تبیان، دستیار زندگی

پس از شکست در یمن و افتضاح آرامکو؛

عربستان چگونه در عراق آشوب ایجاد کرد؟

از زمانی که مرکز اعتدال در سال 2017 تأسیس‌شده، عربستان نقش پررنگی در آشوب‌های کشورهای منطقه داشته است. عمده فعالیت این مرکز ترند کردن هشتگ‌هایی در حمایت از فتنه‌گران است و این بار لشکر سایبری سعودی، عراق و راهپیمایی اربعین را نشانه گرفته است.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
عراق
عراق در آستانه اربعین حسینی مثل سال‌های قبل میزبان زائرانی از کشورهای مختلف است. اما این بار فتنه سعودی‌ها، آرامش کشور به خصوص شهرهای جنوبی را بر هم زده است.
سعودی‌ها که در سال‌های اخیر نقش پررنگی در ایجاد اعتراض و آشوب در کشورهای منطقه داشتند، این بار عراق را نشانه گرفته و قصد دارند راهپیمایی میلیونی اربعین را کمرنگ کنند. اعتراض و تظاهراتی که از هفته قبل آغاز شد و هنوز ادامه دارد.

نکته جالب فتنه عراق این است که بیش از 80% توییت‌ها در عربستان سعودی و توسط «مرکز اعتدال» که معروف به لشکر سایبری فیک است، ترند شده و تنها 6% درصد آن‌ها در داخل خاک عراق توییت شده است


علت این اعتراضات مشکلات معیشتی، بیکاری جوانان و عدم خدمات مناسب شهری مثل آب و گاز بود. مبارزه با فساد اداری و سیاسی نیز از دیگر موارد تظاهرات چند روز اخیر است. اما اینکه برخی لابه‌لای این شعارها علیه ایران شعار بدهند نشان‌دهنده پشت پرده و ماهیت حامیان این وضعیت است.

مرکز اعتدال کجاست؟

عربستان سعودی در سال ۱۳۹۶ با حضور ترامپ مرکز سایبری موسوم به «مبارزه با افراط‌گرایی» را با عنوان «اعتدال» تأسیس کرد. بررسی‌ها نشان می‌دهد عمده فعالیت این مرکز به‌ منظور ترند کردن هشتگ‌های خاص و هدفمند در توییتر بوده است.
این مرکز بنا به ادعای مسئولان سعودی به‌صورت تخصصی در سه حوزه فعالیت می‌کند که بیشتر به فناوری اطلاعات، تحلیل و داده‌کاوی مرتبط است.
عراق
اما از بدو تأسیس این مرکز آن‌ها هشتگ‌هایی در حمایت از بن سلمان، علیه ایران و لبنان و عراق ترند کردند و ماهیت این لشکر سایبری را نشان دادند. تقریباً در بیشتر پویش‌ها و کمپین‌های فضای مجازی در کشورهای منطقه و حتی غیرعربی می‌توان نقش و تأثیر این مرکز را ردیابی کرد.

تظاهرات عربستانی‌ها یا عراقی‌ها؟!

در اوایل دی‌ ماه 96 در ایران شروع اعتراضات اگر چه به خاطر مشکلات معیشتی بود، اما تنور آن در توییتر داغ شد. اما بیشتر این توییت‌ها خارج از مرزهای ایران و به‌ ویژه از طریق کاربران سعودی در مرکز اعتدال، ترند شده بود.

عراق
در عراق نیز وضعیت مشابه است. از یک ماه قبل معترضان که اکثر آن‌ها افسران سابق حزب بعث بوده‌اند، از جوانان و دیگر مردم تقاضای شورش خیابانی داشتند. اما نکته جالب ماجرا این است که بیش از 80% توییت‌ها در عربستان سعودی و توسط «مرکز اعتدال» که معروف به لشکر سایبری فیک است، ترند شده  و تنها 6% درصد آن‌ها در داخل خاک عراق توییت شده است! این امر نشان‌دهنده فتنه‌انگیزی سعودی‌ها در عراق است و برخی علت آن را انتقام پس از حوادث آرامکو می‌دانند.
بیشتر بخوانید

حمله پهپادهای یمنی به آرامکو چه اثرات جهانی داشت؟


اتفاقی که در ماه‌های گذشته در مصر نیز رخ داد و لشکر سایبری عربستان با ترند کردن هشتگی علیه السیسی، جوانان زیادی را به خیابان‌های قاهره کشاند.

عراق

نسخه مشترک

مسئله بعدی حجم بالای آشوب و خشونت و آتش‌سوزی وسایل عمومی است. یکی از خواسته‌های توییت‌کنندگانِ عمدتاً سعودی از آشوبگران، برهم زدن نظم اجتماعی و ایجاد آشوب است. همین امر نشان می‌دهد که اعتراضات عراقی‌ها خودجوش نیست و از پیش تعیین شده است.
در فتنه‌های اخیر ایران نیز شاهد آن بودیم که آشوبگران به‌ سرعت وسایل عمومی را تخریب کرده و شعارهای تندی علیه دولت و حاکمیت سر دادند.
آشوبگران عراقی هم از همان سه‌شنبه اول اکتبر با شعارهای تند علیه رهبران دینی عراق همچون آیت‌الله سیستانی و مقتدی صدر، تظاهرات را شروع کرده و به ادارات دولتی حمله‌ور شده و اموال عمومی را به آتش کشیدند.
اما به دنبال این آشوب‌ها و خشونت‌ها، هیچ مرجع یا متولی سیاسی یا دینی وجود ندارد. آن‌ها فقط اموال عمومی را تخریب می‌کنند. همچنین خواسته اصلی آن‌ها مشخص نیست. برخی به دنبال تغییرات اقتصادی هستند و برخی دیگر شعارهای سیاسی سر می‌دهند! این امر نیز از نشانه‌های دیگر دخالت صهیونیست‌ها و سعودی‌هاست.

خانواده دیکتاتور عراق هم ‌دست‌ به‌ کار شده و «رغد»، دختر صدام حسین که سال‌هاست در اردن به سر می‌برد، علناً فتنه‌انگیزی کرده و آشوبگران را «نسل قادسیه» خوانده و آنان را بر ضد ایرانیان تحریک می‌کند



امان از سلبریتی‌ها

یکی از پیاده‌نظام‌های عربستان در کشورهای مختلف، خوانندگان و بازیگران آن کشور است. سلبریتی‌های عراقی هم چند روزی است که در شبکه‌های اجتماعی فعال شده و به‌ شدت از مخالفان حمایت می‌کنند. آنان که زمان حضور داعش هیچ واکنشی به اتفاقات عراق نداشتند، به‌ یک‌باره حامی مردم عراق شده‌اند. این ‌یکی از چندین توییتی است که سلبریتی‌های عراقی زده‌اند: «ای عراقی‌ها، بت‌های دینی را بشکنید... مرجعیت را به خاطر تائید اسلام‌گراها بازخواست کنید... به هیچ جریان دینی اجازه مداخله در  عراق ندهید، تصاویر همه روحانیون در خیابان‌ها را بسوزانید...»
حتی خانواده دیکتاتور عراق هم ‌دست‌به‌کار شده و «رغد» دختر صدام حسین که سال‌هاست در اردن به سر می‌برد، علناً فتنه‌انگیزی کرده و آشوبگران را «نسل قادسیه» خوانده و آنان را بر ضد ایرانیان تحریک می‌کند.

عراق

حزب دیکتاتور بعث

شاید جالب باشد که مخالفان عراقی شبیه مخالفان ایران هستند. کسانی که بارها از سمت مردم کشورشان طردشده و کینه عمیقی از ملت و دولت حاکم دارند. یکی از اصلی‌ترین مخالفان ایران که از سمت عربستان به‌ شدت حمایت می‌شود گروهک «منافقین» است. آن‌ها نقش ویژه‌ای در دی‌ ماه 96 بر عهده داشتند و بسیاری از پیاده‌نظام آن‌ها در ایران دستگیر شدند.
مخالفان اصلی عراقی نیز کسانی هستند که ظلم‌های زیادی در زمان حاکمیت خود بر مردم کردند و اکنون که قدرت را از دست‌ داده، به‌ واسطه حمایت‌های سعودی از آن‌ها، به دنبال آشوب و هرج‌ومرج در عراق هستند.
اصلی‌ترین این مخالفان افسران و بازنشستگان رژیم حزب بعث هستند. آن‌ها از این اعتراضات حمایت کرده و به آتش آن دامن زدند. بعثی‌ها سابقه زیادی در ایجاد آشوب در عراق دارند و این بار هم فرصت را غنیمت شمرده و به دنبال تضعیف دولت عبدالمهدی هستند.
همچنین در تمام وزارتخانه‌ها و ادارات دولتی عراق هنوز هم روحیه بعثی وجود دارد و بسیاری از مناطق مهم عراق خصوصاً در اطراف بغداد، پر است از خانه‌های بعثی نشین که همین امر باعث تحریک و آشوب در پایتخت شده است.

تفاله‌های داعش

یکی دیگر از عواملی که باعث آشوب در عراق شده، وجود هزاران داعشی است که پس از نابودی دولت عراق و شام در شهرهای مختلف پراکنده‌شده‌اند. آن‌ها به دنبال جرقه‌ای می‌گردند تا دوباره جنایات خود را آغاز کنند و به همین خاطر نه‌ تنها از این اختلافات استقبال می‌کنند بلکه دست‌ به‌ کار شده و امکان بسیاری را به آتش کشیدند.
حمایت‌های عربستان از داعش، چه زمانی که قدرت داشتند چه اکنون که تفاله‌هایی از آن‌ها باقی‌مانده، باعث خشم جوانان عراقی علیه سعودی‌ها باشد. دولت بن‌سلمان نشان داده که از هر وسیله‌ای برای تجزیه کشور عراق و اختلاف‌افکنی میان آن‌ها و ایرانی‌ها استفاده می‌کند.

پیش‌بینی اعتراضات

حدود یک ماه پیش بود که قیس الخزعلی رهبر جنبش مقاومت عصائب اهل حق این اتفاقات را پیش‌بینی کرده و گفته بود: «برخی جریان‌های داخلی سیاسی عراق با قدرت‌های خارجی در حال تدارک تظاهراتی هستند چون از سیاست خارجی عراق ناراضی‌اند. مشکل در «معامله قرن» است. مطلوبشان این است که این دولت را مطیع خود کنند... بنابراین در عراق ما دوباره شاهد تظاهرات خواهیم بود. این تظاهرات هم قرار است ماه دهم(اکتبر) شروع شود. اگر دوست داشتید، این حرف مرا ثبت کنید. این حرف من تحلیل نیست، اطلاعاتی است که دارم. این کار را هم از شبکه‌های اجتماعی شروع می‌کنند تا آن را خواسته افکار عمومی وانمود کنند اما در حقیقت رهبری آن‌طرف‌های خارجی هستند.»