• Nombre de visites :
  • 1126
  • 16/8/2008
  • Date :

Ahmedinejad’ın Türkiye ziyareti sona erdi

ahmedinejad

    İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın 2 günlük önemli Türkiye ziareti sona erdi.

     Perşenbe öğlen saatlerinde yanında Dışişleri bakanı Menuçehr Mutteki, Enerji bakanı Perviz Fettah, Petrol bakanı Gulamhuseyn Nozeri, İran Kültür ve Turizm Kurumu başkanı İsfendyar Meşai ile 2 günlük çalışma ziyareti için İstanbul’a gelen Ahmedinejad ilk görüşmesini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile gerçekleştirdi.

     İki Cumhurbaşkanının başbaşa görüşmesinden sonar heyetlerarası görüşmelere geçildi.

    Burada konuşan Ahmedinejad, İran ve Türkiye’nin güçlü, köklü kültürel değrelere ve yüksek potansiyellere sahip olduklarını belirterek, iki ülke isbirliğinin tarafların yararına olduğu kadar bölgenin de yararına olacağını ifade etti.

    İki ülke ilişkilerini kalıcı ve gelişmeye müsait olarak değerlendiren Ahmedinejad, ‘’ Biz ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine hazırız ve bu doğrultuda ticari ilişkilerin 4 sene zarfında 20 milyar dolara çıkarılmasına hazırız’’ dedi.

Terörist faaliyetlerin ve uyuşturucu kaçakçılığının tüm insanlığın ve bölgenin zararına olduğunun altını çizen Ahmedinejad, İran ve Türkiye’nin bu konularda daha fazla işbirliği yapmaları gerektiğini vurguladı.

    İran’ın Türkiye ile ortak işbirliği konusunda her hangi bir kısıtlamalarının olmadığını ifade eden Ahmedinejad, ‘’ Biz Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenliği ve ilerlemesini kendi güvenliğimiz ve ilerlememiz olarak görüyoruz ve eminim Türkiye’de bizim güvenlik ve ilerlememizden mutluluk duymaktadır’’ dedi.

    Ahmedinejad iki ülke ilişkilerinin yetkililerin siyasi iradeleri doğrultuda özellikle Petrol; Doğalgaz, Enerji, Elektrik ve Ulaşım konusunda gelişmesi temennisinde bulundu.

    Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuşmasında iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlü olduğunu belirterek, Ahmedinejad’ın ziyareti ile iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığını vurguladı.

    Gül, Türkiye ve İran’ın bölgenin büyük iki ülkesi olduğunu ve yapılan işbirliğinin bölge ve her iki ülkenin yararına olacağını ifade etti.

    İki ülke arasındaki derin kültürel ve tarihi değerlerin var olduğunu ifade eden Gül, iki ülke arasında ilişkilerin özellikle ekonomik yönde gelişmesi temennisinde bulundu.

    Bölgedeki son duruma değinen Gül, Irak ve Afganistan’ın huzur , toprak bütünlüğü ve güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

    Türkiye’nın Irak’taki tün guruplarla irtibatta olduğunu belirten Gül, bu ülkedeki tüm gurupların birlkte Irak’ın huzur, güven ve barışı yönünde hareket etmelerini diledi.

     Terör ve uyuşturucu kaçakçılığının bölgede kökten çözüme kavuşması gerektiğni ifade eden Gül, İran- Türkiye ve Irak’ın işbirliğinin bu sorunların çözümüne yardımcı olabileceğini vurguladı.

     Bu toplantıdan sonar iki cumhurbaşkanı 2009 yılının İran-Türkiye Ortak Kültür Yılı olduğunu ilan ettiler.

Daha sonar İran ve Türkiye arasında uyuşturucu kaçakçılığı, organize suçlar ve terörizmle mücadelede işbirliğini öngören anlaşma, İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki ve Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından imzalandı.

    Dışişleri Bakanı Mutteki ve Devlet Bakanı Mehmet arasında da çevre ve ulaştırma alanında işbirliği anlaşmaları imzalandı.

    İran İslam Cumhuriyeti Kültür Kurumu Başkanı Rahim Meşai ve T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz arasında karşılıklı turizm işbirliği uygulama programı imzalandı.

    Taraflar arasında, ayrıca kütüphaneler arası işbirliği anlaşması da imza altına alındı.

    İki ülke ayrıca , ''İran'a komşu ülkelerin doğal gazlarının, İran toprakları üzerinden Türkiye'ye ulaştırılması projesinin de ele alındığı'' ve bu hususta bir bildiri yayınladılar.

    Bildiride, İran Petrol Bakanlığı, İran Enerji Bakanlığı ve Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nın ortak bildirisinde, Türkiye ve İran'ın, ülkelerinin kalkınmasında enerji sektörünün önemine atfen 2007-2008 yıllarında bir dizi görüşme yaptıkları ve bazı belgelere imza attıkları anımsatılarak şöyle denildi: ''Taraflar doğalgaz ve elektrik alanlarında varolan işbirliği çerçevesinde, ileriye yönelik proje ve aktivitelerin geliştirilmesi arzularını en üst düzeyde bir kez daha ortaya koymuşlardır. Bu çerçevede, iki ülkenin yararına olacak biçimde sürdürülmekte olan çeşitli enerji projeleri üzerinde görüş ve bilgi değişimi yapılmış, İran'a komşu ülkelerden doğalgazın İran toprakları üzerinden Türkiye'ye ulaştırılmasını mümkün kılacak proje dahil, çeşitli projelerin desteklenmesinde mutabık kalınmıştır.''

    Ahmedinejad Perşenbe gece Gül ile düzenlediği ortak basın toplantısı sonrası Türk meslektaşının onuruna verdığı Akşam yemeğine katıldı.

    İran Cumhurbaşkanı Cuma sabah, bazı Türk düşünür ve gazeteciler ile sabah kahvaltısında buluştuktan sonar Cumhurbaşkanı Gül ile İran- Türk iş konseyi toplantısına katıldı.

   Toplantıda, Türkiye ve İran arasındaki ekonomik bağlamdaki yeni ortaklıklar ve ikili ilişkilerde yaşanan sorunların ele alındığı belirtiliyor.

     Ahmedinejad daha sonar bir basın toplantısını düzenleyerek çeşitli konulardaki görüşlerini aktardı.

    Ahmedinejad, Türk milletine ve Türk hükümetine güvendıklerini ve onları sevdiklerini belirterek iki ülkenin tarih boyunca uygarlıkların, insanlığın ve dostlukların beşiği olduğunu vurguladı.

    Ahmedinejad, bugün de iki ülkenin maddi ve manevi yeteneklerinin büyük ve çok önemli olduğunu, iki ülkenin dostluğunun devamlı geliştiğini söyleyerek, misafirperverliklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türk milletine teşekkür etti.

    Ahmedinejad, Türkiye-İran ilişkileri konusunda '' birkaç duygusal düşüncesini '' ifade etmek istediğini belirterek, '' Türkiye-İran işbirliği çok büyük güç oluşturabilir, bölge için çok önemli olabilir. İki ülkenin işbirliği dünya barışı ve bölge barışı için çok önemli olacaktır. Kendimize güvenerek, bu yolu katederek ulaşmamız gereken bir izzet yoluna, yani insani olayın son noktasına ulaşmamız gerekiyor. Bu irade iki ülke arasında ne mutlu ki bugün bulunuyor. Biz Türk halkını çok içten seviyoruz. Bu dostluk tarihi ve köklüdür, her zaman yan yana olacağız '' dedi.

     Ahmedinejad, İran gazının Avrupa’a geçişi için en önemli yollardan birisinin Türkiye olduğunu söyledi.

İran Cumhurbaşkanı, İran gazının Avrupa'ya geçişi için en önemli yollardan birisi Türkiye'dir. Ve bu konu iki ülke arasındaki yazışmalarda, görüşmelerde ve anlaşmalarda getirilmiştir. Bu konuyla ilgili şu an iki ülke yetkilileri görüşmelerine devam etmekteler'' diye konuştu.

     Bir gazetecinin dün iki ülke arasında yapılan anlaşmalarda Doğalgaz anlaşması olmadığını ve iki ülkenin bundan sonraki enerji işbirliğinin nasıl ilerleyeceği yönündeki soruyu yanıtlayan Ahmedinejad, daha önce iki ülkenin doğal gaz ve elektrik konusunda çok önemli anlaşmalar yaptığını belirtterek, '' İnşallah bu anlaşmalar çok kısa süre içerisinde gerçekleşecektir. Dünkü görüşmelerimizde de bu mesele özellikle vurgulandı. Doğal gaz ve petrol gibi çalışmalar, yatırıma dayalı olduğu için zaman almaktadır ve ticari bir işlem olmadığı için bazen görüşmeleri uzun süre alıyor '' diye konuştu.

    Ahmedinejad, güvenlik önlmelerinden doğan sıkıntılar nedeniyle İstanbullulardan özür diledi.

    Ahmedinejad, Türkiye ziyaretiyle ilgili güvenlik önlemlerinin Türk makamlarınca alındığını, kendisinin Türk halkıyla kaynaşmak ve onların içinde yer almak istediğini söyledi.

    Ahmedinejad, açıklamasında İstanbul’da yaşanan trafik karmaşasından dolayı İstanbulluların zor anlar yaşamasını istemediklerini ve ziyaretinin böyle bir sıkıntıya neden olmasından dolayı Türk halkından özür dilediğini belirtti.

     Ahmedinejad daha sonar Sultan Ahmet Camisinde Cuma namazını kıldı.

    İran Cumhurbaşkanı, İstanbul’da Cuma Namazına katılmasının Türk halkıyla dayanışmanın bir göstergesi olduğunu ifade etti.

     Ahmedinejad, ‘’ Cuma Namazına katılmaktan çok sevinçliyim.İran Cumhurbaşkanının burda namaz kılması siyasi bir eylemdir. İslam coğrafi sınırların çok ötesindedir.Bu Türk halkıyla dayanışmanın göstergesidir’’ diye konuştu.

     Cuma namazı sonrası Topkapı müzesini gezen Ahmedinejad daha sonar Dışişleri bakanı Ali Babacan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile çeşitli konuları görüştü.

     Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşmede, İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki’nin yanısıra Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de hazır bulundu.

      İran Cumhurbaşkanı Türkiye’de yaşayan İran’lılarla görüştükten sonar İstanbul’dan ayrıldı.

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)