خاطراتی شنیدنی از مصاحبت با استاد
مرحوم غلوش از مؤسسان پیشکسوت مکتب های قرائت قرآن و حلقه وصل دو نسل قاریان بود.
به گزارش شبکه تخصصی قرآن تبیان به نقل از ایکنا، استاد «عبدالفتاح طاروطی»، چهره شاخص قرائت در جهان اسلام، ضمن تسلیت درگذشت استاد راغب مصطفی غلوش گفت: درگذشت استاد غلوش برای همه قاریان مصری و فعالان قرآنی یک فاجعه بود، زیرا آنها یکی از اعلام برجسته این حوزه را از دست دادند. وجود استاد راغب در عالم قرائت شأنی را برای قرائت و قاریان به وجود آورده بود. داور معروف مسابقات بین المللی قرآن افزود: استاد غلوش از مؤسسان پیشکسوت مکتب های قرائت قرآن بود که نسل کنونی قاریان از چشمه جوشان شیوه و روش وی بهره های فراوان برده اند و تأثیرپذیری از او در همه قاریان بعد از وی به وضوح قابل مشاهده است.
وی در ادامه اظهار داشت: استاد راغب مصطفی غلوش رابط نسل کنونی قاریان با نسل مصطفی اسماعیل و استاد «منشاوی» بود که با درگذشت وی این حلقه وصل از بین رفت. طاروطی تأکید کرد: برای من و سایر قاریان مایه افتخار است که هم دوره استاد غلوش بوده ایم، زیرا وی حلقه وصل ما و نسل قبلی قاریان معروف جهان اسلام بود. خاطراتی شنیدنی از مصاحبت طاروطی با مرحوم غلوش این قاری معروف مصری درباره آخرین دیدار با مرحوم غلوش قبل از درگذشت وی گفت: 2 ماه پیش از درگذشت ایشان، توفیق الهی حاصل شد و من توانستم خدمت استاد برسم.
در آن زمان وی به دلیل بیماری ممنوع الملاقات شده بود، اما پس از اطلاع از اینکه برای ملاقات وی آمده ام، ورودم را اجازه داد. من برای 5 دقیقه ملاقات سریع رفته بودم، اما وی با اصرار زیاد و سخنان نغز و شیرینی که بیان داشتند یک ساعت در کنار وی بودم و با هم بسیار صحبت کردیم. وی تصریح کرد: تواضع و اخلاق آن مرحوم در آن دیدار بسیار برجسته بود، به طوری که خطاب به من گفت: «شما استاد ما هستید، شما حاملان پرچم قرائت پس از ما هستید من از شنیدن قرائت های شما احساس سعادت و خوشبختی می کنم».
طاروطی در ادامه خاطرنشان کرد: در آن دیدار شیفته اخلاق استاد راغب شده بودم و از آن همه تواضع شرمنده بودم و تنها پاسخ من این جمله بود «اگر همه ما (قاریان) برای ادای دین خود سال ها به شما خدمت کنیم نخواهیم توانست حق شما را ادا کنیم.» طاروطی به خاطره دیدار دیگری با استاد غلوش اشاره و تصریح کرد: در مراسم بزرگداشت «سلیمان چلبی»، قاری معروف رادیو قرآن مصر، فرصتی پیش آمد و در کنار استاد غلوش نشستم و با وی با شوخ طبعی تمام، گفت وگویی داشتم. وی توضیح داد: در آن دیدار از استاد غلوش پرسیدم که معمولاً هر قاری پس از رسیدن به سن 60 سالگی دوره جدید پس رفت را آغاز می کند و پس از این سن معمولاً شمارش معکوس کاهش کیفیت صدا به تناسب کاهش سلامتی قاری شروع می شود، اما شما (استاد راغب) استثنایی بر این قاعده بوده اید به طوری که پس از سن 60 سالگی مانند یک جوان قرائت می کنید و سال به سال هم بر جذابیت صدا، حسن ادا، ابتکار و ابداع شما در قرائت و لحن افزوده می شود و این از علائم فضل و رحمت الهی است که بر شما نازل شده است.
عبدالفتاح طاروطی در ادامه بیان خاطرات خود از استاد راغب افزود: در مراسم ازدواج یکی از مسئولان روزنامه الاهرام مصر نیز استاد غلوش حضور داشت و من در آنجا افتخار همراهی با ایشان را داشتم. وی در ادامه اظهار داشت: در آن مراسم از استاد خواستم تا با قرائت آیاتی فضا را معطر به رایحه قرآن کنند و وی هم این درخواست ما را پذیرفت و با توجه به عدم وجود امکانات لازم، در طول قرائت استاد میکروفون را برای ایشان نگه داشته بودم. این قاری برجسته جهان اسلام در ادامه تصریح کرد: پس از قرائت وی تشکر کرد، اما صادقانه به او گفتم که هر قاری افتخار می کند به این که در خدمت شما و خادمان قرآن کریم باشد و من هم احساسی جز این نمی کنم.
چرا مرحوم غلوش ترجیح می داد در محافل به تنهایی قرائت کند؟ وی به دلایل تنهایی قرائت کردن استاد راغب مصطفی غلوش در مناسبت های مختلف نیز اشاره کرد و گفت: استاد غلوش معمولاً اجراها را به تنهایی انجام می داد و علاقمند نبود که هر کسی در مراسمی که وی تلاوت دارد، قرائت کند. وی افزود: اگر قرار بود کسی پس یا قبل از وی قرائت کند استاد حتماً باید قبل از مراسم از سطح قرائت وی و اینکه وی می تواند ادای خوبی داشته باشد یا خیر مطلع می شد. همچنین استاد راغب از شنیدن قرائت های نادرست و دیدن قاری غیرپایبند به آداب قرائت بسیار خشمگین می شد و به همین خاطر معمولاً علاقه ای به قرائت در کنار دیگر قاریانی که نمی شناخت، نداشت. طااروطی این مسئله را دلیل اصلی اجراهای فردی استاد غلوش دانست و گفت: با اینکه افتخار قرائت در کنار ایشان را نداشتم، اما افتخار حضور در محافلی که ایشان قرائت می کرد را داشتم و بارها در مناسبت های مختلف و محافل قرآنی که با حضور آن مرحوم برگزار می شد، حضور داشتم.
شیوه و سبک قرائت استاد غلوش عبدالفتاح طاروطی در پاسخ به این سؤال که آیا استاد راغب مصطفی غلوش دارای سبک مخصوص به خود در قرائت بود؟ گفت: استاد غلوش قرائت را نزد شیخ مصطفی اسماعیل آموخته بود، بنابراین می توان وی را در مکتب و سبک قرائت مصطفی اسماعیل طبقه بندی کرد. وی افزود: استاد غلوش به سبک مصطفی اسماعیل سیاق جدیدی داد و ابتکارات، ابداعات و تغییرات بی سابقه در لحن و طنین قرائت به سبک اسماعیل ایجاد کرد که پیش از وی سابقه نداشته است. طاروطی تصریح کرد: استاد راغب همواره علاقه مندان را با ابتکارها و ابداع های جدید خود غافلگیر می کرد؛ زیرا وی شخصی دوستدار به روز بودن بود به همین خاطر قرائت های خود را در مناسبت های مختلف به همان شکل سابق تکرار نمی کرد بلکه همواره تلاش می کرد تا قرائت جدیدی را ارائه دهد. به گقته طاروطی، استاد غلوش از جمله قاریانی بود که مستمع هیچگاه از شنیدن قرائت های وی خسته و دل زده نخواهد شد؛ زیرا همواره ابتکارهای جدید وی در قرائت را خواهد شنید.
عبدالفتاح طاروطی در پایان با ابراز تأسف و تأثر فراوان درگذشت این قاری بزرگ جهان اسلام را تسلیت گفت و خاطرنشان کرد: درگذشت استاد راغب مصطفی غلوش را به همه قاریان و فعالان قرآنی جمهوری اسلامی ایران که همواره برای قاریان و مسائل مربوط به آنها اهمیت قائل بوده است، تسلیت می گویم. لازم به ذکر است، عبدالفتاح علی طاروطی، قاری مصری در سال 1965 میلادی مصادف با 1344شمسی در استان شرقیه در بخش طاروت مصر به دنیا آمد. او از کودکی علاقه زیادی به فعالیت های قرآنی داشت، به همین دلیل با تشویق خانواده به فعالیت های قرآنی پرداخت. پس از حفظ قرآن، به یادگیری هنر تلاوت پرداخت و کم ک م با استعدادی که در عرصه های قرآنی داشت در کشور مصر و سپس در جهان اسلام به عنوان قاری توانمندی شناخته شد. این قاری مصری تاکنون به کشورهای مختلفی همچون ایران، آمریکا، اسپانیا، ترکیه، پاکستان و عربستان سفر کرده است. سال 1978 میلادی عبدالفتاح طاروطی برای تلاوت آیات الهی به سان فرانسیسکو سفر کرد، در این سفر 10 نفر از حاضران تحت تأثیرتلاوت این قاری مصری به اسلام علاقه مند و مسلمان شدند.