تبیان، دستیار زندگی
به طور کلّی، روایاتی که درباره اسباب نزول آیات قرآن وارد شده؛ یا بیانگر حوادث تاریخی بوده که در زمان پیامبر اکرم (ص) اتفاق افتاده، و آیه یا آیاتی متناسب با همان حادثه بر آن حضرت نازل شد. و یا فقط اشاره به نزول آیات درباره اشخاص دارند بدون این که حادثه مر
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

زمان نزول بیشترین آیات در شأن مولا علی علیه السلام


بیشترین آیات در شأن حضرت علی (علیه السلام ) در کدام ماه نازل شده است؟


نزول

قبل از بیان پاسخ توجّه به چند نکته به عنوان مقدّمه ضروری به نظر می رسد:

1. به طور کلّی، روایاتی که درباره اسباب نزول آیات قرآن وارد شده؛ یا بیانگر حوادث تاریخی بوده که در زمان پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) اتفاق افتاده، و آیه یا آیاتی متناسب با همان حادثه بر آن حضرت نازل شد. و یا فقط اشاره به نزول آیات درباره اشخاص دارند بدون این که حادثه مربوط به آن را بیان کنند؛ مانند برخی از آیاتی که در شأن و منزلت امام علی (علیه السلام) و دیگر امامان (علیهم السلام) نازل شده اند. [1]

2. آیات قرآن کریم که به صورت تدریجى و به مناسبت ‏ها و در زمان ‏ها و مکان ‏هاى مختلف بر پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) نازل مى‏شده، برخى از این مناسبت‏ ها و زمان ‏ها و مکان‏ ها براى ما روایت شده است، ولى همه آنها براى ما نقل نشده و یا به دست ما نرسیده است.

3. آیات متعددی در شأن و منزلت امام علی (علیه السلام) و سایر معصومین (علیهم السلام) که هر کدام از آنان در صدد اثبات و بیان اصولی همانند امامت هستند.

وقتی به موارد نزول برخی از آن آیات می نگریم و با کاوشی که در این باره انجام گرفت، در ماه ذی الحجّه بیشتر از دیگر ماه ها در منزلت و امامت امام علی (علیه السلام) آیه نازل شده است؛ مانند آیات زیر:

آیات قرآن کریم که به صورت تدریجى و به مناسبت ‏ها و در زمان ‏ها و مکان ‏هاى مختلف بر پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) نازل مى‏شده، برخى از این مناسبت‏ ها و زمان ‏ها و مکان‏ ها براى ما روایت شده است، ولى همه آنها براى ما نقل نشده و یا به دست ما نرسیده است

یک. « یَا أَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنزِلَ إِلَیْكَ مِن رَّبِّكَ وَإِن لَّمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ وَاللّهُ یَعْصِمُكَ مِنَ النَّاسِ إِنَّ اللّهَ لاَ یَهْدِی الْقَوْمَ الْكَافِرِینَ »؛

اى فرستاده ما، آنچه را از جانب پروردگارت به سوى تو نازل شده ابلاغ كن، و اگر نكنى (گویى هیچ) پیام او را ابلاغ نكرده‏اى و خداوند تو را از (فتنه و شر) مردم نگه مى‏دارد، بى‏تردید خداوند گروه كافران را هدایت نمى‏كند». [2]

دو. «الْیَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِینَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَیْكُمْ نِعْمَتِی وَرَضِیتُ لَكُمُ الإِسْلاَمَ دِینًا »؛ [3] امروز دین شما را برایتان كامل، و نعمت خود را بر شما تمام نمودم و اسلام را براى شما به عنوان آیینى (استوار و پایدار) پذیرفتم .

این دو آیه، در 18ماه ذی حجّه در باره امامت امام علی (علیه السلام) نقل شده است. [4]

سه. سوره «الانسان» نیز در روز بیست و پنجم ذى حجّه نازل شده است؛ یعنی، روز همان شبى که اسیر را اطعام کردند. [5]

چهار. «إِنَّما وَلِیُّکُمُ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ الَّذینَ آمَنُوا الَّذینَ یُقیمُونَ الصَّلاةَ وَ یُۆْتُونَ الزَّکاةَ وَ هُمْ راکِعُون»؛ [6] سرپرست و ولىّ شما، تنها خداست و پیامبر او و آنها که ایمان آورده‏اند همان‌ ها که نماز را برپا مى‏دارند، و در حال رکوع، زکات مى‏ دهند.

آیه شریفه مزبور، نیز در بیست و چهارم ماه ذی حجّه نازل شده است، [7] که به آیه ولایت معروف است. [8]

همچنین درباره دیگر آیاتی که در ماه ذی حجه نازل شده و مناسبت های این ماه به کتاب «مسار الشیعة» شیخ مفید مراجعه شود. [9] ‏

بنابراین، با کاوشی که در این باره انجام گرفت، بیشترین آیات در شأن و امامت حضرت امام علی (علیه السلام) در ماه ذی حجّه نازل شده است.

پی نوشت ها:

[1] . حیدر، حسن محسن، أسباب النزول القرآنی تاریخ و حقائق‏، ص 113 و 114، المرکز العالمی للدراسات الاسلامیة، قم، چاپ اول، 1385ش/1427ق.

[2] . مائده، 67؛ برگرفته از نمایه «امامت حضرت علی (علیه السلام)»، سۆال 7277 (سایت: 7554) .

[3] . مائده، 3.

[4] . ر.ک: داور پناه، ابوالفضل، انوار العرفان فی تفسیر القرآن، ج 10، ص 55 و 56، انتشارات صدر، تهران، چاپ اول، 1375 ش‏؛ همچنین نمایه های «ادله ولایت معصومان‏ (علیه السلام)»، سۆال 18 (سایت: 218) ؛ « دلایل اعتقاد به امامت و امامان »، سۆال 321 (سایت: 2707) ؛ «اثبات امامت امام علی(علیه السلام) از قرآن»، سۆال 324 (سایت: 1817) .

[5] . حجتى، سید محمد باقر، اسباب نزول، ص 36، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، تهران، چاپ ششم، 1377ش.

[6] . برگرفته از سۆال 7277 (سایت: 7554) .

[7] . شیخ مفید، مسار الشیعة، ص 41، کنگره شیخ مفید، قم، چاپ اول، 1413ق.

[8] . ر.ک: نمایه های «ادله ولایت معصومان‏ (علیه السلام)»، سۆال 18 (سایت: 218) ؛ « دلایل اعتقاد به امامت و امامان »، سۆال 321 (سایت: 2707) ؛ «اثبات امامت امام علی(علیه السلام) از قرآن»، سۆال 324 (سایت: 1817) .

[9] . مسار الشیعة، ص 36 – 42.

بخش قرآن تبیان


منبع: اسلام کوئست

مرتبط:

مقام و منزلت قرآن از دیدگاه امام علی (علیه السلام)

مفهوم «ولایت‏» در حدیث غدیر

ولایت در فضیلت، تالی تلو خدا و رسول است