Yaz Yemekleri ile Sağlıklı Beslenme
Yaz aylarında her zaman olduğu gibi sabah uyanır uyanmaz 1 saat içinde kahvaltımızı mutlaka yapmamız gerek. Kahvaltıda sıvı tüketimi çok önemlidir. Mevsimi olduğu için domates salatalık mutlaka tüketilmeli. Karpuzda kahvaltıda tüketebiliriz. Aralarda çok sıcağa maruz kalan biriysek ayran veya taze sıkılmış meyve suları da tüketebiliriz. Yazın az yağlı ve ılık yiyecekleri tercih etmeliyiz çok sıcak yemeklerden kaçınmalıyız. Yazın günler uzun olduğundan öğün sayımızı artırabiliriz, hiç bir şekilde aç kalmadan sık ve azar azar beslenmeliyiz.
Yaz Aylarında Hangi Vitaminler Alınmalı?
Yoğun enerji harcamalarında vücut da, enerjiyle birlikte yoğun bir şekilde b vitamini harcaması olur. Kaybettiğimiz bu B vitaminini çavdar ekmeği gibi tahıl grubunda ya da süt-yoğurt gibi yiyeceklerden alabiliriz.
Yazın Hangi Besinler Sık Tüketilmeli?
Yaz kış mutlaka 6 öğün yemek yemeliyiz. Kahvaltıda peynir yanında domates mutlaka yenmelidir, tam buğday ekmeği yiyebiliriz. Arada ise taze meyve bunlar kavun, karpuz, üzüm olabilir. Öğlen ise hafif sebze yemekleri (az etli veya kıymalı olabilir). Ya da zeytinyağlı sebzeler yanına yoğurt yanına ekmek yerine pilav ya da makarna da olabilir, yazın salata çok önemlidir. Öğleden sonra küçük bir atıştırma bir avuç kuru üzüm olabilir, fındık, badem ya da ceviz yiyebiliriz. Özellikle yaz döneminde bunlar daha taze olur sağlıklıdır. Akşam yemeği yine öğlendeki gibi sebze yemekleri olabilir ama yazın kışında olduğu gibi haftada 2 kez balık tüketmeliyiz. Yazın mutlaka en az haftada 1 kere kuru baklagil de tüketmeliyiz. Gece ise mutlaka 1 meyve tüketmeliyiz.
Yazın Yağlı Yiyeceklerden Neden Uzak Durulması Gerekir?
Yaz aylarında ağır besinlerden özellikle kızartmalardan ve kavurmalardan uzak durulmalıdır. Bunun başlıca sebebi bu tür besinlerin özellikle yaz mevsiminde sindirim sistemini zorlamasıdır. Bulantı, ağrı, kusma, şişkinlik gibi sorunlar yaratabilir.
Yazın Ne Tür Yiyecekler Tüketilmelidir?
Kızartma ve kavurma yerine, zeytinyağlı, haşlama, buğulama veya ızgarada yiyecekler tüketilmelidir. Bunun dışında yaz beslenmesinde dikkat edilmesi gereken bir başka konuda sebze meyve tüketilmesidir.
Yazın Diyet Yapmanın Sakıncası Var mı?
Zayıflama diyetleri mutlaka disiplinli bir şekilde yönetilmelidir. Doktor, diyetisyen, gerekirse psikolog eşliğinde yürütülmelidir. Kendi yapılan diyetlerde yaz aylarında zayıf düşme güçsüz kalma ve bayılma görülebilir. Yaz mevsiminde zayıflama diyetlerine dikkat edilmelidir. Çünkü yaz mevsiminde vücudun kaybettiği su miktarı çok fazladır. Başta su tüketimine dikkat etmemiz gerekiyor. Günde mutlaka 2,5 lt su tüketmeliyiz. Taze sıkılmış meyve suları yaz aylarında tüketilmek için çok uygundur. Yaz aylarında mutlaka diyetisyen eşliğinde diyet yapılmalıdır. Çünkü bayılmalar tansiyon düşmeleri görülebilir.
Not: En önemlisi ise yaz aylarında bol bol su tüketmek ve mevsim meyvelerinden faydalanmaktır.