• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 791
تعداد نظرات : 47
زمان آخرین مطلب : 3743روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه


گرم مزاج هستید یا سرد مزاج؟
صفراوی‌ها طبع گرم و خشک دارند، معمولا عصبی و کم خواب هستند و دیر چاق می‌شوند.

یک متخصص طب سنتی، بدن انسان را شامل چهار ماده اصلی آب (سرد و تر)، باد (گرم و تر)، آتش (گرم و خشک) و خاک (سرد و خشک) دانست و خصوصیات جسمی و شخصیتی هر گروه را تشریح کرد.

حمید افراسیابی در مورد طبع و مزاج سرد و گرم از دیدگاه طب سنتی گفت: در طب سنتی بدن انسان از چهار ماده اصلی آب (سرد و تر)، باد (گرم و تر)، آتش(گرم و خشک) و خاک (سرد و خشک) تشکیل شده به همین دلیل اگر رابطه این عناصر تغییر کند بیماریهای مختلفی ایجاد می‌شود. وی ادامه داد: برخی افراد دارای طبع بهاری یا دموی هستند که در طب سنتی به گرم و تر معروف است و حجم خون در آنها بالاست، با اشتها غذا می‌خورند، معمولا چاق و درشت اندام بوده و رنگ چهره آنها متمایل به قرمز است. این متخصص طب سنتی گفت: این افراد از نظر شخصیتی، روحیه‌ای مهربان و برون گرا دارند و بسیار اجتماعی‌ هستند و چون مستعد ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی و سکته‌های مغزی هستند باید از غذاهایی با طبع لطیف برای کاهش غلظت خون خود استفاده کنند.

افراسیابی به مزاج صفراوی اشاره کرد و گفت: صفراوی‌ها طبع گرم و خشک دارند، معمولا عصبی و کم خواب هستند و دیر چاق می‌شوند و افرادی برون گرا و اجتماعی هستند و چون دارای بدن گرمی هستند از عوارضی چون خشکی دهان رنج می برند.

این متخصص طب سنتی گفت: گروه دیگر افراد سوداوی هستند. این افراد دارای طبع پاییزی سرد و خشک بوده معمولا لاغر اندام هستند و با اینکه خواب زیادی دارند اما اشتهای بالایی ندارند. از نظر شخصیتی نیز بسیار حساس، دقیق، منظم و زود رنج هستند.

وی ادامه داد: یبوست، ادرار تیره، کم اشتهایی، عطش، تلخ شدن دهان، سردرد، سرگیجه و دیدن خواب های ترسناک از نشانه های مزاج صفراوی است و چون غذاهای چرب و سنگین صفرا را زیاد می‌کند باید غذاهای سرد مصرف کنند.

افراسیابی به افراد با طبع بلغمی‌ اشاره کرد و گفت: افراد زمستانی یا بلغمی به علت سرد و تر بودن طبعشان دارای چربی زیادی در بدن بوده و مستعد چاقیهستند. معمولا دارای پوستی سفید، حرکاتی کند و از لحاظ روحی و روانی تمایل به تنهایی دارند و اغلب افرادی آرام و ملایم‌اند. 


منبع : فارس
پنج شنبه 18/2/1393 - 15:32
سلامت و بهداشت جامعه


بایستید تا لاغر شوید!
متخصصان توصیه می کنند در اتوبوس و اماکن عمومی حداکثر و تا جایی که می توانیم بایستیم.

دانشمندان در جدیدترین یافته های خود نشان دادند ایستاده بودن حتی در حال تحرک نداشتن باعث لاغری می شود. ایستاده بودن و قامت راست داشتن به بهبود جریان خون در بدن کمک می کند و سبب می شود در طولانی مدت قامتی ایده آل و مطلوب داشته باشیم.

گفتنی است، دانشمندان با انجام آزمایشاتی روی 150 نفر دریافتند ایستادن 50 درصد نسبت به نشستن حتی اگر تحرک و جنب و جوشی نداشته باشیم سببلاغری می شود. پزشکان و متخصصان توصیه می کنند در اتوبوس و اماکن عمومی حداکثر و تا جایی که می توانیم بایستیم زیرا ایستاده بودن سبب سلامتی و حفظ اندام ما می شود.


منبع : آفتاب نیوز
پنج شنبه 18/2/1393 - 15:31
سلامت و بهداشت جامعه


بهترین رنگ برای عینک آفتابی را می دانید؟
هر شیشه یا پلاستیکی که با کیفیت باشد و در عینک آفتابی به کار برود می‌تواند جلوی 90 درصد اشعه ماورء‌بنفش را بگیرد.

دکتر حسن هاشمی، چشم پزشک اظهار داشت: استفاده از عینک آفتابی جدا از جنبه زیبایی آن که عمدتاً جوانان به خاطر آن استفاده می‌کنند از جنبه پزشکی و درمانی نیز کاربرد ویژه خود را دارد. این چشم‌پزشک افزود: جنبه پزشکی عینک آفتابی در پیشگیری از بروز آب‌مروارید و همین طور بیماری‌هایی است که در شبکیه یا پرده بینایی چشم حادث می‌شود و موجب تحلیل‌رفتگی سلول‌های بینایی می‌شوند.

دبیر انجمن چشم‌پزشکی ایران ادامه داد: جنبه درمانی عینک آفتابی به آن دلیل است که می‌تواند جلوی تششعات آزار دهنده آفتاب را بگیرد و از سوی دیگر باعث ‌شود که بیننده آرامش بیشتری در دید داشته باشد و پخش نور نداشته باشد.

هاشمی بیان داشت: هر شیشه یا پلاستیکی که با کیفیت باشد و در عینک آفتابی به کار برود می‌تواند جلوی 90 درصد اشعه ماورء‌بنفش را بگیرد و مانع بروز این عوارض شود اما در این مسئله کیفیت و نوع این شیشه بسیار مهم است. دبیر انجمن چشم‌پزشکی ایران تصریح کرد: در خرید عینک طبی باید دقت شود که شیشه عینک خیلی تیره نباشد چرا که اگر بسیار تاریک باشد مردمک چشم بازتر شده و میزان نور و اشعه دریافتی توسط آن بیشتر خواهد شد که دراین صورت ضرر بیشتری به چشم وارد خواهد شد.

وی گفت: عینک آنتی‌رفلکس یا ضداشعه بهترین گزینه برای انتخاب عینک است چرا که در این عینک، یکسری مواد بی‌رنگ روی سطح عینک پاشیده شده که باعث رفلکس اشعه‌ها از روی چشم می‌شوند؛ بنابراین چشم احساس آرامش بیشتری را خواهد داشت. این چشم‌پزشک ادامه داد: عینک آنتی‌رفلکس واقعی با رنگ زرد کهربایی بهترین گزینه برای خرید و استفاده است چرا که بهترین وضوح تصویر را برای فرد ایجاد می‌کند.

هاشمی تنها عیب عینک‌های آنتی‌رفلکس را در عدم جذب 10 درصد باقیمانده اشعه بیان کرد و گفت: البته ممکن است عینک‌های آنتی‌رفلکسی نیز باشند که 95 تا 98 درصد اشعه های مضر را جذب کنند. وی گفت: لنزهای داخل چشمی نیز 95 تا 98 درصد اشعه را جذب می‌کنند.

دبیر انجمن چشم‌پزشکی ایران به عینک‌های آنتی‌رفلکس با رنگ‌های مختلف در بازار اشاره کرد و گفت: این عینک‌ها هر دو حسن را دارند هم آفتابی اند و هم آنتی رفلکس؛ یعنی هم اشعه ناراحت‌کننده آفتاب را برطرف می‌کنند و هم به چشم آرامش بیشتری می بخشند.


منبع : فارس
پنج شنبه 18/2/1393 - 15:31
سلامت و بهداشت جامعه


خروپف را ساده نگیرید
خواب آلودگی در طول روز باعث تصادف در رانندگی، خطای دید و حوادث شغلی می‌شود.

یک فلوشیپ خواب با اشاره به اینکه خروپف یک زنگ خطر است، گفت: افت اکسیژن تنفسی هنگام خروپف زمینه ساز بروز پرفشاری خون، سکته قلبی و مغزی و دیابت است.

دکتر خسرو صادق نیت با اشاره به اینکه که خروپف می‌تواند نشانه‌ای از یک اختلال جدی به نام سندرم آپنه خواب انسدادی (وقفه تنفسی هنگام خواب) به شمار آید، گفت: خروپف ناشی از تنگ شدن راه‌های هوایی به ویژه در ناحیه حلق است که به علل مختلف در خواب اتفاق می‌افتد. وی گفت: هنگام خواب، شل شدن عضلات بدن در قسمت‌های مختلف از جمله حلق سبب باریک شدن مسیر تنفس می‌شود و این باریک شدن با ارتعاش قسمت‌های مختلف حلق و به ویژه زبان کوچک و کام نرم همراه می شود که خروپف را به دنبال دارد.

کاهش وزن به بهبود خروپف کمک می‌کند
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، بهترین راهکارهای درمان خروپف را کاهش عوامل تشدید کننده آن دانست و گفت: خروپف در افراد چاق و بیشتر در مردان شایع‌تر است و همچنین در زنان، پس از یائسگی شیوع بیشتری دارد. این فلوشیپ خواب کاهش وزن را یکی از راه‌های درمان خروپف عنوان و افزود: خوابیدن در حالت طاقباز این مشکل را تشدید می‌کند بنابراین خوابیدن به پهلوها می‌تواند از شدت خروپف بکاهد و در مواقع خفیف باعث قطع خروپف شود. صادق نیت تاکید کرد: اگر با رعایت این روش‌ها مشکل فرد برطرف نشود، باید موضوع جدی گرفته شود چرا که می تواند عوارض مرگباری برای فرد به همراه داشته باشد.

افت شدید و مکرر اکسیژن با قطع متناوب تنفس هنگام خواب
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه خروپف همراه با قطع گاه گاهی تنفس هنگام خواب، افت شدید و مکرر اکسیژن را در پی دارد، افزود: افت اکسیژن می تواند زمینه ساز بروز بیماری‌های خطرناک همچون پرفشاری خون، سکته قلبی و مغزی، دیابت و مشکلات خلقی شود.
وی نداشتن خواب مناسب در طول شب و خواب آلودگی در طول روز را از جمله پیامدهای خروپف دانست و گفت: خواب آلودگی در طول روز باعث تصادف در رانندگی، خطای دید و حوادث شغلی می‌شود.

صادق نیت یادآور شد: در افراد مبتلا به وقفه تنفسی هنگام خواب، جریان هوا حدود 10 تا 20 ثانیه قطع می‌شود، هر چند بیمار به طور مداوم برای تنفس تقلا می‌کند و علامت آن این است که شکم او بالا و پایین می رود، اما هوا جریان ندارد و صدای خروپف در این مدت قطع می‌شود. وی با بیان این مطلب که خروپف یک اتفاق ساده هنگام خواب نبوده بلکه یک زنگ خطر محسوب می‌شود، اظهار داشت: افراد مبتلا به خروپف به ویژه اگر این مشکل همراه با قطع تنفس یا خواب آلودگی طی روز باشد، باید جهت تعیین شدت مشکلات خود به پزشک متخصص خواب مراجعه کنند.

این فلوشیپ خواب در پایان خاطرنشان کرد: پس از انجام آزمایش‌های خواب مناسب‌ترین درمان مشخص می‌شود که مهمترین آنها جراحی، تجویز دستگاهی به نام CPAP و استفاده از پروتزهای مخصوصی داخل دهان است. 


منبع : ایسنا
پنج شنبه 18/2/1393 - 15:29
سلامت و بهداشت جامعه


به بهانه
اولین سه شنبه ماه می به نام " روز جهانی آسم " نام گذاری شده است.

بیماری آسم یکی از شایع ترین بیماری های مزمن درکودکان و بزرگسالان بوده و با التهاب مجاری تنفسی همراه می باشد. علایم این بیماری شامل تنگی نفس، سرفه و خس خس سینه است.

روز جهـــانی آسم یک رویداد سالانه است که از سوی دفتر برنامه جهانی آسم یا GINA سازماندهی می‌شود تا سطح آگاهی درباره بیماری آسم و مراقبت‌های جهانی برای این بیماران را بهبود بخشد. از سال 1998 با توجه به تعیین روز جهانی آسم و آلرژی توسط سازمان جهانی بهداشت اولین سه شنبه  ماه می به نام " روز جهانی آسم " نام گذاری شده است که امسال مصادف با 6 می 2014 برابر با 16 اردیبهشت 93 برگزار می شود.

شعار روز جهانی آسم و آلرژی در سال 2014  عبارتست از: " شما می توانید آسم خود را کنترل کنید" 


منبع : ginasthma.org
پنج شنبه 18/2/1393 - 15:28
سلامت و بهداشت جامعه


چند خوردنی مفید برای مقابله با چاقی
غذاهای خاصی وجود دارند كه به جلوگیری از رشد سلولهای ملتهب در ناحی شكم كمك می‌كنند...

 
متخصصان تغذیه تاكید كردند: پیاز، چای سبز و برگ زیتون برای مقابله با چاقی مفید هستند. 
یك پروفسور زیست پزشكی در مطالعات خود دریافته است كه انواع پیازهای خوراكی، چای سبز و عصاره برگ زیتون می‌توانند با چاقی و بیماریهای ناشی از آن مانند بیماری قلبی، دیابت و كبد چرب مقابله كنند. این خوردنی‌ها حتی در صورتی كه فرد یك رژیم غذایی پرچرب و پر از كربوهیدرات را داشته باشد، باز هم تاثیرگذار و مفید هستند. 

به گزارش شبكه خبری ای‌بی‌سی، پروفسور لیندسی براون، استاد دانشگا كوئینزلند جنوبی در بررسی‌های خود طیفی از خوراكی‌ها را روی موشهای آزمایشگاهی آزمایش كرده است كه این موشها رژیم غذایی ناسالم و مملو از قند و چربی داشتند. 

روزنامه دیلی تلگراف نیز در گزارشی در این باره آورده است: پروفسور براون متوجه شد غذاهای خاصی وجود دارند كه به جلوگیری از رشد سلولهای ملتهب در ناحی شكم موشها، كمك می‌كنند. 

وی دریافت: سولهای چربی در موشهایی كه پیاز، چای سبز، عصاره برگ زیتون و هویج ارغوانی مصرف می‌كنند، كاهش پیدا می‌كند و در پایان مطالعه این موشها وزن قابل توجهی را از دست دادند. 

وی نتیجه گرفت حتی وقتی موشها رژیم غذایی مناسبی هم نداشته باشند، این تركیبات و خوردنی‌ها می‌توانند در جلوگیری از چاق‌ شدن آنها موثر باشند. 

پروفسور براون همچنین متوجه شد كه در این موشها عملكرد قلب و كبد تا حد زیادی بهبود پیدا می‌كند. 
وی تاكید كرد: مهمترین نتیجه از این مطالعه این است كه مردم برای حفظ وزن و تناسب اندام مناسب به جای كمتر خوردن باید صحیح خوردن را انتخاب كنند. 

پیاز و عصاره برگ زیتون حاوی نوعی فلاوونوئید موسوم به «روتین» هستند كه در سیب و چای نیز یافت می‌شود. این فلاوونوئید از تغییرات متابولیكی ناشی از مصرف غذاهای ناسالم و پرچرب و شیرین جلوگیری كرده و یا عوارض این تغییرات نامطلوب را برطرف می‌سازد. 

این مطالعه در مجله «تغذیه و بیوتكنولوژی دارویی» منتشر شده است. 


منبع : isna.ir
پنج شنبه 18/2/1393 - 15:26
سلامت و بهداشت جامعه
این کمبودهای تغذیه ای در بروز آفت موثرند
اولین مرحله در درمان و کنترل آفت بررسی ارتباط علایم با بیماری‌های سیستمیک است.

یک متخصص بیماری‌های دهان با بیان این مطلب که سوءتغذیه یکی از مهمترین عوامل آفت دهانی است، گفت: بهترین روش جبران کمبود ویتامین B12 و آهن در این افراد رعایت یک رژیم غذایی مناسب همراه با گوشت قرمز است و مکمل‌های آهن به عنوان روش درمانی به هیچ وجه توصیه نمی‌شود.

دکتر فرزانه آقا حسینی اظهار کرد: آفت دهانی یک بیماری دردناک و عود کننده مخاط دهان بوده که به صورت زخم‌های کوچک و بزرگ، گرد و کم عمق هستند که در داخل دهان شکل می‌گیرند. وی با اشاره به اینکه سوء تغذیه یکی از مهمترین علل آفت دهانی است، گفت: مصرف نکردن گوشت قرمز و ویتامین B12 در ایجاد این بیماری موثر است.

این متخصص بیماری‌های دهان، فک و صورت، تغییرات هورمونی در زنان را یکی دیگر از عوامل این بیماری ذکر کرد و ادامه داد: ایام قبل از قاعدگی و دیگر عوامل تغییرات هورمونی خصوصا افزایش هورمون استروژن در بروز ضایعات آفتی موثر است.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه آزمایش خون جهت C.B.C، بررسی میزان آهن کافی، اسید فولیک و ویتامین B12 لازم است انجام شود، افزود: اگر فردی به دلیل کمبودهای تغذیه‌ای و نقایص خونی دچار آفت دهانی شود بهترین روش درمانی این افراد تجویز رژیم غذایی مناسب است و مکمل‌های آهن به علت اینکه در بدن ذخیره نمی شوند به هیچ وجه مناسب نیست.

آقا حسینی اولین مرحله در درمان و کنترل آفت را بررسی ارتباط علایم با بیماری‌های سیستمیک عنوان کرد و گفت: به هر حال تعداد زیادی از مبتلایان به آفت واقعا سالم هستند و هیچ گونه مشکل سیستمیک ندارند و درمان شامل کنترل بیماری به صورت موضعی است. 


منبع : isna.ir
پنج شنبه 18/2/1393 - 15:25
سلامت و بهداشت جامعه


چگونه آفت دهان را درمان کنیم؟
اگر معمولا ماده غذایی خاصی موجب بروز آفت در دهان شما می شود، از مصرف آن خودداری کنید.

آفت‌ دهان‌ زخم سفید دردناكی‌ است كه‌ در مخاط‌ دهان‌ به‌ وجود می‌آید. آفت معمولا كوچك‌، بسیار دردناك‌ بوده و توسط‌ یك‌ غشای‌ خاكستری‌ پوشیده‌ شده‌ است. حاشیه‌ آن توسط‌ یك‌ هاله‌ قرمز پررنگ‌ احاطه‌ شده‌ است‌. آفت می‌تواند روی‌ لب‌ها، لثه‌ها، داخل‌ گونه‌ها، زبان‌، كام‌ و گلو ظاهر شود. از آنجایی که آفت دردناک است گاهی در صحبت کردن و غذا خوردن فرد نیز اختلال ایجاد می کند. 

علت‌ دقیق‌ ایجاد آفت مشخص نیست اما استرس و اضطراب، آسیب‌ مخاط‌ دهان‌ به دلیل مسواک زدن نادرست، درمان های دندانپزشکی و برخورد وسایل با بافت مخاط، خوردن غذا و نوشیدنی داغ‌، تحریك‌ ناشی‌ از غذاهای‌ ترش‌، اسیدی‌، تند و شورو همچنین عفونت های ویروسی از عوامل مستعد کننده آن به شمار می روند.

پیشگیری‌ 
دندان‌های‌ خود را روزانه دوبار مسواك‌ بزنید و یک بار از نخ‌ دندان‌ استفاده‌ كنید تا بهداشت و سلامت دهان و دندان هایتان به طور کامل رعایت شود.

می توانید برای شستشوی مخاط دهان از آب جوشیده و نمک نیز استفاده کنید.

اگر معمولا ماده غذایی خاصی موجب بروز آفت در دهان شما می شود، از مصرف آن خودداری کنید.

از تماس نزدیک با فرد مبتلا به آفت پرهیز کنید و تا حد امکان ظروف فرد مبتلا را جدا کنید.

در حین مسواک زدن مراقب باشید به لثه ها و مخاط دهان آسیب وارد نشود.

در هنگام مصرف غذاها و نوشیدنی های داغ، خوراکی های خشک و خشن مانند چیپس یا نان خشک احتیاط کنید تا بافت مخاطی دهان زخمی نشده و آسیب نبیند.

درمان
معمولا آفت به طور خود بخود پس از 5 تا 7 روز بهبود می یابد. برای تسریع درمان به ویژه زمانی که در حین خوردن و آشامیدن مشکل ایجاد شده است می توانید روزانه حداقل 3 بار دهان را با محلول رقیق آب نمک شستشو دهید.

برای درمان آفت داروهایی نیز وجود دارد که می توانید تحت نظر پزشک از آنها نیز استفاده کنید.

از مصرف غذاها و نوشیدنی های  داغ، ترش و شور پرهیز کنید.

برای کاهش درد غذا را به صورت لقمه های کوچک  بخورید و مایعات را نیز با نی بنوشید.

مواد غذایی سرد مانند بستنی معمولا موجب تسکین آفت های دردناک می شوند.

توصیه می شود در صورت بروز تب و همچنین عدم بهبودی آفت پس از حداکثر یک هفته حتما به پزشک مراجعه کنید.

تهیه و ترجمه: گروه سلامت سیمرغ
www.seemorgh.com/health
اختصاصی سیمرغ
پنج شنبه 18/2/1393 - 15:24
سلامت و بهداشت جامعه


همه چیز درباره غذاهای رستورانی
افرادی که می‌خواهند غذای سالم‌تر در بیرون منزل میل کنند، تاحد امکان باید دور سفارش غذاهای سرخ‌کردنی و چرب را خط بکشند.

زندگی شهر نشینی و شاغل بودن خانم ها باعث شده افراد خانواده فرصت کمتری برای دور هم بودن و خوردن غذاهای خانگی با دستپخت خودشان را داشته باشند. گرایش به سمت غذاهای رستورانی چه از نوع سنتی و چه از نوع فست فودها و غذاهای بیرون بر روز به روز بیشتر می شود و افزایش سالن های طبخ غذا در سطح شهر گواهی بر این مدعاست. کمتر کسی است که به گوشش نخورده باشد غذاهای رستورانی و آماده چه خطرات و مضراتی دارد. در این مقاله این مضرات را با هم مرور می کنیم.

مهمترین مشکل غذاهای رستورانی
یکی از بزرگ‌ترین مشکلات غذاهای رستورانی کیفیت مواد غذایی آنهاست. در تهیه بیشتر غذاهای سنتی و مدرن رستورانی از روغن نباتی‌های جامد استفاده می‌شود چون برخی از رستوران‌داران، معتقدند این روغن‌ها طعم غذا را بهتر می‌کنند. از طرف دیگر، قیمت پایین‌تر روغن‌های جامدی که در حجم‌های بالا به فروش می‌رسند هم باعث جایگزین شدن آنها با روغن‌های مایع مخصوص پخت‌وپز یا سرخ‌کردنی در رستوران‌هاست.نمک فست‌فود هم به مرور زمان، باعث ابتلا به پرفشاری خون و ناراحتی‌های قلبی می‌شود.
روغن‌های جامد، برعکس روغن‌های مایع گیاهی، دارای اسیدهای چرب ترانس بالای 5 درصد هستند. به‌همین دلیل مصرف مداوم آنها می‌تواند مشکلات فراوانی مانند ابتلا به بیماری‌های قلبی، گرفتگی‌های عروقی، اضافه‌وزن، چربی‌خون بالا و حتی انواع سرطان را در پی داشته باشد.

مشکل اینجاست که مصرف کننده واقعا نمی داند در آشپزخانه رستوران چه خبر است؟ از چه مواد اولیه ای استفاده می شود و روغن مصرفی جامد است یا مایع؟ حتی امکان استفاده از روغن‌های جامد در رستوران‌های خیلی خوب هم وجود دارد.

استفاده از روغن به دفعات
ممکن است برخی مراکز تهیه غذا از یک روغن، چندبار برای سرخ کردن موادغذایی مختلف استفاده کنند و به‌جای دور ریختن آن، در روزهای بعد هم موادغذایی را در این روغن‌های حرارت‌دیده، سرخ کنند. این اتفاق بیشتر در فست‌فود فروشی‌ها می‌افتد. معمولا این رستوران‌ها زمانی که دیگر روغن مصرفی‌شان کاملا تیره‌رنگ می‌شود و تغییر طعم و بو پیدا می‌کند، آن را دور می‌ریزند. روغن‌ها نقطه دود مشخصی دارند. زمانی که روغن در اثر حرارت دیدن زیاد و مکرر، بیش از اندازه می‌سوزد، ترکیب‌های سرطان‌زایی در آن آزاد می‌شود. این ترکیب‌های سرطان‌زا می‌توانند به‌سادگی وارد موادغذایی‌ای که در آن روغن سرخ می‌شوند، بشوند و خطر بروز انواع سرطان‌ها، به‌خصوص سرطان‌های گوارشی را در مصرف‌کنندگان این غذاها بالا ببرند.

تکلیف مصرف کنندگان چیست؟
افرادی که می‌خواهند غذای سالم‌تر در بیرون منزل میل کنند، تاحد امکان باید دور سفارش غذاهای سرخ‌کردنی و چرب را خط بکشند، بیشتر غذاهای تنوری، کبابی، بخارپز یا آب پز انتخاب‌ كنند، نمک اضافی به غذای خود نزنند و در کنار غذایشان، مقداری سالاد، سبزی یا ماست سفارش دهند. علاوه بر این، سالاد خود را به‌جای سس‌های مایونز چرب، با چاشنی‌های سالم‌تری مانند آبلیمو،‌ سرکه، آب نارنج یا روغن زیتون طعم‌دار کنند. غذاهای نانی را هم در صورت امکان، می‌توان با نان‌های سبوس‌دار، به‌جای نان‌های سفید میل کرد و برنج را با کره اضافی چرب و طعم‌دار نکرد. بهتر است این افراد کباب‌های چربی مانند کباب کوبیده را کمتر سفارش داده و نوشابه‌های قندی و دوغ‌های گازدار انتخاب نکنید و به جای آن یک بطری آب ساده، دوغ بدون گاز و کم‌نمک یا حتی آبمیوه طبیعی بگیرند.

آیا نظارتی بر این مراکز می شود؟
البته بازرسی هم صورت می گیرد، با این حال متخلفین همیشه بدنبال راه فرار هستند. بازرسان بهداشت محیط باید هنگام مراجعه و نظارت بر رستوران‌ها، حتما به نوع روغن مصرفی و مواد اولیه آنها هم توجه داشته باشند. این بازرسان باید علاوه بر کنترل روغن‌های جامد یا مایع، میزان اسیدهای چرب ترانس آنها را هم بررسی كنند. با وجود این، امکان تخلف و تقلب در تمام رستوران‌ها از نظر به کار بردن مواد اولیه وجود دارد.

رستوران های دوست دار محیط زیست
ما نمی‌خواهیم شما را از غذاهای بیرون بترسانیم و بگوییم که رفتن به رستوران و خرید غذا از آشپزخانه‌ها مطلقا ممنوع است ولی می‌خواهیم در مورد انتخاب‌های سالم‌تر و رستوران‌های مناسب‌تری آگاه پیدا كنید.
همچنین برنامه‌ای به‌نام رستوران های حامی یا دوست دار سلامت در حال طراحی است که براساس این برنامه، رستوران‌ها در تهیه، طبخ و عرضه غذا به مشتری، علاوه بر رعایت بهداشت و ایمنی غذایی، باید کیفیت تغذیه‌ای و سلامت غذاهای خود را هم بالاتر ببرند. این رستوران‌ها، باید تنوع غذایی بیشتری هم نسبت به رستوران‌های معمولی داشته باشند. متاسفانه ‌تنوع غذای ایرانی حتی در رستوران‌های خیلی بزرگ هم چندان به چشم نمی‌خورد و معمولا با منویی شامل انواع غذاهای بر پایه گوشت قرمز و مرغ مانند انواع کباب‌ها مواجه می‌شویم. این در حالی است که در فرهنگ غذای ایرانی، غذاهای بسیار متنوع و مغذی مختلفی داریم که می‌توانند فهرست غذای رستوران‌ها جای بگیرند، غذاهایی مانند کوفته، دلمه،‌ کشک بادمجان، انواع خورش، آش، آبگوشت و سوپ‌های ایرانی، به‌دلیل مواد اولیه متنوعی که در آنها به کار رفته، ارزش تغذیه‌ای زیادی دارند و می‌توانند گزینه مناسبی برای افرادی که مجبور به صرف غذا خارج از منزل هستند، باشند.

منبع : هفته نامه سلامت
پنج شنبه 18/2/1393 - 15:23
سلامت و بهداشت جامعه


مؤثرترین رژیم های لاغری کدامند؟
ارزش و اعتبار یافتن لاغری، و ترس مضاعف از چاقی، ما را بر آن می‌دارد که لحظه ای از حرف زدن دربارۀ رژیم های لاغری دست نکشیم.

 

 

 انواع رژیم های لاغری متفاوتی وجود دارند که کمابیش محدود کننده هستند. در میان آنها کدامیک از همه مؤثرتر است؟ رژیم لاغری: قواعد اصولی که باید رعایت شوند، کدامند؟

رژیم های لاغری در بوتۀ آزمایش
رژیم های لاغری متعددی در بازار وجود دارد. با اعتماد به نفس کامل گفته می‌شود که این رژیم ها در عین اینکه بسیار راحت هستند، نتایج خیلی خوبی با خود به همراه دارند. اما در واقعیت، آیا رژیمی وجود دارد که مؤثرتر از بقیه باشد؟ 

یک گروه از محققان کارایی انواع مختلف برنامه های لاغری را که در بازار پیشنهاد می‌شوند، مقایسه کرده اند. این آزمایش در انگلستان و بر روی داوطلبانی که اضافه وزن داشتند یا از چاقی مفرط رنج می‌بردند، انجام شد. این افراد  به سه گروه تقسیم شدند، هر یک از گروه ها می‌بایست یکی از این رژیم ها را پیگیری می‌کرد: رژیم آتکین (فاقد هیدروکربن ها_قندها)، برنامۀ اسلیم فست (بر پایۀ غذاهای پر پروتئین) و وایت واچر (کاهش کالری و شرکت در نشت های روزانه). در نهایت، یک گروه دیگر از اشخاص به عنوان شاهد به خدمت گرفته شدند: از آنها خواسته شد که هیچ تغییری نه در عادات غذایی شان و نه در سطح فعالیت های روزانه شان ایجاد نکنند.

کارایی مشابه رژیم ها، هر چه که باشند
این آزمایش شش ماه طول کشید، طی این مدت تغییر در وزن و تودۀ بدنی هر شرکت کننده ثبت می‌شد. در پایان، تمام رژیم ها همراه با کاهش وزن بودند، که دامنۀ همۀ آنها یکسان بود. به طور متوسط طی این شش ماه، بنابر گزارش شاهدان: شرکت کننده ها 5.9 کیلوگرم از وزن و 4.4 کیلوگرم از چربی شان کم شده بود. 
در عوض، طی یک ماه اول رژیم آتکین برتر از بقیه بود زیرا نسبت به رژیم های دیگر کاهش وزن بیشتری داشت. اما در ادامه، مثل بقیۀ رژیم های دیگر شد. همچنین، در طولانی مدت، که در این موقعیت شش ماه بود، رژیم آتکین تأثیر بیشتری از رژیم های دیگر نداشت.

 

رژیم ها در عمل
کم کردن وزن یک کار جدی است. توصیه می‌شود که یک برنامه را با همکاری یک متخصص پیگیری کنید. در غیر این صورت، با استفاده از رژیم های تجاری ممکن است نتایج راضی کننده باشند، اما به شرطی که به شش ماه نرسد. 
در موضوع تنظیم وزن، اصلاح عادات غذایی در طولانی مدت مهم ترین نکته است. دنبال کردن این روند طولانی و زمان بر است اما ارزشش را دارد، زیرا تنها راهی است که می‌توان به یک تأثیر پایدار و استوار دست یافت.  


اختصاصی سلامت
پنج شنبه 18/2/1393 - 15:22
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته