• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 459
تعداد نظرات : 265
زمان آخرین مطلب : 4759روز قبل
اخبار
سفیر جمهوری اسلامی ایران در دوحه گفت كه امیر قطر از عبارت «امام خامنه‌ای» برای رهبر معظم انقلاب استفاده می‌كند.

 

به گزارش جهان عبدالله سهرابی در گفت‌وگو با فارس، به اظهارات شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی امیر قطر درباره مقام معظم رهبری اشاره كرد و گفت كه امیر قطر از عبارت «امام خامنه‌ای» برای مقام معظم رهبری استفاده می‌كند.

وی با اشاره به ملاقاتی كه با امیر قطر داشته اظهار داشت: امیر قطر در این ملاقات از مقام معظم رهبری تشكر كرد و گفت «من از امام خامنه‌ای تشكر ویژه‌ای می‌كنم. ایشان با فتوا درباره عایشه، همسر پیامبر اسلام، آب بر آتش فتنه ریختند.»

سفیر ایران در دوحه همچنین درباره انتشار اسناد ویكی لیكس گفت: منتشر كنندگان این اسناد به دنبال این بودند كه بین ایران و كشورهای عربی بخصوص كشورهای حوزه خلیج فارس فاصله ایجاد كرده و افكار عمومی را مشوش كنند.

وی خاطرنشان كرد كه این گونه اقدامات تأثیرگذار نیست. سهرابی همچنین گفت كه قطری‌ها به دنبال ایجاد آرامش، صلح و سازش در منطقه هستند.

يکشنبه 21/9/1389 - 10:8
اخبار
شایان ذکر است اکثریت کشور عراق را شیعیان تشکیل میدهند و از پس از سقوط رژیم بعث عراق مردم متدین این کشور از چند روز قبل از ماه محرم با بر افراشتن بیرقهای عزا خود را برای سوگواری برای شهدای کربلا اماده میکنند . این اقدام نوری مالکی با انتقاد بسیاری از شیعیان این کشور مواجه شده است .
به گزارش خبرنگار « شیعه نیوز» در بغداد ، همزمان با فرا رسیدن سال جدید قمری که برابر است با اول محرم الحرام ، نوری مالکی در پیامی حلول سال جدید را به مردم عراق و امت اسلامی تبریک گفت .

در این بیانیه که توسط دفتر ریاست جمهوری عراق منتشر شده است هیچ اشاره ای به حادثه عاشورا و حفظ حرمت و احترام ایام شهادت سید و سالار شهیدان حضرت ابا عبدالله الحسین ( علیه السلام) نشده است .

این اقدام رییس جمهور عراق، در حالی صورت پذیرفت که برخی از مسیحیان و اهل سنت در برخی از کشور های جهان اعلام نموده اند به احترام محرم و واقعه کربلا امسال از برگزاری جشن اغاز سال نو میلادی خودداری خواهند نمود .



يکشنبه 21/9/1389 - 10:7
اخبار
 مرحوم آیت الله میرزا جواد تبریزی(ره) که حقیقتا یکی از مراجع ولایی بود، روزی درروی منبر از دست برخی مداحان گریه کرد.

به گزارش جهان به نقل ازخبر حوزه، حجت الاسلام و المسلمین صادق سیاهکالی مرادی در حاشیه نشست اعضای جامعه مدرسین و اساتید سطوح عالی و خارج حوزه با اشاره به این که انحرافات و بدعت ها به اساس عزاداری حسینی ضربه می زند، به بیان خاطره ای از آیت الله میرزا جواد تبریزی پرداخت و گفت: استاد عزیزمان مرحوم حضرت آیت الله تبریزی(ره) که حقیقتا یکی از مراجع ولایی بود. روزی از دست یکی از مداحان در روی منبر گریه کرد و فرمودند « برخی از مداحان می آیند و می گویند که مثلا من سگ حسینم! مگر امام حسین (ع) سگ می خواهد! اباعبدلله (ع) انسان هایی مثل حبیب، مسلم بن عقیل ، علی اکبر، عباس بن علی و ... می خواهد ؛ کسانی که عارف به دین باشند و به معنای حقیقی انسان باشند. همه ما هم باید به چنین الگوهای راستینی تأسی کنیم و سعی نماییم نه در حرف و شعار، بلکه در عمل، امام حسینی باشیم و مهم تر این که حسینی باقی بمانیم.
استادسطح عالی حوزه علمیه قم ادامه داد: به تعبیر استاد شهید مطهری در روزگار کنونی ما باید برای دروغ هایی که به امام حسین(ع) بسته اند، گریه کنیم !
* روحانیت بدعت‌زدایی کند
وی با اشاره به رسالت حوزویان در عرصه بدعت زدایی، تاکید کرد: روحانیت، فضلا و اساتید حوزه باید زنگارها و تحریفاتی که در خصوص عزاداری ها در اذهان مردم ایجاد شده است را بزدایند.
این استاد حوزوی همچنین یادآور شد: ما باید راجع به این که چه چیزهایی باعث شد که کوفیان امام حسین (ع) را درست پنجاه سال بعد از ارتحال پیغمبر (ص) به شهادت برسانند، تحقیق و مطالعه کرده و ابعاد ماجرا را برای مردم به درستی تبیین کنیم.
وی خاطرنشان کرد: آنچه مهم است این که این زمینه ها را باید شناخت و با توجه به این که خرافات در عزاداری‌ها ، برد حقیقی و معنوی مکتب امام حسین (ع) را ضایع می کند، این ها باید شناخته شده و طرد شوند.
حجت الاسلام و المسلمین صادق سیاهکالی مرادی ادامه داد: به نظر من بر عهده فضلا و محققین حوزه و حتی غیر حوزویان است که در این مسیر گام بردارند، همچنین از تحقیق های سالم و عمیق اساتید دانشگاهی نیزدرزمینه پاسخگویی به شبهات استفاده لازم را ببریم
يکشنبه 21/9/1389 - 10:5
اخبار
مسابقات آتی فوتبال ملت های آسیا كه در دی ماه امسال در قطر برگزار می شود برای این كشور عربی فارغ از نتیجه حاصله از اهمیت بسیاری برخوردار است زیرا، نحوه برگزاری این مسابقات نمونه  كوچكی خواهد بود برای نشان دادن میزان شایستگی قطری ها در برگزاری جام جهانی فوتبال در سال 2022 ، البته به همین دلیل این مسابقات قطعا با حساسیت از سوی رسانه ها و مردم كشورهای غیر آسیایی نیز دنبال خواهد شد. به همین دلیل در صورت اقدام قطری ها در تغییر نام خلیج فارس، شاهد واقعه تاسف بار دیگر همانند بازی های آسیایی گوانجو خواهیم بود.

بر پایه این گزارش، قطری ها تصمیم دارند در پوستر های برگزاری مسابقات، راهنمای گردشگران، اقلام تبلیغاتی و ورزشی ویژه مسابقات و وهمچنین تیزرها و برنامه های تلویزیونی ضمن گنجاندن نقشه خلیج فارس از نام جعلی برای آن استفاده كرده و از فرصت پیش آمده نهایت بهره برداری را در راستای مقاصد خود نمایند. اخبار رسیده به ما حكایت از آن دارد كه حتی بخش قابل ملاحظه ای از آنچه در بالا آمد چاپ و آماده توزیع شده است.

از آنجا كه این اقدام بسیار محتمل است ضروری است كه فدارسیون فوتبال با كمك دستگاه دیپلماسی به سرعت حساسیت خود نسبت به این موضوع را به مقامات قطری گوشزد نموده و تاكید كنند كه در صورت كوچكترین تحریفی در این خصوص اقدام به تحریم مسابقات خواهند نمود. همچنین ضروری است این موضوع هرچه سریعتر به كنفدراسیون فوتبال آسیا منعكس شود و آنها را از عواقب این اقدام آگاه ساخت.

همچنین رایزنی مقامات كشورمان با كشورهای شركت كننده در این رقابت ها و جلب نظر آنها برای همراهی با ایران در صورت بهره برداری قطری ها از این مسابقات باید در دستور كاز قرار گیرد.

نباید فراموش نمود كه هرگونه سهل انگاری مقامات كشورمان و به ویژه فدراسیون فوتبال در این زمینه، می تواند عواقب جبران ناپذیری را داشته باشد. البته امیدواریم مقامات سازمان تربیت بدنی و همچنین فدراسیون فوتبال با جدیت با این موضوع برخورد كرده و همانند بازی های آسیایی گوانجو به توجیه های نخ نما نپردازند. البته نباید غافل شد كه قطری ها اكنون به شدت زیر ذره بین بوده و برگزاری ناموفق و یا همراه با تنش قهرمانی آسیا، موقعیت آنها را در خصوص میزبانی جام جهانی 2022 به خطر خواهد انداخت و این موضوع كار مسئولین كشورمان را راحت تر خواهد كرد.
يکشنبه 21/9/1389 - 9:15
اخبار

 

 

به گزارش برنا به نقل از پایگاه خبری الجوار، پیر مرد 80 ساله چینی بعد از گذشت 26 سال تصمیم گرفت به حمام برود.

این اولین بار است که وی بعد از 26 سال موهای خود را می شوید. البته نکته جالب توجه این است که حتی پس از گذشت 26 سال هم موهایش را خودش نشست، بلکه 12 نفر از بستگان وی، مسئولت این کار خطیر و مشکل (از نظر این پیر مرد) را بر عهده گرفتند.

این 12 دلاک با استفاده از چند لیف و کیسه، این پیر مرد استثنایی را که طول موهای آن به اندازه هشت فوت رسیده بود، شستند.

نزدیکان این مرد چینی می گویند، این پیر مرد چینی اکنون سعی می کند اسم خود را در کتاب "گینس" به عنوان رکورددار کثیف ترین مرد دنیا که تاکنون از آب برای شستن سرش استفاده نکرده است، ثبت کند.

يکشنبه 21/9/1389 - 9:12
اخبار

دبیرخانه ستاد استانی هدفمند کردن یارانه‌های استان تهران در اطلاعیه شماره 11 خود شماره های تلفن جهت پاسخگویی به سوالات در زمینه اطلاعات اقتصادی خانوار اعلام کرد.

به گزارش واحد مرکزی خبر، متن اطلاعیه شماره 11 دبیرخانه ستاد استانی هدفمند کردن یارانه‌ها- استان تهران به این شرح است:

به اطلاع همه سرپرستان خانوار در استان تهران می‌رساند؛ شماره تلفن‌های 16-85107708 و 8587-021 مربوط به مرکز آمار ایران و تلفن گویای سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها به شماره 09620 به صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به تمامی سوالات در زمینه اطلاعات اقتصادی خانوار است.

يکشنبه 21/9/1389 - 9:11
اخلاق
2- پیامد های گناه  2-1 پیامد های دنیایی   اثرات گناه فقط مربوط به آخرت نمی شود بلکه دردنیا هم گریبانگیر انسان می شود وعواقب شومی به همراه خواهد داشت از جمله : 2-1-1 گناه مانع استجابت دعا امام باقر «علیه السلام »فرمود : « همانا بنده از خدا حاجتی می خواهد ، اقتضا دارد که زود یا دیر برآورده شود، پس آن بنده گناهی انجام می دهد، خداوند به فرشته می فر ماید: حاجت او را روا مکن و او را محروم ساز زیرا در معرض خشم من درآمد و سزاوار محرومیت شد»[14].  حکایت گذار موسی «علیه السلام » به مردی از اصحابش افتاد که در سجده بود هنگامی که باز گشت، باز همان شخص را در سجده دید ، فرمود: اگر حاجتت به دست من بود هر آیینه برآورده کرده بودم خداوند به او چنین وحی فرمود: که اگر آنقدر برای من سجده کند که گردنش خورد شود از او نمی پذیرم تا اینکه از آنچه که ناخوش آیند من است روی گرداند و به آنچه مطلوب من است روی آورد یعنی از گناه  پرهیز کند که آن موجب عدم استجابت می شود[15].  2-1-2 از دست دادن نعمت های خداوند     یکی دیگر از عقوبت هایی که خداوند متعال برای بعضی از گناهان مقرّر فرموده است، از دست دادن نعمت است که انسان در اثر نافرمانی خدا دچار آن می شود[16]. خداوند در آیه 11 سوره رعد فرمود:  «  ....إنّ الله  لا یغیّر مابقوم حتّی یغیّروا ما بأنفسهم وإذآ أراد الله بقوم سوء فلا مرّد له وما لهم مّن دونه من وال » یعنی :« مسلما خداوند وضعیت گروهی را تغییر نمی دهد مگر زمانی که آن ها در نفس خود و کردار  خود تغییری ایجاد کنند وزمانی که خدا نسبت به جمعیتی اراده بدی نماید، جز خدا هیچ عاملی آن را بر نمی دارد.      ونیز می فر ماید: « أولمّااصابتکم مّصیبة ..... قل هو من عند أنفسکم إنّ الله علی کلّ شیء قدیر[17] »  یعنی : « آیا هر گاه به شما مصیبتی رسد در صورتی که دو برابر آن آسیب به دشمنان رسید گوئید چرا به ما رنج رسد بگو این مصیبت از دست خود کشیدید که نافرمانی کردید که ایزد متعال بر هر چیز داناست». 2-1-3 گناه باعث سلب محبت خدا      گناه مانع محبت خدا می شود : در آیه 107 سوره نساء می خوانیم:« ....إنّ الله لا یحبّ من کان خوّانا أثیما» یعنی:« همانا خدا آن را که خیانتکار و بد عمل است دوست نمی دارد » .  2-1-4 گناه باعث شکست انسان  «  لا  تحسبنّ   الّذین   کفروا  معجزین   فی  الارض    و مأ  واهم النّار  ولبئس  المصیر[18]  » ترجمه: « هرگز گمان مبر که کفار ، ما را در  زمین عاجز  و درمانده  می کنند، جایگاه  آنان آتش است وبه راستی که بد سرانجامی است». این آیه پاسخی است به کافران با آن همه امکاناتی که دارند، خداونداینگونه به مؤمنان وعدۀ حاکمیت بر زمین را می دهد:« ولا تحسبنّ الذّین کفروا معجرین فی الارض »ترجمه : « تردید نکن ، زیرا مخالفان نمی توانند در هیچ کجای زمین اراده وراه خداوند را مختل و عاجز نمایند. اگر چه کفّار ، ابر قدرت باشندّ امّا در برابر قدرت خدا شکست خواهند خورد [19]». 2-1-5 سعادت دنیا تنها در گرو رضایت خدا   « إن یشأ یذ هبکم أیّها النّاس ویأت بأخرین و کان الله  علی ذلک قدیرا* مّن کان یرید ثواب الدّنیا فعند الله ثواب الدّنیا والاخرة.... [20]»   آیه خطای افرادی را که ترک تقوی کرده اند را روشن می سازد: هم ثواب دنیا و هم ثواب آخرت تنها از جانب خداست پس حتی اگر مزدی فقط ثواب وسعادت دنیوی را می خواهد باید به خدا تقرب جوید چون هیچکس بدون اینکه خدا بخواهد به سعادت و ثوابی نایل نمی گردد او شنوا وبیناست ومی داندبندگانش به دنبال کدام  سعادت  هستند ولا یق چه ثوابی می باشند[21].  2-1-6 محرومیت از هدایت الهی  افرادی که بر اثر لجاجت و عناد حق را نمی پذیرند ، در واقع به خود ستم کرده اند وخویش را از هدایت های خداوندی محروم واز الطاف او دور و از حرکت در مسیر رشد وکمال بی بهره ساخته اند. درسوره بقره آیه  54 حضرت موسی علیه السلام به قوم خود، بعد از آنکه به «... گوساله پرستی » روی آورند ، فرمود:«.... یا قوم إنّکم ظلمتم أنفسکم باتّخاذ کم العجل.....» ترجمه : « ای مردم ، شما با رو آوردن به گوساله ، به خودتان ستم روا داشته اید». خداوند پس از بیان عاقبت و سرگذشت مردمی که خود را از حقیقت محروم کرده انددرسوره هودآیه 101 می فر ماید: «و ما ظلمنا هم ولکن ظلموا أنفسهم ...... »ترجمه : « وما به آنان ستم نکردیم ،ولی آنان به خودشان ستم کردند»  . 2-2 پیامد های اخروی گناه 2-2-1 عذاب به هنگام مرگ    تا زمانی که پرده های غرور وغفلت بین انسان وحقایق  آویخته شده است، از دیدن حقایق نظام هستی عاجزند[22].در قرآن آیه 14-13 سوره تکاثر می فر ماید: « کلاّ لا تعلمون علم الیقین * لتروّن الحجیم» یعنی چنین نیست که شما خیال   می کنید اگر علم و یقین به آخرت داشته باشید، قطعا جهنم را خواهید دید.            چشم دل باز کن که جان بینی                             آن چه نادیدنی است آن بینی  2-2-2 هنگام مشاهده عذاب در این هنگام که انسان سرنوشت دردناک را با چشم خود می بیند، با ندای (رب ارجعون) پروردگارا !  مرا باز گردان فریاد استغاثه و پشیمانی سر می دهد و جواب « کلاّ» هرگز می شنوند قرآن کریم حالات این گونه افراد را به هنگام مرگ این گونه ترسیم می کند[23]: « و لو تری إذ وقفوا  علی  النّار  فقالوا  یا لیتنا  نردّ  و  لا  نکذّب  بایات  ربّنا  و  نکون  من  المومنین [24]  » ترجمه :« ای کاش (بار دیگر) به دنیا باز می گشتیم و آیات پروردگارمان را تکذیب   نمی کردیم واز مؤمنان می شدیم.       در آیه دیگر حال آنها را می فرماید:  « یا لیتنی کنت ترابا[25] »  ترجمه  :  « ای کاش خاک بودیم   ( واین گونه در آتش کفر و بی ایمانی خود نمی سوختیم) .  2-2-3 اثر گناه و عذاب جاودان   خداوند درآیه 65-64 سوره احزاب می فرماید: « انّ الله لعن  الکافرین  واعدّ لهم   سعیرا* خالدین فیها ابدا الاّ یجدون ولیّا و لا نصیرا » یعنی : « خدا کافران را لعن کرده و بر آنان آتش دوزخ  مهیا  گردانید  *  آنان  در آن  دوزخ همیشه معذبند و بر نجات خود هیچ یار ویاوری نخواهند  یافت »  ونیز در آیه  23 سوره ابراهیم می فرماید: « و اد خل الذّین ءامنوا وعملوا الصّالحات جنّات تجری من تحتها النهار خالدین فیها ربّهم تحتیهم فیها سلام » یعنی: « و آنان که  بخدا ایمان آورده وعمل صالح کردند در بهشت هایی برند که از زیر درختانش نهر ها جاریست و همیشه به فرمان خدا با تحّیت وسلام و احترام در آن بهشت مخلد ند». 2-3 پیامد اجتماعی     گناه و ویرانی جامعه  قرآن کریم پیوند روشنی میان مسا ئل معنوی ومادی برقرار می سازد و استغفار از گناه و باز گشت به سوی خدا را مایه آبادانی ، خرّمی، طراوت و اضافه شدن نیرویی بر نیرها معرفی    می کند. «  فقلت استغفروا ربّکم إنّه کان غفّارا* یرسل السّماء علیکم مّدارا* و یمددکم بأموال و بنین ویجعل لّکم جنّات ویجعل لّکم أنهارا[26] » ترجمه : « از زبان نوح «علیه السلام» به آنان گفتم:از گناهان خود در پیشگاه پروردگارتان استغفار کنیدکه او آمرزنده است، تا باران آسمان را پشت سر هم بر شما فرو ریزد وشما را با اموال و فرزندان کمک بخشد وباغهاو نهر ها را برای شما قرار دهد». جالب توجه اینکه در روایات اسلامی می خوانیم ربیع بن صبیح می گوید: « نزد امام علی «علیه السلام» بودم مردی از در وارد شد واز خشکسالی آبادی اش شکایت کرد. امام« علیه السلام» به او فرمود: استغفار کن ، دیگری آمد واز فقر شکایت کرد. به او نیز گفت: استغفارکن،سومی آمد و به او گفت: دعا کن خداوند به من پسری دهد. به او نیز گفت: استغفار کن، ربیع می گوید: من تعجب کردم وگفتم: هر کس نزد شما می آید و مشکلی داردو تقاضای نعمتی دارد به او همین دستور را می دهی وبه همه می گویی استعفار کنید واز خداوندطلب آمرزش نمایید. حضرت علی «علیه السلام» در جواب فرمود: آنچه را گفتم از پیش خود نگفتم من این مطلب را از کلام خدا که از پیامبرش نوح «علیه السلام» حکایت می کند، استفاده کردم و پس آیات فوق را تلاوت کرد[27]. نتیجه  در این عالم کسی بی رنج و غم نیست، حتی آن کسی که خود را در تفکرات مادی مشغول کرده واز عالم دین واخلاق بی خبری بهره است . چه آنکه در این جهان مشکلات و رنجها ودردها انسان را رنجانده ، روح وروان  لطیف او را می فشارد. پس به این نتیجه می رسیم که در دنیا خوشی مطلق وجود ندارد پس چه بهتر است که در برابر خدایی که همه عالم تحت فرمان او در سایه قدرت اوست و با کمال مهر و عطو فت بندگانش را نوازش کرده وبه سوی خویش دعوت فرموده سر سختی و لجاجت به خرج ندهیم و با ندامت و پشیمانی به سوی او روی آوریم و رحمت و مغفرت او را طلب کنیم. درسوره نور آیه 3می فرماید: « وتوبوا الی الله جمیعا ایّها المؤمنون لعلّلکم تفلحون» یعنی : «ای مؤمنان، همگی  با هم  به  سوی خدا توجه کنید و باز گردید شاید رستگار شوید».   پانوشت ها1-     لغت نامه دهخدا، ماده « ذنب» . (به نقل از کیفر گناه، سید هاشم رسولی محلاتی، ص118) .2-     مجموعه ورّام، ج2 ،ص53. ( به نقل از گناه شناسی، محسن قرائتی ، ص21 ).3-      همان.4-     ( بقره/18) .5-     (بقره/7) .6-     تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج1،ص115.7-     اخلاق، بانوی اصفهانی،ص17.8-     (احزاب/12).9-     بحارالانوار،ج73 ، ص 342.( به نقل از کیفر گناه، صص 53-55)10- گنج های بهشتی ، علی محمد حیدری نراقی، ص398.11- معانی الاخبار ،ص271. (به نقل از کیفر گناه)12- (رعد/ 28).13- خلاصه تفاسیر المیزان ونمونه ،تلخیص: عباس پور سیف، ص526.14- اصول کافی ،ج2، ص271(به نقل از تجربه شیرین ندامت) .15- گناه کبیره، دستغیب شیرازی، ص8.16- تجربه شیرین ندامت، ص54.17- (آل عمران/165).18- (نور/57).19- تفسیر نور ، محسن قرائتی، ج8 ،ص208.20- (نساء/ 133-134)21- خلاصه تفاسیر المیزان ونمونه، ص 206.22- حسرت  نامه قیامت، علی مویدی،ص73.23- حسرت نامه قیامت، ص80.24- (انعام/27).25- (نباء/ 40).26- (نوح/ 12-10).27- مجمع البیان، ج10،ص361.(به نقل از گنج های بهشتی،ص 207). 
يکشنبه 21/9/1389 - 8:47
اخلاق

    گناه درلغت واصطلاح

        « گناه» در لغت فارسی به معنای بزه، جرم، خطا، نافرمانی وامثال این الفاظ آمده و در لغت عرب از آن به « ذنب» و «اثم» و «معصیت» تعبیر شده و معانی که در جامع معانی است همان نافرمانی و انجام  عملی بر خلاف قانون ویا سرپیچی از قانون است [1 ].

       گناه در پیش اهل شرع عبارت است از : هر گونه کاری بر خلاف فرمان خداوندباشد، گناه است نافرمانی هر چند کوچک باشد چون خلاف امر خداست، بزرگ است[2].رسول اکرم« صل الله علیه وآله» در سخنی به ابوذر فرمود: « لا تنظر الی صغر الخطیئة ولکن انظر الی من عصیته » کوچک گناه را ننگر، بلکه آن را بنگر که از چه کسی نافرمانی می کنی[3].

 

اثر گناه بر غم واندوه

      اثراتی که گناه در غم واندوه انسان به وجود آورد ، در دو عامل مهم ذیل می توان جستجوکرد:

   1- اثر گناه بر سلامت انسان               2- پیامد های گناه

 

 1-  اثر گناه بر سلامت انسان

   اثر گناه بر سلامت انسان را در سه بخش جسمی، عقلی وروانی قابل بررسی است :

 

1-1– اثر گناه وعدم سلامت اندامهای حسی ( نابینایی و ناشنوایی معنوی)

   گناهان ، اثر سوئی روی حس تشخیص ، درک و دید انسان می گذارد« صمّ بکم عمی فهم لایرجعون[4]» یعنی: « آنها کروگنگ وکورند واز ضلالت خود بر نمی گردند » گناهکار بر اثر غفلت وبی خبری حس تشخیص را از دست می دهد. « ختم  الله علی قلوبهم  وعلی سمعهم و علی ابصارهم  غشاوة[5]» یعنی : « خدا بر دل ها و گوش هایشان مهر نهاده و بر چشم هایشان پرده افکنده شده »و نیز در آیه 39 سوره انعام می فر ماید : « و الّذین کذّبوا بایاتنا صمّ و بکم  فی الظّلمات..... » سه نعمت  زبان ّ چشم و گوش از آنها گرفته می شود.

     به این ترتیب ، چشمی که پرهیز گاران با آن آیات خدا  را می دیدند، و گوشی  که سخنان حق را با آن می شنیدند، وقلبی که به وسیله آن درک می کردند در اینها از کار افتاده است، عقل وچشم و گوش دارند ، ولی قدرت «درک» ، «دید» و«شنوایی» ندارند ! چرا که اعمال زشتشان و لجاجت و عنادشان پرده ای شده است در برابر این ابزار شناخت[6].

 

1-2- اثر گناه وزایل شدن عقل

  عقل تمیز دهنده حق وباطل است که می خواهد نردبان ترقی و متعالی را بالا رود باید در نفس خود غور کند که تمایلات او تابع چیست؟

        اگر انسان تابع یکی از قوای سبعی و بهیمی وشیطانی باشد از مرحله انسانیت بسیار دور افتاده و حیوانی است با  دو  پا ،  که در اسم و صورت شبیه انسان نه درمعنی و سیرت[7]. انسان گناهکار تابع احساسات خود است نه عقل. بنابراین  گناه پرده ضخیمی برروی عقل و فکر انسان می اندازد و باطل را حق جلوه می دهد به همین دلیل بسیاری از گناهکاران بعد از عمل خویش پشیمان شده و گاه تعجب می کنند که چگونه به انجام چنین کاری دست زده اند . در سوره بقره آیه 171 می خوانیم :«.... صمّ بکم عمی فهم لا یعقلون » «و به آیات حق کر وگنگ  و کورند زیرا عقل خود را به کار نمی بندند».

  

1-3- بازتاب منفی گناه بر روان انسان

       امروز دیگر این مطلب از لحاظ علمی وفلسفی ثابت ومسلم شده است وجای کمترین تردیدی در آن باقی نیست که آدم بد وجود ندارد، فقط آدم مریض وجود دارد. در قرآن هم ازگناه به عنوان یک بیماری  یاد شده است. می فرماید: « و اذ یقول المنافقون و الّذین فی قلوبهم مّرض مّا وعدنا الله و رسوله الّا  غرورا[8] » یعنی :« منافقان وکسانی را که در دل بیماری دارند گویند: خدا و رسولش جز فریب به ما وعده ندادند» . در روایات نیز بزرگان دین گناه را به طور مطلق بیماری نام نهاده اند . حضرت علی «علیه السلام» فرمودند: «لا وجع أوجع للقلوب من الذّنب » [9]

از نظر اصول روانشناسی نیز این مطلب ثابت شده که اعمال همراه بازتابی در روح او داردو تدریجا روح  را به شکل خود در می آورد . این نکته نیز قابل توجه است که انسان با ادامه گناه ، لحظه به لحظه در تاریکی روحی بیشتری فرو می رود وبه جایی می رسد که گناها نش در نظرش حسنات جلوه می کند و گاه به گاه به گناهش افتخار می کند. در این مرحله راههای بازگشت به روی او بسته می شود[10] .  

  

3-1 کمی ظرفیت وسعه صدر

    از دیگر اثرات سوء «گناه» کمی ظرفیت وسعه صدر است افراد کم ظر فیت دست  به انواع گناهان می زنند و صاحبان سعه صدر  باتأنیّ ،  خویشتن داری ، توکلّ وایمان ، بردباری   گام بر  می دارند و رضایت  حق تعالی   را  در نظر می گیرند و  با قدرت  وقوّت  به سوی مقصد پیش   می روند  و به  همین  دلیل  کمتر دچار  شکست  می شوند . خداوند  در  آیه 49  سوره   هود     می فر ماید: «  فاصبر إنّ العاقبة للمتقین.... » یعنی : « پس تو در طاعت حق راه صبر پیشه کن که عاقبت اهل تقوی نیکوست».

  

3-2یأ س و ناامیدی

  یکی از آثار شوم گناه بر روان انسان یاس و ناامیدی است و شخص گناهکار گاهی در اثر گناه از سعادت ونجات خود مأیوس می گردد وهمین سبب می شود که احیانا به جنایات بزرگتری دست بزند در چنین مواردی فقط دین ومذهب با ایجادحالت امیدواری به کرم و عفو وبخشش خدایتعالی او را دلگرم می سازد و از بیماری خطر ناک یأس  نجاتش  می دهد. امام سجاد «علیه السلام» در حدیثی می فرماید: « و الذّنوب  التّی تقطع الرجّا ء الیاس من روح الله و القنوط من رحمة الله و الثقة بغیر الله و التکذیب بو عدالله  عز ّوجلّ [11]» « گناهی که امید را قطع می کند عبارتند از: یأ س از گشایش خداوند نومیدی از رحمت خدا، اطمینان و اعتماد به غیر خدا، و تکذیب وعده خدا.

 

3-3 گناه وسلب آرامش 

« الّذین آمنوا و تطمئنّ قلوبهم بذکر الله ألا بذکر الله تطمئنّ القلوب [12] » یعنی :« آنان که ایمان آوردند و دلهایشان به یاد خدا آرامش می یابد و بدانید که فقط به یاد خدا دلها آرامش می یابد». تنها چیزی که می تواند آرامش حقیقی به انسان بدهد، همان توجه و ارتباط با خداو دعا به درگاه اوست و با انجام گناه این توفیق از انسان سلب خواهد شد. توضیح اینکه دل انسان همیشه به دنبال رکن محکمی است که به آن چنگ زند تا سعادتش را تضمین کند اگر این اسباب« مادی» باشد، چون اینها متغیرند پس دل او نیز همواره دچار رعشه و اضطراب  می شود در حالی که این رکن، «خدا» باشد، چون او فوق همه چیز است و بر هر کاری قادر است و مغلوب چیزی نمی شود پس قلب انسان همواره« آرامش » دارد[13].   

 

3-4 تضعیف شخصیت همراه با رسوایی

 گناه شخصیت و احترام اجتماعی انسان را در هم می شکند و او را به ذلّت می کشاند زیرا برای انجام گناه باید تمام قید و بند های اجتماعی را شکست و تن به هر پستی داد تاریخ بشر مملو از شرح زندگانی کسانی است که در جامعه دارای مقام و موقعیت ممتاز بودند ، ولی هنگامی که اسیر شهوات وهواهای نفسانی شدند کارشان به رسوایی کشید . داستان یوسف وهمسر عزیز مصر بیانگر این واقعیت است که چگونه عزیز مصر با وجود احترام فراوان ، به علت هواپرستی،رسوایی خاص وعام شد، در آیه 31 سوره یوسف می خوانیم: « فلّمّا سمعت بمکر هنّ أرسلت إلیهنّ وأعتدت....» یعنی : « چون زلیخا ملامت زنان مصری را درباره خود شنید فرستاد واز آنها دعوت کرد....»

 

3-5 قساوت قلب

 قساوت قلب  یکی از آثار سوء گناه بر روان انسان می باشد که در اثر اصرار بر گناه بر روح انسان غلبه می کند. در آیه 43 سوره انعام می خوانیم : « فلو لا إذ جآء هم بأسنا تضرّعوا ولکن  قست  قلوبهم وزیّن لهم الشّیطان ما کانوا یعملون» ترجمه : «  چرا وقتی که بلای ما به آنها می رسیدتوجه وتضرّع وزاری نکردند بدین سبب (نکردند) که دلهایشان را قساوت فرا گرفت وشیطان کردار آنها را در نظرشان زیبا نمود »

ادامه دارد.....

 

يکشنبه 21/9/1389 - 8:45
اهل بیت

عزاداری و اقامه عزا و گریه كردن بر عزیزان از دست رفته، از جانب معصومین(ع) رایج بوده است، چنانكه حضرت فاطمه زهرا(س) به خاطر گریه شبانه روزی برای پدربزرگوارش، مورد اعتراض قرار گرفت و به ناچار بیت الاحزان را به وجود آورده، دست حسن و حسین(ع) را می گرفت و برای عزاداری و گریه به آنجا می رفت. ائمه اطهار(ع) نیز برای امام حسین(ع) عزاداری و سوگواری می كردند.

اما درباره چگونگی عزاداری آنها و این كه آیا این عزاداری در ایام محرم بوده است یا خیر، لازم است در سیره ائمه معصومین(ع) و چگونگی سوگواری آنها تحقیق و بررسی لازم انجام گیرد. در این زمینه، سیره امام سجاد(ع) و امامان پس از او را به اجمال بررسی خواهیم كرد:

1.   عزاداری امام سجاد(ع): از آنجایی‌كه حضرت امام زین العابدین(ع) هنگام شهادت پدربزگوارش، در كربلا حضور داشت و از عمق فاجعه آگاه و چگونگی شهادت آن عزیزان را مشاهده كرده بود؛ بنابراین بر اساس روایات معتبر، آن حضرت تمام عمر باقیمانده خویش را عزادار بود و بر شهدای كربلا گریه می كرد، چنانكه اگر غذایی را خدمت حضرت سجاد(ع) قرار می دادند، اشك از چشمان مباركشان جاری می شد، تا جایی كه گاه غلامی از او می پرسید: آیا حزن و اندوه شما تمام نمی شود؟ حضرت می فرمودند: وای بر تو همانا یعقوب(ع) دوازده فرزند داشت، یكی از آنها ناپدید شد و یعقوب از شدت اندوه چشمانش سفید(نابینا) شد، در حالی‌كه فرزندش یوسف(ع) زنده بود. ولی من پدر، برادر، عمو و هفده نفر از اهل بیتم و تعدادی از یاران پدرم را دیدم كه ذبح شده و به خون آغشته بودند؛ پس چگونه حزن و اندوهم تمام شود؟(1)

 در المجالس السنیه آمده است كه امام صادق(ع) درباره جدش امام سجاد(ع) فرمود: او چهل سال بر پدرش گریه كرد، در حالی‌كه روزها روزه می گرفت و شب ها شب زنده داری می كرد و هنگامی كه زمان افطار فرا می رسید و یكی از غلامانش برای او غذا می آورد و عرض می كرد: ای مولای من! میل كنید؛ حضرت می فرمود: فرزند رسول خدا گرسنه شهید شد، فرزند رسول خدا تشنه شهید شد، و همین طور این كلام را تكرار و گریه می كرد تا این كه غذا و آب با اشك چشمش مخلوط می شد و این وضعیت همچنان ادامه داشت تا این كه خدای خویش را ملاقات كرد و به دیدار حق شتافت.(2)

2.   عزاداری امام باقر(ع): در كتاب "نهضه الحسین" (ص 152) آمده است با آمدن محرم، حزن و اندوه در اهل بیت نبوی(ع) ظاهر می گشت و آنان از شعرا می خواستند تا برای جدشان- امام حسین(ع)- مرثیه سرایی كنند.(3)

همچنین در كامل الزیارات ابن قولویه آمده است كه امام باقر(ع) در روز عاشورا به سوگواری برای امام حسین(ع) امر فرموده، و در خانه خویش مجلس عزا اقامه می كرد و ... (4)

3.   عزاداری امام صادق(ع): در باره عزاداری امام صادق(ع) نیز روایات زیادی وارد شده است كه از شاعران درخواست می نمود برای جدش مرثیه سرایی كنند و آنان را بر این امر مقدس تشویق می كرد و اهل بیت او از پس پرده به مرثیه سرایی شاعران گوش می دادند و گریه و ناله می كردند.(5)

4.   عزاداری امام موسی كاظم(ع): در این باره امام رضا(ع) می فرماید: هنگامی كه محرم فرا می رسید، پدرم هرگز با حالت خنده و تبسم دیده نمی شد و ده روز اول محرم به همین شكل بود تا این كه روز دهم و روز عاشورا فرا می رسید و این روز، روز مصیبت و حزن و گریه او بود و می فرمود: عاشورا روزی است كه جدم حسین(ع) را شهید كردند.(6)

5.   عزاداری امام رضا(ع): دعبل خزایی می گوید: در ایام دهه محرم به محضر آقا و مولای خود، علی بن موسی(ع)، در مرو شرفیاب شدم و آن حضرت را در حالی كه اصحابش دور او نشسته بودند، محزون یافتم. وقتی حضرت مرا دید فرمود: مرحبا بر تو دعبل! مرحبا بر كسی كه با دست و زبانش ما را یاری می كند؛ سپس حضرت مرا در كنار خودش جای داد و فرمود: ای دعبل! دوست داری شعر بخوانی؛ زیرا این روزها ایام غم و اندوه بر ما اهل بیت و روز شادی دشمنان ما، به ویژه بنی امیه است؛ سپس برخاست و پرده ای بین ما و اهل بیتش زد و آنان را پشت پرده نشاند تا بر مصیبت جدش حسین(ع) گریه كنند؛ آن گاه رو به من كرد و فرمود: ای دعبل! مرثیه بخوان! تو یاور ما و مرثیه سرای ما هستی، تا زمانی كه زنده ای.(7) در این هنگام دعبل مرثیه سرایی را آغاز كرد.(8)

6.   عزاداری در زمان چهار امام دیگر: در آن زمانها عزاداری گاه سیر صعودی و گاه سیر نزولی داشته است؛ مثلا در زمان امام جواد(ع)، تا حدی امكان عزاداری برای شیعیان فراهم بود و این حالت تا زمان معتصم ادامه داشت؛ اما پس از آن، سیر نزولی یافت و شیعه برای عزاداری و احیای شعائر حسینی در فشار بود.(9) در این دوران نیز عزاداری در ایام محرم نسبت به ماه ها و ایام دیگر بیشتر بود.

با توجه به بررسی سیره امامان معصوم(ع)، عزاداری سیدالشهدا در طول سال در مناسبت های ویژه برپا بود، ولی در ایام محرم، مجالس سوگواری هر روز برپا می شد و برخی از آنها، مانند امام سجاد(ع)، در ایام محرم سیاه پوش نیز بودند.(10)

 

پی نوشت:

(1) - تاریخ النیاحه علی الامام الشهید الحسین بن علی(ع)، السید صالح الشهرستانی، تحقیق و اعداد الشیخ نبیل رضا علوان، ص118، بیروت: دارالزهراء، چاپ اول، 1419قمری  و مناقب ابن شهرآشوب، ج4، ص166.

(2) - المجالس السنیه، سید محسن امین، بیروت: دارالتعارف، چاپ ششم، 1398قمری، ج1، ص155.

(3) - كامل الزیارات ابن قولویه قمی ، ص 111-114، تهران: چاپ صدوق، چاپ اول، سال 1375شمسی.

 (4) - ر ك: تاریخ النیاحه علی الامام الشهید الحسین بن علی(ع)، السید صالح الشهرستانی، تحقیق و اعداد الشیخ نبیل رضا علوان، ص120، و المجالس السنیه، ج5، ص123.

 (5) - تاریخ سیدالشهدا، عباس صفایی حائری، ص56، قم: انتشارات مسجد مقدس جمكران، چاپ اول، سال 1379شمسی و امالی صدوق، مجلسی، ص205.

 (6) - تاریخ النیاحه علی الامام الشهید الحسین بن علی(ع)، همان، ص132 و امالی صدوق، ج2، ص111.

(7) - بحارالانوار، ج40، ص257.

(8) -  بحارالانوار، ج40، ص157.

(9) -  بحارالانوار، ج40، ص136-137.

 (10) - سیاه پوش در سوگ ائمه نور، علی ابوالحسنی، منذر، ص127 و ص128، قم: مؤلف،چاپ اول، سال 1375شمسی و برای آگاهی بیشتر رجوع كنیدبه: مناقب ابن شهر آشوب، ج4، ص166  و امالی صدوق، مجلسی، ج6، ص205.

يکشنبه 21/9/1389 - 8:36
سخنان ماندگار
خداوند متعال چنین مقدّر فرموده است که مؤمنین و دوستداران او غالباً در تنگی و سختی و فقر و ابتلا به سر ببرند. این موضوع در زندگی انبیاء و اولیاء الهی هم به خوبی مشاهده می شود. این سختی ‌ها و گرفتاری‌ ها گاهی برای پاک کردن مؤمن از لغزش ‌ها و گناهان صغیره‌ای است که احیاناً از او سرزده و گاهی برای ترفیع مقام و بالا بردن درجات قرب است. در این زمینه به چند روایت اشاره می ‌شود:

1- رسول خدا(ص) فرمود: «پیامبران به بیشترین سختی ‌ها مبتلا می ‌شوند، پس از آنان مؤمنین هستند که به قدر ایمان شان مبتلا می ‌شوند.»

2- حضرت امام جعفر صادق(ع) فرمود: «اجر و پاداش بزرگ با گرفتاری‌ های بزرگ همراه است. خداوند هر قومی را دوست بدارد، آن ها را گرفتار می ‌کند.»

3- امام باقر(ع) فرمود: «وقتی خداوند بنده ای را دوست داشته باشد، او را غرق در گرفتاری می ‌کند.»

4- امام صادق(ع) فرمود: «محال است بر مؤمن چهل شب بگذرد، و مشکلی برایش پیش نیاید که او را محزون نکند. این مشکلات مایه تذکر و یادآوری به اوست.» و نیز فرمودند: «در بهشت درجه ای است که بنده به آن نمی رسد مگر این که به بیماری مبتلا شود.»

5- امام باقر(ع) فرمود: «همان طور که مرد از اهل خود دلجویی می کند، خداوند هم از مؤمن با هدیه‌ای از گرفتاری سرکشی می کند، و نیز او را از دنیا پرهیز می‌ دهد، همان طور که طبیب، مریض را از غذا پرهیز می‌ دهد.»

6- رسول خدا فرمود: «مؤمن مانند شاخه نهالی است که دردها و بیماری ها او را حرکت می ‌دهند.» شخصی به امیرالمؤمنین(ع) عرض کرد: «به خدا قسم من تو را دوست دارم.» امام فرمود: پس لباسی برای فقر آماده کن که من از رسول خدا شنیدم که فرمود: «فقر و تنگدستی به سوی محبّین تو از سیلی که به پایین درّه می ریزد سریع تر رو می آورد.» 

7- امام صادق(ع) فرمود: «خداوند به حضرت موسی(ع) فرمود: «من مخلوقی محبوب تر از مؤمنان خلق نکردم و آن ها را فقط به آن چه خیر و صلاح‌شان است، مبتلا می‌ کنم، چرا که صلاح آنان را بهتر می‌ دانم...»

8- امام سجاد(ع) فرمود: «مردم در زمان ما شش گروهند: شیر، گرگ، روباه، سگ، خوک، گوسفند. شیرها همان پادشاهان ستمگرند که می خواهند بر همه غلبه پیدا کنند. گرگ ها تاجرانی هستند که از جنس در موقع خریدن بد می ‌گویند و در موقع فروش تعریف. روباه ها دین فروشان و دو رویانند، سگ ها پرخاش ‌کنندگان به مردم هستند، و خوک ها طالبان فساد و فحشا هستند. اما گوسفندها کسانی هستند که پشم‌شان کنده می ‌شود و گوشت‌ شان خورده می‌ شود و استخوان ‌شان شکسته می ‌شود، یعنی مؤمنین مبتلا و گرفتار. پس گوسفندان در بین گروهی از شیران و گرگان و روباهان و سگان و خوکان چه کنند؟!»

منبع: بحارالانوار، ج 67، باب 12، از صفحه 196 تا 249.

يکشنبه 21/9/1389 - 8:34
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته