• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 771
تعداد نظرات : 354
زمان آخرین مطلب : 5029روز قبل
اخبار

از هنگام سقوط رژیم سلطنتی در ایران، کشور ما به هدف ویژه‌ای برای جامعه اطلاعاتی و جاسوسی ایالات متحده تبدیل شد و یکی از منابعی که همواره برای کسب اطلاعات جاسوسی از آن استفاده می‌شد، ماهواره‌های «کی‌هول» (سوراخ کلید) بود.
هدف‌های اصلی عکس‌برداری ماهواره‌ای عبارت بودند از تهران، پادگان‌ها و تاسیسات نظامی ایران و تاسیسات جاسوسی رادیویی حساس سازمان «سیا» در بهشهر و کبکان، واقع در شمال ایران که برای ارزیابی آزمایش‌های موشکی روس‌ها از آن استفاده می‌شد. جمع‌آوری اطلاعات ماهواره‌ای آمریکایی از تهران شامل تازه‌ترین فعالیت‌های نظام نوپای جمهوری اسلامی نیز می‌شد.
با اشغال لانه جاسوسی آمریکا در تهران در 13 آبان 1358، فعالیت ماهواره‌های جاسوسی آمریکایی بر روی ایران شدت یافت و آنها نقش عمده‌ای را در جمع‌آوری اطلاعات جهت اجرای عملیات نافرجام نیروهای ویژه دلتا برای آزادسازی گروگان‌های آمریکایی در 10 اردیبهشت 1359 ایفا کردند.
علاوه بر این، از اواسط جنگ تحمیلی هشت‌ساله با عراق، وزارت دفاع آمریکا و سازمان سیا به طور مرتب اطلاعات کسب شده از ماهواره‌های خود در مورد آرایش نظامی و جابه‌جایی مراکز تجمع نیروهای ایرانی را در اختیار ارتش عراق می‌گذاشتند و برای انتخاب هدف‌های مناسب نظامی و اقتصادی جهت بمباران هوایی به عراقی‌ها یاری می‌رساندند.
در حال حاضر با تشدید فشارهای سیاسی و اقتصادی بر جمهوری اسلامی برای متوقف ساختن فعالیت‌های هسته‌ای خود، ماهواره‌های جاسوسی آمریکایی و اسرائیلی به طور دائم در حال نظات بر تاسیسات هسته‌ای و دیگر مراکز صنعتی- نظامی ایران هستند. رژیم صهیونیستی هم‌اکنون دارای شش ماهواره اطلاعاتی در مدار زمین است که هدف عمده آنها جمع‌آوری اطلاعات پیرامون ایران به ویژه تاسیسات اتمی و موشکی این کشور است. این ماهواره‌ها شامل ماهواره‌های عکس‌برداری افق7،9،5 و نیز ماهواره‌های تجاری ـ نظامی «اروس ـ ای» و «اروس بی‌یک» و نیز ماهواره تصویربرداری راداری «تکسار» می‌شوند. منابع رژیم صهیونیستی ادعا می‌کنند که ماهواره افق- 9 که تیرماه گذشته به فضا پرتاب شد، قادر است به وسیله دوربین پرقدرت خود موسوم به «نپتون»، از مدار پانصد تا ششصد متری زمین، از اجسامی به طول 0.5 تا 0.7 متر تصاویری دقیق و تمام رنگی تهیه کند. ماهواره « اروس‌بی» نیز توانایی شناسایی و عکس‌برداری از اشیاء به کوچکی هفتاد سانتی متر بر روی زمین را دارد. به گفته مقامات رژیم صهیونیستی این میزان وضوح به آنها امکان می‌دهد تا اطلاعات زیادی را در مورد برنامه هسته‌ای و موشکی دوربرد ایران جمع‌آوری کنند.
ایالات متحده نیز برای جمع‌آوری اطلاعات در مورد ایران دارای تعداد قابل ملاحظه‌ای از ماهواره‌های جاسوسی از انواع مختلف است که مهمترین آنها عبارتند از: 11-KH،12-KH، 13-KH و لاکروس (Lacrosse)
Key Hole)) یا (KENNAN) 11- KH:
مدل‌های اولیه این ماهواره از سال 1976 تا 1990 در مدار کره زمین قرار گرفتند. این ماهواره از نظر اندازه و شکل بسیار شبیه به تلسکوپ فضایی هابل است. طول آن نوزده متر و قطر بدنه آن بیش از سه‌متر است. این ماهواره دارای یک آینه به قطر 4/2 متر است که به آن امکان عکس‌برداری دیجیتالی از اجسامی به طول پانزده سانتی متر را بر روی زمین می‌دهد.
IKON)) یا (advanced KENNAN) 12- KH:
ماهواره KH-12 از سال 1990 به مدار کرده زمین پرتاب شد. این ماهواره بسیار شبیه به نوع قدیمی‌تر خود KH-11 است. این ماهواره نیز با وزنی معادل 19600 کیلوگرم و آینه‌ای با قطر 9/2 تا 1/3 متری قادر به برداشتن تصاویر دیجیتالی از اجسامی به کوچکی پانزده سانتی‌متر در نور روز بر روی سطح زمین است. این ماهواره همچنین مجهز به تفکیک‌کننده نور و حسگرهای «مادون قرمز» است. ماهواره KH-12 می‌تواند هر پنج ثانیه یک عکس از هدف خود تهیه کند. وضوح تصاویر ماهواره KH-12 در شب با کمک سامانه‌های حسگر راداری یا مادون قرمز به کوچکی شصت تا نود سانتی متر می‌رسد.
13-KH
این ماهواره بیست تُن وزن دارد و طول آن معادل یک اتوبوس است. این ماهواره دارای تجهیزاتی برای برداشتن تصاویر نوری (دیجیتالی)، راداری و مادون قرمز است. ماهواره KH-13 دارای صفحات حاوی باطری‌های خورشیدی نیست و انرژی خود را از یک رآکتور اتمی گرمایی از نوع شکافت (fission) به قدرت سه مگاوات تأمین می‌کند.
لاکروس (Lacrosse)یا (Onyx):
ماهواره لاکروس مجهز به سامانه‌های تصویربرداری نوری و (اپتیکال) و راداری (از نوع روزنه مصنوعی) است. گفته می‌شود که داده‌ها و اطلاعات تهیه شده به وسیله این ماهواره به طور مستقیم به خلبانان بمب‌افکن‌های B- 2 آمریکایی کمک می‌کند تا سکوهای متحرک پرتاپ موشک‌های بالستیک بر روی زمین را شناسایی و منهدم کنند.
علاوه بر این، بنا بر برخی گزارش‌ها، ایالات متحده در حال آزمایش ماهواره‌ای جاسوسی است که می‌تواند بمب‌های کنار جاده‌ای مخفی شده(IED) و نیز ورودی پناهگاه‌هایی به صورت غارها و تونل‌ها را کشف و اطلاعات آنها را در اختیار نیروهای آمریکایی قرار دهد.

راه‌های مقابله با ماهواره‌های جاسوسی
مراکز حیاتی و حساس کشورها با توجه به توانایی‌های تکنولوژیکی کشورهای پیشرفته صنعتی در جمع‌آوری اطلاعات به وسیله ماهواره، همواره در معرض جاسوسی و سنجش از راه دور قرار دارند. به همین سبب و در چهارچوب پدافند غیرعامل می‌توان تدابیری را برای حفاظت از این مراکز طراحی و اجرا کرد. در همین راستا، ضروری است با شناسایی روش‌های نوین استتار و فریب، تاسیسات و امکانات حیاتی و حساس کشور را از دید ماهواره‌های جاسوسی در امان نگاه داشت. جلوگیری از گسیل امواج و اثرات راداری، گرمایی، مکانیکی، شیمیای، صوتی، مغناطیسی و ... از این تاسیسات از جمله روش‌های نوین استتار ، و از سوی دیگر بهره‌گیری از طعمه‌های فریب الکترونیکی- مکانیکی در اطراف تاسیسات خودی به وسیله انتشار امواج و اثرات راداری، گرمایی و غیره از جمله روش‌های نوین فریب ماهواره‌های رقیب یا دشمن جهت حفاظت از این مراکز محسوب می‌شود.
در جریان جنگ سال 1999 کوزوو، استراتژیست‌های یوگسلاو که مهارت و تبحر زیادی در استتار و فریب تجهیزات و امکانات نظامی دارند، تمامی تلاش خود را برای کاهش تلفات و ضایعات بکار بستند. آنها سعی کردند با به کارگیری فریب‌هایی اغلب ساده و ابتدایی اما ابتکاری در ساختار نیروها و امکانات خود به شناسایی هوایی و حملات نیروهای خود واکنش نشان دهند. ارتش صربستان از تناوب زمانی عبور ماهواره‌های جاسوسی غربی به خوبی آگاه بوده و از آن علیه ناتو استفاده کردند. صرب‌ها یگان‌های تاکتیکی خود مانند تانکها و توپ‌خانه‌ها و... را برای عکس‌برداری ماهواره‌های جاسوسی نیروهای ناتو به نمایش می‌گذاشتند و پس از عبور این ماهواره‌ها آنها را با تجهیزات فریبنده و ماکت‌هایی به اندازه واقعی جایگزین کرده و تجهیزات واقعی را در محل‌های مطمئن استتار می‌کردند. ماهواره‌های جاسوسی ناتو فقط از طریق بصری در جست‌وجوی تانک‌های صرب‌ها نبودند، بلکه برای یافتن آنها از اشعه گرمایی نیز استفاده می‌کردند. این تکنیک در خلال جنگ خلیج‌فارس بسیار موثر واقع شد و کل ارتش عراق را بی‌اثر کرد، به نوعی که در عمل تمام تانک‌ها به سرعت از میدان رزم خارج می‌شدند. ارتش صربستان با آگاهی از این خطر، خود را برای یافتن واکنش‌های متناسب با آن تقویت کرد.ساده‌ترین فریب شامل حفره‌ای بود که با فضولات گاو و لاشه‌های خودرو و یا اشیاع فلزی دیگر پر و سپس به کمک تورهای استتار پوشیده می‌شد. حرارت ساطع شده از فضولات گاوی توسط آشکار‌سازهای ناتو از جمله ماهواره‌های جاسوسی دریافت می‌گردید و آنها نمی‌توانستند آنچه را که در زیر تورهای استتار قرار داشت را ببینند و در نتیجه موشک‌ها و بمب‌های خود را به سوی آنها پرتاب می‌کردند تا از انهدام یک هدف بالقوه اطمینان حاصل کنند.
یکی دیگر از فریب‌ها بدین ترتیب بود که ماکت‌ها را سطل‌های آب پر می‌کردند و روی آنها را با قطعات فلزی می‌پوشاندند. این آب در روز بر اثر حرارت آفتاب گرم می‌شد و شبها با ساطع کردن اشعه‌های حرارتی توسط آشکارسازهای ناتو کشف می‌شد.

منبع:پایگاه اطلاع رسانی صدا و سیما

چهارشنبه 27/11/1389 - 12:57
خواستگاری و نامزدی

 

 

طب اسلامی، پخت سنتی؛
قابلمه مسی و حسوم؛ فرهنگ به غارت رفته
 

در دورانی كه استفاده از حسوم در پختن غذا مرسوم بود از كم خونی های رایج كه اكنون مردم با آن دست به گریبانند اثری نبود. یون های آهن كه از طریق حسوم در سراسر غذا پخش می شد كم خونی ناشی از فقر آهن را برطرف می كرد، اما پس از این كه حسوم را به اسم بهداشت از ما گرفتند،كم خونی و بیمای های خونی چون سرطان خون روز به روز در میان مردم افزایش یافت.


 

تا چند دهه پیش بین مردم كشورمان مرسوم بود تا برای پخت غذا مخصوصا "خورشت و آش " از قابلمه های مسی استفاده كنند. آن زمان در همه آشپزخانه ها یك كفگیر آهنی نیز وجود داشت كه موقع پختن غذا دایم درون آن قرار می گرفت.مردم به این كفگیر "حسوم " می‌گفتند. آن زمان كسی نمی‌دانست چرا باید این كفگیر درون قابلمه مسی قرار گیرد. مردم تنها به دلیل اینكه میراث گذشگان بود و می‌دانستند برای پخت غذا خیلی مفید است از "حسوم " استفاده می‌كردند. 

سال‌ها گذشت. استكبار زودتر از ما همه چیز را درباره فلسفه حسوم فهمید و به دنبال چاره‌ای بود تا حسوم را از آشپزخانه‌ها خارج كند و سرانجام به اسم بهداشت و این كه این كفگیرهای آهنی غیر بهداشتی است، حسوم را از ما گرفت. 

شاید شما به یاد نداشته باشید اما اگر از بزرگترهای خود جویا شوید به شما خواهند گفت كه دهه 50 نان خشكی ها در كوچه پس كوچه های شهر با صدای بلند فریاد می زدند: " قابلمه مسی،كفگیر آهنی خریداریم " كسی آن زمان ندانست كه چرا نان خشكی ها داعیه دار حفظ سلامتی برای مردم ایران شده اندو ظروف به اصطلاح روهی را برای ما به ارمغان آوردند. نان خشكی‌ها با قیمت ناچیز این قابلمه‌ها را خریداری كرده و به جای آن، قابلمه آلمینیومی می دادند كه به آن روهی می گفتند. جالب این كه در آن دوره اگر كسی ظرف مسی جدیدی را می‌خواست با ظرف به اصطلاح روهی معاوضه كند با سرسختی نان خشكی‌ها روبرو می‌شد و نان خشكی‌های متمدن و متفكر! تنها ظروف قدیمی را شایسته تعویض می‌دانستند. باید متذكر شد كه با توجه به برنامه‌ریزی دقیقی كه استعمار انجام داده بود تمامی حكمای ما را در آن دوره به نحوی از بین برده بودند تا دیگر كسی نباشد كه با ایجاد تردید مردم را از فروش قابلمه‌های مسی و كفگیرهای آهنی باز دارد. كسی نمی‌داند كه این همه قابلمه‌های با ارزش مسی كه حاصل كار قلم‌زن‌های توانای مس بود به كجا رفت. جالب این كه قلم‌زن‌های مس برای پخت هر نوع غذایی ظرفی را با ضرب آهنگ خاصی تهیه می‌كردند، اما بعدها مشخص شد تمامی این ظروف به كشور تركیه منتقل شده و در كوره‌ها ذوب شدند تا اثری از آنها باقی نماند. متأسفانه هنوز هم بسیاری از از ما درباره حسوم و چرایی استفاده از آن توسط اجدادمان كوچكترین اطلاعی نداریم. 

باید گفت فلسفه استفاده از حسوم در جریان پختن غذا به تیزبینی و دقت حكمای ما باز می‌گردد. حكما و دانشمندان از آبا ما برای همه‌گیر كردن سلامتی، حسوم را طراحی كردند تا تعادل بین موادی كه وارد بدن می‌شود و بدن انسان به آن محتاج است برقرار كنند. از نظر علمی امروزی فلسفه این كار را به این صورت می‌توان بیان كرد كه بدن مخصوصا "مغز " برای سلامت و نشاط و كنترل اسید لاكتیك و كورتیزول به شش میلیارد یون مس نیاز دارد و به همین نسبت یون آهن. پختن غذا درون ظروف مسی موجب تأمین این مقدار یون برای بدن است و حسوم نیز همین مقدار یون آهن را به غذا منتقل می كند تا از طریق غذا وارد بدن شده و با حفظ تعادل موجب سلامتی پایدار برای انسان شود. مطلب دیگر این كه در دورانی كه استفاده از حسوم در پختن غذا مرسوم بود از كم خونی های رایج كه اكنون مردم با آن دست به گریبانند اثری نبود. یون های آهن كه از طریق حسوم در سراسر غذا پخش می شد كم خونی ناشی از فقر آهن را برطرف می كرد، اما پس از این كه حسوم را به اسم بهداشت از ما گرفتند،كم خونی و بیمای های خونی چون سرطان خون روز به روز در میان مردم افزایش یافت. 

كمبود یون مس باعث می‌شود انسان دایما احساس رخوت و خواب آلودگی و كسالت كند و دهن دره‌های متوالی داشته باشد. در ضمن این كه هیچ كارتل دارویی نمی‌تواند از یون یك عنصر، برای شما قرص تهیه كند و آن چیزی كه به اسم قرص آهن به ما می‌دهند شامل مولكول آهن هست كه نه تنها برای بدن هیچ ثمره ای ندارد، بلكه استفاده آن در دوران بارداری موجب بیش فعالی و خنگی فرزند خواهد شد. همچنان كه استفاده دختران جوان از این قرص‌ها نارسایی‌های بسیاری را برای آنها به همراه خواهد داشت. 

جالب توجه است كه در صورت پختن غذا درون ظرف‌های مسی و استفاده از كفگیر آهنی حسوم ظرف مدت سه روز اثرات شفابخش در بدن انسان ظاهر می‌شود. غذا موقع پختن در قابلمه مسی از یون آزاد شده این ظرف استفاده می‌كند و در نتیجه در بدن انسان احساس نشاط و انرژی فوق‌العاده‌ای ایجاد می‌شود و دیگر از آن دهن‌درگی و خمیازه و كسالت خبری نخواهد ماند و باعث طول عمر مفید و سلامتی جسمی مخصوصا " برای خانمها نزدیك به دوران عادت ماهیانه است. 

بعدها تبلیغات گسترده‌ای در باره ظروف تفلون آغاز شد، ظروف به اصطلاح نچسب كه یكی از دغدغه‌های بزرگ كدبانوی خانه را برطرف می‌كرد. ظروف استیل هم به سرعت جای خود را در آشپزخانه‌ها باز كرد. دیگر با وجود این همه پیشرفت و توسعه تكنولوژی در عرصه ظروف، اثری از ظرف مسی، برنجی و روهی حقیقی باقی نماند. ظاهر ظرف‌ها هر روز شكیل‌تر و زیباتر شد اما تا حال اندیشیده‌ایم كه در پس این ظاهر زیبا چه بیماری‌های مهلكی نهفته است. باید متذكر شد كه یون سرب و آلمینیوم تولید شده در هنگام پختن غذا در این ظروف به قدری كشنده است كه بر طبق جدیدترین تحقیقات علمی دنیا می‌تواند یك كودك 6 ماهه را ظرف یك سال به بیماری‌های كمبود خونی و سرطان و یك فرد بزرگسال را در طی 5 سال به بیماری‌های كبدی و خونی و طحال وسپس سرطان دچار كند. 

پس از این كه دشمنان با حیله‌ها و دسیسه‌های مختلف توانستد حسوم را از آشپزخانه ما بگیرند. حكمای ما به فكر چاره افتادند و درنهایت به این نتیجه رسیدند كه بهترین چیزی كه می‌تواند جایگزین حسوم شود و از گزند توطئه دشمنان در امان باشد، تكه آهن گداخته شده در آتش یا همان نعل اسب است. نعل اسب به دلیل این كه در میان گدازه‌های آتش قرار گرفته و آب دیده است به راحتی می‌تواند یون‌های آهن را آزاد كند. فرایند آزادسازی یون در غذا را می‌توان به صورت تغییر رنگ غذا مشاهده می‌شود. تا چندی قبل در كشور ما مرسوم بود كه در جریان پختن غذاهای آبكی چون "آش و خورشت " نعل اسب را تا پایان مدت پختن درون غذا قرار می‌دادند و بدین وسیله كمبود آهن خویش را برطرف می‌كردند. هم‌اكنون هم اگر به شمال سری بزنید خواهید دید كه برای پختن خورشت "مخصوصا فسنجان " نعل اسب را درون غذا قرار می‌دهند.اگر از مردم آن دیار سوال شود كه فلسفه استفاده از نعل اسب در غذا چیست خواهند گفت كه برای خوش رنگی غذا از نعل استفاده می‌كنیم،اما حقیقت این است كه این فرایند در جهت تأمین یكی از عناصر اساسی و مورد نیاز بدن كه همان یون آهن است، می‌باشد. اگر دقت كرده باشید مردم شمال ایران كمتر دچار كم خونی ناشی از فقر آهن می‌شوند، به طوری كه بیماری‌های خونی و سرطان خون در میان آنها به حد صفر رسیده است واین نیست جز تدبیر و دور اندیشی حكمای ما و عمل به سیره و سنت گذشتگان. 

 


---------- 
دكتر حسین روازاده 

 

منبع: سایت موعود عصر(عج) 

سه شنبه 26/5/1389 - 13:0
موبایل

این افزونه ها یا به عبارتی پلاگین ها برای ذخیره آدرس صفحات وب یا ایجاد یک session در مرورگر اینترنت اکسپلورر می باشد

آدرس دانلود:

1-http://tabsaver.codeplex.com/releases/view/25342#DownloadId=103152

2-http://iesessionsaver.googlecode.com/files/IE%20Session%20Saver%20Installer%20Beta.msi

دومی به علت تحریم ایران توسط گوگل کار نمی کند و باید برای دانلود حتما آی پی را از کشور ایران به کشور دیگری تغییر داد

امیدوارم لذت ببرید.بسیار کاربردی هستند

سه شنبه 22/4/1389 - 14:25
دانستنی های علمی

برخی از روزنامه‌های روسی دربرابر انتشار خصوصیات ماشین باراک اوباما که یک کادیلاک دی تی اس است به ماشین اختصاصی مدودف اشاره کرده‌اند که در جهان از لحاظ تکنولوژی برترین است. مرسدس بنز اس کلاس رییس‌جمهوری روسیه که ملقب به‌هایپو است، 60 میلیون دلار قیمت دارد.
هایپو که از پشرفته ترین تکنولوژی‌ها بهره برده است دارای بدنه از آهن و تیتانیوم است که ضد گلوله می‌باشد و هیچ نوع موشک و بمبی بر آن اثر نمی‌کند. از سوی دیگر دوربین‌هایی درون‌ این ماشین جاسازی شده است که توانایی فیلمبرداری در شب را دارد.
این مرسدس دارای حمام و دفتر کاری با شش خط تلفن است. کابین ماشین نیز به خاطر حفاظت از رییس‌جمهوری از ساختار ماشین کاملا جدا است و در برابر حملات شیمیایی نیز در داخل کسی آسیب نمی‌بیند.
چندی پیش نیز برخی رسانه‌ها خصوصیات ماشین اوباما را منتشر ساخته و آورده بودند: ‌این خودرو یک لیموزین فوق مدرن است که به لطف استفاده از طیف گسترده‌ای از فناوری‌های روز دنیا به یکی از امنیتی‌ترین خودروهای جهان تبدیل شده است. درب ‌این خودرو 20‌سانتی‌متر قطر داشته و به جهت استفاده از آلیاژهای فلزی بسیار سنگین وزنی معادل درب کابین هواپیمای بوئینگ 747 دارد.
شیشه‌های‌این خودرو به گونه‌ای در آن جاسازی شده‌اند که تنها اوباما می‌تواند با فشردن دکمه مخصوص آنها را پایین و بالا ببرد. در ‌این خودرو به جز لپ تاپ و فناوری Wi-Fi از تلفن ماهواره‌ای و خط ارتباطی مستقیم با معاون رییس‌جمهور و پنتاگون نیز استفاده شده است.
باک‌این خودرو نیز از پوشش فومی ‌بسیار مستحکمی ‌پوشیده شده است تا درصورت برخورد بسیار شدید خودرو با موانع نیز منفجر نشود. نکته جالب در‌این خودرو، شیشه درب قسمت راننده است.‌این شیشه تنها 5/7 سانتی‌متر پایین می‌آید تا راننده بتواند با عوامل امنیتی صحبت کرده یا فیش‌های مخصوص عبور را از داخل خودرو پرداخت کند. شاسی خودرو نیز ترکیبی از فلزات فولاد، تیتانیوم، آلومینیوم و سرامیک است که استحکام قابل توجهی به کل آن داده است. بر اساس گزارش Digg.com، در استفاده از تایرها نیز دقت خیره کننده‌ای شده است.‌ این تایرها تقریبا هیچ گاه پنچر نمی‌شوند و به جهت استفاده از لایه فلزی در زیر لایه‌های رویی، حتی در صورت تکه تکه شدن تایر نیز خودرو می‌تواند با سرعت بالایی از محل حادثه فرار کند.
در داخل بدنه خودرو، اسلحه ویژه‌ای مجهز به فناوری مادون قرمز قرار دارد. همچنین چندین واحد خونی از اوباما نیز در‌این بدنه جاسازی شده است تا در مواقع لزوم از آن برای حفظ جان رییس‌جمهور در جریان تصادفات استفاده شود.

 

 

 

يکشنبه 15/1/1389 - 2:45
آموزش و تحقيقات
سایتو کنین:

در سال 1955 دانشمندی بنام میلر موفق شدکه از DNA تجزیه شده اسپرم شاه ماهی اولین انگیزننده تقسیم یاخته ای را جدا کندو آن را کنین نام نهاد و بعدها معلوم شد که این ماده مصنوعی در گیاه وجود ندارد و اولین ماده طبیعی استخراج شده از گیاه که در واقع سیتو کنین طبیعی می باشد از بذر ذرت به دست آمده که آن را زآتین نامیده شد. زآتین یکی از فعالترین سایتوکنین شناخته شده است که دارای اثرات رونق بخشی دارد که مهمترین آن تقسیم سلولی است . سایتوکنین ها بطور عمده در مریستم های انتهایی ریشه ، گل آذین ها ومیوه های در حال رشد ساخته می شود. . سایتوکنین ساخته شده در نوک ریشه بوسیله شیره خام آوند های چوبی و در بخش های بالایی گیاه توسط آوند های آبکشی بسمت پایین انتقال می یابد.


نقش سایتوکنین در گیاه:


1- بزرگ شدن و طویل شده سلولها: سیتوکنین ها در مرحله طویل شدن سلول یا بزرگ شده آن رشد تاثیر می گذارد ولی اینکه اثر رونق بخشی یا باز دارنده است بستگی به اندام مربوط نوع بخصوص سایتوکینین و غلطت آن دارد.


2- ایجاد جوانه گل و نمو آن: در برخی از گیاهان افزایش نسبت سایتوکنین به اکسین سبب پیدایش جوانه ها و در نتیجه شاخه های برگدار می شود.


3- تشکیل ریشه: سایتوکنین با غلظت خیلی کم به تشکیل ریشه کمک کرده ولیکن در غلظت زیاد از تشکیل آن جلو گیری می کند.


4- پیری دیر رس: این هورمون پیری را در برگها با غلظت نسبتاً کم به تاخیر می اندازد و از ریزش گلهای و برگه و میو ها جلوگیری می کند.


5- پارتنوکارپی: جیبرلین همانند هورمون های گروه آکسین و جیبرلین باعث پارتنوکارپی می شوند.


6- تاثیر روی گل دادن: سایتوکنین باعث تولید گل در گیاهان روز بلند شرایط روز کوتاه و برعکس می شود.


7- شکستن دوره خواب بذر: سایتوکنین ها در غلظت مناسب با جیبرلین ها و نور قرمز خاصیت شکستن دوره خواب بذور حساس به نور را دارد.


کاربرد در باغبانی:


1- کاربرد سایتوکنین در کشت بافت جهت تولید گیاهانی مانند داودی، میخک که هم اکنون بطور تجاری در سطح بزرک انجام می گیرد.


2- بکار گیری جهت بی اثر کردن چیرگی اتنهایی در گلکاری مانندحسن یوسف ، فلفل زینتی، و تولید بوته های منشعب و متراکم و بازار پسند.


3- طولانی کردن عمر گلهای بریدنی و سبزیها برگی در مراحل بعد از برداشت.


4- استفاده از این هورمون در اوایل تابستان می تواند باعث شاخه زایی می شود.


5- بکارگیری این هورمون در سیب 10 روز بعد از اینکه باز شدند باعث تولید میو هایی دراز تر خواهد شد.


6- خیساندن بذور در محل سایتو کنین یک روز قبل باعث افزایش جوانه زنی می شود.


7- محلول پاشی با سایتوکنین روی برگها نسبت رشد ریشه به شاخه را کاهش می دهد در حالی که کاربرد آن روی ریشه این نسبت را افزایش می دهد.


8- جایگزین سرمای مورد نیاز درختانی باشد ریشه هایشان در معرض سرما قرار نگرفته اند.


9- رشد اولیه تخمدان در میوه ها را باعث می شود.


10- ریزش میوه در نهالهای جابجا شده می تواند به علت کمبود سایتوکنین باشد.


11- بوجود آوردن جوانه های اتفاقی روی شاخه های درختان میوه و همچنین وتبدیل پیچک به خوشه در درخت انگور.


12- سایتو کنین دوره نونهالی را را در در ختان میوه کو تاه می کند.


13- هورمون سایتو کنین رقابت بین رشد مریستم انتهایی شاخه و رشد میوه را می شکندوباعث رشد بهتر میوه ها می شود.


14- سایتو کنین ها فعالیت جوانه های جانبی را در شاخه ها را افزایش داده و باعث تولید و ایجاد شاخه های فرعی در درختان میوه شده که این ناشی از شکستن غالبیت انتهایی و نتیجتاً کاهش رشد طولی می باشد.


15- هومورن سایتوکنین در حرکت بخشیدن مواد غذایی موثر است بطوری که این ماده به عضوهایی میوه ها و برگها و غده های جوان که خود تولید کننده هورمون هستند انتقال می یابد.


• اتیلن:


این هورمون که هورمون پیری نام گرفته است معلوم شده است که بصورت گاز اتیلن در بافتهای گیاهی شاخه شده و مانع از رشد ریشه و ساقه گردیده و پیری و ریزش برگهای را تسریع می کند و از طرفی نمو جوانه های جانبی را به تاخیر انداخته و اصولا همه صفات خاص یک هورمون را دارا می باشد اتیلن در شرایط عادی یعنی درجه حرارتهای معمول بصورت گاز است و با توجه به اینکه خواص معینی از خودشان نشان می دهد اتیلن همچنین ممکن است از گیاه خارج شود و رشد و فعل انفعال های فیزیو لوژیکی گیاهان را مجاور را تحت تاثیر قرار دهد و برخلاف سایر هورمونهای گیاهی که در نقاط خاصی تولید می شود این هورمون به صورت موضعی در هر نقطه ای از گیاه ممکن است تولید شود و حرکت آن در داخل بافتها بصورت انتشار گاز می باشد و تحت تنش های فیزیکی در قسمتهای زیادی از گیاه ساخته می شود.


اثرات اتیلن در گیاه:


برگ بسیاری از گونه ها در معرض غلطت های بسیار کم اتیلن اپینایتی(گرایش به پایین) از خود نشان می دهد. اصولاً غلظت لازم برای ایجاد اپیناستی خیلی کمتر از غلظتی است که برای ریزش برگ می شود.


2- زمین گرایی افقی: استفاده از اتیلن در برخی گیاهان که شاخه های آنها معمولاً عمودی رشد می کند و زمین گرایی منفی دارد در جهت افقی رشد می کند.


کاربرد در باغبانی:


1- رسیدن کامل و توسعه رنگ میوه روی درخت و داخل انبار.


2- در غلظت بالا باعث تحریک و ریزش برگ و میوه می شود.


3- آغاز تشکیل جوانه گل را تحریک می نماید.


4- باعث تولید صمغ در بعضی از گونه ها و هم آهنگ با آکسین از نمو جوانه جانبی جلوگیری می نماید.


5- بکاربردن اتیلن در روی میوه هایی که هنوز به حد کامل نرسیده اند مانند خرمالو، موز و طالبی باعث تسریع در رسیده می شود و از طرفی باعث ترکیدن پوست میوه ها می شود و مصرف آن باعث رنگ پذیری بهتر در گوجه فرنگی، مرکبات ، هلو، انگور، گیلاس، آلوو آلبالو می شود.


6- استفاده از اتیلن حدود 10 روز قبل از برداشت در غلظت بالا باعث تحریک ریزش میوه می شود مانند میوه های سیب، گلابیٍ، گیلاس، آلو و هلو.


7- اتیلن در آناناس باعث تولید گلدهی وبروز جنسیت در خیاربصورت عکس هورمون جیبرلین باعث افزایش تولید گل ماده نسبت به گل نر می شود.


8- اتیلن در غلظت های کم باعث تحریک جوانه زنی و در غلظت های زیاد باعث جلوگیری از جوانه زنی می شود.


9- اتیلن بازار پسندی محصولات مختلف را افزایش داده ودر گوجه فرنگی از مرحله گرده افشانی تا زمانیکه سبز و بالغ می شود باعث افزایش محصول می شود.


10- نظر به اینکه صرفه جویی در نیروی کار لازم در برداشت مکانیزه و رسیدن همزمان محصول یک امر مهم و موثر می باشد استفاده از این هورمون مفید و حائز اهمیت می باشدمانندگردو، آلبالو، گیلاس و هلو


11-مصرف این هورمون در اوایل پائیز در میوه هایی هسته دار مانند هلو، گیلاس، شکفتن جوانه های را به تعویق انداخته و از سرمای بهاره محفوظ می دارد.


12- این هورمون می تواند جایگزین در طول روز باشد بطور مثال درپیاز خوراکی که جهت تولید پیاز نیاز به روز بلند دارد با مصرف این هورمون می توان آن را در شرایط روز کوتاه وادار به گلدهی کرد.


13- باتوجه به اینکه در صورت کمپوت سازی باید میوه های بدون دم باشند لذا استفاده از این هورمون در میوه هایی مانند گیلاس و آلبالو حائز اهمیت است.


سایر موارد:


• اتیلن باعث افزایش میزان شیرابه در ختان کائوچو که در صنایع لاستیک سازی اهمیت دارد.


• باعث کوتاهی دوره نونهالی در درختان میوه می شود.


• باعث افزایش مقاومت محصولات انباری می شود.


• باعث افزایش تعدادشاخه های گل دهنده در گل داودی می شود.
چهارشنبه 4/1/1389 - 1:28
آموزش و تحقيقات

 

بازدارنده ها:


دسته ای ازهورمون های گیاهی هستند که به دو دسته طبیعی و مصنوعی تقسیم می گردند . گروه طبیعی تنها شامل اسید آبسیزیک است که در تمام گیاهان وجود دارد و گروه مصنوعی خود به چهار دسته گروه:1- بازدارنده های رشد 2- موادکند کننده رشد 3- مورفکتین 4- مواد شاخه زا


1- اسید آبسیزیک : حدود دهه 1960 دو ماده بنام های طور همزمان بنام های دورمین و آبسایزین از بافتهای مختلف گیاهی استخراج گشت بررسی های نشان داد که اولاً هر دو آنها در حقیقت یکی هستند که اسید آبسیزیک نامیده شد ثانیاً مهمترین قسمت بازدارنده های بتا را تشکیل می دهند. اسید آبسیزیک از سایر بازدارنده های طبیعی گیاهان حدود یکصد مرتبه قویتر است و فرآیند هایی مانند رکود بذرها، جوانه ها و نیز ریزش اندام ها را کنترل می کند . این اعمال مشخصاً به همراهی سایر هورمون ها انجام می پذیرد . بدین معنا که عوامل محیطی مانند کمبود مواد معدنی ، خشکی خاک ، روزهای کوتاه و سردی هوا که باعث ایجاد رکود می شوند باعث افزایش اسید آبسیزیک و کم شدن جیبرلین ها نیز می شوند و عواملی ماند روزهای بلند و سرمای زمستانه که رکود را از بین می برند عکس این عمل را انجام می دهند . (میزان اسید آبسیزیک در گیاه تحت تاثیر کمبود آب ، اکسیژن و مواد غذایی مورد نیاز گیاه می باشد.) تغییرات سریع غلظت از مشخصات خاص این بازدارنده است بدین معنی که وقتی گیاه تحت تاثیر کمبود های آب ، اکسیژن و مواد غذایی قرار بگیرد. میزان اسید آبسایزیک به سرعت بالا می رود و پس از برطرف شدن طی دو روز به حالت عادی بر می گردد. همانند اتیلن برای ساخته شدن آبسایزیک محل خاص در درون گیاه وجود ندارد و تمام اندامها می توانند برحسب نیاز به تولید این ماده بپردازند. نقل و انتقال نیز مانند جیبرلین و سایتو کنین در بافت های آوندی انجام می پذیرد . از این هورمون بنام هورمون تنش یاد شده است چرا که از آسیب خشکی جلوگیری می کندبدین صورت که باعث بسته شدن روزنه های گیاه می شود و در هنگام کم آبی مانع از دست رفتن آب گیاه می شود.


کاربرد آبسایزیک در گیاه


1 -کمک به ریزش: بررسی ها نشان داده است که هورمون های دیگر بخصوص IAA (اسید اندول استیک) و اتیلن در کنترل ریزش با ABA عکس العمل متقابل دارند.


2- کمک به خواب جوانه: اسید آبسیزیک عامل داخلی در ایجاد خواب جوانه های لااقل بعضی از گیاهان چوبی مناطق معتدل است.


3- جلوگیری از سبز شدن بذر: اسید آبسیزیک اثر هورمون های جیبرلین و سیتو کنین را در کمک به سبز شده بذر خنثی می کند.


4- کند ساختن رشد و پیری: اسید آبسیزیک رشد انواع بسیاری از بافتها و اندامهای گیاهی مانند برگها ، کولئپتیل ها، ساقه ها، محور زیرلپه ای و ریشه های را کند نموده. و پیری اندامهای گیاهی را به لحاظ تسریع و تجزیه کلرفیل به تاخیر اندازد.


5- تسریع در تشکیل ریشه: اسید آبسیزیک با خنثی کردن اثر اثر جیبرلین که مانع ریشه زایی می شود باعث تسریع در ریشه زایی می شود.


6- اثر درگل دادن: این هورمون در گیاهان روز بلند باعث توقف در گلدهی شده و در گیاهان روز کوتاه و دارای اثرات متفاوت می باشد.


کاربرد اسید آبسیزیک در باغبانی:


1- در ریزش برگ ها و میوه ها رابطه با آکسین ها وجود دارد.


2- خنثی کردن چیرگی انتهایی و جلوگیری از رشد جوانه های انتهایی در مواردی که بر اثر اسید آبسیزیک حاصل می گردد به دلیل اثر متقابل این ماده با آکسین می باشد.


3- اسید آبسیزیک در گیاهانی که در طول روز کوتاه غده های خود را گسترش می دهند اثر مفیدی در تحریک غده زایی ایفاد می نماید.


4- اسید آبسیزیک با سایتو کنین ها به دلیل اثر متقابل در یاخته های محافظ بسته شدن روزنه های را ایجاد می کند که هورمون تنش به هم دلیل به آن گفته می شود.


مواد بازدارنده رشد:


موادتشکیل دهنده این هورمون از رشد گیاهان بطور کامل جلوگیری نموده و باعث مرگ گیاه می شود به همین دلیل در حال حاضر اکثر آنها برای کنترل شیمیایی علفهای هرز و بعنوان علفکش به کاربرده می شوند. ولیکن اثر کشندگی علف کش ها معمولاً همراه با ایجاد تغییرات ظاهری در گیاه می باشد که از این نظر با کند کننده های رشد متفاوت می باشد.در این گروه علاوه بر علفکش ها ماده ای بنام مالئیک هیدرازید وجود داردکه هرچند در غلظت های بالا دارای خاصیت علف کشی می باشد دارای کاربرد های مهمی می باشد که عبارتند از:


1- جلوگیری از جوانه زدن پیاز، سیب زمینی در انبار یکماه قبل از برداشت با غلظت 5/2 در هزار یا 2500 قسمت در میلون


2- جلوگیری از پاجوش دادن توتون بدین صورت که زمانی که حدود 90 درصد بوته ها به گل نشست سر آنها را قطع کرده و یک الی هفت روز بعد محلول پاشی روی آنها صورت می گیرد.


3- کم کردن رشد چمن و درختان و درختچه های غیر مثمر زینتی که در روی درختان و درختچه های زینتی این ماده با غلظت 2 تا 8 قسمت در هزار بر روی گیاه پاشیده می شود و در چمن کاری پس از هر بار چمن کاری مصرف این ماده درغلظتی حدود 2 در هزار باعث کندی رشد مجدد چمن گردیده و در مصرف آب صرفه جویی می شود که در ایران می توان جهت کم کردن هزینه چمن زنی و پایین آوردن بهای آب مصرفی پارکها ، میدان های ورزشی از این محلول استفاده نمود.


مواد کند کننده رشد: این مواد بدون اینکه تغییری در شکل ظاهری گیاه ایجاد نماید باعث کند شدن رشد گیاه می شود از مهمترین مواد این گروه که در باغبانی امروزه استفاده می شود آلار درجه اول، سایکوسل(ccc ) و فسفون- دی( phophon-D ) و آمو 1618 (Amo1618 ) در درجات بعدی قرار دارند.


این مواد تقسیم و رشد یاخته ای در ناحیه زیر مریستمی انتهای شاخه ها جلوگیری به عمل می آوردولی برروی خود مریستم تاثیر ندارد . که این امر باعث تولید طبیعی شاخه ها ، برگ و میوه ، کوتاه ماندن درخت و افزایش تولید گل در سال بعد مصرف و کاهش هرس می شود. آلار در غلطت های مختلف برحسب نوع گیاه متفاوت است ولی میتوان در غلظت 5/0 الی 8 در هزار از اواسط بهار تا اواسط تابستان بکار برد.


کاربرد آلار در باغبانی:


1- در درختانی مانند انجییر و گلابی و بعضی از سیب ها که میوه های نرم تولید می کند باعث تولید بافت محکمتر باقابلیت نگهداری و ترابری بیشتر می شود.


2- در میوه های هسته دار مانند هلو، گیلاس و آلبالو در اوایل تابستان باعث تسریع در رسیدن و یکنواختی می شود.


3- محلول پاشی بیدرنگ با آلار پیش یا پس از شکفتن گلها بر گیاهانی مانند گوجه فرنگی و انگور افزایش تعدادمیوه را موجب می شود.


4- بسیاری از گیاهان باغبانی و زراعی که با کند کننده های رشد محلول پاشی شده اند در برابر خشکی مقاومت نشان داده اند که در ایران کمبود آب از عوامل عمده محدود یت کشاورزی است می توان از این پدیده بهره جست.


مورفکتین ها:


این گروه از اوایل دهه 1960 که از مشتقات ماده به نام 9- کربوکسیک اسید فلورین می باشند . به خاطر خواص بیولوزیکی ویژه ای که داشته مورد توجه قرار گرفته مهمترین مورفکتین ها موجود آی تی 3456 ، آی تی3233 ، نام دارند که در غلظت های زیاد برای کشتن علف های هرز و جلوگیری از رشد گیاهان چوبی به کار می روند علاوه براین باعث اختلال در سوخت و ساز و ساختن شدن هورمون آکسین می شود و باعث نابسامانی در نورگرایی زمین گرایی می شود.


کاربرد مورفکتین ها در باغبانی:


1- انگیزش گلدهی و میوه دهی.


2- کمک و سهولت به برداشت مکانیکی میوه ها با سست کردن میوه ها رسیده روی شاخه های درخت .


3- ریزش حبه های اضافی و تنک شدن خوشه های متراکم انگور که این امر در بالا بردن کیفیت محصول مهم است.


4- در گیاهان چوبی زینتی موفکتین ها از طریق خثنی کردن چیرگی جوانه انتهایی باعث رشد جوانه های جانبی می شود.


مواد شاخه زا:


این مواد که بنام هرس کننده(pruning agants ) شناخته شده و متعلق به گروه های شیمیایی مختلف می باشند که از مهمترین آنها می توان بوترالین(Butralin ) ، استرهای متیل اسیدها و الکل های زنجیره ای طویل و مشتقات پیچیده اسید استیک را نام برد که اثر آنها بدین صورت است که با خشک کردن جوانه های انتهایی گیاه جوان ، مشابه هرس عمل می کنند و نهال را در همان سال وادار به تولید شاخه های فرعی می سازد و زمان کاربرد این مواد در اواخر بهار است.


منبع:




1- مبانی فیزیولوژی گیاهی – ترجمه حسین لسانی و مسعود مجتهدی- انتشارات دانشگاه تهران


2- اصول باغبانی – دکتر مرتضی خوشخوی- انتشارات دانشگاه شیراز


3- زندگی گیاه سبز- ترجمه حسین لسانی و مسعود مجتهدی- انتشارات دانشگاه تهران
 

چهارشنبه 4/1/1389 - 1:13
آموزش و تحقيقات

 

 

اولین گروه هورمون گیاهی هستند که کشف شدند و مورد استفاده قرار گرفته. ماهیت هورمونی آنها بطور روشن در آزمایشی که برای اولین بار توسط وانت در سال 1928 انجام گرفت در کولئوپتیل یولاف از گیاهان تیره غلات نشان داده شده و در غلظت کمتر از 10*1مولار می توان به کار برد طبیعی ترین ترکیبی که در گیاهان شاخته شده است اسید ایندول -3- استیک (IAA) می باشد که احتمالاًدر گیاهان از اسید آمینه تریپتو فان ساخته می شود . مراکز عمده ساخته شدن آکسین بافت های مریستمی انتهایی از قبیل جوانه های در حال باز شدن ، برگهای جوان ، نوک ریشه ، گلها یا گل آذین روی ساقه گلدار می باشد و نحوه انتقال آکسین در اندامهای جوان از بالا به پایین و در اندامهای پارانشیمی در داخل آوند های آبکشی انجام می گیرد و در ریشه هم از نوک ریشه به سمت بالای ریشه صورت می گیرد. از آکسین های مصنوعی می توان به اسید -نفتالین- استیک، اسید ایندول -3- بوتیریک ، اسید 2-4-در کلرو فنواکسی استیک ، اسید نفتاکسی استیک و اسید تریو یدوبنزوئیک اشاره نمود . اسید ایندول استیک بعنوان هورمون طبیعی در اثر آنزیم هایی ازقبیل اکسیدازها و فنولاز ها تجزیه می شود.قابل ذکر است بکار بردن غلظت های نسبتاً زیاد آکسین ها همچنین منجر به نقایصی در گیاهان از قبیل تغییر شکل برگ، ساقه و ریشه، رنگ پریدگی برگها ٍ جلوگیری از طویل شدن ریشه ها یا باز شدن گلها و ایجاد ورم و آماس می شود.


نقش اکسین در گیاه:


1- طویل شدن سلولها و اندامها: اولین اثر آکسین ها می باشد که افزایش غلظت آکسین شدت طویل شدن سلولها را به همراه دارد.اما اثر بازدارندگی نیز دارد یعنی آکسین با همان غلظتی که سبب تشدید طویل شدن اندامها هوایی را دارد طویل شدن ریشه را کند می سازد.


2- نور گرایی(فتوتروپیسم):این اثر که بیشتر بصورت خمیدگی در گیاه می باشد بعلت توزیع نامتقارن اکسین در اندام مربوط قابل ملاحظه می باشد خمیدگی مزبور ناشی از این است رشد در سمت نزدیک به نور تا حدودی کند و رشد سمتی که به دور از آن است شدید تر است.


3- زمین گرایی: در ریشه نظییر ساقه که رشد افقی دارد تجمع زیادتر اکسین در نیمه زیرین رشد ریشه را کند کرده و سبب خمیدگی می شود.


4- فعال ساختن لایه زاینده: فعالیت لایه زاینده بوسیله آکسین ها که در درون ساقه از بالا به پایین و از جوانه های در حال رشد حرکت می کند تجدید می شود.


5- ایجادگل: آکسین گل دادن بعضی از گیاهان روز بلند به شرط آنکه دوره فتوپریود به اندازه کافی برای گلدهی گیاهان طولانی باشد تسریع می نماید.مانند سیلن و بذرالبنج از طرفی گلدهی در برخی گیاهان روز کوتاه در صورت استعمال آکسین در دوره تاریکی متوقف می نماید.


کاربرد آکسین در باغبانی:


1- تنک کردن و جلوگیری از ریزش گل و میوه:پایدار ماندن میوه های در حال رشد ، گلها و برگهای جوان که از منابع مهم تولید آکسین به شمار می روند بر روی گیاه بستگی به تعادل بین میزان آکسین داخلی آنها و مقدار آکسین دارد.هر گاه به دلیلی این تعادل به بخورد در محل اتصال دمبرگ یا دمگل یا میوه به ساقه یک لایه چوب پنبه ای به نام لایه سواگر ایجاد می گرددو اندام مربوطه از گیاه جدا می شود و ریزش می کند این موضوع در باغبانی بویژه در میوه کاری دارای اهمیت می باشد. چرا که درختان میوه چندین برابر توانایی خود گل تولید می کنند و اگر همگی تبدیل به میوه شوند اولاً: میوه های ریز و نامرغوبی تولید می شود ثانیاً : درخت ضعیف می شودو نهایتاً نه تنها بسیاری از میوه ها بعلت عدم تغذیه کافی ریزش خواهند کرد. از طرفی امکان عدم تشکیل جوانه گا برای سال بعد وجود دارد لذا جهت جلوگیری از این امر استفاده به موقع از محلولهایی اکیسینی که گلها ی ضعیف تر را وادار به ریزش می کند مفید می باشد و به این عمل تنک کردن گفته می شود.


2- تولید بافت پینه ای : اثبات شده است که قدرت تولید پینه در گیاهان مختلف رابطه مستقیمی با میزان اکسین یاخته های ناحیه زخم شده آنها دارد لذا زخم هایی که به دلیل مختلف مانند هرس ، قلمه گیری در گیاه بوجود می آید و استفاده از آکسین جهت تقسیم یاخته های پارانشیم ناحیه زخمی برای ایجاد بافتی یکنواخت و تر میم محل زخم موثر می باشد.


3- ریشه دار کردن قلمه ها: پژروهش ها حاکی از آن است که قدرت ریشه زایی آکسین با غلظت آکسینی که در یاخته ها ی بافت پینه ای ناحیه ته تیل یافت می شود ارتباط مستقیم دارد لذا استفاده از آکسین در ریشه زایی قلمه ها موثر می باشد اما دو نکته لازم تذکر است:


الف- اگر قلمه گرفته شده اصولاً قدرت ریشه زایی نداشته باشد نمی توان آن را با استفاده از هورمون وادار به این کارکرد.


ب- اثر آکسین صرفاً برای تولید سر آغازه های ریشه است و اگر این ماده مدت زیادی در محیط کشت باقی بماند از رشد ریشه ها ی تولید شده جلوگیری می کند.


4- جلوگیری از رشد نرک ها و پاجوش ها : در گیاهان بعد از هرس شدید تعدادی شاخه غیر بارور به نام نرک تولید می شود که بعلت عدم میوه دهی می بایست هرس شوند لذا اگر محل زخم پیرایش را با محلول یک درصد اسید نفتالین استیک محلول پاشی شود از رشد نرک ها جلوگیری می شود قابل ذکر است که از آکسین برای جلوگیری از رشد پاجوش ها نیز بکار می رود.


5- گل انگیزی و تولید میوه: محلول پاشی گیاهان با آکسین قبل ازاینکه شرایط طول روز برای گل دادن مناسب شود باعث گل می شود مانند آناناس و از طرفی در تولید میوه برخی گیاهان بویژه فلفل و جالیز ها موثر می باشد.


6-پارتنوکارپی: در گیاهانی که میوه آنها هم ناشی از لقاح و هم ناشی از بکرباری (میوه های بدون هسته) در صورت گرده افشانی کافی می توان با کاربرد آکسین وادار به تولید میوه نمود.


7- رشد طولی شاخه و چیرگی انتهایی : آغشته کردن جوانه انتهایی به آکسین چیرگی انتهایی را تشدید کرده و باعث ایجاد شاخه های بلند و ترکه ای می شود. برعکس موادی که کار آکسین را خنثی می سازند یا با از بین بردن جوانه های انتهایی می توان مانع تولید آکسین شد و گیاه را وادار به تولید شاخه فرعی متعدد و بوته ای شده کرد.


8- کاهش ترک خوردگی میوه گیلاس: میوه های درخت گیلاس بعد از بارندگی اصولاً ترک خورده می شوند که با مصرف ترکیب مناسب از آکسین از این امر یا پدیده می توان جلوگیری کرد.
 

سه شنبه 3/1/1389 - 19:40
آموزش و تحقيقات

 

 

علامت اولیه بیماری باکانا(Dakanae) یا نشاء احمق برنج که گیاهان آلوده از گیاهان سالم بلندتر بودند توسط متخصصان ژاپنی کشف شده که عامل آن را قارچ ژیبرلا فوجیکوری از گروه آسکومیستها (کیسه دار) بود و در سال 1938 ماده متبلوری از این عصاره بدون قارچ محیط کشتی که این قارچ در آن رشد کرده بوده کشف شد که اثر این محلول جیبرلین نامیده شد.


نواحی عمده ساخته شدن جیبرلین در گیاهان برگهای مریستمی ، نوک ریشه ، بذر های در حال رشد می باشد و انتقال این هورمون در گیاهان کاملاً بطور آزاد و هم در آوند آبکش و هم در آوند چوبی روی می دهد. جیبرلین ها گروه های مشخصی از هورمون های گیاهی است که بسیار به هم شبیهند و فرمول اسید جیبرلیک GA یکی از بهترین و معروفترین این گروه می باشد.


نقش جیبرلین در گیاه:


1- طویل شدن سلولها: جیبرلین ها همانند اکیسن در طویل شده اندامهای گیاهی نقش بازی می کنند


2- اثر روی گل دادن :برخی از جالبترین اثرات جیبرلین ها روی گل دادن گیاهان است بطوری که همانند اکسین ها در گیاهان روز بلند باعث تولید گل و از طرفی در روی گیاهان روز کوتاه باعث توقف گلدهی می شود.


3- طویل شده وتشکیل ریشه ها: برخی جیبرلین ها به غلظت مناسب لااقل در بعضی گونه ها به طویل شده ریشه کمک می کنند و از طرفی دیگر در اثر جیبرلین ها از تشکیل ریشه روی قلمه ها جلوگیری می کند که علت آن خنثی کردن اثر اکسین ها است.


4- رشد برگ: با توجه به اینکه طول موج های کوتاه ناحیه قرمز در ایجاد رشد برگ موثرترین است این هورمون می تواند جایگزین نور قرمز شود.


5- سبز کردن بذر: بذر تعدادی از انواع گیاهان بعد از جذب آن برای اینکه سبز شود قبلاً لازم است که در معرض نور قرار گیرد که در واقع نور قرمز طیف از این نظر موثرترین است که جیبرلین می تواند جایگزین خوبی برای آن باشد و به عبارت دیگردر شکستن دوره خواب بذور جیبرلین جایگزین نور قرمز می شود.


6- شکستن دوره خواب جوانه: شکستن دوره خواب بعضی از گونه های گیاهان چوبی مناطق معتدل تحت کنترل فتوپریود است لذا این هورمون می تواند جایگزین خوبی برای فتوپریود به طول کافی باشد.


7- افزایش طول میان گره ها: استفاده از این هورمون در گیاهان می تواند منجر به افزایش طول میان گره ها شود.


کابرد جیبرلین در باغبانی:


1- مهمترین کاربرد این هورمون در بالابردن میزان محصول انگور است که این عمل بسته به زمان کاربرد هورمون به دوصورت انجام می گیرد .


الف- هورمون پاشی پیش از عمل باروری یعنی حدود 10 روز قبل از ریزش گلبرگها یا کلاهک گل ها صورت می گیرد که این عمل باعث از بین بردن مادگی و تولید حبه های بدون دانه ناشی از بکرزایی می شود ضمناً این عمل با ریزش تعدادی از حبه ها همراه است و در انگورهای دارای تراکم زیاد است مانند یاقوتی باعث باز شدن خوشه و بالا رفتن کیفیت محصول می گردد.


ب- محلول پاشی پس از انجام عمل باروری و تشکیل حبه ها یعنی از زمان ریزش حدود 75 درصد کلاهک ها به بعد انجام می گیرد در این حالت تک حبه های درشت تر شده و محصول ازدیاد می یابد.


2- جیبرلین ها ایجاد میوه های ناشی از بکرزایی را روی گیاهان که بطور طبیعی توانایی این کار داشته باشند افزایش می دهد.


3- بزرگی درشتی میوه: برای تولید میوه های درشت و بهتر و برای جلوگیری از ترک ناشی از بارندگی در میوهای گیلاس استفاده از جیبرلین سه هفته قبل از برداشت موثر و مفیداست.


4- کیفیت میوه: استفاده از این هورمون 4 الی5 هفته قبل از براداشت برروی میوه های آلوده باعث بهبود کیفیت می شود.


5- تاخیر در رسیدن میوه ها: میوه های مانند خرمالو که اگر پیش از رسیدن چیده نشوند به سرعت نرم و فاسد می شوند و یا میوه های پرتقال و لیمو زمانی روی درخت می رسند که عرضه است به بازار زیاد و یا قیمت ها پایین است که غالبا ضرر اقتصادی را به همراه موارد استفاده از هورمون جیبرلین هنگامی که میوه ها هنوز سبز هستند یعنی حدود یکماه قبل از رسیدن مدتی نسبتا طولانی همانطور سبز روی درخت باقی خواهند ماندواز طرفی استفاده از این هومون در گیلاس حدود سه هفته قبل از برداشت و در گلابی چهار هفته قبل از برداشت در دیر برداشت کردن محصول موثر است.


6- جیبرلین در انگور باعث افزایش اندازه حبه می شود و در سیب و گلابی باعث دراز شدن اندازه میوه ها می شود.


7- افزایش گل در خیار گلخانه ای از هورمون جیبرلین استفاده می شود.


8- در افزایش جوانه زنی بذرهای سیب ، گلابی ، فندق ، گیلاس که قبل از جوانه زنی استفاده می شود .


9- برای اصلاح شکل و اندازه میوه سیب در زمان اولین ریزش گلها


10- برای کاهش اثر ویروس زرد در میوه ها مثل آلبالو که 15الی 15 روز پس از ریزش گلبرگها استفاده می شود.


11- برای وارد کردن گیاهان روزبلند به گلدهی در شرایط روز کوتاه و گیاهان روزکوتاه در روز بلند از این هورمون استفاده می شود.


اطلاعات تکمیلی و مفصل در سایت:

4e.plantphys 

سه شنبه 3/1/1389 - 19:30
کامپیوتر و اینترنت

 

 

شاید روند گسترش اطلاعات در زندگی روزمره و مدرن امروزی چندان هم به چشم نیاید، اما این جریان با سرعت قابل توجهی در حال افزایش و پیش‌روی است.

وقتی موسسه تحقیقاتی Sloan Digital Sky Survey کار خودش را در سال 2000 آغاز کرد و تلسکوپش را در شهر نیومکزیکو راه‌اندازی کرد، کسی فکرش را هم نمی‌کرد که این تلسکوپ در طول همان چند هفته اول اطلاعاتی بیشتر از تمام تاریخ ستاره‌شناسی را جمع‌آوری کند. حالا بعد از یک دهه از راه‌اندازی این تلسکوپ، آرشیو اطلاعات جمع‌آوری شده توسط آن به 140 ترابایت می‌رسد.میزان تراکنش‌های انجام شده در فروشگاه بزرگ و شناخته شده Wal-Mart هم می‌تواند حجم عظیم اطلاعات روزمره را به خوبی نشان دهد. در این فروشگاه در هر ساعت بیش از یک میلیون تراکنش انجام می‌شود که این میزان برابر تغذیه اطلاعات بیش از 5/2 پتابایت (هر پتابایت برابر هزار ترابایت یا یک میلیون گیگابایت است) یا تقریبا با 167 کتاب برابر است. علاوه بر این‌ها حتی شبکه‌های اجتماعی هم که این روزها طرفداران بسیاری پیدا کرده‌اند، به منبع بزرگی از اطلاعات تبدیل شده‌اند، تا جایی که بر اساس اعلام کارشناسان هر کدام از این شبکه‌ها بیش از 40 میلیارد عکس را در خودشان جا داده‌اند.

در حقیقت همه این نمونه‌ها بیانگر یک واقعیت هستند که جهان به طور غیر قابل تصوری از میزان بسیار زیادی اطلاعات دیجیتال تشکیل شده است که در هر لحظه با سرعت قابل توجهی بیشتر و بیشتر می‌شوند. این اتفاق به آن معنا است که حالا با وجود جریان سریع و سیال اطلاعات، بسیاری از کارهایی که قبلا انجام نمی‌شد، امکان‌پذیر شده‌اند که گسترش تجارت‌های منطقه‌ای، پیشگیری از بیماری‌های سخت و کنترل جرائم تنها نمونه‌های کوچکی از این کارها هستند. از طرفی حتی این اطلاعات در صورتی که به خوبی هدایت و مدیریت بشوند، می‌توانند برای منابع جدیدی از ارزش‌های اقتصادی را پیش روی ما گذاشته، دیدگاه بهتری نسبت به علوم مختلف ایجاد کنند یا حتی امکان پیش‌بینی و تخمین ضرر و زیان دقیق‌تر را به دولت‌ها بدهند.

با تمام این‌ها اما جریان سریع اطلاعات مشکلاتی را هم به وجود می‌آورد. صرف‌نظر از ابزارهای فراوان و متنوع جمع‌آوری، پردازش و به اشتراک‌گذاری این اطلاعات مانند حسگرها، کامپیوترهای شخصی و حتی گوشی‌های موبایل این روزها فضای ذخیره اطلاعات در دسترس، در حال افزایش هستند. این در حالی است همزمان با گسترش اطلاعات تضمین امنیت اطلاعات و حفظ اطلاعات خصوصی افراد هم سخت‌تر شده است.

از طرفی اما اطلاعات همچنان در حال افزایش و گسترش هستند و هر لحظه در سرتاسر جهان به اشتراک گذاشته شده و منتشر می‌شوند.

اطلاعات خارج از دسترس

در واقع افزایش لحظه‌ای حجم اطلاعات بیم در دسترس بودن آن‌ها را هم به دنبال دارد. «الکس زالای» متخصص فیزیک نجومی در دانشگاه «جان هاپکینز» در این مورد می‌گوید: «تکثیر اطلاعات آن‌ها را به تدریج خارج از دسترس می‌کند. در این شرایط چطور می‌توان به تمام این اطلاعات دسترسی داشت؟ این همان سوالی است که در این سال‌ها برای افراد به دغدغه تبدیل شده است. مردم امروزه می‌خواهند از اطلاعات مهم مربوط به تصمیم‌گیری‌های دولت‌ها، تغییر شرایط صنایع مختلف و تازه‌های علوم به موقع و کاملا با خبر باشند».

«جیمز کورتادا»، یکی از متخصصان شرکت کامپیوتر بزرگ IBM هم معتقد است: «در واقع ما به خاطر حضور در عصر اطلاعات، در دوره‌ای متفاوت و خاص قرار داریم. این روزها ما با انقلابی عظیم از اطلاعات مواجه هستیم که تاثیر آن در همه جا کاملا احساس می‌شود؛ از تجارت گرفته تا علوم مختلف، از دولت گرفته تا هنرهای متفاوت. درست به همین دلیل هم دانشمندان و مهندسان علوم کامپیوتری عبارت جدیدی را برای این پدیده معرفی کرده‌اند؛ داده‌های بزرگ».

این روزها الگوریتم‌های هوشمند و کامپیوترهای قدرتمند برای جمع‌آوری و پردازش اطلاعات می‌توانند دیدگاه‌های جدیدی را درباره جریان اطلاعات پیش روی افراد قرار بدهند.
به این ترتیب است که تجارت مدیریت اطلاعات در این سال‌ها با گسترش اطلاعات رونق خوبی پیدا کرده و به سازمان‌ها برای تکثیر و انتشار اطلاعاتشان کمک می‌کنند. در سال‌های اخیر شرکت‌های بزرگی مانند IBM، Oracle، Microsoft و SAP بیش از 15 میلیارد دلار برای خرید شرکت‌های نرم‌افزاری متخصص در مدیریت اطلاعات هزینه کرده‌اند. با این اوصاف انتظار می‌رود این صنعت به ارزشی بیش از 100 میلیارد دلار رسیده و تقریبا در هر سال تا 10 درصد رشد کنند که این میزان تا دو برابر سریع‌تر از تجارت کل نرم‌افزارها خواهد بود.

درست به همین دلیل هم مشاوران ارشد اطلاعات یا CIOها در این سال‌ها در امور اجرایی به افرادی مهم و تاثیر‌گذار تبدیل شده‌اند. آن‌ها در واقع مهارت‌های خوبی در زمینه برنامه‌های نرم‌افزاری داشته و می‌توانند مدیریت و کنترل خوبی بر جریان سریع و سیال اطلاعات داشته باشند.

بیش از هر چیزی

دلایل بسیاری برای انفجار اطلاعات وجود دارد، اما واضح‌ترین و مهم‌ترین آن‌ها تکنولوژی است. همان طور که قابلیت‌ها و کاربردهای مختلف دستگاه‌های دیجیتال افزایش پیدا می‌کنند، قیمت آن‌ها در حال کاهش است. به این ترتیب حالا حسگرها، دستگاه‌های دیجیتال شخصی و گوشی‌های موبایل حجم زیادی از اطلاعاتی را دیجیتالیزه می‌کنند که در گذشته‌ای نه چندان دور در دسترس نبودند. درست به همین دلیل هم هست که 6/4 میلیارد نفر در سرتاسر دنیا از گوشی‌های موبایل استفاده می‌کنند و میلیاردها نفر دیگر هم در دسته کاربران اینترنت قرار دارند. درست به همین علت هم هست که هر روز افراد زیادی با اطلاعات تعامل دارند. بر اساس آمار منتشر شده در فاصله سال‌های 1990 تا 2005 بیش از یک میلیارد نفر در سطح جهان در اثر قرار گرفتن در جریان اطلاعات به طبقه متوسط جامعه خودشان ترقی کرده‌اند. در واقع آن‌ها هر چه به لحاظ مالی قدرت بیشتری پیدا می‌کنند سطح تحصیلات بیشتری هم پیدا کرده و با حجم وسیعی از اطلاعات تغذیه می‌شوند.در حقیقت انقلاب به وجود آمده در علوم، تکنولوژی و در نهایت اطلاعات به عرصه‌های گوناگون جامعه مانند صنعت، اقتصاد و حتی سیاست هم منتقل شده است.

به عقیده کارشناسان و تحلیل‌گران، میزان اطلاعات دیجیتال در هر سال با افزایش چشمگیری همراه است و به این دلیل پیش‌بینی می‌شود این میزان تا پنج سال آینده تا ده برابر هم افزایش پیدا کند. در واقع به همین خاطر هم هست که هر روز به میزان دستگاه‌های ذخیره اطلاعات و پردازنده‌های مختلف با ظرفیت‌های ذخیره‌ای بالا در بازار اضافه می‌شود و تقاضا برای این محصولات در بازار افزایش پیدا می‌کند.همین آمار و تحقیقات نشان می‌دهند که تا سال 2013 میزان ترافیک جریان اطلاعات در اینترنت به صورت سالانه به 667 اکسابایت می‌رسد و مقدار این اطلاعات با سرعتی بیش از گذشته افزاش پیدا خواهد کرد، تا جایی که کارشناسان نگرانند شبکه‌ها و ابر کامپیوترها هم قدرت پردازش و انتقال این حجم از اطلاعات را هم نداشته باشند. در حقیقت جریان اطلاعات در طول سال‌های اخیر با سرعت بیشتری از زمان خودشان پیش می‌روند و این موضوع حتی نگران‌کننده هم شده است.

دلیل این نگرانی این است که اطلاعات ایجاد شده در هر لحظه نسبت به تعداد دستگاه‌های ذخیره اطلاعات که آن‌ها را در دسترس افراد قرار می‌دهند، بسیار بیشتر است. به این ترتیب بیم آن وجود دارد که افراد نتوانند به موقع و همزمان با روند ایجاد و تولید اطلاعات از آن‌ها با خبر شوند.
 

سه شنبه 3/1/1389 - 15:14
آموزش و تحقيقات
poor goldfish گولد فیش بیچاره



در سال ۲۰۰۵ میلادی روزنامه ایتالیایی Il Messaggero اعلام کرد که شهرداری شهر "رم" هر گونه نگهداری ماهی گلد فیش (ماهی کوچولوی قرمز) در تنگ های بلوری را ممنوع کرده به دلیل اینکه تنگ های دایره ای شیشه ای که سقف باز و کوچکی دارند بخاطر محدود شدن اکسیژن درون تنگ، باعث کور شدن ماهی ها میشوند.. بعضی متخصصان هم میگویند که بلورهای شیشه ای دایره ای کوچک باعث ایجاد سردرد و میگرن در ماهی ها میشوند.

گلدفیش ها که از قرن ۱۷ میلادی از چین و آسیای شرقی یه اروپا و ایران صادر شدند تا حدود 20 سال هم عمر می کنند (نوع خانگی اش تا حدود شش-هفت سال معمولا عمر می کند) و جزو خانواده دریازیستان cyprinids (یعنی carp و minnow ) و مربوط به آبهای تازه و سرد آسیای شرقی هستند و به دلیل اینکه در آبهای سرد پرورش یافته و به "اکسیژن زیاد" عادت کرده اند، نیاز بیشتری به اکسیژن دارند چراکه ابهای سرد دارای اکسیژن بیشتری هستند..این ماهی ها ،نسبت به جثه کوچکشان، وزن زیادتری دارند و فضولات بیشتری هم در آب رها می کنند و این باعث میشود که در تنگ های کوچک نه تنها اکسیژن شان زودتر تمام میشود بلکه کثافت بیشتری هم در اب تولید کرده و زودتر خفه میشوند.. جالب اینکه گلدفیش ها دارای حافظه ای فقط 3-5 ثانیه ای هستند ولی بعضیها هم می گویند که آنها یاد می گیرند که برای دریافت غذا از صاحبشان کمی در آب برقصند... گلد فیش های قرمز و طلایی در چین در زمان سلطنت خاندان "جین" Jin Dynasty و بعدها در تحت حکومت خاندان "تنگ" Tang Dynasty بعنوان ماهی های اهلی توی حوضچه ها پرورش می یافتند..

در ژاپن با گلدفیش ها یکنوع بازی برای کودکان ساخته اند بنام "گرفتن گلدفیش با آب کش یا توری goldFish scooping"... اما در انگلیس و چند کشور دیگر "دادن ماهی قرمز به بچه ها بعنوان جایزه، در مراسم و کارناوالها" ممنوع شده چرا که قانونا یکنوع "آزار به حیوانات" محسوب میشه...


اندازه بدن گلدفیش ها تا 10-14اینچ هم بزرگ میشود و هر ماهی قرمز نیاز به حداقل 2 گالن آب سرد و تمیز به ازای هر یک اینچ سایز بدنش ( two gallons per inch of body ) دارد : یعنی هر ماهی قرمز ، به تنهایی و فقط برای خودش، نیاز به حداقل یک تانک 20 گالنی آب سرد و تمیز با یک فیلتر کننده بسیار خوب، دارد).. تازه بعضی ازین ماهی ها هم جهنده و شیرجه ای هستند و پریدن را دوست دارند. پس نیاز به فضای زیاد و تمیز دارتد.. همچنین آنها علاوه بر غذای خوب ،نیاز به مقدار زیادی "حباب هوایی" air bubble ، فیلتر آب، سنگهای دریایی بزرگتر از اندامشان، حداقل 3-6 نوع گیاهان اکواتیک دریایی مثل خزه (برای بازی کردن و تصفیه هوا و آب)، تنظیم نور کافی (بین 8-12 ساعت در روز) و سکوت و ارامش مناسب، دارند..


در وبلاگ "ایران جاودانه بمان" به دو نکته اشاره شده:

نکته۱- سالانه بین ۳ تا ۵ میلیون قطعه ماهى قرمز بین ۱۵ اسفند تا ۱۵ فروردین كشته مى‌شوند. ماهى‌هایى كه خانواده‌ها براى ایام عید خریدارى كرده و به منازل خود مى‌برند ماهى‌هاى سكته كرده و بیمار هستند. این ماهی‌ها در حین انتقال به دلیل تكان هاى شدید سكته كرده و درصد قابل توجهى از آن ها مى میرند. بقیه آن ها نیز در خانه خریداران به دلیل بیماری و یا آب کلردار از بین می روند.

( در وبلاگ "آشپز آنلاین " به نقل از نطرات کاربرانش و بر گرفته از وبلاگ "درویشی"، میخوانیم که:
ماهی قرمز را وقتی درون تنگ بلور یا در ظرف تمیز و قشنگ قرار می دهیم در حقیقت او را از غذا دور می كنیم هنگامی که ماهی قرمز بدون حركت لحظه ای می ایستد و ما با انگشت به ظرف آن تلنگر میزنیم از صدای ایجاد شده به ظرف دچار سكته می شود و همان باعث مرگ ماهی می شود... ممكن است سوال شود پس چرا در قدیم ماهی قرمز اینگونه نبود ؟

علتش این است كه در قدیم مردم در خانه هایشان حوض داشتند و آب حوض هم خزه داشت و ماهی ها از خزه برای تغذیه استفاده می كردند موسم نوروز هم برای تحویل سال چند ساعتی ماهی را از حوض بیرون می آوردند و پس از آن دوباره ماهی را به درون حوض منتقل می كردند . زندگی آپارتمانی و ماشینی اینك این فرصت را از ما گرفته كه حوض داشته باشیم . نمونه عینی از یك تجربه شخصی از خودم برایتان نقل میكنم چند سال پیش ماهی قرمز را بعد از نوروز در آكواریوم قرار دادم این آكواریوم تقریبا بزرگ بود و در هوای آزاد در حیاط خلوت بود...
آب آكواریوم در اثر تنبلی من بسیار كثیف و پر از خزه شده بود انتظار داشتم ماهی بعد از یكی دو روز بمیرد با گذشت چند روز ماهی بیچاره را فراموش كردم آكواریوم آنقدر خزه گرفته بود كه آب آن به سبزی میزد ماه ها گذشت تصور كردم ماهی هم مرده یك روز زمستان در حالیكه سطح آب آكواریوم یخ زده بود

متوجه حركت نامحسوس موجودی در آكواریوم شدم با انگشت یخ روی آكواریوم را شكستم در كمال شگفتی ماهی را زنده دیدم حدود سه یا چهار برابر شده بود... ،آب سرشار از خزه ،هوای آزاد، دور بودن از سروصدا ،آفتاب غیر مستقیم و تغذیه از خزه ،این موارد همه باعث زنده ماندن ماهی شده بود...)

نکته ۲ - به خاطر حفظ فرهنگ باستانی‌مان : ماهی قرمز هیچ جایی در فرهنگ ایرانی و باستانی ما ندارد، این ماهی که یکی از نمادهای فرهنگ چین می‌باشد در حدود 100 سال پیش بخاطر اسم عربی آن ( سمک ) به عنوان یک سین وارد سفره ما ایرانی ها شد؛ این ماهی در فرهنگ چین نمادی از مرگ است که چینی‌ها با آزاد ساختن آن در رودخانه‌ها حیات را به خانه خود بازمی‌گردانند. در تابلوی نقاشی "هفت سین" اثر حسین احیاء در کاخ گلستان نیز اثری از ماهی قرمز مشاهد نمی‌شود.»

بعدش البته توضیح داده شده که: در انتخاب ماهی قرمز ( Gold fish ) برای نهادن بر سر سفره هفت سین نیز دو علت بیش از همه مهم بوده : نخست : مقاومت بیشتر ماهی قرمز نسبت به عوامل نامساعد محیطی و پرورش آسان تر در مقایسه با انواع دیگر ماهی های زینتی و دوم رنگ جذاب قرمز نارنجی ( گاه با خال های سفید یا سیاه ) و تنوع شکل ظاهری .

در این جا به نظر می رسد که رنگ « سرخ » این ماهی به عنوان نماد یا نشانه پیروزی ، شادی ، سرزندگی و برکت معنا می یابد. چنان که اهمیت رنگ قرمز در دیگر سنت های نوروزی نیز دیده می شود که از آن میان می توان به مواردی همچون « تن پوش سرخ » حاجی فیروز ، نصب « پارچه قرمز » بر سردر خانه ها در برخی از نقاط تاجیکستان ، جشن نوروزی « گل سرخ » در بلخ افغانستان ، به پیشواز نوروز رفتن با آتش جشن چهارشنبه سوری ( / سرخی ) و طلب « سرخی » از آتش پاک و همچنین نهادن « سیب سرخ » بر سر سفره هفت سین ، اشاره نمود. در ضمن برخی ار رفتارهای مردم در برخی از مناطق ایران نشان می دهد که فاکتور « رنگ قرمز » نیز در انتخاب ماهی قرمز برای آیین های نوروزی موثر بوده....

اگر ورود ماهی قرمز از چین به ایران ، دلیل کافی برای مخالفت گروهی از دوستداران فرهنگ ایرانی با این جاندار زبان بسته است پس در بسیاری دیگر از موارد هم باید تغییرات اساسی در زندگی خود ایجاد کنیم تا کاملا ایرانی شویم . برای نمونه باید از نوشیدن « چای » نیز خودداری کنیم و همه « چایخانه های سنتی » را هم تعطیل کنیم ؛ چون گیاه چای نیز از کشور چین به ایران وارد شد و تا سال 1275 خورشیدی در ایران کشت نمی شد و حتا واژه « چای » یا « چا » نیز یک واژه چینی است. همین طور است موارد دیگر مانند « ظروف چینی » و غیره.

بخشی از شعر ماهی تنها در وبلاگ کلبه حیوانات

خونه ی ماهی همین جاست اینه اون تنگ بلورش
تنگ و تار و سوت و كوره ، خونه ی سرد و نمورش
مرده یا زنده مهم نیس واسه ی ماهی، تنها
وقتی كه می دونه باید ، زنده باشه توی گورش
ماهی تنگ بلوری ! دیگه دریای تو اینه
یه وجب جا كه همینه ، همه ی نزدیك و دورش
دست ماهیگیره وقتی ، پیرهن سوگ و تنت كرد
یه شب آورد و فروختت ، تا بره دنبال سورش
سه شنبه 3/1/1389 - 14:37
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته