• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 88
تعداد نظرات : 17
زمان آخرین مطلب : 4963روز قبل
تاریخ
بررسی ریشه های تاریخی تجاوز عراق به ایران

حجت الله کریمی
اختلافات مرزی ایران و عراق
سابقه ای طولانی دارد و ریشه در زمانی داشت که هنوز کشوری به نام عراق تشکیل نشده بود و سرزمینی که اکنون با نام عراق شناخته می شود جزئی از امپراتوری عثمانی بود. اختلافات ایران و عثمانی در طول چهار قرن با اینکه بیش از هجده قرارداد بین طرفین منعقد شده بود همچنان پابرجا بود تا اینکه پس از جنگ جهانی اول با تجزیه امپراتوری عثمانی و تشکیل دولت عراق منازعات و اختلافات مرزی ایران و عثمانی به اختلافات و  منازعات ایران و عراق بدل شد.
لازم به ذکر است که در منازعات سیاسی بین ایران و عثمانی که با دخالت قدرت های بزرگ انجام می گرفت همواره عثمانی ها برنده معاهدات و قرارداد ها بودند و حق ایران توسط آنها ضایع می گردید به گونه ای که در کمیسیون تحدید حدود که از سال 1914 با شرکت نمایندگان چهار دولت (عثمانی، ایران، روسیه و انگلیس) بر اساس طرح لرد کرزن و تحقیقات سایر فعالان انگلیسی مانند ویگام و رایدر سرحدات ایران تعیین شد، ساحل چپ شط‏العرب به عنوان مرزهای ساحلی ایران از فاو تا محمره (خرمشهر)، تمام آب های شط‏العرب را به عثمانی واگذار کردند. بدین سان شط‏العرب قابل کشتیرانی به عثمانی و خور و خلیج های مرداب گونه را به ایران واگذاشتند که امکان کشتیرانی در آن وجود نداشت.
از این تاریخ به بعد طبق رأی حکمیت ظالمانه انگلیس و روس، خلیج خین و شرق مرداب های شلمچه و وسط هورالعظیم و قریة سیدعلی سرحد تعیین شد و آبراه شط‏العرب و سواحل شرقی آن در اختیار عثمانی قرار گرفت. بدون اینکه از قرارداد ارزروم سخنی به میان آید. وضعیت جدیدی بر ایران تحمیل کردند بدون اینکه ایران در جنگی مغلوب شده باشد. بخشی از اراضی و مهمتر از همه امتیازات کشتیرانی و ماهیگیری و تجارت را در شط‏العرب از دست دادند.
با تشکیل دولت عراق با قیمومیت انگلستان مسئله ای بود که نه تنها موارد و مسائل متنازع فیه را کاهش نداد بلکه به نوبه خود تولید مسائل و مشکلاتی را موجب شد. اولین مسئله ای که از این رهگذر پدید آمد اخراج علمای شیعه ایرانی مقیم عراق به علت برپایی و رهبری انقلابی ضد استعماری در کشور عراق بود. توضیح اینکه علمای شیعه که به هیچ وجه تاب تحمل استیلای بیگانه را نداشتند پس از جنگ جهانی اول که استعمار انگلستان قیمومیت عراق را به عنوان غنیمتی جنگی به چنگ آورده بود، فتوای جهاد صادر و علیه انگلیس ها به پا خاستند. بدیهی بود انگلیسی ها نیز برای تحکیم استیلای خود بر عراق و غارت راحت تر منابع غنی این کشور وجود علمای مخالف را برنتافته اقدام به اخراج آنها نمودند. لذا دولت و ملت ایران به شدت به این اقدام اعتراض نموده و روابط دو کشور به تیرگی گرایید.


لازم به ذکر است که دولت ایران پس از تشکیل عراق به قیمومیت انگلستان شناسایی رسمی این کشور را منوط به حل اختلافات در خصوص اروند رود و احترام به حقوق اتباع ایران نمود. تا اینکه سرانجام در سال 1929 پس از آنکه  انگلیسی ها قول مساعدی به دولت ایران در مورد استرداد حقوق قانونی ایران در ارودند رود و انجام بقیه درخواست های ایران دادند، دولت ایران حکومت عراق را به رسمیت شناخت. اما بر خلاف وعده و وعید های فراوان دولت عراق و انگلیسی ها هیچ اقدامی را برای احقاق حقوق ایران در مسئله اروند رود انجام نداده و حتی به آزار و اذیت اتباع ایران که به عنوان مقیم یا مسافر در خاک کشور عراق به سر می بردند پرداختند. بنابراین دولت ایران رسما به دولت عراق اعلام کرد که تحدید حدود سال 1914 را فاقد اعتبار دانسته و آن را به رسمیت نمی شناسد.
به این ترتیب اختلافات ایران و عراق همچنان باقی ماند تا اینکه در سال 1934 عراق شکایتی به جامعه ملل تسلیم کرده و طی آن مدعی شد که دولت ایران قرارداد ارزنه الروم و پروتکل 1913 را نادیده انگاشته از مفاد آن تخلف می نماید. کشمکش ها و تنش های سیاسی ایران و عراق همچنان ادامه یافت تا  اینکه تحت فشار انگلیسی ها، دو دولت تصمیم به مذاکره برای حل اختلافات فی ما بین گرفتند.
به هر حال در سال 1316 (1937م) پس از مذاکراتی بین عنایت الله سمیعی وزیر امور خارجه و نماینده ایران با ناجی الاصیل نماینده و وزیر امور خارجه عراق در مورد مسائل مرزی انجام گرفت در تاریخ 13 تیر عهد نامه ای تهیه و به امضای طرفین رسید که تا حدی مسائل متنازع فیه را حل و فصل می کرد. عهد نامه مذکور به تصویب مجالس دو کشور رسیده و در 30 خرداد 1317 اسناد آن بین دو کشور مبادله گردید. بر اساس این قرارداد که به قرارداد 1937 مشهور گردید پروتکل 1913 و صورت جلسات کمیسیون تحدید حدود 1914 و نقشه های تهیه شده توسط دولت های روسیه و انگلستان مبنای تعیین مرز های زمینی بین دو کشور قرار گرفته و در مورد اروند رود نیز قرار بر این شد که خط تالوگ تعیین کننده مرز طرفین باشد. قرارداد 1937 نیز نتوانست نقطه پایانی برای اختلافات مرزی ایران و عراق باشد و پس آن همچنان اختلافات ادامه یافت. به گونه ای كه  دولت عراق مکرر قراردا مذکور را نقض می کرد.
در سال 1350 دولت عراق در اقدامی یکجانبه مناسبات خود با ایران را قطع کرد و در اتحادیه عرب و سازمان ملل متحد دست به مبارزه شدیدی علیه ایران زد و هزاران ایرانی مقیم این کشور را اخراج کرد. در سال 1974 دولت عراق از ایران به شورای امنیت شکایت کرد. ایران و عراق با وساطت شورای امنیت در شانردهم اسفند 1352 با آتش بس موافقت کردند و به درگیری های پراکنده مرزی خاتمه دادند ودر اوت 1947 ملاقاتی بین نمایندگان دو دولت در استانبول به عمل آمد ولی این ملاقات نتیجه ای در بر نداشت و برخورد های مرزی نیز گاهی تجدید می شد.
شاه ایران در اجلاس سران اوپک که از 13 تا 15 اسفند 1353 (1975) در الجزایر تشکیل شد، شرکت کرده و طی آن مذاکراتی با صدام حسین معاون نخست وزیر عراق در خصوص مسائل فی ما بین انجام داد. در پی این مذاکرات که در دو جلسه طولانی به انجام رسید اعلامیه ای مشترک صادر و در 15 اسفند 1353 مطابق با 6 مارس 1975 انتشار یافت. در این اعلامیه طرفین در مورد اصول زیر با یکدیگر به توافق رسیدند:
1 ـ دو طرف مرز های آبی را  خود بر اساس خط تالوگ تعیین می کنند.
2 ـ طرفین متعهد شدند که در مرز های خود کنترل موثر به منظور قطع هر گونه رخنه و نفوذی که جنبه خرابکارانه داشته باشد، اعمال کنند.
3 ـ  طرفین تصمیم گرفتند پیوند های همسایگی و دوستی سنتی را از طریق تماس های دائمی تجدید نمایند.
4 ـ علامتگذاری نهایی مرزهای زمینی بر اساس پروتکل مورخ 1913 و صورت جلسات تحدید حدود 1914 انجام شود.
در ماده یک اعلامیه، عراق خط «تالوگ» را به عنوان خط مرزی آبی به رسمیت شناخته بود، در حالی که در ماده دوم ایران به صورت غیر مستقیم پذیرفته بود که از حمایت کرد های بارزانی دست برداشته و با همکاری عراق از نفوذ هر عامل که مزاحمتی برای دو طرف ایجاد کند، جلوگیری نماید.
پس این قرارداد که مدتی روابط دو کشور را با آرامش روبرو کرد رخداد هایی به وقوع پیوست که موجب تجاوز عراق به ایران و تحمیل جنگی هشت ساله به ایران گردید. که ذیلا با رعایت اختصار به تشریح آن پرداخته می شود.
مهم ترین رخدادی که در ایران و چه بسا در جهان رخ داد پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن 1357و سرنگونی سلطنت پهلوی بود. این واقعه مهم تحولی شگرف در روابط بین المللی و منطقه ای به وجود آورد. انقلاب ایران علی رغم اینکه در دل ملت های آزادیخواه جهان و به طور مشخص منطقه امید های فراوانی را زنده نموده و مورد اقبال آنان قرار گرفت، از سوی برخی دولت ها علی الخصوص دول سلطه گر و اقمار آنها استقبالی از آن به عمل نیامد. بلکه به توجه به شعارهای ضد استعماری و ضد استبدادی که در این انقلاب مطرح شده بود ترس و واهمه ای در دل استعمار و استبداد ایجاد شد.


در عراق نیز در 25 تیر ماه 1358 حسن البکر، رئیس جمهور عراق طی نطقی تلویزیونی اعلام کرد که به دلیل ضعف مزاج توانایی ادامه مسئولیت را نداشته و از مقام ریاست جمعوری عراق استعفا داد. پس از استعفای حسن البکر صدام حسین معاون وی که در واقع همه کارة حزب بعث به شمار می رفت، بر مسند ریاست جمهوری عراق تکیه زد. لازم به ذکر است در خصوص علل کناره گیری حسن البکر اظهار نظر های متعددی صورت گرفته است به گونه ای برخی از صاحب نظران در این باره بر این باورند که حسن البکر نه به علت بیماری بلکه تحت فشار صدام مجبور به استعفا شده است. به هر تقدیر صدام حسین در حالی بر جای حسن البکر بر مسند رهبری حزب بعث و دولت عراق می نشست که تفاوت های بسیاری با رئیس جمهور سابق داشت.
صدام فردی مغرور، قدرت طلب، طمعکار و جنایت پیشه بود که حتی به دوستان و نزدیکان خود نیز رحم نمی کرد، به گونه ای که بلافاصله پس انتصابش به رهبری حزب بعث و ریاست جمهوری عراق دست به تصفیه های خونین زده و بسیاری از سران حزب را برکنار و اعدام نمود.
به قدرت رسیدن فردی با ویژگی های مذکور در عراق زمینه ای مساعد برای تمام دشمنان ایران و بویژه دشمنان انقلاب اسلامی فراهم آورد تا به تحریک و تشویق وی در صدد براندازی نظام نوبنیاد جمهوری اسلامی بر آیند چه همان طور که اشاره شده پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و استقرار جمهوری اسلامی خاری در چشم استبداد و استعمار بود. بنابراین دو همزاد (استعمار و استبداد) دست در دست هم گذاشته توطئه ای طرح كردند تا نظام جمهوری اسلامی را براندازند.
برای برآورده شدن مقصود اصلی استعمار و استبداد مقدمات و بهانه های لازم بود. آنان به زودی این بهانه ها را در اختلافات مرزی قدیمی که البته با قرارداد الجزایر حل و فصل شده بود به دست آورده و برای تهیه مقدمات نیز ارتش عراق از سال 1358 شروع به تجاوز پراکنده به خاک ایران نمود و با آغاز سال 1359 بر شدت حملات افزوده شد به طوری که در شهریور 1359 بیشتر شهر های مرزی ایران از جمله قصر شیرین، سومار، مهران، آبادان و خرمشهر زیر آتش های سبک و سنگین ارتش عراق قرار گرفتند.
در پانزدهم شهریور ماه 1359 دولت عراق مدعی شد که منطقه زین القوس، که به موجب قرارداد 1975 الجزایز می بایست به عراق واگذار گردد تا کنون به این کشور واگذار نشده است، به همین دلیل ارتش عراق به فاصله دو روز پس از طرح این ادعا در هفدهم شهریور ارتفاعات زین القوس در غرب ایران را اشغال کرد. به دنبال آن دو روز بعد نیرو های عراقی منطقه سیف سعد در غرب ایران را نیز متصرف شدند.
در تاریخ 21 شهریور 1359 وزارت دفاع عراق اعلام کرد که نیروهای نظامی این کشور سرزمین های عراقی را که به موجب قرارداد 1975 قرار بوده از سوی ایران تخلیه شده به عراق واگذار شود ،تحت تصرف در آورده است.
در تاریخ 23 شهریور 1359 روزنامه الثوره، ارگان حزب بعث عراق نوشت: «در پی سه روز نبرد، نیرو های عراقی موفق شدند 21 کیلو متر مربع از مناطق واقع در مرز ایران و عراق را تصرف کنند. یک روز بعد ابراهیم الدوری، معاون ریاست شورای انقلاب عراق، در نشستی خبری در رم اعلام کرد: «عملیات جنگی این کشور در مرزهای ایران برای باز پس گیری 1300 کیلو متر مربع خاک متعلق به عراق تا پایان هفته جاری خاتمه می یابد»
اما پر واضح بود که اظهارات وی کذب بوده و عملیات نظامی عراق در مرز ایران مقدمه ای برای یک تهاجم همه جانبه که هدف آن سرنگونی نظام جمهوری اسلامی بود انجام می گرفت. به گونه ای كه تحولات بعدی پرده از نیات بعثی ها برداشت. آنان باز با توسل به اختلافات مرزی قدیمی و با زیر پا نهادن قرارداد الجزایر در تاریخ 26 شهریور 1359 کاردار سفارت جمهوری اسلامی ایران در بغداد را به وزارت خارجه احضار و با ابلاغ یادداشتی رسمی به صورت یکجانبه قرارداد مزبور را لغو کردند. در نهایت نیز رژیم عراق پس از مقدمه چینی که حدوداً بیست ماه طول کشید در 31 شهریور 1359 حمله گسترده خود را به خاک جمهوری اسلامی ایران آغاز کرد.

چهارشنبه 31/6/1389 - 20:9
کامپیوتر و اینترنت
مقدمه ای بر php

PHP سال 1994 توسط Rasmus Lerdorf ایجاد شد و مخفف واژگان Personal Home Pages به حساب می آید.


با گسترش قابلیت ها و موارد استفاده این زبان
PHP در معنای Hypertext Preprocessor به کار گرفته شد. عبارت پیش پردازشگر (Preprocessor) بدین معنی است که PHP اطلاعات را قبل از تبدیل به زبان Html پردازش می کند.


مطابق مطالب سایت وب رسمی PHP که در آدرس http://www.php.net قرار دارد، PHP زبان اسکریپتی سمت سرویس دهنده  می باشد.
سمت سرویس دهنده بودن
PHP بدین معناست که تمام پردازشهای این زبان بر روی سرویس دهنده (Server) انجام می گیرد. یک سرویس دهنده در حقیقت یک کامپیوتر مخصوص می باشد که صفحات وب در آنجا نگهداری می شوند و از آنجا به مرورگر وب کاربران منتقل می شوند.

منظور از
Cross-Platform بودن این زبان این است که بروی هر سیستم و با هر سیستم عاملی از قبیل : Unix, Windows NT, Macintosh, Os/2 اجرا میشوند. توجه کنید که منظور از سیستم عامل، سیستم عامل هایی می باشند که بر روی سرویس دهنده نصب می شوند. PHP نه تنها قابلیت اجرا بر روی هر سیستم عاملی را دارا می باشد بلکه برای منتقل کردن برنامه های آن از یک سیستم عامل به سیستم عامل دیگر احتیاج بــه تغییرات اندکی خواهید داشت و حتی در بعضی از موارد بدون احتیاج به هیچ تغییری می توانید یک برنامه به زبان php را از یک سیستم عامل به سیستم عامل دیگر منتقل کنید.


منظور از Html embeded بودن PHP این است که دستورات این زبان در بین کدهای html قرار می گیرند. بنابراین برنامه نویسی به زبان PHP کمی پیچیده تر از برنامه نویسی به زبان Html به حساب می آید.


PHP بر خلاف زبانهای برنامه نویسی (Programming Languages) یک زبان اسکریپتی (Scripting Language) می باشد به عبارت دیگر دستورات PHP بعد از رخداد یک رویداد (Event) اجرا می شوند. این رویدادها می توانند شامل ارسال یک فرم رفتن به یک URL مشخص و یا مواد دیگر باشند متداولترین زبان اسکریپتی زبان Java Script می باشد که معمولا برای پاسخ به رویدادهای کاربر در مرورگر وب بــه کار می رود تفاوت عمده Java Script با PHP در این است که Java Script یک تکنولوژی سمت سرویس گیرنده (Client-side) می باشد.


زبان هایی مانند
Java Script یا PHP تفسیر شونده (Interpreted) نامیده می شوند. به عبــارت دیگر برای اجرا به یک مفسر مانند مرورگر وب احتیاج دارند. اما زبانهای برنامه نویسی مانند C یا Java بعد از ترجمه به زبان ماشین (Compile) به خودی خود قابل اجرا می باشند.

يکشنبه 7/6/1389 - 13:56
کامپیوتر و اینترنت
تحقیقی درباره فرمت تصویری Gif

پسوند فایلهای تصویری (GIF) استانداردی است معین شده و كلی برای تصاویر گرافیكی.
عبارت كلمه
GIF تشكیل شده از كلماتی ( GRAPHICS INTERCHENG FORMAT) است.
این نوع فایل از بهترین وضوح تصویر گرافیكی برای نمایش متنوع تصاویر و همچنین از حجم بسیار كمی برخوردار است.
در ضمن فایلهای تصویری كه با این پسوند باشند به راحتی با هر نوع سخت افزاری قابل كار كردن می باشند و می توان آنها را تغیر داد و مجددا بر روی رسانه ذخیره و بازیابی ، ذخیره نمود.
یكی از دلایلی كه سخت افزار گرافیكی می تواند با این فایل به راحتی كار كند نوع قالب آن است.
قالب كلی یك فایل با پسوند
GIF بصورت زیر می باشد:
توضیح
توصیف گر نمایش
نقشه رنگ سراسری فایل
توصیف گر تصویر
نقشه رنگ محلی داده ها
داده های تصویر

همانگونه كه مشخص شده است ، یك ساختار فایل گرافیكی با پسوند
GIF از هفت لایه تشكیل یافته ، كه به تر تیب هر كدام از لایه ها را خواهیم گفت.

1. توضیح تصویر (
GIF SIGNATURE) :
اطلاعاتی بسیار محدود در این قسمت درج می شوند كه مشخص سازند این فایل از چه نوع ساختاری است.
شش كاراكتر مركب به این ترتیب در این قسمت می باشند:
G I F 8 7 a سه كاراكتر آخری " 8 7 a " نمایایی را می سازند كه مخصوص این نوع فایل تعریف شده است و هنگام استفاده از فایل بااین كاراكتر مشخص شده می شود و ضمن استفاده از این كاراكترها معلوم میگردد كه این فایل از نوع "GIF" می باشد.

2. توصیف گر نمایش (
SCREEN DESCRIPTOR) :
در این محل شرح كل فایل درج شده است كه سراسر آن را پارامترهای تصویر پركرده اند و كل فایل از این قسمت استفاده می كند و با آن مداوم در تماس قرار دارد.
اطلاعاتی كه در این ناحیه قرار دارند شامل : تعریف كردن فضای عكس و یا اطلاعاتی درباره نقشه رنگ زمینه و همچنین داده هایی كه عمق تصویر را مشخص می سازند.
این قسمت شامل 6 لایه می باشد :
پهنای نمایش، عمق نمایش، توصیف گر رنگهای منطقی، وضوح رنگ تصاویر، رنگهای زمینه، موجودیت های رنگ

زمانی كه یك تصویر با ساختار
GIF بصورت فیزیكی به نمایش در می آید ، بلطبع از اندازه اصلی خودش كه بر روی رسانه ذخیره و بازیابی می باشد بزرگتر است. به عنوان مثال در محیطی همچون ویندوز می توان این تصاویر را بزرگتر نمود و یا امكان دارد قسمتی از یك تصویر را برش و یا اندكی از رنگ تصویر را كاهش داد.
هر پیكسل را با یك عدد كه نمایانگر آن است می تواند بر روی صفحه و بصورت تو در تو ارزش گذاری گردد. در ضمن برای رنگ زمینه و در حالی كه در مد
DOS باشیم می توانیم از اعداد 0 تا 7 استفاده كنیم .

3. نقشه رنگ سراسری (
GLOBAL COLOR MAP) :
یك نقشه رنگ سراسری در فایلهایی با پسوند
GIF بصورت اختیاری است ، اما در صورتی كه از رنگهای مختلفی مانند تر كیبی استفاده نموده ایم باید وجود داشته باشد.
هر تصویر به همراه خود نقشه رنگ مربوط به خودش را دارد و با استفاده از آن قسمت و رجوع به داده های موجود قسمت رنگها را مشخص می سازد. امروزه این نقشه رنگ بصورت نرمال بر روی سخت افزارها كار می كند ، زیرا كه ساختار این نوع نقشه رنگ به گونه ای است كه با سخت افزارهای گرافیكی همخوانی دارد.
با وجود توصیف گر فایل ، پس از خواندن اطلاعات مربوطه هویدا می گردد كه چه رنگهایی باید از نقشه رنگ استخراج شوند و نقشه رنگ نیز در هنگام خواندن فایل دائم با توصیف گر در تماس است و از داده هایی كه مربوط به رنگ می شود بهره می برد تا رنگها بر روی تصویر مشخص گردند . یك نقشه رنگ بصورت كلی از شش لایه تشكیل شده است ، كه سه لایه آن تكرار رنگهای بالایی می باشد ، رنگها به ترتیب از قرمز ، سبز و آبی می باشد كه این سه رنگ مجددا در سه لایه با قیمانده تكرار می گردند تا ارزش رنگهای یك تصویر را مشخص سازند.
برای نمایش دادن هر رنگ از
فرمول2**( #
BIT PER PIXEL) استفاده می شود.

شاخص بری ارزش رنگ قرمز
شاخص برای ارزش رنگ سبز
شاخص برای ارزش رنگ آبی
تکرار رنگ شاخص برای ارزش رنگ قرمز
شاخص برای ارزش رنگ سبز
شاخص برای ارزش رنگ آبی

با تر كیب رنگهای این لایه ها رنگ مورد نظر بوجود می آید و نمایش داده می شود.
هر یك از پیكسلهای موجود در یك تصویر با وجود داشتن یك نقشه رنگ محلی كه توضیح آن در بالا گفته شد ارزش گذاری می شوند ، تمام این رنگها با توجه به نقشه رنگ بوجود می آیند.
نمایش رنگهای تركیب شده با استفاده از محدوده اعداد 0 تا 255 صورت می پذیرد . با تركیب سه رنگ بصورت (255،255،255) رنگ مشكی بدست می آید ، رنگ زرد كم رنگ از تركیب اعداد (180،180،0) می باشد. نا گفته نماند برای مشخص نمودن رنگ عمق یك تصویر می توان از یك نقشه رنگ استفاده كرد.
در صورتی كه توصیف گر ساختار فایل
GIF بتواند به خوبی از عهده ترجمه كدها برآید تمام این رنگها به نوبه خودشان در كل تصویر استفاده می شوند.

4.توصیف گرتصویر(
IMAGE DESCRIPTOR) :
وظیفه یك توصیف گر تصویر معین كردن و تهیه نمودن قسمت كار و همچنین معلوم كردن فضای داخلی یك عكس است.
می توان گفت یك توصیف گر در هنگام انجام عملیات مربوط به خودش تمام یك تصویر را تجزیه و تحلیل می كند، بصورت كاراكتر و هماهنگ كننده بین لایه های دیگر فایل است و در كل ارتباط بین لایه های یك تصویر را مطرح می كند. لایحه های مربوط به توصیف گر:

جدا كننده كاراكترهای تصویر
مشخص نمودن پیكسلهای سمت چپ تصویر
مشخص نمودن پیكسلهای بالای تصویر
مشخص نمودن پكسلهای پهنای تصویر
مشخص نمودن تعداد پكسلهای ارتفاع تصویر
قسمت مربوط به رنگهای محلی
خصوصیات یك تصویر گر عالی باید به گونهای باشد كه بتواند اندازه یك تصویر را دقیق تشخیص داده و پس از رمز گشایی نمایش تصویر را انجام دهد.

5.نقشه رنگ محلی (
LOCAL COLOR MAP) :
یك نقشه رنگ محلی می تواند تنظیمات را برای استفاده های بعدی از رنگها معین كند.
در صورتی كه یك قسمت از یك تصویر توسط توصیف گر فایل خوانده شد ، پس از معین نمودن تركیب رنگها و نمایش آن نقشه رنگ مجددا به توصیف گر اشاره می كند تا از دستورات بعدی آن پیروی نموده و ادامه تصویر را نمایش دهد و رنگها معلوم شوند.
در كل می توان گفت تمامی این لایحه ها در هر لحظه با یكدیگر ارتباط دارند تا یك تصویر به نمایش در آید.

6.محل تصویر (
RASTER DATA) :
پیكسل ها بصورت سری و با یك شاخص ارزش گذاری می شوند.
هر پیكسل از سمت چپ به راست و به صورت پی در پی و ردیفی ذخیره می شود ، همچنین از بالا به پا یین یك تصویر این حالت صدق می كند.
یك تصویر تا زمانی كه به نمایش در می آید چهار مرحله را در این لایه طی می كند ، در مرحله اول از سمت چپ به راست و از بالا تا پایین خوانده می شود ، پس از پایان ردیف اول نوبت ردیف دوم می رسد و در آخر پس از عبور از چهار مر حله نقاطی كه در آنها تصویر قرار گرفته و حاوی داده بوده در خروجی نمایش داده می شوند.
این حالت تا زمانی ادامه پیدا می كند كه تمام داده ها پو یش گردند و پس از ارزش گذاری به نمایش كلی در آیند.

نكته:
سا ختار فایل
GIF بدلیل فشردگی و حجم بسیار كم آن مورد استفاده های زیادی هستند.
این نوع فایل با كمك گرفتن از الگوریتم فشرده سازی كه به (
L Z W ) معرف است می توان حجم آن را تا حدود نصف تقلیل داد. به همین دلیل از این نوع پسوند در تصاویر اینترنتی زیاد استفاده می شود.
در صفحات وب هر چه تصاویر حجم كمتری را بخود اختصاص دهند سریعتر صفحه به نمایش در می آید و كاربر زمان زیادی را منتظر نمی ماند.
در حال حاضر تمام نرم افزارهای گرافیكی ، شامل ویرایش كردن تصاویر از این پسوند فایل پشتیبانی می كنند.
این ساختار فایل متعلق به یكی از شركتهای نرم افزاری در آمریكا می باشد كه با پرداخت هزینه سالانه می توان از نوع پسوند در تصاویر اینترنتی و یا در نرم افزاری استفاده كرد.

يکشنبه 7/6/1389 - 13:55
کامپیوتر و اینترنت
كدام زبان برنامه‌نویسی را انتخاب كنیم؟

برنامه‌نویسی وب‌

فعلاً برنامه‌نویسی تحت وب داغ‌ترین سوژه در دنیای برنامه‌نویسی است. شاید بد نباشد یادآوری كنم كه اصولاً فلسفه برنامه‌نویسی تحت وب چه بود كه به اینجا رسید. علت محبوبیت و رشد گسترده برنامه‌نویسی تحت وب، حل شدن مشكل كلاینت بود.

در این مدل از برنامه‌نویسی، برنامه‌نویس دغدغه چندانی درباره قابل نصب بودن برنامه‌اش روی پلتفرم‌های مختلف ندارد زیرا وضعیت تقریباً روشن است. همین كه برنامه شما روی یكی دو مرورگر معروف مانند فایرفاكس و اینترنت اكسپلورر جواب بدهد، كافی است.

بنابراین در پاسخ به این سؤال كه كدام زبان برنامه‌نویسی وب را انتخاب كنیم، باید گفت زبان‌هایی كه از همه ساده‌ترند و تغییر و تحولات را به سرعت می‌پذیرند. در حال حاضر در این زمینه دو فناوری
PHP و ASP.NET پیشتاز هستند. زبان اسكریپت‌نویسی PHP شباهت‌هایی به زبان C دارد.

به همین دلیل سرعت كامپایل شدن آن بالا است و سایت‌هایی كه از این زبان استفاده می‌كنند اندكی سریع‌ترند. فناوری
ASP.NET از ویژوال بیسیك دات‌نت یا سی‌شارپ استفاده می‌كند. این دو زبان، به ویژه در جدیدترین نسخه فناوری دات‌نت در یك حد هستند.

اما به نظر من ویژوال بیسیك همچنان جذاب‌تر و ساده‌تر به نظر می‌رسد. سایت‌هایی كه با این دو زبان نوشته می‌شوند نرم‌افزارهای قدرتمندی را پدید می‌آورند كه قدرت انعطاف و گستره  كارایی آن‌ها بالاست زیرا هر دو زبان
OOP هستند. علاوه بر سهولت برنامه‌نویسی، پشتیبانی از برخی موج‌های نو مانند ای‌جكس هم بحث روز است.

هم
PHP و هم ASP.NET وضع خوبی در این زمینه دارند. علاوه بر این، برخی فناوری‌های روز هم خیلی مهم هستند كه وب‌سرویس یكی از آن‌هاست. در حال حاضر رقابت شدیدی میان فناوریSOAP  كه از سوی آی بی‌ام و مایكروسافت و دیگران پشتیبانی می‌شود و فناوری REST كه از سوی یاهو و برخی شركت‌های بزرگ دیگر حمایت می‌شود، وجود دارد.

اما وضع بعضی زبان‌ها مانند جاوا (
JSP) و ColdFusion در دنیای وب خراب است و برخی زبان‌ها اخیراً دوباره مورد توجه قرارگرفته‌اند كه از آن جمله می‌توان به Python و Ruby اشاره كرد. وضعیت جاوا در وب در این میان جالب توجه است. برخلاف موفقیت چشمگیر جاوا در برنامه‌نویسی برای سیستم‌های بزرگ، این زبان به شدت در وب دچار ناكامی است. وب یك دنیای بصری است و به سادگی و ظاهر سیستم‌ها اهمیت می‌دهد.

به همین دلیل زبان‌های فاقد ابزارهای ویژوال و قدرتمند كه در عین حال ساده نیز هستند در این وادی محكوم به زوالند و این مسئله برای جاوا كه در زمینه وارد كردن مفاهیم بصری و پویا به دنیای وب پیشگام بود،  ناگوار است، البته این قضیه هیچ ربطی به زبان اسكریپت‌نویسی «جاوااسكریپت» كه با ظهور ای‌جكس جان تازه‌ای پیدا كرده، ندارد.

برنامه‌نویسی سیستم‌های بزرگ‌

اما وضعیت در صنایع و سازمان‌های بزرگ بسیار متفاوت است. در جاهایی مانند صنایع مالی و بانكی، صنایع پتروشیمی و نفت، صنایع مخابراتی، سازمان‌های دولتی، صنایع خودروسازی و مانند این‌ها، هنوز هم جاوا و مشتقاتش حرف اول را می‌زنند. قدرت جاوا در این حوزه‌ها به قدری است كه حتی می‌توان - البته با كمی احتیاط - گفت موفقیت سیستم‌های دیگری مانند اوراكل (كه مبتنی بر جاوا است) نیز بی ارتباط با استیلای جاوا بر این محیط‌ها نیست.
كاركردن با جاوا در محیط‌های بزرگ كار آسانی نیست. اوراكل هم آسان نیست و به طور كلی ورود به این عرصه‌ها چالش‌های مختلفی را پیش روی برنامه‌نویسان و شركت‌های نرم‌افزاری قرار می‌دهد، به همین دلیل سیستم‌های مبتنی بر جاوا، گران و پرهزینه و غولآسا هستند. با این حال توجه كنید كه منظور از سازمان‌های بزرگ در اینجا سازمان‌هایی هستند كه از نظر ابعاد، تعداد كلاینت‌ها و تراكنش‌ها واقعاً بزرگ هستند و منظور ما از آن شأن و منزلت یك سازمان نیست.

در واقع شركت‌هایی مانند اپراتورهای موبایل یا صنعت نفت در ایران را می‌توان نمونه‌هایی از اینگونه سازمان‌ها محسوب كرد. اما بسیاری از سازمان‌های دولتی در ایران صرف ‌نظر از اهمیت استراتژیك یا منزلتشان، به دلیل ساختار قدیمی سازمان و مدرنیزه نشدن و مكانیزه نبودن فرآیندهای سازمان یا تنها به این دلیل كه بیشتر از چند هزار كاربر ندارند، جزء سازمان‌های متوسط در این بحث به حساب می‌آیند.

سازمان‌های متوسط و كوچك‌

شركت‌ها و سازمان‌هایی كه كمتر از چند هزار كاربر یا چند صد كلاینت دارند، و آن‌هایی كه خیلی كوچك و در حد مجموعه‌های ده الی بیست نفره هستند در این خانواده از كاربران سیستم‌های نرم‌افزاری قرار می‌گیرند. برای اغلب این سازمان‌های كوچك و بزرگ، هنوز هم چند صد هزار تومان هزینه برای توسعه و استقرار سیستم‌های نرم‌افزاری، رقم بزرگی به شمار می‌رود.

هم به این دلیل و هم به دلایل فنی، این سازمان‌ها و شركت‌ها باید از فناوری‌ها و زبان‌هایی برای توسعه سیستم‌های نرم‌افزاری خود استفاده كنند كه هزینه كمتری دارند و كاركردن با آن‌ها ساده‌تر است. من برای اینگونه مجموعه‌ها استفاده از زبان سی‌شارپ و راه‌حل‌های مبتنی بر ویندوز (مانند
SQL Server) را توصیه می‌كنم.

سهولت و قدرت كار با دیتابیس، یكی از دلایل اصلی قدرت زبان‌های دات‌نتی است. البته به تازگی سیستم‌عامل، لینوكس هم طرفداران زیادی پیدا كرده است ولی موضوع انتخاب پلتفرم و سیستم‌عامل متفاوت از انتخاب زبان و فناوری برنامه‌نویسی است.

شاید به همین دلیل، برخی به دنبال پیاده‌سازی سی‌شارپ در این محیط‌های غیرمایكروسافتی هستند. اما به هرحال زبان جاوا در سیستم‌های غیرمایكروسافتی طرفداران خاص خودش را دارد، ضمن این‌كه تردیدی ندارم كه هنوز هم استفاده از زبان ویژوال بیسیك دات‌نت و
API نرم‌افزارهای آفیس مایكروسافت (مانند اكسس) بهترین گزینه برای شركت‌های كوچك و چندنفره است.

برنامه‌نویسی برای موبایل‌

در حوزه برنامه‌نویسی وب زبان ++
C و پس از آن زبان‌ جاوا پیشتاز است. زبان‌های دات‌نت نیز كه اخیراً به این حوزه راه یافته‌اند، با فاصله زیادی آن دوتای دیگر را تعقیب می‌كنند. زبان ++‌C زبان غامض و پیچیده‌ای است و به نظر من به تدریج رو به افول گذاشته است.

اما
C و ++C زبان سخت‌افزار هستند و هربار كه سخت‌افزار جدید و ناشناخته‌ای خلق می‌شود زبان شماره یك آن C است. به‌تدریج كه آن پلتفرم سخت‌افزاری جان می‌گیرد، دوباره زبان‌های شیءگرا مانند جاوا و سی‌شارپ دوروبرش قوت می‌گیرند. ++C ‌زبان اصلی سیستم‌‌عامل‌های سیمبیان و ویندوز موبایل است. زبان جاوا نیز كه مستقل از سیستم‌عامل تلقی می‌شود، در جایی كه سیمبیان یا ویندوز موبایل غایب باشند، حرف اول را می‌زند. البته چنان‌كه می‌توان حدس زد، هیچ كس روی سیستم‌عامل ویندوز موبایل جاوا را جدی نمی‌گیرد و نگاه‌ها به سوی سی شارپ است.

زبان‌های دیگر
جدا از برخی زبان‌های برنامه‌نویسی كه در كاربردهای خاصی مانند هوش مصنوعی ممكن است قدرت بیشتری داشته باشند، سایر زبان‌ها دیگر كهنه به نظر می‌رسند؛ فرترن و كوبول از آن جمله‌اند. البته زبان‌های كار با بانك‌های اطلاعاتی رابطه‌ای مانند
T-SQL و PL/SQL موضوع متفاوتی است كه در بحث ما نمی‌گنجد. یك نكته دیگر هم باقی می‌ماند و آن هم دیدگاه محافل آكادمیك درباره زبان‌های برنامه‌نویسی است.

بدون تردید زبان جاوا هنوز هم محبوب‌ترین زبان در محافل آكادمیك است و پس از آن سی شارپ به دلیل شباهتش به جاوا مطرح است. البته در برخی از دانشگاه‌های ایران هنوز هم ممكن است زبان‌های قدیمی و فرسوده‌ای مانند فرترن تدریس شود كه اگر چنین باشد جای تأسف است.

ولی به نظر من علاقه محافل آكادمیك به این یا آن زبان ممكن است گمراه‌كننده باشد. آنچه اهمیت دارد كاربرد و كارایی زبان در یك زمینه به‌خصوص و انعطاف‌پذیری آن در مقابل تغییراتی است كه در صنعت و نیازهای مصرف‌كنندگان پدید می‌آید. بقیه مسائل، همگی سلیقه‌ای هستند و نباید با تعصب با این موضوع برخورد كرد.

يکشنبه 7/6/1389 - 13:55
کامپیوتر و اینترنت
پهنای باند چیست؟

وقتی شما یك سایت را از مرورگر خود درخواست می‌كنید، در حقیقت در حال دانلود یك فایل هستید كه می‌تواند یك فایل صفحه وب با فرمت HTML، یك فایل تصویری مثلا با فرمت GIF و یا یك فایل صوتی مثلا با فرمت MIDI و یا تركیبی از آنها باشد. این فایلها در كامپیوتر شما بارگذاری (Download) شده و از طریق مرورگر وب (Web Browser) به شما نشان داده می‌شوند.

هرگاه كه شما فایلی را دانلود می‌كنید، داده‌ها در مسیری به سمت شما منتقل می‌شوند كه به اصطلاح به آن Data Transfer می‌گویند. برای مثال اگر شما صفحه‌ای را با حجم یك كیلوبایت (1kb) یا 1024 بایت دانلود می‌كنید، دقیقا به همان مقدار یعنی یك كیلوبایت داده را از سرور آن سایت به كامپیوتر خود منتقل كرده‌اید. این مقدار برای حجمهای دیگر به ترتیب زیر است: KB Kilo Byte 1,024 MB Mega Byte 1,048,576 GB Giga Byte 1,073,741,824 پهنای باند یا Bandwidth پهنای ارتباطی است كه داده ها از طریق آن و از فضای وب شما انتقال می‌یابند.

یك بازدید از صفحه 100 كیلوبایتی به همان مقدار پهنای باند مصرف می‌كند كه 100 بازدید از یك صفحه یك كیلوبایتی. پس هنگام انتخاب یك میزبان برای سایت خود همواره به این نكته و پهنای باندی كه لازم دارید، توجه داشته باشید. چه مقدار نیاز داریم؟ تصور كنید كه سه فرد داریم كه آنها را به ترتیب شماره 1، 2 و 3 می‌نامیم. هر سه نفر 1،000،000 ریال پول دارند و می‌خواهند كه آن را در یك فروشگاه خرج كنند. فرد شماره 1، تعداد زیادی وسیله با قیمت پایین برای هر یك از آنها خریداری می‌كند. فرد شماره 2، تعداد كمتری وسیله نسبت به فرد شماره 1 اما با قیمتهای متوسطی می‌خرد. فرد شماره 3، چند وسیله بیشتر نمی‌تواند بخرد. چون برای هر یك قیمت زیادی پرداخت كرده است.

اجازه دهید موارد فوق را برای سایت و پهنای باند شبیه‌سازی كنیم. در نظر بگیرید كه مقدار موجودی هر یك همان پهنای باند است و وسایل خریداری شده اجزای سایت و یا به عبارت دیگر فایلهای آن هستند: فرد شماره 1، سایتی با فایلهای و تصاویر كم حجم طراحی كرده، در نتیجه تعداد بازدید بیشتری از سایتش می‌تواند صورت بگیرد. فرد شماره 2، دارای سایتی با فایلها و تصاویر كم و بیش حجیمی است كه به همان نسبت تعداد كمتری بازدید باعث مصرف پهنای باند آن سایت می‌شود. فرد شماره 3، سایت مناسبی طراحی نكرده چون فایلها و صفحات سایتش بسیار حجیم بوده و با تعداد كمی بازدید از سایتش تمام پهنای باندش را مصرف می‌شود. معنی این مطالب چیست؟

مثالهای بالا نشان می‌دهد كه برای یك پهنای باند ثابت می‌تواند تعداد بازدیدهای متفاوتی وجود داشته باشد كه با دانلود فایلهای آن سایت در هر بار بازدید نسبت مستقیم دارد. بدین ترتیب كه یك بار دانلود برای صفحه‌ای با حجم زیاد، تعداد بازدید كمتری را برای یك پهنای باند ثابت به دنبال خواهد داشت. مقدار پهنای باندی كه یك سایت مصرف می‌كند به عوامل متعددی بستگی دارد.

شما باید انواع فایلهایی را كه بازدیدكنندگان دانلود می‌كنند، در نظر بگیرید. پهنای باند نامحدود وقتیكه شما یك پیشنهاد برای انتخاب میزبان (Host) دارید كه گفته است پهنای باند نامحدودی در اختیارتان قرار می‌دهد، احتمالا شما به طور دقیق به دنبال اجرای مفهوم پهنای باند نامحدود بر روی سایت خود هستید. اما هیچ میزبانی نمی‌تواند یك پهنای باند نامحدود را در اختیارتان قرار دهد. اگر واقعا این امكان‌پذیر باشد كه شما بتوانید پهنای باند نامحدودی برای سایت خود و با این مبالغ ناچیز تهیه كنید، به چه علت سایتهای یاهو و یا مایكروسافت خود را بر روی این میزبانها منتقل نمی‌كنند؟ شما متوجه خواهید شد كه هیچ چیز نامحدودی وجود ندارد. به عبارت دیگر اینگونه تعریفها نسبی هستند و برای دوره‌ای خاص مفهوم دارند.

در برابر این ادعا، یكی از حالات زیر را پیش رو دارید:

1- سایت شما در یك بازه دارای پهنای باند نامحدود است: تعداد زیادی از هاستها مشمول این حالت هستند. اگر سایت شما مثلا كمتر از 5 گیگابایت در ماه را مورد استفاده قرار می‌دهد، اصطلاحا به شما گفته می‌شود كه شما پهنای باند نامحدود دارید. ممكن است كه پس از مدتی ترافیك سایت شما بیشتر از بازه مشخص‌شده شود و این شما را مجبور خواهد كرد كه به هاست دیگری اسباب‌كشی كنید. به‌عبارت دیگر، نامحدود در بازه مشخص.

2- پهنای باند مشروط: در این حالت هاست شما به شرطی پهنای باند نامحدود در اختیارتان می‌گذارد كه شما قبول كنید فایلهای صوتی همچون mp3، فشرده مثل zip و tar، اجرایی مانند exe و تعدادی دیگر از فرمتهای معمول بزرگتر از حد استاندارد یك فایل گرافیكی یا HTML را استفاده نكنید. بعلاوه، آنها اغلب از شما می‌خواهند كه تمامی فایلهای شما روی فضای خودتان مصرف شوند و شما نمی‌توانید اجازه دهید كه سایتهای دیگر لینك مستقیمی به فایلهای شما داشته باشند.

3- كذب محض: در برخی از موارد آنها چیزی را تبلیغ كرده اند كه هیچگاه توانایی انجام آنرا ندارند. آنها معمولا چیزی شبیه این را می‌گویند: «ما نتیجه را تضمین نمی‌كنیم». و در صورت محبوبیت سایتتان شما خواهید دید كه پهنای باند مورد نظر برایتان غیرقابل دسترس است. تعداد زیادی از سایتها مفاد قرارداد خود را نادیده گرفته و به راحتی موانعی را در مقابل شما ایجاد می‌كنند. تعداد اندكی از آنها این عدم دسترسی را جبران كرده و یا وجه‌تان را به شما مسترد می‌كنند. البته هاستهای دسته سوم نمی‌توانند مدت زیادی در رقابت پایدار بمانند مگر اینكه سیاست خود را قبل از ازدیاد مشتریهایشان عوض كنند.

چرا برخی از هاستها تبلیغات دروغ انجام می‌دهند؟ پاسخ این سوال ساده است. آنها اینكار را می‌كنند چون رقبایشان هم همین شیوه را در پیش گرفته‌اند. آنها گمان می‌كنند كه بسیاری از كاربرانشان بسیار كمتر از آنچه كه درخواست كرده‌اند، پهنای باند احتیاج دارند و به همین دلیل هیچگاه متوجه محدودیت پهنای باند خود نخواهند شد. در حقیقت بسیاری از كاربران هم درك درستی از پهنای باند ندارند. آنها تنها می‌بینند كه یك هاست انها را در پهنای باند محدود كرده و دیگری آنرا به مقدار نامحدود ارائه می‌دهد و تنها به همین علت دومی را انتخاب می‌كنند. از زاویه آمار، بیشتر سایتها كمتر از 500 مگابایت و یا به عبارتی 5/0 گیگابایت در ماه پهنای باند مصرف می‌كنند. در صورتیكه شما mp3 و یا نرم‌افزار خاصی را برای دانلود در سایت خود قرار نداده باشید، نباید نگران پهنای باند خود باشید. و به این دقت كنید كه اگر هاستی در تبلیغات خود مدعی پهنای باند نامحدود باشد، راه خاصی هم برای اثبات دروغ وی موجود نیست.

تفاوت بین پهنای باند (Bandwidth) و انتقال داده (Data Transfer) جیست؟ این دو مفهوم در بسیاری از موارد مترادف هستند و هر دو تصور یكسانی را در ما برانگیخته می‌كنند. بطور خلاصه، هر دو با مقدار داده‌ای كه شما به صورت فایل روی سایتتان آپلود كرده‌اید بستگی دارند. كاربران سایت شما را مرور كرده و با این كار فایلها یا ایمیلها (در صورتی كه شما از هاستتان برای خدمات ایمیل استفاده می‌كنید)، را از هاست دانلود می‌كنند. و اما تفاوت... بگذارید با یك مثال مساله را كمی روشن‌تر كنم.

تصور كنید كه یك ارتباط اینترنتی مانند یك لوله آب و داده‌ها همان آب است. پهنای باند در این مثال به ضخامت لوله اطلاق می‌شود. هر گاه سخنی از انتقال داده نامحدود (Unlimited data transfer) به میان می‌آید، درست به مانند این است كه به شما بگویند شما می‌توانید از یِك لوله باریك هر چقدر كه می‌خواهید آب بنوشید ولی در عمل شما نمی‌توانید آب زیادی از همچنین ضخامت كمی بنوشید. در صنعت هاستینگ، پهنای باند بسیار پربهاست و اطلاق عبارت نامحدود درباره آن ممكن نیست.

دزدی از پهنای باند در بسیاری از سایتها فایلهای گرافیكی و یا صوتی قرار دارد. فرض كنید كه وب‌مسترسایت دیگر از تصویر و یا صوت موجود در سایتتان خوشش آمده باشد. ممكن است كه او با بدست آوردن آدرس آن فایل (مثلا با گرفتن properties از آن) همان فایل را در میان صفحات خود جای دهد. با این كار هر بار كه سایت او مرور می‌شود، فایلهای مورد نظر از هاست شما به مرورگر فرد بازدیدكننده هدایت می گردد. با اینكار بدون آنكه كسی از سایت شما بازدید كرده باشد، شما مقداری از پهنای باند خود را از دست داده اید.

به این كار (كه در بسیاری از موارد ناآگاهانه صورت می‌گیرد)، دزدی پهنای باند یا Bandwidth theft می‌گویند. برای جلوگیری از این مساله بهترین راه این است كه از طریق ایمیل با وب‌مستر آن سایت تماس گرفته و از وی خواهش كنید كه فایل مورد نظر را بر روی هاست خود منتقل كرده و آدرس آنرا به هاست خود تغییر دهد.

يکشنبه 7/6/1389 - 13:54
کامپیوتر و اینترنت
flash Memory چیست؟
حافظه های الکترونیکی در انواع گوناگون و برای مصارف مختلف ساخته شده اند . حافظه های فلش به دلیل سرعت بالای آنها در ثبت اطلاعات و همچنین استفاده فوق العاده آسان بسیار پر فروش و پر طرف دار می باشند . از این رو در دوربین های دیجیتالی ، تلفن همراه و سایر دستگاه ها شاهد استفاده روز افزون از آنها هستیم . شیوه ذخیره اطلاعات در این نوع از حافظه بسیار شبیه به ذخیره اطلاعات در RAM می باشد . در حقیقت حافظه های فلش در نحوه فعالیت مشابه یک منبع ذخیره اطلاعات ثابت عمل می کند . به این معنی که در آنها هیچ قطعه متحرکی به کار نرفته و تمام کارها توسط مدارات الکترونیکی انجام می شود . در مقابل درون دیسک های سخت چندین قسمت متحرک وجود دارد که این وضع خود آسیب پذیر بودن این گونه حافظه را نسبت به حافظه های فلش نشان می دهد . قطعاتی از قبیل تراشه های BIOS ، حافظه های فلش متراکم شده که در دوربین های دیجیتالی به کار می روند ، حافظه های هوشمند ، Memory Stick و کارت های حافظه که در کنسول های بازی به کار می روند همه و همه از این نوع حافظه استفاده می کنند . در این قسمت به فن آوری و زیر ساخت این نوع حافظه نگاهی کوتاه داریم . حافظه های فلش از تراشه های EEPROM ساخته شده اند . همان طور که در مقالات قبلی ذکر شد در این گونه از حافظه ها ذخیره و حذف اطلاعات توسط جریان های الکتریکی صورت می پذیرد . این گونه تراشه ها داخل سطر ها و ستون های مختلف شبکه ای منظم را پدید می آورند . در این شبکه هر بخش کوچک دارای شماره سطر و ستون مختص به خود بوده و در اصطلاح هر کدام از این بخش ها یک سلول حافظه نامیده می شود . هر کدام از این سلول ها ازتعدادی ترانزیستور ساخته شده و هر کدام از این سلول ها توسط لایه های اکسید از دیگر سلول ها جدا می باشد . درداخل این سلول ها دو ترانزیستور معروف با نام های Floating gate و Control gate استفاده می شود . Floating gate به خط ارتباطی سطر ها متصل بوده و تا زمانی که ارتباط بین این دو ترانزیستور برقرار باشد ، این سلول دارای ارزش ١ می باشد . این سلول ها می توانند دارای ارزش ١ و یا ٪ باشند . Tunneling : این روش برای تغییر دادن مکان الکترون های ایجاد شده در Floating gate بکار می رود . اغلب سیگنال های شارژ الکترونیکی بین ١٪ تا ١٣ ولت می باشند که این میزان توسط Floating gate استفاده می شود . در زمان Tunneling این میزان توسط ستون ها از Floating gate گذشته و به زمین منتقل می شود .این سیگنال باعث می شود که این ترانزیستور مشابه یک تفنگ الکترونی وارد عمل شود . این تفنگ الکترونی ، الکترون ها به خارج لایه اکسید شده رانده و بدین ترتیب باعث از بین رفتن آنها می شود . در اینجا واحد مخصوصی به نام حسگر سلول وارد عمل شده و عمل Tunneling همراه با مقدارش را ثبت می کند . اگر مقدار این سیگنال که از میان دو ترانزیستور می گذرد کمتر از نصف آستانه حساسیت حسگر باشد ، برای آن سلول در ارزش گذاری رقم ٪ ثبت می شود . ذکر این نکته ضروری است که این سلول ها در حالت عادی دارای ارزش ١ هستند . با این توضیحات ممکن است فکر کنید که درون رادیو خودروی شما یک حافظه فلش قراردارد . درست حدس زدید ، اطلاعات ایستگاه های رادیوئی مورد علاقه شما در نوعی حافظه به اسم Flash ROM ذخیره می شود . البته نحوه ثبت و نگهداری اطلاعات در این نوع حافظه به کلی با Flash memory فرق می کند . این نوع حافظه برای نگهداری اطلاعات به یک منبع الکتریسیته خارجی احتیاج دارد . در صورتی که حافظه های فلش بدون نیاز به منبع خارجی اطلاعات را ثبت و ضبط می کنند . زمانی که شما اتومبیل خود را خاموش می کنید جریان بسیار کمی به سمت این حافظه در جریان است و همین جریان بسیار کم برای حفظ اطلاعات شما کافی می باشد . ولی با تمام شدن باتری خودرو و یا جدا کردن سیم برق کلیه اطلاعات ثبت شده از بین می رود .

امروزه این فن آوری ، آنقدر سریع توسعه می یابد که تا چند سال دیگر قادر به ذخیره اطلاعات معادل ٤٪ گیگا بایت در فضائی به اندازه یک سانتی متر مربع هستیم . هم اکنون نیز این حافظه ها در ابعاد بسیار کوچک در ظرفیت های گوناگون در دسترس همه قرار دارد .

يکشنبه 7/6/1389 - 13:51
کامپیوتر و اینترنت
تاریخچه #c
تاریخچه # cسی‌شارپ همچون زبان برنامه‌نویسی جاوا زبانی‌ست شئ‌گرا و بسیار سطح بالا (high level). محصول شرکت Microsoft و بر پایه .NET از آنجایی که شئ‌گرائی و سطح بالا بودن از ابزارهای مدیریّت مؤثّر و کارآمد پیچیدگی در فضای پیچیدۀ اینترنت مدرن می باشند، در واقع می‌شود جاوا و سی‌شارپ را از جمله زبان های اصلی برای ایجاد و انجام برنامه‌های کاربردی تحت وب (web applications) و خدمات وب دانست.

سکّوی دات نتبر اساس ادّعای شرکت مایکروسافت، این زبان در سال 2000 توسط تیمی به سرکردگی آندرس هلزبرگ و نیز سکات ویلتاموث ساخته شد. سی‌شارپ که فقط برای دات نت است در مجموعه NET Platform SDK. ارائه گردید که در محیط های برنامه نویسی استودیوی بصری دات نت (Visual Studio .NET)، در نسخه‌های 2003 و 2005 آن موجود است. دستورات زبان سی‌شارپ مانند جاوا سطح بالا تر از C و ++C است و برای مثال برنامه نویس مستقیما به اشاره گرها یا منابع سیستم دسترسی ندارد.در ماه ژوئن سال 2000 میلادی بود که شرکت مایکروسافت ابداع و ایجاد سکّوی (platform) جدید برنامه نویسی خود را موسوم به دات نت (Microsoft .NET) اعلام نمود. در جهت بهبود سکّوهای پیشین مایکروسافت، دات نت مدل تازه‌ای را برای ایجاد نرم افزار های کاربردی ارائه می‌دهد که در آنجا زبان های گوناگون می توانند در کنار هم قرار گیرند و با یکدیگر به همکاری بپردازند. این درست مدل کوچک‌تری ست از تمامی فضای اینترنت بدانگونه که عوامل گوناگون میتوانند در سطوحی گسترده به همکاری اقدام کنند.

انعطاف پذیری سی شارپسی شارپ زبانی است بسیار شی گرا و بر پایه .NET Framework این زبان مانند بسیاری از زبانهای شی گرای دیگر از فایل های کتابخانه ای خود استفاده میکند و همچنین فقط بر روی سیستم عاملی که .NET Framework بر روی آن نصب باشد اجرا میشود سی شارپ به کلی برای دات نت طراحی شده و علاوه بر تولید پروژه های Console Programs در تولید Windows Application هم بسیار قوی است سی شارپ بر پایه نظریه اولیه C طراحی شده و همچنین بسیاری از صفات خود را از C++ و Java و Delphi به ارث برده است در کل سی شارپ یک زبان مدرنیزه شی گرا میباشد که در محیط Visual Studio بسیار قدرت یافته است . منبع اطلاعات در سی شارپسی شارپ میتواند به خوبی با Database ها ارتباط برقرار کرده و آنها را ویرایش و یا از آنها اطلاعات بگیرد این ویژگی که در Visual Studio .NET به خوبی پشتیبانی شده کار را برای کاربر بسیار راحت کرده تا جایی که فقط با چند دستور ساده میتوان با منبع اطلاعات ارتباط برقرار کرد

  فایلهای تولیدی در سی شارپفایلهایی که بیشتر با کاربر سر و کار دارند عبارتند از : فایلهای با پسوند .Sln : این فایل سطح بالای Solution است که برای هر برنامه یک فایل از این نوع موجود است . هر فایل Solution یک یا چند فایل پروژه را در خود دارد. فایلهای با پسوند .Csproj: این یک فایل پروژه C# است .هر فایل پروژه یک یا چند فایل سورس دارد . فایل های سورس در یک پروژه باید به یک زبان برنامه نویسی نوشته شود . فایلهای با پسوند Cs: این یک فایل سورس است و کد برنامه در این فایل نوشته می شود و این فایل شامل کدی است که ویژوال استودیو به صورت خود کار ایجاد می کند . فایل Assemblyinfo.cs: این یک فایل سورس دیگر است با این تفاوت که می توان از این فایل برای اضافه کردن مواردی مثل اسم نویسنده و تاریخ نوشتن برنامه و امثال آن به برنامه استفاده می شود. فایل .Ico: این آیکون برنامه است .آیکونی که در زمان اجرای برنامه در نوار وظیفه قرار می گیرد.

ابزارهای دیگر در سی شارپسی شارپ نه فقط مخصوص ساخت یک برنامه DOS یا Windows Form است بلکه میتوان با آن نرم افزارهای کاربردی تری مانند Movie Collection ها را به صورت سفارشی کمپایل کرد حتی قدرت بسیار بالای این زبان در ساخت Screen Saver ها هم بسیار زبانزد است که این خود نوعی مزیت نسبت به C++ یا دیگر نرم افزارهای برنامه نویسی به شمار میرود
يکشنبه 7/6/1389 - 13:49
کامپیوتر و اینترنت
بمباران اطلاعات
در سالهای نه چندان دور، محیط دریافت و ارائه اطلاعات محدود به خانواده و احیانا محیط کار می‌شد، پدر خانواده بدو ورود به منزل، اطلاعات لازم را از طریق همسر، فرزندان، مبادله کرده و فردای آن‌روز اطلاعات دریافتی را در محیط کار )در جامعه‌های صنعتی) به دیگران انتقال می‌داد.
در آن روزها سرعت گردش اطلاعات بسیار ضعیف بوده بطوری که حتی خبر درگذشت پادشاهان شاید بعد از گذشت زمان طولانی به اطلاع مردم شهرها و روستاها رسیده و حتی بعضی از مردم از شنیدن چنین اطلاعاتی محروم بودند.
سوال اساسی اینجا است آیا در زمان حاضر چنین سیکل اطلاع‌یابی و اطلاع‌رسانی قابل فرض است؟
تصور کنید کارمندی را که ساعت 8 صبح کارش را در دفتر خود آغاز می‌کند اتاقش دارای کامپیوتری است که متصل به خط اینترنت است و کافی است در قسمت صفحه مربوطه کوچک‌ترین کلمه را تایپ نماید بعد از چند ثانیه هزاران اطلاعات پیرامون کلمه درخواستی ظاهر می‌شود.
مراودات اداری با کارمندان و رد و بدل شدن اطلاعات بوسیله تلفن، فاکس و ایمیل را نیز باید به آن اضافه کرد.
و اما ادامه فرض، فرد در پایان ساعت کاری به منزل بر می‌گردد و در داخل محیط خانواده جدای از ردوبدل شدن اطلاعات با اعضای خانواده، خود را در مقابل وسیله ارتباط جمعی به نام "تلویزیون" قرار می‌دهد که با وسائل جانبی آن و با مشاهده کانال‌های زیاد و متفاوت از کشورهای گوناگون، با تمام جهان ارتباط برقرار می‌کند.
علاوه بر این از تأثیرات و وجود وسائل دیگری چون تلفن همراه، با امکانات خاص خود چون SMS/ MMS/GPRS و روزنامه‌ها و مجلات گوناگون نیز نمی‌توان چشم‌پوشی کرد.
در چنین شرایطی و در دنیای کنونی که به انفجار اطلاعات لقب گرفته و هجمه‌های گوناگون اطلاعات از طریق وسائل مختلف، بر افکار انسانی حمله ورند، انسان چاره‌ای جز انتخاب و گزینش اطلاعات مورد نیاز ندارد.
آری فرصت کم است و اطلاعات زیاد و وسایل ارتباطات جمعی و حتی خصوصی، مردم جامعه را هدف قرارداده و اطلاعات گوناگون را از جنبه‌های مختلف به آنها ارائه می‌دهند.
با این تفاسیر سوال اینجا است

 -
روابط عمومی ها با وجود گستردگی و هجمه‌های گوناگون اطلاعات چقدر می‌توانند بر افکار عمومی تأثیر گذار باشند
 -
آیا مخاطبین روابط عمومی‌ها خاص هستند یا عام
 -
آیا وجود اختراعات سریع و روزانه وسائل الکترونیکی و ارتباطی، کار روابط عمومی‌ها را آسان یا سخت می‌نماید
 -
با وجود اینهمه اطلاعات، مخاطبین با پیام ما چطور ارتباط برقرار می‌کنند
 -
با وجود فرصت کم مخاطب و گوناگونی اطلاعات دریافتی، چطور می‌توانیم با مخاطب ارتباط برقرار نمائیم.
خلاصه کلام، با وجود "بمباران اطلاعات" توسط رسانه‌های مختلف، و فراوانی پیام‌ها، عقلانی و منطقی به نظر می‌رسد مخاطب تنها اطلاعاتی را دریافت نماید که مفید بوده و در زندگی و کار او تاثیرگزار باشد.
اینجاست که علم روابط عمومی‌ بعنوان "هنر هشتم" در ارائه اطلاعات به "مخاطبین خاص" مطرح می‌شود. اطلاعاتی که می‌بایست دارای ویژگیها و خصوصیاتی باشد که مخاطب را با وجود مشکلات شدید روزمره و با وجود فراوانی اطلاعات گوناگون در زمان کوتاه به خود جلب نماید.
به نظر نگارنده، اطلاعات و پیام‌ها می‌تواند شامل ویژگی‌های زیر باشد:
1- پیام‌هائی انتخاب شود که نیاز اصلی و از دغدغه‌های مخاطب باشد: روابط عمومی‌ها حتی الامکان پیام‌هائی را انتخاب نمایند که مخاطب به آن نیاز اساسی دارد. اگر اطلاعات ارسالی، اطلاعاتی عادی و پیش پا افتاده باشد و سازمان بیشتر برای معرفی نام خود اقدام کرده باشد بعد از گذشت مدت زمانی در ارائه اطلاعات به مخاطبین دچار مشکل اساسی خواهد شد.
2- پیام‌ها خلاصه و کوتاه باشد: با وجود بمباران اطلاعات توسط رسانه‌های مختلف، روابط عمومی‌هایی موفق خواهند بود که پیام‌های ارائه شده خود را کوتاه و مختصر بیان نموده بطوری که مخاطب با نگاه اولیه مفهوم پیام را درک نموده و نیاز به صرف وقت طولانی برای درک پیام نداشته باشد.
3-  جذابیت‌های بصری و کلامی در پیام: هر اندازه پیام‌ها دارای جذابیت بصری و کلامی باشد، مخاطب بیشتری را می‌توان به خود جلب نمود، اطلاعاتی که بی‌روح و فاقد ریتم کلامی و بدون جذابیت‌های بصری و هنری باشند، به جائی راه نمی‌برند، و ما را در ارتباط با مخاطب دچار مشکل می‌سازد.
4-  پیام‌ها می بایست ساده و قابل فهم باشد: هرچقدر پیام‌ها عاری از کلمات پیچیده، تخصصی و غیر قابل فهم باشد پیام رسان را در رسیدن به مقصود یاری داده و می‌توان در جهت رسیدن به هدف مورد نظر امیدوارتر بود.
5-  دقت در انتخاب نوع وسیله انتقال پیام: نوع وسیله انتقال پیام و تاثیرگذار بودن آن بر مخاطب بر کسی پوشیده نیست وسایل و کانال‌هائی باید انتخاب شود که مخاطبین بیشتری را در برگرفته و برای مردم این نوع وسائل جذابیت داشته باشد.
به غیر از موارد فوق، موارد دیگری نیز وجود دارد که ما را در رسیدن به هدفمان یاری می‌دهد.

هادی عباس کسبی-معاون روابط عمومی   ۱۳۸۶/۰۴/۱۹
يکشنبه 7/6/1389 - 13:48
خاطرات و روز نوشت
مدیریت تغییرات از تولید تا كیفیت
در این مقاله به این مسئله پرداخته می‌شود كه چگونه می‌توان در سطح سازمان، پذیرش مسئولیت نسبت به كیفیت ایجاد کرد. بدین منظور،نخست باید دیدگاه افراد را تغییر داد به نحوی كه نگرش آن ها از تمركز بر تولید یا ارائه ی خدمات به سمت دیدگاهی كه توجه و مسئولیت نسبت به كیفیت را نیز در بر داشته باشد، تغییر یابد. مدل فرا تئوری تغییر، مراحلی را می شناساند كه با پشت سر گذاشتن  آن ها،چنین تغییری در نگرش افراد پدید می آید. مدل رهبری اقتضایی نیز نگرشی مفید برای هدایت و رهبری چنین تغییراتی را به دست می دهد. مدل فرانظری (Transtheoretical Model)تغییرات اصولا در سطح افراد یك سازمان به وقوع می پیوندند، چرا كه افراد ناگزیرند مجموعه ای از عادات خود را به مجموعه ای دیگر از عادات تبدیل کنند. اما چگونه؟ مطالعات زیادی در این زمینه شده است كه شاید مهمترین آن ها مطالعات "كرت لوین" باشد. به نظر لوین،هر نوع تلاش برای تغییر رفتار انسان باید مساله از میان بردن(Unfreeze) رفتار و عادات فعلی فرد را مورد توجه قرار دهد. سپس باید روش جدیدی به فرد معرفی شود (Freeze) و بعد این روش ها و عادات جدید تقویت شوند(Refreeze).این نظریات به همراه نظریات حاصل از مطالعات روانكاوی، تئوری های رفتاری و غیره، مدل فرا نظری تغییر را می سازند. این تئوری، به طور عملی و تجربی به بررسی مراحل سه گانه ی اعمال تغییر در سازمان می‌پردازد. سپس سعی می‌كند بر پایه ی دانش روان شناسی، ضروریات رفتاری هر مرحله را معرفی کند و بنابراین بهترین راهبر برای گذر مناسب از هر مرحله را شناساند. مراحل تغییرمدل فرانظری چنین فرض می‌كند كه افراد به هنگام تلاش موفق برای ایجاد تغییرات فردی،مراحل و دوره‌هایی قابل پیش بینی را پشت سر می گذارند. این مراحل به ترتیب عبارتند از: مرحله ی پیش تامل (PreContemplation) ، تامل (Contemplation) ، آمادگی (Preparation) ، عمل (Action) ، نگهداری (Maintenance) ، و پایان (Termination).مرحله ی اول مرحله ی پیش تامل است.در این مرحله هنوز احساس نیاز به تغییر وجود ندارد. اطرافیان فرد احتمالا نیاز به تغییر را احساس كرده اند، ولی خود فرد چنین حسی ندارد. جملاتی از این قبیل كه " سری كه درد نمیكند را دستمال نمی بندند!" در این مرحله شنیده می‌شوند.دومین مرحله از تغییر، مرحله ی تامل است. در این مرحله، فرد ضرورت ایجاد تغییر در شیوه ی كاری خود را "تصدیق" می‌كند. جملاتی از قبیل "باشه، می‌فهمم كه كار خوب پیش نمی‌ره! ولی چه می‌شه كرد؟" در این مرحله به گوش می‌رسند. تامل‌گران تلاش می‌كنند بفهمند چه اتفاقی دارد می افتد و مشكل كار را پیدا كنند.آمادگی، سومین مرحله ی تغییر است. در این مرحله، توجه فرد از گذشته به آینده و جست و جو برای یافتن پاسخ جدید معطوف می‌شود. معمولا وقتی فرد به این مرحله می‌رسد، قدم های موثری در جهت بهبود كار و ایجاد تغییرات برداشته است.  بعد از آن، مرحله‌ ی عمل فرا می‌رسد. در این مرحله، افراد به فعالیت های جدیدی مشغول می‌شوند كه در مرحله ی پیش، خود را برای انجام آن ها آماده كرده بودند. این مرحله ی‌‌ هیجان انگیز تغییرات است و می تواند تا جایی پیشرفت كند كه عملا تغییرات كامل شوند.  اگر مرحله ی‌ عمل با موفقیت طی شود، تغییرات موفق به مرحله ی‌ نگهداری می‌رسند تا تثبیت شوند. افراد در این مرحله باید از خود، پیگیری، پشتكار و استقامت نشان دهند. در این مرحله، افراد دانش و توانایی كافی دارند و عموما انگیزه ی لازم برای رفتار كردن به شكل جدید را نیز دارا هستند. اما باید توجه داشت كه در این مرحله نیز مانند مرحله ی عمل موانعی اجتناب ناپذیر وجود دارند كه لزوم تشویق فرد در مناسبت های مختلف را آشكار می‌سازند.آخرین مرحله، مرحله‌ پایان است. دراین مرحله، نگرش ذهنی و رفتارهای گذشته به كلی جایگزین رفتارها و طرز فكر جدید شده‌اند. در نتیجه، رفتار مطلوب به شكل عادت جاری در سازمان درآمده است. مدل رهبری اقتضایی (Situational Leadership Model)مدل رهبری اقتضایی نشان می‌دهد كه چگونه می‌توان افراد را در هر یك از این مراحل تغییر، رهبری کرد. این مدل برای اولین بار از سوی هرسی و بلانچارد در اواخر دهه‌ی 60 ارائه شد و امروزه به شكل یكی از بحث برانگیز ترین و البته محبوب ترین تئوری های مدیریت تغییرات درآمده است. پارادایم اقتضایی قوی و متفاوت حاكم بر این تئوری، چنین بیان می‌دارد كه هیچ شكل واحدی از مدیریت نیست كه به درد تمام موقعیت ها بخورد بلكه برای موثر بودن، مدیر باید شیوه و مجموعه رفتارهایی را كه ویژه ی همان موقعیت خاص است در پیش بگیرد. مدیریت اقتضایی پیش از هر چیز، تمركز خود را بر نیازهای كاركنان قرار می دهد و به زیبایی بهترین عملكرد رهبر در هر یك از مراحل تغییر را بیان می‌دارد.پیش فرض رهبری اقتضایی آن است كه رهبر باید رفتار خود را با توانایی (Ability) و تمایل (Willingness) افراد كه مختصرا آمادگی (Readiness) نامیده می شود، هماهنگ کند. این مدل، چهار حالت آمادگی برای افراد مختلف فرض می‌کند: حالات مختلف آمادگی عبارتند از :*       حالت 1- فرد نه توانمند است نه علاقه مند. در این وضعیت سطح بالایی از مدیریت آمرانه (بگو چه كند) كارایی دارد.*       حالت 2-  فرد توانمند نیست ولی علاقه‌مند است. تركیبی از اینكه بگوییم چه كند و نیز فراهم كردن شرایط برای گفت و گوی دوسویه لازم است.*       حالت 3- فرد توانمند است ولی علاقه‌مند نیست. در این صورت مدیریت مشاركتی (Participative) توصیه می‌شود.*       حالت 4- فرد هم توانمند است هم علاقه‌مند. درچنین حالتی  می‌توان مدیریت تفویضی (Delegation) را توصیه کرد و به فرد اجازه داد كه با استقلال به فعالیت بپردازد. تركیب مدل فرانظری و رهبری اقتضاییاما ببینیم كه چگونه مدیر می‌تواند از مطالب تاكنون گفته شده، دررهبری تغییر در سازمان برای تغییر نگاه به سمت كیفیت استفاده كند؟ این مهمترین مسئله‌ای است كه مدیران علاقه‌مند به نهادینه كردن نگرش كیفیت مدار درحوزه ی سازمان خود با آن رو به رو هستند.مدل فرانظری تغییرات سعی می‌كند نیازهای افراد را در هریك از مراحل تغییر تبیین کند و از سوی دیگر، رهبری اقتضایی، بهترین نوع رفتار را با توجه به موقعیت و نیازهای كاركنان به رهبر توصیه می‌کند. رهبری در مرحله ی پیش تامل:پیش تامل گران علاقه ای به تغییرات ندارند. نیازی به تغییر حس نمی‌كنند و علاقه‌ای هم به یادگیری رفتارهای جدید ندارند.این مرحله را می‌توان معادل حالت اول آمادگی در تئوری رهبری اقتضایی دانست. مدل رهبری اقتضایی در این وضعیت توصیه می‌كند كه رهبر، استراتژی "بگو چه كند" را در پیش بگیرد و بگوید كه كاركنانی كه در وضعیت پیش تامل به سر می‌برند، كی، كجا و چگونه كاری را انجام دهند. همچنین می توان برای بالا بردن سطح آگاهی این كاركنان، از برگزاری كلاس های آموزشی توجیهی نیز بهره جست. در این مرحله، مسئله ی شفافیت و وضوح بسیار مهم است. چرا كه باید به خوبی ضمن كنترل فعالیت افراد، ضرورت ایجاد تغییر در سازمان و شیوه های كاری متداول را به آن ها یادآور شد. رهبری در مرحله‌ ی تامل: وقتی كاركنان به مرحله ی تامل می‌رسند، گفت و گو میان رهبر و كاركنان اهمیت می‌یابد. در واقع وجود گفت و گوی فعال در تمام مراحل رهبری اقتضایی، اهمیتی بسزا دارد. مهمترین نشانه ی مرحله ی‌ تامل، تصدیق و پذیرش نیاز به تغییر است. در این مرحله، كاركنان اذعان دارند كه كیفیت باید دغدغه ی‌ همه ی افراد سازمان باشد و علاقه‌مندند شیوه‌های اعمال تغییر در كار خود را بیاموزند. در این مرحله، رهبر باید درك كند كه فرد، ایده ی  تغییر را پذیرفته است ولی هنوز نسبت به تغییر احساس نا ‌امنی می‌كند. این مرحله را  می‌توان از حیث آمادگی معادل همان حالت اول در تئوری رهبری اقتضایی دانست.در حالی كه مدیر باید دستورات مدیریت اقتضایی را رعایت كند و دستورهای مشخص و واضح برای انجام هر كار را به كاركنان بدهد، لازم است مراقب باشد که دستورات و انتظاراتش از كاركنان بیش از حد توان آن ها نشود. ترس از انجام خطا را در كاركنان پایین بیاورد، كمك مرحله به مرحله را فراموش نكند و بر آموزش نیز تكیه داشته باشد. رهبری در مرحله ی‌ آمادگی: وقتی مرحله ی تامل به اندازه كافی ادامه یافت، افراد، آماده ی ورود به مرحله‌ آمادگی می‌شوند. در این مرحله است كه نگاه فرد از گذشته و حتی مسئله ی فعلی خود، به آینده متوجه می شود. فرد قصد خود مبنی بر ایجاد تغییر را به شكل عمومی اعلام می‌دارد. وقتی به این مرحله رسید، عملا چند گام مهم و سازنده به سمت تغییر برداشته است. بنا‌براین، افراد در این مرحله، از سطح بالایی از آگاهی و اشتیاق برخوردارند. تنها كاری كه فرد باید در این مرحله به یاد داشته باشد، آن است كه تمام انرژی و وقت خود را مصروف و وقف یادگیری كارهای جدیدی بكند كه باید برای اعمال تغییر آن ها را بیاموزد. خصوصیات پیرو در این مرحله را می‌توان معادل حالت دوم آمادگی در مدل هرسی-بلانچارد دانست. كاركنان هنوز توانایی انجام كارهای جدید را ندارند، اما در آنان علاقه و اشتیاق به انجام كار چشمگیر است. بهترین شیوه ی رهبری در این حالت، همان روشی است كه به "فروش (selling) " معروف است. یعنی در عین حال كه رهبر برای فرد، یك چهارچوب و روش مشخص عمل تعریف می كند، او را به گفت و گو نیز فرا می خواند. و هر جا كه لازم باشد از چگونگی انجام، دلیل انجام و نتایج كاری جدید با وی حرف می زند. رهبری در مرحله ی‌ عمل:در این مرحله كه پس از مرحله ی‌ آمادگی آغاز می‌شود می‌توان به وضوح مشاهده کرد که افراد در تلاش برای انجام فعالیت هایی هستند كه كیفیت را جایگزین تولید صرف كند. در این مرحله برای هیچ نظاره گری تردیدی باقی نمی‌ماند كه کیفیت در این سازمان اهمیت فراوان دارد. طبق تحقیقات انجام شده، این تمایل در بسیاری از مدیران وجود دارد كه این مرحله را مرحله ی پایانی عملیات تغییر تلقی كنند و كار را تمام شده بپندارند. اما این گونه نتیجه گیری، اشتباهی خطرناك خواهد بود. مدیر تغییرات با دیدن ظاهر اعمال جدیدی كه كاركنان انجام می‌دهند، ممكن است نتیجه گیری كند كه در مرحله ی‌ "عمل" نیازی به سرپرستی و حمایت كاركنان از سوی او وجود ندارد. ولی واقعیت دقیقا عكس این موضوع را نشان می دهد. مرحله ی‌ عمل، بسیار حساس و ظریف است. افراد در این مرحله تازه شروع به انجام فعالیت های جدیدی كرده‌اند كه هر لحظه وقوع شكست یا مواجه شدن با باز دارنده ای می تواند آن ها را دلسرد و ناامید کند. این مرحله را می توان حالت سوم آمادگی در تقسیم بندی هرسی-بلانچارد دانست.زیرا افراد از چگونگی انجام فعالیت اطلاع كامل دارند ولی دچار یاس و دلزدگی نسبت به كار خود هستند. بنابراین، طبق تئوری رهبری اقتضایی، در این حالت به رفتار مشاركتی (Participative) از سوی مدیران نیازمندیم. یعنی برای اولین بار از آغاز  پروسه ی تغییر، احتیاجی به جهت دهی و طراحی چهارچوب كاری نداریم، بلكه بیش از هر چیز رفتار مشاركت جویانه ی‌ مدیر در ارتباط با كاركنان ضرورت دارد. رهبری در مرحله‌ ی نگهداری (Maintenance)با كامل شدن مرحله ی‌ عمل، نوبت به مرحله ی‌ نگهداری می‌رسد. در این مرحله هنوز كاركنان به سرپرستی و حمایت رهبر نیاز دارند، البته در سطحی پایین‌تر. پشتكار، پیگیری و تحمل از خصوصیات مورد نیاز این مرحله هستند. افراد در این مرحله، توانایی و دانش لازم برای انجام كارهای خود را دارند و عموما انگیزه و علاقه لازم را به هنگام انجام كار دارا هستند. در بیشتر مواقع كار به خوبی پیش می‌رود، گرچه در این مرحله نیز چون مرحله ی پیش وجود مشكلات اجتناب ناپذیر است و بنابراین به تناسب موقعیت، وجود تشویق و حمایت ازسوی مدیر مفید خواهد کرد. لازم است كه در این مرحله، رهبر به مطالعه ی دقیق همه ی عوامل تاثیرگذار بر عملكرد كاركنان بپردازد. از نظر تقسیم بندی های هرسی-بلانچارد هنوز می‌توان این مرحله را معادل حالت سوم آمادگی دانست، توانمند اما نا ایمن. افراد با آنكه كاملا توانایی انجام كارهای جدید را دارند، اما هنوز اعتماد به نفس لازم در آن ها شكل نگرفته است و هنوز نمی‌توانند با استقلال كامل به كار بپردازند. مدیریت اقتضایی برای این مرحله نیز چون مرحله‌ی پیش، نوع رهبری مشاركتی را پیشنهاد می‌كند ولی با یك تفاوت مهم: در این مرحله بهتر است كه رهبر با فرد در نقش شریك كامل همكاری داشته باشد، به این معنی كه تصمیمات با مشاركت كامل فرد (و نه تنها به شكل یك پیشنهاد دهنده) گرفته می‌شود. رهبری در مرحله ی‌ پایان (Termination)مرحله ی پایان به مرحله ای اطلاق می‌شود كه در آن فرآیند متحول سازی پایان یافته است. اكنون روش های قدیمی انجام كار، جای خود را صد درصد به روش های جدید داده‌اند و "كیفیت" دغدغه‌ی اصلی كاركنان شده است. كاركنان در این مرحله به خوبی با شیوه ی انجام كارها آشنا هستند و نیز علاقه و انگیزه ی‌ بالایی هم در انجام كارهای خود دارند. می‌توان با تقسیم بندی اقتضایی، این مرحله را معادل حالت چهارم آمادگی دانست كه در آن، فرد هم توانمند است و هم علاقه مند. روش مدیریتی توصیه شده ی مدیریت اقتضایی در این مرحله، همان روش تفویض یا دادن استقلال عمل به كاركنان در انجام كارهاست. این مرحله، مرحله ی‌ پایانی فرآیند مدیریت تغییر است، ولی بدان معنا نیست كه مدیر با اعلام موفقیت، با ‌خیال آسوده دست از كار بكشد. افراد در اثر شكست های پیاپی، خستگی و ... گاه ممكن است حتی در این مرحله نیز دچار تنزل شوند. عكس العمل مدیر در چنین مواقعی بسیار حیاتی است. در واقع هرسی و بلانچارد هم درتئوری اقتضایی خود توضیح داده‌اند كه حركت در مسیرتئوری آن ها، جهت صرفا توسعه‌ای از حالت اول به حالت چهارم ندارد، بلكه فرد می تواند به دلایلی كه اشاره شد، از یك مرحله به مراحل قبلی تنزل كند. در واقع این احتمال همواره وجود دارد كه فرد از این مرحله به مراحل نگهداری یا عمل، پسرفت داشته باشد. در این حالت، مدیر باید هشیارانه شیوه ی مدیریت خود را به شیوه های مدیریتی پیش گفته و منطبق با مراحل یاد شده تغییر دهد.     نتیجه گیری:برای رقابت در بازارهای جهانی، اصل كیفیت باید در سراسر سازمان نهادینه شود. سطح كیفیت محصولات و خدمات در صورتی به سطوح بین المللی می‌رسد كه مسئولیت كیفیت تنها بر عهده ی فرد یا گروهی خاص از كاركنان نباشد و همه ی اعضای سازمان، خود را در این زمینه كاملا مسئول بدانند. برای رسیدن به این هدف، ضروری است تمركز سنتی كاركنان بر تولید به سمت تمركز بر كیفیت معطوف شود. این تغییر نگرش، نیازمند وجود راهبردی مناسب برای كمك به كاركنان در رسیدن به اهداف تغییر است. منبع: شركت همكاران سیستم   

 

 Changing from Production to Quality: Application of the Situational Leadership, Transtheoretical Change Models; RICHARD A. GROVER AND H. FRED WALKER, UNIVERSITY OF SOUTHERN MAINE
يکشنبه 7/6/1389 - 13:47
کامپیوتر و اینترنت
E-topia آرمان شهر الكترونیكی
آنچه كه امروزه با عنوان "شهر الكترونیكی" یا (E-city) از آن یاد می شود به لحاظ برخورداری از ویژگی های ایده آل و منحصر به فرد، ممكن است در شرایط واقعی تا حدی آرمانی به نظر برسد. از این رو منطقی تر آن است كه در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات به جای سخن گفتن از "شهر الكترونیكی"، به "آرمان شهر الكترونیكی" یا (E-topia) بیاندیشیم و كوشش نماییم ویژگی های آرمانی را به تدریج با تكامل بخشیدن به شهرهای الكترونیكی كنونی، محقق سازیم.    مجموعه تلاش هایی كه در حوزه گسترش كاربردهای شهری فناوری اطلاعات طی دو دهه اخیر صورت گرفته است، با وجود آن كه از سرعت و پیوستگی شایسته ای برخودار نبوده؛ اما به دلیل همگرایی با مبانی جوامع دانش بنیان می تواند نوید بخش ایجاد یك ایتوپیا یا آرمان شهر الكترونیكی در آینده ای نه چندان دور باشد. امید به آرمان شهری الكترونیكی كه در آن استانداردهای شهرهای الكترونیكی رعایت شده باشد و شهروندان با آسودگی و اطمینان خاطر بخش قابل توجهی از تعاملات روزانه خود را با بهره گیری از بسترهای ارتباطی الكترونیكی انجام دهند و به شكل چشمگیری در زمان، هزینه و انرژی خود صرفه جویی كنند، می تواند انگیزه ای قدرتمند برای تحرك بخشیدن به كوشش های آینده باشد.   بدیهی است آرمان شهر الكترونیكی نیز مانند هر پدیده دانش بنیان دیگری ویژگی های خاص خود را دارد و مهمترین ویژگی آن "فرهنگ شهروندی" به شیوه الكترونیك است. حضور در محیط سایبر و مشاركت در فعالیت های انفرادی و جمعی متعارف در شهرهای الكترونیكی فرهنگی را به همراه دارد كه شهروندان برای برخورداری از حقوق شهروندی ملزم به رعایت آن هستند. مباحثی مانند مراعات حریم خصوصی افراد در محیط سایبر، حقوق تالیفی و انتشاراتی و دیگر مقررات و قوانینی كه همگی برای حفظ حقوق فردی و اجتماعی افراد تنظیم شده اند، در چنین شهری معنا و مفهوم می یابد و اعتبار و روایی آن تا اندازه زیادی به رعایت آن توسط خود شهروندان بستگی دارد.   آنچه كه یك آرمان شهر الكترونیكی را نسبت به شهرهای الكترونیكی متعارف و عادی كه تا كنون ایجاد و راه اندازی شده اند متمایز می سازد، تنها ابعاد فرهنگی آن نیست بلكه ابعاد كاربردی و فنی آن نیز می باشد. هر قدر زیرساخت های ارتباطی یك شهر الكترونیكی از توسعه و كیفیت بهتری برخوردار باشند، امكان به كارگیری آنها از سوی شهروندان نیز به همان میزان افزایش خواهد یافت. این یعنی تكامل یافتگی ارتباط الكترونیكی. اما در آرمان شهر الكترونیكی این تكامل یافتگی در منتهای درجه خود قرار دارد. از آنجایی كه امروزه اینترنت به عنوان مهمترین بستر ارتباطی در جهان معاصر مطرح است و كوشش های گسترده ای در سراسر جهان به منظور توسعه آن در تمامی مناطق و حتا دور دست ترین نقاط هر كشور صورت گرفته است، تمركز بر این رسانه ارتباطی و بهبود شاخص های توسعه آن نظیر افزایش ضریب نفوذ و پهنای باند وسیعتر دیگر نه به عنوان یك توصیه بلكه به عنوان ضرورتی انكارناپذیر مطرح است. بدین ترتیب تكامل اینترنت و روندهای توسعه آن در آرمان شهر الكترونیكی مد نظر می باشد.   یك آرمان شهر الكترونیكی می تواند در بر دارنده اهداف گوناگونی باشد، از گسترش كاربردهای شهری فناوری اطلاعات گرفته تا ایجاد فرصتهای برابر برای تمامی شهروندان در برخورداری از مزایای شهروندی و مشاركت در یك جامعه اطلاعاتی. امروزه هر شهروند الكترونیكی در جامعه اطلاعاتی نقش و جایگاه منحصر به فرد خود را دارد و در صورت ایفای مناسب این نقش می تواند سهم قابل توجهی در توسعه و پیشرفت دیگر شهروندان و در نهایت جامعه و كشور خود داشته باشد. روشن است ایفای نقش شهروندی و در همان حال برخورداری از حقوق مربوط به آن پیش از هر چیز نیازمند اطلاع رسانی و آگاهی بخشی است كه این امر نیز به مدد رسانه های اطلاعاتی امكانپذیر است.   سازمان ها و نهادهای شهری كه پیوسته به ارایه خدمات شهری می پردازند، می توانند به عنوان گهواره پیدایش آرمان شهر الكترونیكی به شمار آیند. از آنجایی كه ارایه خدمات الكترونیكی در این سازمان ها و نهادها به امری عادی و متعارف مبدل شده است، دیگر تردیدی پیرامون لزوم یا ضرورت ارایه خدمات به شیوه الكترونیكی وجود ندارد و تمركز كنونی این سازمان ها به بهبود و ارتقای این خدمات معطوف شده است. نقش مجامع علمی و دانشگاهی به لحاظ برخورداری از دانش و تخصص كافی برای همیاری در این عرصه در خور توجه است و این بنیادهای علمی می توانند كمك های موثری را به ارتقای كیفیت خدمات الكترونیكی ارایه نمایند.   آرمان شهر الكترونیكی محصول همكاری و هم افزایی توان سازمان های دانش بنیان گوناگون در یك جامعه است و نمی تواند تنها به ساختارهای ارتباطی و اطلاعاتی متكی باشد. گسترش خدمات شهری تنها یكی از دستاوردهای ایجاد آرمان شهر الكترونیكی است و دانش ضمنی كه بر اثر مشاركت در تراكنش های جاری در چنین شهری تولید می شود، خود از ارزش شایان توجهی برخوردار است. این دانش ضمنی سبب ارتقای سطح شهروندی می شود و هر شهروند به طور خودكار با بهره گیری از فنون و مهارت های ارتباطی می تواند متناسب با افزایش میزان فعالیت الكترونیكی خود، از مزایا و حقوق بیشتری نیز برخوردار شود كه این امر به پدیده دیگری موسوم به "رقابت الكترونیكی" منجر خواهد شد.   رقابت الكترونیكی در یك آرمان شهر الكترونیكی از یك سو زمینه بروز یافتن استعدادهای نهفته را فراهم می سازد و از سوی دیگر تكامل تدریجی شهر و شهروندان را در پی دارد. همین رقابت در بعدی دیگر سبب تولید دارایی های الكترونیكی می شود. امروزه آثار الكترونیكی كه در قالب نرم افزار، كتاب های الكترونیكی و حتا مقالات تولید می شوند، در صورت داشتن ویژگی های لازم به عنوان سرمایه های الكترونیكی یك جامعه در نظر گرفته می شوند. توجه به این عامل كلیدی در ارتقای جایگاه شهروندان الكترونیكی می تواند زمینه ساز آفرینش آثار فاخر و منحصر به فرد باشد و در نهایت جامعه و شهری را به وجود آورد كه پیش از هر چیز به لحاظ میزان دارایی و ثروت الكترونیكی تولید شده در آن برای دیگر جوامع و شهرهای الكترونیكی حایز اهمیت باشد.  

ایجاد یك آرمان شهر الكترونیكی نیازمند طی شدن یك فرایند تكاملی است و بدیهی است كه هر فرایند تكاملی می تواند وقت گیر باشد، از این رو بردباری و شكیبایی برای رسیدن به هدف نهایی یكی از شروط گریز ناپذیر خواهد بود. پرسش اصلی در این میان این است كه با بهره گیری از چه عوامل یا عناصری می توان مدت زمان لازم را تا حد امكان كوتاه تر كرد و ایجاد آرمان شهر الكترونیكی را تسریع نمود. اگر چه این پرسش ذهن برخی از اندیشمندان فعال در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را به خود مشغول كرده است، اما می توان پذیرفت كه گسترش كاربردی فناوری اطلاعات به عنوان پایه ای ترین عامل در نیل به هدف یاد شده همچنان به قوت خود باقی است. آرمان شهر الكترونیكی در نهایت تقویت كننده مجموعه ای از كاركردهای ارتباطی خواهد بود و بر این اساس بهتر است "تمركز بر كاربردها" به عنوان یكی از محورهای اصلی در اندیشه پیرامون این موضوع در نظر گرفته شود. 

نوشته: سید علیرضا حجازی

منبع : http://ictarticle.blogfa.com
يکشنبه 7/6/1389 - 13:46
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته