İran'ın Meraga şehirciğinde korkutucu bir mağara
İran'ın kenar köşesinde yerel halk arasında özel isimlerle adlandırılan acayip ve garip mağaralar bulabilirsiniz. Yarasa mağarası veya kelebek mağarası bu tür örneklerdendir ki hayvan isimleri ile adlandırılmışlardır.
Meraga şehrine 12 km mesafede ve güney dağlarında mevcut olan mağara her nekadar ismi Hampoeil olsa da yerel halk arasında Güvercin mağarası lakabını almıştır. Çünkü bu mağara güvercinlerin toplandığı bir yerdir.
Hampoeil mağarası hakkında rivayetler Şahname'de yer almaktadır.
Hampoeil veya Güvercin mağarasının ağzında geniş bir meydan vardır. İki geçitle diğer meydanlara bağlanır. Bu mağaranın geçitlerinden birisi derin kuyularla sona ermektedir ve bu kuyunun kendisi diğer meydanlara bağlanmaktadır. Bu kuyuların bazılarında su vardır. Ve onların etrafındaki taşlar su ile temas ettiğinde kiraç taşlarından doğal bir manzara oluşmuştur. Bu mağaraya en yakın yol Yeni Tezekent isimli bir köyden geçmektedir ve yol asfalttır.
Bu mağara dağın arkasında güney yüzünde yer almaktadır. Mürdü çayının tabanından yaklaşık 1600 metre yüksekliktedir. Mağaranın ağzı 8 metre yüksekliği 25 ila 40 metre arasındadır. Mağaranın ilk meydanının uzunluğu ve genişliği yaklaşık 40 ile 60 metre'dir. Mağaranın girişinin üstünde miladi 1925 yılında yazılmış Rusça yazılar görülmektedir. Güvercin mağarası tehlikeli, derin ve korkunç kuyulardan dolayı önem arz etmektedir ki uçurumlar ve büyük salonlar görülmektedir.
Bu mağara kül oluşturmaktadır!
Mağaradan içeri girdiğimizde geniş bir alana ulaşıyoruz ve tavanında iki ilginç oluk ile karşılaşıyoruz. İlk meydanın sonu kuzeydoğu kısmında çok dar bir yürüyüş alanı mevcuttur ki ikinci meydanın giriş yoludur. İkinci meydana dört yol vardır. İki yol birinci meydana, biri mağaranın içine doğru ve diğer dar yol mağaranın güneydoğusunda bir alana açılmaktadır. İkinci meydanın Kuzey ve kuzeydoğu kısmında iki oluk ve oyuklar göze çarpmaktadır ki buda dört derin kuyu olduğunu göstermektedir.
İlginçtir ki her yıl mağaranın içerisinde pek çok değişiklik meydana gelir. Yerbilimcilere göre birinci ve ikinci meydanda kül ortaya çıkmasıdır. Bazen ayak bileğine kadar hatta dize kadar ulaşır. Mağaradaki çeşitli kuyuların içinde iki su saçağı bulunmaktadır bunlardan birisi dökülme nedeni ile yok olmuş diğer kuyuda ise su akımının sesini yukarıdan işitebilirsiniz.
Kuyu ve duvarların etrafında ikinci meydanın tavanında kalkerli stalaktit (sarkık) ve dikitler ilginç güzelliğie sahip manzaralar oluşturmuştur. Mağaranın havası çok nemlidir. Onun sonunda özellikle üçüncü ve dördüncü kuyunun kenarında yeterli hava mevcuttur. Halat,ışıklar, güvenlik cihazları, oksijen tüpleri gibi yeterli ekipman olmadan mağaradaki kuyulara inmek mümkün değildir.
Bu dört kuyudan mağaranın altına yol vardır. Bu kuyular iki iki doğrudan birbirlerine bağlantılıdır. Ama genel olarak bu dört kuyunun bağlantı yolları mağaranın altında sonlanır. Elbette devamında başka kuyularda mevcuttur ki mağaranın altına bağlanmaktadır. Mağarada ilginç salonlar ve geçitler mevcuttur. Herbiri mağaracılar tarafından isimlendirilmiştir.
Çeviri: B.Altun