سلامت و بهداشت جامعه
مهمترین علت افسردگی چیست؟
«هیچ کس مرا درک نمیکند.» جمله بسیار آشنایی است که تقریبا از زبان اغلب نوجوانان و جوانان و چهبسا بزرگسالان شنیده میشود. ریشه این احساس و تفکر تهدیدکننده سلامت روان چیست؟ آنچنان که او را به سمت نیستی هدایت میکند و فاجعهای تأسف بار و غیرقابل جبران رقم میخورد. خطری جدی در کمین کودکان و نوجوانان از سال 2015 نشسته است.
به گزارش جام جم، خطری که ابتدا به شکل بازیای به نام نهنگ آبی از طریق شبکه اجتماعی روسی به زندگی نوجوانان راه مییابد و در عرض 50 روز آنها را بسیار نرم، اما مشتاقانه به سمت خودکشی هدایت میکند؛ بحرانی که هماکنون پدر و مادرها در کشورهای روسیه، هند، اوکراین و قزاقستان با آن دست و پنجه نرم میکنند و نمیتوان خطر حضور این بحران را میان نوجوانان و جوانان جدی نگرفت.
امروز 10 سپتامبر /19 شهریور روز جهانی پیشگیری از خودکشی است. به مناسبت این روز و تهدید بازی مذکور، با دکتر سیدکاظم ملکوتی، روانپزشک، عضو دانشگاه علوم پزشکی ایران و رئیس جمعیت پیشگیری از خودکشی ایران درباره راهکارهای پیشگیری از خودکشی نوجوانان وجوانان گفتوگو کردهایم.
خودکشی یک بیماری جهانی
برخلاف تصور عموم که گمان میکنند در کشورهای اروپایی و آمریکایی به واسطه بالا بودن رفاه و خدمات اجتماعی، آنان از مشکلات کمتری برخوردار هستند، اتفاقا خودکشی به عنوان یک معضل بهداشتی در حوزه سلامت روان دراین کشورها به صورت جدی مطرح است.
ناامیدی و بیارزشی، مهمترین علت افسردگی
آدمی در هر سن و سالی که باشد، وقتی احساس ناامیدی و بیارزشی کند، دنیا در نظرش تیره و تار میشود و در صورتی که سایر عوامل اقتصادی و اجتماعی نیز این حال را تشدید کنند، فرد به سمت خودکشی تمایل بیشتری پیدا میکند.
در گذشته خبرهای تاثربرانگیزی درباره خودکشی نوجوانان و جوانان به دلیل پایین بودن نمره تحصیلی یا قبول نشدن در کنکور شنیدهایم. براستی چرا یک جوان به خاطر نمره، خودکشی میکند. دلیل آن را باید در رفتار والدین و اطرافیان آن فرد جستوجو کرد.
باید دید در خانه الگوی ارزشگذاری کودک بر چه مبنایی بوده است. خودکشی نوجوان به خاطر نمره، گویای آن است که والدین این احساس را به او دادهاند که اگر افت نمره داشته باشد یا در کنکور قبول نشود یعنی بیارزش و به دردنخور است. یعنی ناتوان است و حالا که اینچنین است دیگر بچه مورد قبول و دوستداشتنی مادر یا پدر نیست. در صورتی که یک بچه در هر شرایطی، بچه پدر و مادرش است و بچه باید احساس ارزشمندی را از والدین خود دریافت کند.
بچهای که احساس ارزشمندی را از خانواده و والدین خود دریافت نمیکند، چگونه میتوان انتظار داشت محبت را در اینترنت و شبکههای اجتماعی و... جستوجو نکند؟ در این حالت مسلم است جذب گروهها و کانالهایی میشود که به او حس احترام و شخصیت میدهند. نظرش را میپرسند و در نهایت رفتارهای ضداجتماعی نیز ممکن است یاد بگیرد یا حتی تعلق خاطرش به آن گروه و شبکه به قدری زیاد میشود که حاضر به خودکشی هم میشود.
تهدید به خودکشی را جدی بگیرید
به خاطر دارم دوستی تعریف میکرد پسر نوجوانش در اعتراض به شرایط زندگی خود و رفتار والدینش، مادر را تهدید به خودکشی کرده بود. مادر نیز به گمان این که پسرش مثل همیشه از سر لجبازی و برای جلب توجه در حال بیان این تهدید است، میگوید جرأت انجام این کار را نداری و...، اما فرزندش خود را در مقابل چشمان مادر، از پنجره به بیرون پرت میکند.
این اتفاق و حوادث مشابه، گویای این واقعیت است که والدین هیچ کدام از رفتارها و گفتارهای کودک را از اعم از قهر، تهدید، لجبازی، پرخاشگری، خودزنی، افسردگی، شیدایی، رفتارهای ضداجتماعی و... ادا و اطوار تلقی نکنند و در صورت مشاهده حتما همراه فرزند خود باور کنند این رفتارها گویای یک آسیب روانی است که خوشبختانه قابل درمان است و حتما باید به مشاور مراجعه کنند تا مانع بروز اتفاقات تلخ شوند.
در همه جای دنیا، یکی از عوامل ناموفق بودن درمان مشکلات روان نوجوان و جوانان، خجالت کشیدن والدین از مراجعه و باور به وجود بیماری به نام افسردگی و خودکشی است.
نشانههای خودکشی
بررسیها نشان میدهد، در ایران 60 تا 80 درصد کسانی که اقدام به خودکشی میکنند، ناراحتی اعصاب دارند و اقدام به خودکشی یکی از تظاهرات بیماریهای اعصاب و روان است. بیش از 60 درصد کسانی که بیماری اعصاب و روان دارند، به افسردگی مبتلا هستند.
تحقیقات داخلی نشان میدهد خطر اقدام به خودکشی ناشی از افسردگی شش برابر، بیکاری دو برابر، مصرف سیگار 5/2 برابر، الکل سه برابر افزایش مییابد.هر چند همه افسردگیها به خودکشی منجر نمیشود، اما یکی از تظاهرات آنها خودکشی است.
رفتارهای تکانشی (واکنشها و رفتارهای ناگهانی و انفجاری) و بیماری پیتیاسدی (ptsd) که منشأ آن اتفاقات و سوانح هستند، از دیگر علائم قابل توجهی هستند که فرقی نمیکند فرد در کدام سن و سال قرار دارد. اطرافیان فرد در صورت مشاهده این علائم باید هوشیارانه نسبت به درمان اقدام کنند.
تاثیر خشونت خانگی بر بهداشت روان
مراقب ساعد دستان نوجوان و جوان دبیرستانی خود باشید و ببینید اگر روی دست آنان شاهد خطوطی نازک و ممتد بودید، بدانید فرزند شما در یک بازی خطرناک مشارکت دارد. متاسفانه در مواردی دیده شده بازی خطرناکی بین این گروه سنی رایج شده و آن خط انداختن با تیغ روی ساعد دست به نشانه نارضایتی از زندگی و شهامت نشان دادن این اعتراض باب شده است.
متخصصان تأکید دارند منشأ این رفتارها را نه در نوجوان بلکه در نوع و نحوه عملکرد والدین و خانواده باید جستوجو کرد.
هر چه میزان رفتارهای خشن، پرخاشگری، عصبانیت، درگیری بین فردی در خانواده و محیط افزایش یابد، خطر بروز رفتارهای تکانشی، پرخاشگرانه و میل به افسردگی نیزافزایش مییابد و احتمال صدمه زدن به خود نیز بالا میرود.
يکشنبه 9/2/1397 - 12:47
سلامت و بهداشت جامعه
افسردگی در همسر ممکن است به مرور زمان ایجاد شود و حتی انگیزه خودکشی را در او تقویت کند.
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران؛ افسردگی در مراحل اولیه دارای نشانه ها و علائم مخفی و پنهانی است که میتوانید با دقت در برخی تغییرات رفتاری افراد وقوع این احساس ناخوشایند را در آنان شناسایی کنید و کمک کنید تا به حالت عادی بازگردد.
تصور اشتباه عموم این است که فرد افسرده به طور مداوم گریه می کند و رفتارهایی نا به هنجار از خود نشان می دهد؛ در صورتی که علائم افسردگی حاد که در مواردی انگیزه خودکشی را در فرد فراهم میکند به شرح زیر است:
انزوا؛ سکوت سنگین و تمایل به تنهایی
از جمله مواردی که نشان دهنده بروز افسردگی در یکی از زوجین است می توان زیاد شدن زمان خواب و تماشای بیش از حد تلویزیون و بی علاقگی برای شرکت در فعالیت های اجتماعی و بودن با اعضای خانواده را نام برد.
بی حوصلگی برای شرکت در مهمانی ها و بودن در کنار بچه ها از جمله نشانه های خطرناک ابتلا به افسرگی است.
خستگی؛ این حالت حتی با خواب هم برطرف نمی شود
یکی دیگر از نشانه های ابتلا به افسردگی احساس خستگی شدید است. این حالت خستگی روحی است و حتی با خواب زیاد یا تغذیه مناسب هم برطرف نمی شود و اگر همسرتان به شدت دچار خستگی است و علت بیماری یا مسیر یا محل کار یا مطالعه بیش از حد دروس را ندارد به احتمال قوی دچار افسرگی شده است.
بی توجهی به ظاهر و شلختگی ناگهانی
یکی از نشانه های بالقوه افسردگی بی توجهی به وضع ظاهری، پوشیدن البسه چروک، اصلاح نکردن صورت بویژه در آقایان، پوشیدن لباسهای نامناسب در فصول سال به طور مثال پوشیدن لباس های نازک در زمستان، عدم رسیدگی به موهای سر و شانه نکرد کردن آنها در خانم ها و پوشیدن لباس هایی با رنگ های تیره و مشکی است.
سردی عاطفی؛ نتیجه افسردگی پنهان
افسردگی با تغییر در هورمون های بدن باعث می شود تا فرد دچار احساس سرد مزاجی و بی احساسی شود. این امر بویژه در زندگی عاطفی زن و شوهر به سرعت خود را نشان می دهد و می تواند باعث سردی و به تدریج بروز مواردی چون خیانت یا میل به طلاق شود.
عادت های عجیب و غریب در انتخاب غذا
و در نهایت تغییر در عادت غذا خوردن نیز یکی دیگر از موارد ابتلای همسر به افسردگی است. این بیماری روانی در برخی افراد باعث بی اشتهایی یا برعکس پراشتهایی در افراد می شود.
افراد مبتلا به افسردگی معمولا به خوردن خوراکی های شیرین و پرچرب و ناسالم علاقه دارند و از خوردن مواد غذایی سالم برای بدن پرهیز می کنند.
در صورتی که همسر شما هر کدام از این علائم را دارد با او صحبت کنید تا بتوانید مشکل را برطرف کند و در صورت ناتوانی در حل مشکل از متخصص کمک بگیرید.
يکشنبه 9/2/1397 - 12:46
سلامت و بهداشت جامعه
نتایج تازهترین بررسیها نشان میدهد، احتمال خودکشی در زنان افسرده که بدخواب هستند و شبها به زحمت به خواب میروند، بسیار بیشتر از دیگر افراد است.
به گزارش جام جم آنلاین از فارس، نتایج تازهترین بررسیها نشان میدهد، احتمال خودکشی در زنان افسرده که بدخواب هستند و شبها به زحمت به خواب میروند، بسیار بیشتر از دیگر افراد است.
مطالعات صورت گرفته حاکی از آن است که خواب ضعیف و بیکیفت بیش از هر موضوع دیگری به آرامش افراد افسرده آسیب میزند.
محققان باور دارند، بیخوابی با افزایش تنش در افراد افسرده مرتبط است و آنها را بیش از هر زمان دیگری تحریکپذیر میکند.
آمارها در سال 2015 حاکی از آن است که خودکشی علت مرگ بیش از 44 هزار نفر در آمریکا بوده است.
همچنین خودکشی جزء 10 عامل اصلی مرگ و میر در این کشور است.
علاوه بر این، در سال 2014، بیش از یک میلیون بزرگسال در آمریکا اقدام به خودکشی کردهاند و 9 میلیون و 400 هزار بزرگسال دیگر نیز افکار خودکشی داشتهاند.
نویسنده این پژوهش دانا لیتلودو، از دانشگاه منچستر، میگوید: «خواب نقش بسیار مهمی در سلامت جسمی و روانی ما ایفا میکند».
وی می افزاید: خواب، در واقع خواب شاخص سلامت ما است؛ خواب شبانه ما به طور مستقیم بر چگونگی احساس ما در صبح روز بعد اثر میگذارد.
به گفته کارشناسان، عدم خواب کافی باعث میشود تا برای چگونگی تنظیم خلق و خوی خود ناتوان شده و این نیز به نوبه خود، آستانه رفتارهای خودکشی را پایین می آورد.
يکشنبه 9/2/1397 - 12:45
سلامت و بهداشت جامعه
محققان دانشگاه ناتینگهام در انگلیس، اثرات سیر روی سلامت بدن را بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند که این گیاه ویژگیهای سلامتی فراوانی دارد.
به گزارش جام جم آنلاین از میزان، محققان معتقدند ترکیبات متعددی که در سیر وجود دارد، مانند سولفوریک، آن را تاثیرگذار کرده است.
این ترکیبات هنگام خرد شدن و یا قرار گرفتن در سرکه، آزاد میشوند و هنوز کاملا مشخص نیست که جویدن سیر خام مفیدتر است یا یک ورقه نان سیر پخته شده.
سیر گیاهی از خانواده پیازیان، از جمله پیاز، تره فرنگی و پیازچه است که سولفات خاک را جذب میکند و طعم و بوی خاص آن، ناشی از همین ترکیب است.
آن اثر فوق العادهای در پایین آوردن فشار خون دارد و حاوی ترکیباتی با ویژگیهای ضدسرطان است. در ضمن این گیاه در برخی از آزمایشها نشان داده است میتواند قند خون را نیز پایین بیاورد، که البته در این مورد به تحقیقات بیشتری نیاز هست. همچنین سیر میتواند ارتباط بین سلولها را بهبود بخشد و بدین ترتیب از بدن در برابر بسیاری از بیماریها محافظت کند.
از زمانهای گذشته از سیر برای درمان بیماریهای قلبی، سوء هاضمه و تقویت قوای جنسی استفاده میشده و همچنین برای درمان نیش حشرات و یا گازگرفتگی حیوانات به منظور پیشگیری از عفونت کاربرد داشته است.
در ضمن تحقیقات روسی سال ۱۹۵۵ نیز نشان داد که سیر میتواند بدن را از وجود فلزات سنگین، پاک کند؛ بنابراین بهتر است این ماده خوراکی را به فهرست غذاییتان اضافه کنید.
يکشنبه 9/2/1397 - 12:44
سلامت و بهداشت جامعه
نگاه طب سنتی به بیماری مانند فشار خون، نگاهی دقیق و اصولی بوده و پروندههای کاملاً موفق درمانی بیماران مبتلا به فشار خون حکایت از درمان کامل این بیماری با روشهای ساده مرسوم در طب سنتی دارد.
به گزارش جام جم آنلاین از تسنیم، فشار خون بالا خصوصاً در افراد مسن بسیار شایع است و تقریباً در حدود یک نفر از هر چهار نفر از فشار خون بالا رنج میبرند.
فشار خون بالا در سنین جوانی در مردان شایعتر است، اما در سنین بالاتر در زنان بیشتر از مردان دیده میشود؛ به طور کلی با افزایش سن، خطر ابتلا به این بیماری افزایش مییابد؛ علل بروز این بیماری هنوز به طور کامل شناخته نشده است.
در بیشتر موارد افزایش مقاومت محیطی عروق، علت افزایش فشار خون است که خود علل متفاوتی دارد؛ بیشتر مردم از نوعی افزایش فشار خون رنج میبرند که علت مشخصی برای آن یافت نشده است؛ به این فرم، افزایش فشار خون اولیه گفته میشود.
عوامل زیر در بروز این نوع افزایش فشار خون موثرند:
سن؛ مطالعات مختلف نشان داده که سیر پیشرونده افزایش فشار خون با افزایش سن ارتباط دارد.
ژنتیک؛ اثبات شده که عوامل ژنتیکی که به ارث میرسند با افزایش فشار خون ارتباط دارند.
نژاد؛ سفیدپوستان و نژاد هند و اروپایی بیشتر دچار افزایش فشار خون میشوند.
عوامل محیطی مانند چاقی، نمک زیاد (نمک تصفیه شده) و استرس نیز موثر هستند.
برخی از مبتلایان به فشار خون افزایش یافته علت مشخصی برای بیماری خود دارند که به این نوع، افزایش فشار خون ثانویه گفته میشود؛ باید توجه داشت که بیماران دچار فشار خون بالا در طب نوین اکثراً پاسخی نگرفته و صرفاً برای جلوگیری از افزایش فشار خون به طور دائم نیازمند مصرف داروهای شیمیایی هستند که به معنای کنترل بیماری و نه درمان آن است.
از سوی دیگر نگاه طب سنتی به مسئلهای مانند افزایش فشار خون نگاهی دقیق و اصولی بوده و پروندههای کاملاً موفق درمانی بیماران مبتلا به فشار خون حکایت از درمان کامل این بیماری با روشهای ساده مرسوم در طب سنتی دارد که بیمار با بازگشت به وضعیت عادی خود، کاملاً از مصرف دارو نیز بینیاز میشود.
طب سنتی، بیماری افزایش فشار خون را ذیل یکی از اعضای بدن تعریف کرده و اساساً و در گام اول به دنبال علت ایجاد آن میگردد تا با رفع علت، معلول نیز خود به خود رخت بربندد؛ از منظر طب ایرانی، افزایش فشار خون در اثر گرفتگی یا کاهش الاستیسیته عروق در مغز، کبد، قلب، ریه، معده، کلیه، عروق پا، رودهها یا هر عضو دیگری به وقع میپیوندد ضمن آنکه بیماریهای زمینهای یا شرکی مانند دیابت، تیروئید کمکار (غلبه شدید بلغم) و... نیز میتوانند به عنوان مبدأ بیماری در نظر گرفته شوند.
در هر صورت طبیب مسلط به طب سنتی ضمن یافتن علت، به درمان موضع یا بیماری شرکی مورد نظر پرداخته و با بازگرداندن سلامتی به عضو یا از میان بردن بیماری زمینهای موفق به درمان کامل و قطعی بیماری افزایش فشار خون خواهد شد.
يکشنبه 9/2/1397 - 12:42
سلامت و بهداشت جامعه
آمارهای گمرکی گویای آن است که در 11 ماهه سال قبل بیش از 5/3میلیارد تومان انواع آدامس وارد ایران شده است. امارات مبدأ اصلی صادرات این محصول به ایران است.
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایسنا، گذری بر بازار گویای آن است که انواع متعددی از آدامسهای گرانقیمت به طور قاچاق وارد شده و حتی نمونههای تقلبی آنها نیز به وفور در بازار دیده میشود.
به استناد آمارهای 11 ماهه گمرکی در سال 1396، امارات متحده عربی عمدهترین صادرکننده آدامس به ایران محسوب میشود که حدود 794 تن کالا با ارزشی بالغ بر 5/2 میلیارد تومان و حدود 798 هزار دلار وارد بازار ایران کرده است.
روسیه با 187 هزار دلار، ترکیه با بیش از 86 هزار دلار و ایتالیا با حدود 18 هزار دلار دیگر صادرکنندگان عمده انواع آدامس به ایران هستند. اما واقعیت این است، بخش قابل توجهی از آدامسهای خارجی موجود در بازار برندهای آمریکایی هستند که به طور قاچاق یا از طریق امارات وارد ایران شده یا نمونههای تقلبی آنها به تولید انبوه رسیده و در بازار عرضه میشود.
شرکت مطالعات بازار تکناویو (Technavio) پیشبینی کرده تا سال 2019 بازار جهانی آدامس با رشد 4 تا 7 درصدی در سال روبهرو خواهد بود و میزان فروش این بازار از 24 میلیارد و 720 میلیون دلار در سال 2014 به 32 میلیارد و 630 میلیون دلار در سال 2019 میرسد.
در گزارشی که شرکت تحقیقات بازار Kantar Media (فیلیپین) در سال 2012 منتشر کرد، دو کشور ایران و عربستان سعودی در صدر فهرست مصرفکنندگان آدامس در جهان قرار دارند.
براین اساس، 82 درصد ایرانیها آدامس میجوند و عربستان با 79 و آمریکا با 59 درصد در رتبههای 2 و 3 اصلیترین مصرفکنندگان آدامس در جهان قرار دارند. اسپانیا، فرانسه، لهستان، مجارستان، انگلیس، آفریقای جنوبی و مالزی، رتبههای 4 تا 10 را در اختیاردارند. در این گزارش تأکید شده که شاید یکی از دلایل آمار بالای مصرف آدامس در ایران، رفتار رایج، دادن آدامس بهجای بقیه پول در این کشور باشد.
یورومانیتور اینترنشنال در گزارش دیگری که سال 2015 در خصوص بازار آدامس ایران منتشر کرد، عنوان میکند که ایران به دلیل داشتن جمعیت جوان، یکی از مراکز هدف تولید و عرضهکنندگان اصلی آدامس جهان محسوب میشود.
سردمدار تولید آدامس در جهان شرکت آمریکایی ریگلی (Wrigley) است که 35 درصد بازار را در اختیار خود دارد. شرکتهای Mondelez (کانادا)، Perfetti (ایتالیا) و Lotte (ژاپن- کرهجنوبی) دیگر رقبای اصلی بازار جهانی آدامس محسوب میشوند.
يکشنبه 9/2/1397 - 12:40
سلامت و بهداشت جامعه
محققان دانشگاه ناتینگهام در انگلیس، اثرات سیر روی سلامت بدن را بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند که این گیاه ویژگیهای سلامتی فراوانی دارد.
محققان معتقدند ترکیبات متعددی که در سیر وجود دارد، مانند سولفوریک، آن را تاثیرگذار کرده است. این ترکیبات هنگام خرد شدن و یا قرار گرفتن در سرکه، آزاد میشوند و هنوز کاملا مشخص نیست که جویدن سیر خام مفیدتر است یا یک ورقه نان سیر پخته شده.
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از میزان، سیر گیاهی از خانواده پیازیان، از جمله پیاز، تره فرنگی و پیازچه است که سولفات خاک را جذب میکند و طعم و بوی خاص آن، ناشی از همین ترکیب است. آن اثر فوق العادهای در پایین آوردن فشار خون دارد و حاوی ترکیباتی با ویژگیهای ضدسرطان است. در ضمن این گیاه در برخی از آزمایشها نشان داده است میتواند قند خون را نیز پایین بیاورد، که البته در این مورد به تحقیقات بیشتری نیاز هست. همچنین سیر میتواند ارتباط بین سلولها را بهبود بخشد و بدین ترتیب از بدن در برابر بسیاری از بیماریها محافظت کند.
از زمانهای گذشته از سیر برای درمان بیماریهای قلبی، سوء هاضمه و تقویت قوای جنسی استفاده میشده و همچنین برای درمان نیش حشرات و یا گازگرفتگی حیوانات به منظور پیشگیری از عفونت کاربرد داشته است. در ضمن تحقیقات روسی سال ۱۹۵۵ نیز نشان داد که سیر میتواند بدن را از وجود فلزات سنگین، پاک کند؛ بنابراین بهتر است این ماده خوراکی را به فهرست غذاییتان اضافه کنید.
يکشنبه 9/2/1397 - 12:40
تاریخ
رویدادهای مهم 8 اردیبهشت در تقویم خورشیدی:
• روزنامه حبل المتین به مدیریت سید حسن کاشانی در تهران انتشار یافت. روزنامه مزبور قبلاً در کلکته به مدیریت مؤید الاسلام از مریدان سید جمال الدین اسدآبادی انتشار می یافت. (1286 ش)
• به دنبال برکناری مشیرالسلطنه محمدعلی شاه عمّ خود کامران میرزا نایب السلطنه را صدراعظم و وزیر جنگ نمود. (1288ش)
• ورود سپاهیان روس به تبریز پس از قیام مردم در جریان مشروطه (1288 ش)
• تولد دکتر محمد معین (1297 ش)
• افتتاح آرامگاه نوبنیاد "ابوعلی سینا" در همدان با حضور خاورشناسان (1337 ش)
• شاهزاده حسن ولیعهد اردن به تهران آمد. (1349 ش)
• صدام حسین نایب رئیس جمهوری عراق در رأس هیئتی وارد تهران شد. (1354 ش)
• امام خمینی در پیامی به مناسبت نزدیکی اربعین شهدای یزد و دیگر شهرها، مردم را به ادامه مبارزه علیه رژیم شاه تا برچیده شدن بساط ارتجاعی شاهنشاهی و برپا کردن حکومت عدالت گستر دعوت کرد.( 1357 ش)
• قطع رابطه ایران با مصر (1357 ش)
• برگزاری نشست رسانهها و امنیت ملی (1374 ش)
• روز شوراها و آغاز به كار شوراهای اسلامی شهر و روستا (1378 ش)
• درگذشت دكتر "ذبیح اللَّه صفا" محقق، مترجم، ادیب و شاعر معاصر (1378 ش)
رویدادهای مهم این روز در تقویم قمری (29 جمادی الثانی):
• درگذشت « محمّد بن علی صوری » محدث بزرگ قرن 5 هجری قمری (441 ق)
• آغاز انتشار روزنامهی قانون توسط "ملكم خان"، ناظم الدوله فرمانفر معروف (1307 ق)
رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی (29 آوریل):
• آغاز سلطنت "پتر كبیر"، پادشاه شهیر روسیه (1682 م)
• مرگ "راینهارت دوزی" خاورشناس بزرگ هلندی (1883 م)
• درگذشت "لودْویكْ ویتگِنِشْتایْنْ" فیلسوف معروف اتریشی (1951م)
• تشكیل كمیسیون اقتصادی افریقا توسط سازمان ملل متحد (1958 م)
• شكست آلمان نازی از متفقین در آخرین روزهای جنگ جهانی دوم (1945 م)
• خودكشی هیتلر (1945 م)
• مرگ "آلفرد هیچكاك" كارگردان مشهور قرن بیستم (1980 م)
• كشته شدن 150 هزار نفر در جریان توفان بنگلادش (1991 م)
• شورش در لس آنجلس (1992 م)
• درگذشت مایك رویكو یک روزنامهنگار واقعی (1997 م)
يکشنبه 9/2/1397 - 11:9
تاریخ
امروز سالگرد درگذشت «مایك رویكو» روزنامهنگار آمریکایی و مردی است كه به حرفه ژورنالیسم وفاداری تعصبآمیز داشت. مایك 29 اپریل سال 1997 درگذشت. «مایك رویكو» بارها گفته بود كه روزنامه باید صدای هر انسان باشد. روزنامه نگار باید هنگام تهیه و نگارش یك مطلب، خودرا جای مخاطب بگذارد و آن چه را كه او انتظار دارد و برایش لازم و مفید است برنگارد. راضی كردن مقامات دولتی، كار روزنامهنگار حرفه ای نیست، وظیفه نشریه دولتی و یا رسانهای است كه از دولت كمك مالی میگیرد.
مایك رویكو كه در طول چهل سال روزنامه نگاری علاوه بر تهیه خبر، هفت هزار و پانصد مقاله، گزارش تحقیق شده (اینوستیگیتیو) و تحلیل نوشت عقیده داشت هنگامی كه درآمد یك روزنامه كمتر از هزینههایش شود، اعتماد و علاقه مردم را از دست داده و باید تعطیل و یا به نیروهایی تازه فروخته شود. وی روی این نظر خود ایستادگی كرد و زمانی كه روزنامه «شیكاگو دیلی نیوز» به زیان دهی افتاد آنجا را ترك گفت و با رفتن او، مخاطبانش خرید آن روزنامه را متوقف ساختند و چون به «شیكاگو سان تایمز» رفت مخاطبان نیز متوجه این روزنامه شدند و با این عمل، شیكاگو دیلی نیوز تعطیل شد. این تحول به صورت اصلی در روزنامهنگاری درآمده است كه نویسنده «سرمایه» اصلی یك نشریه است، نه چیز دیگر. با رفتن مایك از شیكاگو دیلی نیوز، این روزنامه، دفعتا (در یك روز) 91 هزار خواننده از دست داد كه باز مبحثی در كتابهای درسی رشته روزنامهنگاری شده است. مایك تا زمانی در شیكاگو سان تایمز به كار ادامه داد كه روزنامهای مستقل بود. همینكه این روزنامه توسط «روپرت مورداك» خریداری شد، با صدور اعلامیه از آنجا رفت. وی در این اعلامیه نوشته بود: «مورداك»نه یك روزنامه نگار واقعی است و نه علاقهمند به حرفه روزنامهنگاری، و روزنامه متعلق به او تنها این ارزش را دارد كه در آن ماهی به پیچند و به دست خریدار بدهند. مخاطبان رسانهها حقی دارند و اگر دولت نتواند این حق آنان را رعایت كند، باید خودشان روزنامههای غیر واقعی را نخرند و نخوانند تا فریب نخورند و گمراه نشوند. هدف مورداك كمك به فرهنگ و ارتقاء معلومات مردم و اطلاعات رسانی واقعی و بیطرفانه نیست، هدف او كسب مال و قدرت است، او میخواهد هرلحظه با هر مقامی در هر گوشه از دنیا كه بخواهد تلفنی صحبت كند و برای این كار كه آتش جاهطلبی اورا برای یك لحظه فرو مینشاند و از آن لذت می برد باید به زیان مردم و حتی برخی از ملل امتیاز بدهد.
مایك پس از ترك شیكاگو سان تایمز به شیكاگو تریبیون رفت ولی مقاله های او همچنان از سوی سندیگای مربوط توضیع می شد و همزمان در 600 روزنامه در سراسر جهان به چاپ میرسید، خبرگزاریها و شبكههای رادیو تلویزیونی آنها را نقل میكردند و ترجمه آنها در رسانههای غیر انگلیسی انتشار مییافت. چند ناشر تاكنون مقالات مایك را كه سكته مغزی اورا از پای درآورد برحسب موضوع جمع آوری كرده و به صورت كتاب در آوردهاند. او به موازات روزنامه نگاری، داستان هم مینوشت و قهرمان داستانهای او یا راننده تاكسی بودند و یا اینكه ماجرا در یك تاكسی رخ داده بود. او داستان نویسی را «زنگ تفریح» خود و هر روزنامهنگار دیگر كه كار روزنامه را با تهیه اخبار سطح شهر آغاز كرده باشد میدانست كه خستگی را از تن میزداید.
يکشنبه 9/2/1397 - 11:4
تاریخ
29اپریل 1992 شهر لس آنجلس گرفتار یک شورش گسترده شد و بخشهای جنوبی و مرکز شهر به آتش کشیده شد. سبب این عصیان تبرئه چهار مامور پلیس بود که یک سیاهپوست بیکار به نام «رادنی کینگ» را در خیابان کتک زده بودند و یک رهگذر از کتک خوردن رادنی فیلم گرفته و به شبکههای تلویزیونی داده بود که عینا پخش شده بود. درگیری رادنی و چهار مامور درپی متوقف ساختن او به خاطر تخلف رانندگی بود. فیلم نشان میداد که دو مامور پلیس به مدت یک دقیقه و 20 ثانیه رادنی را با مشت و لگد و باتون کتک میزدند و دو مامور دیگر ـ بدون ممانعت ـ نظاره میکردند.
برغم پخش تصاویر از شبکههای تلویزیونی و واکنش جهانی نسبت به آن، هیات منصفه دادگاه رسیدگی به این قضیه که تماما سفید پوست بودند چهار مامور را مجرم ندانسته بودند که پخش خبر باعث شورش شد. پس از شورش سال 1965 که در آن 34 تن کشته شده بودند، عصیان 29 اپریل 1992 لس آنجلس بزرگترین شورش از این دست در این شهر بود. فرماندار کالیفرنیا حالت فوق العاده اعلام کرد و رئیس جمهوری آمریکا از پلیس خواست که اعمال خشونت نکند و پرونده از دادگاه محلی به دادگاه فدرال احاله شد و این دادگاه دو ماموری که رادنی را کتک زده بودند هریک به دو سال زندان و محرومیت از اشتغال دائم به کار انتظامی محکوم کرد و رای داد که به رادنی هم سه میلیون دلار غرامت داده شود. رادنی با این سر و صدا از مشاهیر شده است. 29 اپریل 2012 رسانههای آمریکا به مناسبت گذشت 20 سال از این رویداد با رادنی کینگ مصاحبه کردند و فیلم کتک خوردن او در ملاء عام را دوباره پخش کردند تا درسی عبرت برای پلیس باشد که مامور اجرای «قانون» هستند و نباید خود، بیقانونی کنند.
يکشنبه 9/2/1397 - 11:2