Somali'nin Kara GünüNULL Mahkemeleri'nin Son Kalesi de Düştü
İslam Mahkemeleri Yüksek Konseyi(İMYK); Somali'deki son kalesini de Etiyopya birliklerine karşı kaybederek ülkedeki tüm siyasi egemenliğini yitirdi. 2007 yılının ilk saatlerinde önce Cibil kentindeki mevzilerin, sonrasında ise Kismayo şehrinin düşmesi ile ülke tümüyle Etiyopya kontrolüne geçti. Böylece İslami güçlerin Somali'de altı ay süren egemenliği son buldu. ABD komploları bir kez daha bir ülkenin ve halkın geleceğe dair umutlarını karartmak için harekete geçmiş bulunuyor.
Etiyopya'nın hava destekli ağır topçu ve zırhlı birliklerle saldırısı karşısında tutunamayan İslam Mahkemeleri güçleri bozgun halinde Kenya sınırına doğru kaçıyor. İslam Mahkemeleri liderlerinden Şeyh Dehir Uveys ve Şeyh Şerif Ahmet'in kendilerine bağlı milisleri taşıyan altı yedi araçlık bir konvoy eşliğinde Kismayo yakınlarında görüldükleri ifade ediliyor. Milislerin bir kısmı sınırı geçtiler.
Çoğu savaşmadan, bir kısmı ise ağır zırhlı birlikler karşısında tutunamayarak geri çekilen İslami güçlerin bir kısmının sınırdan Kenya içlerine kaçtıkları ifade ediliyor. Kenya hükümeti bir düzine kadar savaşçıyı gözaltına aldıklarını açıkladı. Kenya'da iç savaş sırasında yerinden edilen 170.000 kadar Somalili göçmen yaşamını sürdürüyor.
Katliam Yaşanmasından Endişe Ediliyor
Arefe günü yaklaşık 3000 İMYK savaşçısı Cibil şehrinde toparlanmıştı. Ellerinde sadece tüfekler bulunan İslami güçlerin ağır topçu, zırhlı birliklere sahip ve havadan uçaklarla desteklenen işgal saldırılarına karşı koyması bekleniyordu. Burada çetin çatışmaların yaşanmasının beklenmekteydi. Ne var ki zırhlı Etiyopya birlikleri şehri büyük ölçüde ağır çatışmalar yaşanmadan ele geçirdi.
Etiyopya destekli Geçici Hükümet; İslami güçlerin çoğunun Kenya sınırındaki ormanlıklarda saklandığının düşünüldüğünü açıkladı. İslami güçleri sonuna kadar takip ederek son vereceklerini bildiren Etiyopya birlikleri, Kenya ile sınırı tutması konusunda temas kurulduğunu da ifade ediyorlar.
Geçici hükümet Başbakanı Muhammed Gedi milislere silahlarını bırakmaları için üç gün süre tanındığını, silahlarını bırakan İslam Mahkemeleri savaşçılarına genel af çıkarılacağını duyurdu. Silah toplanması için iki merkez oluşturulmuş bulunuyor. Ancak gözlemciler İslami güçlerin büyük bir kısmının bu çağrıya uymalarının ve teslim olmaya yanaşmalarının beklenmediğini ifade ediyorlar. Hükümet birlikleri ise silah bırakmayan militanlara acımasız davranılacağını söylüyorlar.
Somali Artık Tümüyle Etiyopya İşgali Altında
Etiyopya güçleri iki hafta önce İslami güçlerin elinde bulunan başkent Mogadişu'ya saldırmıştı. Somali'de gayri resmi tahminlere göre şuan çoğu zırhlı birlik personeli olan 4000 kadar Etiyopya askerinin bulunduğu düşünülüyor.
ABD ve İsrail'in bölgedeki önemli müttefiklerinden olan Etiyopya bölgede Amerikanın adamı misyonunu taşıyor. Etiyopya Başbakanı Meles Zenavi BBC'ye verdiği demeçte askerlerinin birkaç hafta içarisinde Somali'den çekmeyi planladıklarını söylerken Geçici Hükümetin Başkanı Muhammed Gedi ise ayni kaynağa verdiği demeçte sürecin aylar sürebileceğini ifade ederek işgalin daha uzun sürmesini istiyordu. Somali'ye giren Geçici Somali Hükümeti'nin ise ülkede hiçbir gerçek gücü bulunmuyor. Geçici Hükümet aynen Irak'taki işbirlikçilerin işgalin sürmesini istemeleri gibi, Etiyopya'nın işgali sürdürmesine güveniyor.
Somalililerin YorumlarıNULL'ye Yazık Oluyor
El-Cezire'nin Somali haberleri ile ilgili açtığı yorum sayfasına yüzlerce Somali'nin son gelişmeler ile ilgili düşüncelerini yazdıkları görüldü. Birçok Somalili İslami güçlere karşı yapılan haksız saldırılardan üzüntü duyduklarını, ABD'nin ülkelerini mahkum etmeye çalıştığını ve ülkeleri için kaygılandıklarını ifade etmekte. Bu yorumlar İslami güçlerin halk tabanının hala var olduğunu ortaya koyuyor. İşte o yorumların bazılarıNULLbr />- İslam Mahkemelerinin düşüşü her Somalili ve her Müslüman için büyük bir trajedidir. Etiyopyalıların ülkede barış ve huzur sağlayabileceklerini düşünenler hayati bir hata yapıyorlar ve er veya geç işgalin acısını tadacaklar. Son gelişmeler uzun süredir Somali'yi işgale iştahı kabaran Etiyopya için bir dönüm noktası ve başarı olmuştur. Ne var ki gerçek Somalililer geri dönecek, bu haçlı ordusuna karşı Allah'ın yardımı ile er veya geç galip gelecekler ve ülkelerini özgürleştireceklerdir. (Khadar Buuhoodi, Minneapolis, USA)
- İnşallah tarih İslam Mahkemeleri'nin iktidarda oldukları altı ay boyunca başardıkları büyük işlerden ve ülkelerine kat ettirdikleri ilerlemeden bahsedecektir. Onlar ülkelerini haçlılara karşı ve onlarla işbirliği yapan kendilerine Somali hükümeti diyen bir avuç güç delisi haine karşı koruyorlardı. Bugün Somalililer ve dünyadaki tüm müslümanlar için kara bir gündür. Nerdeyse hayatımın yarısını batılı ülkelerde yaşayarak geçirdim. Bana kara adam diye hakaret ettiler, terörist diye hakaret ettiler. Ancak birkaç gün önce haçlı Etiyopyalıların güzel ülkem Mogadişu'ya girdiklerini gördüğüm ve ülkeme bir daha dönemeyeceğimi düşündüğüm zamanki kadar hiçbir zaman üzülmemiştim. Umarım müslümanlar kalplerini kendilerini bölen nefretlerden arındırır ve zihinlerini özgürleştirirler ve bir araya geldiğimizde tüm kafirlerden daha güçlü olduğumuzu dosta düşmana ispatlarlar. (Abbe Borlgne, İsviçre)
Kendi adıma ABD'nin Somali'ye er yada geç müdahale edeceğine emindim. Yine de İslam Mahkemelerinin ülkeyi bir araya getirmeyi başaracağına dair umutlarım vardı. Ne var ki bugün görünen bundan çok uzak! 16 yıl süren kaostan sonra halklarının çıkarını zerre kadar düşünmeyen savaş ağaları yine sahnede. Ama ne zaman ki İslami güçler Mogadişu'ya düzen ve hukuk getirmişlerdi - ki herkes buna imkansız diyordu- tüm medeni dünya İslami güçlere radikal terörist grup demeye başlamışlardı. Çok açık görüyoruz işteNULL kendisine tapmayan hiçbir gücün egemen olmasını istemiyor. (Hüseyin M. Falkenberg, İsviçre)
Bir yaşanmışlığa benzeterek yorum yapmama izin verin. ABD Irak'ı işgal etti, huzur ve barış geldi mi? Etiyopya'da Somali'yi işgalden vazgeçmediği sürece barış ve huzur gelmez! (Kinfebi Honegn, Addis Ababa, Etiyopya)
İMYK ne Etiyopya'ya saldırdı ne de herhangi bir terör faaliyeti gösterdi. Aksine on yıllardır çukurda olan bir ülkeye barış ve adalet getirdiler. Şimdi ise Mogadişu sokaklarını dolduran Etiyopya tankları; dayatmacı- diktatöryal sözde Geçiş Hükümetini savunuyorlarmış! İslam Mahkemelerinin düşüşü güney Somalililer için büyük bir kayıptır. Rabbimiz Allah Etiyopyalı katillere ve işbirlikçilerine iyi gün yüzü göstermesin! (El Somali dos Palmares, Somaliland, Somali)
Etiyopya Afrika'nın kara İsrail'idir! Somali bugün Hıristiyan saldırısı ve taşkınlığı altındadır! (Yusuf Ali, Mogadişu, Somali)
Dünya, Somali halkının hiç istemediği bir lideri ve hükümetini neden destekliyor? Bunu cevabı açıkNULLCcedil;ünkü Somali halkının nefret ettiği bu adam Batı işbirlikçisi ve onların parasını yiyor. Ancak unuttukları bir şey varNULL. yy tarzı Batı uşağı diktatörlükler dönemi bitmiştir! Batı uşağı bir devlet başkanı Afrika'nın boynuzunda ne kadar tutulabilir ve istikrarı sağlayabilir ki? Uyanmalı, ayağa kalkmalı ve İslami bir devletin kötü olmadığını tüm dünyaya haykırmalıyız! Uyanalım! (Osman Xaqudirir, Mogadişu, Somali)
İslami Güçler Neden Savaşı Kaybetti?
İslami güçlerin savaşı kaybetmesinin iki önemli nedeni bulunuyor. Birincisi; taktik olarak başkentten çekilen İslam Mahkemeleri'nin Cibil şehrinden tutunmayı başaramadıkları görülmekte. Oysa başkentten direnmeden geri çekilme olmasaydı İslami güçlerin daha fazla zaman kazanacakları düşünülmekteydi. Ancak bu süreçte de hava bombardımanı altında büyük sivil kayıpların yaşanması da kaçınılmaz görünüyordu.
İslami güçlerin güç kaybetmesinin ikinci temel nedeni ABD'nin uzun süredir Etiyopya'ya sağladığı askeri yardımlar ve yoğun kışkırtmalar. İMYK güçleri hafif silahlara sahipken, Somali'ye saldıran Etiyopya'nın zırhlı birlikler, tanklar ve ağır makinalılara sahip eğitimli birlikleri bulunuyordu.
İslami güçlerin destekçileri olan halkı mobilize etmek konusunda da zaafları olduğu görülüyor.
İslami Güçlerin Bundan Sonraki Şansı Ne?
İslami güçlerin askeri gerileyişine karşın halk tabanını korudukları ve Etiyopya işgaline karşı halen büyük bir tehdit oluşturdukları ise ifade edilen bir başka durum. Başkentte binlerce kişinin 30 Aralık 2006 günü işgal karşıtı gösteri yaparak Etiyopya birliklerine taşlarla saldırması bunun önemli bir göstergesiydi.
Öte yandan Geçici Hükümet yetkilileri de bu durumun farkında görülüyorlar. Ajanslara konuşan hükümet yetkilileri askeri başarıya karşın İslamcı bir hükümet karşıtı propaganda tehlikesinin halen büyük bir tehlike olduğunu ifade ettiler. Uluslar arası ajanslara konuşan İç İşleri Bakanı Farah Muhammed Aidid Eğer İslamcı güçler ile uzlaşma sağlamaz isek halkı Irak'taki gibi bir isyan başlatmak konusunda kışkırtabilirler diye konuştu.
Somali'de ikinci raundun Etiyopya birliklerinin ülkeden çekilmek zorunda kalması sonrasında oynanacağı düşünülüyor.
İslami Güçler Altı Ayda Ne Yaptı?
Uluslararası pek çok çevrenin de kabul ettiği gibi İslami güçler kısa bir sürede Somali'de büyük bir değişim gerçekleştirmişlerdi. On beş yıldır iç savaş içerisinde olan ülkeyi büyük ölçüde barış ve huzur ortamına kavuşturan, düzeni tesis eden İslami güçler sayesinde Somali ile ticaret yeniden başlamış ve uluslar arası ilişkiler tesis edilmeye başlanmıştı.
İslami güçler altı ay önce başkent Mogadişu'yu ele geçirdiklerinde savaş ağalarının elinde paramparça olan şehri birleştirmişler, uluslar arası havalimanı ve limanı kullanıma açmışlar, savaş ağalarının tüm güçlerini dağıtmışlardı. Halk içerisinde güven ortamı oluşmaya başlamış, uyuşturucu ve hırsızlığa karşı önlemler alınmıştı. Kuzey ve orta Somali'deki güçlerin de İslami güçlerle birleşmek istediklerine dair sinyaller gelmeye başlamıştı. Birçok kişi bu durumu bir siyasal mucize olarak ifade ediyorlardı.
Askeri yenilgiye rağmen İslami güçlerin halk tabanını korudukları ifade ediliyor. İslam Mahkemeleri Yüksek Konseyi tecrübesi; on yıllardır ABD komploları ve işbirlikçi yönetimlerden yılmış olan Somali halkının sağlıklı ve güvenilir bir İslami oluşuma hasret olduğunu gösteren önemli bir siyasal deneyim oldu. Uluslar arası haber kaynaklarının işgalciler için Somali'deki zafer görüntüsünün ne kadar süreceğini sorguladıkları görülüyor.
İslam Mahkemeleri'nin bundan sonraki süreçte neler yapacağı merak ediliyor. İslam Mahkemeleri liderleri daha önce tüm Somali'de halk ayaklanmaları ve gerilla saldırıları planladıklarını ve Etiyopya işgalinin ülkede kalıcı olmaması için ellerinden geleni yapacaklarını açıklamışlardı.
Haksöz-Bünyamin Esen