این گروه اختصاص داد که علاوه بر سالم بودن، عوارض کمتری نسبت به مواد شیمیایی دارند و با اطمینان بیشتری مورد مصرف قرار می گیرند.» «طی سال های اخیر تامین آنتی اکسیدان مورد نیاز بدن به دو شیوه مواد صناعی و طبیعی امکان پذیر شده که بدیهی است استفاده منطقی و به اندازه از منابع طبیعی آن بیشتر توصیه می شود زیرا خطرهای کمتری را به دنبال خواهد داشت و دیگر نگرانی از بابت افزایش ریسک ابتلا به سرطان های مختلف به دلیل مصرف بیش از اندازه یا نامناسب منابع آنتی اکسیدانی صنعتی و شیمیایی وجود ندارد.»

۷ رنگ سلامت در سبد بهاری

۷ رنگ سلامت را عاملی برای داشتن بدنی تشکیل شده از اندام های سلامت معرفی می کند و به رنگ قرمز به عنوان اولین رنگ سلامت بخش اشاره می کند که در انار، هندوانه، گوجه فرنگی خام و پخته، آب گوجه فرنگی، گریپ فروت صورتی، سوپ گوجه فرنگی، سس ماکارونی و امثال آن که حاوی لیکوپن و آنتی اکسیدان هستند یافت می شود. ضمن اینکه منابع یاد شده به دلیل ویتامین «C»موجود در آنها، برای شادابی پوست بسیار مفید هستند.

گروه بعدی را مواد غذایی دارای رنگ زیبا و آرامش بخش ارغوانی تشکیل می دهند که سرشار از آنتوسیانین(آنتی اکسیدان بسیار قوی که از لخته شدن خون جلوگیری می کند)، هستند و در کاهش احتمال ابتلا به سرطان نقش دارند. انگور قرمز، زغال اخته، آلو، سیب قرمز، توت فرنگی، توت سیاه و تمشک جزو این گروه بهاری قرار می گیرند.

«فیتوکمیکال ها که متابولیت های ثانویه گیاهی هستند در رژیم غذایی گیاهخواری به وفور تامین و باعث می شود گیاه را در برابر آب وهوای بد و خطرهای احتمالی محافظت کند که خوشبختانه این اثر حفاظت کننده در مورد انسان ها نیز صدق می کند و مانع رشد سریع سلول های سرطانی می شود.»

همچنین رنگ نارنجی در میوه هایی مثل زردآلو، هویج، انبه، سیب زمینی شیرین، کدو تنبل و گرمک یافت می شود که مواد تولید کننده ویتامین «A» را دارند و به دلیل دارا بودن آلفا و بتاکاروتن(پیش ساز ویتامینA) در کاهش ابتلا به سرطان موثر است. زرد متمایل به نارنجی گروه چهارم این رنگ های سلامت را تشکیل می دهد که معمولا منابع حاوی بتاکریپتوتانکسین و فلاونویید در طبیعت به این رنگ وجود دارند و میوه هایی مثل پرتقال، نارنگی، هلو، شلیل، پاپایا (در ایران کمتر پیدا می شود) و نوشیدنی هایی مثل آب پرتقال و نارنگی در این گروه قرار می گیرند و البته خاصیت ضدسرطانی دارند زیرا ۸۷ درصد از بتاکریپتوتانکسین از آب پرتقال و نارنگی به دست می آید. گروه غذایی سفید متمایل به سبز به دلیل دارابودن فلاونویید، کوئرسیتین و کامفرول و الاستین خاصیت ضدتومور دارند که می توان در خانواده پیازها از قبیل سیر، کرفس، گلابی، کاسنی سفید و پیاز به دنبال آنها بود.

ششمین گروه رنگ های سلامت رنگ سبز را تشکیل می دهند که در سبزی هایی مثل کلم بروکلی، کلم پیچ، کلم دگمه ای و معمولی یافت می شود و دارای ترکیب های سولفورافان، ایزوتیوسیانات و ایندول هستند، ضمن اینکه ژن خاصی را که باعث تحریک آنزیم های شکننده موادشیمیایی سرطانزا می شود تولید می کند. آخرین گروه رنگ ها نیز به رنگ سبز متمایل به زرد مربوط می شود که علاوه بر شاداب سازی پوست در حفظ قوه بینایی و جلوگیری از رشد سلول های سرطانی دخیل است. اسفناج، ذرت، نخود و لوبیای سبز، خربزه، آووکادو و گیاه خردل، حاوی کارتنویید های زیگزانتین و لوتیین هستند که در این گروه قرار می گیرند. به این ترتیب با افزودن خانواده رنگ ها به رژیم غذایی، می توان از بدن خود مراقبت کرد و نگرانی ابتلا به برخی از رایج ترین بیماری های قرن اخیر را که تهدید کننده سلامت افراد است، کاهش داد.

نویسنده: سهیلا نوری

منبع: روزنامه سلامت
دوشنبه 1/2/1393 - 20:10
كودك
 
همه دوست دارند فرزندان باهوش و نابغه داشته باشند. حالا نابغه هم نشد، دوست داریم اگر فرزندی داریم بسیار باهوش و فرهیخته و مودب و دوست داشتنی باشد. همه خوبی ها را با هم می خواهیم و این شاید کمی بلندپروازانه به نظر برسد، اما ناممکن نیست. صرف نظر از مساله ژنتیک و استعدادهای ذاتی، مساله ای به نام آموزش نیز وجود دارد که در تربیت فرزندِ باهوش بسیار موثر است.

حتما بسیار شنیده اید، می گویند از همان زمان که نوزاد در رحم مادر است برای او موسیقی های ناب بگذارید و کتاب بخوانید و حرف بزنید تا ذهنش برای ورود به دنیای مادی آماده شود. این ها همه درست، اما ما ۶ راز خوب را هم با شما در میان می گذاریم تا بتوانید پسران/دختران باهوش تحویل جامعه دهید و خودتان نیز کیفش را ببرید.

 

  

 

بمباران واژه ای

نگران نباشید! قرار نیست به مغز فرزند کوچک خود فشار بیاورید. فقط قرار است او را با کلمات جدید بسیاری آشنا کنید. برای این که فرزندتان خیلی زود با انواع واژه ها و عبارت ها آشنا شود، کافی است هفته ای یک واژه جدید به او بیاموزید. اگر این روند را از ۱۸ ماهگی آغاز کنید و تا سال دوم ادامه دهید، در انتهای این بازه زمانی، کودک شما بین ۵۰ تا یکصد واژه یاد خواهد گرفت. هر چه بیشتر با فرزند خود صحبت کنید، او واژه های بیشتری خواهد آموخت.

برای اینکه کلمات بیشتری یاد بگیرد، دایم با او حرف بزنید. با کلمات زیاد فرزندتان را بمباران کنید. هر کاری انجام می دهید برایش توضیح دهید. از اینکه با لحن و تقلید صداهای مختلف این کار را انجام دهید هیچ هراسی نداشته باشید. کتاب های زیادی برای او بخوانید.

این را در نظر داشته باشید کودکان تا پیش از دوسالگی نباید تلویزیون تماشا کنند. بگذارید هر چه قرار است بیاموزند را از شما بیاموزند نه از برنامه های تلویزیون. تا جای ممکن از انواع کلمات و فرم های مختلف واژه های متنوع استفاده کنید تا در آینده در نوشتن و هجی کلمات سرعت یادگیری بالاتری داشته باشد.

الفبای احساس

پرورش هوش احساسی در کودکان یکی از ضروری ترین موارد برای رشد درک و مهارت های اجتماعی در کودکان است. والدین باید به روش های مختلف هوش احساسی فرزندان خود را توسعه دهند. به طور مثال، هنگامی که فرزند شما در حال بازی با شن در کنار ساحل است و یکی از دوستانش ناخواسته قلعه شنی او را تخریب می کند، باید به او بگویید که این مساله از روی عمد نبوده و مثلا پای دوستش گیر کرده او روی قلعه شنی تو افتاده است. باید به او بیاموزید برخی از مسایل زندگی به صورت تصادفی پیش می آیند و هیچ نوع غرضی در پشت آنها نیست. وقتی کودک این را درک کند، دیگر خیلی راحت کینه به دل نمی گیرد و از کوچک ترین مسایل زندگی دچار تنش و عصبانیت نمی شود.

 

این مساله در مورد رفتارها رویدادهای مثبت نیز مصداق دارد. یعنی هنگامی که فرزند شما یک کار خوب انجام می دهد او را متوجه نتیجه رفتار خوب خودش بکنید. به طور مثال، برای دوستش مساله جالبی را تعریف کرده است، یا به همبازی خود محبتی کودکانه کرده است، به او یادآوری کنید که چقدر این کارش خوب بوده است و تا چه اندازه توانسته با این کار موجب خوشحالی دوستش بشود. با این اشاره ها به کودک می آموزید هوش احساسی خود را به طور غیرمستقیم پرورش دهد.

بازی هوشمندانه

بازی های نمایشی یکی از بهترین انواع بازی ها برای رشد فکری و هوشی کودکان است. وقتی با کودک انواع موقعیت ها را بازی می کنید، به طور غیرمستقیم به او مسایل بسیاری می آموزید. با کودک نمایش هایی را بازی کنید که بتواند کنترل های لحظه ای را بیاموزد. نخستین مساله، آموزش تضادها است. چندین تصویر ساده به کودک نشان دهید. تصاویر را یک به یک نمایش دهید. به طور مثال، تصویر نخست، خورشید باشد. هنگامی که خورشید را نشان می دهید، به جای کلمه«روز» از واژه«شب» استفاده کنید. یک بازی دیگر، یک به طور مثال، یک ضربه روی تنبک بزنید، به احتمال زیاد فرزند شما دوضربه روی آن خواهد زد.

در هر دو این بازی ها، هدف این است که فرزند مکث و چند دقیقه فکر کند و نخستین فکری که به ذهنش می رسد را بی خیال بشود. این بازی حتی برای کودکان ۳ تا ۴ ساله نیز مفید است. با این بازی به کودک می آموزید در هر چه که می بیند فکر کند و فقط به اولین فکری که در ذهنش نقش می بندد، تکیه نکند. به جوانب مختلف مسایل فکر کند.

واکنش های لحظه ای باعث افزیش مهارت ریاضی در کودکان می شود. با این بازی ها، ذهن کودک برای نقشه کشیدن، برنامه ریزی، تعیین هدف و پشتکار برای اجرای کامل برنامه ها آماده می شود. با بازی های که تضادها را نشان می دهد، کودک خود را برای موفق های بسیاری در آینده آماده می کنید.

ایجاد فضای خلاقیت

اگر دوست دارید خلاقیت را در کودک افزایش دهید، این مساله را در دکور اتاق او نیز اعمال کنید. فضایی که کودک در آن رشد می کند در بروز مهارت های ذاتی او تاثیر بسیاری دارد. تزئیناتی که در اتاق کودک استفاده می کنید یکی از اصلی ترین مسایل برای رشد خلاقیت او است. برای این منظور لازم نیست خیلی هزینه کنید و اسباب بازی های گران قیمت خریداری کنید. با یک جعبه خالی و مداد شمعی های معمولی هم می توان موجب پرورش خلاقیت و ابتکار در ذهن کودکان شد. در اتاق برای او امکاناتی فراهم کنید تا مسایل جدید بیاموزد. مسایل جدیدی تمرین کند. وسایلی در اتاق او قرار دهید که به یک بازی خاص محدود نشود. از انواع وسایل موسیقی، نقاشی، ساخت و ساز، عروسک و ... در اختیارش بگذارید تا در همه زمینه ها بازی کند.

تحسین تلاش های کودک

تحقیقات ثابت کرده اند کودکانی که والدین آنها تلاش هایشان را به جای استعدادهای ذاتیشان مورد تشویق قرار می دهند، تلاش خود را بیشتر می کنند و پشتکار بالاتری دارند. شاید دوست داشته باشید بگویید فرزند من باهوش است. اما خوب است گاهی هم به او بگویید: «تو واقعا خوب تلاش کرده ای». بیشتر والدین عادت دارند در مورد هوش و ذکاوت درونی کودکان حرف می زنند و غیرمستقیم، تلاش های او را نادیده می گیرند. اما اگر به کارهایی که انجام داده است، اشاره کنید، او لذت بیشتری از این کار خواهد برد. به این ترتیب، حتی اگر اشتباهی نیز مرتکب شوند مدام خود را سرزنش نخواهند کرد. زیرا به سادگی درک می کنند که برخی از تلاش ها نیز ممکن است نتیجه مثبت نداشته باشد.

اشاره با انگشت

از حدود ماه نهم، کودکان حرکات انگشتان والدین خود را دنبال می کنند. تحقیقات ثابت کرده اند، کودکان زبان بدن را سریع تر از موارد دیگر می آموزند. به طور مثال، اگر با دست به کامیون اشاره کنید، کودک سریع تر به سمت آن بر می گردد تا اینکه بخواهید در مورد کامیون به او چیزی بگویید. به این روند«توجه مشترک» می گویند: به این مفهوم که کودک می تواند با شما در رابطه با موضعی خارجی ارتباط برقرار کند. پرورش این مساله مثلا در باغ وحش بسیار کارساز است. با انگشت به حیوانات اشاره کنید و سپس در مورد آن حیوان برای فرزندتان توضیح دهید.
دوشنبه 1/2/1393 - 20:10
ریزه کاری های خانه داری
 
یکی از عادت های خانم ها نگهداری سبزی ها در یخچال و فریزر برای فصول مختلف است که این موضوع اگرچه یک نوع سلیقه درخانه داری است اما برخی مواقع و در برخی سبزی ها می تواند مشکل ساز بوده یا حتی مضر باشد. بعضی از سبزیجات اگر در یخچال و فریزر نگهداری شوند نه تنها خاصیت خود را از دست می دهند بلکه در برخی مواقع نیز می توانند سلامتی شما را به خطر بیاندازند. به نقل از مجله دکتر سلام، بهتر است سعی کنید بیشتر اوقات از میوه ها و سبزیجات تازه استفاده کنید. اما اگر قصد دارید این سبزیجات را در یخچال نگهداری کنید بهتر است بدانید که قرار دادن برخی از آنها در یخچال کار درستی نیست.

 

 

 

گوجه فرنگی

خیلی ها عقیده دارند که گوجه فرنگی به صورت تکنیکی میوه است، اما خب هر آدم عاقلی می داند که گوجه فرنگی جزو سبزی ها به شمار می رود. اگر تا به حال گوجه فرنگی پرورش داده باشید، حتما متوجه این نکته شده اید که گوجه فرنگی عاشق گرما است و از سرما متنفر است. آنها حتی بعداز چیده شدن هم ترجیح می دهند که در گرما و هوای معتدل باشند تا سرمای یخچال. گوجه فرنگی را به اندازه مورد نیازتان بخرید و به جای اینکه مقدار اضافه آن را دریخچال یا حتی در فریزر نگهداری کنید، با مقدار مناسب آن یک غذای کاملا خوشمزه درست کنید و از طعم طبیعی و خواص آن نهایت استفاده را ببرید.

ریحان

گوجه فرنگی و ریحان یکی از بهترین ترکیب هایی است که شما می توانید در بشقاب کنار کباب قرار دهید و از ترکیب طعم آنها با هم لذت ببرید. همان طور که این دو در خوراک ها ترکیب خوبی با هم دارند، از لحاظ نگهداری هم درست مانند هم هستند. ریحان هم مانند گوجه فرنگی از سرما متنفر است و همیشه تازه اش طعم دیگری دارد. اگر می خواهید سبزی شما طراوت و تازگی داشته باشد، بهتر است مقداری که می خواهید استفاده کنید را بدانید و زیادتر از حد نخرید تا مجبور نشوید سبزی اضافه را در یخچال نگه دارید یا حتی بدتر آن را فریز کنید. بهترین طعم ریحان تا دو روز می ماند و بعداز دو روز طعم خیلی بدی پیدا می کند.

سیب زمینی

بسیاری از خانم ها زمانی که برای درست کردن غذا، سیب زمینی اضافه می آورند. آن را بدون هیچ نگرانی در یخچال می گذارند تا فردا از زحمت پوست کندن دوباره سیب زمینی راحت باشند. اما قضیه به همین سادگی ها هم نیست. سیب زمینی حتی یک روز هم نمی تواند در یخچال دوام بیاورد و لک می اندازد و دیگر قابل استفاده نیست. اگر هنگام تهیه غذا تعدادی سیب زمینی روی دستتان ماند، یا در وعده دیگر آنها را سرخ کنید و یک عصرانه کوچک سرهم کنید یا اینکه سیب زمینی ها را در یک کاسه آب بگذارید و فقط به مدت یک روز در یخچال نگه دارید. راه حل دیگری هم وجود دارد و آن این است که سیب زمینی پوست کنده شده را در یک پلاستیک دربسته بگذارید و فقط یک روز مهلت برای استفاده کردنش به دست آورید زیرا اگر از این راه حل استفاده نکنید، تنها چیزی که نصیب شما می شود، نشاسته ای است که به خاطر ماندن در یخچال تبدیل به قندشده و نه تنها طعم خوب خودش را از دست داده بلکه سبب چاقی شما هم میشود.

پیاز

پیازها با همان لایه پوست محافظ شان از زیرزمین بیرون نمی آیند. بعداز جمع آوری محصول پیازها مدتی در یک جای خشک و معتدل نگهداری می شوند و بعد از آن است که لایه پوست محافظتی پیاز شکل می گیرد و تبدیل به پیازی می شود که ما می بینیم. حالا تصورش را بکنید که قرار باشد پیازها را پوست بکنیم و تمام پروسه شکل گیری لایه محافظتی را زیرپا بگذاریم و تازه آنها را در محل معتدل و روبه گرما نگه نداریم! می توان تصور کرد که چه چیزی می تواند در یخچال منتظر ما باشد؛ احتمالا با صحنه و صدالبته بوی بدی مواجه می شویم که برای از بین بردن آن باید به پاک کننده های قوی متوسل شویم. این نکته را فراموش نکنید که هرگز و به هیچ عنوان پیاز را در یخچال نگهداری نکنید.

آووکادو

آووکادو هم درست مانند گوجه فرنگی ظاهری دوگانه دارد. هم سبزی است و هم میوه. چیزی که در مورد آووکادو وجود دارد این است که این سبزی تا زمانی که رسیده نباشد، از شاخه کنده نمی شود و درست مانند سنگ است، پس زمانی که شما آن را از میوه فروشی خریداری می کنید، کاملا آماده خوردن است و می توانید بلافاصله آن را نوش جان کنید. بسیاری از افراد برخوردی که با سبزی ها می کنند را با آووکادو می کنند و پس از اینکه آن را بعد از چند روز نگه داری در یخچال بیرون می آورند با صحنه خوبی مواجه نمی شوند. خب پس این موقعیت را درنظر بگیرید و پیش از آنکه این سبزی خراب شود و تنها مصرفش گوشه سطل آشغال شود؛ آن را مصرف کنید و به خاطر داشته باشید که به اندازه مورد نیاز روزانه تان آووکادو بخرید. درغیر این صورت از این سبزی مفید، هیچ استفاده ای نمی توانید بکنید.

منبع: روزنامه جام جم

 
دوشنبه 1/2/1393 - 20:10
بیماری ها
 
خیلی ها بر این باورند چون سیگار نمی کشند پس قلب شان مثل ساعت کار می کند و جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد؛ اما محققان می گویند ۲۵ درصد افرادی که دچار سکته قلبی می شوند، از قبل هیچ علائم هشداردهنده ای نداشته اند.

درست است که مصرف دخانیات، غذاهای چرب و بی تحرکی سلامت قلب و عروق را به خطر می اندازد، اما نتایج پژوهش های اخیر نشان می دهد عوامل دیگری نیز در به خطر انداختن سلامت قلب تان دخیل است. احتمالا اگر بشنوید عواملی مانند داشتن گروه خونی A، B یا AB، یائسگی زودهنگام، خشونت در دوران کودکی، شیفت های شبانه، کمبود ویتامین D و حتی احساس تنهایی به سلامت قلب آسیب می زند، شگفت زده می شوید. واقعیت این است که این عوامل به همراه عوامل دیگری مانند مصرف غذاهای شور، اضافه وزن و خروپف کردن های شبانه بدون این که متوجه باشید خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را بالا می برد.

 

  

 

گروه خونی تان چیست؟ به عقیده محققان دانشکده سلامت عمومی دانشگاه هاروارد، خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی در افرادی که گروه خونی شانA، B یا AB است؛ یعنی حدود نیمی از مردم، بیشتر از بقیه گروه های خونی است. اگر دقیق تر بگوییم این خطر برای گروه خونیA؛ ۵ درصد، برای گروه خونیB؛ ۱۱درصد و برای گروه خونیAB؛ ۲۳ درصد بیشتر است. البته درباره تاثیر گروه خونی بر افزایش خطر مشکلات قلبی اختلاف نظرهایی وجود دارد. بر اساس بررسی های محققان، گردش خون افرادی که گروه خونی O دارند بهتر صورت می گیرد و احتمال تشکیل لخته های خونی در این افراد کمتر از گروه های خونی دیگر است؛ اما در عوض کلسترول بد خون این افراد در مقایسه با گروه های خونی دیگر بیشتر است.

آپنه خواب: بعضی از آقایان خروپف را نشانه مردانگی می دانند، اما آپنه یا قطع تنفسی خواب، اختلالی است که در آن مجاری تنفس در خواب به مدت چند ثانیه مسدود می شود. در واقع، تنفس فردی که دچار آپنه خواب است به مدت کوتاهی قطع می شود. به گفته محققان، ارتباط زیادی بین آپنه خواب و بیماری های قلبی عروقی وجود دارد. البته در بیشتر موارد افرادی که دچار این اختلال خواب هستند از مشکلات دیگری مانند چاقی و دیابت نیز رنج می برند که هر دو زمینه ساز ابتلا به بیماری های قلبی عروقی است. محققان معتقدند درمان آپنه در بیشتر موارد، بویژه در افراد مسن می تواند تا حدودی خطر ابتلا به این بیماری ها را کاهش دهد. توصیه می شود خروپف تان را دست کم نگیرید و برای معالجه اقدام کنید.

یائسگی زودهنگام: محققان مرکز پزشکی دانشگاه واندربیلت در ایالت تنسی آمریکا به این نتیجه رسیده اند خانم هایی که خیلی زود؛ یعنی قبل از چهل و شش سالگی یائسه می شوند دو برابر بیشتر در معرض سکته مغزی قرار می گیرند. به عقیده محققان، یائسگی زودهنگام الزاما به بیماری های قلبی عروقی منجر نمی شود، اما می تواند یکی از عواملی باشد که به سلامت خانم ها آسیب می زند. خانم هایی که زودتر از موعد یائسه می شوند معمولا شاخص توده بدنی بالایی داشته و بیشتر به دیابت مبتلا می شوند که هر دو می تواند زمینه ساز بیماری های قلبی عروقی باشد.

 

شیفت های شبانه: بر اساس پژوهش های محققان دانشگاه وسترن استرالیا، خطر انفارکتوس در افرادی که به صورت شیفتی کار می کنند به میزان ۲۳ درصد بیشتر است. محققان احتمال می دهند به هم خوردن ضربان قلب در ساعت های غیرمعمول کاری باعث افزایش این خطر می شود.

سابقه خشونت در دوران کودکی: نتایج پژوهشی که محققان انجمن روان شناسی آمریکا انجام داده اند، نشان می دهد خانم های میانسالی که در دوران کودکی قربانی خشونت شده اند، بیشتر در معرض بیماری های قلبی عروقی قرار می گیرند. بر اساس بررسی های انجام شده، این افراد دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به فشار خون و دیابت قرار دارند و میزان کلسترول بد خون آنها نیز بالاتر است. علاوه بر این، چربی دور شکم این افراد نیز بیشتر است که همگی از عوامل ابتلا به بیماری های قلبی عروقی است. به عقیده محققان، افرادی که در دوران کودکی مورد خشونت قرار می گیرند، در بزرگسالی با استرس بیشتری زندگی می کنند و معمولا تغذیه نامناسبی دارند.

کمبود ویتامینD: نتایج پژوهشی که محققان دانشگاه کپنهاگ دانمارک روی حدود ده هزار داوطلب انجام داده اند، نشان می دهد ارتباطی بین کمبود ویتامین D و افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی، سکته و مرگ وجود دارد. واقعیت این است که ویتامینD باعث تولید هورمون رنین می شود که روی فشار خون تاثیر می گذارد. این ویتامین باعث انقباض سلول های قلب شده و امکان تصلب شرایین را نیز کاهش می دهد.

تماشای تلویزیون: اگر به طور مرتب ورزش می کنید، اما در عین حال عادت دارید ساعت های طولانی مقابل تلویزیون بنشینید و برنامه های مورد علاقه تان را ببینید، در واقع سلامت قلب تان را به خطر می اندازید؛ زیرا ورزش نمی تواند آسیب های ناشی از یکجا نشستن های طولانی مدت را جبران کند. به گفته محققان انگلیسی، بی تحرکی می تواند میزان قند خون و چربی های انباشته شده در بدن را بالا ببرد. به همین دلیل توصیه می شود حتی هنگام تماشای تلویزیون نیز از جایتان بلند شوید و قدمی بزنید یا حرکت های کششی انجام دهید. اگر در محل کارتان پشت میزنشین هستید نیز همین کار را انجام دهید. موقعی که با تلفن صحبت می کنید از جایتان بلند شوید و قدم بزنید.

نمک زیاد: نمک، دشمن خون است. هرچه میزان مصرف نمک بیشتر شود خطر ابتلا به فشار خون بالا و در نهایت سکته قلبی افزایش می یابد. بیشتر مردم تصور می کنند میزان نمکی که وارد بدنشان می شود همانی است که سر سفره مصرف می کنند، اما در ترکیب تمام مواد غذایی از کنسروها گرفته تا رب و... نمک وجود دارد. برای همین لازم نیست سر سفره نمکدان را داخل بشقاب تان خالی کنید. متخصصان بر این باورند بدن ما روزانه به حدود یک قاشق مرباخوری نمک(۲.۴ گرم) نیاز دارد. برای همین میزان مصرف روزانه نمک باید کمتر از ۲۳۰۰ میلی گرم باشد. برای افراد بالای ۵۰ سال یا افرادی که فشار خون بالا دارند، توصیه می شود مصرف نمک را به ۱۵۰۰میلی گرم در روز کاهش دهند.

احساسات منفی: استرس، نگرانی، رفتارهای تهاجمی و به طور کلی احساسات منفی به سلامت قلب آسیب می زند. محققان می گویند افرادی که مدام استرس دارند، بیشتر در معرض بیماری های قلبی عروقی قرار می گیرند. باید بدانید خندیدن و احساس امنیت اجتماعی و آرامش جزو عواملی است که استرس را کاهش داده و به سلامت قلب کمک می کند.

احساس تنهایی: درست است گاهی دوست دارید خلوت کنید یا به غار تنهایی تان پناه ببرید، اما این را هم بدانید احساس تنهایی بلای سلامت است. محققان معتقدند افرادی که با خانواده و دوستان خود رابطه نزدیک و صمیمی دارند بیشتر از افراد تنها عمر می کنند و قلب سالم تری دارند.

اضافه وزن: اضافه وزن و چاقی یکی از عوامل مهم ابتلا به بیماری های قلبی عروقی است. به همین دلیل لازم است مراقب تغذیه خود باشید، پرخوری را کنار بگذارید و مصرف مواد غذایی چرب را کاهش دهید. اگر تصور می کنید خودتان نمی توانید از عهده تنظیم برنامه غذایی تان برآیید، به متخصص تغذیه مراجعه کنید تا عادت های غذایی تان را اصلاح کند. به عقیده محققان برای دوری از چاقی علاوه بر اصلاح برنامه غذایی، به ورزش و تحرک بدنی مناسب نیز احتیاج دارید.

مصرف میوه و سبزیجات کافی: برای داشتن قلبی سالم باید به میزان کافی میوه، سبزیجات، غلات کامل و دانه و مغزهای روغنی مصرف کنید. نتایج پژوهش های محققان کانادایی نشان می دهد افرادی که روزانه پنج واحد میوه و سبزیجات می خورند به میزان ۲۰ درصد کمتر از افرادی که روزانه سه واحد یا کمتر از آن مصرف می کنند، در معرض بیماری های قلبی قرار می گیرند.

خودایمن پنداری: متاسفانه این روزها بیماری های قلبی طیف وسیعی از افراد را درگیر کرده است؛ بنابراین توصیه متخصصان این است که به طور مرتب میزان کلسترول، قند و فشار خون و وزن خود را بررسی کنید، زیرا همه این عوامل می تواند زمینه ساز ابتلا به بیماری های قلبی شود.

گوشت قرمز: درست است که مصرف گوشت قرمز برای تامین آهن بدن لازم است اما مصرف زیاد آن که حاوی میزان فراوانی چربی های اشباع شده است، مشکل ساز می شود. متاسفانه مصرف بیش از اندازه گوشت قرمز علاوه بر افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی، موجب سرطان کولون می شود. به باور متخصصان، مصرف مواد غذایی حیوانی باید کمتر از ۱۰ درصد باشد. در واقع، در بحث سلامت قلب و عروق ،زیاده روی و مصرف بیش از اندازه گوشت قرمز اهمیت فراوانی دارد. البته این مصرف آن هم هفته ای یک تا دو بار مشکلی به وجود نمی آورد، مشکل زمانی است که هر هفته پنج بار یا بیشتر از این ماده غذایی مصرف کنید.

سیگار: از این استوانه باریک بترسید؛ زیرا به مرور زمان لخته هایی در خون ایجاد می کند که مانع گردش خون شده و در نهایت رگ ها را مسدود می کند. البته سیگاری ها فقط به خودشان آسیب نمی زنند؛ بلکه اطرافیان شان را هم دچار مشکل می کنند. سیگاری های غیرفعال که فقط در معرض دود سیگار بقیه قرار دارند نیز با مشکلات مشابهی مواجه می شوند.

مواد غذایی چرب و شیرین: مواد غذایی سرشار از چربی و قند معمولا چندان مغذی نیست، اما مصرف زیاد آنها زمینه ساز چاقی و دیابت می شود که هر دو از عوامل ابتلا به بیماری های قلبی عروقی هستند.

مترجم: فاطمه مهدی پور

منبع: روزنامه جام جم
دوشنبه 1/2/1393 - 20:9
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته