• Nombre de visites :
  • 28243
  • 24/10/2007
  • Date :

Grip ve soğuk algınlığı

grip

     Hava sıcaklıklarının değişkenliği ve mevsimsel virüsler, grip ve soğuk algınlığını artırıyor.Bu tür rahatsızlıkların en sık görüldüğü dönemlerse sonbahar ve kış ayları. Gripten korunmanın en iyi yollarından biri, kuşkusuz grip aşısı. ndan korunmak için öncelikle bu iki hastalığın arasındaki farkların bilincinde olmak önem taşıyor. Gribin en belirgin özelliği ateş ile seyrediyor olması. Bunun yanında birden başlayan ve 2-3 hafta gibi devam eden yorgunluk, kas ağrıları, baş ağrısı, üşüme-terleme gibi herkesin yaşadığı belirtilere sahip. Grip, genellikle kış aylarında ve birkaç defa geçirilebilen bir hastalık. Ani başlangıçlı olup sıklıkla ateş 38-40 dereceyi bulur. Genellikle ateş ve halsizlik nedeniyle yatarak geçirilir, hastalığın iyileşmesinde en önemli faktörlerden biri yatak istirahati ve dinlenmektir.

    Soğuk algınlığında, ateş genelde normaldir, daha çok burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı görülür. Ayakta geçirilmesi daha sık görülen bir durumdur.

    ndan korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek önem taşır. Bunun için C vitamini ile çinko içeren gıdalardan zengin bir beslenme tarzı tavsiye edilebilir. Ayrıca düzenli uyku ve dengeli beslenme de bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur.

Soğuk algınlığı ve gripte belirtiler giderilerek hastanın rahatlaması sağlanmaya çalışılır. Bazı ilaçlar birden fazla etken madde içermektedir. Ateş, ağrı, burun akıntısı, hapşırık, öksürük ve halsizlik gibi belirtiler için, bu belirtileri gidermede kullanılan etken maddeleri içeren kombine ilaçları tercih etmek önem taşır.

Gribin en yaygın belirtileri

    Grip , aniden başlayan bulgular ile kendini gösterir. Kişi kendini çok iyi hissederken bir anda hastalanır. En yaygın belirtileri arasında gelenleri şöyle sıralayabiliriz:

• 38-39 C civarında ateş

• Başağrısı

• Vücutta genel ağrı (özellikle sırt, kol, bacaklarda olmak üzere)

• Birden başlayan ve 2-3 hafta süren yorgunluk

• Genellikle kuru öksürük

• Bazen burun tıkanıklığı, hapşırma ve boğaz ağrısı

• Üşüme, titreme, terleme

• İştah kaybı

Grip hastalığını atlatmak için ne yapmalı?

• Her şeyden önce istirahat, mümkünse yatak istirahati yapmalı.

• İstirahat ile beraber doktor tavsiyesi ile alınacak ilaçlar, hastalığın hafif atlatılmasını sağlayabilir.

• Hastalık süresince sıvı alımı çok önemli. Bu nedenle su, meyve suyu ve kafeinsiz içecekler almaya dikkat etmeli.

• Suda eritilerek hazırlanan gribe karşı etkili ilaçlar sıvı alımını arttırdığı ve hızlı etki gösterdiği için kullanmaya uygundur.

• Hastalık dönemlerinde beslenmeye dikkat etmeli, iştahsızlık varsa enerji ihtiyacını gidermek için karbonhidrattan zengin diyet uygulanmalıdır .

• Yatarken başın yukarıda tutulması (2 ya da daha fazla sayıda yastık ile yatmak) geniz akıntısının vereceği rahatsızlığı azaltacaktır.

• Bulunulan ortamın uygun ısıda olmasına ve iyi havalandırılmasına dikkat edilmeli, havanın kuruması engellenmeli, nemli olması sağlanmalıdır.

• Yakınmalar düzeldiğinde hemen normal aktiviteye dönülmemeli, tam bir iyileşme için bir süre daha dinlenmeye devam edilmelidir.

• Antibiyotiklerin yanlış kullanımı istenmeyen sonuçları beraberinde getirebileceğinden antibiyotik türü ilaçlar hekime danışılmadan alınmamalıdır. 

Gripten korunmak için etkili çözümler  

grip

    Grip virüsünün vücuda girmesi ile başlayan bulgular genellikle 7-10 günde iyileşme ile sonuçlansa da, bazen sinüzit, bronşit veya zatürre gibi bazı ciddi enfeksiyonlara yol açabilirler. Bu nedenle gripten korunma çok önemlidir. Özellikle grip salgınlarının yaygın olduğu sonbahar ve kış aylarında alacağınız basit önlemler ile gripten korunabilirsiniz: 

Dengeli beslenin 

Vücudun ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, yağ ve vitaminler yeterli olarak alınmazsa, vücut direnci düşer ve solunum organları mukoza hücreleri de bu durumdan etkilenir.

Vitamin alın, bağışıklık sisteminiz güçlensin

    Kış aylarında metabolizmayı güçlendirmek için antioksidan olarak da görev yapan A ve C vitaminlerinden yeteri kadar almak gerekir. Bu vitaminler bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlar. Bu aylarda bolca bulunan turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, brüksel lahanası, yeşil biber, karnabahar, mandalin, maydonoz, roka, tere ve meyvaların tüketilmesi ile bu vitaminleri sağlayabiliriz. Taze sıkılmış meyve suları da vücudun gribal enfeksiyonlara karşı korunmasında etkili olacaktır. Ancak ısı ve ışıktan kolayca etkilenip bozulan bir yapıya sahip olan C vitamininden maksimum fayda sağlayabilmek için meyve sularını bekletmeden tüketmek gerekiyor. 

Yeterli miktarda su için 

    Solunum mukoza hücrelerinin nemli olması, virüs taşıyan damlacıkların etkisine karşı direnci sağlar. Bu nedenle özellikle su içme ihtiyacının azaldığı kış mevsimi de dahil olmak üzere, her dönemde günde 8-10 bardak su içilmesi faydalıdır. 

Stresten uzak durmaya çalışın 

Stres, vücut direncini azaltarak hastalıklara davetiye çıkaran en önemli etkenlerdendir. Bu nedenle, çeşitli yollar ile stresten uzaklaşmak sağlıklı kalmayı da beraberinde getirecektir. 

Sigara içmeyin

    Sigara da aynı stres gibi vücut direncini azaltır. Ayrıca virüs yüklü damlacıklar, sigara içilen ortamlarda, dumana yapıştıkları için hastalık yapıcı özellikleri artar.

    Kalabalık yerlerde kendinizi korumaya çalışın

    Toplu taşıtlar, sinema, tiyatro gibi kalabalık yerlerde hapşırma yoluyla yayılan virüsler büyük bir hızla hareket ederek 3- 4 metre uzağa yayılabilir. Bu nedenle mecbur kalmadıkça kalabalık yerlerde bulunmayın, tür yerlerde havalandırmanın iyi olmasına dikkat edin. 

Düzenli uyuyun

    Bir gece uykusuz kalındığında, virüslere karşı savaşan vücut hücreleri yarı yarıya azalmaktadır. 

Aşırı sıcak ortamlardan kaçının

    Özellikle kış mevsiminde daha çok kapalı ve sıcak ortamlarda bulunmak , solunum mukoza hücre zarlarının kurumasına neden olacağından virüslerin vücuda girişini kolaylaştırabilir.


Kış Ayı Hastalıkları

KUŞ GRİBİ NEDİR?

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)