Ramazan ayının amelleri 2
Ramazan Gecelerinde yapılması Müstehap Olan Ameller
1- İftar etmek;
Şiddetli halsizlik ve iftar için kendisini bekleyen birileri olmadığı takdirde akşam namazının ardından sonra iftar etmek müstehaptır.
2- Haram ve şüpheli olmayan helal şeylerle özellikle helal hurmayla iftar etmek; insanın kıldığı namazın sevabını dört yüz kat artırır. Ruteb (bir hurma çeşidi) helva, nöbet şekeri, sıcak su gibi şeylerle de iftar etmek iyidir.
3- İftar ederken rivayet edilen iftar dualarını okumak mesela şu duayı:
اللَّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَ عَلَى رِزْقِكَ أَفْطَرْتُ وَ عَلَيْكَ تَوَكَّلْتُ
"Ellahumme leke sumtu ve ela rızkike eftertu ve eleyke tevekkeltu." Bu duayı, iftar vakti okuyan kimseye Allah o gün oruç tutanların sevabını bahşeder. Bazı rivayetlerde Hz. Emirül Müminin’in (a.s) iftar etmek istediği vakit şu duayı okuduğu nakledilmiştir.
بِسْمِ اللَّهِ اللَّهُمَّ لَكَ صُمْنَا وَ عَلَى رِزْقِكَ أَفْطَرْنَا فَتَقَبَّلْ [فَتَقَبَّلْهُ] مِنَّا إِنَّكَ أَنْتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ.
"Bismillah, Ellahumme leke sumna ve ela rızkike efterna, fetekebbel minna, inneke entes-semîul elîm."
4- İlk aldığı lokmada;
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ يَا وَاسِعَ الْمَغْفِرَةِ اغْفِرْ لِى
"Bismillahirrehmanirrahîm, ya vasiel-meğfireti iğfir lî." derse, Allah-u Teala’nın mağfiretine mazhar olur. Hadis-i şerifte şöyle geçer:"Allah-u Teala Ramazan ayının her gününün son saatinde bir milyon insanı (azaptan) azad eder. Allah-u Teala’dan dile ki seni de onlardan saysın."
5- İftar vakti Kadir (İnna Enzalna) suresini okumak.
6- İftar vakti sadaka vermek ve oruçlu müminlere iftar vermek, hatta bir kaç hurma veya bir içim suyla bile olsa (gücü yetmeyenler için).
Resul-i Ekrem’den (s.a.a) bu konuda şöyle rivayet edilmiştir: "Kim bir oruçlu (mümine) iftar verirse onun (oruç) sevabının aynısını iftar veren de alır elbette oruç tutanın sevabından bir şey eksilmeksizin. Yine o yemeğin gücüyle yaptığı her amelin sevabının aynısı iftar veren için de yazılır."
Merhum Ayetullah Allame Hilli "Risalet-üs Sadiye" kitabında İmam Sadık’tan (a.s) şöyle rivayet etmiştir:"Bir mümin Ramazan ayında bir mümine bir lokma yemekle (dahi iftar) verirse Allah onun için otuz mümin köleyi azad etmenin sevabını yazar ve Allah katında bir duası kabul olur."7- Ramazan ayının her gecesinde bin defa Kadir suresini okumak da rivayet edilen ameller arasındadır.
8- İmkanı olan kimse için her gece yüz defa Duhan suresini okuması sünnettir.
9- Merhum Seyyid İbn-i Tavus günahların bağışlanması için her gece şu duanın okunmasını rivayet etmiştir:
اللَّهُمَّ رَبَّ شَهْرِ رَمَضَانَ الَّذِى أَنْزَلْتَ فِيهِ الْقُرْآنَ وَ افْتَرَضْتَ عَلَى عِبَادِكَ فِيهِ الصِّيَامَ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ ارْزُقْنِى حَجَّ بَيْتِكَ الْحَرَامِ فِى عَامِى هَذَا وَ فِى كُلِّ عَامٍ وَ اغْفِرْ لِى تِلْكَ الذُّنُوبَ الْعِظَامَ فَإِنَّهُ لا يَغْفِرُهَا غَيْرُكَ يَا رَحْمَانُ يَا عَلامُ.
10- Akşam namazından sonra birinci bölümde geçen "Hac duasını" okumak:
11- Ramazanın her gecesinde "İftitah duası" diye meşhur olan duayı okumak.
12- Yine her gece şu duanın okunması müstehaptır.
اللَّهُمَّ بِرَحْمَتِكَ فِى الصَّالِحِينَ فَأَدْخِلْنَا وَ فِى عِلِّيِّينَ فَارْفَعْنَا وَ بِكَأْسٍ مِنْ مَعِينٍ مِنْ عَيْنٍ سَلْسَبِيلٍ فَاسْقِنَا وَ مِنَ الْحُورِ الْعِينِ بِرَحْمَتِكَ فَزَوِّجْنَا وَ مِنَ الْوِلْدَانِ الْمُخَلَّدِينَ كَأَنَّهُمْ لُؤْلُؤٌ مَكْنُونٌ فَأَخْدِمْنَا وَ مِنْ ثِمَارِ الْجَنَّةِ وَ لُحُومِ الطَّيْرِ فَأَطْعِمْنَا وَ مِنْ ثِيَابِ السُّنْدُسِ وَ الْحَرِيرِ وَ الْإِسْتَبْرَقِ فَأَلْبِسْنَا وَ لَيْلَةَ الْقَدْرِ وَ حَجَّ بَيْتِكَ الْحَرَامِ وَ قَتْلا فِى سَبِيلِكَ فَوَفِّقْ لَنَا وَ صَالِحَ الدُّعَاءِ وَ الْمَسْأَلَةِ فَاسْتَجِبْ لَنَا [يَا خَالِقَنَا اسْمَعْ وَ اسْتَجِبْ لَنَا] وَ إِذَا جَمَعْتَ الْأَوَّلِينَ وَ الْآخِرِينَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فَارْحَمْنَا وَ بَرَاءَةً مِنَ النَّارِ فَاكْتُبْ لَنَا وَ فِى جَهَنَّمَ فَلا تَغُلَّنَا وَ فِى عَذَابِكَ وَ هَوَانِكَ فَلا تَبْتَلِنَا وَ مِنَ الزَّقُّومِ وَ الضَّرِيعِ فَلا تُطْعِمْنَا وَ مَعَ الشَّيَاطِينِ فَلا تَجْعَلْنَا وَ فِى النَّارِ عَلَى وُجُوهِنَا فَلا تَكْبُبْنَا [تَكُبَّنَا] وَ مِنْ ثِيَابِ النَّارِ وَ سَرَابِيلِ الْقَطِرَانِ فَلا تُلْبِسْنَا وَ مِنْ كُلِّ سُوءٍ يَا لا إِلَهَ إِلا أَنْتَ بِحَقِّ لا إِلَهَ إِلا أَنْتَ فَنَجِّنَا.
13- Şu duanın da okunması İmam Sadık’tan (a.s) rivayet edilmiştir.
اللَّهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُكَ أَنْ تَجْعَلَ فِيمَا تَقْضِى وَ تُقَدِّرُ مِنَ الْأَمْرِ الْمَحْتُومِ فِى الْأَمْرِ الْحَكِيمِ مِنَ الْقَضَاءِ الَّذِى لا يُرَدُّ وَ لا يُبَدَّلُ أَنْ تَكْتُبَنِى مِنْ حُجَّاجِ بَيْتِكَ الْحَرَامِ الْمَبْرُورِ حَجُّهُمْ الْمَشْكُورِ سَعْيُهُمْ الْمَغْفُورِ ذُنُوبُهُمْ الْمُكَفَّرِ عَنْ سَيِّئَاتِهِمْ [عَنْهُمْ سَيِّئَاتُهُمْ] وَ أَنْ تَجْعَلَ فِيمَا تَقْضِى وَ تُقَدِّرُ أَنْ تُطِيلَ عُمُرِى فِى خَيْرٍ وَ عَافِيَةٍ وَ تُوَسِّعَ فِى رِزْقِى وَ تَجْعَلَنِى مِمَّنْ تَنْتَصِرُ بِهِ لِدِينِكَ وَ لا تَسْتَبْدِلْ بِى غَيْرِى.
14- "Enis-üs Salihin" kitabında Ramazan ayının her gecesinde şöyle dua edilmesi rivayet edilmiştir:
أَعُوذُ بِجَلالِ وَجْهِكَ الْكَرِيمِ أَنْ يَنْقَضِىَ عَنِّى شَهْرُ رَمَضَانَ أَوْ يَطْلُعَ الْفَجْرُ مِنْ لَيْلَتِى هَذِهِ وَ لَكَ قِبَلِى تَبِعَةٌ أَوْ ذَنْبٌ تُعَذِّبُنِى عَلَيْه
15- Merhum Kef’emi, Seyyid İbn-i Baki’den şöyle nakletmektedir. "Kim Ramazan ayının her gecesinde iki rekat namaz kılarak, her rekatta Hamd suresini ve İhlas suresini üç defa okur, selam verdikten sonra da şu zikri okur;
سُبْحَانَ مَنْ هُوَ حَفِيظٌ لا يَغْفُلُ سُبْحَانَ مَنْ هُوَ رَحِيمٌ لا يَعْجَلُ سُبْحَانَ مَنْ هُوَ قَائِمٌ لا يَسْهُو سُبْحَانَ مَنْ هُوَ دَائِمٌ لا يَلْهُو
Sonra da yedi defa tesbihat-ı erbaayı okuyup ardından şu zikri söyler:
سُبْحَانَكَ سُبْحَانَكَ سُبْحَانَكَ يَا عَظِيمُ اغْفِرْ لِىَ الذَّنْبَ الْعَظِيمَ
Ve bilahere Resulullah’a (s.a.a) ve Ehl-i Beyt’ine on defa salavat getirirse Allah günahlarını bağışlar..."
16- Hadis-i şerifte şöyle buyrulmaktadır:"Ramazan ayının her gecesinde Fetih suresini sünnet bir namazda okuyan kimse, o yıl korunmuş olur."
17- Ramazan ayı gecelerinin bir ameli de gecelere serpiştirilerek kılınan bin rekatlık namazdır. Fıkıh ve dua kitaplarında bu namaz, genişçe zikredilmiştir. Namazın kılınış şeklinde ise ihtilaf vardır. İbni Ebi Kurra’nın İmam Muhammed Taki’den (a.s) naklettiği ve Şeyh Müfid’in ve ulemanın çoğunun kabul ettiği kılınış şekli şöyledir:
İlk o günde her gece yirmi rekat olmak üzere sekiz rekatı akşam namazından sonra, geri kalanı ise yatsı namazından sonra ikişer ikişer kılınır. Son On günde ise her gece otuz rekat olmak üzere yine sekiz rekatı akşam namazından sonra, geri kalanı ise yatsı namazından sonra kılınır. Böylece yedi yüz rekatı kılınmış olur. Geri kalan üç yüz rekatı ise Kadir gecelerinde (on dokuz, yirmi bir ve yirmi üçüncü geceler) her gece yüz rekat olmak üzere kılınır.
18- Ramazan ayında sünnet namazlardan sonra şu duanın okunması rivayet edilmiştir.
اللَّهُمَّ اجْعَلْ فِيمَا تَقْضِى وَ تُقَدِّرُ مِنَ الْأَمْرِ الْمَحْتُومِ وَ فِيمَا تَفْرُقُ مِنَ الْأَمْرِ الْحَكِيمِ فِى لَيْلَةِ الْقَدْرِ أَنْ تَجْعَلَنِى مِنْ حُجَّاجِ بَيْتِكَ الْحَرَامِ الْمَبْرُورِ حَجُّهُمْ الْمَشْكُورِ سَعْيُهُمْ الْمَغْفُورِ ذُنُوبُهُمْ وَ أَسْأَلُكَ أَنْ تُطِيلَ عُمُرِى فِى طَاعَتِكَ وَ تُوَسِّعَ لِى فِى رِزْقِى يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ.