• Nombre de visites :
  • 349
  • 7/9/2016
  • Date :

Dünyanın En İlginç Camileri (1)
dünyanın en ilginç camileri (1)


Pakistan'dan Fas'a İspanya'dan Türkiye'ye kadar ümmet coğrafyasını bir araya getiren camiler ve hikayeleri...
Birlik olmanın en güzel yolu oralarda geçiyor. Bu dayanışma, bu kardeşlik, bu sevginin pekiştiği camilerde tüm Müslümanlar, tek bir yöne dönüyor ve hep birlikte secdeye varıyor. İşte Pakistan'dan Fas'a İspanya'dan Türkiye'ye kadar ümmet coğrafyasını bir araya getiren camiler ve hikayeleri...
Sultan Ömer Ali Seyfeddin Camii
Brunei Sultanlığı'nın başkenti Bandar Seri Begawan'da inşa edilen cami 1958 yılında tamamlandı. 28. Brunei Sultanı tarafından yaptırılan cami, Brunei'deki İslam inancının sembollerinden biri haline geldi. Cami aynı zamanda Asya Pasifik bölgesindeki göze çarpan modern İslam mimarisinin örneklerinden biri olma özelliğini taşıyor. Sultanlığın başlıca turist çeken yapısı olan ve Brunei nehri üzerinde oluşturulmuş yapay lagün kenarına inşa edilen cami İtalyan mimari özelliklerini taşımaktadır.
Şah Faysal Camii
Şah Faysal Camii, Pakistan`ın başkenti olan İslamabad`ın en kuzeyinde yer alıyor. Pakistan`ın ulusal camisi olarak bilinen Şah Faysal Camii ismi ise Suudi Kralı Faysal Bin Abdülaziz`den geliyor. Camide Asya'da bulunan diğer camilerin aksine kubbe ya da kemer yoktur. Büyük bir Arap çadırını andıran Cami'nin üst kısmı önünde yer aldığı Margalla tepelerinin görünümüne benziyor.
1976 yılında Pakistan Hükümeti, Suudi Arabistan Devleti`nden alınan 130 milyon Suudi Riyali ile inşasına başlandı ve 1986 yılında tamamlandı. Binanın hemen girişinde konumlanan havuzun haricinde, harimin ortasında da bir havuz bulunuyor. Caminin büyük bir üçgen şeklinde olan harimine revaklı bir avludan giriliyor. Kırma plak çatılı caminin piramidini meydana getiren plaklar arasında bırakılan boşluk sayesinde yapıya hem doğal ışık giriyor, hem de havalandırması sağlanıyor. Cami, yüksek teknolojik olanaklardan faydalanılarak değil, yerel yapım teknikleri kullanılarak inşa edilmiş. Rekorlar kitabına girmiş dünyanın en büyük camisi; ana harimi 10 bin, revaklı kısmı 24 bin, avlusu ise 40 bin kişilik kapasiteyle toplamda 74 bin kişinin aynı anda ibadet edebilmesine olanak sağlıyor.
II. Hasan Camii
II. Hasan Camii, Fas'ın Kazablanka şehrindedir. Fransız mimar Michel Pinseau tarafından tasarlanan ve Bouygues tarafından inşa edilen cami, Atlantik kıyısında denizin doldurulması ile elde edilen bir alan üzerine inşa edilmiştir. Aynı anda 25.000 kişinin cami içinde 80.000 kişinin avluda namaz kılmasına olanak verecek derecede geniş olan caminin minaresi, 210 metrelik uzunluğu ile dünyanın en uzun minaresidir.
Ulu Camii (Çivisiz Camii)
Anadolu'da ahşap direkli camilerin en eskilerinden Afyonkarahisar'daki Ulu Cami, yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdiği mekanlar arasında yer alıyor. Sahipata Nusretiddün Hasan tarafından, ahşap ustası Neccar Emir Hacı Bey'e 1272 yaptırılan Ulu Cami, Selçuklu ahşap ve taş işçiliğini yansıtan en önemli örnekler arasında gösteriliyor. Ağaç kurtlarının yemediği abanoz ağacından yapılan 9 asırlık kapının, hiçbir korucuyu madde olmadan günümüze kadar gelmiştir.

Mihrabında ise kenar hatlar mermer üzerine oymadır. Besmele ve Ayetel Kürsi bulunan mihrabın son kısmında mahlas denilen, mihrabı yapan ustaların isimleri yer almaktadır. Mihrabın üst kısmındaki küçük bölümde ise İhlas Suresi bulunmakta. Dikkatlice incelendiğinde surenin ilk iki ayetinin düz, son iki ayetinin ise ters asimetrik olarak yazıldığı anlaşılmaktadır. Camide göze çarpan bir diğer unsurun ise içerisindeki mezar olduğunu belirten Kabuk, "Camide zamanın müftülerinden Çil Hafiz Ali Rıza Efendi'nin mezarı bulunuyor. Öğrencileri tarafından buraya defnedildiği biliniyor.
Zahir Camii
Modern ve klasik çok sayıda mimari eserin yanı sıra, birbirinden güzel camilerin yer aldığı Malezya'da bulunan ünlü camilerden biri de, Zahir Camii'dir. İlk bakışta olağanüstü mimarisiyle dikkat çeken bir eser olan ve Malezya'da bulunan Zahir Camii'nin yapımına 1912 yılında başlanmış ve Caminin yapımı 1915 yılında tamamlanarak Malezyalıların hizmetine sunulmuştur. Aynı zamanda Kedah devlet camii olan Zahir Camii, Malezya'nın önemli yerleşim yerlerinden biri olan Kedah'ın tam merkezinde yer almaktadır. Bununla beraber, Zahir Camii, Malezya'nın en büyük ve en eski camilerinden biridir. Zahir Camii'ne hâkim olan ana renk beyazdır. Kubbeler, minareler ve oldukça geniş avlusu tamamen beyaz renktedir ve bu sadeliği de onu diğer camilerin arasından kolaylıkla öne çıkarmaktadır. Malezya'nın en güzel camilerinden biri olan Zahir Camii'nin mimarisi son Sultan Muhammed Zeynel Abidin'in kendine özel tasarımlarından esinlenilmiştir. Zahir Camii'nde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Kur'an'ı Kerim'i güzel okuma yarışması ilgiyle takip edilmektedir. Bunun yanı sıra, Malezya'da bulunan Zahir Camii, dünya üzerindeki en güzel 10 camiden biri olarak seçilmiştir. Zahir Camii, 5 adet büyük kubbesi ve küçük kubbelerinin yanı sıra heybetli görünüşüyle adeta masallardaki sarayları andırmaktadır. Zahir Camii'nin dış cephesinin güzelliğinin yanı sıra, asıl göz alıcı kısmının iç kısmı olduğunu söylemek gerekir.
Öyle ki, caminin ihtişamlı avizelerinin yanı sıra, duvarlara da yerleştirilen aydınlatmaları sayesinde iç görünümü muhteşemdir. Hiç bir camide bulunmayan en güzel özelliklerinden biri de Zahir Camii'nin avlusuna döşenen mermerler üzerindeki çiçek ve yapraklardan oluşan süslemelerin olduğu söylenebilir. Zahir Camii'nin oldukça büyük ve gösterişli bir kapısı bulunmaktadır. Malezya'nın Kedah şehrine giderseniz, şehrin kalbi olarak niteleyebileceğimiz Zahir Camii'ni de mutlaka ziyaret ederek unutamayacağınız izlenimler edinebilirsiniz.
Şeyh Zayed Camii
Şeyh Zayed Camii, Abu Dabi'de Birleşik Arap Emirlikleri'nin kurucusu, 2004'te hayatını kaybeden eski Devlet Başkanı Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahayan'ın anısına, 2007 yılında ibadete açılan camidir.
Dünyanın sayılı büyük camileri arasında olan cami 2.412 metrekare alana sahip 40 bin kişi aynı anda ibadet edebiliyor.
Cami, 1988 yılında uluslararası bir tasarım yarışması sonucunda Suriyeli mimar Yousef Abdelky tarafından tasarlandı. 1996 yılında başlatılan proje, 2004 yılında Şeyh Zayed'in ölümünden sonra onun adını aldı. Şeyhin naaşı da cami alanındaki anıt mezara defnedilmiş. Yapı 2007 yılında tamamlanıp halka açılmış olsa da dış çevre düzenlemeleri 2010 yılında tamamlanabildi.
Başta Türk ve Arap camii mimarisi olmak üzere, Kuzey Afrika, İran, Hindistan gibi ülkelerdeki İslam mimari çizgileri ve motiflerinin camide uygulanmış. 82 kubbe ile örtülü mekan, 1048 kolon tarafından taşınan caminin dört köşesinde birer minare bulunur.
Süleymaniye Camii
Süleymaniye Camii, I. Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında İstanbul'da Mimar Sinan tarafından inşa edilen camidir. Mimar Sinan'ın kalfalık devri eseri olarak nitelendirilen Süleymaniye Camii, medreseler, kütüphane, hastane, sıbyan mektebi, hamam, imaret, hazire ve dükkânlardan oluşan Süleymaniye Külliyesi'nin bir parçası olarak inşa edilmiştir. Süleymaniye Camii Klasik Osmanlı Mimarisinin en önemli örneklerinden biridir.

dünyanın en ilginç camileri (1)

Yapımından günümüze dek İstanbul'da yüzü aşkın deprem gerçekleşmesine karşın, caminin duvarlarında en ufak bir çatlak oluşmamıştır. Dört fil ayağı üzerine oturan caminin kubbesi 53 m. yüksekliğinde ve 27,5 m çapındadır. Bu ana kubbe, Ayasofya'da da görüldüğü gibi, iki yarım kubbe ile desteklenmektedir. Kubbe kasnağında 32 pencere bulunmaktadır. Cami avlusunun dört köşesinde birer minare bulunmaktadır. Bu minarelerin camiye bitişik iki tanesi üçer şerefeli ve 76 m. yüksekliğinde, cami avlusunun kuzey köşesinde soncemaat yeri giriş cephesi duvarının köşesinde bulunan diğer iki minare ise ikişer şerefeli ve 56 m. yüksekliğindedir. Cami, içindeki kandil islerini temizleyecek hava akımına uygun inşa edilmiştir.Yani cami içinde, yağ lambalarından çıkan islerin tek bir noktada toplanmasını sağlayan bir hava akımı oluşturacak şekilde inşa edilmiştir. Camiden çıkan isler ana giriş kapısının üzerindeki odada toplanmış ve bu isler mürekkep yapımında kullanılmıştır.


Fil ayağı destekli ana ve destek kubbeleri 28 revakın çevrelediği cami avlusunun ortasında dikdörtgen şeklinde bir şadırvan bulunmaktadır. Caminin kıble tarafında içinde Kanuni Sultan Süleyman'ın ve eşi Hürrem Sultan'ın bulunduğu bir hazire mevcuttur. Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesinin kubbesi yıldızlarla donanmış gökyüzü imajını vermesi için, içeriden, metalik plakalar arasına yerleştirilmiş pırlantalarla (elmaslarla) süslenmiştir. Süleymaniye camiinin 4 minaresi vardır. Bunun nedeni Kanuni'nin İstanbul'un fethinden sonraki dördüncü padişah; bu dört minaredeki on şerefinin de Osmanlının onuncu padişahı olduğunun bir işaretidir.

Osmanlı külliyeleri içinde Fatih külliyesinden sonra ikinci büyük külliye Süleymaniye külliyesidir. Külliye İstanbul yarımadasının Haliç, Marmara, Topkapı Sarayı ve Boğaziçi'ni gören ortadaki en yüksek tepesinde inşa edilmiştir. Cami, medreseler, darüşşifa, darülhadis, çeşme, darülkurra, darüzziyafe, imaret, hamam, tabhane, kütüphane ve dükkânlardan meydana gelen külliyede Mimar Sinan'ın türbesi dış avlu duvarlarının karşısında mütevazı küçük bir yapıdır. Tiryakiler Çarşısı'nı iki medrese çevreler, arkasındaki yolda iki küçük ev vardır.
Devami var

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)