Fransa'da 'soykırım' yasa teklifi kabul edildi
PARİS (A.A) Fransa meclisi genel kurulu, Sosyalist Parti'nin sunduğu sözde Ermeni soykırımını reddetmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etti.
Yasa teklifi 19'a karşı 106 oyla kabul edildi.
Teklifin yasalaşması için Senato'nun da onayı gerekiyor. Yasa teklifinin Senato'ya götürülme kararı ise hükümetin elinde bulunuyor. Meclis genel kurulunda bugün yapılan tartışmalarda hükümet adına konuşan Avrupa İşlerinden sorumlu Bakan Catherine Colona, teklife karşı çıkmıştı.
Yasa teklifi, sözde soykırımı reddedenlere, bir yıla kadar hapis ve 45 bin euro para cezası verilmesini öngörüyor.
YASALAŞMA SÜRECİ
Siyasi gözlemciler, düzenlemeye karşı çıkan hükümetin, yasayı senato gündemine uzun süre götürmeyeceğini düşünüyor. Senatonun da onayından sonra yasanın yürürlüğe girebilmesi için cumhurbaşkanının imzası gerekiyor.
Fransız parlamentosu, 2001 yılında kabul edilen bir yasayla sözde Ermeni soykırımını resmen tanımıştı. Parlamentonun kararı, Türk ve Fransız ilişkilerinde gerginliğe yol açmıştı.
YASA TEKLİFİNİN KABULÜ ÖNCESİ KONUŞMALAR; DEVECİYAN TÜRKİYE'Yİ SUÇLADI
Fransa Meclisi genel kurulunda, sözde Ermeni soykırımı inkarının suç sayılmasına ilişkin yasa teklifinin tartışılması sırasında söz alan iktidar ve muhalefet temsilcileri, Lyon'da Türklerin “Ermeni soykırımı anıtı”nı protesto gösterisini, teklifin kabul edilmesi için gerekçe gösterdiler.
Genel kurul oturumunda söz alan iktidardaki Halk Hareketi Birliği, muhalefetteki Sosyalist Parti, Fransa Demokrasi Birliği ve Komünist Parti temsilcileri yasa teklifini savunan konuşmalar yaptılar.
İktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) adına söz alan Patrik Deveciyan, konuşmasında Türk hükümetini ve yasa teklifine karşı çıkan AB Komisyonu temsilcisini eleştirdi. Türkiye'de ifade özgürlüğü olmadığını ileri süren Deveciyan, Türk Ceza Yasası'nın 301. maddesine göre soykırım ifadesini kullananların cezalandırılıp mahkum edildiğini söyledi.
TÜRKİYE İNKARCI POLİTİKASINI İHRAÇ EDİYOR
“Türkiye inkarcı politikalarını artık ihraç etmeye başladı” diyen Deveciyan, Lyon'daki gösterileri, Türk devletinin organize ettiğini iddia etti. Türkiye bize ifade özgürlüğü dersi verecek durumda değil diyen Deveciyan, bugünkü yasayla tarih yazmak istemediklerini, daha önce 2001 yılında kabul edilen yasanın gereklerini bu yasayla yerine getirmek istediklerini savundu. Yasa teklifinde değişiklik önergesi veren Devciyan devamla şöyle konuştu:
Söz konusu yasa tasarından tarihçiler muaf tutulmalıdır. Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi ile zaten ifade özgürlüğünü kısıtlayan Türkiye, bizi eleştiremez. Bizim hükümetimiz, Türkiye hükümeti ile aynı düzeyde olmamalıdır.
TEKLİFİ KARŞI ÇIKMAK ÇİFTE STANDART
Sosyalist Parti adına söz alan Rene Rouquet , yaptığı konuşmada, yine Lyon'da yapılan gösterilere atıfta bulunarak, devletin yasal olarak bu tür gösterilerin önüne geçebilmesi için teklifin kabul edilmesini istedi. Fransa'nın Ermeni soykırımını 2001 yılında tanıdığını hatırlatan milletvekili Rouquet, şimdi bu teklife karşı çıkmanın çifte standart olacağını söyledi.
Fransa Demokrasi Birliği adına konuşan François Rochebloine, ifade özgürlüğünün sınırsız olamayacağı görüşünü savunarak, “bir suçun inkarının banal hale getirilemeyeceğini” söyledi.
PIRON: HİÇBİR ÖZGÜR ÜLKEDE TARİHİ PARLAMENTOLAR VE YARGI YAZAMAZ
UMP Milletvekili Michel Piron, yasa teklifine karşı çıktı. Genel kurul oturumundaki konuşmacılar arasında 9. sırada yer alan ve teklife karşı çıkan ilk milletvekili olan Piron, “Hiçbir özgür ülkede tarihi parlamentolar ve yargı yazamaz” diye konuştu.
Tarihin tarihçilere bırakılmasını isteyen Piron, hiçbir ülkede tarihin, tam ve kusursuz olarak da yazılamayacağını söyledi. Piron, yasa teklifinin kabul edilmesinin Ermenilerin kendi davalarına ve evrensel gerçeklere aykırı olduğunu belirtti.