• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 791
تعداد نظرات : 47
زمان آخرین مطلب : 3743روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه


	زندگی بدون طحال
افرادی که دچار بزرگ‌شدن طحال شده‌اند، باید از ورزش حرفه‌ای و شدید اجتناب کنند.

طحال، عضوی ۲۵۰ گرمی و به اندازه مشت بسته انسان است که از دستگاه لنفاوی محسوب می‌شود و زیر قفسه سینه و سمت چپ بدن قرار گرفته است. این عضو کوچک و نرم در دوران جنینی، وظیفه خون‌سازی را به عهده دارد، اما پیش از تولد نوزاد این وظیفه مهم را به مغز استخوان واگذار می‌کند و پس از آن تصفیه خون و نیز تقویت سیستم ایمنی را با نگهداری از گلبول‌های سالم قرمز و سفید و پلاکت خون به عهده می‌گیرد، اما این عضو تحت تاثیر عوامل میکروبی و ویروسی یا برخی نارسایی‌های کبدی، بزرگ و دچار بیماری می‌شود.

به همین علت، دکتر بابک بهار، فوق‌تخصص خون و سرطان تاکید می‌کند که بزرگ‌شدن طحال به خودی خود قابل پیشگیری نیست، بلکه درمان و کنترل آن به درمان بیماری‌های زمینه‌ای عامل بروز این بیماری بازمی‌گردد.

بزرگی طحال در برخی موارد از طریق معاینه کلینیکی از سوی متخصص به علت قابل لمس بودن یک برجستگی در زیر دنده‌های سمت چپ بدن قابل تشخیص است، اما گاهی اوقات پزشک فقط با گرفتن شرح حال و انجام معاینه به این عارضه مشکوک می‌شود. با این حال دکتر بهار تاکید می‌کند: گرچه تشخیص این بیماری از طریق آزمایش خون و شمارش تعداد گلبول‌های قرمز و سفید و پلاکت‌ها ممکن است، اما هیچ روشی برای تشخیص بزرگ‌شدن طحال از سونوگرافی دقیق‌تر نیست.

فراموش نکنید علائمی چون بروز سریع خونریزی در شخص، احساس درد در قسمت بالا و سمت چپ شکم، احساس سیری بدون صرف غذا، کم‌خونی، احساس خستگی، عفونت‌های مکرر، سکسکه‌های مکرر و بی‌دلیل، بی‌اشتهایی، تنگی‌نفس، احساس سردی و تعریق پوست می‌تواند ناشی از بزرگ‌شدن طحال باشد.

البته این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران تاکید می‌کند: افرادی که عادت به ورزش ندارند وقتی تمرینات ورزشی می‌کنند یا بسرعت می‌دوند در طرف چپ بدنشان در ناحیه زیر شکم احساس درد می‌کنند که می‌تواند خبر از وارد آمدن فشار به طحال بدهد که البته مورد جدی نیست و رفع می‌شود.

چرا طحال بزرگ می‌شود؟
وقتی صحبت از درمان بزرگی طحال می‌شود ذهن متخصصان معطوف به درمان بیماری‌ها و علل ثانویه‌ای می‌شود که به بزرگی طحال منجر شده است. چرا که به گفته دکتر بهار، بزرگ‌شدن طحال بیشتر علل عفونی، ویروسی و باکتریایی دارد و در درجه دوم به اشکالات جریان خون و نارسایی‌های کبدی مربوط می‌شود. یعنی اگر کبد دچار مشکل و التهاب بشود به طحال فشار می‌آورد. در برخی موارد، بیماری‌هایی چون روماتیسم و برخی از انواع تالاسمی و حتی در مواردی تومورهای طحال نیز به بزرگ‌شدن آن منجر می‌شود.

خوب است بدانید که از عفونت‌هایی که می‌تواند به بزرگی طحال منجر شود عفونت‌های ویروسی مانند مونونوکلئوز (یکی از بیماری‌های مسری ویروسی در دستگاه تنفس، کبد و دستگاه لنفاوی است که بیشتر نوجوانان را درگیر می‌کند)، عفونت‌های باکتریایی مانند سیفلیس یا عفونت لایه داخلی قلب و عفونت‌های انگلی مانند مالاریاست. همچنین بیماری‌هایی چون سیروز و سایر بیماری‌های کبدی، برخی انواع کم خونی و سرطان‌های خون و نیز بروز فشار خون در رگ طحال یا کبد نیز می‌تواند بزرگی طحال را به دنبال داشته باشد.

زندگی بدون طحال
نکته مهم در درمان بزرگی طحال آن است که بسیاری از افراد می‌توانند فقط با درمان علل و بیماری‌های ثانویه‌ای که به بزرگی طحال منجر شده است، اصلاح الگوی فعالیت شان و نیز مراقبت از ابتلا به بیماری‌های عفونی به درمان موثر این مشکل دست یابند و برخی دیگر نیز باید تن به جراحی بدهند و این عضو از بدنشان را خارج کنند.
دکتر بهار با تاکید بر این که افرادی که دچار بزرگ‌شدن طحال شده‌اند، باید از ورزش حرفه‌ای و شدید اجتناب کنند، می‌گوید: اگر بزرگ‌شدن طحال تشخیص داده شود، ابتدا پزشک به درمان بیماری‌های مرتبط با این عارضه و در مرحله آخر، روش جراحی فکر می‌کند. البته هر فردی می‌تواند بدون طحال به زندگی خود ادامه دهد، اما از آنجا که این‌گونه افراد بیشتر در معرض ابتلا به انواع عفونت‌ها قرار دارند باید پیش از عمل جراحی به آنها واکسن ذات‌الریه چند ظرفیتی طبق دستورالعمل خاصی تزریق شود. این واکسن‌ها از بروز عفونت خون، استخوان و مفاصل در این افراد جلوگیری می‌کند. همچنین این افراد نه‌تنها باید از سفر به مناطقی که احتمال ابتلا به بیماری مالاریا در آنجا وجود دارد اجتناب کنند، بلکه باید بهداشت فردی خود را با دقت و حساسیت بیشتری حفظ و سعی کنند تا از مواجهه با افراد مبتلا به بیماری‌های عفونی دوری کنند.

به خاطر داشته باشید که اگر در طرف چپ بالای شکم احساس درد می‌کنید، بخصوص اگر درد شدید است یا هنگام نفس عمیق کشیدن بدتر می‌شود، باید در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید.


منبع : جام جم آنلاین

پنج شنبه 18/2/1393 - 15:19
سلامت و بهداشت جامعه


زائران خانه خدا بخوانند
بیماری کرونا تاکنون نه درمان دارد و نه واکسن.

یک متخصص بیماری‌های عفونی درباره آخرین وضعیت شیوع کرونا گفت: این بیماری جزو بیماریهای کم خطر و از خانواده کرونا‌ها است اما می تواند با تغییر جهشی، بیماری‌های شدیدتری را ایجاد کند.
علی مجیدپور علائم این بیماری را تب، سرفه، تنگی نفس و ... اعلام کرد و گفت: البته گاهی ممکن است با علائم درگیری دستگاه گوارش علائم و یا درگیری کلیه نیز همراه شود.

وی منشا بیماری را عربستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس اعلام کرد و افزود: تا کنون حدود 332 مورد از کشور عربستان گزارش شده که 102 مرگ و میر داشته است. بعد هم در کشور امارات به خصوص شهر ابوظبی 52 مورد از این بیماری گزارش شده است. مجیدی از شیوع این بیماری در کشور عربستان به خصوص شهر جده در ماه‌های اخیر خبر داد و گفت: علاوه بر این در شهرهای ریاض و دمام در شرق عربستان بیشترین گزارش از این بیماری گزارش شده است. به تازگی از شهرهای مکه و مدینه هم گزارشهایی از انتشار این بیماری داشته‌ایم، حتی در چند روز گذشته یکی از زائرین ترکیه نیز به این بیماری مبتلا شده است.

این مقام مسئول در مورد وجود این بیماری در سایر کشورها هم گفت: در سایر کشورها نیز مانند کشورهای انگلیس، آلمان، یونان، ایتالیا هم این بیماری گزارش شده حتی اخیرا در فیلیپین، مالزی، تونس و به ندرت در بین کشورهای آفریقایی هم دیده و گزارش شده است.

مدیر گروه بیماری‌های عفونی دانشگاه علوم پزشکی ایران در خصوص منشا شیوع این بیماری هم گفت: دقیقا مشخص نیست برای اولین بار از انسان به انسان یا از حیوان به انسان منتقل شده ولی حیواناتی مثل شتر به ویژه شتر یک کوهان یا خفاش دارای این ویروس هستند و به تازگی با توجه به انتقال این ویروس در طی تماس انسان با انسان این فرضیه مطرح شده که از انسان هم قابل انتقال است. مجیدی ضمن طرح این مطلب که تمامی ترشحات حیوان مبتلا حتی شیر و گوشت می‌تواند حاوی ویروس باشد افزود: چون در عربستان مزارع متعدد پرورش شتر وجود دارد زائرین باید از نزدیکی به این حیوان و خوردن شیر خام آن خودداری نمایند.

این متخصص عفونی همچنین عوارض ابتلا به این بیماری در انسان را درگیری دستگاه تنفسی اعلام کرد و گفت: تمام ترشحات فرد مبتلا بالقوه می‌تواند این بیماری را انتقال دهد. وی همچنین با بیان این که تاکنون هیچ موردی از ابتلای این بیماری در ایران گزارش نشده است افزود: حتی بین زائرین ایرانی هم هیچ مورد مثبتی از این بیماری نداشته‌ایم ولی باید برای حفظ پاکیزگی محیطی از این ویروس بکوشیم.

مجیدی راههای پیشگیری از این بیماری را به شرح ذیل اعلام کرد: حفظ بهداشت شخصی، شستشوی مرتب دست‌ها بعد از تماس با اشیاء، شستشوی مرتب دست‌ها بعد از دستشویی و قبل از خوردن غذا، گرفتن دستمال جلوی مجاری تنفسی در حین سرفه و یا عطسه و انداختن آن در سطل دربسته، امتناع از خوردن مواد غذایی مشکوک و رعایت فاصله دو متری از افراد مبتلا یا مشکوک به بیماری.

وی توصیه‌ای نیز به زائرینی که از سفر معنوی عمره بازگشته‌اند داشت و گفت: این عزیزان باید حداقل به مدت دو هفته مراقبت‌های لازم را انجام دهند و در مواردی که سرفه، عطسه و تب بالا دارند حتما به پزشک و یا مراکز درمانی مراجعه کنند.

مجیدی با بیان این که این بیماری تاکنون نه درمان دارد و نه واکسن گفت: بهترین کار در این موارد مراقبت و پیشگیری است. این مقام مسئول در دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود: اخیرا ضمن همکاری مناسب با مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر تیم‌های ویژه مراقبتی را برای پایش این بیماری در بین زائرین ایرانی اعزام کرده‌ایم که خوشبختانه تاکنون گزارشی از ابتلا و یا وجود بیماری در بین زائرین ایرانی نداشته‌ایم.

وی در خاتمه گفت: زائرینی که دارای بیماری‌های زمینه‌ای مثل بیماری‌های مزمنی کلیوی، کبدی، قلبی، فشار خون و بیماری‌های نقص ایمنی (سرطان) و ... هستند و یا افراد بالای 60 سال سن و کودکان زیر 8 سال و نیز خانم‌های باردار خواست در صورت امکان در حال حاضر به این سفر معنوی مشرف نشوند و اگر قصد سفر دارند مراقبت بیشتری داشته باشند چرا که این دسته از زائرین جزء زائرین پر خطر بوده و احتمال ابتلا در این دسته از زائرین بیشتر است.


منبع : فارس
پنج شنبه 18/2/1393 - 15:18
سلامت و بهداشت جامعه


نسخه ورزشی دوران بارداری
هرخانم باردار باتوجه به ویژگیها و شرایط جسمی خود می تواند زمان، شدت و نوع فعالیت فیزیکی خود را انتخاب کند.

تغییرات فیزیولوژیکی در دوران بارداری سبب افزایش نیاز به اکسیژن می گردد که به نوبه خود منجر به افزایش تعداد و عمق تنفس ودر نهایت افزایش حجم خون (حدود 2 لیتر) و افزایش تعداد ضربان قلب (حدود 15-10 ضربان در دقیقه) با حجمی بیشتر از معمول می گردد.

از حدود 4 ماهگی به دلیل رشد رحم بخصوص زمانیکه خانم باردار رو به پشت می خوابد فشار بر روی ورید تحتانی و حتی انسداد بازگشت خونی و در نتیجه کاهش جریان خون رسیده به قلب شده و فشار خون به شدت افت می کند به همین دلیل توصیه می گردد که از انجام ورزش های خوابیده به پشت بعد از 4 ماهگی خودداری گردد. این وضعیت همچنین در مورد ورزش هایی که به مدت طولانی بطور وضعیت ثابت و ایستاده انجام می شود می تواند ایجاد شود.

تغییرات هورمونی سبب افزایش انعطاف پذیری مفاصل و رباط ها می گردد و افزایش وزن در دوران بارداری به نوبه خود سبب کشش بیشتر بر اسکلت، عضلات، مفاصل و رباط ها شده و نهایتا سبب جابه جایی مرکز ثقل بدن به طرف جلو می گردد. در نتیجه برای حفظ تعادل بدن فشار وارده به ناحیه کمر افزایش می یابد و اغلب با درد های کمری همراه است. مطالعات نشان داده که حدود 45% افراد باردار این درد های کمری و لگنی را در طول دوره بارداری تجربه می کنند. فعالیت های ورزشی با شدت زیاد و حاملگی هر دو سبب افزایش متابولیسم و دمای بدن می گردند و افزایش دمای بدن بالای ˚39.2 سانتی گراد در سه ماهه اول بارداری برای جنین خطرناک است. اما افزایش تعداد تنفس، جریان خون سطحی و همچنین خودداری از فعالیت ورزشی در شرایط گرم و مرطوب و نوشیدن کافی مایعات سبب کاهش ریسک افزایش دمای بدن(هیپرترمی) می گردد. برای پیشگیری از کاهش قند خون (هیپوگلیسمی) بهتر است کمی قبل از آغاز ورزش کالری مصرف گردد و فعالیت ورزشی نباید بیشتر از 45 دقیقه در هر نوبت باشد.

تاثیرات ورزش در خانم های باردار
مطالعات نشان داده اند که تمرین های ورزشی سبب کاهش خستگی، کاهش تورم در اندام ها، کاهش ریسک واریس، استرس، اضطراب و افسردگی می گردد. همچنین تحقیقات انجام شده بر روی زنان بارداری که به طور منظم ورزش نموده اند نشانگر کاهش ریسک ابتلا به کمردرد، کاهش زمان زایمان و همچنین عوارض زایمانی بوده است.

نسخه ورزشی
هرخانم باردار باتوجه به ویژگیها و شرایط جسمی خود می تواند زمان، شدت و نوع فعالیت فیزیکی خود را انتخاب کند. به طور معمول هر نوبت ورزشی حتما باید با شروعی آرام (warm-up) و پایانی تدریجی (wind-down) همراه باشد. خانم های بارداری که قبلا از لحاظ فیزیکی خیلی فعال نبوده اند باید حداقل سه نوبت در هفته ولی در زمان های کوتاهتری فعالیت ورزشی خود را آغاز نمایند و در نهایت به 45-30 دقیقه در هر نوبت برسانند. البته توصیه ما تا حداکثر 30 دقیقه در سه نوبت در هفته می باشد.

ورزش های هوازی
در سه ماهه اول بارداری همانطور که در آغاز مقاله ذکر گردید نباید فعالیت، منجر به افزایش بیش از حد دمای بدن شود. خانم های باردار باید لباسی سبک و راحت به تن داشته باشند و به خاطر داشته باشند که در طی فعالیت و حتی پس از اتمام تمرین ها مایعات بنوشند. از جمله ورزش های هوازی که به خانم های باردار توصیه می گردد عبارتند از: پیاده روی سریع، دو آهسته، دوچرخه سواری، پیاده روی با عصاهای کوهنوردی (Nordic walking) و رقص. یکی از بهترین ورزش های توصیه شده بخصوص در مورد خانم هایی که در ناحیه کمری یا لگنی دچار درد هستند ورزش های آبی و شنا کردن می باشد.
از آنجایی که تعداد نبض در خانم های باردار به طور معمول افزایش می یابد لذا با استفاده از افزایش تعداد نبض نمی توان شدت ورزش های هوازی را مشخص نمود. روش دیگری که در این خصوص استفاده می گردد روش درجه بندی بوری (Borgs RPE -  scale ) نام دارد، که بر اساس میزان توانایی فرد در صحبت کردن بدون وقفه تا عدم توانایی صحبت کردن بر اساس نفس نفس زدن به دنبال تمرینات ورزشی می باشد(20-6).

در یک خانم باردار توصیه می گردد میزان شدت ورزش بین (14-12) باشد به این معنا که به حدی می توان شدت تمرینات را افزایش داد که هنگام صحبت کردن همانند کسی باشد که یک پیاده روی سریع کرده است.

ورزش های غیر هوازی
تمرین های غیر هوازی جهت تقویت عضلات لگن و کمر توصیه می گردد اما به دلایلی که قبلا ذکر شد از خوابیدن به پشت و ایستادن به مدت طولانی بعد از هفته 16 خودداری شود. تعداد دفعات تکرار تمرینات 8-7 مرتبه در سه نوبت توصیه می گردد. به خاطر داشته باشید که حرکات باید به درستی انجام پذیرند وبرای اطلاع از چگونگی این تمرینات بهتر است به یک فیزیوتراپ باتجربه مراجعه نمائید. به خاطر داشته باشید قبل از انجام فعالیت های ورزشی با پزشک و کلینیکی که شما تحت نظر هستید مشورت  نمائید تا در صورت داشتن بیماری خاص یا هرگونه ریسک خطری مطلع گردید. 

علائم خطری که اگر مشاهده کردید باید تمرین های ورزشی را متوقف کرده و بلافاصله با کلینیک خود تماس بگیرید عبارتند از:
-    تنگی نفس شدید قبل یا در طول تمرینات ورزشی
-    خستگی خیلی شدید
-    سردرد
-    نشت مایع آمنیوتیک  
-    خونریزی واژینال
-    کاهش حرکت جنین
-    ضعف شدید عضلات
-    تورم ودرد شدید در ساق پا
-    درد قفسه سینه
-    سرگیجه
-    درد شدید شکم یا لگن
-    حرکات انقباضی رحم

منع ورزشی 
تنها منع ورزشی برای خانم های باردار غواصی (diving) بخصوص در ماههای 6-4 بارداری است زیرا ممکن است سبب ایجاد حبابهای هوایی در گردش خون جنین گردد. بطور خلاصه باتوجه به فواید مذکور انجام تمرینات ورزشی در طول بارداری بمدت 30 دقیقه با شدت متوسط سه نوبت در هفته توصیه می گردد و بهترین انواع ورزش تمرینات ورزشی در آب و شنا کردن وپیاده روی های منظم و سریع می باشد.

دکتر سمیرا سرخوش

تهیه و گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
www.seemorgh.com/health
اختصاصی سیمرغ
پنج شنبه 18/2/1393 - 15:16
سلامت و بهداشت جامعه


چگونه مراقب حافظه مان باشیم؟
محققان معتقدند کاهش کارایی غده هیپوکامپ مغز با افزایش سن، اجتناب ناپذیر است.

مطالعات محققان آمریکایی نشان می دهد پیاده روی منظم و مداوم در تقویتحافظه نقش قابل ملاحظه ای دارد. بر اساس این تحقیق 40 دقیقه پیاده روی آرام به میزان سه بار در هفته می تواند موجب افزایش اندازه غده هیپوکامپ (کنترل کننده حافظه و خاطرات) در مغز شود و عملکرد ذهنی را حتی با بالا رفتن سن، بهبود بخشد.

برای انجام این مطالعه، 120 داوطلب انتخاب شده و به دو گروه تقسیم گردیدند. از یک گروه خواسته شد 3 روز در هفته و هر بار به مدت 40 دقیقه پیاده روی کنند و گروه دیگر تنها تمرینات ساده کششی را انجام دادند، سپس از این افراد اسکن مغزی تهیه گردید. نتایج بررسی اسکن ها حاکی از آن بود که حجم غده هیپوکامپ به میزان 2 درصد در گروهی که پیاده روی کرده بودند، افزایش یافته است و همین منطقه از مغز در گروه دوم افزایش بسیار اندکی نشان داد.

محققان معتقدند کاهش کارایی غده هیپوکامپ مغز با افزایش سن، اجتناب ناپذیر است اما انجام ورزش های ملایم و سبک به بهبود ساختار این بخش کمک قابل ملاحظه ای می نماید.

شرح و نتایج این مطالعه در نشریه آکادمی ملی علوم آمریکا منتشر شده است.

تهیه و ترجمه: گروه سلامت سیمرغ
www.seemorgh.com/health
اختصاصی سیمرغ
پنج شنبه 18/2/1393 - 15:15
سلامت و بهداشت جامعه


به بهانه
تالاسمی یک بیماری ارثی است که بدلیل نقص در ساخت زنجیره هموگلوبین حادث می شود.

8 ماه می مصادف با 18 اردیبهشت هر سال بنام روز جهانی تالاسمی نامگذاری شده است .
هدف از نامگذاری این روز به نام این بیماری ، توجه بیشتر مسئولین و مردم به مسئله تالاسمی است. فراهم آمدن امکانات درمانی مطابق با استاندارد های جهانی و دستیابی به خون سالم و کافی برای همه بیماران تالاسمی و عدم تولد بیمار تالاسمی درکشوراهداف عمده ای است که همه افراد و سازمان های درگیر در این بیماری به آنها می اندیشند و برای دستیابی به آن تلاش می کنند.

تالاسمی واژه ای است که برای نخستین بار در سال ۱۹۲۵ میلادی یک پزشک متخصص کودکان روی بیماران مبتلا به کم خونی شدید با علائم بزرگی طحال و تغییر شکل استخوان صورت و جمجمه گذاشت.

تالاسمی یک بیماری ارثی است که بدلیل نقص در ساخت زنجیره هموگلوبین حادث می شود و هموگلوبین معیوب قادربه اکسیژن رسانی مطلوب به اعضای بدن نیست . این بیماری به صورت شدید (ماژور) و خفیف (مینور) ظاهر می‌شود. اگر والدین هر دو دارای ژن معیوب باشند بیماری به صورت شدید یعنی ماژور (Major) و اگر یکی از والدین فقط ژن معیوب داشته باشد به صورت خفیف یعنی مینور (Minor) ظاهر می‌شود.

تالاسمی برای کسانی که نوع (مینور) را داشته باشند، مشکل ایجاد نمی‌کند و آنها هم مثل افراد سالم می‌توانند زندگی کنند و فقط در موقع ازدواج باید خیلی مراقب باشند و نباید با یک فرد تالاسمی مینور ازدواج کنند .

گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
www.seemorgh.com/health
منبع : khc.kums.ac.ir
پنج شنبه 18/2/1393 - 15:15
سلامت و بهداشت جامعه


سرطان دهان در کمین این افراد است
گسترش این زخم و این نوع سرطان تدریجی و آرام است.

دبیر علمی پنجاه و چهارمین کنگره انجمن دندان پزشکی ایران با بیان اینکه سرطان دهان ششمین سرطان شایع در انسان است، گفت: متأسفانه با وجود پیشرفت‌های اخیر پزشکی سرانجام این بیماران با گذشته تغییر چندانی نکرده است.

دکتر پوریا مطهری استعمال دخانیات اعم از سیگار، قلیان و پیپ‌ را شایع‌ترین علت بروز سرطان دهان برشمرد و افزود: با قطع استعمال مواد دخانی از بروز سرطان دهان جلوگیری می‌شود. وی با تأکید بر ضرورت عزم عمومی و همت جدی در سطح ملی برای کنترل استعمال دخانیات ادامه داد: سرطان دهان همهٔ قسمت‌های دهان اعم از مخاط، لب، گونه، سقف دهان، کف، زبان و… را در برمی گیرد.

دبیر علمی پنجاه و چهارمین کنگره انجمن دندان پزشکی ایران با بیان اینکه تظاهرات سرطان دهان بیشتر بصورت زخم است، گفت: گسترش این زخم و این نوع سرطان تدریجی و آرام است. دکتر مطهری با بیان اینکه در این نوع سرطان خطر دست اندازی به غدد لنفاوی و دیگر قسمت‌ها وجود دارد، افزود: درمان اصلی جراحی و نظیر دیگر سرطان‌ها درمان جانبی رادیوتراپی وشیمی درمانی است.

وی با اظهار تأسف از شیوع استعمال قلیان در میان جوانان ادامه داد: این افراد از خطرات و عوارض استفاده از قلیان بی‌اطلاعند. 

گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
www.seemorgh.com/health
منبع : سلامت نیوز
پنج شنبه 18/2/1393 - 15:14
سلامت و بهداشت جامعه


این خانم ها به سختی باردار می شوند
«کورتیزول» و «آلفا-آمیلاز» دو شاخص نشان‌دهنده سطح استرس هستند.

نتایج یک مطالعه جدید تایید کرد که استرس و فشارهای روانی باردار شدن را برای زنان مشکل می‌سازد. در این مطالعه که نتایج آن در مجله Human Reproduction منتشر شده پزشکان به منظور درک این ارتباط 501 زوج را که قصد بچه‌دارشدن داشتند مورد بررسی قرار دادند. زنان در این مطالعه در طول دوره بارداری نیز تحت مطالعه بودند.

همچنین میزان «کورتیزول» و «آلفا-آمیلاز» که دو شاخص نشان‌دهنده سطح استرس هستند با آزمایش روی بزاق زنان شرکت‌کننده در مطالعه اندازه‌گیری شد. پزشکان در این مطالعه دریافتند از 80 درصد زنانی که تا پایان این مطالعه حضور داشتند 87 درصد در طول انجام مطالعه باردار شدند و در 13 درصد آنان بارداری اتفاق نیافتاد. پزشکان با بررسی فاکتورهای تاثیرگذار بر بارداری دریافتند در زنانی که بالاترین سطح آلفا-آمیلاز وجود داشته 29 درصد کاهش بارداری مشاهده شده و بیش از دو برابر احتمال دارد نازا شوند.

به گفته پزشکان این اولین بررسی برای نشان دادن ارتباط بین شاخص‌های استرسدر بزاق و احتمال نازایی بوده است. 

گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
www.seemorgh.com/health
منبع : ایسنا
پنج شنبه 18/2/1393 - 15:13
سلامت و بهداشت جامعه


علایم آپاندیسیت را بشناسید
آپاندیسیت بیشتر در محدوده سنی جوانان و از سن 15 تا 25 سالگی دیده می شود.

دکتر محمدباقر حیدری ضمن معرفی عارضه آپاندیسیت، گفت: این عارضه معمولا در اثر انسداد مجاری آپاندیس ایجاد می‌شود و این انسداد می‌تواند توسط عوامل مختلفی از جمله بسته شدن قسمتی از مجاری آپاندیس توسط مدفوع رخ دهد. وی در خصوص علائم این عارضه نیز خاطرنشان کرد: بی اشتهایی، درد و استفراغ به ترتیب اولین علائم آپاندیسیت هستند و درد نیز معمولا در ناحیه سمت راست شکم احساس می شود.

به گفته این پزشک متخصص در برخی موارد تب مختصر نیز می تواند از علائم آپاندیسیت باشد. حیدری یادآوری کرد: زمانی که فردی با این علائم به ما مراجعه می کند بهترین شیوه تشخیص معاینه توسط جراح عمومی است، اما می تواند از روش‌های دیگری از جمله سونوگرافی و آزمایش هم استفاده کرد.

وی جراحی را تنها راه درمان آپاندیسیت دانست و ادامه داد: چنانچه حدود دو روز بعد از آپاندیسیت فرد متوجه علائم نشود امکان پارگی آپاندیس وجود دارد و این عارضه نیازمند عمل جراحی متفاوت و درمان سخت تری است.

حیدری مهمترین نقش آپاندیس در بدن را ترشح ایمنوگلبولین‌ها عنوان کرد و افزود: زمانی که مجاری آپاندیس توسط یک عامل مسدود شود آپاندیسیت رخ می دهد که در نهایت منجر به پارگی آپاندیس خواهد شد. این متخصص جراحی عمومی تصریح کرد: زمانی که آپاندیس دچار پارگی می شود با عمل جراحی برداشته می شود.

وی با اشاره به نقش مهم این عضو در ترشح آنتی بادی علیه بیماری، یادآوری کرد: اگرچه آپاندیس عضو مهمی در بدن است، اما برداشتن آن نمی تواند زیاد مخاطره آمیز باشد.

به گفته حیدری، آپاندیسیت بیشتر در محدوده سنی جوانان و از سن 15 تا 25 سالگی دیده می شود، اما امکان بروز آن در هر سنی وجود دارد. وی معتقد است: پارگی آپاندیس بیشتر در افراد مسن و کودکان رخ می دهد.

گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
www.seemorgh.com/health
منبع : ایسنا
پنج شنبه 18/2/1393 - 15:10
سلامت و بهداشت جامعه


چرا بی دلیل چاق می شویم؟
رژیم غذایی همیشه تنها عامل اضافه وزن و چاقی نیست.

نتایج یک تحقیق نشان می دهد حفظ تناسب اندام و لاغر ماندن برای برخی افراد دشوارتر از سایرین است و این عدم کنترل به این دلیل است که مرکز سیری در مغز این افراد کندتر عمل کرده و دیرتر پیام سیری را به معده ارسال می کند. این نوع مکانیسم مغزی موجب پرخوری و در نتیجه چاقی می شود.

این مطالعه اثبات کرد که رژیم غذایی همیشه تنها عامل اضافه وزن و چاقی نیست، بلکه ژنتیک و مکانیسم های پیچیده مغزی نیز در این زمینه نقش مهمی ایفا می کنند.  به همین دلیل است که برخی افراد هیچ وقت موفق به کنترل وزن خود نمی شوند و همواره از اضافه وزن و چاقی رنج می برند.

برای انجام این تحقیق، ارتباطات مغزی و پایانه های عصبی موش های آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد در برخی موش ها پایانه های عصبی کندتر عمل کرده و پیام سیری را با تاخیر به معده می فرستند، در نتیجه این موش ها در هر وعده، بیشتر غذا می خورند و در نهایت چاق تر از  سایر موش ها می شوند.

تهیه و ترجمه: گروه سلامت سیمرغ
www.seemorgh.com/health
اختصاصی سیمرغ
پنج شنبه 18/2/1393 - 15:9
سلامت و بهداشت جامعه


نسخه ورزشی دوران بارداری
هرخانم باردار باتوجه به ویژگیها و شرایط جسمی خود می تواند زمان، شدت و نوع فعالیت فیزیکی خود را انتخاب کند.

تغییرات فیزیولوژیکی در دوران بارداری سبب افزایش نیاز به اکسیژن می گردد که به نوبه خود منجر به افزایش تعداد و عمق تنفس ودر نهایت افزایش حجم خون (حدود 2 لیتر) و افزایش تعداد ضربان قلب (حدود 15-10 ضربان در دقیقه) با حجمی بیشتر از معمول می گردد.

از حدود 4 ماهگی به دلیل رشد رحم بخصوص زمانیکه خانم باردار رو به پشت می خوابد فشار بر روی ورید تحتانی و حتی انسداد بازگشت خونی و در نتیجه کاهش جریان خون رسیده به قلب شده و فشار خون به شدت افت می کند به همین دلیل توصیه می گردد که از انجام ورزش های خوابیده به پشت بعد از 4 ماهگی خودداری گردد. این وضعیت همچنین در مورد ورزش هایی که به مدت طولانی بطور وضعیت ثابت و ایستاده انجام می شود می تواند ایجاد شود.

تغییرات هورمونی سبب افزایش انعطاف پذیری مفاصل و رباط ها می گردد و افزایش وزن در دوران بارداری به نوبه خود سبب کشش بیشتر بر اسکلت، عضلات، مفاصل و رباط ها شده و نهایتا سبب جابه جایی مرکز ثقل بدن به طرف جلو می گردد. در نتیجه برای حفظ تعادل بدن فشار وارده به ناحیه کمر افزایش می یابد و اغلب با درد های کمری همراه است. مطالعات نشان داده که حدود 45% افراد باردار این درد های کمری و لگنی را در طول دوره بارداری تجربه می کنند. فعالیت های ورزشی با شدت زیاد و حاملگی هر دو سبب افزایش متابولیسم و دمای بدن می گردند و افزایش دمای بدن بالای ˚39.2 سانتی گراد در سه ماهه اول بارداری برای جنین خطرناک است. اما افزایش تعداد تنفس، جریان خون سطحی و همچنین خودداری از فعالیت ورزشی در شرایط گرم و مرطوب و نوشیدن کافی مایعات سبب کاهش ریسک افزایش دمای بدن(هیپرترمی) می گردد. برای پیشگیری از کاهش قند خون (هیپوگلیسمی) بهتر است کمی قبل از آغاز ورزش کالری مصرف گردد و فعالیت ورزشی نباید بیشتر از 45 دقیقه در هر نوبت باشد.

تاثیرات ورزش در خانم های باردار
مطالعات نشان داده اند که تمرین های ورزشی سبب کاهش خستگی، کاهش تورم در اندام ها، کاهش ریسک واریس، استرس، اضطراب و افسردگی می گردد. همچنین تحقیقات انجام شده بر روی زنان بارداری که به طور منظم ورزش نموده اند نشانگر کاهش ریسک ابتلا به کمردرد، کاهش زمان زایمان و همچنین عوارض زایمانی بوده است.

نسخه ورزشی
هرخانم باردار باتوجه به ویژگیها و شرایط جسمی خود می تواند زمان، شدت و نوع فعالیت فیزیکی خود را انتخاب کند. به طور معمول هر نوبت ورزشی حتما باید با شروعی آرام (warm-up) و پایانی تدریجی (wind-down) همراه باشد. خانم های بارداری که قبلا از لحاظ فیزیکی خیلی فعال نبوده اند باید حداقل سه نوبت در هفته ولی در زمان های کوتاهتری فعالیت ورزشی خود را آغاز نمایند و در نهایت به 45-30 دقیقه در هر نوبت برسانند. البته توصیه ما تا حداکثر 30 دقیقه در سه نوبت در هفته می باشد.

ورزش های هوازی
در سه ماهه اول بارداری همانطور که در آغاز مقاله ذکر گردید نباید فعالیت، منجر به افزایش بیش از حد دمای بدن شود. خانم های باردار باید لباسی سبک و راحت به تن داشته باشند و به خاطر داشته باشند که در طی فعالیت و حتی پس از اتمام تمرین ها مایعات بنوشند. از جمله ورزش های هوازی که به خانم های باردار توصیه می گردد عبارتند از: پیاده روی سریع، دو آهسته، دوچرخه سواری، پیاده روی با عصاهای کوهنوردی (Nordic walking) و رقص. یکی از بهترین ورزش های توصیه شده بخصوص در مورد خانم هایی که در ناحیه کمری یا لگنی دچار درد هستند ورزش های آبی و شنا کردن می باشد.
از آنجایی که تعداد نبض در خانم های باردار به طور معمول افزایش می یابد لذا با استفاده از افزایش تعداد نبض نمی توان شدت ورزش های هوازی را مشخص نمود. روش دیگری که در این خصوص استفاده می گردد روش درجه بندی بوری (Borgs RPE -  scale ) نام دارد، که بر اساس میزان توانایی فرد در صحبت کردن بدون وقفه تا عدم توانایی صحبت کردن بر اساس نفس نفس زدن به دنبال تمرینات ورزشی می باشد(20-6).

در یک خانم باردار توصیه می گردد میزان شدت ورزش بین (14-12) باشد به این معنا که به حدی می توان شدت تمرینات را افزایش داد که هنگام صحبت کردن همانند کسی باشد که یک پیاده روی سریع کرده است.

ورزش های غیر هوازی
تمرین های غیر هوازی جهت تقویت عضلات لگن و کمر توصیه می گردد اما به دلایلی که قبلا ذکر شد از خوابیدن به پشت و ایستادن به مدت طولانی بعد از هفته 16 خودداری شود. تعداد دفعات تکرار تمرینات 8-7 مرتبه در سه نوبت توصیه می گردد. به خاطر داشته باشید که حرکات باید به درستی انجام پذیرند وبرای اطلاع از چگونگی این تمرینات بهتر است به یک فیزیوتراپ باتجربه مراجعه نمائید. به خاطر داشته باشید قبل از انجام فعالیت های ورزشی با پزشک و کلینیکی که شما تحت نظر هستید مشورت  نمائید تا در صورت داشتن بیماری خاص یا هرگونه ریسک خطری مطلع گردید. 

علائم خطری که اگر مشاهده کردید باید تمرین های ورزشی را متوقف کرده و بلافاصله با کلینیک خود تماس بگیرید عبارتند از:
-    تنگی نفس شدید قبل یا در طول تمرینات ورزشی
-    خستگی خیلی شدید
-    سردرد
-    نشت مایع آمنیوتیک  
-    خونریزی واژینال
-    کاهش حرکت جنین
-    ضعف شدید عضلات
-    تورم ودرد شدید در ساق پا
-    درد قفسه سینه
-    سرگیجه
-    درد شدید شکم یا لگن
-    حرکات انقباضی رحم

منع ورزشی 
تنها منع ورزشی برای خانم های باردار غواصی (diving) بخصوص در ماههای 6-4 بارداری است زیرا ممکن است سبب ایجاد حبابهای هوایی در گردش خون جنین گردد. بطور خلاصه باتوجه به فواید مذکور انجام تمرینات ورزشی در طول بارداری بمدت 30 دقیقه با شدت متوسط سه نوبت در هفته توصیه می گردد و بهترین انواع ورزش تمرینات ورزشی در آب و شنا کردن وپیاده روی های منظم و سریع می باشد.

دکتر سمیرا سرخوش

تهیه و گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
www.seemorgh.com/health
اختصاصی سیمرغ
پنج شنبه 18/2/1393 - 15:8
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته