Suriye Türkiye’nin en uzun sınırı olduğu komşusudur
Suriye’de çatışmalar yaşanmasaydı Türkiye'nin bu ülkeye ihracatının 2.5 milyar doları bulacaktı.
Türkiye İhracatçılar Meclis (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Suriye’de olaylar başlamadan önce Türkiye'nin Suriye’ye yıllık ihracatının 1.7 milyar dolar olduğuna işaret ederek, eğer çatışmalar yaşanmasaydı bu rakamın 2.5 milyar doları geçebileceğini ifade etti
Suriye Türkiye’nin en uzun sınırı olduğu komşusudur
Suriye’de devam eden çatışmaların Türkiye’nin ihracatına yansıması konusunda bir ‘etki analizi’nin yapılmadığına işaret eden Büyükekşi, yaptığı açıklamada, “Bazı şeyler ticaretin önüne geçiyor. Suriye’de insanlık dramı yaşanıyor. Eskiden sadece Gaziantep, Adana, Mersin, Kilis, Hatay gibi güneydeki illerde Suriyeli vardı, oysa şimdi Türkiye’nin İzmir’den tutu İstanbul’a kadar birçok ilinde Suriyeli bulunuyor. Şu anda Suriye’de açlık söz konusu... İşler yoluna girerse, Suriye Türkiye’nin en uzun sınırı olduğu komşusu... Dolayısıyla bu ülkeyle en fazla ticaretini artıracak ülkenin Türkiye olacağını düşünüyorum.” İhracatçıların başta Körfez Ülkeleri olmak üzere mallarını Ortadoğu ülkelerine ulaştırıp ulaştıramadığı konusunda da Büyükekşi, “İhracatçılar Mısır ve Ürdün üzerinden mallarını ulaştırıyor.
Bu bağlamda navlun ücretinde bir artış oldu” dedi.
Avrupa Birliği (AB) ile yapılan Gümrük Birliği Anlaşması’nın Türkiye’nin dış ticaretini nasıl etkilediği konusunda ise TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, şunları söyledi:
“Burada bizim en büyük sıkıntımızı Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) oluşturuyor. AB bir ülkeyle Serbest Ticaret Anlaşması yapmadığı zaman biz yapamıyoruz. Avrupa Birliği yaptığı halde Güney Afrika, Cezayir ve Meksika gibi ülkeler bizimle Serbest Ticaret Anlaşması yapmıyor. Bu da bizim açımızdan olumsuz gelişiyor. Bunların düzeltilmesi gerekiyor.”
Çin, İran gibi ülkelerin Türkiye’nin ihraç mallarına yüksek oranda gümrük uygulamasının düzeltilip düzeltilemeyeceği konusunda Büyükekşi, “Mevcut şartlarda bu düzeltilemez. Buna karşı Türkiye eğer haksız rekabet varsa anti-damping ile referans fiyatlar uyguluyor. Kaldı ki Çin’in Türkiye’ye ihracatının büyük bir kısmı da hammadde...”
Enerjide yerliye dönüş olmalı
Türkiye’nin dış ticaret açığının 100 milyar dolara ulaştığının hatırlatılması üzerine TİM Başkanı, “Türkiye’nin ithalatının 60 milyar dolarını enerji oluşturuyor. Bizim bir an önce enerji politikamızı ithalata dayalı olmaktan çıkarıp mutlaka yerli kömürle,
ve hidroelektrik santralleriyle vesaire elektrik üretmeliyiz. İkinci olarak bizi cari açığımızdan ziyade inovasyon (yenilikçi ürünler) açığımız var. İnovasyon açığını kapatmak için çalışıyoruz. Amacımız mümkün olduğu kadar katma değeri arttırmaktır” şeklinde konuştu.
Mehmet Büyükekşi kimdir?
Mehmet Büyükekşi, 1961 yılında Gaziantep'te doğdu. 1984 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesini bitirdi. Marmara Üniversitesi İşletme Kurslarına, 1988 yılında İngiltere'de İşletme ve İngilizce dil kurslarına katıldı. Halen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı, Türk Eximbank Yönetim Kurulu Üyesi, Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Üyesi, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Üyesi, İstanbul Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi, İstanbul Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Üyesi, Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) Yönetim Kurulu Üyesi ve ayrıca Ziylan Şirketler Grubu Genel Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Evli ve üç çocuk babası olup, İngilizce bilmektedir.
Farsnews