Dünya Hicab Günü
Bangladeşli bir Müslüman olan Nazma Khan, 11 yaşında ailesi ile birlikte Amerika’ya göç ettiğinde, okuldaki tek başörtülü öğrenci olarak öğrenimine başlar.
Bangladeşli bir Müslüman olan Nazma Khan, 11 yaşında ailesi ile birlikte Amerika’ya göç ettiğinde,okuldaki tek başörtülü öğrenciolarak öğrenimine başlar.
Tek kelime İngilizce bilmeyen bu genç kız,başörtüsü taktığı için diğer öğrenciler hatta öğretmenleri tarafından alay konusu haline gelir. Türlü hakaretlere maruz kalarak başörtüsünden vazgeçmeye zorlanır.Bütün olumsuzluklara göğüs gererek öğrenimine üniversite ile devam ederken, menhus11 Eylül olayı gerçekleşir. Bu saldırıyla birlikte tüm dünyadaki müslümanlara karşı başlatılan algı operasyonu,Amerika’da başörtülü bir müslüman olan Nazma için hayatı yaşanmaz hale getirir. Çünkü o başörtüsü ile Müslümanlığını alanen göstermektedir. İşte tüm bu zorluklara göğüs gererek yaşamaya çalışan Nazma Khan, kendisine yapılanları asla unutmaz ve kendi işini kurduktan sonra tüm dünyada farkındalık oluşturacak bir projeyi uygulamaya koyar.
Dünya Başörtüsü/Hicab Günü, yaklaşık 116 ülkede Müslüman başörtülü kadınlar ve başörtüsü kullanmayan kadınlar arasında empati kurmayı amaçlıyor. İsteyen bir gün, isteyen bir hafta ya da daha fazla bir süre boyunca başörtüsü kullanarak,tesettürlü bir kadının yaşadıklarını deneyimlemeye çalışıyor. Bunun tesettürün tam karşılığı olmadığını hepimiz biliyoruz.Fakat etkinliğe katılan kadınların örtünmeyi seçen kadınlara bakışının değiştiğini ve ön yargılarının kalktığını düşünürsek, barış içinde bir dünyayı amaçlayan bu hareketi gönülden desteklememiz gerektiğini düşünüyorum.
Yasemin Özkazanç
tesetturgiyim.com