• Nombre de visites :
  • 3876
  • 1/2/2014
  • Date :

İnsanın Allah’a Karşı Olan Görevi; Allah’ı Tanımak

insanın allah’a karşı olan görevi; allahı tanımak

Yüce Allah’a karşı olan vazifemiz, temiz bir kalple ve ihlasla bir niyetle yapmamız gereken görevlerin en önemlisidir. Bütün insanlar yaratıcısını tanımak zorundadırlar. Çünkü yüce Allah’ın varlığının, var olan her şeyin, her oluşumun ve her hakikatin kaynağı olması gibi; onun mukaddes varlığını tanımak ve bilmek de her oluşum için aydınlık nedeni olacaktır. Bu fıtri hakikate önem vermemek; bütün cehaletler, basiretsizlikler ve sorumsuzlukların ortaya çıkmasına neden olur. Hakkı tanıma konusunda ilgisiz olan bir kimse, kendisinin fıtratındaki aydınlık lambayı öldürmüş ve gerçek mutluluğu elde etmek için hiç yolu kalmamış demektir.

Nitekim yüce Allah’ı tanımaktan yüz çevirip bu hakikate önem vermeyen bir kimsenin, insani maneviyatlardan uzaklaşıp otçul ve yırtıcı hayvanların mantığından başka bir mantığa sahip olmadığını görmekteyiz.

Yüce Allah kendi kelamında şöyle buyurmaktadır:

فَأَعْرِضْ عَن مَّن تَوَلىَ‏ عَن ذِكْرِنَا وَ لَمْ يُرِدْ إِلَّا الْحَيَوةَ الدُّنْيَا

Bizi anmaktan yüz çeviren ve dünya hayatından başka bir şey istemeyen kimseden yüz çevir. İşte onların erişebilecekleri bilgi budur.(Çünkü onlar dünyada yemekten ve uyumaktan başka bir bilmezler.)

Kuşkusuz gerçekler ve deliller peşinde bir varlık olan insan için Allah’ı tanıma konusunun zorunlu olduğunu hatırlatmak gerekir. Çünkü yüce Allah’ın kendisine vermiş olduğu şuurla, varlık aleminin neresine bakarsa baksın, alemlerin Rabbinin varlığını, ilmini ve kudretini görmektedir.

Dolayısıyla Allah’ı tanıma konusunun anlamı, insanın kendisinden Allah’ı tanıma konusunda bir şeyler üretmesi anlamına değil; insanın, hiçbir perdeyle örtmenin mümkün olmadığı bu aydın hakikate ilgisiz bir gözle bakmaması, her an kendisini Allah’a davet eden fıtratına olumlu cevap vermesi ve bu marifeti izleyerek kalpteki bütün kuşkuları temizlemesi anlamına gelir.

Allah’a Kulluk Etmek

Allah’ı tanımaktan sonraki ikinci vazifemiz Allah’a kulluk etmektir. Çünkü Hakkı tanımakla birlikte, yegâne hedefimiz olan mutluluğun, yüce Allah’ın bizim için belirleyip elçileri vasıtasıyla göndermiş olduğu programları uygulamak ve amel etmek olduğu hakikati aydınlanmaktadır. Dolayısıyla yüce Allah’ın buyruklarına itaat etmek ve ona kulluk etmek vazifesi, bütün görevlerin kendisi karşısında naçiz ve küçük kaldığı görevdir.

Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

وَ قَضىَ‏ رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُواْ إِلَّا إِيَّاه‏

Rabbin yalnızca kendisine tapmanızı emretti.

Yine şöyle buyurmaktadır:

أَ لَمْ أَعْهَدْ إِلَيْكُمْ يَبَنىِ ءَادَمَ أَن لَّا تَعْبُدُواْ الشَّيْطَنَ إِنَّهُ لَكمُ‏ْ عَدُوٌّ مُّبِينٌ وَ أَنِ اعْبُدُونىِ هَذَا صِرَطٌ مُّسْتَقِيم‏

Ey Âdemoğulları! Ben size “Şeytana tapmayın, o sizin apaçık düşmanınızdır. Bana tapın, dosdoğru yol işte budur”‌ diye ant (emir) vermedim mi?

Dolayısıyla kulluk makamını ve ihtiyaçlarımızı tanımak, Allah’ın sonsuz ululuğunu göz önünde bulundurmak, her açıdan bizleri kuşattığını bilip buyruklarına itaat etmek zorundayız. Yine yüce Allah’tan başkasına tapmamak, âlemlerin Rabbinin emrinden dolayı Peygamberimizden (Sallellahu aleyhi ve alihi) ve hidayet imamlarından başkasına (Aleyhimusselam) itaat etmemek zorundayız.

Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

يَأَيهَُّا الَّذِينَ ءَامَنُواْ أَطِيعُواْ اللَّهَ وَ أَطِيعُواْ الرَّسُولَ وَ أُوْلىِ الْأَمْرِ مِنكمُ‏ْ

Ey iman edenler! Allah’a itaat edin. Resul’e ve sizden olan buyruk sahiplerine de itaat edin.

Kuşkusuz Allah’a ve Allah’ın velilerine itaatin neticesi olarak, Allah’a ilişkin olan her şey konusunda saygılı olmaya dikkat etmek gerekir. Yüce Allah’ın mübarek adını ve Allah’ın velilerinin adını edepli bir şekilde anmak gerekir. Allah’ın kitabı Kur-anı kerime, Kâbe’ye, camilere ve Allah’ın veli kullarının mukaddes türbelerine karşı saygılı olmak gerekir. Nitekim yüce Allah bu konuda şöyle buyurmaktadır:

ذَلِكَ وَ مَن يُعَظِّمْ شَعَئرَِ اللَّهِ فَإِنَّهَا مِن تَقْوَى الْقُلُوب‏

İşte böyle kim Allah’ın nişanlarına saygı gösterirse, kuşkusuz bu kalplerin takvasındandır.


Tevhid Veya Allahın Birliği(1.Bölüm)

ZİKİR EHLİNİN ALLAH HAKKlNDAKİ GÖRÜŞÜ

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)