Gazze'nin Onarımı ve Kalkınmasına Dünya toplumunca Tahsis Edilen Ödeneklerin ertelenmesi
Gazze'ye saldırıları durduran ateşkes anlaşmasının eşiğinde BM, Gazze şeridindeki yıkımları onarma çalışmalarının yapılmadığını ve aksamalar yaşandığını bildirdi.
Filistin İskan Bakanlığı, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) ve BM Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle hazırlanan ve 2014 yılında yayınlanan rapora göre, terörist ve insanlık düşmanı İsrail rejiminin Gazze halkına karşı 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün devam eden kanlı ve yıkıcı vahşi saldırıları sonucu yaklaşık 17 bin ev tamamen yıkılmış, 160 bin ev hasar görmüş, bunların 6 bin 600'ü ise kullanılamaz duruma gelmişti.
Milletler İnsani Yardım Operasyonları Koordinasyon Ofisi (OCHA) sorumlusu Robert Piper Cuma günü yaptığı açıklamada, ırkçı İsrail rejiminin engellemeleri sonucu, Gazze'ye inşaat malzemelerinin girişine izin verilmediğini, Gazze'nin onarım ve yeniden kalkınmasına ödenek tahsis eden ülkelerin sorumsuz davranıp, sözlerini tutmadıklarını, bu nedenle Gazze onarım çalışmalarında ilerleme sağlanamadığını söyledi. Milletler İnsani Yardım Operasyonları Koordinasyon sorumlusu Piper, ayrıca Gazze şeridinde yaşayan iki milyona yakın Filistinlinin 7 Temmuz 2014'teki savaş sonrası konut ve geçim sıkıntısı çektiğini, bu bölgede insani facianın yaşanmasını önlemek için acilen insani yardımların ulaştırılması ve binaların onarımı ve inşası çalışmalarının başlatılması gerektiğini vurguladı. Katil israil rejiminin 2014 yılındaki kara ve hava saldırıları sonucu, 500'ü çocuk 2 bin Filistinli katledildi. Milyarlarca dolar tutarında alt yapı tesisleri imha edildi. Irkçı İsrail rejimi ise onarım çalışmalarını yapmak için kullanılacak inşaat malzemelerinin Gazze ٙye gönderilmesini engellemektedir. Filistin kurtuluş teşkilatı ise Cuma günü yayınladığı bildirisinde Siyonist İsrail rejiminin Gazze saldırısında korkunç cinayetler işlediğini ve Lahey uluslar arası ceza mahkemesinin İsrail'in Gazze halkına karşı işlediği savaş suçlarını bir an evvel araştırması gerektiğini vurguladı.
Dünya bankası da geçenlerde yayınladığı raporunda, Gazze ٙdeki insani durumun vahim olduğunu, 51 günlük savaşın ardından Fars Körfezindeki Suudi Arabistan , Katar , Birleşik Arap Emirlikleriyle Kuveyt'in 2 milyar dolar tutarında Gazze onarımına yardım yapmaya söz verdiklerini ancak sadece 200 milyon dolar ödediklerini belirtti. ırkçı İsrail Temmuz 2014 tarihinde Gazze saldırısında okulları, hastaneleri ,camileri, gıda depolarını, su şebekelerini ve elektrik tesislerini bombalayıp, terör estirdi. Ateşkesin ilan edilmesinden sonra Kahire ٙde Gazze halkına yardım ve yıkılıp yakılan binaları ve tesisleri onarma ve yeniden inşa etmek amacıyla uluslar arası toplantı düzenlendi. Bu toplantıda dünya toplumunun Gazze'ye 4 milyar dolar tutarında yardım yapılması kararlaştırıldı. Ancak yardım yapma sözü veren ülkeler, sözlerini tutmadılar. Bu nedenle Gazze halkı bütün normal yaşam haklarından mahrum bırakılmış bulunuyorlar. Bu kanlı ve vahşi saldırılarıyla birlikte Gazze halkı 2007 yılından beri soykırımcı İsrail rejimiyle Mısır askeri yönetiminin ablukası altındadırlar. Gazze halkına ait doğu Akdeniz ٙdeki doğal gaz yatakları Siyonist rejim tarafından yağmalanmaktadır. Buna ilaveten Gazze halkı doğu Akdeniz ٙde deniz açılmaktan ve balık avlamaktan da yoksun bırakılmaktadırlar. Durum buyken Filistinli direniş teşkilatları ve liderleri, Gazze Şeridine uygulanan abluka ve kuşatmanın kalkmaması halinde bu bölge halkının insani faciayla karşılaşacaklarını vurgulayıp dünya toplumunu yardıma çağırdılar.
Pars Today