به گزارش فارس، آزاده اردكانی؛ رئیس موزه ملی ایران با تاكید بر اینكه امروز برای نخستین بار در حیات سازمان میراثفرهنگی كشور و نیز در مطالعات كتیبهشناسی از یك ماشین فوقحرفهای و پیشرفته برای عكسبرداری از اشیای تاریخی استفاده خواهد شد، گفت:این دستگاه كه سیدی اسكنر لیزر نام دارد با كمك لیزر، عكسهای 3بعدی از اشیای تاریخی میگیرد و در حال حاضر 6 نفر از پژوهشگران ژاپنی با استفاده از این دستگاه فوق پیشرفته كار بر روی اشیا مورد نظر موزه ملی را آغاز كردهاند.
به گفته رئیس موزه ملی ایران، در این برنامه مشترك پژوهشی آجر نوشتههای بخش كتیبهها به عیلامی میانه، عیلامی هخامنشی و اكدی و در حدود 300 آجر نوشته نیز مورد بررسی مطالعه و چاپ قرار خواهند گرفت.
اردكانی با بیان اینكه بر اساس توافق صورت گرفته دستگاه اسكن لیزرحداقل 5 سال در موزه ملی ایران باقی خواهد ماند، گفت: 6 نفر از پژوهشگران ژاپنی از جمله مایكووا استاد شناخته شده زبان اكدی و سومری، دكتر موری استاد دانشگاه توكیو و متخصص زبان سومری، دكتر هاروتا و همچنین دكتر تارامورا متخصص دیجیتال كردن اشیا در این پروژه حضور دارند.
به گفته وی این گروه ژاپنی كه 12 اردیبهشت وارد ایران شدند فردا (دوشنبه) بدون دستگاه اسكن لیزر فوق پیشرفته به ژاپن باز میگردند.
پیش از این رئیس موزه ملی ایران در گفتوگو با خبرنگار فارس درباره این قرارداد همكاری با دانشگاه ژاپن اعلام كرده بود: این اسكنر كه حداقل 500 میلیون تومان قیمت دارد، رایگان در اختیار ایران قرار میگیرد.
وی یادآور شد: اوایل فروردین ماه امسال موزه ملی ایران قراردادی 5ساله را با بخش شرقشناسی دانشگاه كیوتوی ژاپن به امضا رساند.
وی با تأكید بر اینكه بر اساس این قرارداد برای نخستین بار در تاریخ ایران از یك ماشین فوقحرفهای و پیشرفته برای عكسبرداری از اشیای تاریخی استفاده خواهد شد، گفت: این دستگاه كه سیدی اسكنر لیزر نام دارد با كمك لیزر، عكسهای 3بعدی از اشیای تاریخی میگیرد.
مدیركل موزه ملی ایران ادامه داد: یعنی اگر در حال حاضر با دوربین های دیجیتالی كه باید نور به شیء بتابانند و شیء در مقابل آن ثابت باشد و تازه پس از آن باز هم خطوطی از نوشته های روی شیء در عكسها ناخوانا دیده شود، با این دستگاه اسكنر تمام این مشكلات برطرف میشود.
مدیركل موزه ملی ایران در پاسخ به اینكه چه كشورهای دیگری در دنیا نمونه ای از این دستگاه را در اختیار دارند، اظهار داشت: كشورهایی از جمله ایتالیا از این دستگاه برخوردار هستند اما كیفیت ضعیفتری نسبت به دستگاه ایران دارد.
اردكانی در خصوص قیمت این دستگاه اسكنر اشیای تاریخی تصریح كرد: این دستگاه بیش از 500 میلیون تومان قیمت دارد كه دانشگاه كیوتوی ژاپن پس از پایان زمان قرارداد، این دستگاه را رایگان در اختیار موزه ملی ایران قرار می دهد.
مدیركل موزه ملی ایران در پاسخ به اینكه چرا دانشگاه كیوتوی ژاپن حاضر است این دستگاه را با این شرایط در اختیار ایران قرار دهد، گفت: آنها درباره اشیای تاریخی موزه ملی ایران مطالعه خواهند كرد و متعهد شده اند كه در تمام مطالعاتشان نام ایران و نام موزه ملی ایران را قید كنند.
اردكانی ابراز امیدواری كرد كه با این اسكنر لیزری بتوانیم كل اشیای تاریخی ایران را تصویربرداری و مستندنگاری كنیم.