تبیان، دستیار زندگی

خوراکی‌هایی که از سفیدشدن موها جلوگیری می‌کند

جلوگیری از سفیدی و ریزش موهای سر

کمبود فلزاتی همچون منگنز، روی، تیتانیوم، آهن و مس از عوامل اصلی در سفید شدن و شکنندگی موها به‌ حساب می‌آیند. افرادی که دچار سفیدی مو هستند باید میوه‌هایی همچون سیب، گلابی، هلو و همه میوه‌هایی که سرشار از فلزات گوناگون خصوصاً فلز منگنز هستند و نیز مصرف سبزیجاتی همچون سیر، پیاز، موسیر و تره که دارای منگنز هستند را در برنامه غذایی خود بگنجانند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
سفید شدن موها
مدتی است که موهایم یک‌ دفعه شروع به سفید شدن و ریزش کرده علت چیست و چگونه از گسترش آن جلوگیری کنم؟
مصرف مواد غذایی حاوی مس و منگنز در جلوگیری از سفیدی مو بسیار مؤثر است. یافته‌های موجود نشان می‌دهد در میان داروهای گیاهی، جوشانده سبوس‌گندم، مصرف سنبل‌الطیب، خوردن روزانه یک قاشق مرباخوری از مخلوط پودر سبوس برنج و شکر یا نبات ساییده شده و قرار دادن نان جو در دستور رژیم غذایی نیز در حفظ رنگ مو و کاهش موهای سفید مؤثر است.

«مس» نیز از جمله عناصری است که می‌تواند بر پوست و مو تاثیر بگذارد و حتی از سفید شدن مو هم جلوگیری کند. خوراکی‌هایی همچون نخودفرنگی، قارچ، آجیل، لوبیا، عدس، گوجه‌فرنگی، موز، آلو، سویا و سیب‌زمینی از جمله غذاهایی هستند که مقدار قابل‌توجهی مس را در خود جای‌ داده‌اند. سفید شدن موها یکی از آشکارترین نشانه‌های بالا رفتن سن است، اما همیشه سفید شدن مو به علت بالا رفتن روزهای زندگی نیست و عواملی همچون کمبود ویتامین B12، بیماری تیروئید، نوعی بیماری سیستم ایمنی، سیگار کشیدن(سرعت سفید شدن مو در سیگاری‌ها، چهار برابر افراد غیرسیگاری است)، کم‌خونی، رژیم‌های سخت و طولانی‌ مدت، عوامل ارثی، بیماری‌ها و افزایش گلبول‌های سفید خون نیز باعث سفیدی زودهنگام و بیش‌ از حد موها می‌شود.

منابع برخی از عناصر مهم و مؤثر در سلامت مو

پروتئین: اساس و پایهٔ نیاز بافت‌های بدن مانند مو، ناخن، پوست و... است و در موادی مانند انواع گوشت (مرغ، ماهی و گوشت قرمز)، تخم‌مرغ، لبنیات و حبوبات به میزان فراوان وجود دارد. در مواد نشاسته‌ای مثل نان، برنج، ماکارونی و سبزی‌ها نیز به مقدار کمی وجود دارد.

کلسیم و منیزیم: گروه شیر و لبنیات منابع غنی کلسیم و منیزیم و نیز پروتئین هستند. اگر فردی دچار عدم تحمل لاکتوز (قند موجود در شیر) باشد و از سایر مشتقات لبنیاتی نیز برای تأمین نیازهای بدن خود استفاده نکند، باید به‌ طور روزانه مکمل کلسیم مصرف کند و مصرف سایر غذاهای غنی از پروتئین را نیز افزایش دهد.

مس نیز ازجمله عناصری است که می‌تواند بر پوست و مو تاثیر بگذارد و حتی از سفید شدن مو هم جلوگیری کند


ویتامین‌های گروه B: یکی از راه‌های درمان ریزش مو مصرف مواد مغذی حاوی ویتامین B است که در گروه ویتامین‌های B، ویتامین B6 و بیوتین اهمیت خاصی دارند. بیوتین ویتامینی است که در بسیاری از محصولات آرایشی به‌ عنوان مکمل بهبوددهنده وضعیت مو اضافه می‌شود، زیرا عارضه مشخص کمبود بیوتین، ریزش مو است.

منابع غنی از B6: جگر، موز، دانه آفتابگردان، ماهی، مرغ، جوانه گندم، آلوی خشک، گوشت، غلات سبوس‌دار، مخمر و زرده تخم‌مرغ.

منابع غنی از بیوتین: جگر و گوشت مرغ، جوانه گندم، سبوس گندم، تخم‌مرغ و بادام‌زمینی 

آنتی‌اکسیدان‌ها: شامل ویتامین E، ویتامین C، بتاکاروتن(پیش ساز ویتامین A که در سیب‌زمینی شیرین، هویج، اسفناج پخته، کدوحلوایی، طالبی، زردآلو، کلم بروکلی و گریپ‌فروت وجود دارد)، روی و سلنیوم است.
رژیم‌های غذایی نامناسب توأم با سیگار کشیدن و آلودگی هوا باعث فعال شدن رادیکال‌های آزاد و به خطر افتادن سلامت فرد می‌شود. 
ریزش مو
آنتی‌اکسیدان‌ها مولکول‌هایی هستند که می‌توانند اثر رادیکال‌های آزاد را خنثی کنند. همچنین باعث ساخته‌ شدن موی جدید و استحکام آن می‌شوند. ویتامین‌ها به‌ خصوص ویتامین‌های گروه B مانند بیوتین، اسیدفولیک، پانتوتنیک اسید و برخی املاح مانند روی، آهن، گوگرد، سیلیس و مس اثرات مثبت زیادی بر روی مو دارند. آزمایش‌ها حاکی از آن است که مصرف بیوتین به‌ صورت مکمل باعث تقویت و بهبود پوست به‌ خصوص فولیکول‌های مو می‌شود.
در مورد کاهش مصرف نمک و اثر آن در توقف ریزش مو نظریه‌هایی ارائه‌شده است، اما در صحت این نظریه‌ها تردید وجود دارد. ولی در هر حال کاهش مصرف نمک برای سلامت عمومی بدن مفید است. وجود چربی زیاد در رژیم غذایی مردان، طاسی را سرعت می‌بخشد. بهترین توصیه این است که غذاهای مفید و خوشمزه اما کم‌چرب مصرف نمایید. البته این عمل باعث رویش موی جدید نمی‌شود، اما می‌تواند از ریزش سایر موها جلوگیری کند. به‌ طور کلی باعث سلامت جسم نیز می‌شود.

همچنین مصرف مقداری مخمر همراه یک لیوان آب‌پرتقال در صبح بسیار سودمند است؛ زیرا مخمر منبع مناسبی از ویتامین‌های گروه B و املاح کمیاب (املاحی که بدن به میزان خیلی کم به آن‌ها نیاز دارد) و اسیدهای آمینه است.

به‌علاوه مصرف روغن ماهی و گردو که دارای اسیدهای چرب اُمگا 3 و تخمه آفتابگردان که دارای اسیدهای چرب اُمگا 6 است، مفید است. اسیدهای چرب اُمگا 3 و اُمگا 6 با سلامت مو در ارتباط هستند؛ زیرا اغلب مردم وقتی منابع این نوع اسیدهای چرب را کمتر مصرف می‌کنند و یا اصلاً مصرف نمی‌کنند، دچار خشکی و شکنندگی مو، خارش و شوره پوست سر و درنهایت ریزش مو می‌شوند.

منابع اسیدهای چرب اُمگا 3 و اُمگا 6

اسیدهای چرب اُمگا-3 در ماهی‌های آب سرد مانند ماهی سالمون و ساردین، روغن سویا و کانولا، جوانه گندم، روغن گردو، روغن تخم کتان یا پنبه و روغن ماهی یافت می‌شود. اسیدهای چرب اُمگا-6 در روغن‌های غیراشباع گیاهی مانند روغن ذرت، روغن کانولا، روغن سویا، روغن بادام‌زمینی و روغن آفتابگردان یافت می‌شوند.
منبع: مرکز مشاوره تبیان