• Nombre de visites :
  • 2530
  • 23/2/2014
  • Date :

Dünyanın En Büyük 10 Camisi-1

dünyanın en büyük 10 camisi

İstiklal Camisi - Endonezya

Endonezya dünyada en çok müslüman bulunan ülkelerinden biridir. 1978'de Başkan Suharto tarafından cami temeli atıldı. İstiklal Arapça'da özgürlük demektir ve cami ismini koloni olmaktan kurtulup özgürlüklerine kavuştukları dönemde adlandırılmıştır. Bu özgürlüğü kutlama ve hatırlama niteliği taşır caminin ismi.

Ana dua salonu dörtgendir ve ortasında 12 kolon bulunur. 5 katmandan oluşan balkonlar, ortadaki ana dua salonu seviyesindedir ve kemerlerle desteklenmektedir.Daha büyük bir dua salonuna açılan bir kapı daha vardır. Kapının iki tarafından kemerler sarkar ve bunlar bahçenin etrafını saracak şekildedir, ana şekli oluşturan şey bu kemerlerdir. Köşedeki çelik minare sivri bir tepe gibidir.

Badshai Camisi

Aurangazeb son Moğol hükümdarıdır. isminin unutulmasını istemediği için bu mimari harikasının yapımında büyük katkısı vardır. Babası Shah Jahan, Taç Mahal'i inşa eden kişidir. Taç Mahal cami değildir, bir mozoledir. Babasının Delhi'de yaptırdığı Jama mescidinden sonra, Aurangazeb daha büyük ve ihtişamlı olanını Lahore kentine yaptırmıştır. Badshahi Cami'si, İngilizcede Kral Camisi demektir ve bu anlamı caminin tarihini tam anlamıyla kapsar. Üç büyük kubbesi ve sekizgen mermer kubbecikler haricinde, dış cephesi kırmızı kumtaşından yapılmıştır.

Yapı dünyadaki en büyük bahçeye sahip cami ünvanıyla tanınıyor ve bahçeye iki katlı büyük bir kapıdan giriliyor. Ana dua salonuna İslami temalarla bezenmiş ihtişamlı bir kapıdan giriliyor.

Sultan Ahmet Camisi - Türkiye

Birçok imparatorluğa başkentlik yapması bakımından büyüleyici bir şehirdir İstanbul. Cami Osmanlı Döneminde Sultan Ahmet hükümdarlığında inşa edilmiştir. Sultan özellikle İstanbul'un merkezi olarak bilinen tarihi hipodrom üzerine yapılmasını istemiştir.

Cami, 6 minaresiyle dünyanın en çok minaresine sahip camiilerden biridir. Ana kubbenin yanında , daha küçük kubbeler sıralanmaktadır ve caminin bahçesi neredeyse yapının kendisi kadar büyüktür. Zaman zaman minarelerin tepeleri mavimsi bir görünüm alsa da , cami ismini kaplı olduğu mavi çini süslemelerinden almıştır.Dünya genelindeki birçok cami gibi, içeirsinde ismini aldığı kişinin mezarı bulunmaktadır. Sultan Ahmet'in mezarı buradadır. Osmanlı döneminde uzun süre merkezi bir nokta olarak kayda geçmiştir.

Şah Faysal Camisi

Faysal Mescidi, Pakistan'ın başkenti olan İslamabad'ın en kuzeyinde bulunur. Himalayaların yamaçlarındaki Margalla tepelerinin en batısı, bu binaya harika bir zemin oluşturur. Yapı ismini Kral Faysal Bin Abdül Aziz'den alır ve Pakistan'ın ulusal camisi olarak bilinir.

Asyadaki diğer mescidlerden farklı olarak herhangi bir kubbe ya da kemer bulundurmaz. Mescidin sıradışı şekli Arab Bedouin'in çadırından esinlenilmiştir. Dua salonu büyük bir üçgen şeklindedir, minareleri ise Türk mimarisinde olduğu gibi kalem şeklindedir. Faysal Mescidi çağdaş İslami mimarisinin en göze çarpan örneklerindendir.

Jame Asr Hassanil Bolkiah Camisi- Burunei

Cami 1958'de Brunei Sultanı tarafından yaptırılmıştır. Brunei başkenti olan Bandar Seri Begawan'ın odak noktasıdır. Omar Ali Saifuddin mescidi muhit olarak daha güzel bir yerdedir, bu nedenle Hassanil Mescidinin hep burada olması gerektiği söylenmiştir. LÜks, tarih ve boyut olarak diğer mescidden her zaman daha üstündür. Şu anki hükümdarı Brunei Sultanı Hassanil Bolkiah mescidin yetkilerini elinde tutmaktadır.

1994'te sultanın jübilesi olarak da kabul edilen yıl mescid halka açılmıştır. Mescidin etrafında rengarenk bahçeler vardır. İlk bakışta göze çarpan ana kubbe, tüm diğer kubbe ve minarelerle beraber 24 karat altınla kaplıdır. Minareleri özellikle kalındır ve yoğun şekilde süslemelerle kaplıdır. Çatısı turkuazdır.

Ehlibeytalimleri


  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)