• Nombre de visites :
  • 2480
  • 2/6/2009
  • Date :

Kalbiniz yaza hazır mı?

yaz

Kalbiniz yaza hazır mı?

kalp

  Uzun ve oldukça soğuk geçen kış aylarından sonra yazın ani gelişi ile yüksek seviyelere ulaşan sıcaklık özellikle kalp hastalaları açısından bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Şimdiden önlem almakta fayda var...

Sağlık Servisi

Aslında sanıldığının aksine kalp hastalıklarının ilk belirtilerinin ortaya çıkması, kalp krizi, kalp yetersizliği alevlenmesi ve hastanelere kalp hastalığı nedeni ile yatış oranları kış aylarında yaza göre çok daha yüksektir.

 Kış aylarında hava kirliliği ve artan solunum yolları infeksiyonları özellikle kalp yetersizliğinde kötüleşmeye yol açarken, soğuk hava ve bu havalarda yapılan eforlar koroner arter hastalarında damar spazmlarına ve göğüs ağrısının ortaya çıkmasına, kalp krizine, hatta ani ölümlere yol açabilmektedir. Kalp hastalarının büyük bir kısmı yaz günlerinde soğuk kış günlerine göre klinik olarak çok daha rahattırlar ve yakınmaları daha azdır. Havalar iyileşirken yakınmaları açısından nispeten rahatlayan kalp hastaları işte özellikle bu dönemde dikkatli olmalıdırlar.

Skoru lehimize çevirmek elimizde

  Yüksek sıcaklıklar ve yüksek nemin beraberinde getirdiği sıvı kaybı sağlıklı insanları bile zaman zaman zorlarken, kalp yetersizliği olan kişilerde, kalp krizi geçirenlerde, koroner damar hastaları ve tansiyon hastalarında hiç de istemediğimiz kötü sonuçlara yol açabilir.

Egzersiz Şart

egzersiz

  Yaz aylarında bazı özel durumlar dışında hemen hemen tüm kalp hastalarına ağır olmayan düzenli egzersizler öneriyoruz. Burada önemli olan yavaş tempolu tercihen sadece yürüyüş ile eg-zersize başlayıp zorlanmadan ve kalp rahatsızlıklarının elverdiği yoğunlukta ve sürede egzersizin yapılmasıdır.

Bol güneşli, temiz havalarda doğayla daha yakın temasda olmak psikolojik olarak da tazelenmek kalp hastalarını bedenen olduğu gibi ruhen de gençleştirecektir.

  Yazla birlikte artan taze yeşil sebze ve meyvelerden bol bol tüketerek ağır, katı yağ ile yapılmış yemeklerden uzaklaşmak, sigaradan uzak durmak ve kalbimizle barışık olmak için uzun güzel yaz günleri bulunmaz fırsatlardır.

Her şeyin aşırısından kaçınmalıyız. Bunların başında günün sıcak saatlerinde güneş altında uzun süre kalmak gelmektedir.

Güneşlenmek ya da egzersizler ancak güneş ışınlarının etkisini yitirdiği akşam saatlerinde ya da nispeten serin olan sabah erken saatlerde yapılmalıdır.

  Aşırı sıcak vücut ısısını da arttırır. Vücut araba radyatörü gibi soğutma sistemini çalıştırmak için kan damarlarını genişletir, kalp hızını arttırır ve cilde daha fazla kan gönderir ve terleme ile ısıyı azaltmaya çalışır. Maalesef yoğun nemli havalarda terleme ile soğutma sistemi etkin çalışamaz. Damar genişlemesi ve kalp hızı artışına eşlik eden sıvı kaybı kalbi oldukça zorlar ve uzun süre bu koşullarda çalışan zorlanan kalpte mevcut problemler belirginleşip ağırlaşabilir. Göğüs ağrısı ortaya çıkabilir, kalp yetersizliği alevlenebilir ve tansiyon düşebilir. Bu nedenle başta su, meyve suyu, ılık çaylar olmak üzere bol sıvı alınmalıdır. Günde en az 2-2.5 litre sıvı içilmelidir.

Hastalık tatile girmez

Alkol ve kafein tüketiminden uzak durun..

Terlemeyi önleyen giysiler yerine açık renkli, rahat, bol, ince kumaşlar tercih edilmeli, şapka giyilmelidir.

Kalp hastalığı yazla birlikte tatile girmez bu nedenle doktorunuzla görüşmeden kalp ilaçlarınızı azaltmayınız, bırakmayınız. İdeal olanı yaz sıcakları yüksek derecelere ulaşmadan, uzun tatile, seyahate çıkmadan kalple ilgili kontrollerinizin yapılmasıdır.

  Yukarıdaki öneriler pekçok kalp hastası için geçerli olmakla birlikte çok çeşitli ve değişik ciddiyette kalp hastalığı olduğunu ve yaz için hastalığınıza ve size uygun en doğru önerileri sizi ve hastalığınızı yakından tanıyan doktorunuzun verebileceği unutulmamalıdır.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen


Kış Ayı Hastalıkları

Hastalanmamak İçin

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)