• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1314روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

 

اگر این علائم را دارید، قند خونتان بالاست!👌🏻

▫️خشک شدن دهان
▫️تکرر ادرار
▫️احساس خستگی عمومی
▫️تاری دید
▫️دیر بهبود پیدا کردن کبودی یا زخم
▫️کاهش وزن بی دلیل

+ برای شناسایی دقیق باید تست خون انجام شود.

چهارشنبه 12/6/1399 - 6:55
خواص خوراکی ها

 

 

برای لاغری مخلوط آب نمک و لیموترش مصرف کنید !🍸

▫️برای تهیه این نوشیدنی به مقدار لازم نمک و لیموترش به ۱ لیوان آب اضافه کنید تا از خواص جادویی این دو عنصر برای سم‌زدایی و کاهش وزن سریع بهره بگیرید

+ مخلوط نمک و آب لیموترش با کاهش میزان اشتها و سوزاندن کالری‌های اضافه به روند لاغری و سلامت عمومی فرد کمک شایانی می‌کند.

چهارشنبه 12/6/1399 - 6:53
خواص خوراکی ها

 

 

این خوراکی‌ها را با ماهی نخورید!❌🐟

تا ۲ ساعت بعد از خوردن ماهی از خوردن آب، دوغ، شیر، ماست، سالاد و میوه اجتناب کنید زیرا علاوه بر این‌که مانع هضم غذا شده می‌تواند باعث بروز قولنج، انواع فلج‌ها وحتی سکته مغزی و قلبی شود.

چهارشنبه 12/6/1399 - 6:51
اخبار

 

سعید سرکار دبیر ستاد توسعه فناوری روز دوشنبه در نشست مجازی معرفی و رونمایی از دستگاه تشخیص سریع کرونا با اشاره به خدمات عبدالاحد دانشیار دانشکده فنی دانشگاه تهران، اظهار کرد: دستگاه پیشرفته تشخیص سریع میزان اکسیژن فعال برای شناسایی افراد با احتمال ابتلا به کرونا که توسط دانشیار دانشکده فنی دانشگاه تهران طراحی و تولید شده، تاییدیه جهانی را دریافت کرد. طراحی و ساخت دستگاه تشخیص سریع کووید ۱۹ در رده محصولات خلاقانه و بدیع است. این دستگاه اردیبهشت جاری در آزمایشگاه به نتایج خوبی دست یافت و با مجوز دانشگاه علوم پزشکی تهران به نیابت از وزارت بهداشت آزمون‌های کلینیکی با همکاری تیم تخصصی از محققان رادیولوژی، آی سی یو، ویروس شناس و متخصصان عفونی اجرایی شد.

او افزود: این دستگاه موفق به دریافت تاییدیه مکتوب از سوی متخصصان داخلی شده است. علاوه بر آن قابلیت‌های این دستگاه در قالب مقاله‌ای تهیه و توسط داوران بین المللی مورد ارزیابی قرار گرفت و در نهایت در ژورنال‌ "Biosensor And Bioelectronic" منتشر شد.

سرکار ادامه داد: امروز در این مراسم دستگاهی رونمایی و معرفی می‎کنیم که از نظر علمی مورد داوری جهانی قرار گرفته و تمام فرآیندهای تحقیق تا تولید اعم از فرآیندهای آزمایشگاهی، آزمون‌های بالینی با استفاده از جامعه قابل قبول، تایید متخصصان گرایش‌های مختلف و تاییدیه اداره کل تجهیزات پزشکی را طی کرده است.

تشخیص فوری کرونا 
سرکار در خصوص جزییات این دستگاه گفت: زمانی که ویروس کرونا وارد بدن می‌شود، وارد سلول‌های ریه شده و در آنجا ماده‌ای به نام Reactive Oxygen Species یا ROS  (راس) ترشح می کند. این ترشحات در گلوی شخص مبتلا ظاهر می‌شود که با گرفتن خلط و یا ترشحات ته گلوی فرد، آن را با یک سی‌سی آب مخلوط می‌ کنیم و با قرار دادن پروب دستگاه که مجهز به نانو سنسور است، در داخل نمونه و فشار دادن دکمه‌ای، در کمتر از ۱۵ ثانیه نانو سنسور وجود "راس" را در نمونه گرفته شده تشخیص می‌دهد.

او با تاکید بر اینکه این دستگاه قادر به تشخیص "راس" که یک محصول جانبی وجود ویروس به شمار می‌رود، است، افزود: این دستگاه ویروس کرونا را تشخیص نمی‌دهد، بلکه وجود راس را در ته گلوی فرد مبتلا تشخیص خواهد داد. ماده "راس" در بیماری‌هایی چون "کووید۱۹"، "آسم" و "سل" ترشح می‌شود.

دبیر ستاد توسعه فناوری گفت: سه بیماری "کووید۱۹"، "آسم" و "سل" از جمله بیماری‌های التهاب ریوی هستند که ماده "راس" در آن‌ها ترشح می‌شود. با بررسی ‌های انجام شده در مقابل  این سوال قرار گرفتیم زمانی که این دستگاه تشخیص "راس" می‌دهد، چگونه می‌توان آن را نشانه ابتلا به کرونا تلقی کرد. با انجام بررسی‌هایی متوجه شدیم در شرایط پاندمی کمتر از یک درصد افرادی که با التهابات ریوی به بیمارستان‌ها مراجعه می‌کنند، مبتلا به سل و آسم هستند و در ۹۹ درصد بیماران در شرایط پاندمی، وجود راس در ترشحات گلو ناشی از کووید است. این دستگاه در سه فاز قادر به تشخیص راس است؛ "اگر نتیجه آزمایش منفی شود"، "نتیجه آزمایش مشکوک باشد" و "اگر نتیجه آزمایش مثبت باشد، نیاز است مورد بررسی‌های پزشکی بیشتری قرار گیرد".

قابلیت تشخیص بیماران بدون علامت
او بیان کرد: بسیاری از افراد مبتلا به ویروس کرونا هستند، ولی هیچ علائمی ندارند و این افراد ناقل هستندکه اگر بتوانیم آن‌ها را شناسایی کنیم قادر خواهیم بود از سرایت کرونا به دیگران جلوگیری کنیم.

سرکار ادامه داد: به اعتقاد بسیاری از متخصصان، دستگاه RT-PCR درصد خطای بالایی دارد؛ ضمن آنکه متوسط زمانی اعلام نتایج ۴۸ ساعت است. فردی که جواب آزمایش او منفی اعلام شود ممکن است در مدت ۲ روز آلوده شود و در صورتی که جواب آزمایش مثبت باشد ممکن است در این دو روز افراد زیادی را آلوده کرده باشد.

اوگفت: دستگاه تشخیص سریع کووید۱۹ تولید شده در کمتر از ۳۰ ثانیه قادر به تشخیص است؛ ضمن آنکه هزینه‌های آن نصف هزینه‌های تست RT-PCR است. علاوه بر آن این دستگاه پرتابل است و می‌توان در مراکز حساس مانند فرودگاه‌ها از قابلیت‎های آن برای غربالگری سریع بهره برد؛ ضمن آنکه تمام قطعات به کاربرده شده در این دستگاه ساخت ایران است و در هیچ کدام از قطعات آن وابسته نیستیم و قابلیت تولید انبوه را دارد.

سرکار مطرح کرد: امید است نه تنها جامعه ایران بلکه جامعه جهانی بتوانند از این قابلیت استفاده کنند. مشکل عمده‌ای که در دنیا وجود دارد و اشتغال را تحت تاثیر قرار داده، ظرفیت انجام این تست‌ها است. با استفاده از این دستگاه می‌توان در هر روز میلیون‎ها تست انجام داد و افراد بدون هیچ گونه نگرانی سر شغل خود حاضر شوند. اماکن عمومی مانند رستوران‌ها، فرودگاه‌ها و سایر اماکن عمومی می‌توانند از این دستگاه استفاده کنند.

انبوه سازی دستگاه تشخیص سریع علایم کرونا در دستور کار است
او با اشاره به آغاز تولید انبوه این دستگاه گفت: این دستگاه مورد تایید ستاد ملی مقابله با کرونا است و در حال حاضر برخی از آزمایشگاه‎ها و برخی دستگاه‎ها این ابزار تشخیصی را خریداری کرده اند و با برخی اماکن عمومی مانند فرودگاه‌ها برای تجاری سازی وارد مذاکره شدیم.

چهارشنبه 12/6/1399 - 6:50
اخبار

 

شرکت آچیکو از آماده‌سازی پتنتی برای ثبت اختراع خبر داد، پتنتی که در آن جزئیات مربوط به فناوری ساخت کیت تشخیص کرونا درج شده‌ است. این دستگاه می‌تواند با هزینه کم و تنها با بررسی بزاق بیماری اقدام به تشخیص ویروس کووید ۱۹ کند.

در این پتنت آمده است که می‌توان از نوع جدیدی از آپتامر DNA و کیت تشخیص کرونا برای شناسایی بیمار استفاده کرد. این فناوری که به Gumnuts شهرت دارد، با قیمت بسیار کم و ساده‌تر از روش‌های رایج کرونا را شناسایی می‌کند. این کیت مبتنی بر آنتی‌ژن و RNA است.

آچیکو اعلام کرده که این کیت تشخیص کرونا با همکاری شرکت مالکیت معنوی استرالیا، FB Rice، در ملبورن در حال ثبت است. آچیکو حق انحصاری تجاری‌سازی این فناوری را در اختیار دارد.


بیشتر بخوانید

دستگاه ایرانی تشخیص سریع کرونا تاییدیه جهانی گرفت

این شرکت برای توسعه و تجاری‌سازی این دستگاه، یک تیم شناخته شده بین‌المللی در سطح جهانی را جمع‌آوری کرده است. این تیم تحقیقاتی توسط دکتر مایکل جی‌ال‌ادل و توماس پوپلین هدایت می‌شوند. علاوه براین، یک سازمان علمی و تجاری بزرگتر که در اسپانیا، سوئیس، تایلند، سنگاپور و اندونزی قرار دارد، از این تیم حمایت می‌کند.

در این کیت از آپتامر‌های DNA خودآرا و نانوذرات طلا استفاده شده‌ است که با استفاده از نمونه بزاق بیمار می‌تواند بیماری کرونا را تشخیص دهد.

ویکتور پنتیس می‌گوید: بعد از سال‌ها تحقیق در حوزه نانوذرات، ما اکنون در حال تحقیقات در زمینه زیست‌سنجش‌های نانوذره – آپتامر هستیم تا از آن برای تشخیص بیماری استفاده کنیم. آنچه که در آپتامر‌ها برای ما جذابیت دارد، استحکام شیمیایی آن‌ها است که ماندگاری طولانی دارند.

سادگی و سهولت کاربرد، از اولین ویژگی‌های بسیار مهم این دستگاه است که موجب می‌شود در مدت‌زمان چند ‌دقیقه نتیجه را مشخص کرد. تجربه کار با این فناوری مشابه مسواک‌زدن است.

این شرکت معتقد است که این فناوری نقش مهمی در حل مشکل جهانی کرونا خواهد داشت. براساس اطلاعات منتشر شده، مواد مورد استفاده در این فناوری را می‌توان درصورت تولید انبوه به ‌قیمت چند سنت کاهش داد این در حالی است که ماندگاری این مواد، طولانی و در حد یک‌ سال است.

 

 

 

چهارشنبه 12/6/1399 - 6:48
اخبار

 

 

سازمان جهانی بهداشت روز دوشنبه اعلام کرد کشور‌هایی که ویروس کرونا در آن‌ها شدت یافته است، باید از افزایش بازگشایی‌ها و تجمعات جلوگیری کنند.

تدروس ادهانوم رئیس سازمان جهانی بهداشت گفت: بسیاری از مردم از محدودیت‌ها خسته شدند و خواستار بازگشت به حالت عادی پس از هشت ماه هستند.

او تصریح کرد: سازمان جهانی بهداشت کاملاً از تلاش‌هایی برای بازگشایی اقتصاد و جوامع حمایت می‌کند. ما تمایل داریم دانش آموزان به مدرسه و مردم به سرکار بازگردند، اما در شرایطی که کاملا ایمن و به دور از ویروس کرونا باشد.

ادهانوم ادامه داد: هیچ کشوری نمی‌تواند وانمود کند همه گیری تمام شده است. واقعیت این است که کرونا به راحتی گسترش می‌یابد و بازگشایی بدون کنترل این ویروس، دستورالعملی فاجعه بار است.

او افزود: بازگشایی بعضی مکان‌ها مانند استادیوم ها و جا‌های شلوغ به علت نزدیکی مردم به یکدیگر، مثل بمب عمل خواهد کرد.

 

 

چهارشنبه 12/6/1399 - 6:46
سلامت و بهداشت جامعه

کیانوش جهانپور، مدیر روابط عمومی وزارت بهداشت در توییت خود نوشت: در یک مطالعه سرولوژی بین ۳۲۴۸ نفر از کادر درمان، ۶ درصد از افراد سابقه عفونت با کرونا را نشان دادند. ۲۹ درصد این افراد مبتلای بدون علامت بوده و ۶۹ درصد این افراد هیچگاه قبل از تست سرلوژی از ابتلای خود به کرونا اطلاعی نداشتند.

در این تحقیق نشان داده شده که میزان ابتلا به ویروس کرونا در افرادی که هنگام مراقبت از بیماران از محافظ صورت (شیلد) استفاده می‌کردند پنجاه درصد کمتر از سایر افراد بوده است.

این تحقیق اهمیت استفاده از محافظ صورت علاوه بر ماسک در کادر درمان را نشان می دهد. همچنین تعداد بسیار زیاد مبتلایان بدون علامت احتمالا می‌تواند تایید کننده نقش مهم ماسک در کاهش میزان بار ویروسی اولیه و در نتیجه احتمال ابتلا به نوع خفیف‌تر بیماری کووید ۱۹ باشد.

 

 

 

 

 

 

چهارشنبه 12/6/1399 - 6:45
اخبار

 

بشیر حاجی بیگی سخنگوی سازمان انتقال خون ایران درباره شرایط اهدا خون اظهار کرد: در روز‌های ابتدایی شیوع ویروس کرونا، اهدای خون در برخی استان‌ها کاهش یافت. این مشکل در ماه‌های فروردین، اردیبهشت و خرداد هم مشاهده شد، اما خوشبختانه با بحران کمبود ذخائر خون مواجه نشدیم و توانستیم این مشکل را مدیریت کنیم.

او افزود: با سازماندهی شبکه ملی خون رسانی کشور توانستیم فراورده‌های مورد نیاز بیمارستان‌ها را تامین کنیم.

سخنگوی سازمان انتقال خون ایران ادامه داد: طی ۵ ماه گذشته آمار اهدای خون نسبت به سال گذشته حدود ۱۲/۵ درصد کاهش داشته است. در این مدت حدود ۹۵۶ هزار مراجعه کننده جهت اهدا خون داشتیم. 

حاجی بیگی  بیان کرد: توزیع اهدا خون به مراکز درمانی و بیمارستانی حدود یک میلیون و ۳۲۹ هزار واحد خون فراورده بود که آمار بسیار بالایی به نظر می‌رسد. 

او یادآوری کرد: افراد علاقمند برای اهدا خون می‌توانند از طریق سایت سازمان انتقال خون  ثبت نام کرده  و در زمان دلخواه خود مراجعه کنند. 

 

حاجی بیگی گفت: عدم امکان استقرار تیم سیار موجب شد تا اهدای خون در تاسوعا و عاشورای امسال با کاهش رو به رو شود. اهدای خون نباید به محدوده زمانی خاص موکول شود؛ چرا که عمر خون و فراورده‌های آن کوتاه است بنابراین نیاز به این محصولات همیشگی و مستمر است. 

او تصریح کرد: کاهش ۱۶ درصدی اهدای خون در روز‌های تاسوعا و عاشورا چنانچه با حضور مستمر اهداکنندگان تا اربعین حسینی همراه باشد نه تنها جبران می‌شود، بلکه امکان مدیریت هرچه بهتر ذخایر خون و تامین نیاز بیماران نیز فراهم خواهد شد.

سخنگوی سازمان انتقال خون ایران گفت: با وجود همه محدودیت‌ها در برخی از استان‌ها شاهد افزایش نزدیک به صد درصدی آمار اهدای خون نیز بودیم.


بیشتر بخوانید

فواید بی نظیر اهدای خون برای سلامتی

او ادامه داد: استان‌های سمنان، کهگیلویه و بویر احمد، کرمانشاه، بوشهر، اردبیل، چهارمحال و بختیاری، مرکزی و تهران با افزایش آمار اهدای خون در شب تاسوعا و روز‌های تاسوعا و عاشورای امسال مواجه بودند.

حاجی بیگی با بیان اینکه میزان اهدا خون در تهران حدود ۱۶ درصد نسبت به کل آمار بوده است، گفت: در کشور حدود ۹۰ درصد افراد دارای گروه خونی مثبت هستند و ۱۰ درصد را گروه منفی تشکیل می‌دهند.  بیشترین میزان اهدا خون از طرف افراد با گروه خونی  O مثبت پس از آن   A مثبت ۲۷ درصد، B مثبت ۲۳ درصد، AB مثبت ۷ درصد بوده است.

او افزود: گروه‌های منفی که ۱۰ درصد شامل می‌شوند حدود ۴ درصد O منفی، ۳ درصد A منفی، ۲ درصد B منفی، اما گروه AB منفی از کمیاب‌ترین و نادرترین گروه خونی بودند که یک درصد را به خود اختصاص دادند.

به گفته سخنگوی سازمان انتقال خون ایران تمام گروه‌ها می‌توانند خون اهدا کنند، اما باید وزن بالای ۵۰ کیلوگرم و فشار مناسب داشته باشند.

 

حاجی بیگی در پایان تصریح کرد: تقریبا حدود ۲ درصد افراد بهبود یافته برای هدیه دادن پلاسما خود به سازمان اهدا خون مراجعه می‌کنند. افراد بهبود یافته کرونا می‌توانند بعد از ۲۷ روز بهبودی با مشورت پزشک مربوطه به مراکز اهدا خون مراجعه کرده و پلاسما خون خود را اهدا کنند

چهارشنبه 12/6/1399 - 6:43
اخبار

 

جزییات گام نخست دوراپزشکی در کشور
وزارت بهداشت، با یادمان شهدای مدافع سلامت، در ادامه توسعه برنامه‌های کشوری مدیریت همه گیری کووید و با هدف کسب آمادگی لازم به منظور مقابله با موج سوم بحران در پاییز و زمستان ۹۹، اقدام به راه اندازی آزمایشی اولین گام استقرار خدمات پزشکی از راه دور در برخی دانشگاه‌های منتخب خود می‌کند.

همزمان با همه گیری جهانی کووید ۱۹، غالب کشور‌های پیشرفته دنیا بخش عمده‌ای از برنامه ارائه خدمات پزشکی خود را به منظور حداقل سازی تماس بین پزشک و بیمار، دورنگهداری بیماران از محیط‌های با آلودگی احتمالی، ایمن نگاه داری کادر سلامت و نیز فراهم سازی حداکثری دسترسی به خدمات تخصصی پزشکی در همه نقاط کشور، وارد برنامه خدمات پزشکی از راه دور کرده و با پوشش بیمه‌ای بسیار متناسب و همراه با سرویس‌های نسخه الکترونیک و تحویل دارو، شرایطی سهل را برای همه بیماران نیازمند به این خدمات در کشور فراهم کردند.

وزارت بهداشت نیز با درک ضرورت این امر برای کشور و آماده سازی و ابلاغ اخیر ضوابط اجرایی اولیه، اولین گام‌های ورود به این امر را برداشته است و در نظر دارد با حمایت‌های ویژه بیمه ای،  تشویق دانشگاه و دانشکده‌ها و کادر سلامت درگیر، دریچه‌ای جدید را در خدمت رسانی به مردم عزیز کشورمان در شرایط همه گیری فراهم کند تا رنج این بیماران و خانواده‌های آنان را به حداقل رساند.

در این برنامه که با مدیریت معاونت درمان وزارت بهداشت در حال انجام است به تدریج خدمات مشورت تخصصی بیماران بستری کووید ۱۹ و نیز ویزیت‌های سرپایی این بیماران، به ویژه در مناطق محروم و کم برخوردار فاقد نیرو‌های تخصصی با بهره گیری از فناوری‌های اطلاعاتی پزشکی توسط پزشکان متخصص بیمارستان‌های مادر شهر‌های بزرگ پوشش داده خواهد شد.

این فناوری‌ها که غالبا به صورت بومی طراحی و توسعه یافته اند به پزشکان اجازه خواهند داد از محل خدمت  یا حتی منزل، در بستری امن، به مشاوره و ویزیت بیماران خود پرداخته و به زودی نسخ خود را نیز به صورت الکترونیک برای بیماران خود صادر کند.

 

گام نخست خدمات دوراپزشکی در چهار دانشگاه علوم پزشکی کشور 
در برنامه گام نخست خدمات دوراپزشکی کشور، چهار دانشگاه منتخب مشهد، البرز، کهگیلویه و بویراحمد، ایرانشهر، زابل، لرستان، هرمزگان و بم با راه اندازی خدمات مشورت تخصصی و ویزیت از راه دور، این گام را به صورت آزمایشی آغاز می‌کنند تا از ابتدای پاییز با اطمینان از آمادگی کامل همه زیرساخت ها، نیروی انسانی لازم، تجهیزات، و چرخه‌های پشتیبانی مورد نیاز، وارد چرخه گسترده گام اصلی ارایه خدمت شوند.

در برنامه دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اولین برنامه کلان منطقه‌ای خدمات پزشکی از راه دور کشور، با عنوان سپاد ۹، با همکاری مشترک نه دانشگاه و دانشکده علوم پزشکی خراسان شمالی، رضوی، جنوبی، اسفراین، سبزوار، تربت حیدریه، تربت جام، نیشابور و گناباد افتتاح خواهد شد که در گام اول، ۱۳ ایستگاه بیمارستانی و به تدریج ۶۸ بیمارستانی خدمات مشورت تخصصی و ویزیت از راه دور بیماران بستری کووید را به تدریج تا ابتدای پاییز و متمرکز بر سه تخصص اصلی مورد نیاز کووید ۱۹ شامل تخصص‌های ریه، عفونی، و آی سی یو را فعال خواهند کرد.

در گام اول این برنامه، بیمارستان‌های مادر امام رضا و قائم مشهد به عنوان بیمارستان‌های مادر منطقه، متولی ارایه خدمات مشورتی و ویزیت‌های تخصصی خواهند بود که در مراحل بعد و با توانمندسازی سایر دانشگاه‌ها و دانشکده‌های همکار در کلان منطقه، از توان تخصصی کل کلان منطقه در ارایه خدمات استفاده خواهد شد. سپاد ۹ در گام‌های بعدی وارد خدمات ویزیت از راه دور بیماران مزمن و خاص و نیز رادیولوژی و پاتولوژی از راه دور خواهد شد.

برنامه دانشگاه‌های البرز، کهگیلویه و بویراحمد، و زابل متمرکز بر شبکه خدمات پزشکی از راه دور بنیاد برکت (برکت تل) خواهد بود که با تجهیز مناطق محروم منتخب و تامین کلیه امکانات زیرساختی و فناورانه مورد نیاز توسط این بنیاد، واحد‌های ارائه خدمات ویزیت تخصصی در محروم‌ترین نقاط فراهم و مردم بیمار در این مناطق به پزشکان متخصص تعیین شده از راه دور و با کمک کادر محلی سلامت دسترسی خواهند داشت. این بنیاد همچنین این برنامه را در حال توسعه در تعداد زیادی از دانشگاه‌ها و مناطق کشور می‌باشد که نتایج دوره آزمایشی الگویی برای تسریع پیاده سازی وسیع این خدمات در کشور خواهد بود.

وزارت بهداشت در نظر دارد با تشکیل کمیته ملی پزشکی از راه دور (پاد)، در صورت موفق بودن نتایج دوره آزمایشی گام اول، با سرعت تمام این تجربیات را در قالب ضوابط اجرایی ابلاغ شده به کل کلان مناطق آمایشی کشور و با اولویت مناطق محروم کشور گسترش دهد.

 

اهم فعالیت‌های گام نخست طرح دوراپزشکی
اهم فعالیت‌های انجام شده در خصوص گام نخست خدمات دوراپزشکی در مناطق محروم که با تلاش ستاد اجرایی فرمان حضرت امام و با همکاری وزارت بهداشت رونمایی شد به این شرح است:

۱. کلیه مراکز منتخب بر اساس توافقات فی ماببن وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) که بالغ بر بیست مرکز شامل سیزده مرکز مبدا و هفت مرکز مقصد درمحدوده ۶ دانشگاه علوم پزشکی کشور (به پیوست جدول) شامل دانشگاه‌های علوم پزشکی ایرانشهر، زابل، یاسوج، البرز، لرستان و هرمزگان تجهیز شده است.

بهسازی فضای فیزیکی –خرید ملزومات سرمایش و گرمایش، تجهیز اداری و کامپیوترها، ملزومات دورا پزشکی و تهیه نرم افزار و زیر ساخت ارتباطی با مجموعه ستاد بوده است (هزینه‌های هر مرکز برای خرید ملرزومات دورا پزشکی که بخش‌هایی تحویل شده و تعدادی نیز در روز‌های بعد تهیه و تحویل داده می‌شود بالغ بر ۲۰۰ میلیون تومان به ازای هر مرکز مبداء بوده است).

۲. با معرفی و مشخص شدن نیرو‌های انسانی از سوی دانشگاه‌های علوم پزشکی فوق، جهت فعالیت در این حیطه برای کلیه افراد کد کاربری، رمز عبور و (ایجاد) دسترسی به سامانه صورت پذیرفت. این افراد شامل شاغلین در حوزه پذیرش در مبادی و مقاصد دوراپزشکی و نیرو‌های پزشکی عمومی، کارشناسان حوزه بهداشتی، کارشناسان مامایی، کارشناسان تغذیه و نیرو‌های متخصص و فوق تخصص در کلیه دانشگاه‌های مربوطه است.

۳. آموزش‌های لازم با هدف کار با سامانه و ویزیت بیماران در دو نوبت برای همه دانشگاه‌های فوق به صورت مستقیم و در چند نوبت به صورت مجازی ارائه شد.

۴. بخش‌های محتـوایی نرم افزار شامـل تشخیص‌های افتراقی و اطلاعات مـربوط به شکایات، یافته‌های پزشکی، داروها، تمپلیت‌های درمانی و نحوه فعالیت علمی پزشکان و پیراپزشکان در سامانه در حال بارگذاری است.

۵. بخش‌های محتوای آموزشی و علمی در کتابخانه مجازی دورا پزشکی فعال و در دسترس تیم‌های پزشکی قرار گرفت.

در پایان یادآور می‌شویم خدمات دوراپزشکی موجب دسترسی آسانتر به خدمات پزشکی و پیراپزشکی ارتقاع سطح خدمات در مناطق محروم و جلوگیری از تردد‌های و مراجعات مکرر و غیر ضرور بخصوص در شرایط بیماری کرونا خواهد شد امید است با اجرای مرحله آزمایشی در ۲۰ نقطه زمینه تسری به سایر مناطق کشور فراهم شود.

 

 

چهارشنبه 12/6/1399 - 6:41
سلامت و بهداشت جامعه

 

سعید نمکی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مراسم افتتاح گام نخست خدمات دوراپزشکی با یاد شهدای مدافع سلامت (پویش ره سلامت) ضمن تسلیت ماه محرم و درود به روح شهدای کشور، اظهار کرد:: شاید امروز از دو جهت یکی از زیباترین روز‌های زندگی من باشد، یکی از این جهت که امروز شاهد کاهش مرگ و میر ناشی از کووید-۱۹ و رسیدن آن به مرز دو رقمی شدن بودیم که خبر بسیار خوشایندی برای من و تیمم بود چرا که بعد از مهار خیز اول دچار خیز دوم شدیم و در خیز دوم هم نفس‌گیرتر از خیز اول دچار گرفتاری و تنش شبانه روزی شدیم و امیدوارم همچنان روند نزولی داشته باشیم، گرچه تشویش خاطر از بی مبالاتی‌ها و سفر‌ها ذهم من و همکارانم را مشوش کرده است، دوم هم اینکه امروز شاهد یک انقلاب در نظام ارائه خدمات سلامت کشور هستیم.

او افزود: از همه همکارانم که در برپایی این اقدام کمک کردند، تشکر می‌کنم. بعد از انقلاب اسلامی دستاورد‌های بسیار گران سنگی را در عرصه نظام سلامت داشتیم. کاهش مرگ و میر زنان و کودکان یکی از این تحولات بود. رصد منحنی رشد کودکان، واکسیناسیون، تغذیه با شیر مادر و مایع درمانی خوراکی به عنوان چهار هدف اصلی در برنامه‌های ملی توانست میزان مرگ و میر کودکان را به یک‌دهم در منطقه برساند، همچنین بحث سواد زنان هم بسیار مهم است، باید توجه داشت که  بحث مراقبت خانواده‌ها و مکمل‌های غذایی و... توانست عرصه نظام سلامت را در دنیا دگرگون کند و ما هم با تکیه بر ساختار بسیار منسجم خودمان به نام نظام شبکه توانستیم این دستاورد‌های عظیم را در جمهوری اسلامی ایران خلق کنیم.

نمکی ادامه داد: من این توفیق را داریم که حدود سه دهه پیش به عنوان مسئول بهداشت این کشور خدمت کنم. وقتی امروز حرف از هیرمند، زابل، مشهد می‌زنند، یاد روز‌های سخت در این مناطق می افتم، من برای مبارزه با بیماری‌های واگیردار روز و شب‌های بسیاری را در این مناطق سپری کردم و امروز وقتی می‌شنوم که به همت همکارانم اتصال پزشک عمومی به متخصص در دورترین نقاط مملکت شکل گرفته است، به خودم می‌بالم و امروز را یک روز سرنوشت‌ساز در تاریخ نظام سلامت کشور می‌دانم.

وزیر بهداشت گفت: معتقدم امروز یک انقلاب در نظام ارائه خدمت کشور آغاز شد، گرچه ممکن است این اقدام در ذهن کوچک به نظر بیاید، اما پایه‌گذار یک حرکت بزرگ ملی است و این حرکت بزرگ ملی نظام ارائه خدمت را دگرگون می‌کند. رشد کیفی نظام ارائه خدمت بزرگترین مایحتاج و وسیله‌ای است که نیاز داشتیم. در زمینه رشد کمی اعم از توسعه زیرساخت‌ها، تعداد تخت، تعداد پزشک، تعداد دانشکده‌های پزشکی و... در سال‌های گذشته رشد فزاینده‌ای داشتیم و امروز به تغییر نگاه و رویکرد و استفاده از ابزاری برای ارتقاء کیفی نیاز داشتیم.

نمکی گفت: زمانیکه توفیق داشتم به عنوان وزیر بهداشت، وارد عرصه سلامت شوم، اولین تصمیم دگرگونی کیفی نظام ارائه خدمت بود. اولین گامی که برداشتم استقرار پرونده الکترونیک سلامت برای ۸۰ میلیون نفر از مردم بود و معتقدم برای ارتقاء کیفی نظام سلامت بدون ایجاد یک ریل مناسب در نظام الکترونیک راهی نداریم، پرونده الکترونیک سلامت به ما کمک کرد تا در طرح ملی بسیج کنترل فشار خون ۳۰ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر را در سراسر کشور با همت و غیرت و رشادتی که همکارانم به خرج دادند، غربالگری کنیم و دو میلیون و ۷۰۰ هزار نفر بیمار مبتلا به فشار خون را شناسایی کنیم و تحت مراقبت قرار دهیم. در بسیج ملی مبارزه با کرونا هم آنچه که به کارمان آمد، پرونده الکترونیک سلامت بود. همزمان هم استقرار نسخه نویسی، نسخه پیچی الکترونیک، اعمال راهنماهای بالینی و را دنبال کردیم و بستر همه این برنامه ها پرونده الکترونیک سلامت و طب دیجیتال بود.

وزیر بهداشت ادامه داد: در این میان اقدام بزرگی در ستاد وزارتخانه و با همکاری بزرگانی ستاد اجرایی فرمان حضرت امام و بنیاد برکت کلید خورد و امروز شاهد رونمایی از آن هستیم. دورا پزشکی  تغییراتی را در ارائه خدمات ایجاد می‌کند؛ نخستین تغییر اعتلای کیفی خدمات سلامت و دوم کاهش نیاز به نیرو‌های تخصصی در اقصی نقاط کشور است. یکی از گرفتاری‌های ما این است که یک منطقه متخصص اعزام می کنیم و عمده وقت این متخصص خالی می ماند و حال اگر متخصص اعزام نکنیم، از معیارهای عدالت در سلامت فاصله گرفته ایم، بنابراین این کار بزرگ علمی به ما کمک می‌کند که در این مناطق از ابزاری به نام تله مدیسین یا دورا پزشکی استفاده کنیم.

نمکی گفت: این رویکرد جدید به ما امکان می‌دهد که بهره‌وری را در نیروی انسانی متخصص کشور بالا ببریم و عدالت در سلامت را در دورترین نقاط کشور داشته باشیم. خرسندیم که این حرکت بزرگ ملی در دورترین و محروم‌ترین نقاط کشور آغاز شد، همچنین این طرح گفتمان دو سویه بین ما و مردم ایجاد خواهد کرد و به مردم این امکان را می‌دهیم که حرف‌ها و گرفتاری‌هایشان را با ما مطرح کنند، افزون بر این طرح دورا پزشکی کمک می‌کند که مردم برای بیماری‌های غیرواگیر و مزمن مرتب به طبیب مراجعه نکنند، این اقدام برای پیشگیری از ابتلا به کرونا در شرایط کنونی به کار می‌آید و مردم دیگر مجبور نخواهند بود برای کنترل دیابت، فشار خون به طور مداوم به پزشک مراجعه کنند و این طرح کار ارزشمندی در دوران مدیریت کرونا محسوب می‌شود.

نمکی با اشاره به برخی اقدامات در دوران مدیریت کرونا گفت: در مدیریت کووید-۱۹ یک اتفاق ویژه افتاد و یکی از این اقدامات این بود که توانستیم بیمارستان‌های معینی را انتخاب کنیم تا از طریق تله مدیسین یا پزشکی از راه دور  تجربیات‌ خود را به بیمارستان‌های کم تجربه‌تر منتقل کنند، همچنین در مدیریت کرونا دریافتیم که در بیماری کرونا بیمار به جای دارو مراقبت مناسب می‌خواهد و مراقبت بهترین شیوه استمرار حیات مبتلایان به کرونا است. همین مکانیزم به ما کمک کرد که بیماری را در خوزستان، کردستان و... کنترل کنیم.

وزیر بهداشت بیان کرد: اگر منحنی‌های ابتلا و فوتی کرون را نگاه کنید، می بینید که در روز‌های اول در قم و گیلان گرفتار کرونا شدیم، منحنی مرگ و بستری پا به پای هم حرکت می کردند، اما اگر در این دوره منحنی‌ها را نگاه کنید، می بینیند که فاصله بین بستری و مرگ بسیار زیاد شده است و همه اینها نشان می‌دهد ما یاد گرفتیم چگونه از بیماران کرونایی به خوبی مراقبت کنیم و انتقال این تجربیات از طریق تله مدیسین یا دورا پزشکی محقق شد.

او گفت: با اجرای طرح دوراپزشکی هزینه‌های نظام سلامت کاهش  و بازدهی ما افزایش پیدا خواهد کرد و در عین حال می‌توانیم اقتصاد سلامت را در این روز‌های سخت اقتصادی کشور مدیریت کنیمف باید توجه داشت که بحث آموزش از راه دور بسیار مهم است و این موضوع از مسائلی است که به شدن روی آن کار می‌کنیم. در عین حال ما باید زیرساخت‌های آموزش از راه دور را برای همه سطوح اعم از دبستان و دبیرستان تقویت کنیم. افزون بر اینها ضرورتی ندارد که حتما برای فلان جراحی رزیدنت را به اتاق عمل ببریم، بلکه عالی‌ترین استاد می‌تواند از بیمارستانی در تهران یک نفر را در زاهدان برای جراحی آموزش دهد و باید از ابزار دوراپزشکی استفاده کنیم.

نمکی گفت: در حال حاضر ابزار موبایل در دست همه وجود دارد. آموزش از راه دور برای بیماری‌های غیرواگیر و آموزش درباره آن‌ها موثر است. در سال  ۳۸۰ هزار مرگ در کشور ثبت می شود که ۹۷ هزار مورد از آنها به علت فشار خون بالاست و ۳۱۳ هزار مورد مرگ ایرانیان برای بیماری‌های غیرواگیر است. با آموزش از راه دور روی صفحه موبایل افراد می‌توان از بیماری‌های غیرواگیر پیشگیری کرد، برای اصلاح سبک زندگی مردم باید از این ابزار استفاده کنیم زیرا تغذیه مردم درست نیست. بی تحرکی باعث آسیب به مردم می‌شود.

وزیر بهداشت بیان کرد: باید از ابزارها برای آموزش از راه دور دانش آموزان و دانشجویان استفاده کنیم، باید زیرساخت‌های آموزش از راه دور را تقویت کنیم. شاید در پاییز نیاز داشته باشیم به دلیل همپوشانی کرونا و آنفلوآنزا  از زیرساخت‌ها به نحوی استفاده کنیم که آموزش حضوری به حداقل برسد.

نمکی اظهار کرد: تلاش کردیم کار‌های تازه‌ای را در وزارت بهداشت شروع کنیم، اما به سیاه چاله کرونا افتادیم، در عین حال نباید کرونا ما را زمین گیر کند، ما حرکتی را به نام ره سلامت آغاز کردیم، ما ملتی هستیم که همزمان شهید می‌دهیم و تاریخ می‌سازیم. ما برای مدیریت کرونا شهید می‌دهیم و از ایجاد توسعه غافل نمی‌شویم. مردم و خیرین و بنیاد‌ها در کنار ما حضور دارند.

وزیر بهداشت یادآوری کرد: امسال برای اولین سال، ۱۰ هزار و ۶۰۰ تخت بیمارستانی و ۱۴۰۰ پروژه را تا ۱۲ فروردین ۱۴۰۰ افتتاح می‌کنیم. این پروژه زیربنایی و مهم نیز یکی از پروژه‌های ماندگار در کشور خواهد بود

 

 

چهارشنبه 12/6/1399 - 6:39
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته