Yunus denizaltısı, İran’ın serbest sulardaki gücünün göstergesi
Uluslar arası ve serbest sulardaki ikinci görevinde bazı ülkelerde demir atan ve dünyanın farklı noktalarında İran’ın bayrağını göndere çeken Yunus denizaltısı, bir kez daha özellikle denizlerdeki savunma gücümüzü ortaya çıkarttı.
Orduya bağlı deniz kuvvetlerinin 28. Filosu Yunus denizaltısıyla birlikte serbest ve uluslar arası sularda yeni bir görevi yerine getirdi. Uzmanlara göre bu görev askerî alanda çok önemli ve etkili sayılıyor.
İslami devrimin görkemli zaferiyle ve askerî alanlarımıza nüfuz eden yabancı danışmanların çıkmasıyla İran milletine özellikle savunma alanında zalimce yaptırımlar uygulayan Batı, silahlı kuvvetlerimizin birçok sorun yaşayacağını ve sonunda pes edeceğini bekliyordu.
Ancak İran İslam Cumhuriyetinin kurucusu İmam Hümeyni’nin ve baş komutan Ayetullah Hamanei’nin akıllı önlemleri ve tedbirleriyle bugün silahlı kuvvetlerimiz çeşitli alanlarda uzman yetiştirdiği gibi teçhizat konusunda da dışa bağımsız hale geldi.
İslam Cumhuriyetinin deniz kuvvetleri, askerî danışmanların çıkmasıyla bugün A’dan Z’ye kadar ihtiyacı olan personelin eğitimini ülke içinde veriyor ve deniz kuvvetlerinin deniz yüzeyinde ve denizaltındaki katılımı kayda değerdir.
Bugün bölge ülkeleri gibi dünyanın diğer ülkeleri Kızıldeniz’den Akdeniz’e Kuzey Hint Okyanusundan Atlas Okyanusu’na kadar İslam Cumhuriyeti ordusunun güçlü ve onurlu başarılarına şahit oluyor.
İslam Cumhuriyetinin deniz kuvvetleri, geçen beş yıldan beri serbest ve uluslar arası sularda deniz korsanlarıyla mücadele amacıyla savaş, lojestik ve helikopter filoları çerçevesinde toplam 28 filoyu söz konusu bölgelere gönderdi.
Deniz kuvvetleri personelinin görevleri boyunca ticarî ve petrol tankerlerini korsanların elinden kurtararak onlara eşlik ettiği gibi bölge ve bölge dışı diğer gemilerin de imdadına yetişti.
Deniz kuvvetleri personeli, Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Liberya, Çin ve hatta ABD gibi ülkelerin ticarî gemileri ve petrol tankerlerini Umman Denizi, Kızıldeniz ve Kuzey Hint Okyanus’unda korsanların elinden kurtardı. Bu da dünyada büyük yankı buldu.
Serbest ve uluslar arası sularda İslam Cumhuriyetinin ilk sınır ötesi ve uzaklardaki görevi sayılan Yunus denizaltısı Umman’da kısa bir molla verdi sonra da İran kıyısına döndü.
Yunus denizaltısı Alman denizaltısının rekorunu 66 gün yüzerek kırdı. Daha önce bu rekor 65 gün ile Alman denizaltısına aitti.
İrna